Helgen

I helgen hade jag tänkt passa på att rida när jag hade gott om tid.
Men Lördagen blev dedikerad till friskvård istället, Deluxen hade blivit lite stelare så det känns guld värt om man kan underlätta för honom när man ska ladda igång inför träningen sen.

Söndagen var lite gränsfall, egentligen hade nog behandlingen tagit bättre om han fått vara utan ryttare en dag till. Brukar märka det på att han knäpper i lederna och har lite sämre koll på kroppen. Men han var fin, rörde sig mycket trevligare, ingen märkbar stelhet (fast lite känslig i hovarna av röta tror jag, det är hopplöst den här årstiden).
Det blev väl ärligt talat mycket för mattes skull, jag tappar snabbare än hästen. :P

Det blev lite repetition på passet innan; halter och försöka fokusera på min egen stabilitet, försöka att inte "vicka med" i Deluxens speciella rörelsemönster. Flytta in framdelen från spåret i bogen in/öppna-position och sen tillbaka ut igen för att känna om bogarna är fria nog att flytta på (och om jag själv sitter utan att låsa bogarna). Lite galoppansatser tidigt, sen lite "rulla på i trav" som även denna gång blev ganska snabb trav i början men jag inväntade att han skulle hitta in i bättre takt och tempo. Sen ett par gånger med samma flytta in framdelen och sen ut igen och lite flytta in-ut på volt. Fast snarare på olika krumelur-böjda spår för det var så mycket hinder ivägen.
Avslutningsvis ett par galoppanslag till från skolskritt när han var mer igång och man kunde be om lite mer.

Idag får det bli vilodag, eftersom han som sagt inte kändes riktigt färdig i kroppen igår.

Igångsättning

Det blev nattaridning idag (började ca 22).
Hade precis filat till det sista värsta från hovarna och han verkade mör i fötterna. Sen blir han ju det av att gå med ganska mycket strålröta och (för honom) förvuxna fötter, man märker att han blir känsligare i hovleder, armbågar, blir snabbare stel osv. Men det brukar snabbt gå över när fötterna väl har blivit bättre, bara det inte hunnit gå alldeles för länge.
Hursomhelst så hade jag inte direkt några höga förväntningar, och jag märkte att Deluxen inte ville belasta fötterna mycket, ville gärna avlasta framåt/nedåt direkt efter vi fått till lite mer belastning. Så det blev inget krävande pass idag och låga krav, var tanken.
Däremot försökte jag vara noga med mig själv och ändå göra övningar som iallafall är bra för att hålla mig själv i trim.
 
Istället för att korta/länga la jag in halter och igångsättningar, så småningom halvhalter från skritt.
Han rör sig väldigt mycket hit och dit både i själva halterna och när han ska sätta igång. Hela jag far med åt alla möjliga håll. Tänkte att jag försökte hålla balansen och inte glida med i sidled, bara bakåt/framåt/uppåt/nedåt men inte med hela kroppen och inte för överdrivet det heller. Det känns lite som att gå på lina!
Jättebra övning för mig tror jag. Den känslan behöver jag när vi ska kräva något mer samlande eller överhuvudtaget för att underlätta för hästen.
 
La in lite flytta in framdelen från fyrkantsspåret (med öppna-tänk, men jag brydde mig inte om ifall det blev någon öppna, det var mest känslan av att ha bogarna såpass fria att vi kunde göra övningen) och sen flytta ut framdelen igen, och upprepa längs hela långsidan. Jag tänkte på linjeringen men var mest noggrann med att jag själv skulle möjliggöra för hästen att hitta linjering och bogfrihet, får ta som kvitto att jag själv tappat någon del om han "fastnade" i något läge. Det känns som att jag hittar vad det är som låser mycket snabbare än förr. :)
 
Sen tyckte pålle att det fick vara nog med skrittövningar, så han brassade iväg i trav. Inte så rolig trav men av någon anledning kändes det ändå väldigt bekvämt! Och jag kunde sitta där och glida med och mest vänta ut hästen, även där försöka möjliggöra att han hittar ett bättre läge än att bara ösa på framåt.
Kan hästen kännas bekvämare om man själv fått större rumpa tro? Haha! :)
 
När vi ändå var igång tänkte jag avsluta med enstaka galoppanslag. Bara så vi kommer igång och använder det tonuset, men utan några större krav och bara ett par gånger. Perfekt att ta det ur den där balanserade känslan i skritten!
Blev knappast några bra anslag, mer ansatser, bara kanske ett som kan liknas vid galopp. Men när vi hade gjort två försök per varv och han sen bjöd till trav så fick han en helt underbar trav! :)
Jag blir alltid så imponerad över hur så lite kan göra så mycket!
 
Idag var jag verkligen stolt över min egen insats, och min fina pålle som ju ändå gjorde sitt bästa utifrån förutsättningarna, satt största delen av passet med ett stort leende på läpparna! :)
(Delvis kanske iofs för att man lärt sig att det krävs humor för att rida fuxar! ;) )
 
 
 

Hovfix

Så var vintervilan över då, pållens fossingar växer som ogräs igen!
Har varit bortrest ett tag så nu när jag kom hem kändes det som en cm längre än senast jag undersökte hovarna. :P
Något positivt iallafall med geggan, hovarna är inte cementhårda när man ska verka.

Nu måste vi försöka komma igång igen innan träningen för Birgitta om ca en vecka. Sista minuten-träning!
Förutom lite blandat - flänga omkring på rundbanan + prova lite samling och galoppanslag på stallplanen häromdagen så har vi inte dressyrat på ca 2 veckor. Hoppas pållen vilat sig i form snarare än gått och blivit gammal och stel!

En intressant observation;
ett bra sätt att spara pengar som hästägare är att se till att man har grejerna utspridda på många olika ställen (gärna krångliga att ta sig till och långt emellan) och inte så mycket plats på varje ställe, att man får lite av ett projekt varje gång man behöver något.
Iofs skulle det kunna leda till att man köper nya grejer istället varje gång, men det kräver ju att man har plats för det!
För mig leder det till minskad konsumtion då jag tycker det är svårt nog att hålla reda på grejerna man använder regelbundet! ;) Och hitta plats för det som sagt.
ARV träningsträff #2

Vi var tre tappra ekipage, jag och Delux, Linnéa och Brynjar (islandshäst), Ulrika och CC (varmblodstravare) och några trevliga fotgängare som hade samlats i Lördags för träningsträff!
Yvonne Odsberg http://nann-nokke.blogspot.se/ fotade jättefina bilder!

Lite stressigt blev det när man vill hinna med allt, samtidigt helst! ;) Men mycket trevligt och inspirerande!

Min lille herre är ju väldigt olika i perioder och från pass till pass i vad som lämpar sig att göra för dagen. Idag var tyvärr en dag som inte var riktigt bra för att visa upp något särskilt. Det var såklart lite trist, men då får man göra det som går med det man har!
Visa ett par övningar som kunde funka bra sådär i början av passet, fuska lite genom att pumpa igång energin inne i lill-rummet, glida runt lite i trav. ;)
 
 

Linnéa och Brynjar visade upp sitt jobb mot att få en bra trav, och annat med för den delen, lite skolor och allt möjligt! Roligt att se ett så annorlunda ekipage och Linnéa är jätteduktig!
Ulrika och CC skötte sig exemplariskt! Särskilt med tanke på att hästen troligtvis inte ens varit i ett ridhus förr!
De passade på att ta en lektion för att komma igång och ta sig vidare i utvecklingen. Jag är riktigt imponerad över hur snabbt de lärde sig, jätteroligt när man märker att det verkligen blir den effekt man var ute efter! :)

Yvonne fick sig lite ponnyridning på Delux. Det var jättekul att se! Vi är ju så olika som ryttare och det är väldigt intressant att se hur hästen reagerar på det. *önskar mig en stadigare sits i födelsedagspresent* ;)

Jätteroligt att prata häst i allmänhet också med likasinnade! Nästan det bästa av allt. :)

 
 
 
 
 
 
Trött häst? :)
 

RSS 2.0