Vilodag

Tabben verkade så mör idag när jag såg honom i hagen att det kändes lika bra med en vilodag. Men ville ta in honom för att vila lite, misstänker att han går eller springer alldeles för lång tid per dygn i sina tappra försök att hålla full koll på flickorna i hagen mittemot.
Han fick lite KST-behandling för att försöka mjukgöra dom ansträngda musklerna och försöka "rätta till" det han ställt till med sig själv senaste dagarna. Han har blivit väldigt spänd och lite stel jämfört med vad han brukar vara. Under behandlingen var Tabben kolugn och fullt fokuserad på behandlingen så lite vila tror jag nog det blev också! :-) Och så fick han passa på att slicka en massa på saltstenen och äta lite mineraler. Sen lekte vi lite med bollen (klickerträning) för att ytterligare försöka dra ut på vilo-tiden lite innan vi gick ut till hagen.

Stallsällskapsponny

Milky har nu inofficiellt blivit utsedd till stall-sällskap åt Tabben! :-P Kan vara inbillning men jag tycker han blir lite lugnare när jag tar in honom om Milky också står inne.
Idag blev hyfsat lik gårdagen, men liite bättre utgångsläge hade jag, lite coolare till humöret. Kanske pga värmen.
Började med one-rein-stop från marken. Eftersom han redan var ganska cool och faktiskt stod still (!) så blev det mycket övning att slappna av/ge efter och böja huvudet i sidled. Sen uppsittning och one-rein-stop tills han stod stilla med böjd hals och var eftergiven. När vi väl började träna sen så var det blandat korta-länga skritten, försökte göra ordentlig skillnad på kortandet och längandet och ge efter ibland direkt när jag fått svar och släppa fram för att uppmuntra. Sen kombinerade vi det med att flytta lite sidvärts, bl a försöka lära in att trycket från yttertygeln betyder att han ska gå undan dvs vända inåt med bogarna, tryck-eftergift. Och så lite öppna-försök när det kändes bra, tyckte att vi hade riktigt fin böjning när vi kommit förbi "grovjobbet" med korta-länga så jag kunde börja fokusera på annat också. Blev ingen trav idag men jag tror han tyckte ridpasset var helt ok ändå, kan bli lite less och tappa bjudning om han bara får skritta. Men jag gissar på att korta/länga-jobbet och mycket eftergifter hjälpte till att få det positivt.  

Vardagsmotion

Idag var Tabac ungefär sådär halvt hysteris som han kan vara när jag släpper honom i ridhuset (bara springer och springer) fast när jag skulle fånga honom i hagen... Tog 30-40 minuter att få tag på honom, jag var inte ett dugg intressant för han var tvungen att hålla koll på tjejerna i hagen på andra sidan vägen!
Han sprang och sprang och sprang, fram och tillbaka. Sen hade jag tur, tjejerna stod ungefär vid grinden, fast på andra sidan vägen då, så Tabben var tvungen att stå där för att spana. Och så var han nog rätt mör vid det laget, rejält svettig!

Men när vi väl kom in i stallet coolade han ner sig efter en liten stund. Dels hade han Milky som sällskap i stallet (en liten ponny) och dels så behandlade jag pyttelite KST för att känna av om t ex bakknäna tagit stryk av allt springande. Det blev han väldigt lugn av, eller kanske framförallt mer fokuserad på mig och mindre fokuserad på brudarna.
Väl inne i ridhuset (ja, liite fel kändes det att träna när han precis toksprungit, men då är det å andra sidan läge att träna icke-ansträngande övningar och annat än "fullt ös"-muskler!) så övade vi först på one-rein-stop från marken. Tills han hade gett efter ganska bra i båda sidor. Gick lite snabbare idag men tog ändå sin lilla tid innan jag kunde ge riktig eftergift, kanske 10 minuter? Sen hoppade jag upp och övade samma sak uppsuttet. Vilket var lättare, men jag hade ett par nya tyglar som bokstavligt talat skar i händerna på mig när kusen försökte få bort trycket genom att rycka tyglarna ur händerna på mig eller veva med huvudet. AJ AJ! Svårt att inte ge ofrivillig eftergift då. 
Sen dressyrade vi litegrann. Det kändes att han var lite mör i kroppen, och mentalt också. Så värst bra blev det inte. Men faktiskt tyckte jag att jag började få tillbaka känslan för böjning och lyckades stundvis böja bra i vänstervarvet och helt ok stundvis i högervarvet. 

Sen blev det fixa hovarna igen. Försöker ta det varannan dag iaf nu när det är blött, rengöra ordentligt och tjära strålarna (borde säkert rengöra varje dag egentligen, men då tar jag ju också bort tjära ur hovarna...). 
Hade fått tips om att knacka på hoven som signal för kusen att lyfta. Så det använde jag på vänsterhoven. Först bara knacka och så ge godis + sluta knacka när han lyfte på foten. Och när han lyfte tillräckligt högt och verkade förstå vad jag ville så fångade jag hoven och gav godis medans jag höll i den. Det gick riktigt bra faktiskt. Det som gick mindre bra var att lyckas hålla kvar hoven när han ville ställa ner den. Han är rackarns snabb och drar benet framåt/nedåt i någon konstig knyck där det är svårt att hinna "böja tillbaka" tån innan han ställt ner den. Men det gick betydligt snabbare idag än sist, tog kanske 10-15 minuter jämfört med 30-40! :-) Så var han iofs lugnare mentalt också. 
Faktiskt så var han ganska fokuserad på mig när vi var inne i stallet. Stod och tittade efter mig istället för ut i tomma luften efter tjejerna! :-)

Ibland är det svårt

..att koncentrera sig.
Tabben hade en sån där separationsångest-dag igen, var inga problem att gå med honom från hagen eller så men så snart han insåg att "hey, jag är ju ensam! vart är mina kompisar?!" yrade han iväg mentalt.
Först tänkte jag testa om han ville dricka vatten ur hinkarna jag ställt ut i hans förra hage. Så jag tog alltså in honom i hagen, stängde grinden, alltså för honom precis som om jag hade släppt honom i en ny hage förutom släppa lös-biten. Då tänkte han dra iväg med mig! =S Vänder huvudet bortåt, spänner sin enorma underhals och ångar iväg framåt. Jag tog tag i grimman och försökte rycka huvudet i en för mig bättre vinkel, hoppade upp och ner samtidigt som jag försökte få spjärn av marken (hoppandet var väl mest för att annars hade jag släpats iväg och tappat all kraft) och lyckades till slut vända honom mot mig, då tappar han styrkan och "ger upp". Och så börjades det om igen!
Sen gick jag direkt till ridhuset och hade tänkt försöka mig på att sadla där. Men insåg att som han var just då skulle jag inte kunna ge honom tillräckligt stora friheter för att lyfta grejer med andra handen (behöver ju helst två händer till sadeln, måste ha honom lös en kort stund vid tränsningen), så jag släppte honom. Han sprang ca en halvtimme, blev svettig, passade på att rulla sig, visade inget intresse i att bli infångad. Annars är han normalt sett väldigt tacksam att släppa lös då han brukar komma till mig om jag visslar eller när han blir less.
När jag sen fick fast honom igen så blev det lite samma procedur som i hagen - kusen försökte böja bort huvudet och ta spjärn med underhalsen och sen dra iväg. Jag ryckte till som sjutton i grimman och försökte vicka över lite ställning åt mitt håll. Shit vilken stark häst jag har! Man känner sig som en vante när han får för sig att helt sonika gå iväg. Håller man honom i grimman blir det svårt att flytta bakdelen istället och särskilt när han redan felböjt sig så man inte kommer åt. Men nyttigt för mig att träna på även om det inte är kul att slita och dra i sin häst.
Hade egentligen tänkt rida men det kändes inte som någon större idé. Istället övade jag på one-rein-stop fast från marken, med tränset på eftersom det är det jag kommer använda från hästryggen sen, använde kapsonen till själva böjningen. Order från Rosa var att försöka låsa fast handen och inte ge eftergift förrän han gett efter både mentalt och fysiskt (det första var extremt svårt idag när han var så okoncentrerad och bara ville tillbaka till sina hästar). Han försökte ångvälta iväg utåt, kasta med huvudet, knocka mig, backa stundvis, eller bara yra iväg utan att ge efter. Eller stanna utan att slappna av/böja sig. Tror det tog 20-30 minuter innan jag ens fick en anledning att ge eftergift. Men då märkte man att han började acceptera det bättre. Testade då att få ännu lite mer böjning (första gången var han bara ställd och med lite sänkt huvud om jag minns rätt) och det gick till slut, men fick inte till någon rejäl böjning i stillastående. Både jag och hästen var lite less och mör vid det laget, vi får öva vidare en annan dag.
Det är såna här dagar jag funderar på om jag tagit mig vatten över huvudet! =S Och ändå är han väldigt lättsam på många andra sätt. Måste skaffa lite bättre självförtroende på den fronten, och det hoppas jag kommer mer och mer ju längre vi kommer i träning och hantering! :-)

Fotvård är viktigt

Hade lite ont om tid idag, prioriterade sovmorgon före ridning, fast jag hade ändå lite mer än en timme på mig i stallet.
Allra viktigast kändes det att fixa Tabbens hovar, hans röta är inte att leka med just nu och blött är det ute. Strålarna är nästan tragiska, bitar trillar loss lite då och då och under visar sig håligheter med vitt "pulver" som jag gissar är röta.
Dumt nog har jag svårt att lyfta framhovarna, särskilt vänster iom att han tynger mest på den, när han är lite orolig. Ensam i stallet och med en traktor som förde oväsen så blev det lite oroligt idag, jag tror det tog ca 15-20 minuter bara att fixa vänsterfram. Sen blev det snabbsadling, ut till ridhuset och rida 15 minuter (skritt och pyttelite trav, försökte få till lite böjning, flytta bogarna och samla-länga), sen tillbaka igen till stallet och sadla av fort som attans.
Vi testade att släppa ihop Tabben med en av ponnyerna som står på bete över sommaren, jättekul om han slipper stå ensam! Andra ponnyn ska också släppas ihop med dom är det tänkt så det blir en liten ponnyvalack-flock! :-)
Gick väldigt lugnt till när vi släppte ihop dom två, först verkade dom inte ens intresserade av varandra.

NH-träning för Rosa 20080625

Min första NH-träning med Tabben! :-)
Blev visserligen mest Rosa som tränade Tabben och demonstrerade, men jag fick träna på seven games själv (vissa först efter att hon testat och gjort lite grovjobb), och på slutet visade hon tips på uppsittningsträning iom att det är ett sånt där lindrigt vardagsproblem vi har.
Mycket inspirerande och lärorikt! :-) En hel av det "kunde" jag ju *egentligen* eftersom jag varit rätt så NH-intresserad tidigare och sen Charlotte som tränade ganska mycket NH. Men det blir så lätt att man missar viktiga pusselbitar när man inte tränat det med någon häst på länge.

Tabac var verkligen guld! Inte en spark eller resning och han ville verkligen vara till lags bara han förstod vad vi ville såklart. Det enda var att stundvis när Rosa tränade och satte lite press på honom så kom hans stress-sida fram. Den stress-sida som förmodligen sitter kvar ända sen travet och som man märker då och då, oftast bara glimtar av. Men Rosa lyckades iaf ta sig över "spärren" och få tillbaka kommunikationen igen, när jag skulle öva samma sak så blev det inte alls samma stress.
Man märkte också hur mycket mer stressad/avstängd han blev så snart han hade ryttare på ryggen. Skulle ju egentligen inte öva uppsuttet men vi ville gärna se hur han reagerade då och få demonstrerat hur vi skulle jobba med problemet - böja och ge eftergift först när han står med böjd hals avslappnat och står stilla. Var svårt för honom att stå avslappnat samtidigt som han stod stilla, mycket lättare med antingen eller.

Hoppas vi ska lyckas träna vidare på det här hemma och att matte lyckas banka in alla detaljer i skallen (man borde nästan videofilma och kolla på sig själv efter varje övning! Så himla mycket fuffens man har för sig omedvetet...=P) så vi till slut kanske märker något i ridningen också. Vore guld ifråga om min "uterittsträning" (bli av med osäkerheten för uteritter) och inför framtida galoppfattningsträning! Och rent allmänt ifråga om lyhördhet för hjälperna, kunna stå stilla utan att få tvångstankar vid ridning osv.

Mycket lärorikt! :-) Och kul att få hjälp att komma igång.

Träning för Lena 20080623

Träningsdax igen!
Det blåste ganska rejält idag och då låter det mycket i det oisolerade plåt-ridhuset. Som om en megastor borr står och borrar i ridhusväggen, typ! :-P Men Tabben skötte sig riktigt bra. Gnäggade efter brudarna någon gång (men kunde fortsätta koncentrera sig nästan direkt efteråt) och reagerade nån enstaka gång på ljudet men inte heller det så det störde. Duktig pålle! :-)
Vi fick i princip repetera det vi gjorde förra gången men nu ville Lena såklart att det skulle sitta bättre. Från början av passet hade jag mitt gamla vanliga problem- att få till en bra böjning och få lite struktur på kusen, men själva övningarna gick ok i övrigt. I traven skulle vi göra den gamla klassikern vid det här laget - Serpentinbågar med några stegs samling i mitten av raksträckorna och ett par stegs öppna i bågarna. Jag tyckte det där med samlingen gick riktigt kasst iom att kusen lätt hamnade i obalans på raksträckan, vill inte gärna samla när vi är i obalans och det blir alldeles för stora hjälper om man försöker sig på det. Men serpentivövningen hjälpte till att få bättre koll på bakbenen/böjningen.
På slutet skulle vi visa 1/4 skrittpiruetter som vi fått i hemläxa. Men tabben ville trava så då fick han trava. Övade samma vändningar i trav istället och det gick faktiskt riktigt bra. Rejäl träning av mattes balans och koordination...

Inga bilder idag tyvärr i brist på fotograf.

Inga flickor längre

Idag blev det bestämt att Tabben ska skiljas från fuxflickorna i hagen. Han har blivit alldeles för hingstig, och det där att han försökt betäcka den ena var ingen tillfällighet, såg det själv igårkväll. Gissar på att han får rejäl separationsångest i början, hoppas det går över snabbt!
Tabben var inge fin i sina hovar idag. Har varit väldigt blött och regnigt, jag har inte smörjt på tjära varje dag utan ungefär varannan- var tredje beroende på väder och hur dom sett ut. Men idag var det riktigt tråkigt att se. Han hade dessutom på någe vänster lyckats slita loss en bit av sulan som låg vikt uppåt så han klev på kanten som var lös. Hoppas att syrran kan skära loss den också när hon putsar strålarna som hon lovat (veterinärer får skära i strålarna vid röta, gissar att de även får "skära" i resten av hoven vid behov).
 
Tabben fick vilodag idag, äntligen! ;-) Fast dålig timing iom att vi ska träna imorgon, hade kanske varit bättre för mig mentalt om jag jobbat med honom dagen innan.

Inspiration

Lördag
Idag jobbade jag Tabben lite för hand och red, bara skritt. Vet inte riktigt vad det var (förmodligen brist på koncentration eller att han tyckte jag var jobbig) men det gick inget vidare. Framtungt och instabilt! =P

Söndag
Idag var jag och tittade på Clinic/uppvisning hos Ewa Jälmbrant, väldigt inspirerande! Massor med fina hästar som alla var väldigt avslappnade och harmoniska. Vi fick en snabbgenomgång av hennes utbildningsmetoder från unghäst till lite högre nivå.
När jag sen kom hem så var jag såklart tokpeppad och ville testa litegrann med Tabben. Trots att jag hade lovat att han skulle slippa ridhuset idag!
Provade samla - länga, samla - länga och testa om han kunde hålla balansen i det läget. Försökte också få till lite struktur så han jobbade bak, kunna reglera vilket bakben han jobbar med, men det gick det lite si och så med. Under träningens gång insåg jag att jag ofrivilligt satt och vägde från ena stigbygeln till den andra när jag försökte tynga lite för att visa vägen, tror att han flyttade mig lite och att jag då *poff* trillade över till andra sidan, och så störde jag honom till att vilja ändra riktning. Så jag försökte fokusera på den biten också.

Lite bilder från dagens träning!

Hyfsat ok skrittbild. Dom brukar se sämre ut av någon anledning! :-pFörmodligen ett sånt där fall där jag inte lyckats få struktur i honom och jag försöker överkompensera styrningen. Sitter ju helknas.Ytterligare ett samlingsförsök.Och så lite längning. Undrar om jag precis var på väg att samla upp igen.?Samlingsförsök igen. Eller om det var precis efter ett samlingsförsök. Matte som en kratta men tycker Tabbe ser avslappnad och fin ut.

Tålamodsträning

Igår när jag kom ut till stallet var pållarna inne. Malin (en av de andra hästägarna) hade tagit in dom på morgonen när det regnat så dom skulle få torka lite, stackars Dancing har varit snuvig ett tag.
Jag tränade först lite från marken med Tabben och försökte klura ut något alternativt sätt att få honom känslig för förhållningarna och lyssna bättre rent överlag koncentrationsmässigt. Testade vända rumpan -varianten vilket var lite svårt när man hade tyglar så jag fick så lov att ändå bromsa med tyglarna ibland om jag skulle komma åt rumpan, han drar gärna iväg framåt när man försöker flytta ut bakdelen, vet inte om det är pga missförstånd att han tror det är det "skänklarna" betyder eller om han tycker det är lättare att smita iväg framåt. Då tar det stopp i tyglarna när han ökar på och jag går kvar i samma tempo! =P
Lyckades mao inte direkt låta bli att använda tyglarna men varje gång jag normalt sett skulle ha förstärkt med ett tydligare tygeltag (ofta fel - att jag reflexmässigt låser mig och tar ett segt tygeltag fast det då triggar honom att gå emot) så försökte jag flytta rumpan istället eller på annat vis be honom stanna t ex stanna själv och ta honom runt mig på en volt tills han stannar.
Sen hoppade jag upp - fick först börja med uppsittningsträning och snurra runt på en volt för att få stopp, höll på med det ett tag iom att jag inte gärna ville börja träna innan han accepterat att stå stilla en stund och det känns som att bromsen fungerar. Experimenterade en massa med att få till böjning och byta riktning ofta, testade att få till lite sluta i båda varven och övade mycket att flytta framdelen i sidled (både utåt i förhållande till böjningen och inåt). Lyckades faktiskt använda mig av vila som belöning! Att vi gjorde halt och stod stilla en stund efter att han varit duktig. Tog rätt så korta etapper när jag krävde något och därefter eftergift + vila eller låta honom gå utan krav en liten bit innan jag bad om något nytt. 
Idag hade jag problem med vänstervarvet igen. Eller båda varven egentligen iom att han tar för mycket vikt på v. fram. Går upp och ner på den fronten. Jag hade tänkt trava litegrann men det blev väldigt lite eftersom jag tappade koll på bogar och böjning så jag knappt kunde styra. Det kändes som ett kapitel för sig och att jag borde öva upp det i skritten i första hand så jag struntade i det. Vi hade redan tränat ganska länge, kanske 40-50 minuter?
Konstruktiv dag tycker jag det var iaf. Nyttigt att släppa lite på kraven och låta hästen få längre tid på sig att hänga med.

Tokhäst

Igår var första dagen vi skulle ha hästarna ute på natten. Jag kom ut till stallet rätt sent, hade varit iväg och behandlat två hästar i Sundsvall, så jag trodde att Tabben skulle vara lätt att fånga in när de var vana att ha fått gå in ett par timmar tidigare! :-P
Men inte då! Han ville stanna kvar med sina ston och stona ville springa och busa med jämna mellanrum. Med lite tålamod och godismuta gick det iaf bra, bara att det tog sisådär 10-20 minuter.
Hade burit ner sadel och grejer till ridhuset så jag kunde ta honom dit direkt från hagen och rykta + sadla där. När jag kom in i ridhuset så tänkte jag att jag skulle släppa lös honom först en sväng så han får nosa runt lite (det brukar han få göra ibland när vi är ensamma där) men just idag så brände han iväg i fullt ös och skrek efter sina tjejer!
Kändes inte som någon idé att träna med honom när han var så så planen blev att han skulle få springa av sig, och när han lugnat sig såpass att han höll sig i skritt så kunde jag testa rykta lite. Men det tog rätt lång tid, stackarn hann springa sig svettig och blev säkert grymt trött men gick något halvt varv och så var han igång igen.
Till slut så var han såpass trött och hade sprungit så länge så jag tog fast honom i grimskaftet, ville inte att han skulle bränna runt mer när han var så uppenbart trött. Då ville han dra ifrån mig till dörren. Inspirerad av NH-folket som jag träffat under dagen så passade jag på att träna lite "gömma rumpan" alltså att flytta bakdelen åt sidan för att stanna honom istället för att dra i grimskaftet. Gick förvånansvärt bra! :-) Efter bara ca 5 minuter kändes det hyfsat befäst och han drog inte i grimskaftet längre, bara nån enstaka gång när han glömde bort sig.
 Nöjde mig med det för dagen, han fick rulla sig en gång i sanden och så gick vi ut till tjejerna i hagen igen.

Träning för Lena 20080618

Idag var det ett nytt träningspass med Tabben för Lena.
Han var precis som igår rätt så okoncentrerad och nästan lite "bossig" - ville inte vara med på noterna. Men det gick hyfsat ändå, bara svårt att få honom avspänd och jag fick säga till mycket mer/tydligare när jag bad om något än vad som behövs när han är koncentrerad och med på noterna.
Lena tyckte att överlinjen hade blivit finare sen sist, vilket jag själv märkt så det var väl mest trevligt att få en kommentar på det, särskilt som hon tolkar det som att vi tränat bra sen sist! :-)
Vi fick testa växla mellan öppna och sluta på volt. Det gick sisådär, det kändes fel hela tiden eftersom det saknades någon pusselbit kändes det som och iom att jag skulle växla till sluta så fort jag fått en öppna - oavsett kvalitet i princip- så var det svårt att få till det. Han måste ju vara böjd och avslappnad i överlinjen för att kunna gå bra sluta, och avslappningen brukar jag inte få förrän jag får det där "stadiga" som kvitto på att kusen har en bra struktur. Jag hade lite svårare med slutorna i högervarvet än vänster.
Sen fick vi öva på skrittpiruetter, bara en kvarts för att jag skulle lära mig ta med yttersidan/flytta framdelen, och för att Tabbe skulle bli lite starkare på yttre delen av bakbenen. Får öva mer på det! Vänder jag för tygeln så tror han i princip att han ska tvära utåt, är ju så han har lärt sig hittills, då blir han tillslut förböjd och *går* knappt att få innanför spåret öht. Vänder jag för skänkeln så flyttar han baken åt sidan vilket det ju inte är tänkt, särskilt inte FÖRE framdelen! :-P
Nyttig grej för oss att träna på!
Därefter trav och försök att samla upp + sakta ner tempot ett par steg i taget och sen länga ut några steg emellan. Kändes lite knas eftersom jag inte tycker jag kan "samla" om jag inte har grundpusselbitarna på plats och eftersom jag genomgående under dagen bara tyckte jag hade det några glimtar till och från så kändes det alltså lite konstigt. Så jag tänkte mest - sakta ner tempot och försöka behålla avslappningen, tänkte lite öppna samtidigt för att försöka hålla koll på resten. Han är lyckligtvis väldigt känslig för mitt fokus och min sits så det gick rätt så bra ändå.
Sen skulle vi träna på öppna-sluta växlingar på volt igen, i trav. Kändes faktiskt lite lättare i vänstervarvet som ju enligt Katrin är vårt svåra varv.. Lena ändrade övningen lite i traven till att byta varv (vända igenom volten) i samband med slutan. T ex i vänstervarvet: Ett par stegs öppna, sluta, och i slutan vända till vänster och ställa om + byta varv när vi började komma ut på stora volten igen. Kändes riktigt bra när han väl började få till riktiga öppnor så jag fick lite sån där "stabilitets"-känsla och hade ett bra utgångsläge. Bra övning! :-)

Så nu har vi lite hemläxa. Jag brukar alltid försöka bryta ner det till "vad fattas i grunderna för att vi ska få till det här?" Eller göra samma övning fast på sånt vis att det känns enklare. 
Att ta med yttersidan - flytta bogarna med bibehållen böjd häst utan att det bara är baken som fladdrar iväg- det lär jag få träna massor på. Har tänkt testa massor med småvändningar på lite random ställen (känns egentligen lättare på volt än längs väggen som vi gjorde idag) för att lära mig flytta framdelen helt enkelt. 
Växla mellan öppna och sluta lär jag också få öva mer på, men att jag försöker hitta kvalitén i öppnan först - mao lär jag få träna mer på kvalitén i öppnan i första hand tror jag! :-P Och kanske komplettera med sluta för hand för att ändå träna styrkan i "yttre bakbenen".
Sen var ju en del sämre pga att dagen var dålig helt enkelt, att tabben var lite okoncentrerad och att jag inte kände att jag hängde med i svängarna. Man blir iaf inte bortskämd med att alltid vara på topp. ;-)

Inga bilder idag tyvärr! I brist på fotograf.  


Bläh

Idag blev det ett sånt där drygt pass igen.
Vet inte om det var Tabben som var less/okoncentrerad- som i "slår dövörat till" eller om det var jag som var inkonsekvent så han slog dövörat till och inte gjorde som jag ville.
Jobbade för hand och lyckades knappt få till något vettigt, hyfsat ok sluta men bara något steg i taget däremellan kunde han t o m gå och böja sig åt fel håll, och så några enstaka bra steg öppna/böjd rakt fram av måånga stegs försök. Ingen kvalitet direkt! :-P
Sen så blev jag irriterad över att han inte kunde stanna och stå stilla (dumt att bli irriterad, jag vet! å andra sidan så kan det behövas ibland för att orka vara tjurig/konsekvent nog att göra något åt det) så jag bad honom rygga ett par steg för varje gång han skulle stanna och gick emot förhållningen. Och om han började gå innan han fått klartecken. Jag blev t o m arg på honom ett tag (som sagt... inte bra!) när han var på väg att ångvälta rätt över mig istället för att rygga som jag bad om. Men faktiskt så blev stanna och stå stilla-biten bättre till slut så han kunde stå avslappnat och vänta tills jag bad honom gå utan att man kände att han skulle gå närsomhelst oavsett. Så om jag ska se något positivt/konstruktivt med passet så var det den biten.

Det KAN också ha varit så att han reagerade sämre för att jag hade tyglarna på pelhamvis, alltså ena tygelparet i höjd med munnen på stången och andra tygelparet nere på skänklarna = stång. För han blev lite mindre okänslig när jag tagit av de övre tyglarna.
Får hoppas det går bättre imorgon när vi ska rida lektion! :-P

Ingen pall!

Söndag
Hade varit i Sundsvall och hälsat på Kalle, pappa och Kerstin och min kusin med familj. Sen for jag direkt till stallet till Tabbe. Hade kommit dit en ny häst (eller ponny rättare sagt) på bete som verkade ha jättekul, sprang som om den stått på boxvila ett år! =P Undrar om Tabac hade haft fullt upp med att försöka hälsa på den och yrsa upp sig när den sprang omkring, för han verkade lite mör. 
Kändes spännande att se hur han skulle vara idag efter basicsträningen som inte känts något vidare igår, men det kändes riktigt bra faktiskt! :-) 
Jobbade först lite från marken och försökte tänka förvänd öppna när jag i själva verket bara ville flytta ut bogen, får lättare att visualisera hur jag vill att hästen ska flytta sig då, och han var riktigt lyhörd och "lätt". 
Sen satt jag upp och travjobbade nästan bara, hade tänkt det som att förbättra bjudningen litegrann eftersom han blir halvt död mot vad han brukar efter alltför mycket skrittjobb. Han kändes väldigt lätt, balanserad och styrbar! Som att jag hittat nån pusselbit som fattats tidigare. Eller så kanske det var behandlingen som hjälpte.? Travade inte så länge men i ett par omgångar så det blev som lite intervallträning med halt och stillastående en liten stund emellan, sen gav vi oss med träningen för dagen, ville inte att an skulle ta det så hårt heller när han blivit vaccinerad hyfsat nyligen och fått behandling. Nu får jag ha kvar den där känslan av att han är en rund miljon ett tag innan jag förstör det! ;-) 


Måndag
Upp tidigt till morgonjour i stallet. Hade tänkt rida ut en sväng i skogen med barbackapadden, men hittade inte pallen!
Visade sig att en tjej i stallet hade tagit den till hagen för att hoppa upp och rida barbacka till stallet.
Testade med en hink, men den var alldeles för låg, och han var lite för rastlös av att inte få gå ut till tjejerna sina att det var drygt att försöka få honom stå stilla tillräckligt länge tills man lyckas klänga sig upp från något! Så det fick bli en promenad istället, en trevlig sådan! :-) Knata runt lite på skogsstigar och se vart man sätter fötterna, öva på att sakta ner och göra halvhalter/halter i nedförsbackarna så han inte spänner ihop ryggen eller blir framstupa.

Dumt nog har hovarna börjat se knas ut igen, känns skumt att det skulle ha hunnit bli röta igen av bara ett par dagars regnande i omgångar. Delar av strålen lossnade när jag kratsat hovarna och under var det som hålrum och vitt mjöligt äckelpäckel. Får bli en tjär-period igen, kanske ska se det som positivt att man kanske äntligen kommer åt i hålrummen där rötan sätter sig.   

Ofrivillig vila

I Torsdags blev Tabben vaccinerad. Eftersom det var tidigt på morgonen = jag trött, och syrran inte orkade vänta medans jag motionerade kusen så blev det ingen träning. Sen var jag lite för lat och snål för att åka dit en gång till på kvällen (han skulle ju ändå ta det lugnt iom vaccinationen) så det blev ingen träning alls den dagen.
Och så igår, Fredag, då lyckades jag inte få in honom från hagen! =S
Blev tokig när stona kom galopperandes mot honom när jag var på väg till grinden så jag var tvungen att släppa honom. Försökte en gång till - gick ända bort till andra änden av hagen där de brukar stå, tog honom i grimman och gick mot grinden igen - men samma sak, när jag precis var framme vid grinden kom stona tokgalopperandes så jag inte lyckades hålla Tabben. Orkade inte göra om proceduren en gång till så det blev ingen ridning!

Safe-ade tills idag och bad morgonjouren lämna honom inne på morgonen. Han blir lite orolig av att inte få gå ut till sina tjejer, men det är fullt hanterbart även om han kan vara drygare än vanligt.

Tränade först för hand, vilket väl inte gick något vidare. Han var lite disträ (särskilt ett par tillfällen då någon av stona gnäggade efter honom). Det var stunder då det kändes som att han gick bra, men åtminstone 60-80% av tiden kändes det kasst, som att jag inte kom åt honom och han inte lyssnade ordentligt även om jag försökte vara väldigt konsekvent, jag kände mig bara hård och elak mot honom. Slutorna gick faktiskt helt ok, men även där fick jag vara övertydlig, rätt "hård" och superkonsekvent.
Hade eg inte tänkt rida alls eftersom han var så disträ men fick för mig att vi skulle träna på att gå med tränsbett. Nåja, stången fast med tyglarna i höjd med mundelen istället för nere på skänklarna.
Något intressant var att han var väldigt duktig på att söka sig framåt/nedåt -giraffhals med huvudet långt ner så snart jag släppte efter på tyglarna, MEN, han släppte liksom inte efter utan han gick FRAM mot bettet. Visst kunde han släppa efter också, men det blev inte ärligt och förr eller senare försökte han rycka tyglarna ur händerna för att få gå med nosen i backen. Jag lät tyglarna glida genom fingrarna så han fick gå lång och låg, hade inte tänkt positionera honom i det läget utan prio 1 var att han kunde ta förhållningar så jag övade massor med halter - gick inget vidare men vi får öva på! - och så hade jag egentligen tänkt öva "flexion of the lower jaw" som jag snappat upp från J.C Racinet, att man från stillastående ber om avslappning i underkäken för att få även överlinjen avslappnad och ur det sen börja skritta.
Men eftersom det var så svårt att öht få honom stå stilla var det inte så stor idé! =P Då när han väl ville eller redan hade börjat gå så röck han tyglarna från mig och jag höll på att trilla på näsan. Inte så konstruktivt iom att kusen då får eftergift för att han ryckt tyglarna ur händerna på mig, samtidigt hade jag inte klarat hålla kvar tyglarna utan att följa med framåt själv.
Sen var även tanken att öva lite "smygskritt" innanför spåret. Eftersom han knappt tog förhållningarna gick det inget vidare heller. Skumt nog tog han halvhalterna men svarade väldigt halvhjärtat, kunde inte få nästan halt-känsla utan det blev någon milliuppkortning av steget som sen längdes ännu mer så snart jag hade slutat med halvhalterna. Sen så fick han återfall av att helt plötsligt när det passade honom börja trava. Han saktade av snällt så jag gjorde ingen grej av det, men även så kunde jag inte använda skänklarna eftersom han tolkade det som framåt/trav och iom att det tog ett tag att få ner honom till skritt i det läget blev inte heller det så konstruktivt...
Sammanfattningsvis så var det mycket nyttigt att testa rida med tränsbett, men det känns ungefär som för 7-10 månader sen när jag hade honom från början och inte kunde styra på volter för fem öre, inte kunde välja gångart, och i princip hade tur om jag fick stopp på honom... Angående det sista så var han iofs lugn och avslappnad när jag väl fick stopp och -oftast- så räckte det med att påminna honom om han började gå, men till en viss gräns sen hade han bestämt att det inte gick att stå stilla längre.

Som sagt, vi får träna vidare! :-)
Lär hjälpa en del även med kapson+stång eftersom man får ett litet hum om hur han egentligen svarar på tygeltagen.

Rymling!

Tabac hade varit busig idag och rymt ur hagen. Strömmen hade inte varit på så han hade helt enkelt haft sönder den ena tråden, lyckats tänja ut en annan och den tredje var hel så den hade han väl krypit under! :-P Han hade rymt in i den andra hästens hage men sen blev han förtvivlad när han kom på att han ville vara med sina brudar! Så det hade varit lätt att få tillbaka honom iaf.
Verkade inte ha gjort illa sig eller så, men tydligen hade han sprungit en hel del.

Idag så hade jag tänkt öva lite med hinder, egentligen göra lite olika uppgifter med hjälp av hinderstöd och bommar (alltså inte hoppa, utan rida slalom runt, stanna emellan o dylikt) blev väl ärligt talat inte så mycket av det när jag väl hade suttit upp, men tanken var ju god.. Eller nåt! ;-) Han kändes riktigt fin faktiskt i skritten. Svårare i vänstervarvet (fast svårare att inte fastna på rakt spår i högervarvet) men helt ok ändå, inga större toppar och inga större floppar.
Sen i traven däremot fick jag riktigt svårt i vänstervarvet. När jag gjorde min klassiska halvhalt - flytta lite utåt med skänkeln så blev det stundvis nästan sidepass, alltså rätt överdrivet sidvärts utåt istället för att bara placera bakbenet som jag var ute efter. Försökte sänka kraven lite men fortfarande be om att få in framdelen lite och med sitsen stället försöka placera kusen rätt. Gick inget vidare, sen var faktiskt bjudningen inte så bra heller - gissar på att det är ridningen utan stigbyglars fel- men jag skulle tro att det är någon fas just nu som vi måste ta oss förbi. Det känns ändå som att det är påväg framåt trots att själva passet gick ganska dåligt...
Sen tog vi en liten paus, släppte lös Tabben så han fick gå omkring lite och "skritta av sig" själv! ;-) Medans jag ställde tillbaka bommarna och hinderstöden. Egentligen hade jag tänkt sluta där, men ville ta lite till från marken för att se om jag kunde försöka reparera lite från ridningen innan vi gick in. Blev lite försök till förvänd öppna (vilket gick riktigt bra!) några stegs sluta i högervarvet och försök till det i vänstervarvet - men där hade jag liksom i ridningen betydligt svårare att få böjning i honom så det blev lite förvänd öppna som verktyg för att få koll på bogarna och böjningen. Den biten gick ganska bra i vänstervarvet också förutom stundvis då han ville komma undan genom att gå åt helt fel håll med bogarna! =P Testade allmänt att byta rikting väldigt ofta och att stundvis få till ordentlig tvärning i framdelen, stundvis inte kräva något alls på den fronten.
SEN fick Tabac gå hem och äta! ;-)
Och så fick han lite KST-behandling. För ryggkotorna från ländryggen och bakåt, dock bara till sista svanskotan innan rumpan tar slut. Och lite behandling av knäna och av ett par muskler på rumpan som kändes spända. Hade ändå tänkt ge honom ryttar-vila imorgon iom att han ska vaccineras.

Äntligen hyfsat hel sadel! :-)

Nu invigde jag iofs inte stigbyglarna idag, hade tänkt det men kändes inte värt att hoppa upp, utan som att vi behöde träning från marken idag.
Det kändes ganska bra i högervarvet (jobbade alltså för hand), gick på volt och rakt spår och försökte få till böjning, även ett par stegs sluta bara för att testa om det gick att flytta in rumpen lite mer när jag väl hade böjningen, och det gick faktiskt över förväntan! :-)
I vänstervarvet hade jag däremot toksvårt att få till böjningen... Kändes hela tiden som att något fattades och att jag antingen inte fick till tajmingen eller saknade någon pusselbit -skitstörigt när man inte kan lista ut vad man ska göra för att åtgärda det! Gången innan funkade det kanon att flytta utåt ett par steg i taget på volten, men inte idag av någon anledning.
Då fick jag den briljanta idén att testa lite förvänd öppna - mest som variation egentligen, men även för att jag skulle få bättre koll över att frambenet verkligen tvärade framför det andra. Så först på rakt spår en liten bit, sen utnyttjade jag ett hörn för att verkligen behöva vara tokpetig med vart hästen satte fötterna och att han behöll böjningen (prioriterade dock framdelsförflyttningen högst) och sen rakt igen en liten bit när hörnet var slut. Testade också på volt.
När vi väl hade fått till det kändes han otroligt mycket jämnare och mer lättmanövrerad i bogarna! :-D Kanske måste tänka på samma sätt när jag ska rida vanliga öppnor..
Pållen var f ö mycket duktig. Inga (större) protester när andra kusen gick ut, däremot ett par gnäggningar som börjar bli standard när hans sto(n) försvinner, tidigare har han kunnat trycka som sjutton mot dörren för att det var där andra hästen gick ut... Sen började det regna rejält vilket låter en del i ridhuset, och så kom det efter ett tag två islänningar. Han var såklart nyfiken och ville titta, men när han fått titta en liten stund och gnägga en gång så kunde han koncentrera sig och jobba! :-)
Hade nog varit en kanondag att rida egentligen, såhär i efterhand, men det var ett nyttigt pass för hand.

Uterittsträning igen..

Blev samma runda en sväng igår, in i skogen och sen runt längs vägen tillbaka till stallet.
Den här gången hade vi sällskap, vilket faktiskt var lite svårare iom att Tabben blir stressad av att gå efter någon! =P
Vi får nog öva lite fler promenader och fler turer själv, men nyttigt att testa lite olika varianter!
han blev skraj för en man på cykel på hemvägen, men han var nog lite allmänt stressad just då. Gick in på sidan av vägen och lät honom titta, och sen så "jobbade" jag lite med honom sista vägen hem så han fick något annat att tänka på så blev det bättre.
Just nu är det ju inte själva grejen att ta sig ut, utan snarare att jag känner av det där med att jag stressar upp mig reflexmässigt så snart hästen reagerar på något. Inte alltid - jag försöker ju trots allt att göra tvärtom och har jobbat mycket med den biten, men tillräckligt för att jag inte ska lita på att jag reder ut situationerna och nästan alltid fegar ur och sitter av. Skulle vara kul att träna lite ledarskapsövningar (eller vanliga NH-övningar snarare) för att öva upp lite tillit och kommunikation, ska försöka få hit tränare framöver! :-) Tror ju att det egentligen är väldigt basicsproblem som kan lösas bara kusen lär sig att jag inte kommer pressa honom till saker så han tror att han måste överreagera för att "vinna". Som att han kan få tokspel vid en vattenpöl om han tror att jag kommer be honom gå igenom den, medans han ibland knappt bryr sig trots att han går igenom eller bredvid (och jag bryr mig hittills inte om han går igenom eller inte, gör ingen grej av det).

Tror att vi behöver massor med mer basicsträning! =P Men nu vet jag iaf vid det här laget att det lönar sig att lägga ner mycket grundjobb!

Där fick man för att man klagade på värmen!

Idag hade jag ju bestämt att jag skulle rida ut en sväng. Vilket jag gjorde -men absolut inte bästa dagen för det! =P
Vi lyckades tajma in precis mellan regnskurarna så regnet slapp vi (förutom jag då som blev blöt av löv och grenar när jag inte hann väja!) men det var åska i luften. Inte bästa läget när man är uterittsrädd och försöker övervinna rädslan, Tabbe var lite ängslig. Det gick bra i skogen men när vi gick på vägen var det ett par enstaka ställen där han inte gärna ville gå, såna där helskumma typ att gruset plötsligt blev asfalt, något liitet gupp på asfalten, och så ett ställe som väl iaf var lite befogat, en busskur där det lät litegrann av vatten som droppade från plåt-taket. Jag hoppade av vid ett tillfälle när han skyggade för att jag inte kände att jag kunde stanna och lugna honom på något vettigt sätt (han tvärvände så han hamnade åt fel håll och vägrade sen nästan att stanna, ingen risk att flyga av eller så men det var inte så konstruktivt...) och sen kunde jag inte hoppa upp igen med bara barbackapadden. Men vi var ändå snart hemma.  Var först när vi precis var vid stallet som jag hörde att åskan började mullra. Ska försöka ta en tur imorgon också alt. en promenad för hand om det är bättre förutsättningar så jag får ett bättre minne i bakhuvudet (förhoppningsvis! ;-) ).
Tyckte ändå Tabben skötte sig ganska bra, trots att han var uppe i varv så skulle jag inte påstå att han var okontaktbar eller såvärst olydig, bara att vi måste få ännu bättre trygghet med varandra. Tänkte att jag skulle försöka "jobba" mer nästa gång så han inte tar mina tygeltag som "Varning! Nu är det något farligt!" Får försöka hitta någon bättre väg också, helst fler/längre skogsstigar.


Dubbelt stallnöje

... är det så det heter när man har två stalljourer samma dag? =P
*gääsp* Är rätt trött nu, ögonen håller på att trilla ihop. Ska gå och lägga mig snart.
Dagen började med stalljour, upp 6:30 för att hinna till stallet till 7:00 och fodra + släppa ut hästarna. Passade på att mocka och fixa mat til Tabben också så jag hade det gjort, går rätt snabbt. Sen speeda iväg hem igen och snabbfräscha upp sig och byta om på 10 minuter, och så iväg till jobbet.
Efter jobbet hanns det med att handla en snabbis, äta en tredjedels baguett, byta om och så iväg till stallet igen. Nu var pappsen med, som var snäll och hjälpte mig att försöka laga sadeln (stigläderfästena som lossnat). Superlim fixar allt! ;-) Förhoppningsvis... Och så klämde och kände han igenom Tabac lite. Gjorde någon enstaka manipulation och masserade lite på vänsterbak. Tydligen tyckte han att Tabben var liite låst i nacken och i vänsterbak men det verkade ha lossat ganska lätt. Iom att det inte var något större ingrepp - "behandlingen" tog 5 minuter - så vågade jag mig på att rida ändå efteråt. Han kändes väldigt bärig och fin större delen av tiden, både i vänstervarvet och högervarvet! :-) Fick iofs övertala honom en del precis i början för att få till något öht, men kanske inte så konstigt iom att han blev lite förvirrad igår. Det kändes faktiskt som att något släppt i hästen, nu var det lite mer jämnsvårt i båda varv snarare än att vänster var mycket svårare som det brukar. Kände att det var lättare att hålla koll på bogarna och iom det lättare att be innerbak bära mer -annars brukar han ju kompensera genom att lassa mer vikt på ena bogen, oftast vänster. han var fortfarande något oliksidig "såklart" men inbillar mig att det var lite mindre än vanligt. 
Travade litegrann, och lyckades behålla den där känslan av stabilitet och att ryggen är uppe ur skritten en liten bit! :-) I högervarvet brukar jag ju ofta klara det, men inte i vänster. Det kändes kanon! 
Däremot tog det en del övertalning innan han öht började trava. Kanske kände han att det skulle bli tungt att börja trava ur jobbläget, kanske har han tappat massa bjudning sen jag ridit en massa utan stigbyglar - kan tänka mig att jag inverkar bromsande i sitsen jämfört med "släppa fram"-sitsen jag brukar försöka mig på... - eller så var han helt enkelt sommartrött.
Men nu får matte verkligen skärpa sig! Imorgon MÅSTE vi göra något annat än tråk-dressyr! Och få lite variation från dammet i ridhuset.

Sen hjälpte pappsen dessutom till att fila hovarna lite jämnare. De nöts ganska fint när han är barfota förutom två detaljer - det växer en hel del i trakterna men inte längre fram, och han snedsliter lite vilket inte blir så bra i längden. Istället för att ta ut hovisen direkt för att bara fila lite så fick jag hjälp att jämna till.
Och så klickertränade jag Tabben med bollen igen.
Egentligen borde det ha varit helkass timing för klickerträning eftersom kusen kände sig ensam utan sina ston och stod och tittade efter dom mest hela tiden, tog nåt steg utanför boxdörren som för att testa om han kunde gå iväg till dom.
Men faktiskt så blev han väldigt positiv när han kände att han började fatta vad han fick godis för och man började kunna belöna ofta! :-) Utnyttjade viljan att gå ut genom att lägga bollen framför hans framhov så han av misstag skulle rulla den framåt och få godis för det. Gick kanon! Förutom att han blev lite skraj för bollen, men inget godis och en distraherande matte inte kan lösa! ;-)

Nu får det vara nog för idag!
Annars somnar jag nog där jag sitter.

Ännu ett dressyrpass!

Var inte riktigt lika varmt idag, bättre träningsdag! Väldigt dammigt i ridhuset dock, men hade man varit smart så hade man ju hållt sig till den del som precis var vattnad...
Jobbade lite för hand med Tabben först och det gick riktigt bra! Kändes som att jag fick till böjningen i bägge varv, även om det helt klart var svårare att hålla i vänstervarvet.
Sen var det en tjej som fick prova rida Tabac lite! :-) Var kul att se hur han rör sig och hur han reagerar när någon annan rider. Han var riktigt snäll och fin faktiskt, men när hon hade suttit och "åkt" för mycket enligt honom (inte inverkade på ett tag) så ville han bara trava! =P En klassiker. Det dröjde iaf ganska länge ändå innan han blev så, och han drog inte iväg utan saktade av till skritt igen när man bad honom.
Sen satt jag upp själv, dels för att jag blev så ridsugen av att stå och titta på, och dels så han fick sluta passet med mina hjälper, undvika förvirring tills nästa pass. Faktiskt gick han väldigt trevligt i traven idag, var tvungen att korrigera en hel del precis i början eftersom han blivit lite förvirrad av att någon annan red men sen när det väl började släppa kändes det rätt så bra. Kul varje gång man får kvitto på att grundjobbet ger något! :-) Känns ju som att vi jobbar på absoluta basics-nivån hela tiden (särskilt för att vara åt AR-hållet) men å andra sidan så när det sitter kan det *poff* ha blivit bättre i de lite svårare övningarna på köpet!
Väldigt kul är det att se hur pass stark och sammanhängande han blivit. Även om han fortfarande har lätt för att trilla på bogarna, ffa vänsterbogen, så tycker jag ändå det ser trevligt ut helhetsmässigt - t o m när andra tjejen red som dels inte är så rutinerad och dels inte känner Tabac så bra att hon kan hjälpa honom.
Dags att rida lektion igen snart känns det som. Hoppas bara man lyckas tajma in en sval dag!

Hua vad ...

Hua vad varmt det var igår! =P
Hade planerat att träna "ordentligt" för en gångs skull, har ju mest blivit kortare skrittpass.
Åkte ut på kvällen trots att jag var ledig för att jag tänkte det skulle bli svalare.
Men inte då! Snorvarmt!
Blev 5-10 minuters jobb för hand och sen 15 minuters uppsuttet skrittjobb, och efter det var kusen svettig.
Gick ganska bra iaf, kändes mer stabilt än vanligt. Alltså att ryggen var uppe och det var bra balans (som det brukar kännas när man börjar få till böjningen/komma åt bakbenen) större delen av tiden.
Tänkte testa trava, men då blev det noll bjudning. Pga värmen antar jag, annars brukar man bara behöva tänka trav i princip. När trav-älskande kusen inte vill trava är det signal att låta bli! ;-)

Märks att det börjar bli flockkänsla i hagen. Stackars Tabben tokgnäggar när man går ifrån brudarna!


Min fina lille pålle! :-)

...är så underbar!
Visst har han sina svårigheter (särskilt i ridningen, men det blir bättre iaf!) och därmed jag med honom, men vilken rackarns tur jag har som hittat en sådan personlighet!
Då tänker jag på hur han aldrig gör något för att "vara dum".  Tror inte att någon häst gör det egentligen, skillnaden är väl att jag upplever att han alltid vill vara till lags. Att det som inte stämmer antingen beror på att han inte förstår vad jag vill eller hur det ska utföras, eller att han är orolig/ängslig/rädd. En liten sån som man får känslan av skulle vilja krypa upp i knät på mig eller gömma sig bakom när det är läskigt. Det senare har han ju faktiskt gjort ett par gånger när han varit lös i ridhuset! =P
Hur man alltid kan lita på att han inte utnyttjar friheter (mer än om han blir osäker då, men då är det ju inte riktigt "utnyttja"), och är en så förhållandesevis lättsam och tacksam individ.
Usch vad sentimental jag är! ;-)

Som idag. Trodde pållen skulle bli svårfångad när han står med sina tre flickvänner i hagen. Var ganska tidigt på förmiddagen och dom brukar inte vara sugna på att komma in efter att bara ha varit ute ett par timmar.
Han gick iväg litegrann när de andra gick, men sen kom han till mig och ville hälsa och lät sig infångas. Går jättesnällt med när vi sen gick till ridhuset från hagen, vänder snällt och väntar när matte ska stänga dörren. Sen tog jag av honom grimman, egentligen för att jag skulle byta till tränset men han är van vid att det betyder "nu är du fri!" så han får strosa runt själv i ridhuset. Så han gick iväg ett par varv själv lös och kollade läget sen sist. Jag tog tränset och stod och väntade, sen kom han och stod snällt stilla och lät sig tränsas! :-) Sen efter träningen lugnt tillbaka (nåja, lite piggare blev han faktiskt! men drog inte iväg för det) till brudarna igen och snällt vänta medans matte öppnar grinden och låta matte ta av grimman innan han rusar iväg och hälsar på tjejerna.
Min lille gulleplutt! :-)
Det här är ju bara en enda dag, det känns som något genomgående i ridningen och hanteringen. Så länge han vet vad jag vill och inte tycker det är obehagligt eller läskigt (vilket ju också blir bättre om jag lyckas lugna honom) så är han så himla bussig.


Angående träningen idag så blev det ungefär samma som i Måndags. Träning för hand med försök att få honom bära bra några steg i taget med innerbak och ta så lite vikt fram som möjligt. Kändes som att det var någon pusselbit som fattades, och att jag blev lite ofokuserad pga det, men gick rätt bra ändå. Det var såpass varmt och dammigt i ridhuset att jag inte ville träna så länge. Blev kanske 15 minuter. Note to self: testa att gå i annan position i förhållande till hästen nästa gång! Måste variera så vi inte faller in i dåliga mönster och för att få lite bättre helhet.

Nu var jag modig! ;-)

Idag tog jag mig i kragen och red ut på en uteritt själv på Tabbe, har ju nån halv-fobi mot att rida ut själv och har bara gjort det kanske 2 gånger sen jag köpte honom?
Drog på barbackapadden och red ut på skoggstigen precis bredvid stallet! :-) Tyckte direkt ut i skogen kändes mindre läskigt än att rida längs en väg, framförallt med tanke på hur många lastbilar som bränner omkring i samband med bygget av järnvägen och att annat ståhej i samband med det.  
Det är första gången som jag ridit ut själv (och en av få gånger totalt sett också) som jag ridit hela vägen från stallet, en "godkänd" sträcka och sen hela vägen hem igen till stalldörren! Och med barbackapad utan stigbyglar och allt. Även om det inte låter hi-tech så kände jag mig väldigt stolt både över mig själv och kusen, han var lugn och fin och lydig!


Igår så tränade vi lite för hand, med fokus på bakbenen och att försöka befästa hur jag vill att han ska reagera på skänkelhjälperna (genom att kliva under sig mer med det bakbenet).
Gjorde faktiskt lite enligt Katrins filosofi, tycker det är lättare från marken när han är coolare och man kan förstärka med kroppspråket. Att stå stilla och be honom kliva under sig med innerbak utan att lassa över vikten fram, inte låta honom gå om han gjorde det utan isåfall börja om och förtydliga och så vila och klapp + ibland godis som belöning när det blev rätt. Det gick faktiskt ganska bra, tror han gillar att man är övertydlig men ändå tar det lugnt.

Är också lite stolt över pållen nu i nya sommarhagen! Har visserligen inte testat ta in honom själv på kvällen än, men har haft morgonjour 3 dagar i rad nu sen dom släpptes i beteshagen. Trots att han är så kär i sina flickor (går med 3st ston nu) så står han ganska lugnt och snällt när jag har låtit honom varit inne ett tag efter att jag släppt ut de andra när jag ska rida/träna. Han har ju varit snäll på så vis tidigare också och börjar väl bli lite härdad, men med tanke på hur hingstig han blivit när han fick sina flickvänner trodde jag stress-Tabac skulle komma tillbaka! :-P

VAARMT!!

Pållarna hade tokrejsat i hagen idag innan jag kom till stallet (hade varit där på morgonen också för att joura, men hann inte rida med syrran med sm bakis-skjuts och allt) så dom var fortfarande varma och blöta av svett stackarna! =P
Tabac var ändå ganska lindrig, han var inte helt sjöblöt utan bara lite svettig under magen och bakom armbågarna, men så klarade stackarn inte av att hänga med i rusherna med pållarna som hade mycket längre ben!

Stackarn var jättetrött! Red litegrann i ridhuset, kanske 20 minuters skritt? Och det kändes inte som att han pallade så mycket mer, stackarn stod ju t o m stilla en stund efter att jag hade satt upp! *host*
Övade att få koll på bogarna och flytta bort vikten från vänsterbogen till bakdelen istället. Gick hyfsat bra, fick ju bara till det lite då och då och inte hela tiden, men jag tror det kommer bli bättre om jag får till bättre lydnad och han fattar vad jag är ute efter så jag vågar kräva mer. Kändes rätt stabilt bitvis, fick dock både hålla koll på det tekniska och att försöka hålla min sits rätt så kusen inte flyttade mig i sadeln för då fick jag aldrig till det där sista lilla. Svårt att både hålla koll på timing i hjälper för att få hästen gå i rätt böjning och ge snabba eftergifter och samtidigt se till att inte bli flyttad i sitsen utan hålla den på plats. Men det tar sig! :-)

Ett par träningsbilder

Försökte få till "lång hals".
RSS 2.0