Lille busen

På begäran, Globus stångbettet:
 
 
 
Igår var min lille Delux lite busig. ;)
Jag skulle mocka i hagen, lagom till att herrn var lite rastlös och uttråkad och mest ville in. Han lyckades välta skottkärran 5(!) gånger genom att försöka klia sig på den! :P Han har väl blivit lite tuff nu sen han har börjat vänja sig vid pulkan som jag kör dit hönät med.
 
Sen skulle jag jobba lite för hand i ridhuset tänkte jag. Det första pållen gjorde var att gå iväg. Väldigt målmedvetet liksom "kom med här matte, hitåt ska vi!" Sen motionerade han sin matte i massivs med varv och verkade så stolt och nöjd! :) Någon rättvisa får det väl vara, så ofta som jag motionerar pållen måste väl han få motionera mig någon gång också! Hihi!
Eller så kanske han saknar körningen, det blev väl lite mer så då. Att han få gå före mer självständigt än när man rider. Han gillar att ha mig i tömkörningsposition, aningens snett bakom eller t o m bakom om grimskaftet når så långt.
Idag blev det slödag från mattes sida.
 
 
 
Här kommer lite bilder från Birgitta-träningen som Sara Thörnblad har varit snäll och fotat:
 
Lite snea är vi som synes! Men inte lika farligt som för några år sen.
 
Tycker den här är lite rolig! Hästen och ryttarens uttryck och den fladdrande manen/svansen! :)
 
Den här tycker jag också är häftig, även om den också visar våra brister! :P
 
Han vinklar väldans bak. Men som man kan se på bilden ovanför klarar han inte med den belastningen och är lite missnöjd. (Det är precis när jag är på väg att be om galopp.)
 
Det roligaste jag själv tycker är att se är öronspelet, hur han lyssnar på mig. Sen kan man inte alltid hjälpa att fysiken inte är med! (Men man kan se till att säga ifrån så matte förstår det till slut också! ;) )

Köpsugen?

Jag har varit lite lat med att lägga ut annons på grejer som ska säljas... Men nu är det dags att ta tag i det. Tänkte att jag fiskar lite här först om någon är intresserad!
 
Jag har bland annat:
*Long-reining tömmar i läder (lite kortare variant till stor ponny/kort häst)
*Röda boots i neopren, använda en gång strl Full
*Akademiskt stångbett från Markus Holst svart 11,5cm (har bytt till en större storlek)
*Globus kandarstång utan tungfrihet 12,5cm, som ny
*Brunrutig ridkavaj från Jacson, tror det är strl. 36
 
Har eventuellt annan utrustning också, om jag har dubletter kan jag tänka mig att sälja så säg gärna till om det är något ni är ute efter! :)

Raggolle

Nu är det ju den här tiden på året igen då pälsen bara rasar och det är omöjligt att hålla hästen prydlig och fin. Hösten slår iofs våren med hästlängder med all gegga, men jag längtar tills vinterpälsen är borta!
Så försvinner förhoppningsvis bitmärkena från i höstas också! :P

Min plan för pållen är som sådan att han fick lite KS-behandling igår, har fått vila ett par dagar redan vilket han brukar få göra efter vi har varit på träning, nu ska han få vila några dagar till men jag ska jobba lite från marken och kanske klickerträna så han blir aktiverad. Ska försöka hålla bättre ordning på fossingarna också. Nu är det väl inte riktigt röt-säsong än men strålarna är ändå inte riktigt bra.
*suck* och på något vis ska jag försöka ta tag i att börja härda pållen för att spola vatten i munnen. Måste nog försöka ta hjälp av någon om det ska gå på ett säkert sätt! :P Man ska ju helst spola ur munnen på "gamlingar" regelbundet för att få bort foderinpackningar/foderrester.
Mocka hagen skulle jag behöva göra idag också (försöker egentligen göra det varannan dag, men på kvällen när det är mörkt är det inte så stor idé).

Bland lite roligare planer så sen när pålle vilat klart har vi tänkt ha en till WE-träning i påsk! :)


 
Lille raggolle!
 
Boxgrannen har hönät. Snällt att hon tänker på hungrige farbrorn och delar med sig! ;)

Träning för Birgitta 23/3 2013

Överraskande nog blev det träning ändå i Lördags för mig och Deluxen. Jag hade egentligen inte råd att vara med så jag hade försökt hitta någon som ville ta över ett eller båda pass flera veckor innan utan napp. Då ville jag såklart vara med när jag ändå måste betala, men nu senaste tiden har det inte känts roligt att träna, herrns skalle har inte varit så medgörlig och fysiken inte helt hundra.
Hursomhelst så brukar ju herrn faktiskt ha skallen bättre med sig när vi är på träning för Birgitta, då kanske vi kan få lite skjuts på den fronten, det var det som avgjorde att vi pallrade oss iväg ändå.

Första passet red jag mest runt och visade vad vi tränat på.
B tyckte det var bra att jag vågar ligga kvar och tänja på gränserna, t ex i galoppanslagen. Hon tyckte också att han hade fått en fin överlinje.
Andra passet fick vi öva på olika typer av bågar först i skritt och sen i trav. Första typen av bågar var med långsidan som utgångspunkt, rida in aningens från staketet, forma om och göra en jämn båge tillbaka, sen samma fast två st på samma långsida. Nästa typ av båge var vanliga serpentiner över hela ridbanan, sista typen var gammeldags serpentinbågar, snett över medellinjen.
Det gick faktiskt riktigt bra, även om Deluxen inte är helt jämnstark så kan vi ändå belasta tillräckligt för att följa ridvägarna. ;) Jag tror att dels min "sitsträning" och träningen åt WE-hållet har hjälpt mycket. Jag har haft väldigt svårt för det tidigare men nu kändes det enkelt i jämförelse, även om man får hålla tungan rätt i mun och vara med i varje ögonblick!
Skrittpiruetter gick väl sisådär, men det var väntat från min sida eftersom jag har förvirrat honom med sidvärtsrörelser och inte hunnit separera momenten ordentligt. Har sagt ok till fulvändningar. :P
B tyckte också att vi skulle prova göra vändningar i galopp. För mig kändes det väldigt överkurs, det är ju en sak att hästen självmant tar galopp och att man i det styr (som det blir i WE-momenten t ex när han väl förstått att jag vill ha galopp på en specifik plats och bjudningen finns, dessutom med inramning som gör det logiskt att svänga och/eller att man redan ridit vägen i skritt eller trav) men att ta galopp är i sig svårt och krävande nog tycker pålle utan att man ska blanda in försvårande moment. ;) Det blev med andra ord inga vändningar i galopp, däremot några galoppanslag/-ansatser.
Vi provade att tänka lite mot levad i fattningarna men vid det laget kändes det som att pållens bjudning redan hade försvunnit efter att ha gjort det svårt för honom, så jag var glad om jag fick någon reaktion överhuvudtaget.

Det bästa med kursen tyckte jag var att jag fick en paus ifrån "pålle som stänger av" och uppleva den lyhörda koncentrerade springaren istället. Få synpunkter och tips på fortsatt träning är såklart bra också, men det hjälper ju inte de gånger förutsättningarna är annorlunda. (På så vis är det inte bra med pålle som skärper sig på träning! ;) )

Det var som vanligt jättetrevligt att komma iväg på kurs och träffa kurskamraterna! :) Och deras vackra hästar! Och Birgitta såklart!


Joggar vidare

Nu har Deluxen fått några vilodagar för att återhämta sig från eventuell träningsstelhet. Jag har passat på att pyssla lite extra med honom, han har fått lite ks-behandling, pedikyr, rykt av vårfällande päls (såklart) och jag har kliat massor på pållen!
Han har ändå fått röra på sig, mest för att "jogga loss" lite och så jag får se hur han rör sig, med lite longering i grimma+ grimskaft i ridhuset. Jag experimenterade lite med att se hur han går i olika lägen också, om jag ber honom ta i lite mer på en raksträcka (springer med bredvid pållen), eller när han går väldigt avspänt i energisparande lågt jogg-läge.

Skulle tro att det mesta sitter i skallen, men att när man sätter press på skallen så drabbas också fysiken och pållen rör sig annorlunda. Vilket märks på en gammelfarbror! :P
När han får länga ut och trava på, i kombination med att han inte har något intressant att spana på utan koncentrerar sig på vad han gör, så ser han väldigt fin ut. Likaså när han slappnar av och joggar i latmansstil. Det är alltså något han självmant gör. Visst påverkar vi mycket bara med vad vi själva gör med kroppen och vad vi skickar ut för energier, men om man ser till mer direkt inverkan så var den i princip obefintlig från min sida, försökte tvärtom störa så lite som möjligt. Men går man på en volt som hästen inte anpassat sin kropp till så kan säkert bara en sån sak göra att det blir disharmoni i rörelsen genom kroppen.

Hum, nu känner t o m jag själv att jag är överanalyserande! Haha! :D Så går det när man vill ha svar på allt!

Återhämtning

Man får vara försiktig med gubbarna. Idag blev det vilodag men jag longerade lite i grimma/grimskaft i ridhuset dels så han skulle få röra på sig lite lätt och dels så jag kunde se hur han rörde sig.
Han har blivit lite stum i h.bak efter WE-träningen och tenderar att sätta in det lite för mycket (inåt/framåt under sig) misstänker att det inte blir bättre av skarpa sidvärtsrörelser med korsade bakben. :P Han ska få jogga loss det lite mer har jag tänkt tills det släpper.

Underbart är kort!

Idag var jag ute ganska tidigt i stallet (för att vara mig) och det var så himla fint väder så jag var sugen på att rida utomhus.
Men, tänkte jag, det är ju inte så kul att rida ut själv och jobbigt att dra på boots, så jag tänkte rida ett pass i ridhuset först och sen rida ut.
Hum, förutom att i ridhuset rasade det ner snö från taket stup i ett vilket pållen tyckte var jobbigt, han blev väldigt uppe i varv stackarn. Jag hade dragit fram några koner vilket väl räddade situationen lite eftersom vi fick något att koncentrera oss på (och en ursäkt att inte rida precis vid väggen så ofta) men stackarn blev så pepp att han blev svettig av 15 minuters ridning. Så jag valde att avrunda vid det stadie jag kunde göra det utan att känna att jag "gett upp" (för min egen skull) och strunta i uteritten i solskenet. För taggad pålle för det.

Sen blev det ändå att jag var kvar i stallet, fixade klart med höet, mockade i hagen och lite sånt, och jag funderade på att ge det en chans till och se om han kanske skulle vara coolare så snart det var färre störningsmoment. Passade på när en stallkompis skulle rida, så vi drog ut på en kort uteritt först (skritt-tur var det tänkt, men vi vet ju hur Tabben tycker om sånt!) och sen till ridhuset.

Vad jag inte riktigt tänkte på är att uteritten ju också peppar upp Tabben. Så det ridpasset var inte någon hit heller. Stackarn ville framåt hela tiden och det funkade inte riktigt att vara tydlig och sysselsätta honom, han kände sig nog lite pressad också.
Inte alls så roligt pass med andra ord, sen kändes han ganska ojämn/svårstyrd också men det var nog pga skallen det också. Stundvis verkade han åtminstone coolare i skallen och som att han lyssnade lite bättre, men det var ganska korta glimtar innan det slog över i skallen igen.
Pållen blev alltså mest stressad och svettig två gånger idag. :/


Ny häst

Efter WE-träningen var det som att någon hade bytt ut pållen min.
Han lyssnar!!! :D

Ridkänslan blir totalt annorlunda när hästen är lyhörd för vad jag ber om. Sådär så man kan ha överseende med sin egen stundvis katastrofala sits, att vändningar/volter inte alltid blir som de var tänkt osv, för att det ändå är som att en dörr med möjligheter har öppnat sig! :)

Som exempel så om jag vill korta skritten kan jag tänka att han ska ligga emellan skritt och ryggning men fortfarande röra på benen. Och han svarar! Wohoo! Skit samma vad det blir för kvalitet, första steget är ju att överhuvudtaget få svar från hästen, sen kan man börja fundera på att gå vidare, lägga till det som saknas.

Jag har ridit både igår och idag, ganska korta pass eftersom jag varit så nöjd med pållen och gärna vill sluta innan mina idéer tar slut. Båda dagar har jag plockat fram lite rekvisita till hjälp, koner, och idag två hinderstöd att öva att finmanövrera mot inför att kunna stänga grinden också.
De största plus:en har varit dels som sagt i helheten att pållen verkligen har lyssnat, dels att han inte haft några direkta tendenser att rinna iväg utan har hållit sig inom ramen/tempot, bortsett från om han tappat balansen eller så men då har det mer blivit formen och takten som lidit (lång pålle) än att han brassat iväg.
Men det är inte så att han inte vill, ger jag klartecken att öka på så gjorde han idag t ex faktiskt en fin travlängning! :)

Höjdpunkten var nog mot slutet av passet idag, när jag tänkte prova rygga ett par steg och ta galoppanslag direkt ur ryggningen. Bra att öva på att backa och sen gå fram, tänkte jag. Har börjat få till tekniken nu, det är lite vinkel på lår/höfter han lyssnar på, och att jag spänner rumpan sen när jag vill ha galopp.
Hursomhelst så när jag provade det idag, fick han till några språngs kalasfin terre a terre! :D Lycka!!
Jag lekte lite med det och tror faktiskt man så småningom skulle kunna få till levaden så, att jag växlar läge i mig själv bakåt/framåt utifrån behov och ber honom stanna upp.

Nu är jag så peppad att behålla den här härliga lyhördheten, så jag har tänkt försöka dra fram någon form av hjälpmedel vid varje ridpass framöver. Antingen ett WE-hinder/-moment att öva på eller bara lite koner som hjälpmedel.

WE-träning

I förmiddags blev det WE-träning med några stallkompisar! (Ingen tränare alltså utan på egen hand.) Vi hade ställt upp 7 olika hinder att öva på om jag minns rätt. Först övade vi på hindren fritt som vi ville, det gick mycket bättre än jag hade trott, inte kaos att alla vill vara på samma hinder eller är ivägen för varandra. ;) Sen avslutade vi med att de som ville fick rida igenom hindren som en bana, tänkt som speed-test men man behövde såklart inte brassa på mer än man behärskar. Vi valde själv ordningen på hinder men red ett varv runt de hinder man inte ville/kunde ta.

Deluxen verkade tycka att det äntligen var dags att få användning för det vi har tränat på. Han var jätteduktig! :) Överraskade matte mycket positivt.
Det som var svårast var att rida sidepass över en bom, jag provade inte ens över bommen utan bara ett par gånger på sidan om. Han förväxlade sidepass-hjälperna med ryggning när vi inte hade väggen att ta stöd vid och det blev lite kortslutning i hjärnkontoret på stackarn! :P
Att rygga genom ett "L" gick jättebra! Vi har ju knappt tränat på ryggning bortsett från ett par gånger den här veckan, och bara brukat ta ett par steg i taget med utslängande rumpa och inte mycket till styrsel, så jag hade verkligen inte höga förväntningar på det hindret. Vid något försök råkade han kliva på bommen bakom sig istället för att svänga och hajjade till lite men inte mer, sen var det som att han skärpte sig och valde att lyssna på mattes styrning. Så sen klarade vi hela "L"-et två gånger! :)
Grinden var svår, fick inte riktigt in tekniken för att stänga den efter oss (repgrind). Men bara att kunna öppna den och rida igenom var ju alltid något, dessutom fick vi en del miljöträning när han fick gå under repet med huvudet, eller matte var tvungen att släppa repet, eller råkade dra med sig repet med hinderstöd och allt! :P

Sen var det lite slalom och treklöver och grejer, där försökte jag i första hand tänka på styrningen, i andra hand be om galopp där det passade. Det lilla i galoppväg han har passar bra för ändamålet eftersom det går lätt att styra och snabbt att bryta av. :)
Fick passa på att han inte står emot för mycket utan vara tydlig med att han ska fram, samtidigt som man såklart vill kunna ha tillbaka honom snabbt också för precisionens skull (det var nog det senare och ryggningen som gjorde att han fick bakåttänk-tendenserna).

Annat bra att träna på var att stå stilla och vänta. Deluxen tycker inte riktigt om det. Förutom att han var tvungen att visa sitt missnöje genom att tugga på bettet, klappra med överläppen, vifta med huvudet, eller prova ta något steg med jämna mellanrum, så var han egentligen duktig på att stå och vänta. För att vara honom! :)
Stackarn blev ju rätt pepp av träningen och var dyngsur innan vi var klar. Men han verkade faktiskt tycka om att bli avsvampad sen, sin "vattenskräck" till trots.


Sammanfattningsvis hade vi jättekul och det blev mycket nyttig träning! :D Det måste vi göra fler gånger!

Oseriös träning dag 4

Nackdelen med uteritter är att jag tycker det är rentutsagt omöjligt att inte ge hästen stöd i handen. För jag måste kunna bromsa honom på något vis och det krävs bakåt-tygeltag, sen ökar han direkt om man lättar och man får börja om - till slut blir man inte så sugen på att lätta längre. ;) Särskilt inte på "slutspurten" när det verkligen kan bli fullt ös om Tabben känner att man lättar.

Det märkte jag av idag när jag skulle rida i ridhuset. Han visade samma tendenser där även om det blev mer light-variant av det, att så snart man lättar i tygeln brassar han på framåt, och att han väldigt gärna vill ta stöd. (Jag vill ju inte ha stöd, bara en lätt kontakt.)

Förutom det var han jätteduktig på det vi övat på. :) Visade tydligt att matte börjat förstå sig på sin häst, vad som fungerar. Han var väldigt mycket duktigare på sidepass längs väggen. Ibland kunde jag vara lite snäll och låta honom gå med mindre tvärning à la skänkelvikning istället för sidepass, huvudsaken att han svarar på hjälperna för sen är det faktiskt inte så svårt att reglera.
Ryggningarna tog emot lite som vanligt men även det gick bättre idag än förra gången. Kunde be om lite fler steg i taget och ibland ligga kvar på gränsen och växla mellan halt - aningens framåt - halt - ryggning.
Han fick ofta glida iväg som belöning emellan men inte varje gång. Det verkade han ok med. Särskilt från ryggningen vill jag gärna försöka behålla lite vinkling och diagonalitet även när vi rider framåt. Någon gång iallafall fick vi till det i övergång från ryggning till trav.
Det blev nog max 15 minuters ridning idag också.

Nu när vi har gjort LITE grovjobb iallafall ska det bli spännande att se hur det går imorgon på träningen! :) Om vi kan ta oss igenom något hinder iallafall. ;)Bra med bromskloss!

Idag blev det uteritt med ett par stallkompisar. Dom var kanonbra bromsklossar! :) Så skönt när hästen själv måste anpassa farten framåt hellre än att jag ska sitta och bromsa hela tiden.
Mindre bra bromsklossar när dom kastade sig mot Tabben för att det kom en buss! ;) Tror han blev mer rädd för hästarna än bussen. Det gick bra iallafall!
Oftast brukar det gå bra att ta lite galoppanslag på hemvägen, passa på att utnyttja energin. Idag var det mindre lyckat, pållen försökte verkligen dra järnet och hade inga broddar på bakfötterna, slirade omkring lite.
Vet inte hur länge vi red, kanske 30 minuter, och dom andra hade ju nästan bara skrittat (Tabben höll skritt några hundra meter eller så ;) ), så för dom var det en lätt promenad medans lille Delux var ordentligt svettig. Som vanligt! :P

Kortpass idag också

Idag hade jag tänkt börja öva lite inför WE-hinder, göra litegrann av grovjobbet eftersom man kan få ha mycket tålamod på den fronten med Deluxen.
Det blev lite miss i planeringen eftersom en stallkompis skulle hoppa i ridhuset med två hästar. Är svårt nog att koncentrera sig bara någon annan rider samtidigt så med hinder inblandat blir det alldeles för svårt. Passade på att rida när den ena hästen värmdes upp, kanske 10 minuter(?) bara. Det var nog bra att ha en deadline för att inte kunna traggla på för länge!

Det blev väääldigt basic! Jag red runt och gjorde några halter som vanligt som uppvärmning, när jag kom till en vägg la jag till sidförande skänkel och öppna/stänga dörren-tänk för att be honom flytta sig i sidled, så snart han gjorde det fick han beröm- eftergift och komma ifrån pressen (genom att trava iväg, tyckte Deluxen ;) ). Man kan få ha en del tålamod och is i magen, se till att vänta ut rätt svar hellre än att reagera på fel svar. För han kan ta till många andra lösningar innan det blir rätt, råkar man säga att någon av lösningarna var fel (snarare än att vänta tills man kan säga att det var rätt) kan han snabbt bli trotsig och sätta sig på tvären. Samtidigt som man får vara tydlig med vad man vill.
Tror iallafall det är en fördel att vi har övat sidepass från marken.

Nästa moment var att börja öva på ryggning. Det är precis samma sak där. Ge kommandot och vara tydlig med vad jag vill, vänta ut och ha is i magen över alla andra felaktiga varianter han tar till, beröm och eftergift när han väljer rätt väg, sen får han gå ur pressen genom att gå på framåt. Gjorde ett par galoppansatser också direkt från ryggningen.
Det blev inte mycket - kanske 3ggr sidepass per riktning, 5 korta ryggningar. Säkert alldeles lagom för lille herrn!

Jag tyckte han var kanonduktig. Han försökte ju, inte alla är snabblärda med vad sjutton matte vill och hur man ska göra med kroppen! ;) Eller egentligen kanske det var jag som var duktig som kunde ha tillräckligt med is i magen och vara tydlig nog utan att bli bortkollrad när han gör en massa annat.

Några gånger till så kanske han lär sig sidförande hjälper och ryggnings-kommando! :)


Inte seriöst riktigt än

Om pållen får vila länge i onödan får jag bara dåligt samvete. Men än är jag inte riktigt redo att bli seriös igen. ;)
Idag blev det väldigt kort intervallträning bara upp och ner för backen utanför stallet (inte lång alls, kanske 50 meter). Då fick pållen lite hålla emot och påskjutsträning tack vare backarna men jag behövde inte bry mig om att dra på boots och ta itu med häst som blir tittig där han inte är van att gå. Så enkelt för matte som möjligt! ;)
Och vilken skillnad det var. Vi skrittade ner, fick vara noga med att det inte gick för fort eftersom det kunde finnas hala fläckar under snön, vände när vi kom till vägen, på tillbakavägen växlade jag mellan att be om trav direkt eller först på "slutspurten" mot stallet där det är som brantast. Kanske 7 vändor, ville inte rida honom less på situationen.
Egentligen kanske det är lite tvärtemot hur man borde tänka men ÅH skönt att kunna rida så friktionsfritt. Inget att titta på, inget ifrågasättande från pålles sida eftersom han inte hade någon anledning till det. Helt ok med att skritta bortåt, ingen dragkamp hemåt eftersom han faktiskt FICK trava på framåt ;) Pålle lyssnade väldigt fint, säkert för att han tyckte det var bra uppgifter han fick.

Tänk om det kunde vara så varje dag! :D Men tyvärr sker nog sällan utveckling genom att undvika jobbiga lägen.

På Fredag har jag och några stallkompisar planerat att träna WE ihop. :) Har ritat upp en bana och allt! Det ska bli jätteskoj! :D Fast jag försöker hålla nere på prestationsförväntningar, min lille grabb är som bekant inte den man kan pressa eller förvänta sig snabba resultat av. Less is more!
Funderar på att tjuvträna något eller några hinder innan, just för att inte frestas att göra för mycket på en och samma gång.

Så eh, det här blir nog ytterligare en oseriös vecka. För min skull!

Ridvila

Nu har det blivit ganska länge utan ridning, inte alls på hela veckan om jag minns rätt. Först för halkigt ute, sen för blåsigt, igår skulle jag visa min lägenhet två olika tider och äta middag med syrran så då hann jag inte, idag blåser det snöstorm. :P
Känns ganska skönt ändå att släppa pressen på sig själv att jag måste rida. Att ridsuget kanske hinner infinna sig igen innan det är dags. :)


RSS 2.0