Glad häst

I torsdags tänkte jag faktiskt försöka mig på att hoppa ett plutthinder igen. Det gick inget vidare, Deluxen var sitt vanliga själv igen och väjde för allt som var ivägen! Haha! La ner det till en bomserie som vi travade över istället. Vi hade blivit bättre på bommarna sen sist iallafall! Lättare att hålla traven över dom. :)
 
Idag blev det ett tag i skrittmaskinen för Deluxen och sen en kort uteritt. Var i valet och kvalet om jag skulle ta bootsen, visste inte hur underlaget var. Men jag tog bootsen och det är jag glad för! Asfalt, grusigt och knöggligt. Verkade inte besvära honom trots att han bara hade boots fram, på hemvägen bjöd han själv till trav och verkade så glad och nöjd över att få jogga på hemåt! :)

"Travjobb"

Det blev bara ett WE-hinder idag, parallellslalom. Hade tagit fram 6st hinderstöd. Råkat ställa dom lite tätt utifrån dagsformen så det blev mer krumelurer än slalom.
 
La mer fokus på travjobbet. Hitta grunderna, framförallt rakriktningen. Det är ju en färskvara så bra att påminna sig att gå tillbaka till enklare övningar med jämna mellanrum.
Inte för att jag egentligen tyckte dom var så enkla iofs.... Öppnor och slutor i trav. Och forma- följa, att han ska kunna följa sin böjning snarare än att jag behöver styra.
 
Känns helt klart värt att lägga extra krut på travjobbet då och då. Han är så himla rolig att rida i traven när man väl kommit igång! :)
 
 

Styrketräning

Har lyckats fixa ett hyfsat färskt videoklipp på mitt och Deluxens samlingsjobb. (Embryon av tramp, halvhöga- och höga skolor.)
Men eftersom det är långtifrån något färdigt (snarare grovjobb) lägger jag helst inte ut det för allmän beskådan. Skriv om ni vill se så skickar jag länk! :)

Idag blev det lite för bråttom för att hinna rida. ca 20 min i skritten fick det bli. Så ska jag försöka mig på lite WE-träning eller liknande bruks-övningar imorgon! :)

Måndagsmotion

Idag: 25-30 min i skrittmaskinen + kort skrittsväng på asfaltsvägen och lite runt på stallplanen. Blir ju lite jobbigt för hovarna och lederna att rida länge på så hårt underlag, men på vissa sätt tror jag det hårda underlaget är bättre än det mjuka i ridhuset. Särskilt om det är jämnt, inte knöggligt!

Skrittmaskinen

Nu skulle jag väl påstå att Deluxen är invand vid skrittmaskinen.
Han gick där ca 5 minuter med mig som sällskap i Fredags, sen har han gått där själv 20 min Lördag (i delvis lägre hastighet) och 15 min idag, Söndag.
Han verkar inte alls tycka det är tråkigt som man skulle kunna tro, tvärtom verkar han tycka det är trevligt att kunna titta på utsikten och att få en uppgift - följa gallret. Han lärde sig fort! :) Verkar trivas bäst med lite tempo, nästan så han får springa ikapp då och då.
Jätteskönt att det gått så bra, då kanske man vågar lämna honom och gå iväg en stund framöver!
 
 
Idag blev det ridvila för Deluxen. Det blev skrittmaskinen som sagt och en kortare stunds markträning i ridhuset.
 

Veckans uppdrag!

Jag och en kompis tänkte försöka oss på vecko-utmaningar till varandra för att boosta motivationen i vintermörkret!

För denna vecka (eller egentligen nästa vecka) valde jag uppdraget slalom-ryggning!
Alternativt rygga igenom ett L eller både och.

Själv har jag ju fuskat eftersom vi har provat det förut. L:et hade jag provat ett par gånger och kände väl att vi kunde det hyfsat. Slalomet tyckte jag däremot var toksvårt och fick väl inte till det riktigt när vi provade. Därför valde jag det till utmaningen så det blir lite svårighetsgrad på det!

Överlag har vi inte övat så mycket på ryggning och i början har Deluxen varit väldigt anti att rygga. Men så är det väl alltid, att det kan vara knackigt och klurigt i början!
Han är lite överambitiös så det blir ju rätt jobbigt för pållen.

 
Såhär blev resultatet iallafall.
Första försöket var väldigt misslyckat. Var glad att jag fick till ryggning överhuvudtaget och styrningen gick inget vidare.
Andra försöket fick jag bättre kläm på tekniken. Så vi tog oss till slut igenom slalomet mellan de tre sockerbitarna!
Tredje försöket gick ännu lite bättre så då stajlade vi lite genom att rida slalomet tillbaka också. :)
 
Här är tredje försöket:
 

Tre premiärer för ekipaget!

Idag, tro´t eller ej, har jag och Deluxen gjort tre stycken debuter tillsammans!

#1
Trava över cavaletti-bommar.

#2
HOPPA!!! över ett jättepluttigt kryss! Haha!

#3
Gått i skrittmaskinen (japp, båda två! ;) )

Min häst är så himla snäll! Jag är så himla stolt och glad! :D
Han försökte ju liksom, även om det var lite svårt med tekniken och balansen emellanåt. Sög tag jättefint i hindret/cavalettisarna men gick kanonbra att reglera tillbaka och få tillbaka i balans! :) Svårast då att få honom klara av att hålla traven över bommarna, men det var säkert matte som kändes ivägen och störde också. Jag kommer ju knappt ihåg hur man rider lätt! Haha!
Matte är ju ingen hoppstjärna direkt efter att själv inte ha hoppat på minst sisådär 7 år. Råkade hoppa "före" hästen t ex. Därför tyckte jag Deluxen var extra jättesuperduktig som tog hand om matte och försökte ändå! :D

Skrittmaskinen var lite konstig tyckte Deluxen, men han är ingen dum en - fattade grejen ganska fort.
Jag gick med honom där inne och vi höll farten ganska låg. Väldigt snällt i början liksom. Får göra om det fler gånger tills man kan känna sig trygg med att han är där själv. För det är ju då det är praktiskt, när man vågar lämna hästen där och kan göra annat under tiden.

 
Nu har jag ju haft honom i ca 6 år, så det känns väldigt stort! Även om det inte behöver vara så märkvärdigt. Han var så stressad, obalanserad och osäker i början (och svårstyrd/svår-reglerad) så då kändes det inte alls som någon idé att prova hoppa.
Jag är ju inte den som tycker om att hoppa för hoppandets skull om inte hästen verkar tycka det är roligt. Det trodde jag inte Deluxen skulle göra faktiskt. Men nu känner jag mig motbevisad! :)
 

Häststädning igen

Så har då äntligen marken frusit sen ett par dagar tillbaka! Inte så mycket gegga längre i hagen. Pyttelite snö har vi tillockmed! :)

Eftersom hästen fortfarande var geggig, och nu dessutom hade frusna lerklumpar i dreadlocks i svansen som piskade till honom i benen och lät som ett kul-draperi när han gick, så kändes det som bra läge att försöka städa hästen. Kanske han kan hålla sig ren lite längre när det är fruset i backen?
Deluxen verkar trivas ganska bra i spolspiltan nu! Liiite missnöjd pålle för att jag inte fick vattnet varmt kanske men det var iallafall inte iskallt. Nu känns han iallafall som en riktigt tvätt-rutinerad häst! (Vilket han ju säkert är!) :)
 
 
 
 

Sen blev det ridning i ridhuset. Vi travade på ganska tidigt så han skulle komma igång och bli varm hade jag tänkt. Står ju "alltid" en massa hinder framme så vi red lite krumelurer runt dom. Jag försökte tänka på att försöka inverka så bra som möjligt och känna in hästen, känslan av att "glida med" och anpassa sig efter vad hästen behöver, låta bli att störa. (Yeah right, lättare sagt än gjort! Särskilt när man sitter i för långa stigläder för vad som funkar med halkiga stall-gummistövlar! )
Sen kände jag väl att jag ville jobba med trycket framåt, hitta lite dragläge. Blev lite övergångar skritt-trav-skritt och skritt-trav-galopp-trav-skritt osv lite olika kombinationer. Med tanken att försöka få hästen börja niga i steget och använda lite krut till bärighet, sen kombinerat belöna och utnyttja energin till att gå på framåt i trav.
Leka lite med påskjutet.
Det märks att Deluxen tycker om att travjobba! Öronen framåt och pigga ben! Kanske tokigt att lägga över känslor på en häst, men jag upplever att han känner sig stolt i travjobbet, som att han får känna sig duktig, visa sig från sin bästa sida! :)

Vi tog en liten vända "pelar-jobb" också. Med lite tramp-träning och pålles embryo-försök till halvhöga skolor och skolor ovan mark. Känns som att han börjar förstå konceptet. Hur man får matte nöjd. ;) Har börjat ge morot både när han gått in i det lilla utrymmet och morotspaus när han gjort fina försök.
 
Det finns alltid saker att slipa på men jag är mycket nöjd med dagens träningspass! Mycket för att herr Delux också kändes nöjd! Vi smittar säkert av oss på varandra.

Stackars lille ponnyn!

Deluxen vill INTE gärna gå till grinden nu. Djupt med gegga! :P Men det är ju ännu större anledning att man ska komma ut från hagen emellanåt på fastare och torrare mark, så matte får känna sig lite hård ibland.
Tack och lov fryser det väl på mer och mer nu, hoppas inte det blir alldeles för halkigt istället bara.
Det känns som att det är svårt att få till saker och ting optimalt. Är det inte för mycket åt ena hållet så är det åt andra.
Som nu t ex är det påfyllt med nytt underlag i ridhuset. Självklart bättre att rida på än att halka omkring på den isiga stallplanen eller gå på den knöggliga hårda rundbanan. Men alldeles för djupt för lille Deluxen att jobba på.
Jag vill såklart inte jobba onödigt mycket på så tungt underlag så det blev mest jobb vid utgången där det är hårdare. Bara ut lite emellan för att få sträcka på sig och pusta.

Herr Delux var inte riktigt med på det här med att gå fram för hjälperna idag heller. Tredje gången vi skulle in i lill-rummet blev det en del diskussion.
Och första omgången därinne, började med soppatorsk. :P Tog en hel del övertalning att få pålle börja röra på sig.

När vi sen hade kommit igång så kom herrn igång ordentligt. En del explosivt styrkejobb blev det!

Efter jag hade hoppat av funderade jag på om det var något fel på hästen, han var så andfådd stackarn. Kom fram till att det blev en del explosivt jobb som sagt, varvat med tungt underlag, och framförallt -isolerat ridhus för pålle som börjat få ordentlig vinterpäls. :P

Blir orolig att jag kommer behöva klippa ändå! Det blir ju liksom lite av en ond cirkel för då lär man ju få börja med täcke i hagen också för att han inte ska bli kall.

Höst och lera

Ser fram emot att det fryser på mer och mer nu. Trots att jag har en barfotahäst. Leran är minsann inte att leka med när dom går ute dygnet runt i en vinterhage! :P

Vi tränar på, om än inte sådär jätteofta. I Fredags blev det dressyr i ridhuset och i förmiddags något varv runt gården och sen lite skritt-dressyr på gårdsplanen (pyttelite trav emellanåt som avlastning bara, det fanns hala fläckar så man ville inte direkt ösa på).
Idag fick pållen till något som borde kunna kallas skolhalt. Fast vi inte tränar på det. Men det får bli lite som det blir, huvudsaken man tränar rätt muskeltonus så det blir förberedande för levad och stärkande överhuvudtaget. Perfekt när underlaget inte tillåter någon fart, särskilt för en äldre farbror (hårt underlag), och ridhuset är upptaget men man ändå vill få något vettigt gjort!

RSS 2.0