Igång igen?

Äntligen klar med fossingarna! Om man nu någonsin blir klar... Haha!


Jag har skaffat lite sommartillbehör till Tabben som vi ska prova:

*Näckens hudvårdsolja, ska vara bra mot svans- och manklåda
*Bromsbroms från samma tillverkare, flugmedel som ska fungera mot det mesta inklusive bromsHeh, som ni kan se har jag redan (miss)brukat en del. Svårt att säga hur det fungerar än iom att jag alltid har smörjt/sprayat på kvällen och inte haft möjlighet att hålla koll ute i hagen hur han beter sig.
Klådan är tveksam. T ex så kliade han svansen häromkvällen ca en timme efter att jag smörjt in svansen ordentligt. Vi får se!


Idag tänkte jag rida lite mer seriöst. Hoppades på att koncentrationen och fossingarna ska kännas bättre idag än igår (igår var pålle väldigt distraherad och svårjobbad + kändes ganska "stum" och inte så arbetsvillig).
Nu ryker sadelöverdraget inför sommaren! Haha, jag har dragit på det länge för att fårskinnsöverdraget är så otroligt mysigt! :-P Egentligen borde jag ha dragit av det bra mycket tidigare, sitsen blir så bred med överdraget på att det är nästintill omöjligt att sitta bra.

Såhär ser sadeln ut utan överdraget:...dock har jag balanserat om det nu efter att ha tagit bort överdraget, efter att bilderna togs, mank-iläggen som legat under bossorna framme vid manken för att höja är borta.
Det känns en enorm skillnad att rida i den nu, trots att det är ca 1½cm sänkning fram och ett par cm smalare sits det är frågan om. Tror positionen gör mycket!Idag kom jag och pålle igång lite bättre med träningen.
Vi är inte på topp, men något vettigt får vi gjort iaf! :-)
Vet inte om det var sadel-ändringen eller verkningen, eller kanske både och, men idag kändes han per automatik mycket lättare att "få tag i" bägge sidor på. Då är det mycket lättare att jobba.
I traven så vilade han kvar bra med fötterna - lite otippat nästan eftersom han var så yr i bollen och framåt igår i jämförelse, men ryggen hade jag gärna haft igång lite bättre. Som att han satt ihop, men att det var lite stummare/lägre energi än när vi är på topp.
JAG red garanterat bättre idag, igår blev jag smittad av "yra omkring ofokuserat", idag var iofs omständigheterna mycket lättare men jag tycker att jag var "med" bättre i det vi gjorde och mycket mer noggrann!


Att vara hästägare

...borde ibland kunna jämföras med att vara förälder. Ok, jag ska inte säga så mycket om det egentligen iom att jag inte har några barn, men utifrån vad jag kan tänka mig! :-)

Haha jag skulle garanterat vara en riktig hönsmamma. Eller kanske tvärtom "äh, små barn läker snabbt!" för jag har en tendens att vara lite scizofren på den biten! ;-)
Så är det iaf med Tabben. Å ena sidan tycker jag att "Vaddå regntäcke?! Det är ju plusgrader ute! Tabben är för tusan ingen MES."
Ena gången låter det: "Ett litet sår? Bah, imorgon är det läkt! Hålla på och dutta och tramsa när man har en stålhäst." Nästa gång låter det: "Gaaah, min häst är trasig! Hjäälp!" Haha :-)

Fot-uppdatering:
Igår hade jag tänkt rida. För att hålla igång Tabben även om man tar det lite lätt, trots att jag var väldigt trött efter jobbet och vädret inte var så kul, motivationen var mao inte på topp. 
Stressade ut till stallet, in med kusarna (kvällsjour) inser att nä, Tabbens hovar måste gå först. Mitt samvete kommer inte tolerera att inte veta att jag iaf har gjort allt jag kunnat! :-P (Jag har försökt få ut hovvårdaren i ca 2½ vecka, har ringt säkert 15 gånger utan svar, har försökt få tag på en annan också utan svar.)


Så jag kämpade garanterat i 2 timmar med att fila till hovarna, ta bort det som var uppenbart snett/för mycket utväxt, försökte runda till lite i kanterna i tån iaf, skära bort lite i strålfårorna, bara sånt jag behärskar mao men garanterat inte en "riktig verkning" utifrån hur det borde ha sett ut. Haha lustigt nog så tittade en hovslagare förbi under tiden, så jag passade på att få lite tips! ;-) Det brukar INTE dyka upp hovslagare i stallet bara sådär, så oddsen för att det gör det just när jag ska verka sisådär 21:00 en lördagkväll lär ju inte vara höga, haha! Typiskt att hon hade skadat sig.

Tabben har gått och spänt sig/felbelastat nu när hovarna växt ut för mycket så från att normalt sett vara lättare att lyfta bakhovarna än fram, så är han just nu jätteanti att hålla upp högerbak (lyfta gick ju an, men hålla kvar någon längre stund var det inte tal om). Det märktes att det berodde på spända muskler, vet ju hur han brukar se ut och kännas i musklerna i vanliga fall, plus att han alltid brukar bli så gradvis i samband med att det börjar vara dags att verka.
Jag fick ömsom hålla upp hovar och kämpa för att hålla kvar dom samtidigt som jag gjorde mina tappra försök att fila till och få det så bra gjort som möjligt, ömsom massera/stretcha lätt för att han skulle bli villigare att hålla uppe benet, och ge mig en sportslig chans att klara hålla dom på honom. *pust* Mjölksyra är bara förnamnet, mina ben och armar skakade! Det går inte att vålda upp hovarna på en 550kg´s pålle, även om man ofta hade önskat det! ;-)

Idag blir det till att ta tjuren vid hornen igen. Kan inte låta honom gå med ojämna bakhovar. :-o Jag klarade inte av att göra klart högerbak. Men om det går enligt planerna så måste jag bannemig ta och rida också. Synd att inte dygnet har fler timmar, det hade varit lättare att orka och hinna med allt då!
Borde egentligen träna ikväll också för nu har jag inte tränat sen i Onsdags. 
*suck* helst ska jag alltså hinna hem så snart som möjligt från jobbet vid 18 när jag slutar, för att hinna med att mata mig själv och marsvin, träna (inkl. två ombyten) ut till stallet, sen lär man väl vara klar där vid 22, och så börjar det om igen imorgon.
Haha ok, jag känner mig lite gnällig nu, men jag gillar INTE dom här jobb-passen. När man slutar 18 då känns det som att man kliver upp, går till jobbet, stressar ut till stallet, går och lägger sig och sen börjar allt om igen när man vaknar, plus att det sabbar dygnsrytmen till när man ska gå upp tidigt.


Sommar!

Med tanke på dagens väder är det svårt att tro, men det börjar faktiskt bli sommar! :-)
För pållarna märks det iaf nu när de flesta går på bete på riktigt, dygnet runt.

Tabben går inte ute dygnet runt på heltid men ibland får han sova ute. Han gillar inte att skiljas från flocken men jag tror han tycker det är skönt att gå in och slippa regn eller mygg, och få sova ut ordentligt. Jag tror den kompromissen är bra, för då blir han lättare att fånga in för att träna när han ändå ibland får gå tillbaka till flocken efteråt, förutom de gånger han VILL gå in.

Bildbomb från beteshagen! :-)
Inte så konstigt att bakre manen aldrig vill växa ut!
Apport?!

Ibland kan man det här med bäckenvinkling! ;-)

Någon som har tips på fungerande lotion/medel mot svansklåda?
Inte ens prob-schampot som fungerat bra ibland innan verkar hjälpa. Har provat helosan och det verkar mest göra det sämre. Sen finns det diverse som jag provat för länge sedan utan någon effekt så i nuläget är jag lite skeptisk.
Aloe vera-gel eller silverlotion kanske? (Har dock för mig att silverlotion inte funkade senast, ska prova igen.)


Igår var ett intressant ridpass. Han gick jättesakta mot vad han brukar, haha. Han var lite sommarloj :-P
NOLL energi!
Skitlyxigt att öva skolor, för en gångs skull hann jag med att placera honom och ha honom där jag ville. Men oj oj vad svårt det var att ställa om från att hela tiden försöka vara ett steg före för att hinna med, och vara anpassad till kuse med mycket energi. Det blev nästan som meditation, jag fick anstränga mig för att sitta kvar i nuet och våga vänta kvar i rörelsen. Sen fick man såklart acceptera att det är svårare att få bra kvalitet med noll energi, samtidigt fick vi ju lättare att få till vissa andra bitar tack vare seg-gången. Efter en massa uppvärmning/uppladdning fick vi iaf till lite "pumpande" i skolskritt! :-) Traven var inte ens någon idé att öva i.

Måste få ut hovvårdaren igen. Nu ska vi ta det lugnt tills dess tänkte jag, det börjar märkas att han får svårare för sig pga hovarna som växt.Haha, Tabben har fått magrutor!
Först trodde jag han hade fått en spark under magen och att han blivit svullen. Men när jag kände på andra sidan var där likadant! :-P 
Det var svårt att få till en bild eftersom det är under magen precis bakom sadelgjorden men här är ett tappert försök:


"Bulorna" är lika stora på båda sidor men bilden är tagen snett. Den yttre syns mest i nederkant och den inre kan man skymta konturen av upptill i bild.

Revbensmusklerna:

Det här med tålamod

Dagens svammel och funderingar:


Ja man är ju ännu ganska ung och rastlös.
Även om jag tycker att jag överlag har bra tålamod så brister det när det gäller att vänta på resultat. Ok att man litar på att det ger resultat, men ibland vill jag bara ha nu, nu NU! :-)
Haha, det kanske ni som läst igenom bloggen eller känner mig redan har listat ut.

Jag tror garanterat att det till slut kommer bli fina galoppfattningar, piaff och hela fadderullan, av det som känns rimligt att ta sig till öht innan hästen blir pensionär vill säga! :-P Det ska vara vägen som är det roliga, och det är det garanterat egentligen, men ibland blir det som sagt: "vill ha NU!!" Tur att jag (oftast) kan lägga band på mig gentemot hästen iaf... Haha särskilt med galopp-ansatserna. Känns som det går i snigelfart men det går faktiskt pyttelite framåt varje gång, och det är ju det som är poängen för att pålle ska få tid att hitta tekniken, utan press och med belöning av försöken. För varje gång det blir ett litet pyttesnäpp längre så dyker den där känslan upp att man vill så mycket och vill få till det där sista lilla snäppet.
Men jag tror stenhårt på att det är bättre med "less is more", så man inte låser sig och ..*host*... vill för mycket... ;-)
Haha, det var ju det där med att det är en sak att veta hur man borde göra, och en annan att få till det i praktiken!


Idag blev det tufft!

Hemma efter jobbet så invigde jag en träningsvideo som jag precis fått hem i brevlådan.
Flexi-bar, firm abs, strong back. Har ju en Flexi-bar sen tidigare som jag improviserat lite med utifrån en träningsplansch. Det är en superb manick! :-) En lång stav med vikter i varje ände och ett handtag i mitten som sviktar när man rör på den. Tanken är att man ska få den att svänga fram och tillbaka och hålla staven i rörelse. På så vis tränar man de stabiliserande musklerna i mage, höft och rygg, (går att komma åt det mesta med lite olika träningsprogram).
Själv skaffade jag den för framförallt två syften:
*Hålla rygg/mage i trim i friskvårdssyfte. Med tanke på mitt stillasittande jobb.
*Träna upp bålstabilitet och hållning för att få bättre sits och inverkan i ridningen.

Ute i stallet sen så filade jag till lite, det värsta bara, från Tabbens hovar. Det tar sig! :-) Haha, men där blev det mjölksyra i benen och möra armar också!

Och sist men inte minst - ridning. Red iaf 30 minuter och var lite mer krävande än senaste passen. Fast jag försökte vara minst lika krävande med mig själv, att jag försöker inverka rätt och avlasta vid behov = dvs nästan hela tiden men mer eller mindre (ajaj för låren! ;-) ). Känner att min högerhöft gärna hamnar ivägen, som att högersidan kollapsar och högerhöften blir felvinklad. Det ska jag tänka på och försöka träna mer på!
Tabben var jätteduktig. Vi övade en del i traven också men jag har svårt att komma mig för att öva på lite svårare saker (skolor och små volter t ex). Det är så mycket ändå bara med att hålla koll på kroppen! :-P
Tabben var iaf jätteduktig, även om matte var lite klantig på att hålla koll på ekipagets alla kroppsdelar. Han hade en underbar trav!
Lyckades t o m vara så seriös att vi travade av ett par varv på lång tygel (det har varit ganska svårt för oss, och kräver fortfarande mycket av mig, att jag har hästen "på sitsen" så han kan släppa ut halsen och ändå hålla balansen).

Nu är jag minst sagt mör!(Bilderna är från i Lördags.)

RSS 2.0