Birgitta-träning 20090321

Så kom vi iväg till slut! :-) Bara ett ridpass idag men mycket bättre än inget!
Förmiddagspass var det så för oss som behövde förbereda en del för att åka iväg och hade en bit att åka blev det till att gå upp tidigt. Strax före 6 hämtade farsan mig!
Jag och Tabben hade tur med vädret för ungefär när jag skulle rida så kom solen fram. Underlaget var inte så trevligt för oss som är vana vid ridhus, man kände att han lätt tappade balansen när vi red igenom slask eller på ojämnt underlag. Om han hade varit som för ett år sen så hade jag kanske inte ens vågat rida på underlaget med rädsla för att snubbla och gå omkull, eller t o m om han varit som förra ridpasset vi var där och det blåste ordentligt! :-P Men den här gången var han ovanligt lugn och fin.

Först fick vi visa lite vad vi hade tränat på, visade lite öppnor, slutor och flytta in/ut på volt (egentligen hade jag tänkt att checka av att jag kunde styra honom öht... vi har haft lite svårt för vänstervarvet på sistone). Som vanligt blir det inte alltid rätt direkt utan matte har lite svårt att hålla koll på hästfötterna och ibland kan det ta en bit innan det ens blir rätt rörelse och ett par steg till innan det blir så bra som jag vill få till det och vid det laget är det oftast dags att ge vila som belöning! ;-) Sen fick vi göra lite uppgångar från skritt till trav genom att först korta upp skritten för att lättare komma åt bärighet bak i uppgången. Tabac var verkligen superduktig, dels svarade han ganska bra på "samlingen", inte lika kvickt och kändligt som jag vill ha som slutmål men han svarade åtminstone "tillräckligt" för att man skulle komma åt bakdelen. Dels för att han kunde sakta av till skritt och börja om med jobbet emellan övergångarna! :-D
Oftast har han varit för rastlös i huvudet/stressad för att man ska kunna träna övergångar. Att när det väl blivit trav så får man lov att fortsätta trava om man inte vill ha en tokspänd häst och dragkamp, åtminstone tills han blivit trött sen har man ev. kunnat skrittjobba lite till. Men idag var han väldigt cool och fin som sagt! :-) 2-3 upptagningar till trav per varv hann vi med och dessutom kunde vi skrittjobba även efter travjobbet utan att han försökte dra iväg i trav igen.
I traven skulle vi träna på åttor på stora volter där Birgitta ville försöka få till lite öppna/sluta "av misstag" i varvbytena. Själv hade jag fullt sjå att styra öht och så ska man ju hålla koll på balans, böjning/ställning med mera samtidigt! ;-)
Diagonalslutor i skritt fick vi också visa. Har insett att jag nog tycker det är svårare i skritt, svårare att sitta kvar själv utan att pålle hinner flytta mig... I traven brukar det gå bra och flyta på när jag väl fått till rörelsen - att jag klarar sitta kvar i samma position och tyngdpunkt en längre sträcka, medans i skritten så lyckas vi säkert få till bättre kvalitet dom steg vi får till men det är svårare att hålla honom i rätt riktning och bra böjd en hel diagonal i sträck. Vänster-diagonalslutorna hade vi svårt med, egentligen höger också men när jag väl hade fått honom rätt placerad med bogarna så flöt det på.
Som avslutning fick vi en övning i hemläxa och det var att rida som en triangel. Snett in strax efter hörnet när vi kom in på långsidan, en kvarts piruett i mitten och sen fortsätta snett ut mot spåret i diagonalsluta. Det var svårt! :-)
Hålla koll på bogarna och hinna med i vilken riktning vi skulle hålla. Tror inte vi fick till rätt en enda gång men huvudsaken var att jag förstod övningen så vi kan öva på den hemma.

Överlag kändes det som att HAN var superfin för dagen medans matte hade lite problem att hänga med i svängarna och kunde ha hållt sitsen bättre. Tabben hade förbättrat form och balans ytterligare ett snäpp sen sist och han var också mer koncentrerad än de tidigare passen för Birgitta. Kul med en tränare som man rider för relativt sällan så det märks tydligt att det utvecklats sen sist, särskilt när man själv lätt blir hemmablind och sen få upp ögonen för att det faktiskt HAR utvecklats! :-) Blir lätt att jag tänker att det är samma problem, samma rörelser man har svårt för och att man aldrig kommer någonvart. När det i själva verket nog är så att visst, vi HAR samma grundsvagheter men det är snarare att de blottas igen när man kommit vidare ett snäpp till och man måste förbättra grunden ytterligare. Som nu t ex känns det egentligen inte förvånande om Tabben återigen är skeptisk till att aktivera högerbak ett snäpp till i skolorna eftersom grundsamlingen/övriga grunder förbättrats ett snäpp och då blir det ju ännu jobbigare för höger bak! Eller att vi återigen har väldigt svårt att öht styra om jag inte lyckas sitta kvar rakt - att man kommer åt bakdelen MER när det väl blir rätt och att det då kräver ytterligare ett snäpp av min sits.
Många tankar är det som kommer igång såhär efter en träning! :-)

Det blev inga bilder den här gången men några videoklipp som jag tänkte lägga ut lite senare.

"Före"-bilder!

Ett par bilder som togs precis när jag hade fått hem Tabac, sommaren 07! :-)
Goda nyheter!

Fick besked igår att jag får en ridplats ändå på Marskursen för Birgitta! :-)
Ett 30-minuterspass, annars brukar det vara 2*30 minuter men jag delar ridplats med en annan skulle man kunna säga. Yay, nu måste vi hårdträna så vi har något att visa upp! :-D

Bra att ha en Plan B... och C! :-)Känns som att jag och Tabben är uppe på fötter igen. Kanske framförallt jag då eftersom det trots allt blir som jag gör det i träningen! :-P
Nu senaste dagarna har vi tränat på diagonalslutor, försökt få till förvänd sluta på volt/ pytte-"framdelsvändningar" (ur förvända slutan alltså, men nu snackar vi typ en åttondels vändning - det var lite knöligt! :-D ) samla och länga i både skritt och trav, öppnor i skritt och trav, skrittpiruetter, med mera. Tabac har känts väldigt koncentrerad och fin och har kunnat skrittjobba en hel del.
Å andra sidan tror jag en av anledningarna att han hållt sig så fin och cool har varit att jag då och då antingen bytt ut dressyren mot promenad med djupsnöpulsande eller använt en promenad som uppvärmning. Vi har ett upp-plogat voltspår i sommarhagen där vi har brukat hålla oss för att slippa trafik.
Men nu är jag förkyld och undviker så mycket fysiska aktiviteter som möjligt. Jag får sån hosta bara efter att ha ridit (20-30 minuters dressyrjobb mestadels i sakta skritt tycker man ju inte ska vara särskilt flåskrävande! ;-) ). 

Så trots att Tabben blivit coolare blev det ett litet bakslag igår. Det blåste och snöade ganska mycket ute och just blåsvädret gör att det låter i plåten på ridhuset. Om jag hade varit ännu mer fokuserad kanske det hade funkat ändå men jag ryckte ofrivilligt till någon gång för ljudet och spände mig när Tabben skuttade till så då kändes det redan för sent, att jag hade bekräftat för honom att det var farligt. Så det blev bara några minuters skrittjobb med övning på halter (!) och samla -länga litegrann. Som en btw-grej och påminnelse till mig själv för framtida bruk så lyssnar han mycket bättre vid halter när jag tar stångtygeln uppåt/framåt så det nästan inverkar rakt ovanför munnen istället för att dra bakifrån. Det senare triggar honom att gå emot medans tygeln uppifrån triggar till att lägga bak vikten istället upplever jag. Så när jag väl hade fått honom att stå stilla kunde jag fortsätta hålla handen något höjd/framåt precis så att det inte tog något i honom just då men redo att ta pyttelite när han tänkte gå iväg, sen länga tygeln och klia lite på halsen som belöning när jag kände att han hade accepterat stillaståendet (just då iaf). Jätteduktig pojke! :-)

Hursomhelst så blev Plan B att jobba lite cavaletti från marken. Tänkte vänja honom vid upphöjda bommar men lat som jag var hade jag bara plockat fram två cavaletti-uppsättningar - med en bom på marken och en ca 20 cm hög trodde han nog det var hoppning det var frågan om! ;-) Löshoppning dessutom när jag joggade bredvid och höll i sidostycket på tränset och släppte precis över bommarna för att inte störa. Han blev rätt peppad men verkade tycka det var roligt iaf! Han hoppade över båda bommarna i ett skutt som om det vore en oxer. Sen "höjde" jag till ett litet kryss på kanske 30cm och han fick ta det ett par gånger också men efter ett tag kändes han inte lika positiv längre utan lite pressad och överilad. Ville springa iväg för mig när jag höll i tränset.
Dags för Plan C!
Tänkte att vi skulle longera lite istället. Förstår inte varför jag inte tänkt på det förut men jag tog iaf ena tygeländan och fäste i mittersta ringen på ridkapsonen han redan hade på sig. Vilken total attitydförändring det blev! Han skrittade på lugnt, lyssnade bra och jag kunde med små lirkningar i kapsonen få ställning i nacken och minsann tyckte jag att han ställde bak i höften också! :-) Jag la ner hindret till två markbommar och då och då la vi volten så att han gick över bommarna. Då bjöd han på väldigt fint fram till bommarna med spetsade öron, saktade ner sig själv lite, tittade ordentligt vart han satte fötterna och knatade över, sen kunde vi fortsätta på volten precis lika bra som innan. 
Det märktes att han var lite mer ojämn/stel i högervarvet och han ville gärna snedda in och förminska volten men det gick det också. Tyckte nästan man såg på honom hur det stretchade i yttersidan när han gick fint ställd på volten. Vi tog bommarna i båda varv och avslutade med att ta lite trav. 
Traven var cool med bibehållen uppmärksamhet på mig, fortfarande med ställning och betydligt snyggare än det brukar se ut när han "bara" longeras i vanliga fall eller när han travar lös utan inverkan från mig. Jag blev väldigt överraskad. Och det var inga problem att styra honom över bommarna, precis som i skritten så bjöd han men saktade ner lite och tittade ordentligt över bommarna för att hinna sätta fötterna rätt. 
Han var duktig också som höll koncentrationen när vi gjorde det här trots att det lät i plåtväggen lite då och då. 

Nu får jag antingen förlita mig på att variationen från idag + bra väder gör att han klarar att hålla koncentrationen, eller så får matte offra sig och ta en snöpromenad trots hostan. Annars har vi iallafall en Plan B! :-)
 


(Bilderna är sen några dagar tillbaka.)
  


RSS 2.0