Pedikyr

Nu har Tabben fått nya hovar igen.

Perfekt att Sofia kom på besök, dels för hovarnas skull och dels för lite pepp med träningen! :-)
Vi lyckades få till ful-galopp i vänstervarvet utan inhägnaden till hjälp (brukar ju bygga upp en volt), första gången! :-D Fast det kändes att det blev svårare och sämre galopp än när man har volten till hjälp, för börjar man styra och greja för mycket så tappar han farten och bjudningen till galopp, öser man på i en raksträcka blir det lätt dålig galopp istället, fyrtakt. Men någonstans ska man ju börja! 

Han var inte alls särskilt okoncentrerad eller tillbakabackad i utbildningen, bara pyttelite stelare efter att inte ha jobbat uppmjukande på ett tag. Känns jättebra, bara att jobba vidare som vanligt! :-) 

 

Mer galopp!

Nu har vi tränat ytterligare två gånger med lösgalopp + försök till uppsutten galopp (med minst en dag emellan varje gång).
Bägge de två senaste gångerna har han nästan varit lat från backen, knappt gått att "jaga igång" i galopp, hehe lille latmasken! ;-) Men båda gånger har vi fått till galopp i både höger- och vänstervarvet! :-D Min duktige lille pålle!

Idag var jag nervös att det inte skulle bli någon galopp öht, så loj som han var precis när jag hoppat upp. Han måste ha en del eget driv för att det ska bli någon galopp. Men efter några varv kom han igång! Dessutom var jag jättestolt över att jag kunde styra honom under tiden! ;-) Jag hade satt pallen lite tokigt så jag fick styra för att inte rida rakt på den när pållen ville göra volten lite mindre (vilket han oftast gör, i båda varv), men det gick jättebra!


Nu ska jag antingen prova en gång till om ett par dagar, en sista gång. För att försöka befästa det lite till och kunna gå över till att baka in det i vanliga ridningen därefter (förhoppningsvis). Eller så börjar jag rida som vanligt och kör löslongeringen som repetition någon enstaka gång bara.
Jag gör gärna grovjobbet klumpvis, alltså mycket på en gång men sen släpper vi det. För att om han t ex blir okoncentrerad och sprättig i vanliga dressyren av det då vill jag inte gärna gå tillbaka och löslongera förrän han känns fin i dressyren igen. Ska bli spännande att se hur han blir nu när jag inte ridit "vanligt" på över en vecka.

Kvällens bravader

Ikväll har jag och Tabben galopperat! :-D

Inte särskilt graciöst eller kontrollerat, men galopp var det! ;-)


Jag tycker han börjat tänka för lite galopp vid ansatserna, som att han bara gör ett halvhjärtat försök efter en del övertalning men har tappat sikte på slutmålet.
Så då blev det back to basic och öva lösgalopp från backen!
Det märktes att det var ett tag sen, för det tog ett tag för honom att komma igång, i båda varv. Såg lite tungt ut också.. Men själva galoppkvalitén tyckte jag var hyfsat fin när han väl kom igång. Jag hägnade in ca 2/5-delar av ridhuset som en ca 20m volt.
Vi tog 2-3 fattningar per varv, sen hoppade jag upp och skulle försöka mig på en fattning uppsuttet också.

Det blev mer spring än jag hade tänkt mig.. Haha, han blev riktigt taggad! Nästan så han började studsa på stället om man skulle hålla in honom. Ändå var han ganska lydig och styrbar utifrån omständigheterna (det är särskilt styrbarheten som varit kass tidigare och som gjort det svårt, för att han låst sig mentalt/fysiskt). Gällde att försöka hitta en balans mellan att inte störa genom att korrigera hit och dit (styrning, förhållningar, form) och att inte låta det gå över gränsen så det bara blev svårare för honom att fatta. Ur "travartrav" är det ju t ex inte så lätt att fatta en galopp som funkar på volt, och om man tvärar för mycket då blir det för svår väg att rida för att kunna hålla balansen.  

Testade ett par varv i vänstervarvet men det blev nog mest tralopp och lite flängigt. För att inte nöta så la jag ner efter ett par försök i 2-3 varv och bytte till högervarvet, tro´t eller ej så fick vi till en riktig högergalopp! :-) Efter ett par varvs försök.
Då var matte nöjd för dagen och kusen flåsigare än han varit på nästan ett år! Haha


Dags att börja jaga igen..

Varje höst samma sak. Jahapp, vad ska man chansa på för täcken till kusen i år? :-P

Det svåraste är passformen, men samtidigt är jag lite snål (som i - vill ha kvalitet för pengarna, inget skräp eller sånt som kostar mer än det smakar) och vågar såklart inte prova täcken hit och dit.

Nu är det 100g och 200g jag är ute efter. För att de två jag har inte är jättebra, det ena är lite tight i bogarna och det andra håller inte tätt om det regnar ordentligt (köpt begagnat). Förhoppningsvis är det dom tjocklekarna jag kommer ha mest användning för i vinter, tråkigt då att bara ha halvdåligt passande täcken.

Kombinationen för lång rygg, bred hals verkar inte lätt att hitta! ;-) Särskilt som halsen inte får bli för stor heller, då halkar täcket ner på bogarna och hämmar ännu mer där.


Tipsar om Rhino Wug-täcket som återigen är till salu, iom att grabbens hals växt ur det! :-S
Finns på Tradera:

http://www.tradera.com/Rhino-Wug-regntacke-strl-6-3-140cm-auktion_302360_116995103


Trim-försök

Haha jag vågar verkligen inte klippa av Tabbens kalufs! ;-)
Är så skraj att det ska bli fult spret åt alla håll under tiden det växer ut, och ändå aldrig bli samma längd. (Manen ÄR ju tunnare baktill och slits mest där.)

Kolla t ex på bilden när förra ägarna hade stubbat och börjat låta det växa ut (när jag hade honom under prövotiden):Ok, det ser jämnare och tjockare ut än det gör nu, men det står åt alla håll! :-o
Det drar sig framåt på främre delen av manen och rakt ut/bakåt på bakre delen av manen, inte något fint liggandes åt sidan inte.


Här är en bild från sidan där man kan ana hur det skulle se ut i stubb:


Man skulle såklart trimma till manen snyggare men jag tycker det ser fult ut på hans hals.


Så det fick bli såhär till att börja med. Sen ska jag försöka jämna till det mer allteftersom det växer ut. Bara nu på tiden det börjat bli lite svalare ute utan större värmeböljor (eller kanske sen jag började använda tinkturen?) har det växt ut ett par cm! :-)
Haha, jag vet att det ser sjukt ut NU, men övergångsperioden blir förhoppningsvis kortare än om man stubbar!

Oförbätterligt? :-P

Stackars Tabbens man mådde inte bra av värmen i sommar! :-S
Jag har försökt hålla efter men när jag väl hittade tinkturen som funkar ganska bra var det redan massor bortkliat.

Ja, vad tycker ni? Snagga? Trimma och inse att det kommer vara ojämnt och halvrisigt ett bra tag?

Haha ser lite extra risigt ut med blöt häst, och främre 1/3 delen av manen ligger på andra sidan... Men risigt är det! ;-)


Åt rätt håll

Ögat såg mycket bättre ut igår tyckte jag. Inte alls lika svullet, han hade ögat nästan helt öppet (utom när man grejat med det, men det är ju inte så konstigt) och jag tyckte det såg ut som att såret på hornhinnan hade läkt igen lite. Skönt att det går åt rätt håll! *peppar peppar*

Däremot rör han sig lite stelare. Tar det med en nypa salt, dels red min brorsdotter honom och då kan han ha gått tillbaka en del till gammalt dåligt rörelsemönster, dels har han inte gått mycket på sistone nu när han blev dålig i ögat (dels för att skona ögat när det varit som värst, dels för att det gått så mycket tid och ork till att försöka åka ut två gånger per dag och ta hand om såret), och dels kan det såklart vara fötterna som börjar vara i behov av verkning, har gått över två veckor sedan sist nu.
Skulle också kunna vara ögat. Det har gjorts studier på människa att om man ser dåligt kan synnerven orsaka ont i nacken. Inte helt långsökt heller att rörelsemönstret ändras om han ser sämre med ena ögat.

Men det känns tråkigt för just nu känns han inte alls som samma fina häst att rida som precis efter kursen, alltså bara för lite över en vecka sedan.


Här kommer en bild från kursen, copyright Sara Thörnblad:


Vet inte vad knasbollen på ryggen gör, gissningsvis en halvhalt/förhållning med tanke på tygelhöjden? :-P Men jag tycker det syns hur stark och fin han kändes i traven. :-)

Uppdatering

Syrran var och tittade på ögat igår. (Hon är veterinär.) Det var ett sår i ögat ändå, i hornhinnan, inte så stort men viktigt att hålla koll på. Fick en salva som han ska ha i ögat morgon och kväll.
Han öppnade ögat lite mer iaf idag, men det var lika svullet och han öppnade det inte helt utan kisade.

Hmm, det började inte så bra med behandlingen :-P
Min hjärna var nog omedvetet inställd på att det inte går att gå upp 5:30 på morgonen. Gick och la mig nästan direkt efter jag kom hem från stallet, typ 20:30, vaknade vid 4:30 - lyckades somna om igen, vaknade igen vid 8 och insåg att jag inte bara försovit mig till stallet utan dessutom skulle börjat jobba för en kvart sedan. Panik!! Hade stängt av väckarklockan i sömnen.  
Ska försöka ändra om schemat på något vis så det löser sig för resten av veckan. Nästa vecka blir det iaf lättare när jag börjar jobba 11:45.


Tajming..

Idag var första jobbdagen för mig efter semestern. Förutom ångesten över att nu är sommaren snart slut och det är ett helt år kvar till nästa riktiga semester, så har Tabben fått en ordentlig ögoninflammation! :-(
Han har haft flughuva och ändå fått så. Förstår inte vart ev. smuts eller irriterande insekter skulle ha kommit ifrån. (Iofs, flughuvan var inte direkt ren, men så länge det är torrt är det mindre skräp som lossnar från den än från pannluggen.)

Jag försökte tappert skölja rent ögat och pilla bort gegg, men han knep ihop ordentligt och var svullen och känslig, inte roligt för honom när man försöker bända upp ögat och spruta in läskig vätska rakt i ögat (han är ju rädd för vatten t o m så jag tyckte ändå han var modig).
Kunde inte se att ögat verkade skadat, men så var det svårt att se. Får avvakta att värsta svullnaden gått ner. Imorgon ska jag till apoteket och köpa salva och mer ögonbad, om det fortfarande är mycket svullet imorgon ska syrran komma ut och titta på det. Grabben står inne och blir rastlös så länge.

Gaah, det är ju en sak om det blir något när man är ledig! :-P En annan när man jobbar 7:45-16:15 varje dag.
Ska försöka ta mig upp tidigt imorgon och titta till honom men det vete sjutton hur det ska gå, inatt hann jag inte ens somna innan jobbet efter att ha ställt om dygnet när jag var sjuk.

Blev ledsen också efter att ha peppat för att RIDA, det var jättefint väder och perfekt underlag på uteridbanan (ganska fast men inte stenhårt), red inte igår heller. Och så blir man orolig över att akut behöva ta ut vet. och slänga ut 3000:- igen! :-S Men det lät inte akut på syrran, svårt att veta dock när det är så svullet och pållen kniper igen ögat. (Jag såg ingen skada iaf de gånger jag lyckades bända upp ögat, bara gegg.)

RSS 2.0