Ponnyridning

Brorsan och två av hans döttrar var och hälsade på i stallet igår! :)
Brorsdöttrarna Ebba och Klara fick rida lite. Tabben skötte sig riktigt bra tycker jag utifrån omständigheterna. Han är ju rätt känslig.


Klara får trava lite :)


Sötaste brorsdöttrarna! :)

Träningsdiet

Hua, grabben har fått för lite protein i fodret ett tag nu med facit i hand. Känns som att han borde ha mycket mer muskelmassa, särskilt efter såpass mycket träning.Är såklart helt tokigt att försöka bygga muskler och styrka samtidigt som foderstaten inte är vad den borde. :S Så nu blir det till att utöka foderstaten.
Ska köpa lucern i veckan så snart jag tagit mig iväg, tills dess har han som nödlösning fått mer hö och ½ liter Krafft Grund, det jag hade hemma.
Ta bilden med en nypa salt, han brukar inte hinna äta upp mer än ca 8kg/dag, påsarna innehöll foder för lite mer än 2 dygn. ;-) Vilket det räckte till också.
En stallkompis står på boxvila och tycker nog det är väldigt tråkigt. Då är det tur att man kan socialisera lite ibland! Söta pållarna! :D
Tabben/Delux är fortsatt väldigt rolig att rida! Har gått lite upp och ner gällande galoppansatserna sen vi kom hem. Det är lite kinkigt med hur jag är inställd och hur man lägger upp det, kräver mycket energi och bjudning från pålles sida. Men igår fick vi till en fin ansats! :) Och när man väl får till det känner man att det är mycket kraft i hästen, härlig känsla!
Även om det fortfarande är lite klurigt med slutorna så märks det att det går framåt, sakta men säkert. Stundvis har han känts jämnstark i båda varv. Det är kanon med tanke på hur mycket lättare han har haft med högerslutorna tidigare! :)

Hemma igen!

Nu börjar vardagen. Men det var nog länge sen jag var så peppad inför vardagsjobbet! :)
Kanske lite också för att jag bara har pålle att jobba med just nu och inte vanliga jobbet som stjäl tid! ;) Än så länge..

Jag har varit superambitiös och lagt upp ett detaljerat träningsschema. Anpassningsbart, men så man ska hinna med det jag vill göra innan nästa träningsträff. Ska rida ganska korta och intensiva pass, så tanken är att hinna med 8-9 pass/vecka men ändå hinna med att variera med ett par promenader/uteritter och någon dags helvila per vecka.
Får se hur det blir sen när jobbet börjar, kan nog bli ganska bra tajming med att "vila hästen i form" lite mer precis innan träningen! ;)

Hittills verkar mitt träningsupplägg lovande. Jag har försökt kompromissa mellan Vladimirs rekommendation att bara rida slutor och totalfokusera på det, vs. Birgittas träningsupplägg och övningar i hemläxa.
Kompromissen blev alltså korta och ganska intensiva pass, med mycket slutor i samling, men också lite annat per pass för att inte bli helt uttråkade och glömma bort allt annat under tiden.Tabben/Delux har känts kanon! :D Det märks att slutorna gör susen och att såpass stor del av passet rids i samling. Jag har fått mycket lättare att rama in honom och hitta båda bakben så att säga.
Även alla andra skolor tycker jag har blivit mycket lättare! :)
SÅ UNDERBART att faktiskt kunna rida övningar med olika skolor och byta böjning med mera, och faktiskt känna att man hinner med att växla emellan! Visst kan det fortfarande kännas lite klurigt att hitta linjen för t ex sluta på medellinjen, men det är mer att man ska hinna med själv än att det känns svårt att få dit hästkroppen.
Så underbart att börja kunna rida diagonalslutorna också, samma sak där- lite klurigt är det fortfarande så ibland tappar jag det en bit, men de sträckor vi faktiskt får till det känns det mer som en "riktig" diagonalsluta, och vi klarar av det fler steg i sträck! :)


Min häst är dyr nu! ;) Haha

Forts. Träning för Birgitta 12-14/7 del 3

Några bilder från Yvonne, hon är så duktig på att fota! :)

Edit: har lagt till ett par kommentarer!
Tror att vi laddar inför galopp. Inte så smickrande sits, haha, men skyller på att det är svåra varvet också! ;)


Svårt att tro att han är överbyggd bak :) Och svårt att tro för några år sen att han skulle kunna gå så balanserat och avspänt! Birgitta utför mirakel!! :DForts. Träning för Birgitta 12-14/7

Nu ska jag försöka få ner lite info och "kom ihåg" till mig själv från träningen.
Har varit så trött i skallen så jag hoppas jag kommer ihåg! :S

Inkluderat i kursen var 4st yoga + ett par meditationspass. Jag var med på 2st yoga och ett naturmeditationspass, sen kände jag att det fick räcka. Jag är nog ingen yoga-människa.. Eller så var det bara inte rätt yoga-stil för mig. Andningsövningar, meditation och avslappningsövningar tycker jag om, eller rättare sagt- effekten känns tillräckligt eftersträvansvärda för att motivera mig.
(Det fysiska kan jag ju göra med flexi-bar + stretching, gäller bara att få ändan ur vagn och GÖRA det.)Tisdagen blev det mest ridning för mig och Tabben. Eller "Delux" som jag försöker hjärntvätta mig att kalla honom! ;) (svårt att lära om, känns inte som rätt häst när det inte kommer spontant). 
Med risk att jag blandar ihop dagarna vad gäller övningar vi ridit så gjorde vi på ett ungefär följande;
Visade först upp lite skolor, öppna, sluta, diagonalsluta, piruett, mest för att B skulle få se dagsstatusen.
Kunde konstatera att nu har pållen "alla" skolor, har haft väldigt svårt för vänsterslutorna tidigare. De är fortfarande svåra men uppnåeliga så att säga.
Mycket tror jag (och B om jag uppfattade henne rätt) att det beror på att han lärt sig höja tonus mer, och att det blir lättare att styra höfter/ben när han klarar att hålla ihop kroppen.
Sen fick vi rida lite travuppgångar, en jätterolig övning som jag har glömt hur man gör :S med öppna och volter... Måste kolla med någon som var där!

Vi fick rida en övning som kallades trappan, som går att variera beroende på hur många gångarter man använder sig av. Första varianten vi fick göra var vanlig skritt 4 steg - skolskritt 4 steg - Tramp-tänk 4 steg - trav 4steg - tramp-tänk 4 steg - skolskritt 4steg - vanlig skritt 4 steg, och så börjar man om.
Lite förenklad variant också som var väldigt effektiv för att höja energin var samma utan tramp-tänket, alltså vanlig skritt - skolskritt - trav-skolskritt-vanlig skritt.
När vi hade ridit den ett par gånger började han själv föreslå saker. Så dels kunde man göra mindre och mindre, dels var det perfekt som förberedelse för galoppansatser.


Onsdagen fortsatte vi med ungefär samma men la till ett par övningar. T ex Öppna längs långsidan, ungefär i mitten av långsidan halv piruett in, fortsätt i sluta rakt fram, forma om innan staketet.
Piruett med dubbelvolt, alltså först en volt förberedande, när man börjar komma ut till spåret börjar man förbereda piruettvändning, vänder halv piruett, fortsätter i sluta därifrån man hamnar. Red dessa i skritt och trav, i traven fick jag lägga till väldigt mycket tonus för att det inte få avsaktning, allmänt brukar jag behöva göra det i slutor/piruetter i trav.
Vi provade galoppansatser och det gick lite trögt, men en bra ansats fick vi till iallafall. Efter att ha trissat upp med "trappan" som förberedande.
Hade lite otur med en traktor som höll på att vända hö, när den var precis bredvid ridbanan lät det mycket och pålle blev skraj. Men han var jätteduktig ändå, jag talade om för honom att den där energin är jättebra till skolskritten och samlingen och då gick han förbi! ;)

Torsdagen fick vi börja med lite flytta in-ut på volten för att hitta varandra lite bättre. Han var besvärad av bromsar i början men var ändå väldigt "med" och koncentrerad. Provade lite diagonalsluta - piruett - diagonalsluta i skritt och trav.
Vi har fortfarande svårt för att hitta linjen och diagonalslutan, det brukar bli ganska vingligt och ta en del steg innan jag hittar det. Men när vi väl hade den kändes det mycket stabilare och mer kvalitativt än det brukar! :)

Provade galoppansatser igen. Det var väldigt trögt att försöka få honom göra något på mitt kommando, men däremot tyckte han själv att "här passar det bättre" och gjorde egna små ansatser en kvarts volt senare. Så vi fick till tre ganska tydliga ansatser (men inte riktiga anslag) totalt. :)  Varav ingen på mitt kommando..

Något som jag kände glimtar av alla passen var att han släppte ner mig bra i sadeln, och ibland även på vänstersidan där det brukar vara väldigt svårt att "komma ner". Mycket trevlig känsla! Kvitto på att han börjar bli jämnare och starkare! :)

Kom ihåg till mig själv är också att jag ska försöka ha jämnare kontakt med munnen i skolskritten. Ha lite kortare tygel så jag snarare kan sluta handen än flytta handen för att sätta takten.
Lyckad träning! Kändes som att han bara gick bättre och bättre för varje pass! Traven var väldigt stark och överlag väldigt fin! (inte alls partisk ;) )
Tabben, *hrrm* Delux, tyckte det var jobbigt att bo borta såpass länge särskilt som han bara hade box och en liten konvalescenthage som tre hästar fick turas om att gå i. Men det är väldigt ovanligt med så många dagars träning så han fick stå ut. Överlag skötte han sig väldigt bra tycker jag!Träning för Birgitta 12-14/7

Så var det dags för andra (och tredje och fjärde..) träningsomgången! :)
Vi har tränat två pass Tisdag, ett pass per dag Onsdag och Torsdag för Birgitta.

Kommer lite mer utförlig info imorgon eller så, just nu är jag för trött i skallen.

Hursomhelst var det en lyckad träning, vi fick med oss många nyttiga tips och övningar hem! Och fick även visa upp att vi blivit ett snäpp starkare sen senast. Han har också blivit jämnare i sidled, men det finns en del kvar att jobba med.

Lite smakprov:
(från Onsdagen)Träningsträff med ARV 20110710

Idag åkte jag och Tabben iväg på vår första träff/träning med ARV. :) ARV= Akademisk Ridkonst i Västernorrland, en nystartad förening.

Roligt med nya ansikten! Men tillräckligt många gamla bekanta för att jag skulle känna mig som hemma! :)

Först ut var lite av en demonstration/uppvisning av Vladimir med sin PRE. Som skulle förklara varför det är viktigt att ha hästen "med" sig mentalt och energimässigt. Det var väldigt häftigt att se en såpass skolad häst med mycket energi och styrka att omvandla. Mycket inspirerande! :) Senare på eftermiddagen visade de också upp lite olika varianter av skolgalopp. Oj OJ säger jag bara, den som hade den galoppen och det spektrat i galoppen! Lite piaff och levad och annat smått och gott fick vi också se utspritt under passen.

Överlag var det jättekul med väldigt olika hästar/ekipage där några valde att få instruktioner under ridpassen och andra ville visa upp och prata lite själv, "så här gör vi". Jag hann se alldeles för lite av dom andra eftersom passen blev ganska korta och lite tid gick till att göra iordning och sadla av pållen inför egna passet. Men tillräckligt för att få inspiration på olika vis och dreggla över fina hästar! :)

Egna ridningen då?

Jag tog tacksamt emot instruktioner från Vladimir. Nyfiken på nya tips och trix.
Det som är lite anmärkningsvärt, är att i den sinnesstämning Tabben var när han kom in på banan (supertaggad, explosiv och ville hålla koll på diverse störningsmoment, blev extra pepp av ett par hästar som sprang i hagar bredvid ridbanan) så hade nog de flesta instruktörer velat dämpa ner den där energin och få hästen coola ner. Vilket lätt gör att spänningen sitter kvar och pålle fortsätter gå med delad uppmärksamhet och man får inte mycket vettigt gjort tills hästen förhoppningsvis coolat ner.

Nu hade Vladimir strax innan pratat om hur frustrerade hästarna kan bli när energinivån i hästen är mycket högre än vad vi utnyttjar. Så jag litade på att han inte skulle protestera och körde på bara utifrån hästens energinivå- passade på att försöka omvandla den till lite jobb. Ok, jobbet precis i början blev ju inte på långa vägar BRA eftersom han fortfarande var lite på tårna, huvet i skyn och underhals blottad, som för att vilja behålla kollen och kontrollen. Men ganska snart blev han mer "med" och kunde börja sänka garden. Sen är han ju lite sån som inte släpper framtill förrän det kommer bakifrån så ibland kan man behöva jobba igång.

Hursomhelst så först red jag bara lite korta-länga. Sen ville Vladimir se vart gränsen går gissningsvis, han ville att jag skulle korta/samla så mycket jag kunde och försöka lägga in ett galoppanslag (men nöja sig med försöken).
Han tyckte inte Tabben är stark nog än för att göra anslagen. Inte så otippat, samma som jag och de flesta andra nog skulle hålla med om! :) (Men ändå lite skönt att få bekräftat...) Han försöker ju men det blir liksom inte så mycket mer än att man ser att tanken finns där och pytte-ansatser.


Det han tyckte var bra överlag är att Tabben är väldigt ambitiös och vill jobba och vara till lags, och att han överlag redan är väldigt "med" mig mentalt. TACK för det, så mycket jobb som vi lagt ner på det! ;)


För att försöka komma vidare så småningom till galoppansatserna ville han att jag skulle träna mycket slutor. Fortfarande i kort/samlad skritt, men försöka känna av vart max-gränsen för vad han orkar går. Om jag uppfattade det rätt så var det bland annat för att han tycker vi kommer åt styrketräningen bättre i slutorna jämfört med att "bara" rida korta-länga skritten, kanske lite också att just slutorna är bra förberedelse för galoppen. Jag fick påminnelse om grundhjälperna vilka jag VET mycket väl i teorin *suck* men av någon anledning kollrar jag lätt bort mig i praktiken, så det var ändå bra att bli påmind om. Även ska jag försöka komma ihåg att hålla låg hand och blicken upp. Och så samma dumma grej som jag alltid verkar behöva bli påmind om - att länga yttertygeln mer och även korta innertygeln mer i det här fallet.

Nu fick vi som lite extrem hemläxa att inte göra annat än att öva på slutor i skritt några veckor för att verkligen befästa det. Bokstavligt talat inte göra annat. Men korta pass, får nog ta två pass per träningsdag. Det känns lite taskigt för pålles mentala del, men helt klart värt ett försök eftersom jag verkligen behöver få en chans att befästa det. Det blir såklart efter Birgitta-träningen! :)

Jag tyckte Tabben var jätteduktig idag! Gick på transporten utan linor gjorde han (mest farsan som trodde att han inte skulle gå på), vid andra passet stod han still fast jag försökte klänga mig upp från backen i sadel med löst spänd gjord, efter passen var han så nöjd med jobbet att han stod som ett ljus. Min duktige grabb! :D
Sadeln funkade bättre idag också lustigt nog. Jag kanske hade spänt gjorden för hårt första gången så det blev svårt att flytta tillbaka sadeln, jag trodde inte jag hade spänt den så hårt men det blir väl annorlunda innan sadeln hunnit forma sig efter hästen.

Väl hemma igen efter svettig hemresa var Tabben jättenöjd med att få komma ut till sin kära hage! Förutom att någon hade rövat bort "hans" småponnysar i hagen bredvid så han var tvungen att springa ett par vändor för att se vart dom tagit vägen. ;)

Jag har inga bilder från träningen än, det kommer troligtvis framöver. Ni får hålla tillgodo med ett par hagbilder från idag så länge!Pälsvård i snygg poseLivsglädje?

Nu är den här! :)

Äntligen har den kommit! Min nya sadel! :D
Nästan samma som min gamla men 2" mindre i sitsen och lite annorlunda bossor bland annat.
En Chezz Iberico II. Det var mindre sits jag var ute efter, känns som att jag behöver mer stöd.


Man kan se på schabraket vilken längdskillnad det är jämfört med gamla sadeln. Schabraket är precis långt nog för den gamla.


Det var lite synd att den inte kom ett par dagar tidigare. (Jag klagar inte på leveranstiden, 8 dagar efter betalning, från Tyskland är snabb leverans. Borde snarare ha beställt lite tidigare...) För då hade jag hunnit testa den lite mer innan träningarna.
Jag tyckte den kändes riktigt bra att sitta i, hjälp till en bra sits. MEN av någon anledning har Tabben enormt lätt att flytta den i sidled. Det jag har svårast att förstå är hur sjutton jag har lyckats komma runt det i gamla sadeln, vad som är skillnaden?! För hästen lär ju inte gå snedare med denna sadel, snarare går han nog alltid lika snett, men det är lättare för mig att flytta tillbaka honom om inte hela jag blir helt sned av att sadeln åker i sidled. :P

Nästa gång ska jag nog prova spänna gjorden lite lösare så den iallafall blir lättare att trampa tillbaka. Men som sagt, synd att jag inte hinner prova den några gånger till för att kunna avgöra om den funkar på träningen eller inte. I övrigt känns den bättre att rida i, som att jag hamnar i ett bättre läge i sadeln, och den fyller ju funktionen att man slipper halka bak i sadeln, plus att Tabbens rygg verkar gilla den ännu snäppet bättre än den gamla.


Skogen är borta

.... men inget ont som inte har något gott med sig, nu är marken så sabbad av maskiner så man kan rida på fler ställen! ;)
Vi tog en liten terräng-tur bara en sväng runt i spåren, perfekt för att få titta vart man sätter fötterna och varierad terräng, och största bonusen - slippa grus! Tabben var jätteduktig! :) Tog det som en utmaning med mattes knasiga vägar.Nu är bland annat skogen som skymtar i bakgrunden borta. :(


Blev lite av en pysseldag. Göra rent grejer och tvätta schabrak. Sånt där man borde göra lite oftare! ;)

Eh

Jag har blivit smittad av en häst. Med hälta! :S
Haha, hur omöjligt det än är så är det lite anmärkningsvärt att jag oförklarigt och helt plötsligt fick ont i ungefär samma område som en ponny i stallet. Hugger till i höft/knä särskilt när jag går nedför trappor, kanske en sträckning i ljumsken.
Men idag kändes det bara när jag provade gå nedför en trappa och i nedförsbackar, så det går förhoppningsvis över snart. Igår kunde jag knappt knata omkring överhuvudtaget utan att halta så då blev det ingen ridning. :/
Jag tog igen det idag med ca 40+30 minuters ridning. Det kändes ingenting när jag red tack och lov!En hästmänniskas start på semestern

Yippie, äntligen semester!! :D

Igår var första dagen på semestern. Farsan hjälpte mig att åka och hämta hö. Veckans motion avklarad? ;)
Tabben fick lite filning av hovarna, friskvård och så red jag ett pass. Det blev en riktig heldag i stallet, jag åkte iväg vid 10 och kom hem vid 16-17. Fast då hade vi hunnit gå och äta också. Skönt att ha hö så det borde räcka till stödfodring i sommar, att inte känna sig tvingad att släppa i beteshage.

Farsan filmade lite från ridningen. Inte kvalitet för att kunna visa upp, men det var kul att se själv hur dagsformen är. Jag fick bekräftat att vi är på god väg när det gäller form och linjering men med jobb kvar att göra.


Idag ska jag fira födelsedag. :) Därför var jag lite slö i stallet, ingen ridning idag. Det blev så mycket pyssel att göra ändå.

RSS 2.0