Träning för Birgitta 20120331

Vi var en liten skara entusiaster på plats idag, 4 ekipage och några åskådare, för inte riktigt en kurs utan mer 4 lektioner i förbifarten för B som skulle vidare norrut.
Riktigt kul att se Sara och Louie som tagit sig långt med sitt, och Gabrielle + medryttaren ett riktigt graciöst halvblodssto, Tabben och jag såklart, och en "ny" tjej för mig (men som har pysslat med AR tidigare på annan häst) på en flott halvblodsvalack som även hopptävlar.
Jättekul, alla var kanonduktiga och trevliga att titta på! :)

För mig kändes det lite som en genomgång i vad vi fick med oss från Ewa-kursen med ett par skickliga ögon att guida. Det var nog en bra grej att kunna prova på själv men under tränaruppsikt, jag fick rida ganska självständigt men fick med mig ett par övningar på slutet i hemläxa. Jättebra att kunna bolla lite tankar också.

Herr Delux är lite rolig på så vis att alltid när vi ska rida för B är han minst dubbelt eller trippelt så skärpt som under samma omständigheter hemma, han är mer lättriden på träning. Men inte för vilka tränare som helst utan framförallt för Birgitta. I början av passet var pålle nästan lite väl cool och lydig, jag hade lite för lite skjutkraft, men det kom igång efter ett par travövergångar.

B tyckte att han bar sig fint själv, att galoppansatserna/-anslagen är bra, det är bara att fortsätta jobba på som vi gör, och att det var kul att det märks på hästen att jag har ändrat mina tankar (tränat mental träning). :)

Som övning fick vi att trava i öppna längs väggen och korta upp steget ordentligt (tänka tramp, men sen om det blir tramp är inte hela världen) därefter piruettvängning så centrerat som möjligt.
Den tar vi såklart med oss hem och tränar på, just under träningen tog vi det efter galoppanslagen (vilket å ena sidan är bra för att man fått upp energin/samlingen, å andra sidan kan galoppen sitta kvar i skallen) och då tog han galopp ett par gånger i piruettvändningen. Lite ambitiöst! ;) Men fina anslag! 

Andra övningen var att korta-länga traven med fokus på att steget ska bli tystare när traven kortas, att det blir en tydlig kontrast mellan korta-länga i hur mjukt/hårt bakhovarna slår i.Känns som ett bra utgångsläge nu att jobba vidare hemma. Vi har ju helt klart att spinna vidare på, men samtidigt känns det lättare när vi hittat fler pusselbitar! :)


En överraskning

Jag hade ju ställt in mig på att bara åka och titta på träningen för Birgitta imorgon, bara en "kortkurs" med 4 ridpass, tror jag var tredje reserv. Men imorse fick jag frågan om jag ville hoppa in för en träningskompis som blivit sjuk. Trevlig överraskning! :) (för mig alltså, inte henne stackarn som blev sjuk! :/ )
Även om det bara är ett pass ska det bli jättekul att träna för Birgitta igen, det var ju minst ett halvår sen iallafall!
Praktiskt, jag hade knappt hunnit packa upp grejerna sen förra kursen! Haha!

Upp en nivå igen då?

Haha, nu får matte börja om med träningen av sig själv igen! Märkte jag idag! ;)


Det tekniska och hemläxorna gick faktiskt jättebra! Tyckte vi skötte oss ungefär lika bra som sista passet på kursen, fast jag var med förberedd med vad jag skulle göra så det flöt på lite bättre. Gäller att passa på mig själv så jag inte faller tillbaka i gamla vanor, missar när han inte tar signalerna eller att jag inte fullföljer det jag ber om. Men det tyckte jag som sagt jag skötte bra!

Jäklar vilken power/explosivitet det blir i kusen när vi kommit igång med galoppanslagen!
Tänkte ju vi skulle avsluta med lite trav framåt/nedåt, men jag orkade inte "rida på" och fokusera om, det kom in folk som ville börja bygga hoppbana så jag kände mig lite tidspressad och han hade nog behövt lite omställningstid, det var fortfarande galoppen som satt i skallen. Vi råkade få några ja, jag vet inte vad riktigt, brallar eller luftsprång(?) i hans iver att ta mer galopp fast matte inte var beredd utan hade tänkt trava. Något nytt för matte att anpassa sig till! :)

Sätter igång

Igår blev det lite mjuk-igångsättning, bara en liten kort uteritt för att mjuka upp musklerna lite och få komma ut och titta på saker tänkte jag. Titta på saker hade T anammat, OJ vad han tittade! ;) Lite läskigt när han försökte vända hem samtidigt som det kom en bil, men tänkte väl att bilen skulle stanna om det står en häst och snurrar runt mitt i vägen (om den hinner såklart, för sin egen självbevarelsedrift om inte annat...) men den körde förbi. Gick ju bra iallafall, det är huvudsaken! Det känns faktiskt lite klurigare när hästen inte är sådär tokframåt, för då blir dragningen hemåt större på bortvägen, svårare att jobba då kände jag men det ska nog gå det också till slut.
På hemvägen blev det mer dragning framåt, pålle passade på att ta några galoppanslag! Riktigt trevliga galoppsprång faktiskt! ;)

Om det är läge idag så ska jag prova dressyra, blir ju spännande att sätta igång och öva på hemläxorna från kursen, fast det gör ju inget heller tror jag om det blir en till slappdag innan vi sätter igång.

Ewa-träning 24-25/3

Hemkommen från årets första träning!
Det är lite blankt i skallen just nu, lite trött efter träningen, så jag kommer nog fylla på lite mer i efterhand.

Trevligt, intressant, inspirerande och lärorikt var det! :)

På teorin gick vi bland annat igenom, slutor, hästens sinnen och "nig-gång". Mycket tänkvärt och E´s egna synvinklar på saker och ting, alltid intressant!

En sak som fastnade (av många kan man ju hoppas, men som dyker upp i skallen just nu) är att alltid försöka hålla sig till enkla instruktioner, för att skicka tydliga signaler till hästen.
Även om det egentligen är en avancerad rörelse blir det bara rörigt gentemot hästen om man ger för många signaler.

************************

För min och Deluxens del så har jag fått i läxa att bli mer noga med att förvänta mig ett svar, och ett tillräckligt svar utifrån vad jag hade tänkt (underförstått att kraven ska vara högre och högre för varje försök tills vi är på max, höja kraven också mao). För att åstakomma det ska jag försöka hålla pållens intresse vid liv, få det hända mycket, vid behov stoppa upp eller stoppa honom helt, "pingla" med handen tills jag märker på öronen att han är helt med mig. Lite utifrån situation, stoppa honom är ju mest användbart om han rinner iväg medans tygel-pingel mer om jag inte får det svar jag var ute efter. Som bieffekt får jag såklart vara noggrannare med mig själv, att jag vet vad jag vill och själv hinner med.
Det märktes ganska genomgående vad vi än ville göra, om det så var att samla skritten, rida slutor, be om tramp eller ett galoppanslag, osv. Fast det blir nog snäppet värre när jag är borta på träning och inte 100% vad tränaren vill att vi ska göra, och kanske värst första försöket som jag brukar vara mer försiktig och ta det hästen bjussar på. Fast jag håller med om att det är dags att kräva mer nu!

Sen en liten detalj, försöka hålla tygelhänderna ihop och ta fram/upp handen om jag vill inverka. Tror jag skötte mig ganska bra på den fronten, inte yra iväg en massa med händerna, men det är nog bra att befästa mer. Förhålla på innerfram när vi ska rida sluta, "stoppa upp" det benet.
I skrittpiruetterna tyckte hon vi skulle kräva mer centrering, att han ska klara det, tänka - kliva på framåt - korta upp steget ordentligt - "stopp" framåt - släppa efter lite på tygeln och med bara vikten låta hästen vända.

Det kändes som sagt givande eftersom det å ena sidan ändå hade hänt en del sen sist, men med instruktionerna vi fick nu var det som att knyta ihop fler lösa ändar och bättre få fram vad vi faktiskt lärt oss. Kanon! :)


**********************

Det var verkligen jättekul och intressant att titta på de andra ekipagen också! Man ser så väldigt tydligt vad Ewa menar med saker och ting när man sitter på marken, och resultatet under passets gång.
Även om vi kanske inte behövde akut träna på vissa saker NU så var ju många övningar sånt vi ändå brukar rida och är jättebra att få repeterat hur-varför! Det var ett par pass med markarbete och det tycker jag också är intressant att lära sig.
Jättefina hästar! :D

Härlig blandning, om än lite travardominerat; 3st kallblodstravare, 2st varmblodstravare, en islandshäst, en arab. (sorry om jag glömt någon!) på lite olika nivåer! :)
Tillägg:
Kom på nu i efterhand en till sak som var bra att få svar på. Det första jag kommenterade till E att jag ville ha hjälp med var att få högerbak att bära, helt enkelt få hästen rakriktad men att det är när högerbak ska belastas det oftast glider iväg/känns lite stelare.
Hon hade teorin att det sitter i skallen på hästen, att jag behöver komma åt hjärnan, snarare än att det egentligen sitter i fysiken.
Sen fick vi det bekräftat på så vis att när hästen kom igång att jobba MED mig och kommit till jobb helt enkelt, så märktes det inte någon ojämnhet på samma sätt. Att jag ska ge tusan i att fokusera på högerbak, för då blir det ofta snarare tvärtom-effekt, att man snöar in sig på fel saker. Fokusera på helheten, och just nu då- att hästen ska vara "med" och att kommunikationen ska fungera.
Så skönt att få det utrett så jag kan släppa tankar på att "fixa" med rakriktningen, hästen löser det själv! :)

Sista uppladdningen

Jag tänkte försöka rida halv-lätta pass sista dagarna nu innan träningen i helgen, så pållen hinner mjukas upp. Idag knäppte han lite i v.bog, säkert pga att han gick så länge med bootsen (hade dom fram bara), gången innan verkade han mör i högerbak och ville gå och avlasta (svårare att rakrikta/styra), men det kändes mycket bättre idag.

Riktigt trevlig pålle, nästan så att jag tycker det är trist att han är så cool inne och inte har samma överdrivna framåtanda som ute, trots allt är det kul med lite action och massvis med energi! :)

Men han var lite rolig ändå, jag skulle prova att korta traven (lite åt halva steg) och sen släppa på litegrann framåt ur det (men fortfarande i balans). Han misstolkade matte lite så han lärde sig vart jag släppte på framåt och började ta galopp där istället! Fick t ex till tre fina språng i sträck i höger trots att matte inte ens bett om det.. Stundvis kändes han för övrigt jättefin i traven och i ett par skritt-travövergångar. :)

Matte-motion

Om någon eller några undrade över anledningar att inte rida ut på vintern (ska erkännas att jag själv började fundera på om det bara var dumma idéer) så blev jag påmind om ett par av anledningarna idag!

BTW, påminn mig om att jag ALDRIG ska rida ut med någon igen!!! :S
(nej, jag är inte helt allvarlig, men just nu känns det så!)


Planen var att ta en lugn och kort tur, som jag hade specificerat till att 15-20 minuter vore alldeles lagom, bara för att komma ut lite och för att inte pållen skulle få träningsvärk eller bli mör (är ju inte van att gå med boots, och överjobbar alltid när man är ute), särskilt som jag ska träna nu i helgen så man inte vill att pålle ska vara mör eller ha träningsvärk, och för att vi bara skulle få en positiv upplevelse av att komma ut. Sen skulle det ju vara bra underlag också iom barfotahäst/snubbelfot till häst som inte varit ute på ett tag. 

Jajjemän, ridsällskapet som har bättre koll på vägarna hade planerat ut en kort runda som man kunde skritta runt på 20 minuter, där det skulle vara bra underlag! 
So far so good... 

Det kändes riktigt bra, pålle var lite pigg men positiv, försökte vända hemåt en gång men övertalades lätt genom att inte göra någon grej av det utan bara lugnt vända tillbaka igen och tänka positivt, gick fram överallt omän med lite tveksamhet ibland, var pigg och ville ju trava mest hela tiden men var ändå sansad. 
Sen svängde vi av från vägen och skulle in på en scooterväg med snö. Såg inte så trevligt ut men ridsällskapet sa att det var bara en liten bit, sen skulle det bli bättre underlag. Det var ju kanske 2-3dm snö med skare som hästen ibland sjönk igenom, stackars tabben sjönk igenom var- och varannat steg och blev väldigt stressad av att nästan få hoppa fram. 
Eftersom jag hade försäkrats om att det skulle bli bättre väldigt snart och jag tänkte att det borde ju inte kunna vara så långt längs den här vägen om det bara skulle vara en 20 min skrittrunda (vi hade ju ridit 10-15 minuter redan och det skulle vara 10 min grusväg/asfalt i slutet visste jag). Men när det gått en bra bit och stackars pålle fortfarande omvartannat sjönk ner genom skaren och någon gång svajade till ordentligt/nästan gick ner på knä, och fortfarande halkade till med jämna mellanrum fram för att snön var halkig (broddade boots hjälper inte på snö, blir ju bara ännu mer halkigt med gummi) så började tålamodet ta slut för det jobbiga underlaget. 
När det sen dessutom började bli is och nedförsbacke i kombination så hoppade jag till slut av, jag tänker inte riskera min hästs (och min egen för den delen) hälsa i onödan! 

Vad jag inte visste var att vi inte ens hade kommit halvvägs. Jag kan inte hoppa upp igen ute sådär, OM jag får hästen stå stilla länge nog så glider sadeln för mycket utan pall. Så jag fick vackert gå ca 45 minuter och själv halka omkring /åka igenom skaren samtidigt som man försöker få pigg pålle hålla jämna steg. Efter bara några minuter blir jag mör själv i ben och armar av att försöka hålla jämna steg med pålle och förhålla konsekvent så snart han ökar på. Det var bra många gånger jag tvivlade på om jag skulle orka hela vägen hem! :S Mot slutet fick jag stanna hästen och vila typ var 5:e steg.Toksvettig matte och svettig pålle kom hem efter kanske snarare en TIMME och 20 minuter. Så mycket för den positiva mysiga uteritten! Dessutom borde jag egentligen redan ha varit hemma då vi kom tillbaka för att hinna göra mig iordning till jobbet, men jag hade pålle att ge käk, vatten att fylla i hagen, och hönät att fylla, innan jag ens kunde åka hem (ca 15 min bilfärd), blev väldigt stressigt. Som sagt - så mycket för positiva uteritter! :P Hoppas bara inte pålle är mör, skulle vara dålig tajming inför träningen i helgen. :(Slutgnällt för idag! Får börja om med hjärntvätten att "uteritter är trevligt!" och ta nya tag!

Duktig häst!

Imorse blev det lite prova böja för innerskänkeln (och innerfoten) och därefter öppna, alltså bara lägga lite mer fokus på vissa detaljer, och lite annat smått och gott.
Pålle var jätteduktig tycker jag! :) Sen var väl inte allt perfekt för det, men ändå!

Särskilt kul var det att vi igen fick till samlingen i skritten och därmed bra skritt- travövergångar (ingen hög samlingsgrad vi snackar om, men jag tror vi fick till några steg skolskritt iaf, har haft svårt med den annars på sistone) och Deluxen var helt UNDERBART trevlig i traven! :D 
Så graciös! Sån schwung! Energi trots att tempot var ganska lågt! Det kan jag leva på ett tag! :)  


Hästig dag

Idag var det dags för årets första uteritt! (har ju ridit på ovalbanan/pulsat snö och sådär men inte ut på vägarna) Vi fick sällskap av en av "stallets" medryttare på en ponny, alltid bra med sällskap för att få arslet ur vagn! :)

Herr T bokstavligen laddade upp i förväg. Precis på vägen utanför stallet (tänkte hoppa upp utanför ridhuset och vi var bara ett par meter därifrån) så fick han för sig att nalla av hö som låg utanför en hage, fast han råkade röra en eltråd som låg på backen och fick en stöt! :P
Tur att jag hade peppat som sjutton att vara positiv och ta det coolt i förväg, en mindre bra dag hade jag nog struntat i det med en sån start, pålle for omkring så det var svårt att ens hinna hoppa upp. Sen var det fullt ös i pålle! ;)

Jag satt och fokuserade på att vara positiv, ta det coolt, provade ibland att placera hästen lite och inverka till att försöka omvandla energin, och försökte komma ihåg att ge eftergifter med jämna mellanrum trots att han var på gasen. Så faktiskt är jag supernöjd eftersom jag tyckte att jag själv skötte mig riktigt bra! :D
Provade t o m att ta någon galoppansats iom att han hade såpass nära till det ändå (han tog ett par egna galoppansatser också..).  


Vi använde nygammalt bett idag, ett jag köpte begagnat (tack Christina!) och jag har även använt ett likadant på honom förr. Nu vet jag inte om det var bettet det satt i, men det kändes som att han svarade lite bättre än vanligt. Kan vara placebo i mig eller pålle just för att det var ett annat bett, egentligen tycker jag ju det verkar skilja väldigt lite mot det jag brukar använda! :P Huvudsaken han fortsätter svara bra! 
Såhär många nät har han i hagen! Hade tömt dom så han skulle ha lite att tugga på medans jag fyllde näten.
Så fin man kan se ut efter ridtur i fällningstider! :P Han blev såklart lite uppsnyggad innan andra ridturen.
Sen blev det lite sysslor, pyssel med mera. Kom på att jag nog ville ta ett dressyrpass också, det var egentligen tänkt att vara en dressyrdag idag. Men pålle hade precis fått gå ut i hagen igen och fått hönäten påfyllda, så jag fick vänta någon timme till innan han behagade komma in igen. Gjorde ju inte så mycket, då kunde jag passa på att pyssla lite mer, fika för ny energi, babbla med stallkompisarna. Men det var tur att han kom in sen så jag inte slösade väntetiden i onödan! 

Blev alltså ett kort dressyrpass i ridhuset också. Han kändes lite mör, men faktiskt lättare att samla än övriga pass på sistone. Tyckte pålle skötte sig jättebra, även om han hade lite dold energi och lite åsikter som kom fram någon gång emellanåt, kastade sig åt sidan i protest någon gång för att jag kanske hade belastat honom lite väl mycket, tog något bock-aktigt anslag och sådär. Kul kontrast för däremellan var han faktiskt lugn och fin. Som att det inte var så mycket stress/osäkerhet utan mer åsikter. 
Provade lite korta-länga skritten, övergångar skritt trav, sen byggde vi på med "trappan"-aktigt alltså växla ofta mellan ganska fri skritt - samlad skritt - trav - anslag. 

Sista anslaget blev riktigt trevligt kändes det som! :) Och jag tror han fick till en bra ansats i vänster. 
Summan av dagen är att jag är jättenöjd både med mig själv och pålle, men båda är nog ganska möra nu! Båda fick det lite spännande så att säga, och fick jobba!  

Mysig morgon

-Uppdaterat med bilder-


När man varit ut till stallet mest på kvällarna är det riktigt mysigt att vara där på morgonen/förmiddagen som omväxling! Särskilt idag när det var fint väder! :)
Lite blåst, men ingenting jämfört med igår, soligt och fint!

Hade inte så mycket tid på mig tyvärr, skulle börja jobba på förmiddagen, så vi passade på att ta en kortispromenad på grusvägen för att börja härda fötterna lite smått. Det mesta av vägen har hunnit tina fram.
Det var mysigt och Deluxen var en trevlig promenadkompis! :)Han var mycket roligare att titta på i hagen också på dagen! ;) När jag skulle fylla på vatten i thermobaren trodde han nog jag kom med käk, för oj vad ivrig han blev att komma och kolla vad jag hade i hinken! Än så länge är underlaget i hagen rätt ok, där det är lite isigt är det ändå ojämnt så det går att få fäste. Har blivit isigt precis vid utgången så där har jag kastat ut spån, skönt så länge man slipper börja greja i hagen också!-Har du käk i den där?!Hem till höet igen!

Skönt att se också att han faktiskt ligger ner och sover ute. Jag hade slängt ut en spånbal vid väggen där det är lä, och man brukar se att han har legat ner på spånet i pälsen. Även är det skönt att han har börjat dricka ur thermobaren igen, ett tag dissade han den totalt. Ser lite roligt ut för thermobaren står lägre än snön bredvid, så det blir som att dricka ur ett hål i backen!
Min fina lille pålle! :)

Nästa lektion

Ikväll var det lite liv och rörelse i ridhuset! Stackars lille Tabben blev skraj när en unghäst började studsa fram i galopp och hon på backen försökte smacka fram den, han trodde väl den kom studsande mot honom! Inte lätt att vara en liten pålle! ;) Men det gick bra, försökte att inte vara så nära när dom skulle galoppera.
En annan tjej höll på att galoppjobba sin ponny och öva lite annat smått och gott med olika ridvägar. Ibland blev det missförstånd om vem som skulle väja, t ex om jag redan var en bit innanför spåret och hon kom rakt emot, så då fick vi öva ibland på att snabbt flytta sidvärts à la skygga på kommando. Funkade förvånansvärt bra! :P

Funderade på om jag ska prova den grejen när man övar t ex diagonalslutor! Låtsas som att man skyggar för något för att få mer tvärning och energi! Hehe!


Det matte egentligen hade tänkt öva på var lite kvarts-piruetter (rida på en fyrkant med många varvbyten) och samling i skritten + travövergångar. Ffa mattes fokus i sitsen. Jag kände mig nästan taskig och tjatig till en början när det kändes som att jag emellanåt var övertydlig och det inte hände något ändå. Sen tänkte jag mer i stil med att nej, nu får jag bli "taskig", jag vill ha svar! Och det märks tydligt hur mycket mer han kan svara för sitsen när man väl har fått till några bra steg, behöver inte alls vara övertydlig på samma sätt när man väl tagit sig över tröskeln. 

I kvartspiruetterna däremot kändes det hyfsat bra/konstruktivt direkt. Lättsammare än att gå på en volt, och det blir ju snabbt eftergift - avlastning igen. Kändes lite lättare att få h.bak på plats då iom att det blev så få steg i taget.  
Men sen när pållarna runtomkring började komma igång funkade inte koncentrationen lika bra!

Märks stor skillnad om man fått till skritten ganska bra så vi har ett bra utgångsläge för att göra travövergångar. Efter några övergångar blir det en helt annan balans i traven! Men ibland känner jag att det inte heller är värt att sitta och nöta på i skritt, särskilt om man har lite för dåligt med energi för dagen. Därav att det ibland kan bli lite si och så med övergångar, även om jag vet vilken skillnad det gör med bra utgångsläge! :P

Dagens lektion

Jag fick en lektion i fokus idag av pålle, eftersom det var en del störningsmoment (det blåste, och då låter det ju i plåten). Först ska man bekämpa första överraskningsreflexen (första gången är det ju svårt eftersom man inte är förberedd och själv blir överraskad) att spänna sig, hajja till, rycka åt sig tygeln, eller vad man nu har för fasoner för sig! ;)
Sen lyckas stänga av störningarna och bara tänka positivt, fokusera på det vi ska göra, boosta självförtroendet så jag hjärntvättar mig att jag klarar av allt - gör inget om hästen skulle bli skraj och skuttar åt sidan eller så, jag kan sitta kvar ändå, att det råkar rinna iväg framåt gör ju verkligen ingenting när man är i ett stängt ridhus, bara att hålla kroppskontrollen så bra som möjligt och rida på!
Göra lite tvärtom, tänka att prova släppa längre tygel då och då och ge många eftergifter, berömma oss (yep, mig också!) ofta. 
Sista steget var att använda störningsmomenten i träningen, tala om för pålle att nu j*klar, nu använder vi energin från störningsmomenten till att ta i lite till!
Och samtidigt såklart fokusera på ridningen och att försöka göra sitt bästa i varje sekund i det vi gör.

Bra lektion hästen hade lagt upp tycker jag! Haha! :D

En sak som jag tyckt varit bra att träna på sistone är halva stora volter i trav med ganska fri ram och bara känslan att ha ett jämnt tryck från båda bakben. Avslutet på en av E´s övningar där man först ridit en liten volt ut mot långsidan och sen tänjer ut det till en större volt genom att länga ramen. Då har man först satt lite press och övat rakriktning och sen avlastning kombination med check - har jag lika tryck bak?
Men just nu är det alltså kanon bara att hitta känslan att jag vill ha jämnt tryck bakifrån utan att göra så mycket mer samtidigt. Även om ingången till halva volten kanske blev dålig eller halvtaskig (kan variera såklart, och även vara bra) så brukar känslan mot slutet vara att vi har bättre jämnhet i trycket. :)


Förberedelser

Nyfixade fossingar - check!
Dags för att försöka trimma lite inför nästkommande träning.
Ska föröska ta mig tid till (och leta fram) videoklippen från förra träningen, kolla igenom dom för att fräscha upp minnet sen sist.

Men just nu känns prio på träningen mest att spinna vidare på mentala träningen för mig själv! :)


Och så var helgen över igen...

Tiden går fort när man lyckas sysselsätta sig!


Lördag blev det först långdag i stallet med morgonjour, titta lite på träningarna, roligt t ex att kolla på en f.d. stallkompis nya arab och en nuvarande stallkompis´nya jätte-häst (en av dom, hon har skaffat två! ), hade hoppats hinna kolla på fler, men jag ville hinna mocka min box som varit utlånad över natten innan jag tog in herr Delux.  
Lite hovfix och dagliga sysslor, sen hem och däcka... Gör mycket att man är igång tidigt utan att ha med sig nog med käk utifrån energiåtgången. Då hade jag ändå med mig en drickyoghurt som mellanmål. :P

Tillbaka till stallet på kvällen, rida en sväng, orkar inte följa två pass i taget-regeln när det behövs boots, ändå lyckades det inklusive restid ta 2½ timme.Söndag var det kvällsjour, tyckte jag åkte ut rätt tidigt men plockade med lite grejer och packade upp mineralerna som kommit, tiden bara flyger iväg!

Alla pållar utom två var ute. Men en av dom var morsan till fölisen. Småttingarna ville inte vara ute själva så dom kom in! :P Inte så bra, fast två mindre för mig att gå med, hihi!

Sen rida pålle, det gick bra, vi försökte fokusera på skolskritt och övergångar från skolskritt- trav, samt lite rakriktning inbakat, försöka känna av linjeringen. Men det känns som att vi gått ner oss lite och behöver komma igång fysiskt igen. Sånt får man ju hålla igång hela tiden så med tanke på hur lite ridning det blivit senaste veckorna får man väl vara nöjd utifrån förutsättningarna.

När jag sen trodde att jag började vara klar, skulle bara mocka ur boxen lite och sopa stallet, så kom stallkompisen med sin andra jättehäst in och behövde hjälp med att sadla om. Pållen hade blivit arg på sin nya (passande men kanske lite vida) sadel och börjat tokbocka. Ville ha med mig utifall att det skulle gå illa så jag satt och kollade i ridhuset ett tag. Men det gick bra, var nog bara sadeln han reagerat över som hon misstänkte. Lite lustigt, för den han blivit arg över var bara aningens för vid, den som dög var för smal. Men man får ju lyssna på hästen!Summa summarum så blev det en hästig helg, spenderade typ 13 timmar på det om man räknar med restiden. Ändå känns det inte som att jag fick så mycket gjort med egna hästen som jag skulle vilja! :SLite sömning Tabben i blåsvädret

OBS!
Om någon är ute efter att köpa ridgrejer så har jag rotat runt efter sånt jag kan avvara. Behöver bli av med lite sånt jag inte använder och skrapa ihop pengar!

Har bl a gamla Chezz-sadeln (brun 17,5") + tillhörande gjord 75cm, webbers och islandsstigbyglar i lättvikt, tyglar (långa kapsontyglar), ett vaquerobett 12 eller 12,5cm, ett "pessoa magic"-bett 11,5cm (tredelat), och säkert mer om jag rotar runt lite! 

Söker själv ett akademiskt stångbett 11,5cm då jag inte lyckas hitta mitt gamla... Om någon har ett liggandes! :)   

Äntligen helg!

Eller tja, om ett par timmar iallafall. (Sitter på jobbet.) Har haft mindre bra jobbtider denna vecka utifrån hästeriperspektivet och sen har det väl inte varit jätteroligt väder/underlag heller trots det fina vårvädret. Isigt på vägarna där det inte smält ner än, idag har det blåst stormbyar eller nästintill imorse när jag var ute i stallet.
Så mysigt det är att packa hösilage när det antingen hinner blåsa bort hälften innan man fått ner det i hönätet, eller blåser in i ögon/mun/ansiktet beroende på från vilket håll man tar! ;)

Äntligen helg så jag kan motionera min pålle alltså. Sen var han mindre pigg på att komma in igår och idag (brukar inte vara lika pigg på det på morgonen, fast det varierar) så jag har inte kunnat fixa hovarna heller. Inget dressyrande på hela veckan men i måndags blev det iaf lite snöpuls, i tisdags lite fix av hovarna.
Hovarna är prio 1 just nu för det hade hunnit dra iväg en del senaste veckan. Måste vara solljuset som gör det!


Men först, morgonjour i stallet imorgon! Lär antingen bli långdag i stallet med medtaget fika om man ska hinna med allt, eller två turer. Ska passa på att titta lite på när stallkompisarna tränar också tänkte jag! :)

RSS 2.0