Träning för Pernilla 16-17/5 -09

Nu är det så långt i efterhand så jag redan börjat glömma detaljer tror jag! :-P Kanske får fylla på allteftersom jag kommer ihåg.
Hursomhelst så var jag och Tabben på träning för Pernilla, första gången för henne så det var lite pirrigt.
Tabac var ganska tittig/spänd (mer spänd än tittig egentligen, sådär på en halvkonstant låg men irriterande nivå) så hela första dagen kände jag egentligen inte att vi fick mycket vettigt gjort. Satt och tittade igenom videoklippen som farsan filmat och det känns som att det lyser frustration från alla tre parter när hästen inte är riktigt mottaglig för kommunikation och jag ändå ska be om ditt och datt och vi fortfarande blir "bedömda" när jag känner att nä, jag kommer inte få rätt svar nu, jag har ingen häst framför mig.

Men vi blev aktiverade iaf för att försöka komma till mer och mer jobb, fick öva att göra 4-metersvolter i hörnen och 8-metersvolter på mitten av långsidorna. Eftersom han gärna sneddar och blir svårstyrd så fick jag gärna ta ner tempot en hel del och t o m göra halt om han inte lyssnade på styrningen för att vara noggrann med styrningen och trigga honom att böja sig efter spåret och hitta balans. Det var en väldigt nyttig övning för oss tror jag även om jag också tror att vi hade haft mer gratis om han inte varit spänd för då lyssnar han som sagt inte lika bra på hjälperna och det är sällan någon idé att korrigera för då tar han det negativt istället.
En annan grej vi fick göra var S-övningen som vi tränat en del för BJ också, öppna ur hörnet på långsidan, vänd in i en halv volt på mitten av långsidan, lägg en halv volt åt andra varvet så det blir som ett "S" och den biten länger man tyglarna lite så kusen får längre ram, direkt ute på långsidan igen så blir det sluta.
Hela första dagen fick vi bara öva i skritt. Det tyckte både jag och Tabben var väldigt tråkigt och man kände hur han tappade energi, på ett sätt VILL man ju bli av med energi när det förbrukas på fel sätt (stress/spänning) men på ett annat sätt vill man liksom hellre förvalta den så man fortfarande har glädje och energi i jobbet. Så andra dagen när vi hade skrittat ganska länge första passet så kände jag att jag ville trava. Tabben tyckte det var mycket roligare! ;-) I skritten hade vi för mycket skjutkraft, i traven hade vi först nästan för lite skjutkraft så jag fick t o m driva på ett par gånger. Enligt Birgitta så började jag RIDA på ett annat sätt i traven och var plötsligt noggrann med ridvägarna, enligt mig själv så blev hästen mycket mer med och blev på så vis lättare att rama in. Lätt att styra om han går och tittar på annat och t o m skyggar liksom.

Ett par detaljer som Pernilla påpekade under kursen var 1. aldrig ta tygeltagen bakåt (eg. ganska självklart sen tidigare också men det där med ovanor som man gör omedvetet...) 2. INTE rida med kapsonen, jag fick länga den helt. P tyckte att Tabac blev stressad av den eftersom den är krävande, själv tycker jag snarare att han inte lärt sig hur han ska svara på den och spänner emot istället. Hursomhelst också en dålig ovana att sitta och pilla i innerkapsonen så det ska jag försöka lära bort, jag insåg under kursen att det faktiskt inte gav något, vilket jag själv nog vetat länge "egentligen" men t o m fått order av andra tränare att använda mig av för ställningen.

Mycket att smälta nu...

Blandad kompott

Har hänt lite sen sist. Alldeles för mycket tycker jag, det är väldigt upp och ner!

Vi har varit väldigt mycket i ridhuset på sistone, både något tillfälle för att galoppträna och sen en del dressyrande. Det har inte gått såvärst bra. Framförallt har Tabben varit okoncentrerad och jag har liksom inte fått till så mycket vettigt. Försöker jag träna sitsen så blir det pannkaka ändå när Tabben yrar iväg mentalt, väldigt svårt att sitta bra hela tiden när man knappt kan förutse hur hästen kommer gå! ;-) När vi har försökt öva samling korta-länga har han blivit uttråkad och stressat upp sig för minsta lilla alt. krävt rejält stora hjälper för att reagera och liksom inte blivit såvärst märkbart mycket bättre under samma pass. Har vi övat skolor så har strukturen och resten inte varit tillräckligt bra - iofs har öppnorna längs väggen funkat ganska bra, tycker jag kommit åt innerbak i båda sidor bra, till och från men lite mer än vanligt. Och har vi bara yrat omkring och gjort lite skänkelvikningar så har han gått ganska fint men då tar han väldigt gärna lite stöd i tygeln så även om man inte märker det just då så märker man det på att han får svårt att svara på förhållningarna/halvhalterna. 
Tabben har varit lite "trotsig". Något beror det ju på och förmodligen hänger det ihop med att han varit ofokuserad, störigt är det iaf iom att det sabbar känslan. 

Igår drog han dessutom hem när vi bara skulle ta en promenad i grimma och grimskaft! :-P Ville inte gå över en vattenpöl (den första vi såg gick bra lustigt nog, den skuttade han över) och lyckades hamna i en position där jag inte kom åt att vända huvudet -och på så vis bromsa- honom, så när han märkte att jag inte kom åt ökade han farten framåt och var till slut lös galopperandes hemåt! Den lille rackarn! ;-) 
Med tanke på hur mycket som gått kasst på sistone, och att jag är orolig att han ska lära sig ovanor, att vi hamnar i cirklar som blir svårare och svårare att bryta så ringde jag till en duktig NH-människa jag känner. Hon tyckte visserligen det var svårt att ge råd över telefon, betonade att inte pressa utan försöka märka de små tecknen tidigt så hästen inte kommer till en så obehaglig gräns att den tvärvänder och försöker komma undan som Tabac. Visserligen tycker jag den biten är svår eftersom han oftast försöker med det direkt så snart man märker en reaktion på honom, men det KAN ju mycket väl vara för att man inte varit tillräckligt uppmärksam i det läget så jag ska försöka tänka på det ännu mer så man kan passa upp på sig själv. Likaså att man ger honom en paus emellanåt och inte utsätter pållen för press för länge, att man backar tillbaka en stund och sen börjar om. Det där försöker jag ju tänka på, å andra sidan kan det ju vara så att jag HAR tänkt på det tidigare och att det därför blivit bättre, men att det räckt att man slarvat en eller ett par gånger för att kusen ska reagera annorlunda som han gjort nu. 
Hursomhelst så hjälpte samtalet att förbättra motivationen iaf! :-) Från att ha varit VÄÄLDIGT låg!

Tabac har haft lite ögoninflammation eller något åt det hållet, rinniga ögon, aningens varm och svullen precis vid tårkanalerna och geggig ffa i ena ögat. Häromdagen så projektade jag med att göra rent ögonen med koksaltlösning. Inte det lättaste (eller trevligaste enligt Tabac) men hanvar jätteduktig utifrån omständigheterna tycker jag. Nu får han ha fläta i pannluggen ett tag för att undvika irritera ögonen i onödan. 
Observera att på nedre delen hade han massvis med vinterpäls kvar precis i pannan vid triangeln man ser ovanför stjärnen, på övre bilden har jag pillat bort den, ihoptryckt så blev det ungefär som en pingisboll med päls bara från den lilla biten! Var orolig att pållen höll på att bli flintis! ;-) 

Idag fick jag hem ett nytt bett som jag inte kunde låta bli att beställa. Var ca 2-300:- billigare än normalt sett och jag har länge velat testa någon annan typ av stång för att se vad han trivs bäst med men dragit mig för det när dom är så dyra. Grymt dyrt i onödan liksom om han INTE gillar det eller om det blir fel storlek t ex. Det var i princip samma bett jag har med skillnaden att det är s-format så tyngdpunkten hamnar annorlunda när det ligger i munnen. Ska vara bättre för pållar som lätt reagerar med att krulla ihop sig sägs det. Annan kedja också som jag eg. hade tänkt att byta till den vanliga men jag testade med nya kedjan iom att det var för knöligt att få loss den från kroken. 

Hursomhelst så lyssnade han mycket bättre på det nya bättet! :-) Eller snarare så kunde han svara bättre på inverkan och då behövdes det mycket mindre signaler. Ikväll så övade vi lite lydnad skulle man kunna säga. Att han inte fick gå runt mig genom att trycka in bogen och inte heller bara dra iväg om jag hade bett honom stanna. Då bad jag honom först stanna och sen rygga något steg för att flytta balanspunkten bakåt, per automatik få mindre fokus framåt för att balansera hela honom lite bättre. Det gick riktigt bra tycker jag, det var lite knöligt för oss men till slut förstod han poängen riktigt bra och kunde stå stilla avslappnat längre stunder än vanligt. Vi övade uppsittning på så vis också. Och idag var jag noggrannare med pauser som belöning och för att tänka, dessutom pauser som var mindre krävande genom att bara knata iväg utan krav när han stått stilla en stund. Gav resultat tycker jag! :-) Han kunde till slut stå stilla bättre även uppsuttet!
 

Skitiga hagbilder

Tabben fick vila idag. Han ville inte gärna bli infångad när jag kom till honom i hagen och det brukar vara ett tydligt tecken att nu har han förtjänat en vilodag! ;-)
Stackarn råkade få en stöt på eltråden och fick lite fart. Inte så konstigt med tanke på hur eltråden syns. Men det blev lite bilder i rörelse iaf tack vare det.

Lite fina gångartsuppvisningar:

Galopp

Ikväll tänkte jag ta tag i saken att lära Tabbe fatta galopp med ryttare på ryggen. Vi har ju redan lyckats få till en fattning i vänstergalopp tidigare och sen tog det stopp i högervarvet, därav en paus med grunder innan det nu kändes dags att prova igen.

Jag byggde upp vår vanliga inhägnad i ridhuset som består av hinderstöd med linor som skär av ridhuset till en stor volt, sen en liten fyrkant av hinderstöd innanför. Det senare för att hindra att han oönskat byter varv eller skär av alldeles för mycket i högervarvet, jag vill ju kunna inverka så lite som möjligt såhär från början när det är att få galopp öht som är det väsentliga. Sen fick han galoppera 1-2 varv i varje galopp lös utan ryttare för att han skulle börja tänka galopp. Tabbe var jätteduktig, ville nästan galoppera på lite för länge! ;-) Han blev påklädd och mattes nerver kom igång som vanligt med spagettiben och höjd puls så jag var tvungen att småsjunga lite och skritta runt ett varv med honom innan jag satt upp.
Väl uppe på hästryggen så fick jag först försöka hitta lite stabilitet i mig själv- hitta fötterna i stigbyglarna för att dom inte skulle glappa eller åka bak, försöka hitta en bra position osv. Först blev det bara trav och klureri med att styra öht och försöka känna av vilket läge som skulle gå att fatta ur, jag testade att driva på med dubbelsmackningarna och "galopp!" men det blev för obalanserat och dåligt med styrseln så då saktade vi av igen. Tabben var så duktig, han lyssnade på mina förhållningar och kunde t o m göra halt eller skritta på kommando! :-) Så till slut så kändes läget bra och jag bestämde mig -"nu galopperar vi!" och vågade driva på tills vi fick galopp. Det blev väldigt framtungt, inte någon vidare struktur, men galopp blev det! Tabben fick beröm och sen nöjde jag mig för dagen.

Jag tycker det är kul att känna hur stor skillnad det är i grunderna. Jämför man med sist jag försökte mig på samma bravad så var både huvudet (coolheten), lydnaden, styrbarheten/rakriktningen och balansen mycket bättre den här gången, även om man fortfarande såklart får prioritera bort det ganska mycket för att inte bli för petig och låsa honom när man ska fatta galopp.


RSS 2.0