Krafttag med bantningen

Det är såklart lite riskabelt att "banta" när man inte har någon analys för årets hösilage ännu. Hoppas på att det ska gå att fixa snart så eventuell felberäkning inte blir så långvarig. Så länge har jag gjort en överslagsräkning från gammal analys och hoppas att energi- och proteinvärden är något liknande iallafall... Viss felmarginal är inräknat iallafall men man vet ju aldrig!

Så just nu i väntan på analys/fler slowfeedingnät tror jag att det ligger aningens i överkant i energi för att kunna räknas som bantning. Ska försöka rida lite längre/fler pass i den mån det går för att kompensera.


Nya grejerna:Understället som förhoppningsvis ska få mig överleva vintern! ;) Från Stadium.se
Handskarna från Hööks.


Igår hade jag planerat rida ett 45 minuters-pass med mycket trav, eller allmänt hyfsat intensivt iallafall så det går åt lite energi. Haha, trodde jag ja! ;) Pålle var inte riktigt på topp, lite seg att komma igång. Först blev målet att hitta lite teknik och bärighet i skritten och få till några stegs skolskritt innan traven. Det tog dock sån tid att komma igång, så många små marginella förbättringar innan vi väl lyckades få till något som kan liknas vid skolskritt, att vid det laget kändes det taskigt att fortsätta klättra uppåt en massa på krav-stegen så att säga! :P
Körde lite övergångar skritt-trav, när övergångarna började sitta ok tänkte jag att jag ÄNTLIGEN skulle börja travjobba. Men vid det laget tyckte pålle att det började vara dags att galoppera istället! ;)

Klantmatten hade glömt hjälmen i stallet och hade därför inte tänkt galoppera något alls. Men då blir det nästan ännu värre, när hästen är totalinställd på galopp och man sitter och bromsar = studs på stället och åt alla möjliga håll! ;) Det blev lite antingen galopp eller inget alls över det hela, han stannar när man säger till men så snart jag ska fortsätta rida igen så är pållen helt inställd på galopp. Han brukar bli så när han blir trött, så vi rundade av där efter ändå ca 40 minuters ridning. 


Ska bli spännande att se om han lyckats sätta i sig allt silage han fick igår!
Inne körde jag dubbla 3*3cm-maskiga nät alltså med ett lite större nät utanpå. Såg helt inbrottssäkert ut men man vet ju aldrig! ;) ca 4kg i det + 2kg löst på sidan av.
Ute fegade jag lite med risk för att jag inte lyckas få det svårt nog, vill inte riskera att han står utan halva dagen om man misslyckas med att dra ut på ättiden. Så dels blev det ett vanligt 4*4-maskigt nät med 3kg hö som han har lätt att äta ur (fast jag hängde det på en gren i förhoppning om att det skulle försvåra lite), och utöver det ett med dubbla 4*4cm-maskiga nät med 6kg hö.


Valet blev enkelt

Ni som brukar läsa bloggen kommer säkert ihåg nyligen när jag spekulerade i vad jag skulle investera "häst-sparpengarna" i?

Det blir inget av det jag var inne på. Tråkigt för mig för vitsen med sparpengarna var ju snarare att gå till att unna sig själv något onödigt dyrt/lyxigt, inte att det skulle gå till sånt som behövs. Men för hästens skull känns det bra!

Det blev en Thermobar och investering i några nya slowfeeding-nät.(ca ett år sen)


Jag hoppas kunna flytta över honom till vinterhagen idag eller imorgon och knåpa ihop så det blir max 12-13kg silage/dag (beroende på hur blött). Det låter kanske normalt eller t o m mycket, men ska man lyckas stretcha ut det till fri tillgång till pålle som är skillad på att pilla ur näten så blir det lite av en utmaning.

Funderar på hur man ska lyckas knåpa ihop det. Någon halvt omöjlig konstruktion att äta ur inne + lite löst på sidan av, dubbla hönät ute lutar det åt.

Ridkläder till mig själv får alltså vänta tills jag känner mig rik eller så. :P
Men jag har skaffat lite grejer för att klara vintern, ett bra ull-underställ, har nyligen köpt 4 par ullsockar, 2 par thermohandskar, sätesvärmare till bilen (guld värd!), och en stallmössa som tyvärr inte är fodrad men som sitter bättre än den gamla. 


Galopp

Igår fick vi skryta lite över att tabben lärt sig högerfattningar! :) Några stallkompisar tittade på, som inte har sett honom på ett tag så för dom hade det förhoppningsvis hänt en del sen sist!

Videoklipp finns, skriv om ni vill se så skickar jag länk! :) (inte så bra att jag vill lägga ut offentligt, bara lite halvtaffliga fattningar...)

Dagens lektion

Tja vad gör man när man sitter och rider själv för det allra mesta? Jo man får fixa lektioner och hemläxor åt sig själv och se till att man skärper sig! :P

Dagens läxa var att öva stenhårt på handens inverkan, samtidigt som vi red lite av de vanliga övningarna.
Det har jag redan försökt fokusera på men det finns ju så många olika sätt och tänk så det kändes värt att spinna vidare på. Idag blev tänket att handen ska tänka framåt. (istället för "inte bakåt" ;) )
Satt och repeterade mitt lilla mantra - "tydlig, tydlig - framåt! tydlig, tydlig - framåt!" vid de tillfällen jag behövde använda tygeltag, experimenterade också lite i själva tagen att samtidigt som jag tog i tyglarna ändå ha framåt-tänk.

Kändes som att det gav bra resultat och är värt att träna vidare på! :)
Pålle fick mycket bättre sökning och kände sig nog mer fri. Särskilt kul var det i galoppen som ju också var i slutet av passet när det börjat ge resultat, när jag tänkte "tydlig, tydlig - släppa fram!" var det som att den där släppa fram- fasen var hans kommando till att ta galoppen! ;)


Vi tränar på

Nu har jag skruvat lite i strategi igen i ridningen.
Dels för att jag haft ganska lite tid att rida på nu på sistone, korta pass, och dels för galoppens skull eftersom varven är såpass olika på den fronten, så har jag delat upp det nu några pass i att bara göra övningarna i ena varvet.
Inte alla övningar utan snarare att man lägger mer krut på det i 1-2 övningar och inte behöver repetera samma sak bara för att göra det åt båda håll. Och sen växlat till nästa gång så det på sikt ändå blir hyfsat liksidig träning!

Jag har t ex gjort så i "trappan"-övningen nu senaste passen. För att jag inte vill överjobba pålle när jag väl kommit igång och för att bara behöva fokusera på en galopp. I måndags var han jättefin i högergaloppen, det kändes runt och fint och enkelt för pålle! :) Och vi kunde skilja på gångarterna vilket är ett bra tecken, göra övningen bra! 
Idag blev det vänstervarvet och till min lycka så fick pålle till galopp i "trappan"-övningen i vänstervarvet idag! :) Jag tror att det blev rätt galopp med lite reservation för att det är ju rätt kort tid man ska hinna känna efter och ovan känsla oavsett att galoppera i vänster, men det var i ett hörn så jag tycker jag borde ha märkt om det blivit fel. Oavsett så passar jag på att känna mig nöjd och glad! ;)Ändrade planer

Birgitta-träningen blev tyvärr inställd. :/ Så nu siktar vi in oss på Ewa-träningen istället. Fast det blir inte riktigt samma sak, blir ju en annan grej när man rider för en helt ny tränare som inte vet hur det sett ut tidigare. Nästan så man tjänar på att inte vara på topp så tränaren får se de sämre sidorna som man behöver hjälp med. Tråkigt att det går ett halvår mellan Birgitta-träningarna nu! :P

 

Jag håller ju på att spara till ett till täcke till pållen. Än så länge har jag beställt en till liner (undertäcke) på 300g. Ganska sjukt att en sån kostar lika mycket som ett utetäcke i lägre prisklassen (ca 600kr + frakt) men lätt värt det för att kunna utnyttja täcket bättre! Just nu är jag i valet och kvalet om jag ska vänta något år till med att skaffa ett till yttertäcke, och investera i lite annat som behövs så länge - ex. ridskor och lite vinterkläder till mig själv, och/eller kanske en ridkappa som jag dreglat länge efter. Av någon anledning får jag alltid dåligt samvete om jag lägger ut pengar på sånt som bara är för min egen bekvämlighet. ;)Nu i veckan skulle det blåsa en hel del. Så det blir nog ganska lugnt den här veckan med ridningen. Har planerat att rida alla gånger det inte blåser så mycket men ge vila om det blåser, pålle är pepp nog som det är så jag tror inte vi får mycket gjort med störningsmoment. De pass jag rider har jag planerat att göra korta men intensiva och försöka vara toknoga med att jag känner att jag rider bakifrån.

 

 


Hösten är här?

Enligt SMHI´s hemsida är det nätt och jämnt att hösten är här, till Sundsvall kom hösten 5/10, i Härnösand verkar den inte ha kommit än om jag inte läser kartan knasigt. Men i söndags kväll var det riktigt ruggigt höstväder med regn och blåst, och två ynka nätter har det varit frost på bilrutorna hittills!
Ändå bytte jag till vinterdäck igår. Det kändes ganska konstigt! :PDet var ett tag sen jag la in bilder nu så här kommer iallafall ett par bilder på pållen i höstkläderna.


Magen svällde tyvärr upp rätt fort när Tabben bytte hage till en som inte går att använda slowfeeding-nät i. :/


Tränar ätmusklerna.
Nu har jag gjort upp en provisorisk träningsplan inför kommande 3½ veckornas träningsförberedelser. Så jag förhoppningsvis får med lite av alla bitar jag skulle vilja hinna träna, kunna få bästa möjliga start inför vinterns träningsuppehåll!

De flesta av punkterna:
*Träna lite core-träning själv med min Flexi-bar, har kommit av mig med träningen sen innan semestern. Har kommit igång lite smått nu iaf.
*Hinna träna lite mental träning, har inte riktigt bestämt om det blir enligt något träningsprogram eller hur jag ska lägga upp det.
*Böjning/omformning på lite olika vis, både enklare övningar och böja om mellan skolor. 
*Träna sitsen såklart. Har lagt upp det i lite olika fokus-delar. Just nu är det t ex handens inverkan jag lägger mest krut på, men försöker ha åtminstone ett par hållpunkter per pass så man inte tappar allt annat.
*Träna galoppfattningar ur lite olika situationer, funderar på att variera så jag inte kör samma i höger som i vänster under samma pass utan delar upp det på olika pass. Tycker det känns lättare än att göra samma övning många gånger och ändå få väldigt olika resultat beroende på varv, lättare att sätta kraven på en lagom nivå med olika övningar.
*Övningarna vi fått i hemläxa i allmänhet.
*Samlingen på lite olika vis, dels känslan/kvalitén/hjälperna men också att försöka nöta in lite samling i normalläget så det inte blir någon stor grej för pållen, och att försöka tänja på max-gränsen emellanåt.


Mycket går ihop med varandra eller är mest för variationens skull, så det kanske låter jättemycket för att hinnas med på 3½ vecka- men vissa saker är ju bara tänkt att fokuseras på 1-2 gånger per varv under något enstaka pass, för att det ändå blir en massa annat likartat. Det ska vi se till att hinna med!

Slutspurten?

Jag insåg precis att nu är vi inne på sista kvartalet av det här året! Dags för slutspurten för hur mycket man kommer hinna med att lära sig i år! :S
Särskilt som sista träningarna är i November, så även om December såklart också räknas känns det som att milstolparna kommer redan innan. ;) Då ska man fortsätta slipa på det vi redan lärt oss (förhoppningsvis) på kurserna.

Rotade fram målen som jag skrev för 2011:
"Inför 2011 ska vi självklart slipa mer på galoppen, och förhoppningsvis kunna höja ribban och gå från att träna galoppansatser till att kunna säga att vi tränar galoppfattningar! ;-)
Jobba vidare med samlingen och förhoppningsvis kunna jobba med tramp.
Jag tror vi kommer få lättare och lättare att travjobba i olika situationer utan att det känns som överkurs, och lättare och lättare med böjning/omformning. Jag tror också vi kommer fortsätta bli jämnare från pass till pass."


(från annat ställe)
"Inför 2011 hoppas jag kunna få till några stegs tramp/piaff innan året är slut och så småningom kunna säga att vi jobbar med galoppfattningar snarare än galoppansatser. Misstänker att de hänger ihop eftersom det är ungefär samma teknik/tonus som behöver förbättras. Komma längre inom rakriktningen och att jag förbättrar min kroppskontroll några snäpp till som förutsättning för resten. Fortsätta förbättra grunderna och helheten är alltid målet snarare än rörelserna i sig."
Känns som att vi är på god väg! :) Fattningar i vänster vet jag inte om jag kommer hinna bli klar med, och jag vill inte pressa för mycket och sabba det vi försökt bygga upp. Skolorna kan alltid bli ännu bättre men vi "har" iallafall alla skolor nu. Inte att någon är nästan omöjlig att få till.

Det jag skrev i första inlägget om hur jag tror det kommer bli stämmer redan bra tycker jag! :)
Även om jag fortfarande tycker det är klurigt att jobba i traven för att man måste vara snabbare på att hinna med så tycker jag ändå det går lättare att jobba i traven. Utmanande men mindre omöjligt! :D
Böjningen kan alltid bli bättre, men jag tycker den markant har blivit bättre under det här året.


Ska bli kul när vi kan sammanfatta det gångna året! ;)

RSS 2.0