Annat smått och gott

Jag har inte ridit herr Delux så mycket på sistone, dels för att undvika irritera såret han fick på tungan i onödan. Det gick t o m upp någon gång i efterhand när han bara hade gått i hagen, så nu i efterhand misstänker jag att han haft styngflugelarver i munnen. Har varit så irriterad i munnen ibland (även när såret sett läkt ut), har dreglat mycket när han ätit hö t ex, gnagt en massa på trä och pinnar. Kanske att det t o m var därför han fick sår på tungan från första början, att han varit irriterad i munnen och tuggat på något olämpligt.
Har ju inte mycket erfarenhet av styngfluga eftersom det inte brukat finnas där jag haft hästar innan, så det var först när jag hörde en bekant där nere i Sörmland säga att hennes häst hade det som jag kom fram till den slutsatsen/gissningen.
Nu är han iaf avmaskad så vi hoppas på mindre irritation i munnen så matte kan rida igen med gott samvete! :) Om inte annat hade han behövt avmaskas ändå med tanke på hur mycket styngflugeägg han har haft på sig.

Det har ändå blivit lite ridning/jobb med hästar, fördelen med att vara på praktik! :) Jag och B har ridit ut en del, hon på Lojo och jag på Karamell. De har så himla mysig skog att rida i och Karamell är en klippa att rida ut på, så det har varit himla mysigt! :D
Sen har jag fått jobba K för hand några gånger, vilket såklart också är kanon, att kunna prova sig fram med en läromästare! Klurigt att hitta knapparna, särskilt om jag är själv utan B som kollar, men när man väl gör rätt så blir det bra! :)
Har även longerat Alteza ett par gånger, och ridit Lojo på banan en gång hittills. Liite jobbigt utan staket, överrörlig och väldigt viktkänslig hingst i en hage där det annars går ett sto = svårstyrt ibland! ;) Men det är såklart nyttigt att öva på, och väldigt intressant att rida en häst som aldrig är riden annat än på Birgittas nuvarande vis. Då kan man inte fuska!


Nu har jag varit och shoppat (göra av med pengar-ångesten sätter in! :P ) lite nödvändigheter. Ett par regnbrallor, ett måste när man ska jobba utomhus många timmar per dag, varmt underställ och två par tunnare ullsockar.
Har också beställt en halsring till pållen så jag inte behöver låna B´s längre.

Färdigbabblat för den här gången! :)

Voltigen

Nu har jag hunnit vara med tre gånger på voltigeträning, jätteroligt! :)
 
Knästående
 
Jag och Ann-Christin på hästen! :)
 
 

Det roligaste är att det är så annorlunda och att man får testa sina egna gränser i vad man klarar fysiskt och tekniskt (och slipper dessutom hålla reda på en häst samtidigt! ;) ). 
Sist skulle vi försöka stå på hästryggen, jag klarade det inte helt men kunde släppa handtagen en pyttestund med böjda ben iallafall! Trodde inte hästens rörelser skulle kännas så mycket! 
Fick sitta i "damsadel" i trav och under traven byta sida till att sitta baklänges på hästen, lägga sig ner på hästryggen och upp med benen, med mera! :) 
Väldigt annorlunda mot vanlig ridning! Och Bellman har sånt tålamod med oss som klänger på ryggen! :P 
 
 
 

Bent-kursen

På begäran, men nu känns det så länge sedan så jag har säkert glömt de allt utom de 10% Bent själv påstod att man kommer ihåg efter en kurs..
 
Det roligaste var att se alla fina ekipage, jätteroligt att inspireras av de som kommit längre (Carina Eriksson med Braut, Anna-Clara med Educada) men roligt med lite olika nivåer för att bättre förstå helheten, och särskilt då att titta på Camilla och hennes elev Ellinors ritter. Ellinor red första gången för Bent och var jätteduktig, såpass att Camilla fick beröm som tränat henne så bra. Roligt! :)
 
 
 
För mig var det nog mest intressant att se källan till vart det som lärs ut inom AR kommer ifrån, för egentligen har jag hört, sett eller läst det mesta men i andras egna tolkningar så att säga som ju aldrig blir identiskt med ursprunget. Men det är nog mer den personliga stilen och pedagogiken som gör att det kan upplevas olika än att hjälpgivning och tänket är så värst olika i grunden.
 
Det jag försöker ta till mig själv och komma ihåg i efterhand är några såna detaljer som kändes träffande. Känna att man rider med hästen framför sätet (kommer inte ihåg hur han uttryckte det - framför skänkeln? men framför sätet kändes lättare för mig att visualisera), noga med att känna att man kommer ner på inre sittbenet, (vilket jag tolkar som att annars är hästen förböjd, i det här sammanhanget var det nog mer att hästen inte är rätt böjd), att tänka på att titta inåt i vissa lägen med öppna-tänk för att få bättre koll på innerbak. 
Att växla mellan att fokusera på schwung och samling.
 
 
 
 
Men ärligt talat så var nog det bästa för mig med att åka på kursen att jag blev ännu mer trygg i känslan av att jag själv hittat rätt, för mig. Utifrån Birgittas/Ewa´s tänk (även om en del såklart är lika också, de har ju trots allt båda ridit för Bent). Att jag är på rätt väg utifrån mina egna mål, även om det inte ser exakt ut som på en Bent-kurs. 
Nu kanske jag är lite smittad av vad jag hört från andra, men jag tror att det bästa med herr Branderup är att han fått så många att börja tänka. Inse att det finns andra vägar än vanliga tävlingsdressyren! :)
 
 

Bilder från uppvisningen!

Det var ju lite synd på vädret, blir inte lika vackra bilder och trevlig upplevelse med uppvisning i regn. Huvudsaken för mig var iallafall att vi hann med att ha lite roligt under våra 5 minuter i rampljuset! ;)
 
För dagen var betslingen provisorisk, jag brukar inte rida med halsring och hade bara provat på kvällen innan (min pålle är väl inte direkt typen där sånt bara funkar, tyvärr! ;) ) därav att jag hade vanliga betslingen också som hjälp/nödstopp.
Att jag ens tänkte tanken på att ha halsring var för att pållen hade fått ett litet sår på tungan (troligen bitit sig i tungan) ett par veckor innan, som såg läkt ut sen ett tag tillbaka, men för säkerhets skull ville jag avlasta munnen lite med att göra en del grovjobb på halsringen. Och så red jag ju som sagt en testrunda kvällen innan för att kolla av att det var ok för honom i munnen och att det skulle vara ridbart med utrustningen. Blev väldigt mycket att hålla reda på med 4 tyglar och en halsring, samt kjol och utsläppt hår att hålla ordning på när man ska sitta upp! :P
 
 
Precis uppsutten, väntar på vår tur och kollar om nödbromsen fungerar!
 
Det mest nervösa i förväg var alltså hur sjutton jag skulle ta mig upp på hästen och hinna få ordning på allt innan han hunnit gå hem i nervositet över mattes bristande koll... Dagen innan hade dessutom tyglarna glidit ur fingrarna på mig, nysmorda i regn, inte såvärst bra nödstopp då inte!
 
Men det gick bra iallafall, en stallkompis var snäll och höll i pålle så gott hon kunde medans jag pusslade ihop grovjobbet.
Och som jag skrev i tidigare inlägg så var pålle oväntat cool för dagen vilket underlättade att lugna mattes nerver! :)
 
 
Det blev lite vad det blev, först var pålle lite spänd så jag skrittade mest omkring en liten bit, sen jobbade jag mot att samla skritten och gjorde någon travuppgång, gjorde ett par galoppanslag också följt av att glida runt i trav en bit efteråt. Jag var himla glad över att det gick ändå såpass snabbt att få pålle "med" och igång, han har ju en historik av att lätt stänga av och vara svår att inverka på. Inte alltid man hinner ladda upp tillräckligt för travuppgångar och galoppanslag på bara ett par minuter! Så jag är kanonnöjd! :)
 
Under uppvisningen: 
 
Någon skojade om att till nästa gång får jag slinga håret så det ser ut som att mitt hår fortsätter ner till hästens svans! :D
 
 
Red mest i högervarvet med alla tyglar i vänsterhanden och ringen i andra handen. Onödigt att krångla till det, träna rakriktning med mera får man göra hemma! Någon i publiken tyckte det påminde om pleasure för att det skulle se trevligt ut och att jag red med en hand. Men själv tyckte jag helt enkelt det blev för krångligt att hålla reda både på tyglar och halsring i samma hand! :P
 
 
Antingen lite lustigt moment i ett galoppanslag, eller om han kanske provade någon annan variant än galopp.? Tyckte bilden såg lite rolig ut iallafall!
 
Här syns det iallfall att det är galopp! ;)
 
 
Det var ju andra med på uppvisningen också, visades lite NH från marken, lite "dressyr" (fast den var nog AR-inspirerad den också) och AR med lite olika hästar och på lite olika nivåer. Camillas yngsta (4 år) elev och äldsta (75 år?) elev, och voltige! Jag har hört (och sett på bilder) att dom var jätteduktiga! Själv såg jag inte så mycket av dom andra.
 
 
 
 
Voltigegänget:
 
 
 
 
Jag lägger med flit inte ut så många bilder på dom andra, vet inte hur uppskattat det är att bli utlagd på nätet. Men det ska finnas alt. komma ut bilder på hemsidan också, www.stall-angen.se
 
 
 
 

Uppdatering

Ja nu har det ju hunnit hända en del och jag har inte mycket möjlighet att uppdatera/lägga ut bilder. Men nu är jag hemma en sväng i Norrland och hälsar på, så nu kan jag ÄNTLIGEN skriva lite mer och lägga ut bilder! :D
 
 
Mest senaste nytt är att jag kollat foderanalysen på hösilaget. Både positivt och negativt överraskad blev jag, det bästa är väl att såpass mycket behov täcks via grovfodret (men behöver balanseras, så det kan bli en del pusslande, vill man snåla så KAN man nog göra det på det mesta, beroende på hur petig man är, och jag är ju den petiga typen dårå...) och att kvoten energi/smältbart råprotein är bättre än jag trodde. Det sämsta att det verkar vara högt med socker i det. Just nu är det inte mycket att göra åt den saken tyvärr, hade jag haft möjlighet att själv välja grovfoder så hade jag nog sett mig om efter andra alternativ!
 
 
 
Styngflugor/styngflugelarver är ett relativt nytt fenomen för mig (tror inte det har funnits där jag haft hästen innan), så är det någon som har tips på t ex bra webbsidor med info om det tages det tacksamt emot! :)
Fästingar är ju också lite nytt, men har hittills *peppar peppar* ändå inte sett någon på hästen.
 
 
Tabben *host* pussar på hagkompisen! :)
 
   
 
 
 
 
 
 
 

På Bent-kurs

Var i Gottröra på Bent-kurs förra helgen (till fots), mycket intressant!

Det jag spontant tar med mig just nu är något nog även "vi" AR-ryttare behöver påminna oss om ibland - hellre se det bra i olika ridstilar och försöka överföra det till vår egen ridning, än att låta bli att studera andra ridstilar.
Eftersom Bent-ridningen är rätt annorlunda mot Ewa´s tänk (även om det finns en hel del lika också) så kändes det lite träffande! ;)

Mycket inspirerande var det! (Hinner inte skriva mer nu tyvärr.)

Uppvisning

Jag och herr Delux var med på en liten uppvisning i Lördags på Ängen (Camilla hade uppvisning för att visa lite vad de pysslar med på gården, med voltige, NH och AR-ridning). :)

Utifrån förutsättningarna tyckte jag både jag och pålle skötte oss kanonbra! :) Riktigt imponerad över hur cool han var även om han sneglade lite när vi red förbi högtalaren där speakerns röst lät.
Jätteskoj! :)

Bilder kommer säkert framöver, kan inte lägga ut det nu.

RSS 2.0