Sommarvila

Har råkat bli lite mycket vila för Deluxen på sistone. Han känns inte riktigt hundra och då är det inte så kul att träna, när man vet att kroppen tar emot. Även om han säkert mår bra av att röra på sig!
Har projektat med att hämta hö, och han har fått fossingarna fixade.

Grabben kan bli lite så i början när han kommer ut på bete att då tycker han att han är FRI! Så igår tog det ett tag att fånga in honom. Han tyckte det var bra mycket roligare att käka gräs och spana på brudarna en bit bort! ;)

Nu är det sommar!

Ja exakt just nu i skrivandets stund ösregnar det ute, men i helgen har det varit kanonfint!

Deluxen har fått bo ute. Men trots allt gräs behöver han lite hö på sidan av, annars blir han orolig! :P Han kanske är klok och känner att det är bättre för magen att blanda med torrare mat, särskilt när han är van vid det.

Han har fått ta det ganska lugnt i helgen. Vila lördag, ut på en kort uteritt igår. Det blev lite grus och asfalt, tänkte att det är bra att härda fossingar och leder för underlaget, och variera lite.
Jag hade tänkt mig en skritt-tur, men som vanligt tycker Deluxen det är för tråkigt, så det blev ca halv skritt-tur, halv joggingtur. Han verkade så glad när han joggade på med öronen framåt! :)

Morgonritt #2

Lite längre ridtid än vanligt imorse. Men så avslutade jag med att rida ut genom ridhuset (först behöver man få upp sargdörren till häst! ;) ) och det var vi väldigt ringrostiga på.
Herrn har lite tvångstankar om hur det går/inte går att flytta bogarna i förhållande till saker och ting, som med pallen också. Så man får ha is i magen och tålamod!
Utifrån förutsättningarna tyckte jag vi skötte oss bra. Jag råkade riva ner en stol med foten för att Deluxen drog iväg lite hit och dit och jag fick ryggstödet mellan hästmagen och foten. Den ramlade nästan rakt på honom (om den inte t o m ramlade på honom? hann inte med riktigt) och han drog iväg en bit såklart, men inte så det var någon risk att trilla av eller så, stannade efter ett par galoppsprång bara och coolade ner snabbt.
När vi till slut lyckades ta oss igenom sargen stod vi liksom på fel sida så Deluxen var ivägen för dörren som öppnas inåt, jag dunkade i dörren i hoven på honom två gånger på vägen ut, men det brydde han sig inte om! :) Duktig pålle!

Dressyrandet var lite sisådär idag. Känner att det är dags för hovtrimning igen, då brukar han kännas som att fötterna inte "får plats" när man börjar komma till ett bra läge så han liksom inte hinner med sina egna hovar.
Försöker fokusera på det positiva, det var väl inget outstanding idag direkt men vi gjorde så gott vi kunde utifrån förutsättningarna.Jobbar fortfarande med min egen position och eget fokus. Just nu är temat "enkelt". Det ska kännas enkelt!

Morgonritt

Igår blev det vila för Deluxen, vilodag för matte nämligen. ;) Jag hade morgonjouren och det var skönt att inte behöva vara kvar så länge i stallet.

Imorse däremot blev det träning. Grabben var lite distraherad, tyckte väl det fanns bättre saker att göra än att behöva koncentrera sig! :P (typ - gå ut och äta gräs).
Ganska mycket fart framåt i honom.
Jag försökte kompensera det genom att vara tokfokuserad på det vi gjorde, krumelurade runt och noga med att försöka ha honom med mig.
Avslutade med lite galopp. Det blir svårare för honom när han har för mycket påskjut (inte så benägen att vila kvar med fötterna), men vi gjorde det bra utifrån förutsättningarna!
Sen tog vi en extrasväng runt gården för att variera underlaget och få jogga lite, hoppade av vid hagen och klädde av pålle.

Det är så trevligt att vara ute i stallet på morgonen! :)

Rida i gummistövlar

Bara man har klack så GÅR det att rida i gummistövlar. Sen hur bra det går, är en annan femma!
Jag har gjort det en del (i muckbootsen) men utan fårskinnsöverdraget på sadeln blev det plötsligt mycket svårare. Märkte det särskilt igår, pålle blir ju mer pepp = stötigare när vi tränar WE-hinder.

Så jag bestämde att nu ska jag minsann inte rida igen förrän jag har hämtat ridskorna hos lilla mor. HAH!
Kom till stallet, kunde inte hålla mig! ;)
Men det gick bra ändå. Kom på att det ju faktiskt finns något som heter lättridning också. Häftig känsla att faktiskt ha en tydlig takt och ett "steg" som hjälper till med lättridningen! Så var det INTE i början! :P
Sen är det ju klurigt ändå om man ska inverka med vikthjälper. Men ska man bara avlasta så. Och halkar stigbygeln bak på foten ger jag likförbenat sneda signaler så pållen går och sneddar. För övrigt var han väldigt duktig idag! :)

Det var en häst i stallet som reds samtidigt i ridhuset och den var lite anti, hoppade omkring och bockade och drog iväg i galopp i sidled, stegrade sig osv. En del egna åsikter! ;)
Jag och Deluxen höll på att komma ivägen innan jag hade hunnit sitta upp. Det var så svårt att förutspå åt vilket håll den skulle så det kändes som att den förföljde oss och skulle hoppa in i Deluxen. :S (det var bara någon dm ifrån) Lyckligtvis inga sparkar från något håll, bara en skakis matte som inte vill ha sin häst påhoppad!
Sen gick det bättre när vi red, dom var inte så mycket på den sidan av ridhuset där jag höll mig. Sen var det någon repa den konstrade sig igenom hela ridhuset, så jag såg till att hålla koll och hålla ordentligt avstånd. WE-träningen har gett lite resultat tror jag. Herrn är snabb att reglera!

Sen var han så söööt så jag kunde inte låta bli att skratta åt honom! Den andra hästen hade gjort hovavtryck på lite udda ställen i sanden när den tryckt sig mot sargen osv, så på något ställe var sanden annorlunda färgad, för att "grunden" kommit upp. Där var Deluxen tvungen att glida i sidled och kolla varje gång vi skulle förbi! ;) På andra sidan var det ett dressyrspö som låg på backen. Så det blev gliiiid åt höger, sen gliiid åt vänster och sen *phew* från hästens sida! Hihi!

WE

Försöker ju dra fram lite hinder så det blir till största del träning på hindren ett pass i veckan. Igår var jag ledig och det var hoppdag (= ok att ha hinder framme, borde ju vara ok att ha WE-hinder framme också då! ;) ) så jag passade på.
Är lite klurigare nu bara att få ihop hinder, man får vara ännu mer kreativ. Dels har ganska mycket hindermaterial fått flytta till uteridbanan, dels har en hel del koner med mera "försvunnit" antingen efter storstädning eller om det är brukshundsklubben som råkat få med sig när dom flyttade hem sina grejer efter vintern.

Hursomhelst så improviserades det ihop ett hinder med fyra koner där tanken var att jag skulle ta galopp mellan de två första konerna, galoppera ett par språng fram till nästa par koner (ca 7m emellan), göra halt och rygga tills vi kommit igenom första paret koner, sen ta galopp igen.

Station nr. två var två hinderstöd som jag skulle flytta en mugg emellan. I brist på både mugg och kon tog jag en handduk! Det funkade bra. Pålle är väl fortfarande liite skeptisk till att stå stilla, men så anti han har varit att göra halter och stå stilla förr i tiden så skötte han sig mycket bra tycker jag! Om han råkar gå fram ett steg när jag har tagit grejen så kan jag backa tillbaka igen bara (och gå fram igen om han råkar backa för långt! :P)

Station nummer tre är den värsta tror jag enligt Deluxen. En pinne (trasig kratta så det i princip bara är skaftet kvar) nedstucken i hålet på uppsittningspallen i brist på tunna el. liknande att ställa den i.
Jag vill inte öva att rida runt med pinnen om jag inte har någon med mig som kan ta den vid behov, vill få en bra start och inte skrämma pålle i onödan. Men bara att rida tillräckligt nära pinnen för att kunna ta upp den och stå stilla en liten stund är svårt nog enligt Deluxen! ;)
Min teori är som sagt att det sitter kvar sedan innan när man försökt få honom stå stilla vid pallen vid uppsittning. Jag har sedan länge gett upp att försöka "ställa tillbaka" honom vid pallen, jag stannar hästen och flyttar på pallen istället. För att han har såna tvångstankar om att det inte går att stå där.
Just därför är det så bra träning!
Precisionsridningen det blir och "öppna-stänga dörren" som jag flitigt får använda kan också komma väl till pass. Och överhuvudtaget att man försöker pressa på gränserna med jämna mellanrum. Dels blir jag härdad vid det och tycker inte att det är någon grej om det händer i andra situationer, dels kan man förhoppningsvis höja lägstanivån.

Grabben var duktig igår. Men nu blir det inte så hinderfixerat några pass framöver, känner att han behöver mer "riktig" dressyr för att vi inte ska tappa en massa.

Vårsprallig

Min grabb ska egentligen inte gå på bete i sommar. Men han har gått i en sommarhage hela vintern och nu har gräset börjat komma fram = bete. :P
Vet inte om det är solen eller extra krut i gräset som gör det, men idag var han iallafall väldigt vårsprallig!
Han kom galopperandes i full fart till mig när jag skulle hämta honom i hagen, i jättefin vänstergalopp! :D
Lite fåfängt av mig (med tanke på hur mycket han kan motionera sig i hagen nu) tänkte jag att han skulle få röra på sig med lite longering i ridhuset. Han var lite väl sprättig och pepp för det. Men ingen panik, eller ingen prestige kanske man ska säga. Jag gjorde det som gick helt enkelt, passade på att umgås med pålle lite.

Det är roligt att han har så mycket energi! Idag såg han ut som en stolt hingst! :)

Min underbara pålle!

Nåja, idag blev jag faktiskt irriterad på Deluxen några gånger *skäms lite* men man ska ju lägga större vikt vid de bra sakerna! Det man vill befästa. :)

Jag hade byggt upp fyra koner som en korridor med två portar eller hur man ska beskriva det. Bland det första herrn gjorde när jag hade satt upp och skrittat en bit var att bajsa nästan mitt i "korridoren"! :P Då får man lägga om strategin, använde den lite som en stor åtta istället med bajshögen som extra-kon. (Han kliver inte i bajshögar, försöker man få honom göra det blir det cavaletti över eller skygga på sidan i sista sekund ;) ).
Försökte mig inte på så värst mycket krusiduller, mer försöka undvika att han förböjer sig och fokusera på linjeringen i volter, vändningar m.m. Svårt nog!
Märkte på Birgittakursen att han har börjat förböja i höger, vill ställa väldigt mycket och skjuter ut ytterbogen. I vänster vill han också förböja utifrån den böjning han har så att säga, trots att han ofta nästan är rak. Har provat nu på sistone att ibland tänka att jag ställer honom utåt först bara för att komma bort ifrån felböjen och hitta "rak" och släppa fram lite så snart han hittar det.

Sen blev det lite "trappan" för att pumpa igång. Använde konerna till att samla upp skritten och be om galopp precis mellan andra paret koner, för att få en begränsad startsträcka och en specifik galopp-punkt.
Han kom igång mer och mer så på slutet fick han till några riktigt fina galoppanslag! :) Och samlingen däremellan var stundvis riktigt trevlig.
Försökte få lite balans mellan att trissa upp- se till att det händer något och att försöka slappna av och komma ihåg att det är hästen som ska göra (inte jag). Det senare känns mycket lättare när man kan lita på att det faktiskt händer något. ;)

En sak är säker - Deluxen har fått väldigt mycket (förhoppningsvis bra) muskelarbete idag.

Fin kväll

Igår var det fixardag i stallet, vi såg över sommarhagar och jag plockade skräp ur den som Isi och Deluxen går i nu. (Känner mig lite senil, vet inte om jag skrivit om det redan...)
Känns lite konstigt att stundvis pulsa runt i ett par decimeters snö samtidigt som pållarna går och käkar gräs en bit bort.!

Jag var lite mör efteråt, träningsvärk nu efter gummistövlarna som jag inte använt så mycket i år, och lite röd i ansiktet av all sol man utsatt sig för under helgen. (Trots att det inte varit så fint väder, bara stundvis.)

Idag ska erkännas att jag var måttligt sugen på att rida. Dels såg herr pålle så nöjd ut i solen med gräs att tugga på, dels var jag lite mätt på ridning och hästeriet efter att ha pysslat så mycket med det i helgen.
Men jag passade på ändå att rida ute när det var så himla fint väder idag!

Tänkte vi skulle börja härda hovarna lite smått vid gruset så vi gick en bit hit och dit runt ridbanan, upp en bit på vägen, upp till stallet och tillbaka igen. Sen red jag ett pass på utebanan.
Först fick vi hitta koncentrationen, blev lite enkla övningar och bara försöka hålla skallen med. Sen red jag runt hinder på ridbanan och bytte varv ofta, red lite piruetter och provade om jag kunde korta skritten. La sen in lite galoppanslag. Det är klurigt, å ena sidan hade vi lättare för bjudningen och energin ute. Å andra sidan blir det mycket mer krävande när underlaget inte är riktigt jämnt och sluttar. Han var jätteduktig som fick till några fina språng och några språng på raken. Sen fick han med någon fin studsgalopp, något försök att bränna iväg i galopp (vilket iofs är lite kul, det har han knappt ens provat förut - har farten gått upp har han brutit av själv), något bakutsprång, försök att dra iväg åt helt fel håll, och annat spännande!
Bra övning för mattes kroppskontroll! ;) Det kräver väldigt mycket mer av mig för att hjälpa istället för att stjälpa när man måste anpassa till underlaget.
Passade på att öva lite stillastående också emellan galoppförsöken, och i början övade vi på att hålla skritten så vi kunde skritta lite på lång tygel.

Det vet jag inte heller om jag har skrivit om innan, men jag har iallafall kommit fram till att han flyttar vikten för mycket framåt och då rinner han till slut iväg framåt. Tror det åtminstone delvis beror på att han är framtungt byggd, tung bringa, hals och huvud. Det räcker med att han dippar in nosen så far vikten iväg för långt framåt. Så jag försöker påminna honom att stå stilla genom att pilla upp/fram huvudet när han börjar dra iväg för mycket inåt. Funkar bra för det mesta!


Grabben blev lite svettig idag. Det är inte varje dag! Å ena sidan är det ju bra att han är cool, då blir han sällan svettig. Å andra sidan känns det bra att komma åt att träna lite hårdare emellanåt. Det mår han nog bra av!Träning för Birgitta 4/5 2013

Så var det dags för träning igen!

Första passet var herrn lite tittig och distraherad. Var lite svårt med finlir då. B tyckte däremot att JAG verkade väldigt cool, kul att hon la märke till det! ;) Vi skulle öva lite kombinationer av skolor, var nog mycket för att kolla av dagsstatusen. Vända upp på medellinjen - sluta några steg, glida över till öppna, båge ut till långsidan, öppna några steg längs långsidan, piruettvändning in. Började i skritt, sen i trav, däremellan tog vi några travuppgångar och han fick rulla på lite i trav (som jag provade korta-länga) så han skulle komma igång bättre.
Det var jättesvår övning när inte hästen är helt hundra med, men det var nog mycket som en check för B hur dagsfysiken/skolningsgraden såg ut.

Andra passet började vi lite kort bara med sluta-öppna-förvänd sluta längs långsidan, någon piruettvändning och lite travuppgångar. Sen fick vi öva serpentiner med lite uppkortning och rakriktning på raksträckorna, tanken var att först hinna med något stegs böjd rakt fram innan själva bågen och sen "släppa in" hästen i bågen, och att den får avlasta lite i bågen.
Om jag inte riktigt har honom i ett bra läge i traven kan det vara svårt att hinna med. Men har vi väl ett bra läge så är det mycket lättare för mig att vara noggrann. Det var lite blandad kompott men stundvis hittade jag traven bra och serpentinerna blev bra.

Sen skulle vi prova fatta galopp ur trav på en volt. Jag har tappat lite känsla för det efter att inte ha tränat det så mycket på sistone. Han måste kunna lita på att jag kan sitta kvar i samma läge, och det har jag svårare att hitta i traven än i skritten. Men några fina ansatser till galopp fick vi iallafall! :)
Sen blev det lite mer fokus på galoppen. Från skolskritt på långsidan, vi fick till några fina anslag därifrån. Lite lågt i energi, särskilt i början, men han gjorde det bra ändå utifrån förutsättningarna!
Sen red vi lite "trappan" med snabba växlingar skolskritt - trav - galopp- trav- skolskritt - vanlig skritt och så börja om igen. Då kom han igång minsann! :)

Det är alltid bra att få en kontroll av dagsstatusen och synvinklar på vart man är och hur man tar sig vidare. Är väldigt lätt att bli hemmablind!
Men B tyckte det syntes att det gått framåt, och att WE-träningen verkar ha varit bra för oss! Perfekt att ha något att fokusera på! :)
Han har blivit mycket mer lyhörd, kommunikationen fungerar bättre. Och jag har skärpt till mig mycket på sistone! ;)


Det jag kanske är mest nöjd med från träningen är att jag red till och från ridbanan (ca en kilometer?) två gånger dit och en tillbaka, och pållen skrittade HELA VÄGEN! Varje gång! :D Jag kunde sitta och glassa på lång tygel! :)
Då var jag jättestolt över oss!Vår!!

Idag var det väldigt fint vårväder och jag har varit till pålle på morgonen. Passade på att rida på ridbanan och få lite sol! :)
Hoppade upp i ridhuset och red ut, sen tog vi en liten extrasväng med lite lugn trav i uppförsbacke för att få lite påskjutsträning, bara från ridbanan till stallet.
Tog det inte så seriöst idag eftersom jag vet att det kan vara lite koncentrationssvårigheter och svårt med balansen när man inte är van vid sluttande underlag. Men lite fick vi iallafall gjort, lite balansträning i trav och galoppanslag! :)

Pållen verkade jätteglad sen att få komma ut. Det finns ju lite GRÄS i hagen!! ;) Väldigt lyxigt för mig, eftersom det inte går åt så mycket hösilage i hagen! Och hästarna går runt mer i hagen istället för att stå på samma plätt och bajsa på samma ställe.

Valborg

Igår blev det vilodag för Deluxen.

I Måndags red jag på morgonen innan jobbet. Egentligen tänkte jag ta det lite basic och med låga krav, men huvudsaken var nog att vi skippade galoppen för att variera träningen. Han var väldigt duktig på att vinkla bäckenet i galoppanslagen sist, och det blir ganska krävande för kroppen tror jag. I skritt och trav kommer vi sällan till samma nivå av bäckenvinkling. Säkert därför det fortfarande är klurigt med tramp, då ska det ju till en hel del bäckenvinkling.

Hursomhelst, sist så var skritten och traven prio, framförallt skritten. Jag ville känna att han är "med" mig, brukar visualisera att han ska ligga emellan ryggning och framåt, närsomhelst kunna göra halt.
Tror jag gjorde lite väl mycket med sitsen, att jag spände mig i onödan, men det blir ju lätt så när man ska försöka ändra på något - man gör för mycket. Så småningom lär jag kunna hitta samma känsla lättare utan att behöva spänna mig så för att behålla det. Jag lyckades hitta ett läge där jag kunde samla med sitsen och göra halt i samlingen genom att spänna mage/rygg, säga stopp genom att sluta släppa igenom framåt själv.
Att kunna stanna honom med mage/rygg är STORT för mig! :O

Han fick riktigt fin trav direkt i första uppgången. Det tar jag som ett kvitto på att skrittjobbet var bra. Vi travade inte mycket alls, rullade mest på litegrann.
Någon gång försökte han brassa iväg för att avlasta i traven men då kunde jag enkelt få honom trava lugnare och långsammare och få avlasta genom att jogga runt istället för att rinna iväg.

Idag ska jag också rida hade jag tänkt. Får se vad det blir, har inte riktigt planerat något... Men fortsätta träna min egen teknik med höfter/fötter/mage osv lär det bli iallafall!

RSS 2.0