En riktig häst-dag!

Onsdag
Idag åkte jag ut till stallet hyfsat tidigt (nåja, på förmiddagen iallafall! ;-) ) och skulle försöka återigen att fixa träckprov till kusen och hinna rida. Jag hade tur och otur... Tur för att Tabben var orolig och ville hålla koll på vart kusarna var (om jag inte minns fel så hade hästarna fått gå in för att det regnade och Tabben´s ston hade då försvunnit in...) och skulle stanna och gnägga då och då, var lite disträ - vilket resulterade i att jag fick mitt träckprov från ridhuset. Otur eftersom det var lite omotiverande att jobba, han hade varken särskilt bra bjudning (ville knappt trava t ex) eller motivation till att jobba även om han var ganska lydig ändå mot vad han förmodligen hade varit i samma situation för ett par månader sen.
Jag jobbade kanske en kvart, sen när han släppt "träckprovet" så kände jag att nu är målet för dagen uppnått så jag gick in. Kommer ärligt talat inte ihåg vad vi jobbade med!

Sen åkte jag iväg för att behandla ett par hästar. Det tog några timmar + restid så det blev senare än jag hade tänkt. Pappsen hade lovat att åka och raspa till hovarna lite på Tabben och känna igenom honom eftersom jag tycker han känns sämre i fysiken, och bevisligen har jag själv inte kommit åt allt under behandlingarna. Rundade av tårna framtill (har snubblat en del på höger fram och liite rundade iaf tycker man hovarna borde vara när dom går barfota och har verkats med ganska låga trakter = långa tår!) och tog bort lite från trakterna på bakhovarna.  
Tabben var (ungefär som jag känt vid behandlingen men som antingen inte hunnit processas än eller så har jag inte kommit igenom det) låst i h. bog, hade fortfarande lite för dålig rörlighet i halskotorna där underhalsen sitter, typ C4-C6. Sen har han dom där jobbiga ländkotorna (är lite osäker på om det är thorakalkotor/-a också eftersom det är precis på gränsen) som ser helt knas ut.
Efteråt så red jag igen (aja baja! men inte lika illa att rida efter ett par manilpulationer som efter KST inbillar jag mig...) och kände efter hur han kändes. Mycket mer styrbart! :-) Sen var han rätt pigg och dressyrmässigt var det nog inte så snyggt, men efter lite uppvärmning fick vi till förvänd sluta och öppna i trav, volter i skritt och trav m.m. Kändes mer liksidigt i skolorna än det brukat göra på sistone, jag kände överlag mycket mindre skillnad mellan varven.Torsdag
Tabben fick sova inne natten mot idag så jag fick åka ut tidigt och släppa ut honom (det kändes smidigast så, måste ändå åka ut förmiddag när jag jobbar sent). Hade tänkt försöka hinna dit innan den som morgonjourar de övriga hästarna hunnit klart så jag skulle hinna iväg till ridhuset med Tabben innan han blir ensam kvar i stallet. Vilket lyckades ganska bra eftersom tjejen som skulle joura var sen, stallägaren som egentligen bara skulle ta ut sina hästar hade fodrat och höll på att ta ut hästarna istället, ville nog vara bussig och hjälpa till. 
Hursomhelst, det blev ett ganska kort men trevligt pass idag!
Jag hade tänkt öva samlande, korta-länga i intervaller. Fast han ville BARA länga av någon anledning! ;-) ryckte t o m tyglarna ur händerna på mig lite då och då, ändå håller ju jag rätt långa tyglar. Lade om planeringen till att öva på balansen genom att skritta med ganska fria tyglar innanför spåret och försöka (åtminstone stundvis) sakta ner tempot men det blev egentligen mest ramen i form av styrning vi fick öva på. När vi skulle svänga så kunde jag stundvis tänka kontraböjning för att få tag på ytterbogen, hade rätt låga kvalitetskrav men ville liksom att han skulle gå åt rätt håll så jag kunde hålla kvar honom innanför spåret och ganska "fri" i ramen.  Plötsligt kändes det som att kusen börjat förstå yttertygelns inverkan! :-) Trots att vi struttade omkring i lite varierande tempo och utan formgivning från min sida, att kusen fick väldigt lite "hjälp" ändå och att jag inte fokuserade så värst på sitsen mer än att inte säga emot mig själv så kändes det ovanligt kontrollerat och balanserat. Även i traven så ville han ha längre tyglar... Säkert för att sakta av till skritt egentligen, han brukar tycka att långa tyglar = skritt (har trots allt använt avslappning och tygellängning som kommando till skritt..) men när jag smackade på så fortsatte han trava istället och blev ganska låg i formen mot vad han brukar vara i traven. Det kändes lite lättare att sitta ner idag. Ganska marginellt men tillräckligt för att inte kännas som att jag bara skumpar omkring med noll koll. Fast riktigt avslappnad och schwungig som han KAN vara ibland tycker jag inte han var. Vi måste nog träna mer samlande och få tillbaka mer jobb-bjudning först.
Var iaf tokroligt att kunna sitta och trava i ganska bra balans trots längre tyglar än vanligt innanför spåret, på det spår JAG ville och även på volter! :-D

Tabben fick hovarna tjärade. Usch för gegga! Han har även börjat få bärrandsröta (tror jag det kallas? Precis innanför kanten på hovväggen.. är det lamellrandsröta kanske? Noll koll!) Han var inte alltför rolig att lyfta hovarna på, jag hade inte en suck att hålla kvar när han hade bestämt sig för att dra sig lös. Kan kanske ha haft något att göra med att farsan behandlat igår och han brukar dra/hålla benen i jobbiga lägen så han får en ursäkt att vilja dra sig lös, farsan är ju starkare än mig så det skulle kunna vara därifrån Tabben lärt sig "sätta emot råstyrka", hjälpte inte ens att överböja in tån, han bara skyfflade fram hela benet. Men till slut så... Med godis och *host* tålamod. Fick ärligt talat gå bort en bit och skricka och hoppa av mig för att jag var så frustrerad när han under en lång stund verkade totalt oförstående och inte ens gjorde en ansats till att lyfta hoven hur jag än försökte. Fixat blev det iaf till slut. Lär få göra om det imorgon också om det inte torkar upp snabbt.

Bärplockning i skogen!

Idag tänkte jag att jag skulle skicka in träckprov åt Tabben. Vore bra att få det fixat och helst hinna få besked innan jag drar iväg på kurs på fredag tänkte jag (egentligen skulle jag ha gjort det igår men glömde fixa plastpåsar tills dess!) men tji fick jag! ;-) Inget bajs idag inte, han står ju inte inne på natten så jag släppte in honom i boxen ett tag och tänkte att han nog skulle bli orolig och bajsa pga det när han stod inne själv och blev övergiven inne i boxen. Men neej då, bara för det var han ganska lugn och inget bajs blev det. Hade inte all tid i världen att vänta.
Hoppas på att det blir något imorgon, annars får jag låta honom vara inne imorgon natt och åka ut tidigt på torsdag! :-P
Så mycket besvär för lite bajs!

Sen tog jag och Tabben en promenad ut på vår vanliga skogsstig ovanför stallet. Han hade ju "dressyrvila" idag och jag tänkte det var lika bra att ryggen fick vila också eftersom han blir ful i ryggen av att gå fram och tillbaka längs grinden för mycket i hagen. Bara en pyttebit in i skogen upptäckte jag hallon! Mums! Så där stod jag och åt hallon och hästen och åt upp hallonbuskarna... Sen såg vi blåbär också (och annat som inte är lika smaskigt, lingon, rönnbär och svamp) som jag rafsade åt mig lite av vid lämpliga tillfällen. Tabben var duktig och åt bara när han "fick", fortsatte alltså att gå om jag bad honom. Duktig pålle! :-) Sen var han duktig för att han saktar ner och låter mig gå före (trots att jag går med grimma och grimskaft, han har varit lite svårstoppad i grimma) när jag säger "ptroo". Vilket nästan är ett måste när man ska gå på mer igenvuxna stigar för att inte jag och pålle ska hamna i bredd på olämpliga ställen.
han var riktigt cool idag, mycket trevlig att hålla på med!
Passade på att putsa träns/kapson/tyglar idag när dom ändå inte skulle användas (under tiden jag satt och hoppades på skit). Imorgon kanske jag hinner städa lite bland hästgrejerna också om det följer samma trend! ;-)Sjusovar-Irre

Söndag
Idag blev det som jag tidigare hade skrivit lite ridning utan kapson med bara stången, red dessutom hädiskt nog tvåhändigt för att lättare känna om jag sitter rakt och annars lättare kunna korrigera.
Skrittjobbade litegrann och experimenterade lite med sitsen (gick inget vidare) och jobbade med lite förvänd böjning/skolor (den biten gick faktiskt bra! han känns inte lika ojämn/stel men fortfarande lite stum i övrigt). Sen travade jag på en volt runt en pall och försökte tänka flytta bogen inåt/flytta bogen utåt men försöka hålla manken rakt upp och behålla böjning i pållen. Ge så lite hjälper som möjligt förutom sitsen för att inte störa honom på så vis.
Det blev en hel del pusslande för att luska ut vilka delar som felas och hur jag ska få till "rätt känsla" men till slut kändes det ganska stabilt! :-) Då tyckte Tabben det var jobbigt. Inte mycket till motor som sagt. Kanske pälssättningens fel?
Sen så blir det lite för överilat tempo tycker jag även om det är ganska normalt tempo och ibland t o m sakta. Känslan förstärks av att han inte är riktigt avslappnad så steget blir stötigt, kanske för att han bromsar lite också? Jag känner mig som en skumpande potatissäck! ;-)
Tog några varv på volten åt varje håll och sen blev det in och vila.

Måndag
Hade morgonjour i stallet idag eftersom Tabben sovit inne ett par nätter. Eftersom det ändå var jag som skulle släppa ut lät jag honom sova inne tills idag! Tänkte egentligen åka ut extra tidigt för att hinna rida innan jag släpper ut - innan eventuella grävmaskiner börjar leva rövare utanför ridhuset. Men det blev lite för sent för det, när jag hade ryktat och precis tänkt sadla var klockan 7:30, dom ska ju helst vara ute till 8. Gick bra ändå, det väsnades inte så mycket så vi kunde koncentrera oss på jobbet ändå. Men han var inte jätteglad över att behöva stanna inne när dom andra fick gå ut! :-P
Idag gjorde vi ungefär samma som igår fast mer fokus på traven på volt. Med lite skrittuppmjukning först givetvis.. Men även idag gick det faktiskt inget vidare att rida på volter i skritt för att sen gå helt ok i trav. Vi fick in mer flyt idag tycker jag men det var inte helt stabilt, vi yrade iväg ibland men största delen var ändå ok. Han hade säkert fint steg och han kändes lätt i framdelen men samma som igår - stötig och inte helt avspänd. Jag kände mig som en nybörjare och ändå fokuserade jag som en tok på att hålla sitsen och tyngdpunkten rätt och den biten lyckades ju rätt bra. Men jag fick spänna mig en del för att kunna hålla mig kvar eftersom han ville ändra tyngdpunkt i varje steg! :-P

Det jag ska försöka komma ihåg är:
Vrida magen (och höften måste följa med för att jag inte ska vika mig) i riktningen dvs inåt i vänstervarvet. Tänka att vänster verkligen är "ståben" och ibland känna att jag vinklar fram/upp högerhöften och får in vänsterhöften - eller som jag tänkt förut, räta upp ryggen genom att flytta mage och rygg något i sidled inåt precis ovanför höften.
I högervarvet vete sjutton hur jag har gjort... Men en sak som fungerat hyfsat bra genomgående har varit att växla mellan öppna och sluta, och varje gång vi ska gå över till öppnatänk så får jag föra fram ytterbenet och lägga lite vikt där. Om det är i normalläge så åker benet bak och då blir hela tyngdpunkten knasig. Sen samma tänk i övrigt, göra så lite som möjligt men försöka tänka att manken är "rakt upp" och rätta min kropp efter det, vara extremt noga med att han inte flyttar mina höfter eller tyngdpunkt. Ev. höja vänsteraxeln något.

När jag släppte ut honom imorse så insåg jag att han har börjat med hagvandringen igen. Förmodligen därför ryggen börjar bli ful, han har en tendens att få uppstickande tornutskott och se ut som att ryggen blir sned precis i mitten (vet inte om det är thorakal-kotorna eller lumbal- eftersom det verkar vara flera kotor och precis på gränsen, kanske både och?) kanske därför också som han brukar få en bula på ryggen efter ridning, att han går sig sned i hagen! :-P Vet inte om jag kom ihåg att skriva det men för ett par dagar sen hade han bulan igen vid ryggraden efter ridning. Men borta dagen efter.

Ajaj

Igår (lördag) när jag red och tänkte att jag skulle vara supernoga med att inte låta kusen flytta min sits på volterna så högg det plötsligt till i högerhöften och kändes som att höften höll på att hoppa ur led! :-P Aj aj! Kände efter om det skulle gå att fortsätta rida eller om jag öht skulle kunna ta mig av kusen men det gick över ganska snabbt. Sen kände jag inget mer under ridpasset men imorse när jag cyklade till jobbet högg det också till för varje snurr med högerbenet. Mycket motiverande till att ringa Osteopaten! Fast det får vänta tills på Måndag oavsett, gissar att dom inte har telefontid på helgen. 
Tabben var hyfsat cool men gick omkring rastlös vid grinden i hagen och var rätt ivrig att få komma in. Han tyckte nog det var dags eftersom dom andra utom några ston längre bort hade gått in.
Jag trodde att det var en tjej i ridhuset och red så jag stod och väntade läänge (20-30 minuter nånting) med färdigsadlad häst innan jag gick ner till ridhuset eftersom jag inte ville gå dit precis innan hon skulle ut med sin häst, Tabben blir så stressad av att lämnas ensam om en häst går ut så då blir hela ridpasset efter det mest drygt och trotsigt/spänt. Men så visade det sig att hennes häst var redan inne, hon hade bara varit nere för att vattna i ridhuset och eftersom hon åkte direkt efter det kom hon aldrig tillbaka upp till stallet! Tji fick jag! :-P Under den tiden höll Tabben på att somna stackarn. 

I ridningen så var han stel och spänd. Inte överdrivet egentligen men kändes väldigt stum mot vad han brukar, både i svaret på tygeltagen och jag hade svårt att få någon överlinje på honom. Stor del av passet var han över tygeln (alltså inte "på tygeln") eftersom jag inte vill placera huvudet på honom bara sådär utan jobba dit formen, men när han var så var det svårt att få något riktigt jobb gjort också stundvis eftersom det är svårare att inverka på hela hästen och få någon struktur i kroppen. 
Vi fick till några skolor i förvänd böjning, där gick det ganska bra ändå och han samlade sig bra och fick bra böjning. Även så fick vi till några ok volter och några absolut inte ok volter - blandat, ok böjning på volt och längs väggen och absolut inte ok böjning längs volt och väggen... Han tror ju att vi ska rida diagonalsluta istället för volt och tänker jag egentligen öppna på volt blir det helt knas! Vi började med diagonalslutor för tidigt tycker jag. Eller så får jag helt enkelt ta att han glömmer bort hur man går på volt för varje ny grej vi lär in...
I traven var det inget vidare pga stumheten. Han gick i övertempo stundvis nästan i travarform och var väldigt svårstyrd. Samtidigt så fanns det egentligen inte så mycket motor utan när det började bli lite bättre = jobbigare så bröt han gärna av. Inte likt Tabben tycker jag så det känns verkligen att vi är i en svacka. 
Sen blev jag så less på att traggla och ändå inte komma någon vart att jag släppte ut kapsontyglarna och tyckte att nu ska jag försöka slappna av och vara mer konsekvent men "fri" i handen, alltså länga tyglarna ordentligt men ändå använda stången då och då vid behov för halvhalter och försöka styra med vikt och tanke. Men utan så stora krav på att det blev dit vi skulle (kunde diffa sisådär 20 meter ;-) ). Först blev det spring och fläng stjärnkikare och jag började undra vad jag hade gett oss in på, han blir ju i regel stressad när han tappar balansen och får springa på fritt sådär utan hjälp. Men han verkade rätt cool ändå i huvudet. Sen blev det successivt bättre och jag kunde börja rida lite volter och rakt fram innanför spåret bland annat i båda varv! :-) Fortfarande övertempo då och då och inte direkt bra men stundvis samlade han själv ihop sig lite och fick ganska bra böjning/struktur. Vilket gjorde att jag tyckte det var värt det!

Imorgon (idag rättare sagt) ska jag rida utan kapsonen hade jag tänkt. Egentligen helt fel eftersom vi inte är redo för det och jag inte kan ställa honom enbart för sitsen. Å andra sidan är det inte alla gånger jag kan ställa honom med kapsonen heller och han blir lättare spänd med den + att jag lättare blir stum/spänd i armarna. Tänkte försöka bryta den trenden!
Om inte annat så får matte lite variation! ;-)

 
 

Matte-motion

Igår (Fredag) fick Tabben vilodag igen iom att han behandlades två dagar i rad. Och därmed fick matte motion en till dag i rad! ;-) Gick en promenad fast en annan runda med mer grus/asfalt för att variera underlaget lite.
Han var lugn och fin och även fast jag upplevde honom "tittig" så var han lydig och lugn, ville stanna och stirra på saker då och då bara.
En intressant grej däremot var att "bitigheten" från i Torsdags när han behandlades satt kvar, han kunde få ett surt ansiktsuttryck och börja bita på väggen eller nafsa efter mig (han biter mig inte men liksom markerar med munnen att han vill göra det! :-P ) precis som under behandlingen. Kanske inte kom igenom det där riktigt så han fortfarande håller på att bearbeta det, tidigare har jag inte upplevt honom som nafsig, inte ens när han har tiggt.

Idag har jag tänkt prova rida igen. Lite tidigt kanske men vi får se hur det känns, hoppar såklart av om något känns fel. Vill/vågar inte låta honom vila hur många dagar i sträck som helst pga tjockismagen och att jag är skraj för att få motsatt effekt - att han blir stel. Vi får se hur det går som sagt!

När blir det sol igen?

Usch, geggigt och äckligt ute fortfarande! Hagen sluttar ändå nedåt från grinden och torkar upp snabbt när det inte regnat på ett tag men nu är den ändå nästan konstant lerig! Hoppas det blir bättre väder snart.
Såhär har våra senaste två dagar sett ut:

Onsdag
Tabac var inte lika yrsig idag. Och i ridningen kändes han ojämn/knackig, ungefär som att vänsterbogen var en halvdecimeter lägre än höger (lite överdrivet, men det KÄNDES så! ;-) ). Men det släppte ganska bra ändå, vi fick till bättre koncentration och bärighet efter en del jobb. Gick tillbaka till den förvända böjningen, alltså bara förvänd böjning längs spåret för att få koll på böjningen, tycker det är lättare att fuska när man rider med rätt böjning så då tvingar jag mig själv att koncentrera mig och styra hur hästen ska använda kroppen. I vänsterböjningen fick jag öva på det en del innan det var någon idé att testa förvänd öppna/sluta och när jag väl gjorde det så blev det bara ett par steg vid två försök, ville inte kräva mer. Det kändes som att det tog emot i hästen men det blev rätt bra kvalitet ändå.
Sen övade jag på att hålla kvar känslan av att jag styr hästkroppen, sortera benen och själv bestämma när/var han ska sätta ner fossingarna. Genom att korta-länga men ha ett ganska "kort" utgångsläge och bara länga till normalläge ungefär, ibland lite längre sisådär 6-7 steg, ibland bara enstaka steg och länga lite igen.
När han kändes lite mer lösgjord/rakriktad och sorterad i benen så provade jag en volt i högervarvet, det som varit så svårt för oss senaste dagarna. Jag fick till en ganska bra volt på sisådär 15 meter och för att hålla kvar känslan av det och få känna oss lyckade "för en gångs skull" hoppade jag av och slutade där! ;-) Red endast i skritt ca 20 minuter.

Sen fick Tabben KST-behandling. Ffa huvud/höfter.
Det hade torkat upp litegrann i hagen, såpass att det inte var hakigt utan lite fastare lera och det var ganska trevligt väder så inatt fick Tabben sova ute. Han verkade inte ha något emot att få gå ut trots att klockan var över 10 och inte så många andra hästar ute.

Torsdag
Idag fick Tabben ridvila pga behandlingen (sen hade han trots allt gått 3 dagar i sträck i ridhuset) så vi gick en  promenad i skogen istället. Han stannade iofs på bortvägen och gnäggade hemkärt och var lite osäker när vi skulle gå igenom en stor vattenpöl utanför stallet men bortsett från det så var han väldigt lugn och trevlig! :-)
Fixade hovarna med tjära. Verkar inte vara så mycket röta men vill förebygga att det blir mer nu när strålarna blir blöta och mjuka av allt regn, större risk att han blir öm i fötterna då. Han ville inte gärna lyfta vänsterfram, kändes som att det satt fast i golvet! :-P

Han fick lite mer behandling idag, orkade inte med vissa delar igår som jag gärna vill känna igenom (framdel/nacke/hals). Nacken, bakre delen av halsen, bogbladen, hovleden v. fram och knä h. fram kändes som att det var i behov av behandling. När jag höll på med främre änden av bogbladet (vid bringan ungefär) tänkte Tabben bita mig den rackarn, han blev riktigt arg för att vara honom. Då fick han lite behandling av bröstkorg/"chi-punkten" (har jag för mig det heter...) och minsann, han blev ännu argare! ;-) Kändes som att behandlingen gjorde nytta iaf.

Så det blev sent idag också trots att jag hade tänkt vara hemma strax efter 20. Blev snarare 21:30.


Kunna styra är bra sägs det

Blä. Andra dagen hemma med Tabbe efter kursen (igår mao) blev inte bättre som jag hade hoppats! =\
Han var trevlig att leda och i stallet osv fast ganska "hästkär", lite separationsångest på g igen eller bara för att han står själv i hagen. Men inte ett dugg bättre i ridningen, nästan tvärtom. Förutom att -jag- var mer koncentrerad vilket gjorde det lite bättre men att jag märkte problemen tydligare kanske? han var väldigt stel mot vad han brukar, eller stum snarare. Stod emot en hel del och var väldigt tydligt ojämn, jag kunde verkligen inte rida på volter. I vänstervarvet gick det om jag höll vikten framme i tån och vinklade tån inåt (har ingen aning om varför just det funkade men det räddade väl upp tyngdpunkten) men höll jag kvar tyngdpunkten där genom hela volten så var det som att han tyckte det blev för jobbigt eller knöligt och ändrade om balansen igen så jag fick justera på annat vis. I högervarvet gick det i princip inte att styra in på en volt, var lättare att be om en bakdelsvändning/piruett än en riktig volt. Antingen är han öm någonstans, har fått någon låsning eller så pressade vi alldeles för hårt och har gått för fort fram i träningen. Att dom där diagonalslutorna har gjort att han placerar sig så och tänker diagonalsluta även om jag tänker volt. Ojoj vad basics vi kommer få jobba på länge nu..
Han tog knappt förhållningar, spände emot istället för att svara om jag förstärkte förhållningen, var svår att böja utan att förböja osv. Motivationen fortfarande i botten... Han protesterade ju t o m när jag förstärkte styrningen och nästan kastade sig utåt istället. Jag blev förtvivlad och tänkte att han kanske sträckt sig i lerhagen, bad stallkompisen som också var i ridhuset kolla om han gick orent vilket hon inte tyckte, men SÅÅ tydligt ojämn känns det inte som att en häst ska vara. Visst att han varit det tidigare också, men då har det iaf alltid gått att "rädda upp" till slut så man kommer dit man vill, idag fick jag ibland stanna och göra en helomvändning när vi kommit ut åt helt fel håll istället för att göra en 10-metersvolt som var planen. Värst i högervarvet. Blev bara ca 20-25 minuters skritt med någon travigångssättning, jag vågade inte göra något mer om det skulle vara så att han är överansträngd eller har ont. Ville inte kräva så mycket även om det bara skulle vara någon låsning, känns inte konstruktivt. Samtidigt försökte jag vara konsekvent och testa om det hjälpte när han vant sig vid mina signaler igen om jag varit inkonsekvent eller om det blivit något strul iom att annan person ridit.

Det blev hovfix iaf. Mjuka äckliga strålar med lite röta, inte så förvånande med tanke på lermängden ute! :-P Han fick stå inne igårkväll också, misstänker att han skulle springa en del i hagen om han blir lämnad ensam (det var ju ett par till hästar ute, men han ser ju trots allt när dom andra går in, och vid separationsångesten så kan han bevisligen springa fram och tillbaka oavsett om det är andra hästar i närheten). Iom det så får jag lov att hjälpa till att släppa ut hästarna ett par dagar nästa vecka vilket känns motigt med tanke på hur mycket det är att göra dom här två veckorna. Men med min paranoida hjärna tog det emot alldeles för mycket att släppa honom i lerhagen.  

Koncentrationssvårigheter

Första besöket av Tabben sen jag kom hem från kursen var det igårkväll! :-) Känns som längre än 4 dagar.
Det hade varit regnigt och ruggigt så alla hästar stod inne (skulle stå inne över natten sen) utom Tabac. Han kom springandes till mig i leran och var nog jätteglad över att slippa stå ute själv. Var rätt yrsig också, men det var nog en kombination av att vara blöt och att sakna sina kompisar skulle jag tro. Hagkompisen åkte i helgen dessutom så nu står han själv.
Jag var ganska upprörd till sinnet, kombination av huvudvärk och att vara irriterad över att ha fått beordrad övertid på jobbet UTÖVER att jag ska jobba 9 dagar i sträck och fått till svar (grovt förenklat och förmodligen lite förvrängt) att jag får skylla mig själv som bytt helg. Som om man har något val om man behöver vara ledig och inte får beviljat ledigt under helgen trots sökt semester 2½ månad i förväg. Hursomhelst så var jag lite i obalans och växlade konstant mellan att vara på gränsen till att börja grina/vilja slå på någon eller något/vara halvt apatisk. Inte bara för den incidenten utan rent överlag, gissar att jag blev lite i obalans efter kursen.
När jag sen skulle rida i ridhuset var det mer folk där än jag är van vid, två st islänningar och ett av halvbloden i stallet. Även fast ridhuset är stort så kände jag mig hela tiden i vägen och distraherades av att behöva ha koll på de andra ekipagen. Blev inte mycket vettigt. Dessutom (överreagerade förmodligen pga sinnesstämningen) var jag tokupprörd över att tränaren jag bett motionera hästen när jag varit borta hade satt upp dottern för att rida. Min tankegång var ungefär "ingen rider min häst utan tillåtelse!" och svor över att sadelgjorden var lossad på fel sida, att stiglädren var fel längd och jag inte vill justera sånt på hästryggen så jag fick hoppa av och justera lädren, att någon verkade ha borstat manen och pannluggen med piggborste trots att jag har som regel att reda ut för hand och på sin höjd använda rotborste! :-P
Eftersom jag stundvis satt och försökte behärska mig för att inte bli taskig mot hästen så blev jag ofokuserad i överkant och vågade inte begära något av kusen. Störde mig dessutom som sjutton på att det inte kändes som att han kom ihåg mina signaler och då hade det ju egentligen behövts att man fokuserar och "lär om" den biten innan jag kan göra något annat.
Så hela ridpasset på imponerande sisådär 20 minuter gick omkring på att sega runt i skritt med sladdande bogar/bakdelar hit och dit på små "ska föreställa volter" och försöka undvika att krocka med någon! :-P Sen gav jag upp och insåg att det inte var konstruktivt och gick tillbaka med Tabben. Motivationen är INTE på topp! ;-)
Borde egentligen ha fixat hovarna också med tanke på hur blött det har varit ett tag *dåligt samvete* men efter att ha jobbat 10 timmar orkade jag verkligen inte fiffla med hovar, krävs lite tålamod om han är uppe i varv och inte vill lyfta fötterna.

Nu har jag precis avslutat dagens 10,5 timmarspass och ska dra mig hemåt för att speed-byta om, kanske dra i mig en macka och försöka hinna ut till stallet och rida (och förhoppningsvis palla med att fixa hovar) innan det blir alltör sent! Hoppas också på att omständigheterna ska vara lite snällare mot min icke-koncentrationsförmåga idag. Humöret är lite bättre iaf, inte glatt men stabilt, mest trötthet efter jobbet. Stackars lille Tabben som får stå ut med sånt!

Regn och rusk

Idag var jag inte jättemotiverad att rida. Inte för att det spelar så stor roll att det regnar, vi har ju ridhus och allt. Men Tabben var dyngsur och lite på tårna av vädret (gissar att dom behöver göra av med lite energi för att bli varma). Det i kombination med att jag var taskig mot honom och skulle pilla ut spån som hamnat i ögat på honom och en massa oväsen från regnet och grävmaskiner gjorde att Tabben var rätt spänd när vi skulle träna.
Eftersom inte heller jag var så värst motiverad så blev det att jag dressyrade litegrann bara för sakens skull, endast i skritt, kanske 10 minuter, blev inget riktigt jobb men förhoppningsvis lite uppmjukande efter gårdagens lektion.

Kändes lite taskigt mot hästen att släppa ut honom igen när han nästan hade hunnit torka. Men han klarar sig.  

Träning för Lena 20080812

Träningsdax igen!
På egen begäran fick jag börja med förvända slutorna och öppnorna några steg. Han brukar bli så fin och koncentrerad efter det så jag tyckte det vore bra att fuska lite genom att börja så även på träningen! Han blev väldigt lydig och koncentrerad, sådär att man åtminstone stundvis får känslan av att man styr varje steg/ben och rörelse.
Sen blev det massor med olika övningar... Får se om jag ens kommer ihåg alla. Jag skulle såklart stajla och visa piruetterna som vi äntligen fått till i högervarvet, blev en riktigt fin sån också om jag får säga det själv! ;-) Sen fick vi öva på en volt och fick fria händer att öva på valfria skolor. Blev lite öppna och förvänd öppna. Jag hade lite svårare för högervarvet så idag fick jag överdriva att dra bak inneraxeln (gissar att det fick sittbenet bättre på plats?) och tynga i innerstigbygeln rejält inledningsvis om jag ville få till en öppna -vilket brukar behövas för att få volterna stabila i högervarvet.
Under tiden övade jag att samla upp ett par steg i taget. Inte överdrivet men så jag kände att det var jag som kontrollerade steglängden och för att behålla bärigheten.
Sen var det travjobb på g (Tabben började trava redan innan vid något tillfälle för att han tyckte det var dags! ) och vi skulle trava lite serpentiner med öppna i bågarna och sluta ett par steg på raksträckan innan vi böjde om. Det kändes ganska balanserat men jag hade svårt att hinna med koordinationen, styrseln blev inte riktigt 100% även om jag oftast lyckades rädda upp situationen innan det hade blivit fel spår. Gillar bara inte att behöva "rädda upp" för då blir det oftast någon nödlösning som inte var riktigt rätt egentligen. Sen bytte vi till en åttvolt där jag skulle tänka ett par steg diagonalsluta i övergången till nästa volt. Gick ganska bra faktiskt just med diagonalslutabiten. Sen bytte vi till att samla upp några steg på volterna (runda delen) och låta honom länga lite i diagonalen på väg till nästa volt. Jag gillar inte riktigt den varianten (att samla eller länga mellan byte av volt eller i mitten av serpentiner) eftersom jag upplever att han vill ha extra hjälp för att inte bli obalanserad när han vet att det är en vändning på g eller öht att han ska rakt fram utan stöd från väggen. Att sätta extra press då fast "rakt fram" istället för i t ex en öppna eller böjd rakt fram, eller tvärtom- plötsligt ge längre ram (tycker det är svårt att hitta lagom längning där han inte tappar balansen, brukar variera lite från gång till gång) tycker jag är lite taskigt mot hästen. Men idag gick det helt ok tack vare att han var ganska balanserad överlag, förutom att styrseln blev ännu sämre och behövde ännu mer nödkompensation för att öht få till en volt efteråt! :-P 
När jag sitter och tänker sådär så har jag en tendens att bli spänd och inte våga göra rörelsen fullt ut. Han hade kunnat samla mer och inte bara sakta upp tempot i traven och han hade kunnat länga mer, men det kändes inte riktigt som rätt läge att försöka plocka fram max. Gick helt ok ändå i själva samlingen/längningen. Jag hade lättare i vänster eftersom jag hade fullt sjå med att inte trilla på utsidan i högervarvet och få böjning i honom för att öht kunna rida på volten. 

Sen fick vi prova något nytt - rida rakt upp på meddellinjen och växla mellan höger- och vänstersluta. Det gick förvånansvärt bra! Blev tre byten av böjning per diagonal, kändes lagom för att inte behöva stressa även om vi kanske hade hunnit klämma in något fler. 
Efter det ökades svårighetsgraden ytterligare. Nu skulle vi göra diagonalsluta in mot mitten och därifrån fortsätta i sluta. Och för att inte göra det alltför lätt för oss så fick vi sen rida en "sax", alltså diagonalsluta in mot mitten - byta böjning vid mitten och rida diagonalsluta ut mot väggen igen, och sen så många såna växlingar per långsida som vi kunde hinna med. Blev ca tre per långsida här också. Jag blev riktigt impad av mig själv och kusen för vi klarade det faktiskt! :-) Här har jag fram tills för några dagar sen tyckt att enbart diagonalsluta har varit svårt - och så sitter vi och gör en sax i trav! :-D Med fina kontrollerade övergångar, jag trodde vi skulle ha grymt mycket svårare att ställa om. 

Vi hade t o m en åskådare idag. Himla kul att någon vill komma och titta! Iofs har Lena dragit med sig sin man och sina döttrar vid något tillfälle också för att hon ville visa hur fin Tabac har blivit. 
Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att dagen kändes mer balanserad och avslappnad än vanligt. Lena fokuserade en del på mina armbågar och axlar, att jag skulle försöka slappna av mer i dom för att inte skapa spänningar i hästen. Det tror jag gav en del. Överlag tycker jag balansen har blivit bättre senaste veckorna och att både styrka och teknik har förbättrats. Det är väldigt sällan vi hamnar i "fläng" att det plötsligt blir okoordinerat/obalanserat så Tabben far iväg, tycker grundtempot har gått ner lite och även om tempot går upp ngt. så blir det inte så mycket skjutkraft eller taskig placering av kroppen att det blir okontrollerbart. Om vi hade gjort dagens övningar för bara några veckor sedan är risken stor att halva passet hade bestått av sånt "fläng" :-P 
Känns himla kul att det går framåt! Bara under dagens pass klarade vi minst två övningar som vi aldrig gjort tidigare tack vare att grunderna sitter bättre, och två övningar som vi jobbat mot ett tag och har tyckt varit svårt (skrittpiruetter och diagonalsluta). :-)
 

Lite experiment

Idag var Tabben helt underbar i skritten! :-D
Sådär att man verkligen kunde räkna varje steg och hästen kändes "sorterad" på så vis att jag kunde inverka på hela hästen, att han är känslig för sitsen och inte belastar t ex en bog för mycket eller ett bakben för lite. 
Så efter att ha värmt upp med lite förvända skolor (inte alls mycket, nöjde mig efter ett par ok/bra steg i varje varv, fick dock jobba lite mer med slutorna böjd till vänster som vanligt) kunde jag sitta och off-roada lite alltså flyta omking och rida på känsla, göra det som faller mig in! :-) Blev lite förvänd öppna på volt, piruetter - vilket han klarade galant i högervarvet som brukar vara svårast i piruettförsöken - och bara loda omkring lite på volt för att njuta av känslan när kusen känns rakriktad och som att han hänger ihop även i vänstervarvet. 
Sen blev det lite försök till samling, pressade inte så mycket för det kändes som att det tog emot, försökte hålla det konstruktivt och tog bara ett par steg i taget. Grundsamlingen innan jag ville samla mer var faktiskt helt ok vilket kändes viktigare än att tänja på gränserna i det läget! Sen var planen att öva förvänd sluta på rakt spår i trav. Inte något jag normalt sett skulle få för mig att göra själv utan att bli "pushad" av en tränare, men jag stod och visualiserade lite under tiden jag fixade iordning Tabben och tyckte inte det borde vara omöjligt. DÅ iallafall! ;-)
 Böjd till höger gick det faktiskt över förväntan. Efter lite pusslande fick vi först till den förända böjningen och efter lite pusslande till fick vi till den förvända slutan. jag nöjde mig efter det i högerböjningen, tyckte att pållen var duktig nog!
I vänsterböjningen var det inte helt otippat grymt mycket svårare att öht få till någon böjning och få in framdelen innanför spåret. Stackars Tabben verkade tycka det var jobbigt. Sen fick vi till böjningen några steg och in framdelen några steg, men inte sluta. Tror i fick till ett par ynka steg sluta och sen ville jag inte pressa det mer så då vilade vi för dagen. Travade in på en volt för att han inte skulle sluta med den där jobbiga känslan (han blev rätt lat och motorn "dog" så snart han fick ordentlig eftergift så det märktes som sagt att han tyckte det var jobbigt) och för att jag skulle få njuta lite av hur han skulle kännas i traven när bogarna var lite friare. Sen blev det vila för dagen. 
Blev ganska kort pass idag, 20-25 minuter skulle jag tro.     

Stabilitet är bra sägs det.

Igår tog vi ett dressyrpass i ridhuset igen. Egentligen känns Tabben rätt så trevlig nu men två saker har jag uppmärksammat, såna där irriterande viktiga detaljer som jag egentligen har vetat om hela tiden att de behövs - och förmodligen blivit sämre på ju bättre kusen blivit - att man börjar slarva eftersom man ändå får en del "gratis".

Dessa två saker:
Fokus
Stabilitet
Egentligen båda två i kombination. Att man (helst utan att bli för kontrollerande och tjatig! :-P) rider hästen i varje steg och har kontroll på sig själv i varje steg - inte t ex sitter och låter sig vickas från sida till sida med vikten som det lätt kan bli. Inte låta energierna yra omkring som man väldigt flummigt skulle kunna uttrycka det. Att känna att man behåller fokuset och fokuserar utifrån behov - ibland måste jag vara väldigt tydlig för att det ska ge något resultat. Och så får jag påminna mig själv om att faktiskt sträva efter resultat, hitta en balans mellan att vara bussig och pedagogisk mot hästen men ändå vara tydlig.
Suck! ;-)

Hursomhelst, kusen börjar kännas rätt så bärig när jag ber om samling, men stundvis är inte böjningen bra och kusen blir lite lång särskilt när jag inte ber om någon samling för stunden. Har lätt att fastna i handen på så vis att man "blir kvar" när effekten av tygeltaget uteblir istället för att ta ett tydligare tygeltag - ge efter, eller så förstör jag för mig själv genom att jag börjar spänna ryggen (och därmed förmodligen låser hästen) när jag ska förtydliga ett tygeltag eller kusen inte svarar ordentligt på hjälpen.
Usch för att jobba på reflexer! :-P Men det är nog en viktig detalj.

Igår övade vi dels på lite förvänd sluta/öppna, gick inte så bra till en början men några steg per varv blev det iaf. I vänstervarvet var prion att få ut innerbogen från väggen och fortfarande hålla kusen böjd - som vanligt var det toksvårt från början men när jag väl börjat få till det så *poff* trillade allt på plats och formen/böjningen kändes riktigt bra. Krävde inte så mycket i det förvända idag, mest som en check av bogarna och hjälp att få till böjningen. Sen blev det lite samlingsövning, lekte med att få till lite "gung" i honom i skritten när jag samlar upp vilket kändes rätt tufft! :-) Tänker att man till slut kan "gunga till" skritten till trav. I ett par såna travövergångar fick han iaf till väldigt trevlig trav!
I traven var han inte alls lika manövrerbar som i skritten (å andra sidan var han inte jätte-manövrerbar i skritten heller idag, stod emot lite?) men lite lägre i formen och hyfsat avslappnad. Var svårt att få till öppnor/slutor men dom vi väl fick till kändes riktigt bra. Jag övade lite diagonalsluta också varav något försök kändes riktigt bra och resten pannkaka.. Ganska genomgående för hela passet mao!

Sådan matte sådan häst

Det kändes bara som en tidsfråga redan när jag Köpte Tabben innan jag lyckas göra honom lat som mig! ;-)
Och tid har det tagit, men nu börjar han bli lat vid träningen hemma i ridhuset iallafall. Än så länge på hyfsat rätt sätt, att man ändå kan be om mer energi om man vill ha det men att kusen inte överjobbar och börjar uppskatta vila.
Som att han bryter av från traven för att han tyckte det var jobbigt att trava (eller att jag kräver något jobbigt i traven). Det skulle jag aldrig ha drömt om för ett år sen!

Idag så latade vi oss lite. Fast egentligen jobbade han rätt bra ändå.
Red i ridhuset och började "som vanligt" med förvänd sluta och öppna. Försökte vara positiv och inte tjata för mycket men ändå vara tydlig med vad ajg vill och försöka få till själva rörelsen och rätt böjning. Det gick ganska bra, som vanligt har vi lite problem att få bort bogen från spåret i vänstervarvet men det känns att det går åt rätt håll! Idag fick vi till ganska bra böjning i vänstervarvet stundvis och några bra steg öppna och sluta, han kändes mycket finare i vänstervarvet än vanligt! :-)
Sen övade vi på att samla skritten en bit i taget. Ur det började vi trava och övade 3st diagonaler med diagonalsluta i varje varv. Det gick väl inte kanon men ändå bättre än vanligt tycker jag - mer avslappnat och balanserat och det krävdes inte lika stora korrigeringar. Så lite svag diagonalsluta fick vi till iaf! ;-)
Mellan diagonalslutorna tyckte jag också vi hade ganska fin och balanserad trav som var manövrerbar, vi behövde ju väja för skithögarna vid spåret... Men när vi hade gjort dessa tre diagonalslutor per varv så tyckte Tabben att vi var färdiga. Han hade ju faktiskt varit väldigt duktig så som belöning slutade vi för dagen!

Klättring

Idag red vi ut och klättrade med en tjej från grannstallet och travhästen hon brukar ridträna.
Stackars Tabben är inte så van vid klättring för tillfället, inte i träningssyfte, så han blev nog lite trött! :-P
Han var jätteduktig iallafall. Vi fick gå först eftersom tabben brukar vara lugnast då - tittigare men lugn- och han gick fram överallt minsann trots att han tyckte det var läskigt på ett par ställen, bl a när vi mötte några kalvar som stod i sin hage precis bredvid vägen, jag har aldrig träffat kor med Tabben förut så jag blev glatt överraskad när det räckte att få stå och titta en liten stund och sen gick han lugnt vidare! :-)
Det var en riktig mördarbacke, jag lät Tabben trava på ett par ställen för att det kändes som att vi behövde rejält med framåtanda för att ta oss upp där det var som brantast men han var duktig och skrittade resten av vägen. Hoppade av och ledde när vi skulle tillbaka nedför, annars hade vi nog trillat på huvet! ;-)
Vi tog bara två vändor det kändes nog. Såå trött blev han inte men jag vill inte att han ska snubbla och gå omkull/göra illa sig för att han är trött, har inte så bra koll på fötterna i vanliga fall heller alla gånger.
På hemvägen från backen var han lite väl pigg så när vi var inne på en halvt  igenvuxen stig valde jag att hoppa av, lättare att hinna sakta ner och väja för grenar avsuttet än i hans gung-trav när han är för pigg! Men när jag suttit av så gick han ganska lugnt och fint.
På asfaltsvägen hem mötte vi en rullspark och en moppe som körde förbi men tabben brydde sig inte. Han har reagerat ibland tidigare på cyklister och moppar som låter mycket men idag var han som sagt cool. Duktig pålle!

Slut på vilan!

Nu har Tabben fått lata sig i två dagar. Idag kunde jag inte hålla mig längre utan tänkte passa på att rida när det var lugnt med grävarbetet vid stallet (iofs skulle dom spränga på den sidan av stallet lite senare) och inte tokvarmt men ingen blåst heller.
Han var ganska trevlig att rida. Gick inte så superbra men vi fick faktiskt till lite öppna/sluta i trav och diagonalsluta! :-) Mer kvantitet än kvalitet i det fallet (inte att vi tjatade en massa, men kanske 2-5 riktiga (men svaga) steg diagonasluta per diagonal, övade två diagonaler per varv). Jag tror vilan gjorde susen för han kändes ganska mjuk och fin och hyfsat stark, stundvis var han riktigt balanserad och fin i traven och särskilt dom vanliga slutorna tyckte jag vi fick till några riktigt bra! Sen var det en del fumlande och obalans däremellan (kändes lite springigt/spänt emellanåt) men dom där glimtarna var riktigt trevliga! ;-)
Vi började på samma sätt som de senaste passen, övade förvänd öppna och sluta för att jag känner att det är mer blottande och gymnasticerande för honom och koordinationstränande för mig. När jag väl fått ut vänsterbogen från väggen och lyckas hålla böjning åt vänster så känns halva ridpasset vunnet, som att man kommit över en spärr. Vi fick till en del steg förvänd sluta vi vänster. Inte alls lika bra som i högervarvet där han i princip knallar på av sig själv när man väl placerat honom, men med tanke på hur svårt det är att få in boggen från väggen utan att tappa böjningen så känns det som sagt bra ändå. 
Vi övade på att samla traven lite också men det var ganska marginellt. 
När jag -inte- fokuserade så mycket på hur man ska göra utan försökte känna känslan trots att den rent tekniskt sett var fel så gick allt mycket lättare. Kanske drullar till det i försöken att göra rätt, men jag vill ju nöta in så "rätt" signaler också går automatiskt och på känsla till slut! :-P Får försöka hitta ett mellanting utan att kusen blir förvirrad. Sen ska jag försöka tänka att övningarna är lättare och mer lek för då tycker garanterat Tabben det är lättare också och blir mindre lätt spänd.  

Sista rushen inför vila

Idag var Tabben rätt så på tårna, blåste ganska mycket och så regnade det litegrann, men framförallt blåsten tror jag gjorde honom tittig (vilket ju många hästar blir).
Hursomhelst så gör blåsten också att det låter i ridhuset. Nu har vi blivit så bortskämda med att inte rida under tiden grävarbetarna jobbar (nu är dom så nära så nu skulle jag nog inte våga... försöker tajma in att träna på kvällarna dom dagar de brukar vara igång) och med bra väder så han fick återfall av att tycka ljudet var läskigt/obehagligt. Jag gjorde nog inte det hela bättre för jag kom på mig med att rycka till och spänna mig för ljudet själv någon gång. Aja baja!
Först tänkte jag nästan ge upp, just eftersom jag själv också var lite "på tårna" för tillfället och tänkte att jag bara skulle förvärra det. Men sen så kom en tjej från grannstallet som jag lyckades övertala att stanna kvar som coach och då blev jag genast coolare och mer fokuserad vilket Tabac märkte! ;-)
Vi växlade mellan lite "vanlig" öppna, "vanlig" sluta, förvänd öppna och sluta, samla upp några steg, travjobba och försöka sig på lite öppna/sluta, tränade diagonalsluta i skritt (vilket gick bättre än förväntat så en kortare bra sträcka i varje varv fick vi iaf till!) men jag vågade mig inte på det i traven. Sen övade vi på skrittpiruetter vilket vi också fick till rätt ok efter lite pusslande åt båda håll! :-)
Tabben var riktigt duktig. Nästan lite lat, men det var garanterat mitt fel som gav för många hjälper och inte tänkte tillräckligt framåt alla gånger, så ibland fick vi t ex avbrott istället för mer samling i traven men hellre det än att han drar iväg framåt i obalans!

Den där bullen på ryggen kan nog ha varit ett insektsbett ändå. Idag fick han den också men mer som en liten hårdare bula, har minskat i storlek till max en tredjedel. Kan ju ha ruggats upp av sadeln vid ridningen så det synts mer tydligt efter ridning? Återstår att se. Nu ska han få helvila imorgon är det tänkt och sen antingen bara lättare träning ett par dagar eller 1-2 dagars vila till. Beroende på om jag kan hålla mig och hur han verkar! :-P

Ett par träningsbilder till!

Även dessa från/av den snälla fotografen Yvonne Odsberg! :-)
Fredag/Lördag

Pinsamt nog har jag glömt bort nästan alla detaljer från Fredagens ridpass! :-P Så går det när man inte skriver om det direkt! Och när man envisas med att rida för många dagar i rad.
Dressyrande blev det iaf och jag har för mig att det bara var i skritt.

Igår så hade jag skummat igenom BB´s bok "Akademisk Ridkonst" för att få lite inspiration, och där hittade jag lite övningar jag ville testa. Det kändes som att jag hade missat ett par delar i trappan och att det kanske kunde hjälpa till i utbildningen till det tränarna vill att vi ska öva på - skrittpiruetter (eller början till det iaf) och diagonalslutor.
Vi övade förvända slutor på långsidorna och ändrade om till förvänd öppna i hörnen på så vis att jag försökte få framdelen tvära före bakdelen i lite större båge än själva hörnet (typ kvartspiruett fast åt fel håll?), vanlig förvänd öppna på kortsidan och så mjuk båge igen i nästa hörn för att sen gå över till sluta igen och så bytte vi håll efter ca ett varv. 
Det kändes som en nyttig övning både för mig och hästen, kanske ffa för att befästa böjningen och för koordinationens skull? Blir pannkaka utan rätt böjning! :-P I högervarvet gick det faktiskt ganska bra, det räckte att styra ut framdelen en bit innanför väggen och försöka sitta i rätt böjning (+ halvhalter) så kom baken längre ut mot spåret automatiskt. Öppnorna var inte heller något större bekymmer men jag får tänka lite tvärtom - att jag måste avlasta ytterfram och rida både ut- och insida om han ska kunna förflytta sig så. Det ger himla bra bogfrihet när vi får till det och jag upplever att hela hästen blir lite kortare och högre, bättre struktur. 
I vänstervarvet (observera att jag pratar i böjningens rikting... detta var alltså egentligen högervarvet men böjd till vänster) var det grymt mycket svårare! Ett stort projekt att öht få ut framdelen från väggen så till en början fick jag t o m bortprioritera böjningen stundvis för att öht få bort honom från väggen för att sen försöka få till rätt böjning igen. När vi väl hamnat en bit innanför spåret med framdelen så ville bakdelen ännu längre innanför. Så någon hel långsida fick vi inte till på långa vägar, men efter lite pusslande så fick vi till några bra steg iaf. Öppnorna/förflyttningarna i hörnen var inte riktigt lika svåra men det var svårt att hålla böjningen där också. Mycket nyttigt som sagt!
Sen gjorde jag lite försök till att rida volt och få till lite tvärning åt piruetthållet. Det gick helt ok även om vissa av volterna blev för stora. Jag har fortfarande svårare för den biten i högervarvet men jag tror vi fick bra hjälp av tidigare övning för nu hängde han sig iaf inte på väggen, hade bara svårt att koordinera benen rätt så det var lätt hänt att vi flöt ut som sagt. I vänstervarvet tror jag vi fick till någon helt ok piruett, jag kunde sitta mer och fokusera på ytterbak och att försöka lägga min sitsfokus på hög framdel. Men vi fick till lite tvärning iaf på volten i högervarvet också åt piruetthållet. 
Travade litegrann idag men usch vad svårt det är! Han är helt underbar på ett sätt för han har så mycket "power" och känns ganska fri i steget, men det i sin tur gör att det lätt blir för mycket framåt och för högt tempo eller lite framtungt för att han ligger på när jag vill förhålla, och så är det supersvårt tycker jag att hinna med i timingen. I högervarvet kändes han riktigt fin  och det var inga problem att samla upp några steg -men- så snart jag styrde rakt fram (fast böjd) längs väggen så låste han sig som vi har haft som ovana på sistone. I vänstervarvet var det ungefär som vanligt, lite svårtstyrt men inget som inte kunde korrigeras med rätt fokus från mig, lätt för att rinna iväg utåt. Helt ok trav ändå stundvis men inte lika balanserat som det brukar vara i högervarvet, han är mycket starkare i högerbak än -vänster. 

Anmärkningsvärt för både idag och igår är att Tabben har fått en bula(!) på ryggen efter ridningen. Ungefär samma hårdhet och storlek som ett bromsbett (vilket jag först tänkte att det kanske var) som satt en liten bit bakom manken på ryggraden. Idag så tänkte jag att jag skulle låta bli att rida om "bulan" fanns kvar men den var borta när jag hämtade honom i hagen. Och återuppstod under ridningen. Tror knappast det är sadeln eftersom det är först nu han reagerar men är orolig på att något ligger och "nöter" i ryggen. 
Planen är att jobba igen imorgon för att utvärdera och sen passa på att behandla och ge lite extra vila i början av nästa vecka för att kanske kunna få bort problemet.
 
Personlighetsmässigt har han varit ganska lugn och trevlig (lite lättdistraherad vid ridning men i övrigt så) men väldigt sugen på gräs! :-P Och kär i alla flickor han ser, särskilt den nya men även Surprise som han gick i samma hage som i ca ett halvår utan att han knappt brydde sig. Kan vara för att hagkompisen varit bortrest sen i Fredags.
    


Ett par bilder från Birgitta-träningen

Här kommer några bilder som Yvonne Odsberg (som också var med på kursen) var snäll och fotade! :-)
Här tycker jag han ser trevlig ut! :-)


Hehe megabreda halsen! =P
Mycket energi... Han spänner emot när jag försöker ta ett tygeltag tror jag för själva "gången" kändes rätt så avspänd och schwungig trots att han ser kort ut i halsen här.


Koordinationsträning

Onsdag
Idag var Tabben orolig och rastlös. Inte överdrivet men tillräckligt för att vara störigt. Var lite spänd och okoncentrerad när jag red och var svår att få någon avslappning i.
Vi tränade bara i skritt förutom några ofrivilliga travsteg och jag försökte mig på att försöka höja hela ryggen sas så det kändes som att han hänger ihop. Övade mig på att lägga rätt fokus i sitsen för att förstärka det. Han ville gärna bli lång men ändå spänd men kunde samla ihop sig ett par steg i taget då och då när jag bad om det.
Kommer inte ihåg så mycket mer detaljer men det kändes inte så jättelyckat! :-P Vi övade lite skolor också och jag tänkte öva diagonalslutor men fick varierande resultat -varav inte något egentligen var särskilt bra. Hade varit glad att ens kunna hålla rätt linje... :-o
Det där genomsyrade hela hanteringen men stundvis var han rät cool inne i stallet.


Torsdag
Idag var Tabben trevlig att hålla på med. Lugn och nästan lite loj (varmt ute, men det har det ju varit ett tag nu) och inte särskilt tittig eller så, när det gäller andra hästar och vatten på golvet t ex. Han gnäggade på hagkompisen när han såg honom komma in i stallet och smågnäggade på stona när han gick förbi deras hage men var inte sådär taggad som han brukar kunna vara vid såna situationer.
Han var trevlig att rida idag även om det blev långt ifrån perfekt.
Jag ställde upp 4st koner för att markera upp en lite större volt i mitten av ridhuset där tanken var att vi skulle växla mellan öppna/sluta och göra lite halter vid konerna. Eftersom det var när vi började öva mycket längs väggen som vi börjat "fastna" vid väggen och ha svårt att svänga in ibland så tänkte jag underlätta genom att inte rida längs väggen helt enkelt! :-P Och Lena ville ju att vi skulle öva på samma sak fast på en vanlig mindre fyrkant vilket han också tyckte var väldigt svårt/jobbigt så vi fuskar litegrann!
I skritten gick det väldigt bra faktiskt, lite svårt med styrseln stundvis men ett bra tillfälle att öva på det. Tyckte att det blev bättre och bättre.  I skritten övade vi också stundvis halterna vid konerna och han svarade väldigt snabbt och trevligt! Riktigt positivt tycker jag! :-) Eftersom förhållningar kan vara svårt när han är i obalans eller är motsträvig, och rent allmänt brukar han inte gilla att stå still. Sen testade jag att starta direkt med t ex en öppna från halten och då börja med att skänkla lite på innerbak. Det tyckte han var krångligt men det gick ok ändå vi fick till någon bra igångsättning. I traven gick det rätt så bra i vänstervarvet. Där kan det vara lite allt eller inget på så vis att han plötsligt kan falla utåt t ex (har en tendens att inte vilja ta vikten på innerbak utan hellre på innerfram - och får han inte det så trycker han utåt istället) men när han väl går bra så kan det kännas avslappnat och trevligt, sällan jag får till så mycket bärighet jag vill ha men avslappningen får ha lite högre prio i det fallet. Där kändes växlingarna mellan öppna/sluta väldigt givande eftersom det hjälpte till att få en bättre böjning och få bort vikt från innerfram. Blev riktigt förvånad över att det gick öht men jag kunde alltså sitta och växla noggrannt mellan övergångarna, successivt även försöka få till dom där "flyttningarna" av framdelen som Lena ville att vi skulle öva på för att få till början till piruetter - när man växlar från slutan till öppnan. Men med den konuppställningen jag hade blev det inte så tvär vändning utan bara något enstaka steg i sidled med framdelen.
I högervarvet var det svårare. Han är ju ganska stark på innerbak men vi har haft lite svårt för böjningen på sistone? Ändå bättre nu än innan kursen för Birgitta. Sen är han i regel mer spänd i högervarvet, lite tvärtom mot vänster - bra bärighet men lite mycket motstånd/spänning istället och kan lätt bli för hög huvudposition. Vi har också lätt för att få förböjning (pga att han vill ta för mycket vikt på vänsterfram skulle jag tro) och börja snedda utåt och låsa sig själv så att säga. Jag försökte att inte göra någon grej av det utan fortsätta styra dit jag ville mestadels med vikt och position men krävde inte att han skulle utföra just öppna eller sluta i det läget även om det var dags för det enligt konerna. Så halva "volten" blev det i princip bara vanlig volt med försök till svag öppna för att kunna placera honom rätt (stundvis övertempo pga att han ruschade på när han låste sig) och andra halvan kunde vi börja jobba igen med antingen öppna eller sluta. Men det var mycket svårare att få till växlingarna därav jobbade jag lite längre sträckor på samma övning istället för att växla mellan varje kon.
Vi har lite att jobba med!
Sen försökte jag också förbättra samlingen ett snäpp i övningarna genom att försöka få honom bära mer med det "aktiva" bakbenet (innerbak i öppna/ytterbak i sluta) och sänka tempot något. I höger har han ju inga problem med själva samlingen, bara klurigt att hålla avslappningen och strukturen och att han inte känner sig låst däremellan när man försöker pussla till det. Det blev mest lite lekande för att prioritera kvalitén mer än samlingen i sig. Tror mer på att försöka samla och förbättra skolorna än att bara rakt uppochner försöka korta steglängd och tempo även om både Birgitta och Lena vill använda sig av det. I vänstervarvet var det det där med att inte falla på bogarna istället som kompensation när jag försökte korta, eller bli förböjd, men lite lägre tempo och kortare steg fick vi till iaf.

Överlag kändes det som ett "lagom" pass. Inte superbra, inte hårt, men inte för lätt jobb- eller teknikmässigt heller utan ett arbetspass.

RSS 2.0