Note to self:

Hur snabbt tappar eller glömmer man bort gamla skills egentligen? :-S
Skrämmande snabbt!

Idag tränade vi på enligt ganska vanligt upplägg: lite blandade volter/varvbyten/skolor i skritt, testade även att rida förvänd böjning längs spåret i  förvänd öppna resp. sluta. Nyttigt för att känna vart man har kroppsdelar och böjning!
Skolskritt, lite hårdare än vanligt med 16 korta (ibland samlad skritt, ibland skolskritt, successivt lite högre krav) 8 med lite längre ram- 16 korta osv. Det gick faktiskt bättre än jag trodde, han blev trött men han orkade med rätt bra i sisådär 3 omgångar per varv med lite vila emellan.
Trav, först ett par övergångar och sen trava runt lite mest för att jag skulle hinna hitta sitsen och lite ram/takt. Och sen galoppansatser.

Och det är här dagens notering kommer in:
Först gjorde vi "som vi brukar" nu på sistone - rider på en volt och på en del av volten börjar jag samla upp lite och förvarna inför galopp för att sen ge galoppkommando ca 1/4-dels volt, belönar för minsta ansats.

Sen ville jag för skojs skull testa hur det känns om jag gör som jag har brukat lära in galopp tidigare. Sätta takten. Jag la en diskret smackning i takt med att innerfram sattes i backen, i övrigt satt jag mest och fokuserade på att sitta så stilla och stadigt som möjligt för att störa minsta möjliga, och se till att han går kvar på volten. En stor skillnad är att jag fortsätter hela tiden och rullar vidare på volten, men lägger inte till mer eller fler hjälper. Tro´t eller ej, men vi fick till en STÖRRE, alltså tydligare ansats på det försöket. Less is more, tydligen! :-P
Haha vad pinsamt det är i efterhand när jag inser att jag suttit och stört hästen, när jag borde tänkt att det är hästen som ska fatta galopp - inte jag! :-) 

Mysig promenad

Jag och Tabben fick sällskap idag ut på en skogspromenad! :-)
Vi har en slinga som tar ca 40 minuter att gå, en liten bit på grus (max 200m?) och resten inne i skogen.
Jag minns det som mycket kortare grussträcka så jag drog inte på Tabben dojjerna, vilket jag insåg var lite taskigt när jag såg hur lång vägen var. Men såå långt var det ju inte, bara att Tabben demonstrerade genom att stanna och behöva övertalas att gå efter typ 2/3 av grusvägen. När vi kom in på traktorvägen i skogen sen var jag rätt glad över att inte ha boots på, pållen behövde bra koll på fötterna! :-P

Oj oj, varför gör jag inte det här oftare? Det är ju jättemysigt att vara ute och promenera i skogen. Haha, dessutom skulle min kondis behöva det! Jag flåsade som en tok och var röd som en tomat i ansiktet av att försöka hänga med i pållens tempo.
Han är verkligen jättetrevlig att vara ute och gå med i terräng, vi har övat mycket tidigare på manövreringen - att kunna styra honom att gå där jag vill och att stanna och vänta om matte behöver gå före. Sen är det inte hans fel att han behöver fart i uppförsbackarna medans matte hade behövt en släde! ;-)

Ny strategi!

Sen träningskompisen var här har jag fått en riktig motivationsboost! :-)
Framförallt på två punkter:
*Jag vill fokusera ännu mer på sitsen, vill inte lägga ner allt annat för det men man kan ju ta det i perioder i ett och samma ridpass. Och försöka baka in extra fokus på sitsen i övningarna.
*Galoppen! Nu känns det som läge att träna ännu mer målmedvetet och jag är jättesugen att få till det! :-D

Idag tränade jag mycket på sitsen och det blir stor skillnad. Min sadel är ju lite sån också, antingen sitter man dåligt, och då känns det väldigt svårkoordinerat och ostadigt, eller så sitter man bra och vips känns även sadeln mycket mer hjälpande och stabil! :-P
Jag blev förvånad över hur snabbt det gick ändå att hitta den där stadigare känslan. Har nog bara tränat för lite i traven på senare tid sen jag tog bort fårskinnsöverdraget.

Och så galoppen då. Jag funderar på att under en kortare period testa en annan strategi.
-Först jobba som vanligt med hemläxorna, kanske 10-15 minuter som uppvärmning.
-Sen köra på med det vanliga galoppansats-jobbet bara 1-2 gånger per varv.
-Ge sig sjutton på att JOBBA igen och lägga in en övning (ex. lite travskolor, lär vara svårt att gå över till skrittjobb igen i det läget, men går det så tar jag lite skolskritt)
-Testa galoppen igen bara 1-2 gånger per varv.
-Om det går - lägga in en ny övning emellan, kanske bara lägga in lite varvbyten eller liknande.
-1-2 nya galoppansatser per varv.

Tumregeln från B är ju att aldrig någonsin göra en övning mer än 1-3 gånger per varv. Men huvudsaken är att variera övning, så lägger man in något annat emellan får man iaf variationen.
Både Tabben och jag är lite tröga på så vis, det kan ta ett tag innan han börjar koppla riktigt vad han ska göra. (Har varit samma sak med samlad skritt/skolskritt, jag behöver ibland många intervaller på mig att "pumpa upp" energin och riktigt få till det, men nu går det snabbare och snabbare.)
Så jag tänker att det är större chans att lyckas om vi kör lite i taget med annat emellan så han till nästa försök har hunnit hajja till vad vi ska göra! :-)

Oj OJ vad pepp jag är nu! :-D

Stallbesök

Idag fick Tabben och jag storfrämmande i stallet! :-)
Sofia kom ut och skulle hjälpa mig verka hovarna. Det var en del att ta trots att det bara var ett par veckor sen sist.
Sen fick vi lite pepp i ridningen (kul med ett par extraögon på backen!) och Sofia fick prova rida Tabac!
Det gick jättebra, båda två var jätteduktiga! Det är intressant att titta på när någon annan rider, normalt sett ser man ju inte hästen röra sig IRL, möjligtvis på filmklipp i efterhand. De passade verkligen bra ihop, annars märks det tydligt om någon rider "fel" enligt Tabben (även om det eg. är duktiga ryttare).


Bild på nya schabraket!
Från Fortis et liber.


Jag gillar formen på den här bilden! :-)

Träning för Birgitta 20100720

Vi kom iväg ändå! :-D

Tabben skötte sig riktigt bra tycker jag, särskilt eftersom matte var lite ringrostig. Vi hade ju inte hunnit träna så mycket senaste veckorna och det verkar som att jag tappade mer än hästen! :-P

Fint väder fick vi och en av hödpunkterna är att återse alla träningskompisar! :-)
Dessutom var det ett företag som heter Fortis et liber (www.fortisetliber.se) som var där och visade smakprov på deras sortiment med grymt vacker och originell utrustning! Fattig som jag är kunde jag ändå inte låta bli att köpa ett schabrak. (Bild kommer senare.)


Första passet visade vi mest upp lite vad vi har tränat på. Alla möjliga skolor, lite skolskritt-trav. Och så fick vi i uppgift att träna på omformning. Alltså att byta böjning i samband med varvbyte. B tyckte i första hand att vi skulle öva på att släppa efter på yttertygeln och sitta om, styra med vikten vid behov. I andrahand (när det är lite samling inblandat) på att korta innertygeln i varvbytet. 

Andra passet spann vi vidare på omformning genom att rida varvbyte med s-båge. Alltså vända in i en båge från mitten av långsidan, vid mitten rakställa och forma om, ny båge åt andra hållet och sen ut på spåret. Vi fick göra ett par stegs sluta - ett par stegs öppna på långsidan före och efter bågarna.
Andra passet var han förvånansvärt duktig på skolorna. Normalt sett har vi svårt för en-två skolor och lättare för andra, nu var det ganska jämnt. Skrittpiruetter och diagonalslutorna var det däremot svårare med, särskilt piruetterna. Innan vilan var vi ganska duktiga på det ett tag så det märks att det är en färskvara än så länge.

Vi övade mycket samling i skritten. Dels behövdes det för att pumpa igång nog med energi i sommarvärmen, när vi skulle trava. Det blir mycket bättre trav efter att ha tränat samlad skritt/skolskritt och ett par övergångar till trav från skolskritt.
Men det var lite dåligt med energi just den här dagen så det tog sin lilla tid att komma till skolskritt och var toksvårt att få igång trav direkt ur skolskritten, det var först när han väckts igång genom att få trava lite.
Sen testade vi galoppanslag. Först kom vi av oss litegrann, tabben förstod nog inte vad jag ville. Men när vi fick öva som vi gjort hemma började han tänka mer rätt. Oftast blir det bäst på 3:e-5:e försöket, normalt sett är han närmast i höger varv att ta galopp men denna gång var det faktiskt närmast i vänster (tack vare att vi tog vänstervarvet sist).
B tyckte att vi kan börja träna 8 steg skolskritt - 4 steg samlad skritt - 8 steg skolskritt osv, för att han börjar vara stark nog. Så småningom 16steg skolskritt när han känns stark nog. Märks att vi har övat en del på det hemma! :-)
Äntligen igång igen

Nu är medicineringen slut, bölden är inte helt borta men ca 1/3 av vad den var från början. Så jag provade sätta igång pålle. Nu har jag ridit två gånger varav en ca 20 minuter i skritt, och igår kanske 25-30 med två-tre varv i trav och ett par övergångar inbakade. Förutom lite normal värme-lojhet och att vi behöver komma igång igen så känns det bra!

Ett par suddiga bilder:


Heh, ful sits... Men tänk på att matte inte heller tränat på ca 10 dagar! ;)

Aldrig mer semester?

Häromdagen kom jag hem från semestern, hade varit på Getaway Rock i Gävle borta från kusen ca 4½ dagar.
Och vad ser jag? Jo, en stor äcklig böld på huvudet på stackars pållen!

Han hade ett sår som det troligen kommit in något skit i och blivit en böld. Eftersom han hade feber också fick vet. akut komma ut. Nu går han på medicin och förhoppningsvis går det att krama ur/skölja ur varet ur såret, försöker hålla det öppet.
Nu får han stå inne hela dagarna och jag ska försöka ha honom ute på natten så han slipper värme och flugor.
Jättebra timing när jag själv också har blivit förkyld! :-P

Lite ironiskt är det. Jag har åkt iväg EN gång i år (förutom en ynka dag i våras) och verkligen undvikit att dra iväg för att jag är paranoid över att inte ha koll på hästen, lämna över ansvaret på någon annan, fastän man själv som hästägare egentligen har ansvar dygnet runt. Och så den enda gången jag drar iväg så blir pålle dålig =/.
Dessutom dog mobilen för att den stängde av sig av sig själv och jag hade glömt pinkoden hemma. Så halva festivalen var jag paranoid över att någon skulle försöka ringa angående kusen och inte få tag i mig.


Smått och gott

Igår fick jag hjälp att verka Tabbens hovar. Det känns bättre att komma igång och träna nu! :-P
Jag red ett pass efter verkningen och det kändes bra, som att vi iaf var tillbaka på samma utgångsläge. Haha fast det var tokvarmt i ridhuset, stackars Tabben blev alldeles svettig av mitt lugna ridpass! ;-)

Jag vill inte gärna rida i ridhuset så ofta för luftvägarnas skull. Det blir väldigt dammigt där när det är varmt. Men jag skulle ändå vilja kunna hålla igång och träna, så jag tänkte försöka vänja oss vid ridbanan mer sakta men säkert så vi en vacker dag kan träna ordentligt där! :-P Det är mest mentalt för egen del, att jag hade velat ha staket och slippa oroa sig för att pålle helt sonika går hem om han blir osäker.
Så idag övade vi lite kort med uppsittningar på utebanan. Underlaget är rätt hårt och grusigt jämfört med i ridhuset så bootsen är på fram, har grimma och grimskaft ovanpå tränset också för att inte behöva ta i stångtyglarna i onödan. Vi skötte oss hyfsat bra tycker jag!


Tigger godis


Stå stilla är svårare än man tror!


Vi klär av tyglarna inför hemgång.
Ignorera damm och smuts på pålle! ;-)


RSS 2.0