Söta lilla ponnyn

Deluxen har inte gått så mycket den här veckan. Jag har varit tokförkyld. :P
Men en sväng utomhus och en i ridhuset har det blivit.

I Lördags så blev det mest fokus på jobbet på fast underlag. Vårt pillar-jobb! ;) I tre omgångar, först komma igång och trampa, sen fick vi med lite fina skolsprångs-försök och levadansatser, och något skolgaloppsanslag.
Man får ju lirka lite med honom för att försöka hamna på lagom. Han kan bli väldigt snabb i takten och vilja fly undan så man får överdriva lugnet i sin egen kropp (lite ovant faktiskt eftersom han ändå är bekväm av sig normalt sett, ska till mycket för att få det hända något, men just i den situationen har han lite tvångstankar vilket jag ju utnyttjar till att få energi.)
Och han kan bli lite väl överpressad ibland, så man får ta det på hans villkor och låta honom bara stå och nosa därinne emellanåt eller vila på hängande tygel en stund (och hoppas att han inte hinner ta tillfället i akt att springa ut ;) ).
Samtidigt som jag ju vill ha det där drivet. Vill inte överdriva det coola och lugna och kravlösa, då går poängen förlorad.

Sen får han såklart sträcka ut emellan i lite rulla på-trav, eller springa på-trav tycker Deluxen, och lugnare lättsammare övningar i skritt, kanske några galoppansatser också.

Avslutningsvis fick Deluxen agera ponnyridningshäst igen.
En kompis, knappt suttit på en häst tidigare, fick åka omkring lite.
Det gick ganska fort fast han var duktig och höll sig i skritt och blev inte spänd eller nervös. Vi provade lite trav också och det gick bra. Båda skötte sig jättebra! :)

Fina springaren!

 
Tack Sara Thörnblad för bilderna! :)
 
Ganska fin linjering (inte förböjd)
 
 
Kanske ser ut som att han inte gör något just. Men kolla knämuskulaturen! :)
 
 
 Hästrumpa!
 
 
Knä- och lårmuskulatur igen! :)
 
 
 
Nöjda för dagen! :)
 

Matte-vila

Så har hästen fått stå lite mer än vad hösilage-magen borde igen då.
Har haft mycket på gång och precis blivit rejält förkyld. :P
Men idag kändes det lite bättre förutom ont i halsen och hosta, tänkte att lite lagom frisk luft säkert är bra.

Ridhuset var upptaget för hoppträningar och jag har ännu inte lyckats få någon visa mig några bra ridvägar = hittar ingenstans, så det som kvarstod var stallplanen och banan runt gården.
Banan är ALLDELES för djup. Så för mig betyder det något man kan lunka runt på 1-2 varv men inte jobba på.
Deluxen verkade iallafall tycka det var roligt att få komma ut och titta lite. Idag kanske det var lite väl mycket att titta på eftersom det blåste ordentligt och hände en del på gården. Men han var jätteduktig!
Han verkar nästan tänka på att matte ska hinna med i svängarna när han gör något hopp i sidled. Mattes lille sötnos! :)

Sen varvade vi lite krumelurande i skritt -försök till skolgaloppsanslag på stallplanen med att ta lite fri trav en kort sväng där underlaget är fastare än på resten av banan och tillbaka igen.
Normalt sett har han ganska bråttom hemåt och står emot lite bortåt (för att det kan vara något farligt man behöver hålla koll på). Nu tror jag inte riktigt han vet skillnaden. :P

Hoppas jag hinner rida något i ridhuset till helgen. Ute är han tro´t eller ej mycket latare, just nu iallafall, så det är svårt att jobba igenom kroppen lika mycket.

Träning för Birgitta 7/9 2013

Mot alla odds tog vi faktiskt oss iväg på en lektion för Birgitta i Lördags! :)
 
Grabben hade känts lite knackig på sista tiden. Blev lite stel efter han hade blivit biten på låret och kanske har bråkat lite mycket med grabbarna i hagen i allmänhet. Men det var ju inte så farligt att han inte bör ridas och han såg ganska bra ut på fredagen så jag chansade. Och han var faktiskt riktigt fin på träningen! :)
För säkerhets skull fick han sig en ordentlig genomgång och även tänderna kollade. Känns bra att kunna checka av det för ett halvår framåt iallafall.
 
För en gång skull värmde jag upp lite innan lektionen. Vi brukar ju rida två, och nu blev det bara en. Red en kort sväng på vägen och lite ut/in vid ridbanan (då blir han pepp så då passar jag på att samla lite mer, när man har mer tonus). 
Under passet fick vi öva lite på att tänka på handens placering och känna att hästen trampar fram till handen, att bakbenen strävar i rätt riktning. Vi brukar ju öva en del så hemma också så inga konstigheter egentligen. Ibland stämmer det klockrent, sen glider det iväg lite och så håller det på sådär. Olika delar av volten/ridbanan kan ha lite olika effekt också (drar lite mot grinden, rätar ut sig vid fyrkantsspåret, t ex).
Sen provade vi lite samling - galoppanslag. Satt ganska hårt inne med galoppen idag. Men det brukar bli så om man glider runt länge i trav snarare än att ladda upp med samling/många övergångar. Bra muskelarbete fick vi väl förhoppningsvis till!
Sen glida runt lite i trav och länga ramen som avslutning.
 
Inte så innehållsrikt som när man rider två lektioner, men det kändes ändå givande. Bara att kunna bolla tankar om träningen är guld värt!
Och han skötte sig ju faktiskt riktigt bra den lille farbrorn!
 

RSS 2.0