Härligt höstväder

När solen plötsligt tittar fram såhär på senhösten efter minst en vecka med ruggigt väder- regn, blåst, mulet, så blir man plötsligt så pigg och glad! :) I Tisdags var det soligt och vindstilla hela dagen, eftersom jag var på praktiken och gjorde en del stalljobb utomhus så hann jag med att fånga sol för veckor framåt! :D
Vi red ut en sväng (jag red Karamell) och jag gick en promenad med lille Trull, hann nästan rida Delux också i solen men då hade det börjat skymma.

Idag var det också riktigt fint, fast lat som jag var på min lediga dag så har jag inte alls varit ute lika mycket som jag brukar, mysigt att det var sol när jag skulle rida Tabben iallafall!

Nu har vi inte riktigt det där flytet som förra veckan, som vanligt har vi vår cykel av "dags för verkning"-ringrostighet. Skönt att han ska verkas på Måndag!
Jag försökte ändå vara lika konsekvent och försöka kräva samma kvalitet, vilket jag ändå tror är bra (tog ju kortare pass istället och inte så mycket av det riktigt jobbiga) för att få igång rätt muskler och hålla kroppen i trim. Men pålle tycktenog att jag var pest och pina. :P
Lektion imorgon, ska bli spännande men samtidigt har jag inte så höga förväntningar den här gången!


Veckans fundering: Hur vågar häst-/stallägare ha uppdelade fodergivor egentligen? (Som innefattar att lunchfodra i hagen t ex.) Hästmänniskor är ett modigt släkte. :P
Själv är jag så bortskämd med fri tillgång eller begränsad fri tillgång att jag tycker det är jobbigt när dom blir så "på" och aggressiva av att gå hungriga. Annars hade dom nog varit snällare mot min pålle också!

Gott och blandat

Igår var sista voltige-passet för terminen (och alltså sista överhuvudtaget för min del), vilket kändes lite vemodigt! Men vi hade kul som vanligt. Som sista grej fick vi prova axelstående på hästen (som att stå på huvudet men med stöd av axeln ist för huvudet) och att göra en kullerbytta ner från hästen. Det var himla spännande, kändes som att åka karusell! :D


Sen har det ju hunnit med att hända en hel del hästrelaterat. I Tisdags fick jag en lektion i galoppanslag på Karamell (var det tänkt), hon ska egentligen vara väldigt känslig för galoppsignaler, men jag hade ändå lite svårt för att få henne i galopp. Men ett par fattningar/anslag fick jag till iallafall! Dessutom lite piaff! :D Hon är så duktig läromästare den kloka damen! :)

Har kollat på kurs för B, kunde inte stanna hela dagen men det var väldigt intressant och lärorikt ändå. Jättebra att bli påmind om viktiga grunder när man ser de grönare ekipagen, väldigt inspirerande att se de som kommit längre.


Imorse red jag lektion med Deluxen för B, som vanligt väldigt roligt och givande!
Vi hann med att rida runt några minuter på banan innan B dök upp, vilket var roligt att då ha gjort lite grovjobb innan lektionen ens börjat. ;) Jag har faktiskt fortsatt med den tuffare träningen för herrn, att alltid be om skolskritt (men får ibland nöja mig med samlad skritt lite beroende på läge, målet är dock hela tiden skolskritt) och bara lägga in pustpauser då och då. För att han inte ska hinna trilla isär i skritten och för att han ska ha mer tid på sig att verkligen pumpa igång!

Han gick med nigande gång direkt i skritten då B kom och vi kunde öva lite svag sluta - gå över till svag öppna och växla mellan skolorna på långsidan. Vi har ju haft rätt svårt för skolor överhuvudtaget, men det känns lättare att komma över tröskeln när han jobbar med så hög tonus som i skolskritten. Så idag gick faktiskt alla skolor vi övade på ovanligt bra, inklusive skrittpiruetterna. :)

Pålle var lite mör kände jag sen gårdagen, då vi tog två pass och han faktiskt flåsade och ångade ordentligt efter ridningen, så det kändes lite motigt ibland när jag bad om galoppanslag och annat jobbigt. Men han gjorde det riktigt bra ändå, kändes väldigt konstruktivt! :)
Vi provade övningen att växla mellan sluta och öppna på långsidan i trav också vilket jag tycker är mycket svårare, och det gick väl sisådär. Men det är ju nyttigt att öva på, och det gick bättre än väntat i vänstervarvet, där tog han skolorna fint trots att det brukar vara svårare varvet. :)

Jag har en så fiiin pålle! *stolt matte* Som belöning fick han stå inne och käka och sova några timmar efter träningen.

Lite mindre roligt dock är att hitta nya bit- eller sparkmärken nästan varje dag på pålle. Tur att han är en stålhäst som inte så lätt går sönder! Ändå ser det inte så roligt ut med kala fläckar i vinterpälsen här och där, och det är såklart tråkigt för min fredliga pålle att känna att han måste försvara sig så ofta.
Kanske har jag blivit bortskämd av att inte behöva tänka på sånt när pålle har stått själv och/eller med fri tillgång på käk.

Använda rumpan

Inte bara hästen som ska göra det utan även jag som behöver komma ihåg det, märkte jag idag! :P

Har ju kommit igång med ridningen igen, men vissa dagar är omöjligt att hinna rida (och så kan det ju alltid bli något annat som ställer till det, t ex riktigt ruskväder eller ridbanan bokad precis när jag har tid), så för att ändå få något gjort försöker jag ta två pass när möjlighet finnes, sisådär varannan gång jag rider.
Idag var en sån dag, passade på nu när jag har ledig dag. Trotsade en rejäl huvudvärk, som man inte hinner tänka på när man väl är uppe på hästryggen tack och lov, och hade gjort en plan innan för passen.

Det där med att ha en plan kan ju vara lite både och, tycker att det är ännu större risk för katastrofpass om man har väldigt tydligt planerat vad man vill göra, och samtidigt inte har en plan B för just de förutsättningar som bjuds för dagen. Men om man har ett eller ett par övergripande mål över vad man vill träna på så är det nog lättare att ställa om med andra övningar.
Planen idag var att första passet skulle vi göra en del grovjobb, lite back to basic, checka av böjningen och alla skolor, spänna bågen nog för att kunna ta en del travjobb (och förbereda inför nästa pass) samt att jag ville öva på att känna att jag rider hästen framför mig.
Andra passet blev det en liten fuling - målet var att rida skolskritt HELA passet (nåja, med någon enstaka pust-paus och inte i traven och galoppen ;) ).

Det blev riktigt lyckat tycker jag. Inte perfekt såklart, men målet var ju delvis att märka av bristerna så det är ju ändå positivt. Märker att jag tyvärr har lätt att vika honom i halsen när jag rider med halsringen (den ligger lite ivägen för stången så inverkan från h.tygeln blir lite skev) och att han fått svårare att följa böjningen framförallt i vänstervarvet. Men det var ju kanon att öva på! Blev lite in-ut på volten i skritt (i varje steg t o m), vända igenom volterna genom att öka böjningen och därefter be honom följa böjningen, övade "trappan" med tänket att jag inte bromsar honom till skritt (även om jag tyvärr måste göra det också än så länge) utan driver honom in i skolskritt med samma energi/tonus som i traven eller t o m lite till. Skritt-travövergångarna märkte jag var så himla bra att jobba med så det övade vi lite mer på! :)

Sen blev det några galoppanslag där jag försökte komma till ett läge där jag driver honom in i galoppen. Efter lite "letande" innan under passet kom jag fram till att jag behöver få fram rumpan för att kunna ha en bättre hållning och inte få för framåttippat bäcken. Så det i kombination med att jag spände rumpan fick fungera som drivning.
Det blev lite blandat resultat men huvudsaken det är konstruktivt!

Andra passet tyckte nog pålle matte var lite jobbig, men det gick förvånandsvärt bra ändå att fokusera på skolskritt (möjligtvis ok med samlad skritt emellanåt) hela tiden snarare än att växla mellan vanlig och skolskritt, som att han tyckte att ok då, det här är där jag ska gå, så det blev lättare och lättare att bara påminna honom om det. Jämfört med när man ska gå in i skolskritt från "vanlig" skritt. Kul! :)
Skolorna var det ju lite sisådär med, men som sagt - nyttigt att öva och bra att få kvitto på dagsstatusen. Är i vänstervarvet ffa som är svårast just nu, men jag får vara noga med att inte förböja och kräva lite böjning/tvärning.
Sen provade jag några travövergångar och galoppanslag från skolskritten (återigen med fokus att när det är skritt så är det SKOLskritt som gäller, men han fick avlasta ibland genom att trava på en bit). Det var lättare i det läget att hålla kvar sitsen och spänna rumpan, därför att vi var i ett bättre läge redan i skritten, så OJ vilken energi och styrka han fick till i anslagen! :D Häftigt!
Jag red ju inte länge men jag tror ändå dom 10-15 minuterna var väldigt styrketränande och bra för mattes självförtroende! ;)


I övrigt med Deluxen så har han fått komma in en-ett par timmar om dagen och käka lite extra hö. Tror han och hans mage uppskattar att få äta lite extra i lugn och ro. Han får ju äta bland dom sista så jag misstänker att han bara får i sig ett par kg hösilage per fodring annars. Men nu har dom precis fått halm också, som han förhoppningsvis lyckas få i sig lite av. Inte optimalt, men bättre än innan!

I Tisdags var jag och tittade på kvällsträningar för B, imorgon rider jag lektion för henne och på Lördag ska jag titta på kurs för henne, så det blir himla mycket sånt den här veckan! Roligt! :)

Hoppas ni har det bra i höstrusket!
Lärorik vecka!

Eller kanske man skulle kalla det en riktig lyx-vecka. :)

I Onsdags så red jag först ut med Birgitta och fick prova rida ut på Lojo (brukar annars rida Karamelle). Det var en härlig upplevelse! Han är så stabil, inte så mycket fysiskt som mentalt, och är så härlig bara att sitta på, ger en speciell känsla.
Senare samma dag red jag premiärpasset på min lille Delux (han hade vilat ca tre veckor och inte gått många pass alls på 1½ månad). Så himla roligt att få rida på honom igen med gott samvete! :) Så matte lattjade väl i ärlighetens namn mer än vad vi orkade träna så mycket teknik, mycket galoppanslag blev det t ex. Han var lugn i munnen så irritationen är tack och lov helt borta.
Det kändes annorlunda efter att ha ridit Lojo, som att jag lyckats bevara en del av känslan i mig som jag fått av Lojo och kunde "ge" det till Tabben, för han kändes också lite annorlunda. Svårt att sätta i ord, men mer trygg/nöjd kanske man kan säga.

Torsdag blev det samlingsträning på Karamelle under instruktioner av Birgitta, vilket också var kanonroligt och väldigt nyttigt! Så häftigt att få känna på vad hon som läromästare kan! :)
Voltige på kvällen, roligt och utmanande som vanligt!

Och så imorse blev det lektion med Delux för Birgitta. Det räckte med ett "uppvärmningspass" så kändes han på sin vanliga nivå igen idag. :) Jätteduktig var han! Nästan lite loj, men inte mer än att jag fick övertyga honom lite vad han faktiskt orkar göra så gick det bra, och sen får man ju mer och mer gratisenergi ju bättre han kommer igång.
Temat för dagen var att ändra balanspunkt mellan jämnvikt/bakvikt ofta.

Veckan är iofs inte slut än, men bara dom här senaste dagarna hade jag kunnat leva på ett tag! :)

RSS 2.0