Lite nya grejer! :-)

Tabbens barfotaboots:Riktigt bra boots, verkar det som hittills iaf! :-) Ganska lätta att få på (har ju aldrig testat någon annan modell själv, men iom att tillockmed jag får på dom ganska snabbt så! ;-) ) och dom sitter bra.
Easyboot Glove heter dom.


Sen så fick vi hem ett nytt fint schabrak idag som vi invigde! :-)
Ridningen gick inte jättebra, fortfarande på tårna (skuttade till ett par gånger och var rätt spänd) kanske har blivit lite för mycket krav på sistone.

Men... eh... vi har lärt oss bergsgeten! ;-)
Haha ELLER så måste han göra världens pose när han ska bajsa! ;-)

Täcke, någon?

Om någon behöver ett regntäcke i 140cm kan ni kika in på min tradera-auktion! ;-)
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=109977781*host*, det var hela tiden lite på gränsen till att vi hade behövt 145cm och mer utrymme i halsen... Nu med fläskhalsen är det ett faktum att vi måste skaffa ett nytt, går inte längre att knäppa övre spännet för att halsen är för hög.

Så nu blir det till att leta nytt täcke! Funderar på ett likadant men Original istället så kanske inte halsen är ivägen på samma sätt, lite klurigt bara för Rambo Original i 145cm kunde han inte ha för att det blev för långt i halsen istället och gled ner på bringan så han knappt kunde gå. Är lite orolig att det kan bli samma sak om skärningen inte skiljer så mycket i storlekarna. Sen har han ett Rhino Wug 200g i 145cm som funkar bra, men misstänker att det skulle bli lite stort om det är ofodrat... Har ett Shires Tornado 100g som funkar sådär, inte riktigt illa på något vis men det sitter lite tight i bogarna! :-P (Har ett 300g med halvhals också som funkar bättre, men samma sak där - det är lättare att välja storlek när man ska ha ett fodrat för då passar 145cm perfekt, annars kan det bli för stort).

Är det någon som har förslag på vad som kan passa (ofodrat regntäcke alltså) får ni gärna hojta till! ;-)

*Klappar på axeln*

Ikväll är jag riktigt nöjd med mig själv! :-)
Varför?
Jo, för att jag tänkt positivt! ;-)
Första steget till att få ett positivt resultat...


Började med lite bök med att ta på Tabben sina boots. (Broddade, för att inte riskera att halka på vägen till ridhuset.) Inte bökigare än väntat eftersom han inte jättegärna håller upp frambenen utan kan veva till ibland, och för att jag inte riktigt lärt mig tekniken än - har bara haft dom på en gång innan.
Sen var han lite stissig när vi kom ner till ridhuset och ville inte gärna lämna ifrån sig sina fötter. Jag ville ta av bootsen när jag skulle rida, tycker det blir lite väl mycket friktion på sand-underlag.
Trots en hel del om och men så lyckades jag hålla mig positiv och bara tänka att äh, vi kommer få av dom till slut! Och det gjorde vi såklart! :-D

Sen var han ganska stissig när jag skulle rida. Var väl pga den dåliga starten, han var lite okoncentrerad och stirrig.
Men jag tänkte att äh, vi rider på bara. Jag fokuserar på jobbet och tänker positivt så vi får något vettigt gjort idag också. Och jodå, det gick bra! :-) Ok, tekniskt sett hade det kunnat gå bättre men trots att han stannat och bajsat av nervositet, stannat och lyssnat efter en bil som startade precis utanför ridhuset, skyggat och tittat en massa både här och där, så kunde han ändå komma ganska bra till ro och börja jobba. Jag började trava ganska tidigt för att få igång andningen sen jobbade vi lite med volter (bara få till balans och böjning igen när han låste sig) och sen så småningom lite öppnor och mer fokuserade varvbyten, tänkte att jag skulle ta upp formen lite precis innan varvbyte och styra bogarna tidigt.
Jag är mycket stolt över att jag kunde tänka positivt och fortsätta fokusera på jobbet! :-)


En bild från igår, var i samband med att vi härdade lite inför galopp så han var lite taggad. (Kan ha varit därför han var spänd idag också, kan sitta kvar ett tag det där.)
Utsikt

Red idag och fokuserade mest på piruetterna och skolskritt-trav. Jag trodde vi fick till det men såg på videoklippen sen att nja, den där traven blev nog snarare avlastning från skolskritten, men fin blev den! ;-) Och han höjde sitt tonus ordentligt i skolskritten, flyttade bak tyngdpunkten och blev mjukare i högerbak i traven efter. Det är det som är huvudsaken!
Testade att tänka galoppfattning och ge dubbelsmackning ett par gånger (red på en volt och tog det på samma punkt ett par gånger i rad) och han stressade inte upp, men det vete sjutton om han ens fattade att det var galopp på gång heller! :-P Haha bra för att härda mig själv om inte annat så kan vi testa öka kraven/fokus lite till nästa gång! Han kan lika gärna ha tänkt att det var sluta i vänstervarv jag var ute efter och att han yrde iväg lite pga det! (jobbigt med en massa krav) ;-)
Bildbomb

Sara Thörnblad var jättesnäll och skickade över lite bilder hon fotat från kursen! :-)

 


Haha, snacka om lyxproblem! Han var så loj när vi kommit till ridbanan att han knappt ville röra en fot! :-P


På egna fötter

Idag var första gången jag red hemma sen träningen. Tror säkert det var bra att han fick tid att återhämta sig och bygga upp sig för idag kändes han jättefin! :-)
Vi övade lite på volt - piruett, diagonalslutor och skolskritt - trav, och så testade jag lite öppna i traven. Hemläxorna mao!
Han var mycket lättsammare idag. Ungefär som att poletten börjat trilla ner. Skolskritten kändes väldigt bra, väldigt lätt att få till! :-) Vi lyckades dessutom få till en övergång till trav "i" skolskritten genom att bara ändra takten, det var nog första gången.
Överlag så kändes han mjuk och fin och som att han hade lättare för sig än vad han haft tidigare. Öppnorna kändes också riktigt bra! I diagonalslutorna/piruettförsöken så fokuserade jag mer på förberedelsen och att ha fått tag i bakbenen än att rörelserna i sig blev rätt så det tar jag på mig själv, brydde mig inte om huruvida vi fick till själva rörelsen bara vi fick till ett par stegs styrketräning.


Igår fick han barfotaboots utprovade, fram till att börja med men jag kommer nog beställa bak också. Idag åkte jag ut till mor min och fick hjälp av hennes sambo att skruva i brodden (eller snarare dubbarna) så går allt enligt planerna ska jag testa ha på honom dom på väg till ridhuset!


Träning för Birgitta 20100320

Så kom vi äntligen iväg på träning, efter många om och men! :-D

Kul att träffa alla "träningskompisar" igen och det var jättekul också att se hur de andra hade utvecklats.


Första passet red jag, blev bara ca 20 minuter såg jag sen i efterhand men det räckte gott och väl...
Stackars Tabben har ju inte så mycket ork än men ändå så gjorde han det bra ur kvalitets-aspekt, för att vara oss. Han var jätteduktig för att han lyssnade och "var med" dessutom ångade han inte på utan tappade snarare energi när det blev tungt, mycket lättare att hjälpa till att lägga till energi än att få till någon kvalitet om han vill ånga på för mycket framåt. Kan säkert vara att han börjat lära sig omvandla energin och nu när han inte har så mycket ork så tar det snabbare stopp.
Birgitta tyckte att vi hade fått en bättre form och bra balans. Känns tokbra! :-)
Det som behöver mest jobb är att få honom bära mer med högerbak. Ändå var han väldigt duktig på att svara på mina signaler för att få honom jobba jämnare, så även om han är ojämn så känns det ändå bra att man kommer åt högerbak i övningarna för att kunna bygga upp. Det som känts svårast innan är att han har varit så ovillig att svara på just de signaler som kommer få honom att hamna rätt och börja belasta högerbak, nu är det mycket lättare och då känns framtiden ljus! :-)

Vi fick öva lite piruetter i skritten. Då red jag först en volt för att sen korta upp steget ordentligt precis innan vändningen, sen vända. Det är klurigast i vänstervarvet, ska försöka komma ihåg att "pingla" när innerfram är i marken och som vanligt se till att sitta med vikten rätt (vilket är lättare sagt än gjort! ;-) ) nu behövdes det inte så mycket för mig under det här passet men en annan sak jag ska försöka komma ihåg är att be om lite upp med näsan om han hamnar för lågt, för att få plats med bakbenen.

I traven fick vi först bara visa litegrann, testa lite flytta in-ut på volt, men jag tror vi hade bra balans nog redan för att öva lite skolor enligt Birgitta. Vi hann bara med lite öppna i högervarvet på volt (ujuj, DET var jobbigt! Men han var jätteduktig!) sen var det dags för nästa övning.
Vi samlade skritten och övade samla några steg - länga, nästa gång samla några steg - trav. B ville att vi skulle få till ordentlig samling så vi fick till skolskritt (vilket jag tror vi fick ett par gånger) och sen bara ändra takten till trav. Det blir ju lätt att han skjuter fram lite mycket när vi går över till trav även ur den samlade skritten.
Idag var det svårt, men så var han väldigt trött vid det laget. Tror det kommer vara lättare att träna hemma. Egentligen har han ju inga problem med att trava i skritt-tempo det är nog att ur det här läget så kräver det mycket mer kvalitet och samling.


Andra passet jobbade vi från marken istället inomhus. Det var plask-underlag på ridbanan och eftersom Tabben jobbat så bra första passet och var väldigt trött skulle det nog ha blivit för hårt för honom att gå igen på mycket tyngre underlag. Nyttigt för mig också att lära mig jobba för hand. Egentligen borde jag ju kunna det vid det här laget, men jag har alltid tyckt att det varit svårt att omvandla i praktiken.

*Flytta inåt/utåt på volt bara genom att vända sig lite mot honom/vända sig lite från honom.
*Vi testade att länga - samla (genom att höja hans huvud lite och höja mitt tonus) viktigt att han går fram ordentligt innan så han svingar fram bakbenen ordentligt.
*Vi testade lite öppna längs väggen. Mycket svårt tyckte jag, han vill skjuta in med bogen och jag måste vara snabb med att dutta (inte trycka) ut honom, helst huvudet, och att inte få glapp i yttertygeln.
*Vi gjorde övergångar till trav. Det krävdes en del övertalning för han är inte alls lika pigg på att trava från marken som han är uppsuttet. Sen blev han ganska uppe i varv efteråt så det är nog något man bör lägga i slutet av passet och inte ta så mycket i taget.

En annan sak som B tycker är viktigt är att vi ska ha en viloposition och en jobb-position. Så att han lär sig skillnaden och kan koppla av även efter det som drar upp energin.
Träningsbilder

Funderade på om jag skulle lägga ut några ridbilder eller inte. Det är ju tråkigt att visa bilder när hästen känner av sina styrke-begränsningar iom att vi tappat det mesta under vilan. Samtidigt kan det ju vara kul att jämföra med när han är i bättre form igen.

Så- ha överseende med att både jag och hästen är ringrostiga! ;-)


Ståtlig herre! ;-)

Man skulle nästan kunna tro att han är högrest...


Ny sadel med ludd-överdrag (egentligen samma som förra sadeln i brunt istället för svart, men det ser man ju inte med överdraget på) och nya stigbyglar! :-)
Kommer nog få justera lite för att få bättre sits, kanske blir lite för brett med överdraget =/ men den är grymt bekväm! Som bonus känns det kortare mellan fram- och bakvalv med överdraget på.

Sparka boll


Uppdatering

Jaa... Vad har hänt nu då?


*På stress-fronten har jag försökt träna massor mentalt, analysera och lägga upp en plan, sen har vi övat en del sen sist. Är ju liksom medveten om att det är mig förändringen måste ske i, vare sig det gäller egna mentala "issues", fokus, upplägg på träningen, timing osv.

Tycker iaf det har gett resultat.
Igår kväll så fick vi till vad jag skulle kalla ett riktigt bra pass i nuläget! :) Lugnt och fokuserat. Märktes att han spände till ibland när vi var på väg bortåt mot bortre långsidan av ridhuset så jag undvek att utmana ödet sas och höll mig på ca 2/3 av ridhuset och främst på en större volt i mitten så man ändå snuddar lite vid det läskiga. Kan ju inte gå och begränsa mig hur mycket som helst, man måste ju kunna träna också, samtidigt så tror jag vi lättare kommer till fokus och arbete om man hittar ett avslappnat läge att utgå ifrån först för att sen utöka lite smått när det känns bra. Typ som att jag inte skulle bränna iväg och försöka fatta galopp nu när det är som att tigga om att be om stress och få börja om igen, jämfört med att ta det ett redan hyfsat coolt pass och hinna få tillbaka lugnet under ett och samma pass, få en bra start igen på nästa pass.
Konstruktiva övervägningar! ;)

Jag var iaf riktigt stolt över mig och pålle! Jag höll mig cool och fokuserad, hästen var så lyhörd man kan förvänta sig och försökte lyda mina kommandon även om man märker att han tappat i fysik och det är lite svårare för honom nu än tidigare.
Övade på vändningar/volter och var inte så petig utan försökte med att böja innan vändning/volt och sen släppa efter och låta honom följa böjningen. Red mest på en stor 8:a för att få byta varv ofta och för att inte göra det så krävande. Varierade med att enstaka gånger rida runt hela volten innan vi bytte varv. Travade några varv på stor volt bara och kvalitén blev inte så bra men jag hade inte så stora krav på hästen utan försökte göra rätt själv bara så fick det gå som det gick, han mår bra av att få öva i traven också. Kommer igång bättre i andningen, har lättare för att använda bra tonus som B hade uttryckt det! ;)Ett av våra "markpass" där han var skvättig av sig.Man skaffar sig en ponny, och så ser man inte över halsen på den!
Om ni inte är intresserade av hovar kan ni sluta läsa nu!

*Andra punkten på agendan - fossingarna.
Nu har han blivit "riktigt" verkad, i Söndags. Det märks att det blev större omställning i fötterna på honom, på hårt underlag är han lite mer försiktig, men han verkar inte öm, bara han får ta det försiktigt så. Först fick han svårare att gå på snö-underlaget ute och det var nog en teknik-grej, inte van vid fossingarna. Nu när han har börjat vänja sig tycker jag han verkar gå med säkrare fot där det är lite halkigt - kanske att han "känner efter" mer med fötterna nu än innan, vart och hur han sätter ner dom liksom.

Benställningen ser sämre ut nu än innan när han står uppställd. Men det är inget jag fäster mig vid så länge han går rakt och fint när han rör sig och så länge lederna mår bättre. Att lederna och då ffa kotorna och boglederna mår bättre märks tydligt, man kan riktigt känna på dom att dom mår bättre.
Lite flummigt förklarat så tidigare när han hade sko + brodd ( f ö något jag alltid observerat när han gått skodd några månader) så kändes han mycket torrare/stagnerad i kotorna, livlös i jämförelse. Inte så konstigt kanske, skorna stötdämpar ju sämre än hovarna och blodet pumpas inte runt lika bra med skor ivägen, brodden lär dessutom späda på friktionen. Väldigt intressant hursomhelst att känna skillnaden! :-) När han såg som sämst ut såg han nästan kollapsad ut i kotan på v. fram (lite nedsjunken, att kotan ligger djupt) och nu har han rak och fin ställning i kotorna på den ledden. - Det märktes direkt när man drog av dojjerna.Några kom ihåg-grejer för mig själv som barfotaverkaren kommenterade om hovarna var att på framhovarna var han längre i yttersidan än i innersidan (det är hyfsat troligt att det är det som gjort att han blivit öm i v.framhov, kanske t o m att det börjat separera lite -men jag är ingen expert på området, spånar bara! :P Han var ju lite utfluten nertill också på framhovarna) och på bakhovarna var det tvärtom, att han var högre på insidan än utsidan av hovarna. Så har det nog varit hela tiden vad jag kan minnas av tidigare verkningar, att man fått tagit mer på insidan än utsidan på bakhovarna.
Han har gått och belastat ytterdelen (mittendelen på sidorna) av hovarna för mycket så övre randen på sidorna blivit välvd uppåt. Trakterna var för långa, och då hade vi ändå tagit ner säkert en centimeter där det varit som mest. Tur att det blivit lite i etapper nu när han blivit verkad lite pö om pö tre gånger på en månad! :P
Han hade lite röta i bärranden på vissa ställen men det gick att raspa ner till rötan på alla ställen utom något enstaka där han inte vågade ta mer, och där var det bara ett par mm till det var frågan om. Och så strålrötan då men det gjorde han inget åt, var nog inte mycket mer att göra just nu heller.
För lång i tån, tycker i princip man har kunnat se det på bilderna.
Ändå var det inga större grejer egentligen och inga större förändringar gjorda enligt honom, själv tycker jag man ser stor skillnad på hoven men poängen var väl att hovarna inte såg såå illa ut. Positivt var att bakhovarna var hårda och fina på så vis, svåra att verka! ;-) Framhovarna var också hyfsat hårda för att ha varit skodd en längre tid nu men inte lika hårda som bak.
Kanske redan har råkat glömma något!


Ser lite konstigt ut med ett löv ivägen, bortse från det! ;-)


Hjärntvätt, igen

Mycket fin dag att vara ute idag! :-)
Bara ett par minusgrader, så gott som vindstilla och soligt och fint.
(Litet minus med halka och snö som rasar från taket, men annars så.)

Tabben är fräsch och fin nu, inget tecken på ömhet i hoven längre. Vilket är rätt anmärkningsvärt vare sig han hade varit oren innan eller ej, med tanke på att han var oöm både på hårt och mjukt underlag bara ca en vecka efter att han fått av sig skorna! :-)
Har redan hunnit med att rida två korta pass, ca 10-15 minuter. Det märks att han tappat muskler och ork men det är kul ändå att han är på samma utbildningsnivå som innan vi ställde av.

Något som är mindre kul är att han tappat massor i förtroende nu, ffa senaste dagarna.
Nu var det ca 5 dagar sen jag red så den lilla igångsättningen lär redan vara borta vid det här laget. Efter det så blåste det = för mycket störningsmoment för att vara i ridhuset, ridhuset var bokat (med hundar, då är det inte så roligt att vara på ridbanan heller) och så igår då när jag tänkte rida efter att en hoppgrupp hade ridit klart. Jo tjena, det gick ju bra.... eller inte! :-P
Jag hade väntat nästan en timme efter att jag var klar med stallsysslorna och drog ut på tiden ordentligt med att rykta, sadla och greja. Gick ner dit ca 10 minuter efter att deras tid var slut, och fortfarande var alla hästar och människor kvar och de hade inte ens börjat bygga bort hindren än.
Allt ståhej och skrammel med bommar, följt av ståhej med hästar som ska lastas (ridhuset har en tendens att förstora alla ljud, även utifrån) gjorde att Tabac blev hyperstressad. När de äntligen, ca en halvtimme efteråt, var lastade och klara så störningsmomenten upphörde, då var Tabben så uppe i varv så det knappt gick att gå runt i ridhuset med honom utan att han inbillade sig något farligt.

Idag så tänkte jag att nu är det en perfekt dag att rida! Ingen vind, inga störningsmoment, sol som gör att man blir lite loj och på bra humör!
Tabac hade så mycket spänning kvar i sig så han reagerade på precis allt. Det var ingen som helst idé att hoppa upp och rida. Vi spenderade istället ca en halvtimme på att bara gå runt på ridbanan och största delen med att öva på att stå stilla och försöka ta det lugnt. Tråkigt att tappa så mycket i förtroende men nu försöker jag hjärntvätta mig själv att det är inte prestationerna som räknas utan jobbet som är det viktiga. Och roliga, försöker jag alltså intala mig! ;-)
Att det inte gör något att vi får börja om från scratch igen utan att det jobbet i sig är roligt.
Har väl inte riktigt lyckats med hjärntvätten än... Men det behövs om man ska palla med, särskilt nu när vi (jag) allra helst skulle vilja trimma för att ha en chans att kunna vara med på träningen om ca 2 veckor. 

Tur att han är söt den lille rackaren! ;-)
RSS 2.0