Mycket häst i liten förpackning!

Uj uj, idag kände jag att jag hade mycket häst! Man skulle ha varit några snäpp bättre ryttare så hade det varit perfekt!
Jag övade mycket halter och försökte tänka att jag stannar honom med fötterna. Gick vidare till att tänka att vi stannar upp om han är på väg åt fel håll men tog det ganska sparsamt för att inte trilla dit i ovanor, ett par varv på stora volter bara.

Pålle var ganska pepp, tyckte det var dags att galoppera så snart jag satte igång i trav, och mycket power! Väldigt tacksamt när man sitter och ska öva sig på att aldrig korta tygeln... *host* ;)
Jag utnyttjade energin till att spreta med tårna, tänka travtakt, "stanna upp" och be om tramp. Första gången blev det missförstånd och galopp, men ett väldigt undersatt anslag, så på sätt och vis fick jag ju ändå fenomenet jag var ute efter (mer bäckenvinkling). Andra gången fick vi till kanske två stegs tramp! :)



Några vinterbilder från blåsvädret för ett par dagar sen. Snön har tinat bort nu.


Hals och rumpa ska det vara! ;)










Tidsbrist

Har inte blivit någon ridning nu på tre dagar pga tidsbrist och väder. Tråkigt, men man hinner kanske förhoppningsvis ladda upp emellan passen och klura lite på vad vi ska göra.


Igår höll jag på att få en chock när jag skulle fixa hösilaget!
Yttre lagret på balen var inte mycket att ha som hästmat, bara blad och tistlar och TS på kanske 30-40%, jag packade en påse som brukar bli 2,5kg och det vägde 5kg med samma volym... :S
Så jag ställde mig och drog loss minst en dm lager och kastade bort så pålle skulle få lite gräs också. Vi har haft väldigt torra balar och ganska jämna TS-mässigt så det blev en stor kontrast.
Jag kanske borde lägga om "dieten" till att räkna TS per dag istället för kilo per dag så det blir mer rättvisande... Skulle ju lätt ha kunnat bli 20-22kg igår till mindre volym än vad som brukar bli 11kg, ganska missvisande!


Idag hoppas jag på att det ska gå att rida, men det blåser en hel del nu så jag håller tummarna för att det lugnat sig tills ikväll. Snön har regnat bort nu, vilket jag tycker är bra. Den kan gott få vänta någon månad till!

Så kom snön!

Nog trodde jag ändå det skulle vara vackert och hoppfullt när första snön anlände och det iom det blir ljusare ute.

Det började väldigt dåligt för min del med punktering på ena framdäcket på bilen. :S Jag var redan ganska sen ut till stallet igår för att jag hade jobbat och sen bytt om, lagat mat och sopat bort snön från bilen. Men det slutade med väldigt sent, kunde inte fixa det själv heller för jag kan inte köra odubbat på ett framdäck (reservdäcket) med framhjulsdrift, så jag fick byta och sätta reservdäcket bak istället.
Höjden av otur? Jag hade beställt två nya däck för flera veckor sen men de råkade få hem odubbade och fick beställa igen. Jag skulle egentligen ha hämtat dom nya i Fredags men hann inte... (Enda lediga dagen på ett par veckor iom träning/jobbhelg.)


Egentligen hade jag ju väldigt bra timing med allt i år. Thermobaren var på plats i princip samma dag som vattnet börjat frysa i hagen, bootsen broddades i fredags, jag beställde nya däck och köpte domkraft till bilen för några veckor sen... ;)


Nu håller vi tummarna för att snön tinar bort fort så vi slipper is och slask! Jag beställde snö som ligger kvar tills i Januari!



Premiärturen

Ja, vad ska man säga? Vill mycket men råkar röra ihop mycket! ;D Haha!
Har bestämt mig för att vara snäll mot mig själv och så pedagogisk jag kan, så de mindre bra sakerna ser vi som "utvecklingspunkter"!

Jag hittade inte mitt gamla bett tyvärr, E tyckte ju vi skulle byta till ett tyngre, så det fick bli det andra alternativet- fästa en till kedja nertill på bettet för att få lite tyngd. Väldigt provisoriskt just då, bara med krokar så det satt ju inget vidare och lossnade i slutet av passet. Nu i efterhand har jag använt små gummisnoddar för att det förhoppningsvis ska sitta bättre.
En extra bonus är ju att man får en till kedja som det blir skak i, tror han reagerar mer på det än själva rörelsen i tygeln.
Herr Delux var väldigt cool och fin igår, och jag också tyckte jag. Mycket bra! :)


Några punkter som jag faktiskt tyckte jag gjorde bra:

*Träningsupplägg med mycket halter och dels tänka sig ett stup framför oss där vi ska stanna, och dels tänker att jag i första hand stannar för sitsen och (helst) redan innan har honom i ett bra läge att stanna, i andrahand använder jag en väldigt tydlig men kort impuls i tygeln. Känns pedagogiskt upplagt, och det känns ännu viktigare att det är pedagogiskt för mig än för hästen just nu!
*Tror vi fick till något stegs tramp. Mycket rolig övning! :D Haha, tanken är väl inte att det ska vara roligt, men E hade så roliga instruktioner att jag inte kommer glömma det i första taget!

Sen har jag mycket kvar att pränta in känner jag. Försöker jobba med att bli "hårdare" (som i mer konsekvent) med öppna/stänga dörren för hästen, går den inte dit jag vill ska den inte gå alls. Vi kommer nog få träna det väldigt konsekvent en period misstänker jag och få prioritera bort en del annat under tiden.
Samma med handen, att jag behöver vara "snäll" med mig själv, inte ha så höga krav, för att tillåta sig att träna på grovjobbet. Något jag också kommer ihåg som E sa: det SKA inte se bra ut i början!
Men självklart med målet i sikte att kunna jobba med mycket mindre och mer vältajmade impulser, kunna rida på känslan!





Träningsupplägg

Dags att ta nya tag med ridningen! Eller snarare- dags att försöka omsätta det jag förhoppningsvis tryckt in i skallen i praktiken också! ;)


Den som kan förklara för mig lite olika tygeltag när man rider med "impulser" i tyglarna får en guldstjärna från mig! (hmm, ja eller ett stort tack iallafall!)
För jag känner att vi bara hann skrapa lite på ytan i vad som kommer bli mycket att fördjupa sig i om jag ska lyckas hålla det i vanliga övningarna, kunna rida samma saker utan att börja fuska med tygeltagen.
(För den som kanske missat så ska jag försöka bli strängare med mig själv att aldrig ta direkta tygeltag, utan rida på hängande tygel och inverka i kedjan, känner att anledningen att jag "fuskat" och tagit till det som nödlösning har ju varit i brist på bättre alternativ som fungerar.)

Sen har jag försökt gå igenom lite övningar på papper och i skallen, lite punkter att tänka på och övningar att försöka få med.
Ska bli spännande iallafall, känns som att det är nu vi börjar med vinterns träning! :)

Kurs för Ewa 19-20/11

Jag och Tabben har varit iväg på en väldigt lärorik och inspirerande kurshelg! :)

Det här kommer bli väldigt inriktat utifrån min egen synvinkel, vad jag tyckt har gett mig något just nu eller som varit nytt för mig. Eftersom jag redan är lite inne på Ewa´s tänk iom att Birgitta undervisar i samma anda, och jag läst boken "Kvinnor i Kalix" som går igenom lite basic i hennes tänk.  
För den som inte är lika insatt eller bara nyfiken på teorin så rekommenderar jag denna länk: http://rastlostland.blogg.se från en till kursdeltagare som tagit med mycket mer från teorin. :)


Våra ridpass blev väldigt intressanta, ganska otippade för min del.

Första passet fick vi till en början rida runt lite och skulle visa ungefär vilken nivå vi är på för dagen, blev en del flytta in-ut på volt i skritt och trav, lite korta upp traven- länga-övergångar. En sån detalj jag blev påmind om är att lägga tryck i stigbyglarna för att avlasta ryggen.

Därefter fick vi visa lite galoppansatser/-anslag. Jag tyckte T var jätteduktig, inga perfekta anslag men man märkte verkligen att han förstod och att han tog i. Det lät som att Ewa gillade upplägget, att vi är på samma linje där. Fick som tips i vänstervarvet att få till timingen (tror nästan jag måste dubbelkolla videoklippet så jag kommer ihåg vad hon sa, har för mig det var när ytterbak precis ska lyftas/ när ytterfram är i marken) och något språng lyfte han iallafall i rätt sida till något som kan liknas vid ett språng i vänster galopp! ;) Märks att han fortfarande provar sig fram hur han ska få till det, vilket jag ser som positivt!

En sak till som kom fram var ju när han själv tar galopp efter att vi övat på det. Jag trodde såklart att han gör så för att han tycker det är roligt eller för att han inte har någon "av-knapp" ännu. Enligt Ewa ger jag galoppsignal utan att veta om det, att han helt enkelt blir känsligare för det när han har kommit igång. Jag skulle peta lite med fötterna i travtakt i takt med frambenen och se till att spreta med tårna så jag inte spänner dom omedvetet, för att vara tydlig med att det är tvåtakt jag vill ha och inte galopp. Kändes som att det fungerade, kanonbra att kunna styra gångart även efter galoppen! :D

Sen ville Ewa att jag skulle prova ta upp honom i tramp. Jag har absolut noll koll på det sen tidigare eftersom vi bara har jobbat förberedande för tramp, inte något tramp i sig. Hon ville att vi skulle ta det från skolskritt och att jag "stoppar" med tygeln som om jag skulle stanna men bara hänga kvar lite i steget, samtidigt som jag lättar lite i sätet och "springer med fötterna". När jag äntligen förstod vad hon menade fick vi till ett steg tramp! :D Otippat! 


Andra passet fick vi börja lite liknande med flytta in-ut på volt, sen var tanken att vi skulle rida väldigt täta övergångar mellan skritt-trav. Knappt hinna ändra gångart emellan. Det fungerade inte bra (som det mesta så brukar det vara lite lättare när vi redan är igång) och Ewa tyckte att något är fel i signalsystemet. Mitt bett är för lätt så kedjan släpper inte riktigt efter, skulle underlätta med ett tyngre bett. Men framförallt så fick jag öva på att ge "impulser" istället för tygeltag. Ewa provade först lite från backen och försökte visa mig hur jag skulle använda tygeln, hon ville att jag skulle rida med helt hängande tygel.   

Han blev ganska pepp när Ewa hade manövrerat, och jag blir lätt sån att jag blir ställd när jag ska ändra något såpass stort och klurar på hur sjutton jag ska ge några signaler alls, blir passiv. Sen var det lite läskigt att "förlora kontrollen" när någon annan manövrerar hästen från backen och jag bara ska följa med. (Vilket såklart kan vara nyttigt att göra ibland, bli av med kontrollen! ;) ) Hursomhelst, så snart hon hade släppt blev det en väldans sprutt på pålle! Han gjorde jättestora galoppanslag ibland, rann iväg framåt, blev lite svårstyrd, och jag skulle undvika impulsen att ta i tyglarna för att bromsa utan ge dessa "impulser" i takt med gångarten istället och luta mig tillbaka i sitsen för att sitta stadigt. 
Shit vad läskigt det var i början! :S haha, men jättebra just för att träna om sina impulser! Känna att pållen börjar galoppera eller rinna iväg framåt utan att få ta i tygeln! Särskilt som jag vet att han är ännu mer svårstoppad när han hamnat ur balans. 
Till slut fick jag till de där "impulserna" iallafall och började hitta tillbaka till stabiliteten i sitsen, och då kunde pålle hålla tempot/balansen. Men det kändes som att jag plötsligt inte visste längre hur jag skulle ge signaler till pållen så snart jag skulle ändra något. Som att börja om från scratch nästan och lära om allt igen. 

Fick göra en sista övning i skritt där det blev lite väl "rinnigt" och svårmanövrerat men ändå lite bättre än vad jag hade trott (inte katastrof mao) och det var ju mest tänkt som en check. 



Så här i efterhand känner jag mig ganska överväldigad, mycket nya intryck att smälta, och mycket vi kommer ha att jobba på. Väldigt glad för att vi fått nya verktyg att spela med, samtidigt som jag plötsligt blir medveten om hur mycket jobb det kommer krävas för att befästa det nya... :S  





Sen var det såklart mycket mycket mer under kursen som gjorde intryck, inte bara mina ridpass! 
Jättenyttigt att repetera själva "tänket" t ex att det är hästen som själv ska flytta sin kropp, vi ska komma åt hjärnan i hästen men inte själva flytta hästen. 
Hur många gånger man än säger det så är det ändå svårt att riktigt få in det i systemet, övertyga sig själv, och inte "åka dit" för andra gamla värderingar och tankesätt. Märker ofta nya områden där jag inte riktigt övertygat mig själv om att det "nya" tänket ska gälla, eller ännu inte förstått vad det innebär i praktiken. 

I nästan varje ridpass vi tittade på fanns det såna "aha-upplevelser" eller bara imponerande förändringar med små medel. Riktigt spännande! 



Sist men inte minst- alla människor! Kul att det var så många med till fots! En del bekanta ansikten och en del nya, riktigt trevliga människor! :) Det blir ju lite så (som Ewa också påpekade) att det är människorna (och ekipagen) som gör kursen. Och den var ju riktigt lyckad!


Hemma igen

Hemkomna från kurs med Ewa! :)
Trevligt och lärorikt skulle man kunna sammanfatta kursen. 

Längre inlägg kommer troligen imorgon, är helt slutkörd så det blir tidigt i säng!

Uppladdning

Nu har jag som sagt plockat fram boken "kvinnor i Kalix" och försöker repetera basic-övningar i praktiken. Största frågetecknet just nu är skolskritten, eller överhuvudtaget att få till samlingen. För jag vet ju att litegrann några steg i taget det är inte för tungt även om vi är ringrostiga, utan vi är bara ovana och jag har svårt att hitta rätt inverkan. Just nu fokuserar jag på kvalitén, följa instruktionerna så gott jag kan och öva basic, så det är väl inte hela världen om vi inte kommer upp i någon nämnvärt samlingsgrad. Men det är klart att det känns surt när vi brukar kunna öva skolskritt och samling och jag just nu har svårt att överhuvudtaget få till någon samling. :/

Försöker hitta tillbaka till tekniken för det är ganska krävande när man slarvat med core-träningen och gått på halvfart med ridningen ett tag! Pålle har ju egentligen inte jättelätt till samling med sin långa kropp, aningens höga bakdel och tunga framdel, så det gäller att vara tydlig och har styrka i mage/bål/höfter! När vi väl har kommit igång så känns det som att det går lättare och lättare, men det där första grovjobbet är inte att leka med! :P Man vill ju inte traggla för länge men det känns surt om man spenderar ett helt pass utan att få till någon samling mer än som ren reflex ibland i övningar där pålle är van att samla.

I övrigt känns han väldigt fin och avspänd, mycket jämnare och mjukare än för en vecka sedan! :) 
Skolorna har jag också svårt att få till bra. Mycket häst och mycket kropp att hålla reda på. 
Så nu hoppas jag om inte annat att vi ska få hjälp med det till helgen! 
 



*****
Dieten går fortsatt bra, men lite för bra. :/ Jag tänkte ju trappa upp bara litegrann men hittills har det lustigt nog hamnat på exakt 10kg hösilage/dag,och pga mänskliga faktorer är Krafft Muskel-säcken nästan slut och jag får snåla med 2hg/dag. (Det finns ingenstans att köpa i staden där jag bor, man får åka ca 5 mil.)
Till helgen skulle jag få mer iallafall och jag får väl ösa på lite extra då så vi har energi till transport och träning.

Igår fick T vilodag och jag passade på att raspa till framhovarna lite. Ska försöka både hinna rida idag och ta lite grovjobb på bakhovarna, lite tidsoptimistiskt kanske så vi får se hur det går!



*phew*

Igår (Söndag) var sista testrundan planerad för att jag skulle avgöra om det blir någon träning till helgen eller inte. Vill inte gärna åka iväg på träning om inte hästen är på topp. Men igår kändes det kanon! :)


Så nu är det dags att börja tagga inför helgen! :D
Att hinna träna sig på topp är ju uteslutet, det hinner man inte på 5 dagar, och både jag och pålle är lite ringrostiga efter att ha gått på halvfart en tid nu. Är t ex svårare att höja upp formen för han har inte styrkan längre så maxnivån är såklart lägre, och massa såna detaljer som jag slipat på är som bortblåsta! ;) Blir till att göra lite grovjobb med min inverkan och kanske passa på att glömma bort lite ovanor snarare än att slipa styrka och teknik.
Eftersom det är Ewa vi ska träna för tänkte jag plocka lite övningar ur hennes bok "Kvinnor i Kalix" för att försöka anpassa sig lite till tänket.

Om ni har lite "typiskt Ewa"-tips att förbereda sig med, t ex någon nyttig övning eller hjälper att öva på så emottages det tacksamt! :) Så jobbigt om man måste lära om precis ALLT när man kommer på träning!





Med dieten går det bra tycker jag. Nu har pålle gått på diet i 2 veckor och det syns på honom även om det är kvar att ta av. :)
Har funderat lite fram och tillbaka men det som sägs angående dieter är ju att man inte ska hålla sig på svältnivå mer än en kortare kur, det långsiktiga är att ligga ungefär på underhållsbehovet och se till att motionera så man sakta går ner i vikt. Sen så ska vi ju iväg och träna till helgen och då känns det taskigt att ligga för lågt.
Så utifrån mina fantomsiffror kom jag fram till att det borde gå att öka med något kg hösilage och ändå ligga ungefär på underhållsnivå.
Nu är alltså planen att snitta på 11kg hösilage en eller två veckor framöver, med proteintillskott på sidan av.
Analysen borde hinna komma innan November är slut iallafall så sen blir det till att räkna "på riktigt".

Thermobaren på plats!

Jättebra timing att plocka fram Thermobaren nu tycker jag, idag var första dagen vad jag sett som vattnet i vanliga baljan hade frusit under natten.
Det känns jättebra att kunna erbjuda tempererat vatten! Nu ska herr T våga sig dit och dricka också bara! ;)





Jag provade hovstödet också, kortade av lite i tårna på hovarna för bättre överrullning. Nu var jag nog lite försiktig i överkant med invänjningen eftersom han redan har använt såna stöd några gånger tidigare. Jag vill gärna få honom trygg i det, han är fortfarande lite skeptisk.


Nu har det gått 10-12 dagar av bantningen, beroende på hur man räknar. Snittar på 10kg hösilage per dag.
Märks att det har hänt lite men det ser ju lite konstigt och ojämnt ut såhär i början, och det är en hel del kvar att ta av.
Ur den här vinkeln ser han riktigt smal ut tycker jag! ;)



Man ska hinna med livet också

Har inte haft så mycket tid i stallet nu på sistone, tråkigt! Men så blir det ju ibland.

Status för dieten är att det har råkat dra iväg lite mer än det är tänkt, men helt ok ändå, 11kg silage/dygn, idag blev det 12kg men för en ynka dag är det inte så farligt. Som snitt totalt sett 10-11kg/dygn. 
Det är ju lätt också att stirra på antal kilon och aningens svårare när man ska försöka stretcha ut ättiden över dygnet. 


Jag har fått hem lite av grejerna jag beställde! :) Innertäcket har kommit fram men jag har inte hunnit hämta ut det, har fått hem 2st 3*3cm-maskiga hönät, ett hovstöd att ställa hoven på när jag ska runda av kanterna, och min thermobar! :) Återstår att se om det finns någonstans att koppla in den, men det ska väl gå att lösa hoppas jag!

 


Uppdatering igen

Känns som att jag hittat en bra balans i hönäts-svårighetsgrad nu. :) *peppar peppar*
Snitt 10kg/dag nu i två dygn varav bara 4-4,5kg ute. Hoppas det håller sig så för det känns ganska lagom, hittills iallafall, återstår att se på analysen och hur det artar sig!


*****

Fredag

Nu blev det lite väl lite käk ute i hagen igen. Han hade fått i sig ett kilo silage på 11 timmar... Det kanske var ännu svårare att äta ur näten när det var blött ute, alternativt så tyckte han det är för mycket jobb för att vara värt det, för han hade minst 4kg kvar i näten som verkade fräscht. 

För att kompensera lite fick han ett kilo extra silage löst i boxen och lite krafft muskel (ca 300g, om jag minns värdena rätt blir det ca 111g smrp och 3,5-4 MJ). Och för att förebygga att det blir så lite ute imorgon också la jag ett kilo hösilage löst på backen och hade ett nät som "bara" var dubbelt istället för trippelt, med 2kg silage, utöver det vanliga. Hoppas ju på att han ska äta 4-5kg.
Mindre så börjar jag oroa mig för att mängden TS ska bli för liten och att det blir långa uppehåll i ätandet, mer så är det risk att det blir för mycket energi ändå.



Stilstudie

Såhär kan det se ut när liten Tabbe bråkar med sina hönät! ;)





...och sen provar man med andra nätet för att se om det går lättare!





Blir även lite "före"-bilder av hullet. *host*



Insåg att det var överkurs att både ha trippla hönät och hänga det löst, han gav upp att äta ur det. Så jag ställde ner nätet på backen istället.
Klurigt att försöka fixa för två dagar ute i sträck insåg jag, har inte tillräckligt många hönät än iallafall för att få ihop det bra. Nu blev det bara för en dag och några timmar så det gick att lösa, men helst vill jag kunna ha lite extra då så det inte tar slut alldeles för tidigt om man felberäknar på hur mycket han hinner äta.

Idag hade han också lämnat knappt ett halvt kilo silage i boxen, hade bara lyckats äta 2kg ute = ca 7½kg, räknar dock med att det blev ett par kg till efter att jag hade underlättat för honom i hagen.

Bantning, uppdatering

Om ni tycker det är tråkigt att följa pållens diet så är det fritt fram att strunta i att läsa, jag skriver mest för att hålla lite koll! ;) Riskerar att bli en del sånt framöver i bloggen!


Tabben var lite rolig. Han var nog väldigt irriterad på sitt hönät i boxen.

Såhär ser nätet ut "före" dvs när det är nypåfyllt:


Dubbla 3*3cm nät med ca 4kg hösilage.

Såhär såg det ut när jag kom och skulle mocka igår:


Ca ½kg hö hade fått bada och gjort både höet och vattnet så äckligt att Tabben inte ville ha det. Han hade lyckats dela på näten så det som ligger på sidan nästan låg bak vid bajset. Snacka om att inte göra det lätt för sig! ;)



Första dagen av dieten:
6kg + 3kg ute. 6kg i dubbla 4*4-nät, 3kg i enkelt 4*4-nät som jag hängde från en gren.
4+2kg inne. Varav 4kg i dubbla 3*3-nät och 2kg löst.
Inte så jättelyckat, allt utom en tuss var uppätet ute och varje strå uppätet i boxen = ca 14½kg uppätet.

Dag två:
4+2kg ute. 4kg i trippla(!) 4*4-nät som hängde löst från en gren, 2kg i enkelt 4*4-nät.
4+2kg inne. Varav 4kg i dubbla 3*3cm-nät och 2kg löst.
Nästan lite för lyckat, 3kg kvar i "svåra" nätet ute och ca ½kg kvar inne som han hade blött upp och lite strån i boxen. = ca 8½kg uppätet.

Det kändes lite väl lite så på kvällen gav jag 2kg extra löst i boxen.

Har hängt ut 4+3kg ute med samma nät-konstruktioner som dagen innan och alltså lagt in 4+2+2kg i boxen varav 4kg i dubbelnätet och två fodringar med 2kg löst silage inne på kvällen. Får se hur det går snart när jag kommer ut till stallet för dagen! :)


RSS 2.0