Valborgspaus

Hade faktiskt tänkt rida idag, passa på när jag ändå hade morgonjouren att rida innan ridhuset var bokat. "Som vanligt" sprack dom planerna för ridhuset blev upptaget redan kl 8 istället för 9 som det stod både på whiteboarden i stallet och på ridhusschemat. :-P
Ingen idé att åka dit ikväll och rida med tanke på raket- och smällar-risken. Folk brukar börja tidigt!
Så tabben fick vila. Heh, förutom att han var på spänn i hagen efter lite regn och mycket att titta på!

Jag passade på att titta lite på westernträningen. Det var intressant att se, kul att se lite annorlunda ridning och fina hästar! :-) Kunde dock återigen konstatera att det inte är något för mig och Tabben. För långa lektioner, för lång/låg form (vilket han väl iofs kanske skulle klara nu, men tappar han balansen måste man vara schysst och hjälpa honom hitta den igen) helt annorlunda hjälper/signalsystem som jag känner inte skulle passa oss.
Intressant ändå att sitta och försöka klura ut vad tränaren ser/tänker/vill. Just signalsystemet hade jag svårt att hänga med i (hur-varför) trots att jag ändå provat rida western några gånger, men vad tränaren såg kunde jag hänga med i, i det jag hann se iallafall.


Vilken härlig dag!

Idag fick jag sällskap av Linda, en gammal kompis som var på besök, nuförtiden bosatt i skåne. :-)
Jätteroligt med sällskap! Det blir en helt annan sak när det är en gammal kompis som man kan prata häst med, passa på att göra något kul, visa vad pållen lärt sig sen sist! :-D
Stallkompisarna är också trevliga men jag har inte hittat samhörigheten riktigt att känna att man kan prata fritt, bolla tankar, osv.
Det saknar jag lite i vardagen. Att ha någon att hitta på roliga saker med, trigga varandra att prova något nytt eller testa gränserna litegrann för vad man tror är möjligt, sporrar att visa vad man kan, allmänt ha ridsällskap lite då och då, ha någon att dela glädjen med när det går bra och bolla tankar om det känns som att man fastnat. :-)
Eftersom jag inte riktigt har det på hemmaplan blir det desto viktigare för mig att komma iväg på träningar då och då. Men i slutändan är det ju vardagen med hästen man vill ska vara rolig.


Dagen till ära hade jag klätt upp mig med vita ridbyxor och nyinköpt kavaj! (150:- på rea, alldeles lagom!) Tabben fick en liten fläta med vit rosett i manen. Linda tog lite bilder och videoklipp både från uteridbanan och i ridhuset. Det är lite väl mycket hinder ute nu på ridbanan och lite stor bana i allmänhet för att jag ska vilja galoppera där än, men det fick vi demonstrera i ridhuset! Tabben var jätteduktig, passade på att visa sig från sin allra bästa sida i högervarvet. Vi lyckades galoppera en (för oss) väldigt fin galopp i högervarvet flera varv på en volt! :-D
I vänster var det lite svårare, som att han inte riktigt fick det att stämma mellan fram- och bak och det blev mer tralopp av det hela, gjorde en fin samlad fattning också men i fel galopp. Men det gör ingenting, jag räknar med att det kommer i takt med att rakriktningen blir bättre och att han lär sig bättre teknik! :-) Eller att jag lär mig hjälpa till bättre i takt med att känslan utvecklas.

Linda fick också hoppa upp och rida lite. Det var jättekul att se att Tabben var så snäll och cool fastän han hade en ny ryttare på ryggen. Han var rätt pigg och ville inte gärna hålla skritten så länge, men det ser jag inte som konstigt när vi precis hade övat galoppfattningar. Det märktes att han fått mycket bättre balans och har blivit allmänt mer skolad och lydigare, även om han fortfarande är ganska svårriden. Inte så förlåtande om man säger så! ;) Man får ett helt annat perspektiv av att stå och titta från marken, och av att få höra en annan persons synpunkter både från backen och av att rida själv.


Bilder kommer förhoppningsvis inom kort!

Ni får hålla tillgodo med en bajs-bild så länge. ;)


Därför är det bra att lära sig avlastningssits? Haha



Ett kom-ihåg till mig själv angående galoppen som vi pratade lite om:
I själva inlärningsfasen får man ju räkna med överdriven bjudning och att hästen måste öka på eller hålla högre energinivå för att ha nog med bjudning/energi till och klara av fattningen/övergången. En mer pepp häst helt enkelt.
Som det varit för mig nu ett tag, att han ökar energinivån överlag under passet och gärna "föreslår" galopp själv då och då, tar minsta lilla signal som galopp-signal, vill brassa iväg framåt pga det emellanåt, att det allmänt blir lite svårare i övriga ridningen pga det och att man får acceptera mer "go" i hästen. Hellre det än motsatsen, för att det är störst chans att få galopp när hästen är "pepp". Även om det är lätt att glömma bort de pass man väldigt gärna bara skulle vilja träna lite lugnare och noggrannt skrittjobb.

Så upplever jag att det fortfarande måste få vara i vänstervarvet. Att man får försöka hålla balansen mellan att såklart inte låta honom rusa iväg så det ändå inte blir något annat än möjligtvis otaktmässig flängtrav, och att inte kräva för mycket i det varv där han ännu inte riktigt hittat tekniken och inte lärt sig fattningarna. Då dör bjudningen snabbt... 
Medans i högervarvet, där känner jag att jag börjar kunna kräva lite mer, för att ta oss vidare i utvecklingen. Inte tillåta för mycket ös framåt när det inte längre behövs, försöka be honom vänta på mitt kommando även om han får ladda lite först, tänka lite mer på vilket läge man fattar ur och på styrningen.
Det är ju lätt hänt att man börjar bli mer krävande i vänstervarvet för att jag kan vara det i höger, glömmer bort att belöna försöken och försöka göra det enkelt för honom. Eller tvärtom, att glömma bort att våga kräva lite till successivt när det går bra. I högervarvet that is.

Samtidigt känner jag att det är tidigt att prata om problemvarv eller bra varv. Tidigare har han vissa pass haft lättare att fatta galopp i vänstervarvet. Visst kan man gissa rent teknikmässigt att han har lättare för höger pga hur han går i övriga gångarter. Men som med allt så kan ju sånt utvecklas och uttryckas på olika sätt, på vissa sätt har vi svårare åt höger. Kan mycket väl vara att jag inte hittat rätt knappar för att underlätta för honom än, eller att han bara hittade tekniken snabbare i höger.  Det återstår att se! :-) 



Mål när man tränar AR?

Visst går det att ha mål när man tränar AR. :-) Men jag tycker det är svårare att ha kortsiktiga prestationsmål eller spikade prestationsmål i allmänhet även om de är mer långsiktiga. De är svåra att formulera. Särskilt när det mer handlar om ridkänsla och bra grunder snarare än att det "måste" bestå i att kunna vissa rörelser eller övningar.
Det ska vara schysst mot hästen och tas i hästens takt, då är det svårt att ha kortsiktiga mål tycker jag eftersom det är svårt att veta på förhand när hästen tagit till sig övningarna och träningen på rätt sätt. Handlar mer om vad man vill fokusera på att förbättra i allmänhet även om det inte resulterar i en specifik rörelse, grunderna, och mycket sitter dessutom i mig själv om vi ska komma vidare i utvecklingen. Man ska ju helst inte glömma bort alla andra hemläxor och övningar eftersom det ofta lossnar lättare om man inte lägger för stort fokus på "problemet".
Och så nästa detalj - synen på hur man vill förbättra grunderna och utveckla helheten kan påverkas under tidens gång iom att man själv utvecklas! :-S


Att jag började klura på det var för att jag hittade ett gammalt papper jag skrivit som övning i mitt mental tränings-program. Med kortsiktiga och långsiktiga mål.
De långsiktiga målen är i första hand formulerade som att det är rörelser eller moment i sig som är målet. Där tänker jag ju lite annorlunda nu, inte lika konkret. :-)
Sen var det lite svårt att sätta långsiktiga mål med just Tabben, eftersom jag tycker det är jättesvårt att veta hur mycket man kommer kunna önska sig på sikt. Om man måste räkna med mycket stagnerande tid innan man kommer vidare i utvecklingen, vad som kommer trilla på plats i samband med annat och vad som blir mest tidskrävande. Om man åtminstone hade vetat i hur många etapper det kommer utvecklas innan den där konkreta målbilden. Jag får mycket ta hänsyn till skallen, det är ju den tycker jag som är svårast att tidsberäkna. På en 19-årig häst vet man inte riktigt hur många år man vågar hoppas på att kunna träna fullt ut heller *peppar peppar*.  Och min egen utveckling, det kanske är det allra svåraste.

Hursomhelst var det kul att se att mina nuvarande långsiktiga mål ligger högre än vad de gjorde då för 1-2 år sedan. :-)
De kortsiktiga målen är avklarade eller iallafall betydligt bättre även om det finns mycket kvar att utveckla. Sånt är också kul att se i efterhand, just då kändes det som nästan mer än vad jag kunde hoppas på! ;-)



Mitt allra mest kortsiktiga mål just nu är att acceptera att pålle är piggelin. Så jag kan gå vidare och lyckas "rida" bra fastän han beter sig lite annorlunda. Sure, grunderna (det vi borde öva mycket på! Särskilt i skritt) är mycket svårare, men det är å andra sidan väldigt tacksamt med en massa gratis-energi om man lyckas kanalisera den på ett bra sätt.
Tror att pållen skulle behöva en eller ett par riktiga genomkörare för att bli mer tillfreds. Fast utan att få utnyttja det till fart framåt för då känns det som att man får motsatt effekt och att det sliter i onödan om man ska ligga på gränsen till vad hästen orkar. Så det är lättare sagt än gjort när man har pålle som redan efter 10 minuter börjar föreslå att man ska bränna på lite i trav istället eller börja öva galoppfattningar! :-)


Fullt ös

Jag tror min pålle har smygdopat sig i hagen. Energin nästan pyste ut ur öronen på honom idag! Under ridpasset, kanske ska tilläggas.
Matte hade tänkt sig ett lugnt och fokuserat pass, slipa teknik och detaljer. Det tyckte Tabben var en riktigt dålig idé.
Han var förhållandevis snäll och lydig ändå, men hittade många ursäkter och osynliga små signalor eller luckor som han tog som framåt. ;-) Och fick man inte gå framåt kunde det bli lite uppåt eller åt sidan, haha!

Såg nog snyggt ut när han med hög energi travade iväg rakt fram och jag hade lite svårt att hinna med i svängarna, var ungefär på meddellinjen på väg rakt fram och jag var lite velig med vilket håll jag skulle åt, fast vi hade ju en bit kvar till väggen. Jag satt kanske inte riktigt i balans heller, det räckte iallafall för att pålle skulle få för sig att sanden under honom var farlig, tvärnita på framdelen och vända! Haha!
Idag var också en galoppdag. Lite synd att vi knappt hunnit göra något samlande innan, jag orkade inte försöka kompensera för hästens energinivå så länge. För det blev lite mindre rund galopp och lite "trilla på näsan" över det hela, och stundvis en del fart framåt eller rivsvängar. Men galopp blev det! ;-)
Ni skulle ha sett hans "vet inte riktigt åt vilket håll jag ska ta vägen" både överdrivet uppåt och åt sidan utåt (!?) ett par språng i galopp när han opponerade sig emot att inte få ösa på framåt så mycket han ville just då. Sen skulle jag försöka trava av honom och liksom avsluta lugnt. Men just idag var det svårt. Dock hade han väldigt tuff trav att rida i när han fortfarande var inställd på galopp. Vet inte om det var på ett bra sätt eller alldeles för spänt sätt, men power var det iallfall! :-) 




Inte lika energisk i hagen. Han tycker nog att matte ska sluta med att ta bilder och ta in honom istället. :-)

Ännu en dag

Jag var lite slarvig och kollade inte ridhustiderna idag. Det var hundar i ridhuset. Så Tabben fick vilodag idag.
Vi passade på att gå en kort prommis på skogsstigen ovanför stallet. Den är inte så lång, men har man ändå bara tänkt gå en kortispromenad så är den perfekt.
Inte riktigt upptorkad än tyvärr, det var tillockmed snö på en plätt. Plus några vattenpölar och allmänt lite geggigt.
Tabben var duktig men pigg, ville småtrava mest hela tiden. Han var ändå artig och höll sig inom grimskaftslängd utan att dra nämnvärt, då tycker jag inte det gör något om han småtravar. Eller tja, snarare brukar det mest bli värre om man ska hålla på och bromsa hela tiden. Han försökte inte vända hem en endaste gång, vilket är jättebra! :-) Och han verkade tycka det var roligt att få komma ut även om han var lite stirrig i den "nya" miljön.
Modigt forcerade vi (eller snarare hoppade över) två vattenpölar, men när jag skymtade en tredje som såg ut att vara rätt stor vände jag hem istället innan pålle hunnit sikta in sig på den. Det fick räcka för dagen!

När jag hade nattat hästarna och gick till bilen såg jag att hundarna redan verkade klara. Typiskt! Men så går det när man inte kollar ridhustiderna! :-P


Inte riktigt enligt planerna

Jag skulle egentligen jobba i påsk men jag blev ordentligt förkyld och har stannat hemma. Stallsysslorna gör jag ändå så länge man orkar stå på benen men i Fredags kände jag mig som en vandrande zombie. Tur att hästarna skötte sig bra! :-)
Igår tyckte ett par tjejer i stallet att Tabben skulle få en ordentlig rykt av vinterpälsen. Jag var inte riktigt på hugget för det men det var ju snällt av dom att hjälpa till! :-) Han har inte riktigt rätt färg än men det märktes rätt bra tjockleksskillnad i pälsen efteråt. Man undrar när det ska ta slut...



Just det, kameran är halvt återupplivad! :-D
Lite opålitlig, vill inte starta ur vissa lägen, men bättre än ingenting tills jag har råd att köpa ny! :-)




Pigg rackare

Tabben fick hovarna verkade "på riktigt" idag! :-)
Känns bra, nu senare veckorna har det varit jättesvårt att hinna med i underhållsverkningen.

Vi skulle dressyra lite i ridhuset och jag hade planerat att börja med att träna böjning/omformning (alltså mycket fokus på volter, varvbyten, hörnpasseringar) som vi brukat börja varje pass med nu på sistone.
Tabben var rätt pigg, han tyckte det var tråkigt att skritta och hade lite svårt att koncentrera sig. Men böjningen och omformningen sitter ändå mycket bättre nu så det var väl inte hela världen.
Den lille rackarn demonstrerade att det är roligare att öva galoppfattningar.. Så vi började med det ganska tidigt efter lite skrittjobb och ett par travövergångar.

Tabben var en riktig galopphäst idag! :-D Oj så duktig han var!
För det första fick vi ju till galopp ganska snabbt. Han bjöd till den väldigt bra, var ovanligt styrbar i det läget särskilt i högervarvet där han gärna velat snedda inåt tidigare, och hade rund och fin galopp kändes det som! :-)
Första försöket blev bara sisådär 1½ språng, men de(t) sprången kändes väldigt bra, lite gratisenergi av något som lät utanför precis då. ;-) Sen kunde han galoppera runt och fint ca en halv 20m volt i taget, säkert längre t o m vid något tillfälle. Bryr mig inte så mycket om hur långt det blir, men det är ju ett tecken på att han börjar få till det när han klarar hålla galoppen med ganska bra kvalitet så länge. :-)
Jag bryr mig inte så mycket om ur vilket läge galoppen blir heller, om han ökar på lite eller om det blir ur lite mer samlat/kortare läge, så länge man märker att han "bjuder till galopp". Men även det var kul att se att idag kunde han göra båda varianter. Han var så duktig! :-D
Känns som att jag hittat något som fungerar på honom - äntligen!

Sen avslutade vi med en kort promenad ut längs grusvägen. Den är ganska bra att börja härda in barfotafötterna på nu, eftersom den är lite mjuk och inte så stenig.


(Gammal bild)

Invigning

Nu har jag och Tabben ridit premiärturen på uteridbanan för i vår. :-)
Jag hade tänkt att prova redan igår men det blåste ordentligt och pålle var väldigt på tårna pga det, kändes inte som att det hade gett något att hoppa upp så vi promenerade runt lite istället. Det blåste så mycket att fårskinnsöverdraget på sadeln lossnade! :-P

Men så idag var det mycket finare väder. Dock var ridhuset upptaget eftersom hon som kom till stallet strax efter mig skulle hoppa.
Han var lite okoncentrerad men inte mer än vad man kan vänta när det är ny miljö och nytt att titta på. Skötte sig bra överlag tycker jag! :-)
Sen var det lite klurigt med underlaget. De andra i stallet tycker underlaget är perfekt, jag tycker det verkar ganska tungt... Lite mindre djupt än inne i ridhuset men blötare. Plus att det sluttar, så på kortsidorna känns det som att man rider i svag uppförsbacke resp. nedförsbacke, lite klurigt med balansen, särskilt för Tabben som har lite svårt med terräng och att balansera om med ryttare i nedförsbackar, än så länge. Men det är säkert bra träning, om man har lite lägre krav under tiden. :-) 
Bra däremot att underlaget är lite blött för barfotahovarnas skull, då sjunker stenar och grus ner istället för att göra ont i hovarna. På sommaren kan det bli ganska torrt och vasst tycker jag mig minnas från ifjol.

Hursomhelst tyckte jag pålle var duktig och det var trevligt med lite miljöombyte. :-) Men det blev väldigt lätt träning för att jag ville nöja mig ganska tidigt, blev ju jobbigare för skallen med mycket att titta på och eftersom jag inte VET om det är jobbigare för hovarna (och benen i övrigt) att gå på det underlaget förebygger jag hellre så inte pålle blir mör och anti.


Urladdning

Igår kväll blev det som sagt löshoppning! :-D
Jätteroligt att göra något annorlunda och bara för skojs skull! Med tanke på pållens ålder/svårighetsgrad och mina hopp-skills har jag noll ambitioner att få honom till hopphäst igen! ;-)

Han peppade upp sig själv ganska bra så det blev jobbigt i onödan. Brände på fram och tillbaka i full galopp redan under uppvärmningen. Märks att han kommer ihåg lösgalopperandet vi pysslat med för att lära in galoppkommando. ;-)
Vi hade bara hägnat in långsidan med hinder, tyvärr gick det inte att styra in honom dit under tiden han ändå galopperade runt, noll respekt för dressyrpisken eller folk som står ivägen om han väl fått upp farten. :-P
Tvärtom var det bättre att vänta ut tills han stannat och coolat ner lite så man kunde ta tag i honom och sen leda mot första hindret.
Körde 5½-an och väldigt snällt första omgångarna med bara 40-50cm krysshinder. Han har ju åndå inte hoppat alls på minst 3 år och inte regelbundet på kanske 5 år. Höjde till en oxer på 80cm som han flög över med god marginal!
Hoppade bara kanske 6 språng totalt men med allt annat spring utöver det så var han rätt mör och det kändes som läge att nöja sig för dagen.

Kul att se att han hade så fin galopp och fina språng, inte en vägran eller rivning! :-D Min lille krutfarbror! Haha


Så tokigt det kan bli

...för en ynka miss!
Hade varit bussig och bytt pass med en på jobbet så jag skulle jobba kväll och ut till stallet på morgonen. Lite tight om tid så jag hade försökt göra bort så mycket som möjligt kvällen innan för att hinna rida.
Men tyvärr missade den som släppte ut hästarna på morgonen min notering om att Tabben skulle stå kvar inne, 8:20 på morgonen är han inte sugen på att gå in igen! :-/
Så det blev ingen ridning igår, eller något annat med hästen heller för den delen mer än lite gos i hagen.

Så typiskt att man blir ännu mer ridsugen när man inte kan eller planerat att rida! Ikväll ska vi förhoppningsvis löshoppa, vilket ska bli jättekul, men jag funderar på att åka dit tidigare och rida ett pass innan för att stilla ridsuget! :-)


Nu blir det läsning, "Hästens biologi, utfodring och avel". Jag brukar inte ha så mycket tid och ork till att läsa, särskilt när det är mycket annat man vill eller bör lägga tid på, läsning kommer ganska lågt på priolistan. Men det får ta den tid det tar, mycket intressant är det! Har ett par till på lager också som jag beställde någon gång innan jul men inte hunnit läsa. Ewa-Kristina Petterssons bok "Kvinnor i Kalix" har jag nyligen fått hem och ändå nästan hunnit läsa klart. Haha, den hade lite högre prio! :-D Väldigt inspirerande bok tycker jag och bra övningar. Det är övningar som vi brukar träna för B så inget nytt under solen, men det är intressant att läsa hur E själv beskriver övningarna och fräscha upp minnet så man inte missar viktiga detaljer! :-)

Nya tag

Tabben mår bättre nu, tack och lov! Sitt vanliga jag igen. :-)

Senaste dagarna har jag kämpat med att hålla ordning på fötterna på pållen, som i vanlig ordning på våren växer i raketfart. Har hunnit med att träna två pass också, ett normalt och ett lättare.

Nu saknar jag min kamera! :-P På Lördag har vi planerat att löshoppa. Hade varit jätteroligt att ha bildbevis på spektaklet!
Börjar vara väldigt fint ute även på kvällskvisten nu, igår saknade jag också min kamera. Pållen tycker ju inte om vattnet/geggan och envisas med att hålla sig på sin stig i hagen borta vid hönäten. Ser rätt komiskt ut nu när det är en upphöjd stig istället för nedsjunken som i vintras, att han envisas med att klättra omkring på upphöjda smala stigar med snö som han sjunker igenom med jämna mellanrum, hellre än att gå emellan stigarna där det är snöfritt eller mycket mindre snö. Jag blit imponerad över hur säker på fötterna han är och hur duktig han är på att fördela vikten så han nästan aldrig sjunker igenom, trots att varken isen och snön är såvärst stabil. :-) Han envisas med att gå på sin snökant som inte ens borde hålla för en häst, så långt som det går, hellre än att gå i geggan.


Det känns som att jag har börjat få till lite bättre grepp nu när jag ska hålla i hovarna och fila till. Även om det är ganska marginellt så sätter han inte ner hovarna lika frekvent. Det finns hopp om oss också! ;-) (Jag tror ju alltså att han oftare brukar vilja sätta ner fötterna för mig för att jag har klenare och mindre stadigt grepp än t ex hovslagarna.)

Stackars Tabben! :-(

I Lördags provade jag spraya på Absorbine ultrashield för att få bort eventuella löss som kläckts. Lite tårta på tårta, men jag har fortfarande sett en del potentiella lusägg (kan såklart vara något annat också, ex. mjäll, men det är ju lusägg man misstänker när jag vet att han har/har haft löss) och vet inte hur länge Switch fungerar mot löss. Kändes som lagom tid att vänta på att äggen ska ha kläckts.  

Men igår kväll när jag kom ut till stallet mådde han inte bra, och jag tror det berodde på flugmedlet! :-/
Det är bara min teori alltså, men jag tycker jag kan läsa min häst hyfsat bra vid det här laget, och timingen stämmer.
Det hade regnat en del under dagen så teorin är att flugmedlet hade börjat klia i huden (eller eventuella löss som rör sig efter behandling, dom kliar ofta precis efter) och så har han fått i sig av flugmedlet i munnen eller bara allmänt att det fastnat mycket lukt i mulen så han tyckt att all mat luktar flugmedel och kanske mått illa pga "giftet" han fått i sig. 
Hursomhelst misstänker jag att han inte hade ätit på ganska länge. För när jag kom dit var han nerkyld av regnet och väldigt energifattig/loj. Normalt sett har han inga problem att klara av regn och brukar tvärtom vara mycket varmare i kroppen för att kompensera kylan, att man ser att det ångar från honom när han kommer in. 
Det första han gjorde efter att det tagit sisådär 20 minuter att övertala honom att komma in från hagen var att lägga sig ner och se halvt död ut. :-( 
Tog inte lång tid att förstå att han mådde dåligt med tanke på hur konstigt han betett sig redan ute i hagen. Att jag misstänkte flugmedlet berodde mycket på att han flemade överdrivet mycket som att han var besvärad av lukten. 
Inte ville han äta något heller och det kändes som att han började få vätskebrist. Jag lyckades lura i honom ett par morotsbitar men även det var motvilligt, inte ens kraftfodret ville han ha. Och väldigt loj som sagt, ville helst bara ligga halvt utslagen. Men han betedde sig inte som att han skulle ha kolik, han brukar vara väldigt tydlig med om det är magen han har ont i, och det brukar märkas på hur frekvent de rullar. Han ville ju hellre bara ligga och vila utav energibrist kändes det som.


Jag försökte ringa både en veterinär i Sundsvall och distriktsveterinärerna men fick inte tag på någon. Fick däremot tag på syrran (men hon kan såklart inte komma ut, hon bor i Karlstad numera) som tyckte att jag skulle röra på honom lite så han kanske fick igång lite värme om inte annat. 
På med vintertäcket med hals och ut i ridhuset och knata runt några varv. Han var ganska pigg ändå när han väl kommit dit, knatade på i sitt vanliga ("friska") tempo.  
Sen när vi kom tillbaka till boxen igen satte han igång att käka hö det första han gjorde! :-)
Inom kort hade han börjat äta av sitt kraftfoder och dricka vatten också. Vilken lättnad!!
Efter att ha övervakat ett tag till och pållen visserligen fortfarande inte såg "frisk" ut men som att faran var över när han väl börjat käka så åkte jag hem. Distriktaren försökte ringa ett par timmar senare men då var ju krisen redan över.

Hua, läskigt värre! :-P
Idag ska jag försöka tvätta bort flugmedlet med såpa hade jag tänkt. Det var det som stod på förpackningen, att om man ser reaktion av flugmedlet bör man tvätta bort det med mild tvål. Jag ville inte gärna utsätta honom för den stressen igår.

Blöt häst

Tabben såg riktigt nere ut idag när jag hälsade på i hagen. Helt genomblöt! :-P
Men han har täckesförbud så länge det finns risk att han har löss kvar och kallt var det ju inte.
Det är något med blöta hästar, jag tycker alltid det ser ut som att de är ledsna, även om dom inte är det. Ungefär som att jag inbillar mig att de är glada om det är soligt! ;-)

Jag har tappat ridsugen för tillfället. Tyckte jag var så tjatig och jobbig mot Tabben häromdagen att all motivation försvann, eller mest galoppsuget bara för att jag tränade för länge trots att han började bli trött. Besviken på mig själv, det känns som att jag har sabbat en massa.
Nu har Tabben fått vila ett par dagar men det beror också på att vi väntar på verkning. Känns som att det har gått alldeles för länge och att jag delvis gett upp att hålla efter hovarna. Har inte kollat exakt men det skulle inte förvåna mig om det börjar närma sig 2½-3 mån sen senaste riktiga verkningen, och det optimala enligt mig just för Tabben är varannan- var tredje vecka. :-P (jag själv har försökt hålla efter lite ca 2ggr/vecka men jag vågar och orkar inte ta allt).
Det har börjat knäppa ibland i armbågarna vilket brukar höra ihop med hovarnas dagsform. Dom kan ju påverkas en hel del av små skillnader i hovvinklarna.

Lille sötnosen! :-)

Haha Tabben var så söööt igår kväll! :-D
Han blev väldigt glad när jag slängde in det nypåfyllda hönätet i boxen. Tycker väl det är mer stimulerande med näten än höet för han hade en tuss löst silage i boxen.
När jag skulle ta ut honom ur boxen och ställa honom i stallgången så tänkte han ta matsäcken med sig. Han lyckades bära 7kg´s höpåsen halva vägen ut i gången säkert 5 meter iallafall, som att han vägrade lämna den. (först la han den mitt i boxöppningen så han hade behövt kliva över för att komma förbi, så jag tänkte snarare att han skulle få gå hinderbana för att komma ut).
Sen när jag hade ställt in honom igen efter ridningen och skulle tvätta svansen/bakdelen, då hade han ställt höpåsen i/på sin vattenbalja! :-P
Just ja, den glömde jag ta bort... Men förhoppningsvis är han smart nog att ta bort den själv om han är smart nog att lägga dit den! ;-)

Han var inte så glad att gå in igår hörde jag för det är världens sjö precis utanför hagen fram till stalldörren. Han och vatten liksom. Jag vågar inte miljöträna honom att gå igenom där femtielva gånger heller eftersom det är is i botten. Fast nu kan man snart gå runt i värsta fall och gå in genom andra dörren. Haha, gå typ 200 meter runt hela stallet istället för 2 meter genom djup vattenpöl! ;-)


Igår körde vi lite annan variant av galopp-försök. Jag provade lite mer åt det jag har gjort med tidigare hästar men som inte funkat på Tabac. Det var så länge sen jag provade det (2 år?) kändes värt ett till försök nu när det hänt en del sen dess. Övertydlig med takten och vänta ut.
Vi fick till några bra ansatser och någon rätt kass galopp. Överlag tycktes jag det kändes lite mer effektivt men mycket jobb för lönen för det så att säga, förhoppningen är ju att det ska bli lättare och lättare.
Jag använde tygeländen lite som ett spö för att förstärka takten i ytterbogen. Tänkte använda ett spö först men han blir så på gasen då så jag fegade ur. Haha, fast trots att jag har extralånga tyglar och bara hade kanske 1½dm tillgodo i änden att använda mig av så kändes det ändå som att jag satt med alldeles för korta tyglar! Han har längre hals än man tror den lille rackarn!

Fortsättning följer

Ska bli spännande att se hur det går med lössen. Det är ju ett ganska stort stall med 11 hästar, alla pysslar med allas hästar mer eller mindre iom jourerna. Jag föreslog att alla hästar skulle behandlas med antingen Switch eller Absorbine Ultrashield vars ämne också kan ta bort löss. Det var ingen hit.. :-P Inte ens stallägaren ville behandla hästar som inte har ohyra. Det kluriga är ju bara att veta om dom har det när man inte ser det förrän de hunnit få många löss (vissa går det inte alls att se på men de smittar andra ändå).
Och jag blev rätt paranoid när jag såg en häst klia sig rätt mycket häromkvällen.
För egen del handlar det ju om att jag är orolig för återsmitta. Jag vill komma ut och träna och det vågar jag ju inte göra med gott samvete förrän jag kan säga till 99,9% att hästen är lusfri. Ju större risk för återsmitta, ex. om fler i stallet får löss, desto längre lär det dröja innan man vågar säga att min är lusfri. :-/
Men framförallt så är det ju för att skydda stallet som helhet och bespara dom andra allt jobb som medföljer om deras hästar blir smittade. Att man inte vill använda Switch kan jag ju förstå eftersom det är väldigt starkt, men Absorbine Ultrashield är inte alls lika starkt även om det också är starkt för att vara flugmedel. Ingen tävlingskarens iaf.


Nog om det!
Tyvärr har min kamera gått och dött. För att vara en elektronikpryl får man väl vara rätt nöjd med de 3-4 år den levde! ;-) Men nu lär det inte bli några nya bilder på ett tag. Jag har satt köpstopp för mig själv för "allt" som inte är absolut nödvändigt och lite småsaker som mjölk och morötter till hästen, åtminstone fram tills nästa löning.
Låg ju redan lite back och så uppstod fler oväntade utgifter när pållen fick löss.

Ni får nöja er med några gamla!




Det skulle behövas lite uppsittningsträning igen!

Äntligen helg!

Eller tja, den BORDE har börjat för ca 45 minuter sen om jag inte hade fastnat i ett långt ärende precis innan jag skulle ha slutat. Så nu blir det stress ikväll också! :-/

Ska bli jätteskönt att slippa ekorrhjulet i form av äta-jobba-äta-byta om- till stallet - äta- sova (för lite) och så börjar det om. Och till nästa vecka blir det förhoppningsvis lite lugnare, mindre att göra i stallet. Måste komma ikapp med sånt hemmavid, ha tid att laga riktig mat och träna!

 


Igår försökte jag fila till hovarna på Tabac lite. Hade velat ta dubbelt-tredubbelt så mycket egentligen men jag orkar inte ta så mycket i taget. Jobbigt när det drar iväg så snabbt och det hinner gå några dagar för länge, blir så mycket att ta. Sofia skulle ju komma ut och verka i Onsdags egentligen, men jag vill inte gärna ta in någon utomstående att greja med hästen när han har ohyra och inte ens hunnit behandlas för det! :-/ Så vi fick skjuta fram det.




Sen var jag riktigt ridsugen så jag red ett pass i ridhuset. Har märkt att jag ökat på standardtiden för ett ridpass, från tidigare 15-30 minuter så ligger det numera på 25-50 minuter. Igår tror jag det blev 40-45min. Bara jag lägger upp passet bra och jag håller mig fokuserad på det vi gör så känns det inte som att det gör något, han orkar mycket mer nuförtiden! :-)
Det kändes riktigt bra faktiskt. Inte att det resultatmässigt blev några topp-prestationer men det kändes konstruktivt -som att jag hade en plan och lyckades göra något vettigt av den.
Jag övade med koner, planera vägen och lägga in lite olika moment på olika punkter, försökte ha fokus på riktning/böjning. 
Först bara vägen i sig och försöka böja lite förberedande innan hörnpasseringen. La mycket fokus på mina höfter/fötter för att försöka få koll på hans bakben/höfter, i andra hand axlarna och magmusklerna, tygellängden (tillräckligt lång yttertygel och att komma ihåg att länga så snart man ska böja lite till eller byta varv) och såklart helheten, men det är lättare att fokusera på enskilda detaljer om den inte redan känns bra tycker jag.
Sen la vi in samla några steg - samlingsgraden inte så viktig, mer fokus på mina signaler och mitt tonus och att få något svar överhuvudtaget än hur mycket, öppna på kortsidorna, sluta en bit på ena långsidan.
Samlade lite extra (fler upprepningar med lite högre krav på samlingsgrad) sen som förberedande till travuppgångar och så gjorde vi ett par såna per varv.

Som avslutning provade vi lite galoppansatser. Jag provade hejvilt fram och tillbaka lite olika varianter i förhoppning om att något skulle ge lite bättre resultat än resten.
Till slut kom jag på den konstiga idén att istället för att prova ifrån skritt så skulle jag prova att be om galopp från halt utan att låta honom gå fram mer än minimalt (tänk - samma sträcka som för en piaff! ;) ), fokusera på reaktionen även om det råkade bli något helt annat. Inte fästa mig vid det utan bara fortsätta försöka be om galopp tills vi fick något svar i rätt riktning.
Han tyckte såklart det var jobbigt och pressande, men vad annat kan man förvänta utifrån situationen liksom. Nu tycker jag ändå han verkar såpass mogen för det fysiskt att jag bör kunna sätta mer press på att han börjar lära sig mer tekniskt och att svara mer på signalerna, dessutom klarar han av att coola ner på ett helt annat sätt numera än för ett par år sedan.
Det blev lite ryggning, konstiga skänkelvikningar i något skolskritts-liknande, någon pytteantydan till bocksprång- MEN vi fick till två fina ansatser också! :-D
Haha, tydligen kan man ha nytta av hästens tvångstankar vid stillastående också! ;-) Att det måste gå i -någon- riktning så man provar sig fram till vilken matte går med på!

RSS 2.0