Summering av 2010

Jag tänkte att det skulle vara roligt med en summering av det gångna året. Se vad som hänt, vad som utvecklats och därefter med spänning se fram emot 2011!


Januari och Februari
Kalla månader var det. Förmodligen inte lika kallt som November/December men DÅ tyckte vi det var kallt! ;-)





Tabben hade en mystisk hälta/orenhet. Alltså ingen riktig hälta men han markerade såpass tydligt att jag märkte tydlig skillnad från hur han borde vara, stannade kvar längre bakom sig i steget med vänster fram och upplevdes lägga mycket vikt/vara stel i vänster fram.
Så förutom något enstaka försök (för att se om det var bra nog) vilade han i Januari och Februari.
Det var såpass luddigt att jag tror det hade varit svårt att hitta något på klinik, och inte värt risken med tanke på väglaget. Så han fick vila i väntan på bättre väglag/att han blev bra/att vi mirakulöst nog skulle hitta felet.


...men så i Mars
hittade vi äntligen orsaken! Han var väldigt obekväm med sina hovar. Året innan så nötte han ner barfotahovarna för snabbt på sommaren och jag började sko på fram redan i Juni. Nya hovslagaren (efter att stallkompisen som var hovslagare hade flyttat till Skåne) tog över i Augusti/September någon gång. Denne hovslagaren lämnade ganska höga och utifrån hoven sett ojämna trakter. H*n hade säkert en tanke bakom, kompensera för benställningen eller dylikt, men hovarna var ganska utflutna och det kunde skilja 2cm(!) i höjdskillnad mellan in- och utsida av trakterna, de hade börjat bli understuckna.
Jag hade knappt tänkt tanken att hovarna skulle kunna vara så dåligt verkade att hästen blir oren av det (utan t ex fång), jag förlitade mig på hovslagaren och kommentarerna om att hästen hade fina hovar. 

Där fick jag lära mig en läxa! Att se till att ta ansvar för att hovarna blir bra verkade, inte förlita mig på en enstaka hovslagare/hovvårdare.

Vi skaffade barfotaboots som går att brodda

Och under vintern hann vi ladda upp med en massa nya fina saker! :-)

Renaissance-bett, ny sadel och fårskinnsöverdrag till den, nya stigbyglar, nytt schabrak:


Och vi hann med en Birgitta-träning! :-)
Han var ju inte igång och vi tog ett ganska lugnt pass + ett pass för hand, men det kändes nyttigt för att lära mig känna av hur mycket man kan kräva i kvalitet/styrka/mängd för att inte börja tumma på teknik, kvalitet och styrketräning för att man inbillar sig att hästen inte orkar och kommer bli anti/gå sönder av ett par steg, men samtidigt anpassar kvantiteten utefter hur hästen känns.
Det känns som att mycket hade mognat efter vilan och trillat på plats som av sig själv tack vare att han var bekvämare med hovarna.

(copyright Sara Thörnblad)


Länk till youtube-klipp:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bmR2JKNDOb8


April
Aaah, äntligen vår! :-)
Vårkänslornas och pälsfällningens tid!



Jag pysslade mycket med mental träning för att utveckla mig själv som person och ryttare. Även om det hela tiden sker väldigt gradvis så märks det att jag blir bättre på att känna mig bekväm i olika situationer och ha bra fokus! :-)

Maj
Jag införskaffade mitt första slowfeeding-nät. De skulle ändå snart ut på bete så jag använde det mest inne i boxen till en början.


Jag och några träningskompisar drog iväg på utflykt till Livrustkammaren och tittade på en utställning "Hov och Tass" om hästar och hundar i svenska kungligheters tjänst. Mycket intressant och vackert att titta på!
Därefter åkte vi hem till Birgitta som höll Clinic och visade upp några av sina hästar.
Där fick jag en helt annan inblick i hur B tänker och hur det kan användas och se ut i praktiken.

Bland annat detta fick jag aha-upplevelser och annan syn på:

*Variationen i arbetet. Max 1-3 upprepningar per varv och övning!
*Upptrappning under passet, både under en och samma övning och genomgående under passet.
*Tålamod! Inse att allt tar tid och behöver få mogna, tro på att det kommer bli bra!

Även i Maj tränade jag mycket med mental träning.
Vi hann med en till Birgitta-träning (2-dagars!), uppnådde det lilla delmålet att rida biten från stallet till ridbanan (ca 1km med lite störningsmoment), det kändes som en jättestor grej för mig! ;-)
Vi testade för första gången en ansats till galopp under träning. Någon galopp blev det inte men ett första steg i att träna på ansatserna! :-) (som är vad det låter, ansatser, försök... oavsett resultat).
Överlag kändes det som att träningen hemma hade gett resultat, vi började bli ett mer balanserat ekipage och han började bli starkare.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hbBSD2-OQcM

Tabben började gå på sommarbete redan i slutet av Maj.


Juni
Jag kom igång lite bättre med min Flexi-bar (träningsredskap) tack vare en nyinköpt core-träningsvideo.

Sommarbetet kom igång på riktigt.


Matte börjar inse att hov-paniken kommer bli ett bestående fenomen med pålle som behöver verkas varannan- var tredje vecka! :-O

Juli
Tabac drog på sig en rejäl varböld på kinden och hade 40 graders feber mitt i gassande solen när jag kom till stallet. :-( Troligen ett ormbett, kanske ett insektsbett som han lyckats klia in skräp i.
Det var tufft med mager efter-semesterkassa, att åka ut minst två gånger per dag och sköta om pållen med medicinering och skötsel, samtidigt som jag själv dessutom var förkyld.

Tack och lov gick det akuta över ganska snabbt och bölden minskade såpass att jag kunde börja rida igen efter ca en vecka. Den satt precis ovanför bettets överskänkel, tack och lov- bara att spänna nosgrimman extra löst.
För lite senare var det dags för Birgitta-träning igen (ca 2 veckor efter bölden upptäcktes).

Tabben var ännu lite starkare och vi fick med oss nyttiga övningar! Spann vidare lite mer på samlingen.

Nytt fin-schabrak:



Augusti:
Återigen råkar Tabben ut för äckligheter. En ordentlig ögoninflammation med ett litet sår på hornhinnan! :-(
Massor med tålamod, sköljande och salv-smörjande senare så läkte det tack och lov igen fint. Troligt att han fick det av bölden som inte var helt borta, den blev mycket mindre snabbt men tog ca en månad att helt försvinna. Att han försökte klia där såret satt och råkade peta sig i ögat, det var på samma sida.

Hans man var inte heller glad, han hade klåda i man och svans (troligtvis solexem). Till slut hittade jag en gammal man- och svanstinktur som funkade bra mot klådan, efter att jag redan hade försökt med en del. Jag hoppas den går att få tag på till nästa år! :-P

Vi övade ganska mycket på galoppen från backen, löslongering. Och så att jag satt upp efteråt och försökte få galopp uppsuttet. Det blev en period med mindre seriös dressyrridning eftersom han blev lite pepp av all galopp/kondisträning.


September
Tabben började gå inne igen på nätterna och fick sen flytta till vinterhage med åringen och ett sto som sällskap.
Jag försökte hålla efter med slowfeeding-nät ute till alla tre hästarna, vilket resulterade i att jag gick ner ca 5kg på 2-3 veckor av allt extrajobb! :-S Fick dessutom fylla på vatten till alla tre, ca 80 liter/dag totalt och 30-45kg hösilage packat i hönät/dag om jag inte ville riskera att Tabben skulle bli utan. *pust*




Dessutom tränade jag lite extra hårt med Tabben för att vara redo till nästa Birgitta-träning, orka gå två pass. Och tränade min egen sits + core-träning.

Oktober

Vi började starkt med Birgitta-träning, tre pass på samma dag! Han klarade det hyfsat bra tycker jag, mör såklart men vi fick ändå ut något av varje pass. Fysiskt var han mest igång i kroppen och välsmord sista passet! :-P
En riktigt givande och lyckad träning tycker jag. Dels hade vi utvecklats mycket - jag hade utvecklat min sits och kroppsmedvetenhet, framförallt stabiliteten, och Tabben var ännu starkare. Vi visade upp lite galoppansatser. Vi tränade mycket på allt, jättebra att hinna med så mycket under en och samma dag! Dessutom fick vi till vår första galoppfattning hittills på kurserna (alltså inte hittills som någonsin men inför publiken).

copyright Sara Thörnblad


Efter det var det direkt hårdträning igen inför nästa träning. Galoppansatser, diagonalslutor, piruetter, och tja allt egentligen. Men i lite olika fokus-omgångar. Även min sits och mer core-träning/sitsträning.

November

Årets sista Birgitta-träning! Kändes återigen som att det hade hänt massor. Allra mest i min egen sits, ridkänslan blir så mycket bättre då överlag. Men vi hade äntligen börjat komma åt diagonalslutorna och skrittpiruetterna i båda varv, hittat bättre teknik och känsla för båda varv eller hur man ska beskriva det. Bra kändes det iallafall! :-) Jobbigt underlag för Tabben dock.

copyright Sara Thörnblad


Tabben fick nytt täcke! :-) Ett Rambo Optimo. Äntligen ett täcke som passar honom riktigt bra!


I övrigt lite trög månad med mycket dåligt väder, Tabben råkade troligen halka i hagen och fick återfall av att kännas sned, då tog vi det försiktigare och han fick behandling.

December

Även denna månad känns lite trög. Kallt väder och bilbekymmer. Ridningen har mest blivit pliktskyldigt när möjlighet har funnits, men vi har hållit igång utan några längre uppehåll.

Nu i slutet på December känns det som att vi är igång igen och han börjar kännas ungefär som vanligt (men det är lättare att få spänningar när det är kallt och halkigt ute) efter att vi kört en genomkörare och mjukat upp kroppen igen. Positivt är att de gånger vi tränar så är vi tekniskt sett på ungefär samma nivå även de lite sämre passen, det känns som att vi har höjt lägstanivån massor! :-) Lyckats befästa mycket av de bra sakerna.
Kanske har min lägstanivå höjts såpass att jag börjar kunna kompensera för hästen och ändå få till konstruktiva pass, klara av att bolla lite högre svårighetsgrad.



Sammanfattningsvis...

Det har med andra ord hänt en del under året! :-) 2010 känns som ett år där mycket har trillat på plats, samtidigt som det finns stor potential att utveckla det vidare ytterligare. Inför 2011 ska vi självklart slipa mer på galoppen, och förhoppningsvis kunna höja ribban och gå från att träna galoppansatser till att kunna säga att vi tränar galoppfattningar! ;-)
Jobba vidare med samlingen och förhoppningsvis kunna jobba med tramp.
Jag tror vi kommer få lättare och lättare att travjobba i olika situationer utan att det känns som överkurs, och lättare och lättare med böjning/omformning. Jag tror också vi kommer fortsätta bli jämnare från pass till pass.

Men framförallt hoppas vi såklart på att få ha hälsan, ekonomin och motivationen för ännu ett mysigt år tillsammans!



Gott Nytt År!

Önskar Irene och Delux Tabac





















Snöpulsning

Man får verkligen ta vara på de fina dagarna när man kan, nu när det har varit antingen halv snöstorm eller över -20 grader ofta.
Igår var en sån dag.

Vi pulsade runt en sväng på uteridbanan där det är mjuk pudersnö upp till magen på pållen. Han verkade tycka det var kul, kändes som att han simmade runt i snön! :-D
Fast eftersom vi inte pulsat så mycket i snö än i år red jag tills han började bli trött (då börjar han trava) och sen gick vi in igen, vilade en kvart och sen ut till ridhuset för en halvtimmes dressyrpass. Tabben verkade nöjd med att få jobba ordentligt, tror han har känt sig understimulerad på sistone.



Jag har köpt en födelsedagspresent till Tabben! :-) Eller nyårspresent snarare för alla hästar fyller ju år på nyår. Det blev en slicksten som hänger i ett snöre med hållare som gör det svårt att bita på stenen. Hoppas han gillar den!

God Jul!

Nu har Tabac fått fötterna verkade och matte kommer ha mer tid och ork (och mindre bilstrul förhoppningsvis) för att hålla igång. :-)
Fast vi tar det lite lugnt, han har en del spänningar och är fortfarande lite känslig i hovarna pga röta. Märktes igår när jag red att det tar emot när jag kräver lika mycket som vanligt, han vill gärna springa ifrån när jag försöker samla några snäpp till. Man kan komma till ungefär samma kvalitet men bara kräva det något-ett par steg i taget.

Lustigt det där, jag har själv känt mig lite sned och haft en del spänningsvärk på sistone, som det verkar från ungefär samma ställen som kusen. Fast jag har inga hovbekymmer, så det är lite skumt det där! ;-)  

Vintermotivation?

Jag har en formsvacka nu, svårt att motivera mig att rida. Borde vara jätteenkelt, särskilt som lägstanivån ändå varit rätt så hög. Jag skyller på mörkret och kylan. Vi har lyxen med ridhus, men det känns klart jobbigare att masa sig iväg till stallet varje dag, redan där ställer jag nog in mig på att skynda för att komma hem igen.
Ska försöka skärpa mig! ;-)

Idag fick vi iallafall till ett bra pass tycker jag. Lite allt möjligt inbakat i övningar men inte så många repetitioner av varje. Och avslutningsvis lite galoppansatser där vi iofs bara fick till något traloppaktigt men jag var nöjd med försöken. Jag försökte genomgående under passet fokusera mest på min egen inverkan och stabilitet och hade inte så stor fokus på själva resultatet. Kanske därför jag blev så nöjd med passet! Haha

Hästabstinens!

Helt sjukt vad beroende jag är av pållen och stallet. Och vad snabbt man kan få dåligt samvete av att få prioritera bort kusen..
Tabben har fått vila sen i onsdags. Då prioriterade jag en timmes extra sömn på morgonen före ridningen, han hade ändå gått två dagar i sträck. Tänkte rida på Torsdagen när jag var ledig. Men det blev inte riktigt som planerat, bilen fick punktering och jag fick vänta tills jag lyckades få skjuts ut till stallet. När jag väl kom ut fick jag stressa för att öht hinna fixa det viktigaste, skulle på jobbets julfest på kvällen. Igår hade jag en snäll stallkompis som hästvakt. Spriten hade garanterat inte gått ur kroppen på morgonen och sen skulle jag jobba eftermiddag till 21:15, lite förutseende får man ju vara! ;-)
Och idag jobbar jag så jag ska ut till stallet ikväll. Tack och lov har jag bil nu iallafall, vi bytte till reservdäcket imorse.

Nu känns det alltså som att jag knappt hunnit pyssla med pållen sen i tisdags. ABSTINENS!!


RSS 2.0