Gott nytt år!!

...och grattis i förskott till Tabben som officiellt blir 20! :)


Bråttom idag om man ska hinna med något nyårsfirande, ska precis ut till stallet och fixa dagliga sysslorna.
Men imorgon ska jag enligt tradition försöka fixa sammanställningen för 2011!

Gör det ni också! :D

Rea-frossa!

Jag har blivit riktigt köpgalen nu i mellandagsrea-tider! Tror jag blev girig när jag började fylla på med grejer jag behöver till mig själv, inte ofta jag lägger några summor på ridkläder! (Däremot hästens grejer...) Och med tanke på det har man ju lite behov att fylla.

Igår hittade jag äntligen en ny hjälm min skalle trivs med och som inte grävde så stort hål i plånboken:

En svart fast med svart "rand", inte silver som på bilden. Kavalkade Safety Air. 350kr. Gillar egentligen inte utseendet riktigt, men har inte råd att vara kräsen, behövde verkligen en ny hjälm!

Fyndade också en mysig fleecejacka för 150kr, en mössa från Jacson för 70kr, en jacka i microfleece för 100kr på Intersport, en mössa 139kr från team sportia (ej rea) och så några grejer som jag beställt/fyndat på tradera!

Vädret har tyvärr varit riktigt dåligt, storm och isunderlag. När det inte varit storm har det ändå blåst, ökat och minskat i intervaller, om prognosen stämmer ska det vara så i princip hela veckan! :/
Har väl använt shoppingen lite som kompensation för utebliven action på ridfronten, men även så har jag tänkt komma igång med lite mental träning och core-träning med flexi-baren igen. Började igår på min lediga dag!
Får väl se det som positivt att man har tid att ladda om, känns som att jag behövt en paus för att hinna processa det vi pysslar med!God Jul!

God Jul önskar jag och herr Delux! :D


Blev inga julfoton från i år i brist av tid och dagsljus, men här kommer ett par gamla!


Julklapp till mig själv

Har haft sällskap idag av Linda som är och hälsar på från Skåne! :)
Vi var och shoppade på Firma Karin Åberg (vet inte om det är rätta namnet) där jag varit skandalöst sällan med tanke på att det är en av få ställen i närheten som säljer hästutrustning, tror det var 6 år sen sist?
Det översteg helt klart förväntan, det fanns mycket bra grejer tycker jag!

50% rabatt på valfri vara! Jag kunde inte låta bli att köpa en ridoverall som annars skulle ha varit långt över min prisklass! Jag behövde något varmare i vinter sen dunjackan gav upp.

Mountain Horse Alaska II, bilden lånad från www.emmishoppen.se

Sen fick jag sällskap ut till stallet och det var jättetrevligt! Linda fick rida lite och både hon och pålle skötte sig bra tycker jag! :D
Det är kul att kunna titta på från backen för omväxlings skull och alltid bra att ha någon att bolla tankar med! Börjar bli lite av en tradition att Linda kommer och hälsar på ungefär en gång per år, blir lite som en måttstock för vad som hänt sen sist.
Jättekul, tack för sällskapet Linda! :D
"Nedbetsling"

Och som vanligt då något inte fungerar som man vill så går tankarna till utrustningen! ;)
Dels har jag tagit bort kedjan jag använt som tyngd för att det kan bli upp-peppande när den rör sig och rasslar. Sen har jag lagt till en tygel till i övre bettdelarna så det blir lite mer åt tränsbettsfunktion i den tygeln.
Det senare för att Ewa tyckte vi skulle prova det, vet faktiskt inte riktigt vad hon menade i detalj eller hur hon har tänkt att jag ska rida med det :S

Resultatet blev iallafall som jag hade tänkt mig, coolare häst. Lite bekvämare av sig men det tar jag gärna till förmån för att kunna travjobba sin häst! ;)
Jag satt och övade väldigt basic, mest ridvägar, känna efter böjningen men inte lägga så mycket krut på att "fixa" eller böja, utan mer på mig och mina axlar/höfter och att försöka hitta motorn, båda bakben. Tappade jag mycket så avbröt jag det jag pysslade med till förmån att hitta båda bakben igen och sen svänga från där jag var för stunden. Nyttigt att öva på tror jag!
Travade runt lite också men samma där, mer fokus att känna av mig själv och ratta in mig efter motorn (bakbenen) på ganska stora ridvägar, försökte vara noga med att tänka framåt och eftergift ofta och släppa efter i yttertygeln i svängarna, och försöka avlasta lite i fötterna men hålla mig så avspänd som möjligt.
En sån dag är det bara positivt att känna att det är nära till galoppen från traven, att det behövs väldigt lite för att få ett anslag! För att det isåfall blir på mitt kommando, jag kan välja att låta bli också... Underbart! :D

Nya fossingar

Pålle är äntligen nyverkad! :) Skönt, slipper man tänka på det ett litet tag iallafall!


I år blir en dyr vinter. Har fått skaffa en till barfotaboot för att ena fram är lite gränsfall, man vill ju ha en tight passform med Easyboot Glove så den första jag skaffade till v-fram var ½ storlek mindre än övriga hovar för att den hoven var aningens mindre, nu känns det som att den har ökat i bredd och även om det bara är en-ett par millimeter det är frågan om blir det klurigare att få bootsen sitta bra.
Positivt är att då har han samma storlek på alla fyra.

Klurar fortfarande på en lösning med elsladden för Thermobaren för att skydda den från hästhovar/is och snö. Vattenslang funkar inte eftersom den inte kommer gå att trä över. Plaströr funderar jag på, måste ju dock vara bra grejer om de ska tåla trycket så det lär kosta en slant...
Tips emottages tacksamt! :)Jag är så tacksam

...över att ha en pålle som är såpass rädd om sig som han är!
Var ute i stallet på förmiddagen idag och såg att det hade tinat upp ganska bra, bar backe på ganska mycket yta men lite isfläckar här och där. Herr Delux hade tagit en höätar-paus och kom och hälsade på mig, sen knatade han runt så försiktigt och försökte pilla åt sig lite av gräser som hade tinat fram. En fot i taget och verkligen kände efter hur underlaget är och om foten har grepp innan han lyfte nästa! :)

Så skönt att se, för när man leder honom och han inte kan välja själv vart han ska gå och hur snabbt, då blir han som bambi på hal is minsta lilla isfläck utan broddade boots! :P

Men det blir ingen ridning idag heller. Blankis och dåligt sandat utanför ridhuset + hårda vindar idag också.Dieten har som sagt skitit sig just för stunden iom att jag försöker hitta tillbaka till begränsad fri tillgång. Det positiva är att övrigt foder blir mycket billigare de dagar han käkat alldeles för mycket. Får väl trösta mig med det när man börjar se att fläsket kommer tillbaka! :/ Kan ju inte kompensera med motion heller, hellre en tjockis till häst än en häst som skadar sig!

Ingen rolig vinter att ha barfotahäst?

Uscha, den här vintern börjar inte bra! Hoppas det blir bättre när vintern kommit igång "på riktigt"! :/
Snö igår och sen regn, vilket i kombination med plusgrader blir till blankis!

Igår kväll efter jobbet (alltså vid 22) var jag så orolig för att pålle skulle halka omkring att jag brassade iväg till stallet för att spåna vägen till hagen. Hade jag kunnat så hade jag spånat i hela hagen, det blev där jag tror att han brukar gå i hagen och den korta biten från hagen till stallet. Man kan ju ha tur att allt töar bort, men även ha otur att det fryser på så nästan hela hagen blir halkig. :P
Sen fick jag även dra in min Thermobar eftersom det inte funkar längre att ha sladden på backen, fryser det på skulle den vara förlorad under en decimeter tjock is. Får fixa någon bättre anordning med förlängningssladd och att fästa den längs stallväggen.

Insåg också att jag misslyckats med "dieten" eftersom han hade käkat upp sitt kvällshö på mindre än tre timmar. Det funkar inte att pålle käkar 4-6 timmar per dygn, och det kommer ju bara bli kortare och kortare ju längre han går hungrig. Så jag får avbryta och försöka hitta tillbaka till begränsad fri tillgång, att käket aldrig tar slut och sen hitta balansgången igen för hur lite man kan få ner det till utan att det börjar ta slut i förtid.Håller tummarna för att isen ska smälta bort, som det var igår natt så skulle jag inte våga gå ner till ridbanan ens med broddade boots -blankis och nedförsbacke! :O

Ruskväder

Igår var det inte roligt att ge sig ut på vägarna! Värst på morgonen/förmiddagen skulle jag tro, sen började isen snöa bort från vägarna och framåt kvällen började vindarna lugna sig lite. Stormbyar och regn/snö, snitt ca 14m/s!
Idag är det mycket bättre väder men mycket regn.


Pålle har fått vila, i Torsdags pga julfest, och nu pga vädret. Får se om jag orkar mig ut en gång till idag till stallet, jag var där för morgonjour imorse.

Träning med koner

Koner som träningstillbehör är verkligen underskattat! Eller snarare - varför använder man inte alltid det? ;)

Igår plockade jag fram koner och byggde upp en ruta innanför spåret att rida inom, markerade hörnen och kortsidorna och ritade t o m en rand strax utanför i sanden som visualiserad "vägg"/ytterkanten. För att vi skulle hålla oss på lite mindre yta och innanför spåret hela tiden, behöva styra hela tiden. 
Jättebra för att börja hitta sin yttersida! När man plötsligt behöver parera åt det hållet också! :) Känner att jag lätt hamnar för mycket på ytteraxeln eller hur man ska förklara det, i båda varven lustigt nog.. När jag börjar "bära mig själv" i yttersidan hittar jag lättare även innersidan och centreringen, så det var en jättebra övning! :D


Övade lite allt möjligt och lustigt nog kändes han mycket mer lättmanövrerad och bättre böjd i vänstervarvet än höger. Kan det ha haft att göra med bristen av vägg tro? Eller så är vi bara bättre i form i vänstervarvet just för dagen.   
T kändes överlag väldigt trevlig att rida och mycket mer cool/koncentrerad än några dagar på sistone, trots att det var lite störningsmoment då och då, så det är verkligen dagsform det där!
Passade på att prova lite upp-peppande övningar också som tramp (vet inte om vi fick till något riktigt tramp, har svårt att känna det än, men jag tror jobbet i sig var konstruktivt iaf) och ett par galoppanslag. Jag tror att vi fick till ett i vänster, ska inte svära på det men det brukar ju kännas väldigt tydligt annars när det blir fel. Duktig pålle! :D Riktigt tacksamt att jobba med vänstergaloppen en "vänsterstark" dag!

 

Höga ambitioner

Något som jag ofta får höra; jag har en ambitiös häst och jag är ambitiös som ryttare.
Mycket positivt kan tyckas, men som med det mesta så är det något som "är" och kan uttryckas både positivt och negativt (och ibland misstolkas).


Pålle har ju varit lite sån nu på sistone att han gjort alldeles för mycket, fast jag tror nog det har att göra med att vi lagt högre press på honom och han blir lite förvirrad när vi försöker lära in nytt, så det blir lite i protest i förebyggande syfte från hans sida. Alternativt så har han blivit ännu känsligare för signalerna och reagerar mycket mer på det jag inte är medveten om att jag säger.
Tror eventuellt han skyddar sig för att jag kommit åt högre belastning bak, som att han är orolig för att behöva belasta i den graden igen och kör förebyggande åtgärder.
Många är teorierna! ;)

Hursomhelst så har det varit lite frustrerande att känna att jag spelar enligt pållens spelregler mycket av tiden. Svårt att jobba med det jag vill göra. Så just nu är jag glad bara jag känner att jag börjar få över pålle på att göra det jag vill, kunna följa min plan, även om det betyder att jag behöver anpassa mig till vad som går att göra just då, kanske bara krumelura runt och byta varv ofta eller dylikt på riktig basic-nivå.Försöker ju tänka positivt och ta fasta på det som är bra. Så referatet från helgen blir ungefär såhär:
*Jag tyckte jag var duktig som tog mig tid/ork till att rida två pass per dag (korta, men ändå) när förutsättningarna fanns.
*När förutsättningarna var mindre bra gjorde jag det bra som försökte jobba utifrån förutsättningarna, även om det någon gång innebar att iallafall rida något varv till och försöka slappna av/tänka positivt så jag inte "ger upp" direkt för minsta lilla störningsmoment utan passar på att tänja mina egna gränser lite.
*Pålle hade mycket energi
*Pålle och matte börjar förstå varandra i att göra halter och jag börjar behärska avlastningen med fötterna bättre.
*Den trav vi fick till när matte börjat hitta tekniken och vi fått till hyfsade förberedelser var jättetrevlig! Likaså var skritten stundvis väldigt trevligt "pumpande" efter en hel del jobb med skritt-halt och därefter använda liknande hjälper till att samla upp i intervaller.
*Pålle ÄR jätteduktig som har så nära till hands för galoppen numera, även om den i 9 fall av 10 just nu sker när matte tänkt något helt annat. ;)


RSS 2.0