Repetition

Jag jobbade Tabben för hand idag, tänkte prova repetera det Birgitta så tappert försökte lära ut! Dels det och som lite variation. :)

Min lille pålle kan ha lite koncentrationssvårigheter ibland, han verkar inte riktigt hunnit koppla än att arbete för hand är jobb = dags att koncentrera sig! Eller kanske tycker det händer för lite och letar ursäkter. Kan bli tittig, bufflig, har svårt att stå stilla, svårstyrd, rinner iväg, osv och i det läget är det lätt att bli hård och "buffla tillbaka" för att få någon respons. :P Eller att jag känner mig lite maktlös för att han är så kvick i det han gör så jag inte hinner med.
Därav att jag jobbat så lite för hand, jag brukar ha svårare för att vara lika fokuserad på vad jag vill, tydlig, konsekvent osv från marken, från ryggen tycker jag det är lättare (för att jag övat jättemycket från ryggen!). Är säkert en vanesak!Idag började ungefär så, när jag skulle börja jobba. Men jag körde på och försökte göra det bästa av situationen, försökte vara noga med mig, belönade med morotsbit när vi hade gjort något bra. Han blev mycket bättre på att koncentrera sig just under själva jobbet. :) 
Däremellan var han inte riktigt lika lättsam, hade inte riktigt tålamod att vänta på att matte skulle hinna koordinera sig själv och tyglar/spö, eller stanna för att vi skulle byta varv. Men det var kul att kunna komma till det där jobbläget iallafall! :) 

Vi fick till trevliga skrittöppnor på långsidan i båda varv, nästan lättare än uppsuttet nu när jag väl har börjat hitta knapparna, och slutor går han in i bara jag ändrar position i princip så det var ännu enklare. 
Sen provade jag ett par travuppgångar. Vi har bara övat det någon enstaka gång och då har jag haft svårt att överhuvudtaget få honom förstå att han ska trava, har jag väl fått honom i trav så har det runnit iväg och blivit svårmanövrerat så jag gärna har avbrutit efter ett par steg. 
Men idag var det som att han hade smygövat! :D Det gick plättlätt att få igång honom i trav, och väl i trav höll han en jättetrevlig lite samlad trav som jag kunde gå bredvid i, jag kunde länga tyglarna och låta honom länga ramen och fortsätta gå bredvid, traven var fortfarande lika fin! 
Dessutom kändes det som att han kom bättre till ro när han fick trava på lite så, att han var "med" och trivdes i situationen, inget behov av att titta på allt runtomkring. 

Kul när man märker sån förändring i hästen under passets gång! :)
 


Fördelar med försommaren

Ett par fördelar jag märkte av idag;

* Det är ofta drägligt väder, inte så varmt så insekterna blir jobbiga. Idag var det riktigt trevligt väder, varmt i solen när den kom fram emellanåt men svalt i luften (kanske 16 grader, har inte kollat) och fläktande vind som håller de flesta insekter borta! :)

* Om pålle inte är sugen på att komma in, vilket han sällan är förrän på kvällen om han har käk kvar ute, så kan man sadla pållen i hagen istället! Det gick inte i gamla vinterhagen eftersom det var så liten torr yta att vara på och längre från käket till grinden.


Så idag blev det ridning trots att pålle tydligt demonstrerade att han ville vara kvar i hagen genom att springa tillbaka till höet när jag försökte leda honom till grinden. Han vet sin styrka så det är mest skaderisk (för mig då framförallt) om jag envisas.
Fast det kanske sitter lite i skallen också. När jag hade sadlat pålle och skulle tränsa och han därmed fick slita sig från sitt hö, så försökte han dra iväg. Det var ju egentligen en ännu farligare situation (för hästen) när jag hade tyglarna runt halsen och sadeln på, ifall han hade lyckats dra iväg. Men jag var snabbt med och var väl tillräckligt övertygande så pålle stannade innan han fått upp farten. Phew!

Jag försöker ju avdramatisera att gå på lite olika ställen och olika underlag på väldigt light-nivå. Idag hoppade jag upp inne i ridhuset, provade få honom stå stilla en liten stund vid sargdörrarna och testa manövrera honom närmare dom (vore som sagt kul att kunna lära honom att man stänger sargen från hästryggen, men dit har vi långt kvar, han tycker det är jättejobbigt bara att behöva stanna när han tror vi är på väg ut), sen ner till uteridbanan. 
Först gled vi bara omkring kravlöst och red lite runt hindren som stod ute. Sen höjde jag kraven lite successivt och övade korta-länga skritten och några travuppgångar. 
Väl i traven fick han ibland glida på en bit och vi övade på att balansera på underlaget som är lite ojämnt och sluttande. 
Blev ett lättsamt pass, jag var glad bara att han var såpass cool ute att vi kunde koncentrera oss! :) 

Sen red vi tillbaka hem till hagen för att klä av pållen igen. Duktig pålle! 
Bortsett från att släpa grejerna från stallet till hagen så är det bekvämt och mysigt att pyssla i hagen istället för i stallet!Det numera omkullvälta trädet.


Så här fin utsikt har Tabben från sin hage! ;)Tillbaka till vardagen!

Jag har gett mig själv semester den här helgen på så vis att jag inte känt kravet på mig att städa och göra en massa sysslor (hemma tänker jag på, håller ju på att röja ur lägenheten bland annat), ladda energi! Det har varit jätteskönt! Tog med mig det fina vädret hem så hela min vecka har varit varm och solig! :D


Idag fick jag på Deluxen sitt nya exemtäcke för första gången! :) Jag är inte van vid såna så dels var det lite teknik för egen del att trä det över halsen på pållen, och framförallt fick vi härda ett par gånger så han inte tyckte det var jobbigt när jag trädde det över huvudet. 
Men nu ska det bli lite svalare och regnigt emellanåt till veckan så jag avvaktar med att ha det på ute. Har tänkt använda det när det är som torrast och varmast för det är då han har brukat klia som mest.

Han hade lyckats välta sitt träd i hagen! :S Nog för att det var gammalt och dött, men att han skulle lyckas riva ner det bara genom att käka ur hönät som satt fast i det var otippat! Tur han inte fick det över sig!(?)
Jag tänkte utforska skogsvägen och omgivningen runt stallet för att se om där var ridbart än, brukar inte vilja rida där om det är geggigt ( = halkigt) eller för stora vattenpölar som täcker hela stigen. Hoppade upp i ridhuset så fick vi en pyttebit längs grusvägen också runt stallet.
Ett av dom nya hindren blev första titt-objektet, pållen trodde kanske att jag skulle försöka pressa honom att hoppa. Så det blev lite försök att gå hem, men det gick bra. Sen kom vi inte mycket längre för längre fram kom det en stor vattenpöl som inte gick att gå runt, då valde jag att vända istället för att försöka pressa över. Vatten är klurigt, går jag från backen så brukar han hoppa över så långt det går, men försöker jag få honom hoppa över uppsuttet också blir det nog för pressande. Väljer mina "strider"!
Liite miljöträning för dagen blev det iallafall! :)Sen blev det lite dressyr i ridhuset. Jag ville försöka hitta lite bättre energi och samling. Klurigt det där, för å ena sidan vill jag ju väcka igång honom för att få honom börja ta i och få lättare till samlingen, å andra sidan så är det samlingen som brukar väcka honom, och att man ställer krav på att det ska hända något ofta. När det väl släpper så blir det bra, innan det har släppt så känns det lite som att jag är så PÅ hästen att det ska ge motsatt effekt, häst som står emot. Men jag får inte lura mig att sluta i det läget och ge eftergift för tidigt, nöja mig med för lite, då är det ännu svårare att komma till det läge där det släpper. Först jobba, sen vila! :)
Ju mer krävande rörelser/övningar jag vill rida, desto mer märker man om man lyckats spänna bågen tillräckligt.
För att få till galoppen t ex krävs massor med energi, har man inte den med sig sen innan krävs det massor för att ens få till en galoppansats, har vi mycket energi och bjudning så blir dom bättre och större chans att vi får till flera språng i rad. Nu är det back to basic igen och fokusera på att pumpa igång energin så tidigt som möjligt under passen för att ha pålle väl förberedd!

Min vecka

Jag var hos Birgitta på prov-praktik Måndag-Fredag (åkte dit på Söndagen).
Det var väldigt roligt och lärorikt, med fyra hästar att pyssla med och träna så hann jag få ta del av många olika situationer! :) Se lite ridning, jobb för hand, vara med att börja tömköra lille russet, få lektion på "läromästaren" i jobb för hand, rida ut, lastträna, vänja lillen vid vardagspyssel (rykt, kratsa hovarna, stå uppställd), och såklart pyssla om och hjälpa till att sköta hästarna! :D 

Det bästa är väl att hanteringen och ridningen är med den filosofi och inställning till hästarna som jag själv vill ha. :) Att det inte bara är det tekniska utan helheten, varje liten detalj! 

Jag hann med att behandla både ett par hundar, ett par hästar och en människa i KS-terapi också. Det tycker jag också är väldigt roligt och intressant varje gång! Alltid lika spännande! Roligt att det verkar vara så många däromkring som är intresserade av Kraniosakral-terapi!


Fritid hade jag nästan för mycket av. Tror jag hann lusläsa 10 tidningar Hästfocus och gå och lägga mig ca 21-22 på kvällarna. Men det är ju lovande, eftersom jag kanske behöver mer tid sen för att jobba för stallplatsen t ex, till min egen pålle, och eventuella behandlingar. 


För mig och tränaren är det klart att det blir mer praktik. Dock blev det miss i planeringen med boendet. Jag skulle få betala en för mig alldeles för saftig slant för att inte ha någon fast inkomst. Ekonomin skulle inte fungera! :/ 
Men tränaren letar vidare efter boende till mig och hästen, stallplats hade vi eventuellt hittat så det vore kanon om man kunde hitta något rum eller stuga i närheten!
Håll tummarna! :) 


********************************************************************


Nu har jag precis varit och hälsat på Tabben för första gången sen jag kom hem! :) 
Han verkade må bra, fast idag när det var varmt och flugorna börjat komma så tyckte matte det var dags för flugmedel och flughuva, och han har börjat klia svans/man så det blev klådstillande lotion. Skönt att komma hem och kunna ge pållen det där lilla extra!   Blev ett ridpass också, först en liten kort bit på vägen och sen dressyr i ridhuset. Pållen var lite loj, men han har ju värmen som ursäkt och att han fått stå ända sen hårdträningen förra lördagen. Fick bli en lite kravlös start, men jag ville iaf att vi skulle komma igång och ta några mer samlade steg emellanåt och något galoppanslag.
Roligt att få rida Deluxen igen! :)

Bilder från träningen

Sara Thörnblad var gullig och skickade några bilder på oss från kursen! :)


Hihi, min lille giraff! :D

I galoppjobbet, det kan nog se lite lustigt ut emellanåt men det är bra att han vågar prova sig fram! :)

Fin trav!Nöjda för passet! :D
Kommer mer imorgon, är för trött i skallen för att skriva!

Birgitta-träning 20120519


Första passet var min lille pålle jätteduktig! :) Skönt, han hade gått svårare att rakrikta ett par pass innan (tror det kan ha med strålarna att göra som blivit dåliga i geggan eller kanske träningsvärk), farsan fick nog bort det för han hittade låsning i länden och halsen som manipulerades bort.
Vi behöver fortfarande bli bättre på rakriktningen i vänstervarvet, han blir lätt förböjd i det varvet. Men det är ändå helt ok för att vara oss, vi hittar tillbaka ganska snabbt, sen kan det råka bli förböjt något eller några steg, vi hittar tillbaka igen, osv.

Fick en bra övning;
Man rider upp på meddellinjen i sluta. Byter till öppna i samma böjning, gör en volt hela vägen tillbaka till meddellinjen igen, vid voltens slut byter man böjning och rider andra varvets sluta några steg, böjer om till samma varvs öppna.

Vi red den i skritt och fick sen även prova i trav. Det var en rolig och lite klurig övning, särskilt i trav hade vi lite svårt att hänga med. Omformningen efter volten med direkt in i sluta, och att hitta rätt snabbt nog för att få plats med alla skolor är väl det klurigaste!

Vi fick visa upp galoppen också och det gick jättebra! Mycket galopp i pållen det passet! :) Det är jätteroligt att rida när han är så galopp-sugen!Andra passet tränade vi på krumelurer i skritt och trav och skulle även prova att lägga in galopp i vändningarna från trav. Men detta pass var herrn ganska mör och det kändes länge som att det inte fanns någon galopp kvar att plocka fram i honom. Hade jag ridit själv hemma så hade jag lagt upp det annorlunda, att mer planera för att förbereda galoppen om jag ska ta det under passet, men det är ju bra för tränaren att se det också.

Vi skulle tänka "flow" i början av krumelurerna, sen lägga in lite korta steg i samband med omformning men fortfarande med tänket "flow", sen lägga till piruettvändningar vid varvbytena, även där med "flow".

Istället för galoppen så tog vi lite länga-korta traven. Där kan det också vara lite olika hur bra det blir beroende på hur mycket energi det finns i pållen, men övningen i sig triggar till energi så efter ett par försök ökade han på lite också istället för att bara länga formen lite à la avlastning.
Det var en bra grej för att väcka upp pållen så sen fick vi till några galoppanslag också! :)


Bra dag, för det var så tydligt vilken dagsstatus vi är på, och vi fick med oss bra tankar och tips på övningar utifrån det! :)

Positivt tyckte B var att överlag har han fått en stadigare form där han kan "släppa ut" halsen fint! Och galoppen såklart, det har gått framåt! :DDe andra var också roliga att titta på, som vanligt! :) Ett jättefint halvblod som verkar så arbetsvillig och har ganska lätt för sig, de utvecklas snabbt! En islänning som hade hunnit utvecklas mycket sen sist vi såg den, gamla farbrorn som gör sån utveckling trots sina 24 år och har hittat en jättefin form, och alla andra såklart!

Nu hörs vi kanske inte på ett tag, jag åker imorgon och ska vara borta till Fredag natt, utan internet.

13 hönät och 10 mineralpåsar

..packade jag igår! :)

Har ju lite annat att styra upp också innan jag ska iväg och innan vi ska på träning så lika bra att passa på när man har tid, tänkte jag! Imorgon ska vi iväg på träning, ska bli jättekul! :) Och på Söndag förmiddag börjar färden ner till min provvecka hos tränaren, ska också bli kul och väldigt spännande!
Därav att jag ville ha färdig-förberett så inte hästvakterna behöver göra så mycket, och så jag skulle ha hö klart att ta med på träningen. Får ju ändå packa grejer som jag ska ha med dit och grejer jag själv ska ha med när jag åker bort, så det känns skönt att ha något avklarat iallafall! :)

Funderar på att ta ett mer framåt pass idag och få upp energin i kusen lite (avdramatisera från det jobbiga). Men vi får se, skulle vara skönt om det inte blir så sent hem ikväll!

Pedikyr

Jag tog lite sovmorgon imorse och ställde in mig på att jag nog inte skulle hinna rida idag. Istället hjälpte jag en stallkompis med att köra ut hösilage till hennes hästar och när jag till slut övertalat min egen kuse att komma in så blev det hovfix!

Herrns strålar är tyvärr ett skämt just nu, inte konstigt med tanke på hur geggig och äcklig hagen fortfarande är. Väntar otåligt på svar från träckprovet som kommer avgöra hur snabbt Tabben kan flytta till bättre hage!
Jag -måste- få svar idag, annars blir det kris att hinna med, särskilt om det behöver fixas fram avmaskningsmedel. Är ju röd dag imorgon (och jag åker iväg på Söndag, han skulle behöva flytta innan dess).

Håll tummarna! :)Storingarna blev glada över sitt silage iallafall! Kom till bra användning! ;)


Mental träning del 2

Det blir en kort prova på-läxa den här gången! :)


*Nästa gång du rider - försök uppmärksamma ALLT du och/eller hästen gör bra, och säg högt "JA!" (går bra att säga "BRA!" eller liknande också så länge det är ett tydligt positivt ord som går snabbt att säga). 
Då menar jag verkligen uppmärksamma ALLT bra! Litet som stort! Att leta långsökta smågrejer som är bra är helt ok! (typ - nu känns mina fötter jämna i förhållande till varandra, bra!) Det är just att man uppmärksammar det som är bra på ett tydligt vis som är poängen. Att man råkar tappa fokus från det man gör mindre bra är bara en bonus! ;) 


Syftet är som i föregående inlägg om mental träning att ställa in sig på det positiva och förstärka det! 


***************************


*Som en spinoff om ni provar det vid fler än ett tillfälle, eller känner att man börjat bli varm i kläderna för att leta positivt att förstärka och komma ihåg "JA!"-et, så kan ni lägga till detta:
(går att översätta om ni kommer på annat likvärdigt som ni upplever positivt)
Visualisera att varje gång du säger "JA!" så gnistrar och glittrar det om dig och din häst!

Känns säkert lite fånigt, båda delarna, men det är otroligt vad en inställning och tanken kan göra för "flowet" och utstrålningen! :D
En annan bra sak med övningen är att den går att använda oavsett vad man rent tekniskt sett hade tänkt öva för dagen. Genom att förstärka det positiva till den graden gör det att man blir mer inställd på "rätt" och att rida bra. Ställer man in sig på det som går dåligt är det det dåliga man omedvetet förstärker, och det är lätt att köra fast i dåliga mönster. Jag upplever också att genom ovanstående övning så vågar man prova mer därför man inte kommer med den kritiserande och kanske ifrågasättande rösten som ofta bosätter sig i skallen, den får inte samma utrymme.

När man slutar vara rädd för att göra fel och är tillräckligt motiverad till att göra rätt, så ger man sig själv mycket bättre möjligheter till att prova sig fram och känna sig fram till vad som kommer bli bra! :) 

 

Mysig morgon!

Var ute i stallet på morgonen idag. Hade hyfsat tur med vädret, blåste litegrann bara!

Mina barfotaboots är fortfarande broddade, tänkte låna verktyg av farsan för att brodda ur till helgen när vi ska på träning. Men jag ville ändå få lite variation/miljöträning så jag hoppade upp i ridhuset, red ner till ridbanan och red runt ett par varv där (var en grävmaskin som jobbade bara en liten bit bort och något hinder kusen tycker är läskigt, så lite miljöträning blev det!) gjorde någon halt emellanåt men inte några större krav.
Fortsatte en liten kort bit på vägen bara och vände vid sommmarhagen, sen tillbaka till ridhuset och tog ett kortispass med störningsmoment (i form av öppen port/sargdörr).

Tyckte kusen skötte sig jättebra! Vi kom åt att jobba lite med mentala/fysiska låsningarna som uppstår i lagom dos sen när vi kom in i ridhuset, eftersom han liksom låser kroppen och kommunikationen på ett visst sätt när han känner sig stressad eller pressad, men det var fortfarande arbetsbart och i kontrollerade former! :)
Så härligt när man iallafall kan släppa lång tygel och hästen går på hyfsat avspänt åt rätt håll! Hihi, här är vi inte bortskämda! :DDagens dressyrpass gick mest ut på att försöka fokusera på en sak i taget, hålla pålle sysselsatt men ändå försöka vara konsekvent. Mitt eget fokus var också att försöka hålla mig så "mjuk" som möjligt men tydlig, och konsekvent som sagt. En balansgång jag behöver lära mig bättre!
Blev bara lite krumelurer med piruetter i skritt, lite variation av skritten, och sen ett par travövergångar. Herrn fick till en riktigt kanonfin trav vid tredje försöket så då kände jag mig nöjd för dagen! :) Tänkte ta ett lättare pass med fokus på kvalitén, och jag tycker vi hann med rätt mycket ändå även om det säkert låter som jättelite!

Fina lille pållen! :DBarnvakts-ponnyn

Ja idag har Tabben fått barn-besök! Det var några ca 6-8 åringar och hälsade på medans deras pappa grejade med teknik i stallet (japp, ni hörde rätt! Hi-tech övervakningssystem till ett fölsto! ;) ). 
Tabben verkade tycka det var jättemysigt att bli pillad på, men till slut blev han nog lite trött av ståhejet. Fick demonstrera några av sina tricks och det var roligt! Haha, mest för mig, men herrn fick ju godis så! :)


För övrigt så kände jag mig lite udda idag. Skulle ta träckprov och pållen går ju ute på nätterna, då vet man liksom inte vilket bajs som är färskt. Så jag fick vackert vänta på att pålle förhoppningsvis skulle klämma ur sig en hög! :P Hade hoppats på att han skulle göra det när han kom in i boxen, eller ute i ridhuset där det var lite störningsmoment. Men neeej då, dagen till ära var han cool ändå! 
När klockan var över 21 (hade åkt till stallet strax efter 18) började jag bli lite rastlös, särskilt som postens serviceställe stänger 22 och det ju hade varit trevligt att hinna få iväg det samma kväll. 
Försökte med tankeöverföring och fina ljud-demonstrationer förklara för pållen att jag ville ha en bajshög! Såg till att han stod utan hö en stund i boxen och att han såg att jag la ut hö i hagen så han skulle bli lite rastlös! Haha! 
Men tro´t eller ej så ca 21:15 så la han en hög! Sällan har man blivit så glad över att hästen bajsat inne! ;) Ridningen då? Tja, idag kände jag mig lite som en över-ivrig ponnyryttare. Oj som jag smackade och försökte brassa igång hästen! Note to self; lite förberedelser innan man försöker göra det jobbiga hade inte varit helt fel! ;) 
Ändå kändes det trevligt emellanåt. Och pålle skötte sig bra. Nästan lite för bra då eftersom jag hade svårt att väcka igång honom.  Oj vad bortskämd man kan bli med energi!

Bildbomb!

En kompis Anna var med ut till stallet idag och provade rida Deluxen lite, och var jättesnäll och tog en massa bilder på oss! :D

Tihi, vi har NÄSTAN hoppat också och det tyckte Tabben var jätteläskigt så sen ville han inte över igen. Demonstrerade en fin nästan-levad! ;) (det räknas väl som ett hinder om det är något jobbigt man måste ta sig över va?)
Tänker inte tjura med honom, målet är ju att han kanske till slut ska vara med på det och tycka det är roligt, inte tycka det är pressande och läskigt! :P

När man hellre gör sånt här än att gå över två bommar... Så är det nog lite jobb kvar med "hoppningen"! Haha! ;)

Lite mindre pressad iaf:


Vänster skolgalopp fångad på bild! :D

Anna rider! :) Dom skötte sig bra! Anna lyckades också få till ett par snygga galoppanslag!

Roligt med sällskap och fotograf! :)


Slut på pausen!

Har haft tre dagars riduppehåll nu pga dom misshandlade låren. Igår hade jag t o m vila från stallet(!) eftersom det var skönt att inte behöva stressa iväg på långlunchen efter att bilen hade varit på verkstan, hade fixat käk/vatten nog för två dagar i hagen och bett en stallkompis titta till pållen.
Känns jätteskumt! :P Ifjol var jag ju hästledig typ två dagar totalt under hela året!Men nu kändes benet bättre idag tyckte jag. Kände inte så mycket när man bara går normalt utan att skynda, men om man lägger lite mer belastning. Så jag tänkte prova rida och se hur det gick!
Det kändes igen efter att ha burit vattenhinkar en bit, och när jag skulle försöka gå i hästens tempo ner till ridhuset (känns ju mer i nedförsbackar också) men när jag väl hade hoppat upp tänkte jag inte på det! :)

Pålle var tokduktig, en riktig galopp-dag idag! Vi fick till 4 skolgaloppsprång i sträck i vänstergaloppen!! Tilläggas bör att vi har ju svårt att få till vänstergaloppen överhuvudtaget, blir bara rätt varannan-var tredje gång eller så, och oftast blir det bara ett språng i taget i båda varven, i höger har det kunnat bli 2-3 språng ibland.
Så jag är toknöjd! :D Kände att vi hade ett bra läge så man kunde sätta mer press och att jag fick till tajmingen!
Hade övat "trappan" innan, täta övergångar med kort skritt - trav - kort skritt - lite mindre kort skritt - kort skritt - trav, osv. Han bjöd på anslag t o m när jag bad om skritt ibland! ;) Utan att vara het/stressad.


Men nu såhär i efterhand känner jag mig ganska mör. Tar en del på knäet och höften också tror jag när inte muskeln tar belastningen som den ska!

Mental träning

...Har ju jag pysslat med en del på sistone. Jag ser det lite som att mental träning är ett sätt att ta bort egna begränsningar som man sätter för sig själv, plocka fram den kapacitet man skulle kunna ha! :)
Lektion nummer I:

*Nästa ridpass - lägg lite tid på att tänka igenom i förväg vad du vill ha för kriterier för att DU ska känna att DU har gjort ett bra pass! Alltså helt oberoende av hästens prestation. Men räkna med olika scenarion hästen kan reagera på och bestäm dig för olika kriterier i olika situationer. T ex - hästen blir spänd för ljud utanför - jag som ryttare vågar ändå släppa lite längre tygel (modigt!) och bestämma mig för att fortsätta fokusera på en övning.

Skriv ner minst 10 olika punkter i förväg, olika såna scenarion och kriterierna för att känna dig nöjd med din ridning utifrån scenariot! Strunta i om det ger rätt svar i hästen eller går som du tänkt i övrigt! 
Men försök hålla dig till situationer där du troligen bara stöter på 2-6 av punkterna under samma pass, att man har sina fokusområden för dagen. 
 


Till exempel: (det inom parentes är tips på hur man lägger upp frågeställningen/svaren)
-Hästen tar inte skänkeln (hur ska jag som ryttare reagera för att känna mig nöjd med min ridning då och i efterhand?)
-Hästen faller utåt på en volt
-Hästen rinner iväg framåt
-När jag ska rida en galoppfattning (hur ger jag bra förutsättningar? Hur reagerar jag om hästen inte svarar för att känna mig nöjd med min ridning i efterhand?)
-När hästen bockar (eller brallar, sparkar bakut, stegrar, det man kan råka ut för)
-När jag vill ha mer energi (hur ger jag bra förutsättningar?)
-När jag vill flytta i sidled (hur ger jag bra förutsättningar? Hur reagerar jag om hästen inte svarar för att känna mig nöjd med min ridning i efterhand?)
-När vi ska rida en öppna (hur ger jag bra förutsättningar?)

Osv, går att bygga på och individanpassa i all evinnerlighet!
Men det kan vara värt att föra noteringar och utvärdera resultatet i efterhand -utan att det får påverka att du kan vara nöjd i efterhand med att du följde din plan! Ryttare FÅR känna sig nöjda med sig själva! ;)


En stor del av syftet är att lägga upp förutsättningar för att kunna känna att JAG som ryttare har gjort bra ifrån mig genom att bestämma vad som är "bra". Genom att tänka igenom vad som är "bra" får man också hjärnkontoret mer inställt och förberett för det man räknar som "rätt". Man går igenom scenarion i förväg och blir inte överraskad eller besviken på samma sätt utan följer bara sin plan!


På så vis underlättar du att bygga på ditt självförtroende och kunna känna dig nöjd med dina pass oavsett resultatet, yttre omständigheter, om hästen har en bra/dålig dag, osv!Jag tror absolut att om vi jobbar med att bygga upp vårt självförtroende och att fokusera på det vi gör positivt eller konstruktivt -snarare än endast prestationer (lyckas lägga avsevärt mycket mindre fokus på det som går dåligt), (som om vi inte skulle vara något värda helt plötsligt för att vi inte presterar?!) så kommer vi ge oss själva och hästarna bättre förutsättningar att ha trevligt och utvecklas! 
En annan viktig sak för att få övningen att fungera att vi är förlåtande mot oss själva om man missar något i planen, fokusera om bara på det du gör just då och se till att påminna dig själv under ridpasset - "Vad kan jag göra just nu för att känna mig nöjd i efterhand med det jag gjort?"Vissa situationer vet man ju att man tycker är stressiga, jobbiga, läskiga, frustrerande. *Då är det faktiskt en bedrift att gå runt det och t ex snabbt skaka av sig det och fortsätta fokusera framåt! *Det är en bedrift att kunna förlåta sina och hästens misstag! *Det är en bedrift om man klarar att slappna av en stund i ett stressat läge!
*Det kan vara en bedrift att göra en sak utan prestationskrav och ta sig tid att känna in vad som händer i hästen och i sig själv utan att korrigera. När man sen provar igen märker man ofta att känslan redan satt på svaret om man bara lyssnade!Gör dina läxor och du skall bli belönad! :D

Är huvudet dumt får kroppen lida!

Varning för äckliga bilder! :P
vänster lår


höger lår

Dom lila mörka ränderna är där sömmarna från byxorna jag hade på jobbet idag har suttit! :P

Skadedrabbad!

Jag alltså, inte min häst tack och lov! :P

Igår råkade jag tappa en glasburk på tån. Resulterade i en svullen och missfärgad tå. Om ni tänker er när man råkar slå i tårna i en dörrkarm fast gånger 10 - så kändes det! :S Men det gick ju över rätt snabbt, känns litegrann ibland när man går.

Idag blev ett sto sur på mig när jag tänkte gå förbi med min häst. Hann inte komma så långt förrän hon sparkade bakut rätt i mina lår!!!
Dumt av mig att försöka gå förbi inser jag i efterhand, är väl för bortskämd med att alla andra i stallet är snälla att gå förbi (igår dunkade en valack till rumpan i Tabac i förbifarten t ex och ingen av dom brydde sig om det), men just denna var jag inte 100%. Tänkte eg. vänta och be ägaren flytta på den men jag fick bråttom ut med kusen ur boxen för Tabben hade rullat och det yrde runt jättemycket damm, han stod och hostade. :/ Får börja vattna ströet innan jag tar in hästen. 

Smärtan från sparken avdramatiserade den lille tån ordentligt, smärtan var väl ungefär likvärdig men under mycket längre tid!
Men framförallt blev jag skraj att inte kunna rida och göra stallsysslor som vanligt, innan benen hade slutat skaka och jag märkte att det gick att stödja på benen. Efter-chocken.
Ska ju iväg och träna snart och sen provjobba! :(

Men det lär ju bara bli en rejäl lårkaka (och en liten på andra benet, hon träffade med båda hovar på vardera ben) och eftersom det är stelhet och smärta det rör sig om men bra med rörelse, så kan man härda!
På vägen hem från stallet fick jag insikt om hur ofta man måste trycka ner kopplingen i bilen genom stan! Benet var så stelt så ibland fick jag ta tag med handen och lyfta upp låret, och använda viljestyrka för att få ner kopplingen! :S

Vårfiguren

Inte direkt några "efter-bilder", hans diet har knappt börjat ens (den kortsiktiga, långsiktigt har jag såklart försökt hålla det i schack så gott det har funnits möjligheter till över vintern), men visst har han gått ner lite nu på sistone!

(På begäran)

(Det var lite jobbigt att bli knäppt kort på! Eller kanske putsen innan.)


Det går såklart inte att bedöma hull bara utifrån bilder. Han har kvar en del på halsen och vid bogbladen men i övrigt är det inte så farligt. 3,5 på en femgradig skala, kanske närmare 4. Eller vad skulle ni gissa? :)

Börjar dra ihop sig!

Ja, inte långt kvar till nästa träning nu! Och därefter - en veckas provpraktik! :D

Känns lite läskigt, det är ju då det gäller! Visa vad man går för så det känns bra för tränaren och de jag ska bo hos såklart, och att jag ser att jag och hästen kommer trivas där!
Det läskigaste är ju att köra så mycket bil där jag inte hittar, när man väl har vant sig sen och lärt sig vägarna är det ju inte alls lika nervöst! (Och inte behöver köra lika långt, är dit- och hemvägen som blir värst.) Lite nervöst att lämna Tabben hemma också, hönsmamma som man är. Men så små saker i sammanhanget ska inte få stå ivägen!

Känns som att det avdramatiserar själva träningen innan. Normalt sett skulle jag ha börjat ladda inför träningen redan, försöka formtoppa tills dess, tror nog det kan vara positivt att avdramatisera träningen. Jag tränar ju på ändå och har oftast en plan för dagen, även om det inte är exakt dom övningar vi fått tips om så är det ju samma helhet man tränar upp. 
Som jag märkte igår t ex så kan det ibland gå mycket bättre av att fokusera på något helt annat (längningar i trav har vi inte haft i hemläxa! :P ) så man glömmer bort det man vanligtvis kan se som hinder eller svårigheter. Kanske få lite större perspektiv över ridningen också.


Ikväll tänkte jag försöka mig på en combo av kort uteritt - kort dressyrpass igen om förutsättningarna är ok. Ska bli skoj! :) Bäst att dra iväg innan det blir sent!


Det går framåt!

Ibland kommer belöningen direkt! För att man satt konkreta mål tänker jag.

Efter att iofs kanske ha tagit ner prestationskraven och petigheten och hämtat lite inspiration utifrån fick jag och pålle till lite travlängningar i Onsdags! :)
Halvhalt - länga ramen och luta bak axlarna lite, smackning, så blev det lite sprutt i pållen! Lite fokus och pytteavstämning i varje steg så höll sig ändå tempot ok och jag tror nog steget längdes lite! Huvudsaken det blev mer power och jag tror pålle tyckte det var roligt att få sträcka ut, är väl lättare för honom än det samlande jobbet och ändå får han känna sig lite duktig för att vi lärt oss något nytt! :)
En annan anledning till att det kändes bra (jag är ju inte hajj på längningar, det är ganska nytt för mig, och då är det klart man lätt blir mer skeptisk till "är det verkligen bra?") är att upptagningarna efteråt ändå gick bra, det kändes inte obalanserat eller okontrollerat på något vis.
När jag tog tillbaka tydligt samtidigt som jag hjälpte till med fötterna att liksom säga "nu håller vi oss kvar med fötterna HÄR" (liknande det jag kan göra vid halter och trampförsök) så fick han till lite passage-liknande trav något steg! :D
Lekte lite mer med det, just övergångarna.
Sen tänkte jag avsluta med galoppfattningar/-anslag, då blev det lite kortslutning i hjärnkontoret att pålle glömt bort galoppen och fortfarande var inne på det vi tränat på, så även där råkade det bli något passage-liknande istället för galopp! :P Gjorde då inget! ;) Men jag fortsatte och övade mig på att hålla kvar mitt kommando tills jag får galopp, istället för att ge kommandot och lätta ur igen för att jag ger upp om det inte blir något. Det var mer för min skull, öva mig själv på signalen och att vara konsekvent!
Pålle var iaf superduktig!


Sen igår kväll tänkte jag prova lägga fokus på samlingen och galoppen igen. Herrn var helt underbart "med" överlag och det kändes som att han hade ganska lätt för sig, bra utgångsläge liksom för samlingen. Provade lite tramp, blev nog något steg iaf, sen provade vi lite galoppanslag.
Det passet tror jag vi fick utdelning för passet innan där jag hade legat kvar längre med kommandot/anspänningen, för jag fick snabbare svar från hästen.
Det blev inte alltid som det var tänkt, något luftsprång nästan och något passage-aktigt någon gång, och inte alltid rätt galopp, men det kändes riktigt bra ändå! :) Konstruktivt!
Och traven var om möjligt ännu trevligare idag, fastän jag inte direkt jobbade med den utan använde den lite för att väcka energin till övriga jobbet och lite avlastning mellan galoppen.

SÅ KUL när man får utdelning för jobbet! :DNya perspektiv

Jag blev lite less på att hagbilderna, som ju är de lättaste bilderna att ta i brist på fotograf, blir så enformiga! Trist att kolla på i efterhand när dom ser så lika ut även om det kan vara roligt att jämföra mellan årstider t ex.


Så här kommer lite annorlunda bilder! :) (mot vad jag brukar ta iallafall!)
Kurragömma!
VEM kallar du storrumpa sa du?!
Titta på hästens öron, säger Ewa!


Stora planer, höga mål!

Nu har jag lyckats dra på mig själv TRE stycken utmaningar att klara senast under Juni månad!
Lite pirrigt men känner mig motiverad att satsa!

*Den första är väl egentligen den enklaste men mest nervösa för mig. Jag har inte hoppat på kanske 6 år, är absolut ingen bra hoppryttare, har en häst som väl knappast var den lättaste att hoppa med (och inte "kan" galoppera riktigt än) - men jag ska försöka något skutt iallafall innan vi åker från Svedje!
Det kan inte annat än gå åt skogen, men oj vad stolt jag blir över mig själv om jag lyckas hjärntvätta mig själv till att försöka iallafall! :D

Ikväll skyggade och tvärnitade han för ett spö på backen i ridhuset, varje gång vi skulle rida förbi, trots att jag själv inte visste att det låg där/hade glömt vart det var (så det var inte jag som triggade det den här gången iaf). Känns lovande! ;)
Men en liten dröm är att kunna rulla omkring i fin och balanserad galopp och skutta lite småhinder som ingenting, att han blir så stadig i galoppen och cool med hoppsituationen. Med tanke på hur mycket olika vi skulle behöva jobba på för att ta oss dit skulle det kännas som ett kvitto på att vi kommit långt! Men än är det nog några mil kvar!


*Nästa är två i en, jag skulle vilja lära mig bli mer konsekvent även i traven och få större register i traven. Vilket såklart kräver en del av mig, att klara dessa mål skulle alltså också bli ett kvitto på att jag lyckats ta ett kliv framåt i ridningen.
Rent konkret skulle jag vilja kunna göra tydliga steglängningar i traven (och då menar jag just att det syns skillnad jämfört med vanliga traven och att jag kan få det på kommando utan att samtidigt trilla på näsan) och kunna be om mer schwung i traven. Samma där, att det egentligen inte är så noga med hur mycket, är inte ute efter passage eller så utan just att jag kan be om såpass att man ser skillnaden.
Handlar mycket om kommunikationen från min sida.
Jag måste lyckas göra mig förstådd av hästen samt vara konsekvent och motiverande nog till att få det hända något. I början är det såklart viktigare ATT det händer något än att det blir just det som var tänkt.

-Ikväll satt jag t ex och provade be om steglängning men det råkade bli väldigt trevlig galopp istället som han kunde rulla på i några språng! :D


Jag tänker minsann ta mig i kragen och nå mina mål senast sista Juni som sagt!
Planen är att träna lite visualiseringsträning för alla momenten för att bättre programmera in skallen, inom hoppningen tänkte jag härda mig genom att rida lite enstaka bommar och försöka rida det som en bana med hinder (noga med mig själv, så jag liksom förbereder mig för hur jag ska rida med riktiga hinder) och förhoppningsvis få prova hoppa med en snäll ponny så jag hittar lite självförtroende! :)
Fortsätta träna mig i att vara konsekvent med pålle att det ska hända något när jag ber om något, träna min egen sits och känslan överlag i traven.


Känns väldigt spännande och som att jag fått en motivationsboost av att sätta målen! :D

Sötnosen

Stackars liten tycker inte om gegga! :SSkönt att det finns någon torr fläck i hagen iallafall! Men hoppas kunna flytta till en bättre hage snart.
Ibland vill han inte ens komma till grinden eller gå från grinden till höet för han tycker inte om att gå genom geggan. :P
Men när vi kom med transporten med hö, DÅ kunde man minsann springa i leran för att komma och glo på allt käk vi tagit med oss, haha! Lite fisförnäm herre tror jag!

Appropå köpgalen

...fast åt andra hållet.
Är det någon som är sugen på en barbackapad i fårskinn? :)
Har efter lite velande beslutat att sälja min då jag använder den för lite för att motivera att spara på den nu i flytten, den ska få sponsra ett exemtäcke som behövs bättre för min del.

Horsedream Barbackapad Premium strl. Ponny (stor i storleken, funkar upp till byxstorlek 38/40) naturfärgad med svart vojlockdel. Skickar med ½ flaska fårskinnstvättmedel. Helt underbar att rida i!


Lånad bild, min är likadan men i (fint) begagnat skick. Den är aldrig tvättad utan bara avborstad hittills eftersom den inte blivit så smutsig och jag inte har velat slita på den, men man kan ta lös fårskinnet och bara tvätta vojlocken eller tvärtom.
Nypris ca 3700kr, jag vill ha 1700kr för den.  

Hojta till om någon är intresserad! :)

Valborgspyssel

Normal som man är har jag nyss putsat ridstövlarna och skorna efter vårens geggbad (yep, nya ridskorna var redan helt nergeggade efter någon dag!). Har råkat ställa om dygnet, då kan man lika gärna passa på och få något vettigt gjort! (har suttit vid datorn också och dregglat över bilder på dressyrhästar! ;) )
Kanske man skulle ta sig i kragen och börja städa också, kommer ha mycket städning att göra imorgon...
RSS 2.0