Fullt upp!

Nu har det hänt en del roligt på sistone! :-)

Igår hade jag en ledig dag så jag passade på att lägga lite extra tid i stallet. Eller tja, det var inte tänkt att ta så mycket stalltid men det råkade bli så! :-P Jag spenderade minst en timme totalt bara på att fylla hönät, tog lite längre tid än vanligt när balen fortfarande var lite frusen och jag skulle försöka fixa hö ute för 2½ dag och hö inne för 2 dagar.
Bra med motion fick jag iallafall! ;-) Jag kör ju snabbdiet nu för att komma i form, har bl a skaffat en stegräknare och börjat skriva dagbok för att hålla koll, och försöker att träna lite extra nästan varje dag förutom vanliga stallmotionen. Igår hade jag förbrännt mer energi bara av träningen/ridningen/stalljobbet än vad jag hade ätit totalt, och då har jag ju inte räknat det man förbränner på en dag bara i vila. Skulle man hålla på så varje dag så skulle det bli en väldigt effektiv diet! ;-) Men inget för något långtidsbruk... Snarare kan det förklara hur jag gick ner 5kg på tre veckor utan att ens (medvetet iaf) ändra kosten i höstas. Ovanligt mycket ridning och mycket höpackning varje dag.

Nog tjatat om det!
Hursomhelst så hade Tabben mycket sprutt i sig igår. Men han var ändå lydig och gick lätt att omvandla energin på, bra kombination alltså för att kunna be om lite extra i ridningen! :-D
Först tränade vi mycket i skritt, skolor av alla de slag, för att förhoppningsvis jobba igenom honom ordentligt. Det kändes riktigt bra (även om det är långt ifrån perfekt) jag börjar få lättare att flytta bogarna i sidled och kunna växla böjning. Rätt logiskt kanske en dag då formen känns bra.

Till andra passet fick jag verkligen peppa mig själv och ge mig en spark i arslet för att jag skulle orka mig ut! :-P Dels för att jag redan kände mig rätt så mentalt och fysiskt trött, dels för att jag visste att han förmodligen skulle ha dubbelt så mycket sprutt i sig till nästa pass. Samtidigt var det ju lite spännande att se hur han skulle använda det, med tanke på hur lättsamlad han känts passet innan!
Jag hade sån tur att jag fick med en stallkompis att fota (i kombination med mentalt stöd, mycket mer peppande med någon med sig!). Det gick väldigt bra tycker jag! :-) Inte perfekt på långa vägar och han kändes lite ojämn, att han har svårare att ta i med högerbak så det lätt blir en hel del trevande innan vi kommer åt en bra linjering och får belastning på höger bak, men tillräckligt bra på den biten också för att det skulle kännas konstruktivt. Jag överdrev fokuset på tvärning i skolorna och ibland på volten. Så snart jag fått in framdelen i en öppna åt höger t ex så trampade jag ordentligt i ytterstigbygeln i takt med bakbenen för att få bort ytterbak från tyngdpunkten (den vill gärna hamna där ivägen eftersom han är starkare i vänster, och då är det jättesvårt att sätta dit innerbak istället när ytter är placerat ivägen) och överdrev som sagt lite fokus på tvärningen med risk att kanske få lite för mycket tvärning. För mycket tvärning brukar överlag vara mycket mindre risk för oss än tvärtom! ;-)
På öppna delen när jag vände över ridbanan eller när jag red en volt så försökte jag tänka "flytta framdelen på bakdelen" och få bort eventuell förböjning som han gärna får till för att kompensera. Även där kunde jag använda stigbygeltrampet för att överdriva att flytta bort vänsterbak och försöka få högerbak närmare tyngdpunkten. I båda varv faktiskt... Men att det var ett tramp i takt med benen som sagt, inte ett konstant, det ger inte samma effekt i det läget. Samtidigt som jag i högervarvet tänkte - räta ut halsen och nacken och flytta dom mer "på" bogen, därigenom hindra att ytterbogen sticker ut, samtidigt som jag alltså försökte förbättra riktningen i bakkärran så framdelen upplevdes mer "på" bakdelen. I vänster handlar det mycket om att rotera hela bålen och höfterna rätt först och främst, undvika förböjning i halsen där också, och har jag väl dom bitarna på plats då brukar helheten bli hyfsat bra så många steg vi nu klarar att hålla det i taget innan vi får börja om.

Vi avslutade med att testa en galopp. Först kändes det som att det blev för jobbigt läge för honom, som att han gjorde någon ganska futtig gest till ansats men "dog", som att man kände att luften gick ur och att det inte fanns energi nog till att det skulle vara någon idé att kräva mer i det läget. Om jag försökte driva på framåt med risk för spring och obalans så stod han också emot, ännu mer som att luften gick ur. Men när jag nästan börjat ge upp, då minsann tog han tag i saken och sa "galopp var det, ja!" och galopp blev det! :-D Sen råkade min snusdosa flyga ur fickan, och överrasknings-effekten gjorde att pållen fick extra energi i galoppen! ;-) Kunde hålla en rund galopp minst ett varv runt volten minsann! Vilket bra knep! Haha
Sen gjorde jag ett försök till, men då kändes det verkligen som att nä, nu har jag INGEN energi/bjudning framåt kvar i hästen. Så jag skulle precis lägga ner, sa: "nä nu räcker det för idag!" när pållen "tar tag i" saken igen och katapultar fram i vad som kan liknas vid ett galoppsprång! Medans matte säger "ouaaah!" för att hon inte alls var beredd och höll på att trilla bakåt! Haha!
Han är lite lurig den rackarn! ;-) Galoppen ska komma när man minst anar det!


För er som orkat läsa ända hit så får ni en bildbomb som belöning:

(Ska göra en piruettvändning i skritt)


Ganska bra linjering tycker jag men jobbigt läge!


Såhär kan det gå om matte och pålle inte riktigt är på samma blad om vad man ska göra! :-) Benen går lite hit och dit... Likaså såhär:

Sure, det ser konstigt ut, men jag kom åt bakdelen till att gå in och belasta mer med ytterbak, vilket känns som en bra början! (Yes, det är faktiskt trav, där matte sitter och visar vägen övertydligt för ytterbak med stigbygeltrampet bl a, jobbig matte!)Idag var vi och tittade lite på NH-/trickträningslektioner. Och en kort AR-lektion. Väldigt inspirerande! Kul att se lite andra människor jobba och snappa upp lite tips och trix.
Sen blev jag såklart ridsugen själv så jag frågade Sara om hon kunde hänga med ut till vårt stall också och hålla lektion! :-) Nu blev det väl mer ett par extra ögon och möjlighet att få lite synpunkter, men kul var det! Och peppande till att försöka få till ett par snäpp till.
Slutorna i vänster var inte Tabben så pigg på idag, nog brukar vi kunna få till dom lite bättre än så men det kan ju vara ringrostighet iom att vi knappt övat dom längs väggen på sistone. Tycker t o m vi brukar få till diagonalslutorna bättre än så numera. Men det märks ju ändå att jag överlag börjar komma åt honom mer och mer, bara att våga be om mer när jag vet att han är rätt placerad och fortsätta öva uppmjukande och stärkande för vänsterbak överlag så borde det ju gå framåt. Känns som att det har lite med dagsformen att göra också.
Skolskritten fick vi iallafall till "på riktigt" några steg vilket känns jättekul för vi har haft lite svårt för det på sistone! :-) Och en visseligen lite hafsig men ändock galopp fick vi visa upp!


Nu är jag jättepeppad och boostad att fortsätta hårdträna till Birgitta-träningen! :-D

Snö, snö, vart man än ser!

I vinter har det snöat. MYCKET.
De här bilderna är inte ens rättvisande eftersom det var precis efter det töat lite (och snön sjunkit ihop en del) och det har snöat många dagar och mycket efter det, minst 3dm bara senaste veckan.

Staketet är numera så översnöat att översta tråden ligger under snön. Såhär såg det ut för ca en månad sen (hästen är en B-ponny):


Nu kan tyvärr ponnyn inte gå i samma hage som Tabben, hon har börjat rymma från hagen.


Det började bli för mycket snö vid stalltaket så stallägaren plogade en bit framför grinden och vid taket. Han började bli orolig när hunden klättrade upp på taket! :-P
Såhär fina snöhögar kan man ha i hagen!Han står gärna kvar på sin upptrampade plätt runt höet mest hela tiden. Jag förstår honom!

Hårdträning!

Oj oj, jag får skylla mig själv men det är alltid lika tufft när man ska ta sig i kragen och se till att träna hårdare!
Pepp emottages tacksamt! :-D

Dels tänkte jag träna mig själv lite hårdare på så vis att jag ser till att träna regelbundet utanför ridningen. Framförallt core-träningen och där handlar det inte så mycket om hur lång tid man tränar utan hurpass man kommer åt rätt muskler tycker jag, och att man gör det, även om man bara tänkt träna 10 minuter två gånger i veckan så är det himla lätt att "råka" glömma bort det och veckorna går... ;-) Har försökt peppa mig lite extra nu genom att beställa ett par träningsvideos, blåst upp balansbollen, skaffat en stegräknare och alltså försökt variera det mer.

Sen visar sig disciplin-svårigheterna i hästens träning också. Det är ju ganska mycket jobb ändå som normalläge, ridningen ej medräknad, särskilt med heltidsjobb som tar mycket tid och mental energi. Nu brukar jag vara rätt duktig på att inte låta hästen bli stående annat än i undantagsfall och aldrig någon längre period, inte på grund av min lathet eller vädret iallafall.
Men när jag nu ska försöka öka från vårt normalläge till att träna fler pass per vecka (och helst mer än ett pass per dag emellanåt) då tar det emot! Som att jag hela tiden tagit det steg för steg för att orka med motivationsmässigt men när jag väl hoppat av kusen en gång då är jag total-inställd på att "nä nu är jag minsann klar!" :-P Motivationsmätaren på noll. Värst är det när jag är där på kvällen och alla andra åkt hem, nästan lika jobbigt på morgonen, lättast är det om jag har någon med mig och får en motivationsboost av det.


Tabben tränar käkmusklerna


Planen är att vi ska träna tre pass nästa träning för B 12/3! :-D Det låter kanske som en dum idé om man läser ovanstående, men bara jag får arslet ur vagn och hinner ta några dubbel- eller t o m trippelpass i förväg och trappar upp intensiteten i träningen lite överlag så tror jag nog det ska gå bra (vi har gjort det förr). Rent fysiskt så brukar han gå bättre och bättre för varje pass, att man får mer och mer med sig gratis i början, och då är det lättare att komma vidare till det roliga jobbet när man har en tränares öga till hjälp! :-)

Nya dojjer

Jag blev less på att vänta på bootsen jag beställt, började få panik nu när det snart är vår. Så jag beställde där jag visste att det fanns i lager och fick hem grejerna idag! Nu saknas bara brodden! :-)

På vänsterfram beställde jag en halv storlek mindre för att 2½-orna glappade en del, helst ska dom ju sitta så slimmat det bara går utan att hovväggen sticker ut på sidan av bootsens undersida. Höger fram var svårare för den är en mellanstorlek. Precis så det glappar ett par mm på 2½-orna men inte små nog för att passa i 2:or. Har skaffat en strap till för att få den sitta lite tightare, får se om jag orkar sätta fast den eller om det funkar ändå.
Bootsen är alltså ett par Easyboots Glove utan spännen vid hoven, jag har ett par likadana redan i storlek 2½ som passar klockrent bak. Nu ville jag ha ett till par för att kunna dra på boots på alla 4, dels för att det ska kännas jämnare om man vill rida med dom och dels för att kunna brodda runt om.

Han har ju inte känts riktigt bekväm med bootsen tidigare så jag funderade på vad man skulle kunna göra. Det är framförallt på vänster fram så det kan såklart ha varit pga storleken, att den glappat. Nu blev det ett par 6mm comfort-sulor och det verkar lovande hittills! :-) Han verkar mer bekväm med bootsen nu, fast jag har bara provat dom inne på stallgången och knatat runt lite, återstår att se hur det blir med brodd och på ojämnt underlag.

Vad glad jag är för min nya ridkjol! :-D Har köpt en handsydd ridkjol i ull (tror jag, det känns så), en delad.
Bilder kommer förr eller senare! Nu när det är kallt men man ändå slipper nederbörd tack vare ridhuset är det kanon, den värmer bra tack vare luften som står mer stilla utanpå benen. Idag till exempel var det iallafall kallare än -20 grader ute vid stallet, vet inte exakt för jag kollade inte termometern, men kallt var det! Jag vägrar rida med vantar så först var det kallt om händerna men benen klarade sig ganska bra tack vare kjolen och till slut blir händerna ok också när man fått igång cirkulationen.
Den var bara tänkt som en uppvisningsgrej, kul att klä upp sig ibland, men nu lutar det åt att den får en praktisk användning i vardagen också! :-DLille Delux var jätteduktig idag! :-)
Jag dressyrade ett ganska lågintensivt pass. Började med lite rakriktningsträning först "snällt" med omformning på stora volter som uppvärmning, sen lite öppnor, byggde på med övergång öppna-förvänd sluta, öppna-sluta-förvänd sluta, sluta-förvänd sluta, testade trekantsövningen någon gång per varv också med diagonalslutor och ett par stegs skrittpiruett emellan. Så vi gjorde ganska många olika rörelser men inte mycket per övning och varv, kändes ganska bra tycker jag, inte markant svårare i någon rörelse eller varv utan snarare lite högre lägstanivå.

Sen tränade jag en hel del korta-länga. Jag la upp det så att vi körde 4 "normala" steg - 4 korta lite samlade steg - 4 där vi försöker ta i så mycket vi kan (med risk för lite sämre kvalitet, hellre satsa ordentligt dom stegen ändå och lita på att vi kommer igång bättre och bättre) - 4 samlade steg igen - 4 "normala" steg som vila, sen börja om igen med 4 samlade steg osv.
Det funkade faktiskt kanon! :-) Riktigt bra kombination mellan vila-press och att det blir många växlingar men han blir förberedd på vilken som kommer härnäst.
Sen var det perfekt inför trav-övergångarna, att vi påbörjade: 4 "normala"- 4 samlade- 4 med högre press - 4 samlade och när han sen fick lite mer ram då tog vi trav. Alternativt så kunde jag ta traven när han var beredd på att nästa mer krävande steg skulle komma för att hoppas på lite draghjälp till en bra trav om han tänkte "dags att samla och ta i!".

Känns som ett lyckat pass! :-)

Nytt schabrak!

Nu har Tabben utökat sin finkläders-garderob med ytterligare att schabrak! :-)
Inte direkt spanskt/akademiskt men fint!
Ikväll blev det dressyr med lite öppnor, lite travövergångar och så lite jobb i trav (försök till förvänd sluta på medellinjen och sen forma om).
Tabben var jätteduktig, även om vi inte var på absolut formtopp så fick vi till det vi var ute efter vilket känns bra utifrån svårighetsgraden! :-)

Uppdatering från farbrorn

Nu känns Tabben bättre i ridningen, kanske fått ordning på fötterna *peppar peppar* ändras ju så snabbt det där utifrån dagsstatusen om vi har otur. Han känns jämnare och mer lättmanövrerad och börjar kännas lättare att lägga bak tyngdpunkten på igen vilket han varit lite anti på senare tid tills för ett par dagar sen.
Känns lovande! :-)

Fast nu har vi lagt galoppen lite i andrahand på sistone, och fokuserar på grunderna i första hand och att få tillbaka lite bättre grundform- och förutsättningar. Kanske dumt eftersom det är nu när han känns jämn och fin han borde ha lättare för att fatta, men det är så svårt när man är överlycklig över att kunna öva på det vi "ska" göra igen! När man liksom hittat tillbaka till lugnet och lite samling och sen ska trigga hästen att gå ur det för att kunna galoppera.
Men det kommer det också!

Har beställt ett par fina saker som det kanske kommer bilder på framöver! :-)

RSS 2.0