Summering 2012

Januari

Denna månad blev det fart på träningen, med många pass och variation schemalagd! (Bra att titta tillbaka på, såna månader är bra att ha när möjlighet finnes! ;) )
Visar också att års-summeringar är bra, att kunna titta objektivt på vad man har gjort under året!
Jag hade lite olika teman i träningen som mycket handlade om att träna mig själv. Något som med tiden gett mer och mer resultat tycker jag! :)
 
Lite åldersnojja från min sida när jag insåg att min lille Delux faktiskt är 20 år!
 
 
Februari
 

En månad i hälsans tecken. Herrn fick ju konstaterat att han hade inflammation i luftvägarna (fina tänder däremot!) och jag började se honom som ute-häst, alltså som ska vara ute så mycket som möjligt och utsättas för så lite damm som möjligt. Nu i efterhand har jag fått höra att det nog inte var så bra ventilation i stallet som stallägaren trodde, och att dom ska ha fixat det (bättre sent än aldrig! ). 
Jag körde vidare så gott det gick med träningsschemat, och nu var prion lite högre på att försöka träna utomhus oftare, hårdsatsning på luftvägarna så att säga. Jättebra träning också att pulsa i snö! :)
 
 
Mars
 

Vi kom igång med träningarna igen, både för Ewa-Kristina och Birgitta. (Läxorna från E-K träningen övar jag fortfarande på! :S ) Det känns alltid lite som en pånyttfödelse efter att ha varit på kurs för Ewa (kanske mycket för att hon vill ändra så "stora" saker utifrån egna mått mätt, även om det kan verka som små detaljer).
Att vara noga med mig själv så jag är med på om han svarar på mina signaler eller inte, kan låta självklart men han är duktig på att "finta" matte till att ge efter för tidigt. För att det inte händer något alls t ex och till slut ger jag efter för mycket mindre än jag ville ha och borde kunna kräva. Se till att det händer NÅGOT iallafall även om det inte alltid blir det jag vill.
 
Perfekt underlag enligt herr Delux! :)
 
Videoklipp från kursen http://www.youtube.com/watch?v=VFNd07ANK8Y&feature=player_detailpage
 
Från EKP-kursen http://www.youtube.com/watch?v=pLPvE53v33Q&feature=youtube

April
 

Tja, tränar på som vanligt, försökte baka in lite extrasvängar före alt. efter dressyrpassen för att avdramatisera att knata omkring på andra ställen än ridbanan och härda fossingarna lite smått.
Pålle hostade mer denna månad, kom fram till att det troligen var spånet som var värst, för han blev bättre med pappersströ (som jag blötte innan jag tog in hästen). Kan också ha varit klimatet, väderomställningar t ex, svårt att veta, Kanske just kontrasten mellan torr och kall luft - fuktig luft, och frisk och fräsch uteluft - tokdammig inneluft efter att ha rullat sig i spån. Eller kanske en läkeperiod, att det märks mer när man kan få ur sig skräpet.
 
 
Maj
 

Under Maj fick jag bevis för att det lönar sig att sätta tydliga mål!
Eller tja - lite som att man ska singla slant om man är osäker på något. För att lättare ta reda på vad man egentligen vill eller redan vet! ;) Som redan så klokt sagts - provar man inte har man inget att förhålla sig till!
 
*Hoppning, provade vi (nästan iallafall, även om det bara var bommar på backen mellan ett hinderstöd så skuttade han över), och kom fram till att nä, det får läggas på hyllan. Det skapade så starkt motstånd i hästen av så lite. Ändå var jag stolt över att jag själv kunde hålla mig cool och positiv!
*Vi övade på att växla mellan att länga och att öka schwungen i traven med målet att åtminstone få till en tydlig skillnad. Dels fick jag lära mig att känna och inverka mer i traven, vilket är mycket värdefullt, dels märktes det att hästen började få lite större register i hur han kan använda kroppen. Började t ex dyka upp något passagesteg ibland! :) (framförallt när han hade traven kvar i kroppen och jag bad om galopp).
Nyttig träning!
*En lite rolig grej: Öppna och stänga sargdörren från hästryggen efter några gångers övning lyckades vi med både och! :) Pålle blir väldigt laddad så snart dörren är öppnad och vill kasta sig ut, så detta var bra träning för mig att ha is i magen och vänta ut, samtidigt som jag ändå är tydlig mot hästen.
 
                                                *********************************************************
 
Jag råkade bli sparkad på låren bara ett par veckor innan jag skulle åka på prov-praktik hos Birgitta! :S
Bägge bakhovar träffade båda mina lår! Har fortfarande en "fin" grop i vänsterlåret som påminner mig om att vara försiktig att gå bakom hästar (särskilt om dom är sur på hästen jag leder)!
Det var smärtsamt och opraktiskt i början, men efter knappt en vecka så var det mest stelhet och blåmärken kvar.
 
                                               ************************************************************
 
Hann med en träning för Birgitta. Med lite bra övningar, statuscheck och råd för att ta sig vidare!
 
(Copyright Sara Thörnblad)
 
Sen iväg på provvecka hos Birgitta! Det var roligt och lärorikt trots den korta tiden, hann få vara med och se en del och fick en lektion i arbete för hand med K.
 
Arbetet för hand tog jag med mig hem och ville öva på för att hinna befästa. Det var roligt hur mycket lättsammare det gick att träna med Deluxen när JAG iallafall visste hur jag skulle göra och lättare hann med. Han kan vara väldigt snabb att stänga av om man pratar strunt eller bara allmänt glida iväg! ;) Roligt som sagt att se hur snabbt det gav resultat bara matte lärde sig!
 
Deluxen blev nog glad över att få komma ut på "bete". (Mycket gräs var det ju inte, väldigt mycket rator och annat som inte bör ätas, så för herrn är det rena bantningskuren att få gå ut dit och bara få lite hö som stödfodring och gräs att pilla med. Men mycket roligare hage.)
 
Ganska fint hull då tycker jag?
 
 
Fler bilder från Maj (som Anna Linné var snäll och fotade!)
 
   
 
 
Juni
 

Nu började jag bli lite stressad över allt innan flytten, både av mig själv och pålle.
Egentligen borde det ha varit en väldigt slö månad, men det var stressigt och en hel del jobb och planering. (Fast jag hann nog slöa en del också. En principsak på sin semestermånad! ;) )
 
 
Juli
 

Så var det dags att ge sig av! Till Birgitta för ca ett halvårs praktik.
Vi hade gjort upp om att pålle skulle stå hos Camilla på Ängen http://www.stall-angen.se/
och det blev delvis praktik där också. Jag bodde inhyrd i ett hus ganska nära både B och C.
 
Särskilt i början var det ganska tufft, kroppen var inte van vid all rörelse, att vara aktiv så mycket. Väldigt annorlunda mot att ha ett stillasittande jobb! ;)
Det var roligt att ha så mycket häst runtomkring sig hela tiden, likasinnade att "snacka häst" med, mycket roligt på gång på gården att titta på, variation i arbetssysslorna. (Ibland är det trevligt med en ursäkt att vara ute och röra sig på i solen! ;) Men det är klart, det kunde vara tufft fysiskt också och det är inte alltid man kan vara ute i finväder!)
 
Deluxen tyckte nog det var jobbigt med broms. Det har inte brukat finnas så mycket broms i Härnösand, troligen för att det är svalare där än i sörmland (och så har vi ju dessutom haft ridhus + stall att komma undan bromsen i, inte behövt vistas ute när dom faktiskt visat sig).
I början fick han stå själv i en liten rasthage, men sen släppte vi ihop honom med två andra hästar i lösdriften med lite gräs att pilla på.
 
 
 
Augusti
 

Jag åkte hem på "semester" ca 5 dagar i början av Augusti. Efter omställningen så var det väldigt skönt att kunna vila ut! (Svårt att hinna göra det med bara en ledig dag i veckan, då ska man ju hinna med "allt" annat också.)
 
Hann med att göra ganska mycket i Augusti. Herrn som Tabben står och pussas med på bilden (ardenner) red jag ibland för att den skulle få lite extra motion, red ut en del på K. också i sällskap med Birgitta.
 
Deluxen hade lite jobbigt i munnen stackarn. Han hade dragit på sig sår på tungan som var ganska segläkt. Det kunde se helt ok ut och sen gå upp som av sig själv även om pållen bara hade stått i hagen.
Så i efterhand kom vi fram till att han troligen hade styngflugelarver som irriterade honom i munnen. Att det var han själv som hade rivit upp såret när han käkat på olämpliga saker. För efter avmaskning blev han mycket bättre i munnen och såret kom inte tillbaka. Ganska frustrerande dock när man trodde att såret borde vara läkt och han fortfarande var jätteirriterad i munnen!
Skönt för mig att ändå ha andra hästar att rida/träna med så jag kunde låta Tabben vara ifred ganska mycket utan att få ridabstinens.
 
I slutet på Augusti började jag i en voltigegrupp! Jätterolig träning! :)
 
September
 

1:a September var det uppvisning på Ängen! :D
Första uppvisningen jag och Deluxen varit med på, så det var ganska nervöst! Dessutom var jag fortfarande lite orolig över munnen (hade velat in i det sista om jag skulle vara med eller inte) så jag red med halsring + vanliga bettet (endast som nödstopp) och vi hade ju knappt tränat på sistone så vi var väldigt ringrostiga. Hade provat rida med halsring en gång innan, kvällen innan.
Men vi gjorde vad vi kunde för dagen så att säga. Ett par travuppgångar, ett par galoppansatser/-anslag och bara glida omkring litegrann i trav. Och så fick vi ju vara uppklädda! ;) Herrn skötte sig exemplariskt förutom att han blev pepp när jag suttit upp och vi skulle vänta på att få komma in på banan!
 
 
 
Jag var iväg och tittade på en Bent-kurs i Gottröra. Det var första gången jag tittat på Bentkurs.
Många blandade känslor, för jag insåg väl att nej, tyvärr är "ren AR" inte för mig nu när jag lärt mig annorlunda som känns mer rätt för mig. Å andra sidan är det mycket intressant att lyssna på och titta på, så det var ändå givande! Och roligt att titta hur det gick för bland andra Camilla och Eleonor som var med! :) (Dom var jätteduktiga!)
 
(provade knästående för första gången, senare kunde jag göra det i trav också! :) )
 

Jag åkte hem en sväng i September också, behövde hämta vinterkläder och vinterdäck till bilen.
 
Oktober
 

I oktober märkte jag av att det blev lite tuffare att orka med. Mycket pga att det blev mörkt snabbare och mer "rutinjobb" eftersom det t ex tog längre tid att mocka till hästarna i ligghall/hage (nu gick alla 7 valacker ihop i lösdriften). Så enligt överenskommelse med C jobbade jag bara två timmar/dag där och försökte att inte ta på mig så mycket extrajobb. Det var svårt ibland att orka med Tabben så mycket som jag ville.
 
En stor grej hann vi dock med på ridfronten - jag hittade äntligen ett galoppkommando som fungerar på Tabben! :) Klart, det krävdes ju ändå en del träning för att befästa, och att man förberett så det finns förutsättningar för galopp, men nu i efterhand så var det ändå ett stort kliv!
 
Hann med att titta på båda kvällsträning och kurs för Birgitta, väldigt lärorikt och roligt att se! :)
 
(jag har inte mycket hästbilder från hösten för att pålle inte var mycket att visa upp! :( bett i pälsen och lera!)
 
 
November
 

Jag och stallkompisarna tränade trickträning för Maria! :) Jätteroligt! Och lärorikt även sett till kommunikationen, inte bara "trick" (även om trick är nog så roligt).
 
 
Jag råkade bli biten av en pålle i tummen under en behandling. :S (inte förvånande egentligen eftersom man ska hålla i munnen och hästarna inte brukar gilla det, men jag har gjort det många gånger innan och lyckats undvika olyckor).
Inte så allvarligt men nageln blev paj och gjorde ont, sen tog det över en månad innan nageln lossnade. Har haft lite jobbigt att greja med tummen, t ex fylla hönät och öppna boxdörrar. Men som vanligt får man skylla sig själv! (är ju medveten om riskerna)
 
En annan mindre rolig grej var att B´s hingst tog sig ur boxen och rymde in till stonas hage (de gick ute den natten) när jag skulle vara hästvakt! Var själv på gården, och fick såklart en chock när jag kom dit! :S
Klart hingsten inte är sugen på att gå ifrån stona så det var inte bara att ta en häst och gå in, stor skaderisk att ens komma nära. Lyckligtvis var Camilla + sambo snälla som kom dit och hjälpte till när jag förtvivlat ringde efter hjälp, och vi lyckades efter en del möda sära på hästarna. Alla såg oskadda (och obetäckta) ut, tack och lov!
 
 
December
 

Jag var och tittade på en kurs för Christofer D. Mycket intressant! Vid det laget kände jag nästan alla som skulle rida (hade varit ute på den gården en del) så det var jätteroligt att se alla fina ekipage! :) Hade ju hört mycket om dom innan, jätteroligt att få se det också!
Å ena sidan är det ju inte riktigt heller som jag vill rida. Å andra sidan tycker jag det är intressant att höra vad C har att säga, och roligt att han kommit till ett stadie där han kan/vågar tänka själv! Tycker han verkar vara en bra tränare!
 
Hade lite strul den här månaden med vädret. Dels billåset som krånglade när det blev kallt så jag fick lämna in bilen på verkstad, dels väglaget som ett par gånger var så illa att man knappt vågade sig ut på vägarna. Särskilt vägen till B snöröjdes väldigt dåligt så blåste det kunde det ha drivit in en halvmeter snö på vägen.
 
Vi hann träna en trickträningslektion till för Maria! :) Jag hade bara tränat ett par gånger direkt efter senaste kursen och nästan lagt ner det pga att vi fastnat med bugningarna, så jag hade inte så stora förväntningar.
Men tack vare tips från hovvårdaren/kurskompisen på annat grepp att hålla benet med (så inte T. kände sig låst) gick det faktiskt ännu bättre denna gång! :)
Det blev mycket kommunikationsjobb denna gång och en del aha-upplevelser för min del. En hel del att ta med sig hem och jobba på!
 
                                 **********************************************************
 
Det blev strul med mitt boende (jag blev utkastad, han jag bodde hos ville ha mer pengar än vi kommit överens om och blev tokarg när jag sa att jag inte kunde betala mer) så det blev stressigt sista tiden innan jag skulle hem. Fick ju flytta två gånger, bodde hos B sista dagarna, och åkte hem några dagar tidigare än det var tänkt från början.
 
Sista praktikdagen för B var en riktig höjdare - först mycket givande lektion med Tabben med hemläxa att träna vidare på (börja tänka på levad) och lite som en sammanfattning av vad vi gjort och åstakommit.
Sen fick jag korta lektioner både på L och A, en ära att få sitta på dom hästarna! :) Och mycket lärorikt, något man kan ta med sig från varje häst.
Praktiken har varit väldigt givande! Kanske inte riktigt på vis jag förväntat mig, men så är det ju inte alltid de visen som är bäst heller! :)
 
 
Hemresan blev nervös, inte så roligt väglag/väder. Men det gick bra och det var ju huvudsaken! Tabben verkade glad över att vara hemma igen. Egentligen tycker man han borde ha trivts bättre hos C, lösdrift och många andra hästar att umgås med. Men hästarna prioriterar nog inte alltid som vi tror, och han tyckte ju det var rätt stressande t ex att behöva konkurrera om maten. Borta bra men hemma bäst! :)
 
 
                                   **************************************************
 
 
Väl hemma igen så har jag gjort ögonlaser med ridvila som följd, haft fullt upp med julfirande, så Deluxen har inte blivit riden så jättemycket, (tre gånger?) och lite tricktränad + jobbad från marken.
Plus har varit att en del poletter verkar ha trillat ner i kommunikationsjobbet, jag har fått massor med inspiration till klickerträningen, och pålle har haft mycket energi i ridningen så åtminstone galoppen har varit tacksam. (Inte så mycket teknik, men åtminstone viljan framåt!)
 
 
 
 
 
 
 
Årets roligaste upplevelse:

Voltigen, jätterolig träning! Med häst - uppvisningen med Tabben!
Alla nya bekantskaper i Sörmland! (om det räknas som upplevelse) Tänk att det gömmer sig så många trevliga hästmänniskor där! :D
 
 
Årets bästa köp:
 

Förvaringsväskan till hovtillbehören
 
Ett par Muckboots, perfekt i höstgeggan för mina kräsna fötter!
 
 
Även Mountain Horse-skorna har varit bra, men de funkade bättre på sommaren.
 
 
Ett par bättre begagnade Chezz-stigbyglar som är breda nog för att mina skoterkängor ska få plats!
 
 
 
Bästa köpet av dom alla = Lacrosse "Whitney II", de enda skor som duger i vinterkylan! :) (enligt mina fötter)
 
 
 
Förra årets mål:
 

"Målen för nästa år är såklart att utveckla galoppanslagen mer och bli lite jämnare mellan varven (just nu är det svårt i vänster jämfört med höger), att jag själv hittar tekniken och skallen till det för då tror jag kvalitén kommer bli bättre per automatik, att han får utrymme att göra det ordentligt.
Nu känner jag att jag börjar vara ute på främmande vatten, sånt jag har svårt att förutspå om eftersom jag inte vet hur länge man brukar stanna kvar på varje moment, hur krävande det är att komma vidare, och att jag på sätt och vis skulle vara fullt nöjd bara över att få till bättre harmoni och stabilitet i det vi redan gör. T ex. att jag själv lär mig signalgivningen några snäpp bättre och mognar i det vi pysslar med. Att jag lär mig övningarna bättre och kommer ännu bättre in i tänket så jag kan bli mer konsekvent och schysst mot hästen.
Men ska man ta något mer konkret vore det såklart kul att öva vidare med trampet och få till fler steg i sträck, kanske 3-4, eller kunna jobba med övergångar mellan tramp och annat.
Att vi ska få till bättre avspänning och lång hals överlag, för att inte tappa det i samlings-jobbet och när man boostar upp energin mer.
Sen vore det JÄTTEKUL om vi kunde lägga till lite fler övningar i galopp där man mer rullar på i lite längre sträckor snarare än att bara öva fattningarna/anslagen. Men det tar jag med en nypa salt för först måste fattningarna sitta ännu bättre och vänstergaloppen sitta bättre innan vi funderar på dylikt!"
 

Så här gick det:

Tja, jämnare mellan varven i galoppen kan jag tyvärr inte påstå att vi är. Ibland kan han få till jättefina "lyft" eller anslag till vänstergalopp, är ju skolgaloppsbilden ett bra exempel på! :) Men ofta har vi svårt att få till vänster överhuvudtaget och jag försöker att inte fästa mig vid det utan ta det som det kommer, göra så gott man kan.
 
Tramp har vi faktiskt fått till flera steg på raken (3?) sista träningspasset för B. när vi skulle börja tänka levad! :) Befäst så vi kan göra det på kommando är det inte än utan snarare "plötsligt händer det!" emellanåt. Därav också att vi provar lite olika, för det kommer ofta lite gratis andra saker även om man inte får till det som var tänkt! Som passage t ex, är vi också långt ifrån att kunna, men ibland får vi till något steg ändå av misstag! :)
 
Jag tycker att vi har förbättrat förmågan till avspänning och lång hals, åtminstone förbättrat lägstanivån. Med en del dippar - som nu när han känns lite stel och när han var orolig i munnen i höstas. Men det är absolut inte befäst som i att jag aldrig råkar korta upp hästen. Under utveckling! ;)
 
Galoppen, där har vi lyckats på så vis att jag ibland kan få honom att "rulla på" en bit och kunna rida (inverka) lite försiktigt. Kräver dock rätt förutsättningar så det är lite gambling från gång till gång om det ens är någon idé att försöka. Tror anslagen ger mest i längden i det här stadiet.
 
Det jag framförallt tycker mig ha blivit bättre på är linjeringen och att hålla koll på min egen kropp. Det borde vara mycket värt!
 

Galopp!

Blev inte så seriöst ridet igår, pålle var lite stel och vääldigt pepp, som vanligt numera (misstänker att han vill springa ifrån jobbet).
Vi filmade lite galopp, men det är mer "ok då, du FÅR väl brassa på lite då!" från mattes sida än att det är något "jobb" på gång.

Om ni vill se så skriv mailadress så skickar jag länk! :)
Men som sagt, inte så seriös ridning tyvärr! ;) Han var alldeles för het på gröten (irriterad på matte som vill försöka hålla in emellanåt) och vi hade förberett för dåligt för det.
Själv var jag glad bara att vi kunde galoppera på såpass långt/mycket för att vara oss, han brukar ha svårt för att "ligga och rulla" i galopp ens några språng i taget.

Fundering!

Som jag skrev om i förra inlägget har jag svårt att inverka riktigt som jag vill med bettet (att "pingla med kedjan" snarare än direktkontakt de gånger det behövs, det pinglar liksom inte... ;S) Provade förut med en extra kedja längst ner mellan skänklarna på stången för att det skulle bli mer vikt i bettet och trycket därmed lättare släppa (efter tips från tränare). Det funkade men pållen blev halvt galen när den rörde sig och lät så snart han skulle trava eller galoppera.
 
Det optimala är såklart ett bett som inverkar bättre utifrån behoven så att säga, förmodligen ett tyngre. Men det verkar lite klurigt att hitta, och jag har inte råd eller möjlighet att prova en massa olika! :/ (i dagsläget iallafall). Funderade därför på om det skulle kunna fungera med tyngre tyglar och/eller tyglar med metallhakar som fästen? Så kanske dom kan bidra till lite mer tyngd i vibrationerna så att säga. Vad tror ni?

Ridpremiär!

Igår kväll tog jag mig i kragen och såg till att rida, trots lite miss i planeringen så jag inte kunde börja förrän ca 21:15.

Väntade på att dom skulle lasta klart en häst utanför ridhuset så jag grejade lite från backen först, lite longering i skritt med fokus på halter, passade på att be om inkallning efteråt och sen varvbyte.

Pålle var pepp i ridningen, som vanligt på sistone, får känslan att det är en kombination av att han faktiskt är stark och har energi, men är liite för bekväm för att vilja använda den till samling, försöker hellre förekomma matte! ;)
Det var en bra galoppdag. Pålle fick till riktigt fina fattningar och vi kunde rulla på en bit i galopp! :)
I början försökte jag vara väldigt konsekvent mot honom och se till att han inte rinner iväg eller lullar på, utan kunde korta steget i skritten (med bibehållen energi) åtminstone. Men jag tycker det är toksvårt, för jag tycker jag måste vara så hård mot honom om han ska förstå att matte menar vad hon säger, samtidigt som jag ska försöka att inte dra åt mig tyglarna eller faktiskt bli "hård" (mer än någon halvsekund eller så isåfall) för då motverkar jag mitt eget syfte. Tycker inte riktigt det går att få till det där pinglet som E-K instruerade om, åtminstone inte så han lyssnar tillräckligt på det. :/
Ofta när jag har ridit för B så har jag kompromissat med att göra det som behövs helt enkelt för att vara tydlig, för att sen vara noga med att inte hålla för kort tygel när han faktiskt börjar bära sig själv och släppa ut halsen. Men jag klurar såklart vidare på om det finns någon bättre lösning så jag inte känner att jag "måste" börja med kortare tygel för att kunna vara konsekvent. Lutar åt att jag behöver ett tyngre bett.
Tips på såna emottages tacksamt! ;)

Pålle var egentligen väldigt lyxig på så vis att han går trevligt även när det känns som att han "glider iväg" i trav och man inte hinner med att inverka så mycket, har väl höjt lägstanivån ganska mycket i traven, eller utökat registret. Så ibland låter jag honom göra det dels för bjudningens skull och att inte jag ska frestas att "tjyvhålla", och dels för att det triggar energi till jobbigare övningar.
Men lite får man allt hålla på gränserna så inte pålle rinner iväg istället för det man bad om! :P Perfekt också att hinna fokusera på sig själv, sits och balans, när man glider runt i trav utan att kräva så mycket.

Såg att han tenderar att vilja vara rakare i vänsterbak än höger, fortsätta med längre steg hellre än att samla och bära med v.bak. Funderar på om det sitter i skallen eller fysiken, eller kanske både och. Men så länge rider jag på som vanligt för att se om det släpper när vi kommit igång bättre.

Äntligen slut på ridvilan! :)

Nu är veckan som jag inte får utsätta mig för damm eller rida! :)
Hoppas kunna rida ikväll, det ska bli spännande att sätta igång igen!
Jag har "fuskat" och tränat lite på kommunikationen i ridhuset för ett par dagar sen så pålle iallafall blivit lite aktiverad. Han var ganska på tårna och lyssnade bara med ett halvt öra - ville hålla lite koll, kanske behöver invänjningstid nu när han varit borta såpass länge. Men lustigt nog gick det vi övade på ändå bra, bättre än vad vi normalt sett brukar få till!

Jag longerade lite i bara grimman och långt grimskaft, inget avancerat för det var tänkt som uppvärmning. Han såg aningens stel ut, säkert sen resan, inte överdrivet men inte så spänstigt liksom. Tror pålle var skeptisk till mina snowboardbrillor för normalt sett brukar han vara bekväm av sig och kräva mycket övertalning för att börja trava, nu ökade han på skrittsteget till snabbare än normalt och började trava direkt med bara en smackning! :)

Övade sen lite sidepass front och sidepass away längs väggen. Den brukar jag ha jättesvårt för, men idag var det som att poletten trillat ner i Tabbens skalle iallafall, och kanske andra gynnsamma förutsättningar, för det gick kanonbra! :) Inte perfekt på något vis, jag fick ta med baken lite ibland med spöet och han vill gärna hamna före med bogen, Det senare har jag inte ens brytt mig om att försöka korrigera än, har varit för mycket grovjobb för att träna finlir än så länge.

Passade också på att öva lite början till inkallning, att jag backar och han riktar huvudet rakt mot mig och följer efter, perfekt att kunna öva det i trav när han var så pigg, annars brukar jag ha så svårt att få honom trava i det läget.

Ska erkännas att han gick mig på nerverna ibland när han inte kunde stå stilla och ibland försökte ångloka över mig. Det var säkert träningen som triggade det (och att han var pepp redan innan), brukar väl ofta vara så? Att i början när man gör grovjobbet så får man ibland negativa bieffekter först, tills man kan ta sig förbi det och få positiva bieffekter istället! :)
Å ena sidan skäms jag lite för att tålamodet tröt, å andra sidan försökte jag använda det till att bli tydligare gentemot hästen och sätta gränser, vilket säkert behövdes!
Har också aktiverat pållen med lite klickerträning i boxen. Jag var så full av inspiration att det nog blev väldigt rörigt för stackars pållen! ;) Men liiite kul är det ändå när han försöker med en massa saker samtidigt i hopp om att något ska ge godis, hihi!
Hoppas att vi så småningom ska ha fler färdiga trick att visa upp! :)

God Jul!

Irene och Delux hälsar god jul! :D


Herrn tänkte ut och åka pulka idagMen det var så kallt så han skakade av kyla!


Så han bestämde sig för att stanna och käka hö istället! ;)
 
 
God Jul!

Bygget klart!

Farsan var jättesnäll och hjälpte mig bygga en hölåda till mina slowfeeding-nät! Mina egna taffliga försök var rätt meningslösa, utan kunskap och verktyg kommer man inte långt märkte jag! ;) Men då kanske jag kan själv till nästa gång!
 
Den blev tokbra tycker jag, tung och stadig nog för att vara svår att välta eller ha sönder, och lätt att knyta fast nät i! :)
 
 
Nu har alltså pålle fått flytta in i egen hage för att kunna ha begränsad fri tillgång på hösilage och vara ute så mycket som möjligt! Hagen är egentligen väldigt stor för en häst (sommarhage egentligen) å andra sidan är det nog inte så kul att gå där det inte är plogat, så jag hoppas pålle håller sig på sin plogade gång. Staketet är nästan översnöat, blir ju så på vintern.
 
När jag precis hade släppt ut Deluxen började jag fundera på om det var en dum idé (det vet man iofs inte förrän med facit i hand) för han gick och tittade efter en ponny som reds i närheten och brydde sig inte ens om sitt käk. Någon halvtimme senare när jag tittade till honom såg han så nöjd ut pillandes med sina hönät! :)
Kanske är en bra kombination att ha hö att greja med hela tiden men bli lite distraherad då och då av action vid ridhuset när folk ska dit och träna! ;) (hagen är ganska nära ridhuset = en bonus också om det blir halkigt, tänkte att i värsta fall kan jag då gå direkt från hagen till ridhuset och sadla där, bara sanda den korta biten mellan hagen och ridhusporten!)
Har även skaffat en pulka för att lätt kunna transportera hönät + vatten. Med nedförsbacke från stallet till hagen blev det toklätt med logistiken! :D
 
Hittills verkar det alltså lovande, hoppas det ska funka bra i praktiken! :)

Om man hade pengar

...ja då skulle man väl ändå snabbt bränna alla pengar på hästen! ;)

Kära tomten, jag önskar mig en feedbox till hagen och en feedbar till boxen, för att inte behöva fylla så mycket hönät!
Ewa-Kristina Pettersson´s nya bok Zorro´s Skolning
 
Ett bett som Deluxen trivs bättre med (vet inte ens exakt vad det skulle vara för bett, något liknande det jag har men med mer tyngd i?).
 
Halm att blanda pållens hösilage med och isolera lite mer utanför vattenbaljan.
 
Ett RIKTIGT ylleunderställ i 100% ull (som inte kliar), till riktigt kalla dagar!
kanske från www.lamagard.se till exempel!
 
Nya Chezz-sadeln som jag är sugen på att prova, Chezz Calido (såg dessutom att dom rear ut exakt sån som jag vill ha! :S )
Hade varit kul att prova hur nya varianten av läderbommen är, och jag tycker den är snäppet snyggare än min!
Ett nytt fårskinnsöverdrag i rätt storlek hade också varit kanon! Har ett som är gjort för 17,5"-sadel men har en 16" sadel. (Finns också på rea!!)
 
Eftersom jag verkar ha förlagt mitt dressyrspö hade ju ett sånt också varit toppen! Använder det i trickträningen.
Och en carrot-stick, fast så sällan som den behövs för min del kommer den en bit ner på önskelistan! ;)
 
Ett par täckridbrallor eller varför inte en täckridkjol hade inte suttit fel!
Vanliga ridbyxor också för den delen, gärna pull-on variant. (särskilt bekvämt nu när tummen är lite handikappad).
 
 
Hoppas tomten känner sig generös i år! ;)
Nåja, drömma och dregla kan man ju!
 
 

Är man hästmänniska så är man!

Efter ögonlasern igår så fick jag som sagt rid- och stallförbud i en vecka för att undvika ansträngning och damm i ögat.
Men i min skalle lät det helt vansinnigt att hålla sig borta från stallet så länge! :S Så jag gick och köpte ett par slalombrillor! Hihi!
Så kan jag iallafall pyssla i stallet! (gillar inte att lassa över jobbet på någon annan heller)

Men det var grymt frestande med den fina nya snön som hade kommit idag att ge sig iväg på lite snöpulsning med pållen!

Imorgon ska jag få hjälp av farsan att skruva ihop en höhäck att fästa slowfeeding-näten i. Så pålle kan gå med begränsad fri tillgång igen! :)

Gammalt men nytt

Igår blev det premiärritten i ridhuset för mig och Delux sen vi kommit hem!
Han var grymt peppad! Sådär att jag kände mig taskig mot honom särskilt i början, som fick vara på hela tiden för att han inte bara skulle använda energin till att bränna på framåt. Han var lite spänd kan man säga! :P Minsta lilla passivitet eller tydlig eftergift tog han som klartecken att rinna iväg framåt.
Samtidigt var det roligt med så himla mycket energi. När man lyckas använda den rätt så räcker den till desto jobbigare moment!
Pålle var väldigt galoppsugen för dagen. Han "råkade" missförstå och ta galopp istället för det jag tänkt väldigt ofta! ;)

Hör och häpna - han drog nästan iväg med mig i galopp! Vilket jag tycker tyder på att han har blivit mycket säkrare i galoppen, i normala fall om han blir så pepp så blir oftast galoppkvalitén för dålig för att han ska klara hålla ihop galoppen. Nu kunde vi spänna bågen på rätt sätt för att få galopp en längre sträcka, och tappade han bort benen så att säga, så kunde han ta en ny fattning av sig själv för att fortsätta galoppera! :D En sån galopp man säkert vill ha hos en hopphäst - bakifrån och i balans (nåja, lättrubbad balans - men ändå!) och väldigt driv framåt.

Kanske lite såhär det såg ut stundvis igår också?Sista passet för B innan jag åkte hem från praktiken ville hon att vi skulle börja lägga in lite levad-ansatser. Det känns grymt överkurs, samtidigt som jag säkert tror att det kommer bli konstruktivt med försöken. Pålle har ju alltid haft mer eller mindre tendens att om man siktar mot stjärnorna så kanske man når trädtopparna, att man får överdriva fokuset ibland för att få ett svar.
Som då för B, det blev något pytteembryo till levad (bara att man såg att tanken fanns där hos hästen) men framförallt så under jobbet började pålle niga väldigt fint bak och fick till några riktigt fina trampsteg! :D Även om det skulle ta år att få till en levad så hinner vi då få till massvis med stärkande jobb! :)
 

För att återkoppla till dagens pass så hade jag alltså tänkt att jag skulle tänka levad och se vad som hände. Det blev ingen levad, men i speglarna (jaa! äntligen speglar!!! :D) syntes det väldigt tydligt hur pålle lärt sig vinkla sitt bäcken, och några trampsteg även denna gång- när jag lät energin rinna iväg liite framåt men fortfarande hade fokus på att belasta bakbenen och dröja kvar.

Hihi så KANSKE har vi lärt oss början till tramp istället i vår strävan att prova levad! :)
 
För övrigt så märks det att pålle inte är van att vara inomhus. Han var väldigt svettig efter passet i ridhuset och såg väldigt loj ut som halvt värmeslag sen när han kom in i stallet! :P
 
 
 
 
Nu vete sjutton hur det ska gå, har stall- och ridförbud i ca en vecka (har gjort laserkorrigering av ett öga idag och får inte träna eller utsätta mig för damm). Pållen behöver ju skötas om ändå och även om jag skulle få hjälp så kommer jag få sjukt med hästabstinens!! :S

Slut på praktiken!

Det strulade till sig med mitt boende så nu är jag och pålle hemma i Norrland lite tidigare än det var tänkt!
Väldigt nervöst blev det, på grund av en försvunnen kabel till transporten och väglaget/vädret, men hem kom vi till slut efter "bara" 8 timmars körning! ;)

Känns lite vemodigt att det är över, jag kommer sakna alla trevliga människor och allt roligt jag fått vara med om!

Det har varit väldigt lärorikt, kanske inte alltid på de sätt jag trott utan också lite otippade insikter. Min personliga utveckling (både inom ridningen och som människa så att säga) har garanterat gått snabbare framåt under detta halvåret jämfört med vad det skulle ha gjort i vanliga fall! :)

Jag kommer sakna väldigt mycket därifrån, samtidigt som det är lite skönt att vara hemma och återgå till vardagen igen!

RSS 2.0