ARV träningsträff

Idag var vi ett gäng samlat i ridhuset för att träna tillsammans och inspirera varandra! Tre tappra ekipage och några till fots!

Kommer säkert skriva mer om träffen och förhoppningsvis kommer det bilder, just nu är jag ganska trött i skallen! Men det var väldigt trevligt och grymt inspirerande!


Rulla på

Igår blev det sen ridning i ridhuset. Kändes inte som något läge för "power"-ridning (jobba med högre samling som mål) för pålle verkade tycka det var sååå jobbigt efter bara några stegs aningens uppkortad skritt. Kan kanske vara fossingarna, dom behöver verkas igen, för jag tror ju inte styrkan kan vara såpass dålig.
Inte kändes det som läge för galopp heller, då behövs lite sprutt och bjudning, och återigen tror jag det är fötterna och underlaget det sitter i. jag hade precis behandlat hovarna mot strålrötan kanske var han lite extra känslig därför.

Så idag blev en "rulla på"-dag. Först lite finlir i skritt utan så höga krav och med bara små små förändringar. Tanken var mot att öva först krumelurer med mer samlingar och piruettvändningar efter ett tag men det la vi ner då det blev mer åt "såsa omkring" över det hela och jag inte visste riktigt hur jag skulle bryta det med den övningen.
Ändrade plan till att träna öppnor. Nu var det som sagt inte läge att kräva så mycket belastning så jag nöjde mig med att känna att jag fick lite balans i viktfördelningen mellan de fyra benen (alltså en ok böjning/linjering) med tanken att framdelen skulle in men ibland blev det väl mer att det inte blev någon ful-sluta utan framdelen rakt framför bakdelen snarare än att den faktiskt hamnade innanför.
När han sen hade tagit några såna bra steg så lät jag honom följa böjningen in mot mitten och bytte varv. Så blev det mer fokus på kvalitet än belastning!

Fortsatte samma övning i trav. Där blev det först en utmaning att hitta en arbetsbar trav överhuvudtaget så jag kan hålla bättre kroppskontroll och har en sportslig chans att kunna inverka "stabilt" på den överrörliga, balanskänsliga och inte så jämna (särskilt i det läget) pållen.
För att hitta det gällde det verkligen att tänka less is more och hitta en centrering, inte så mycket skapa förändring utan skapa stabilitet. Vi fick höja kraven stegvis, och då tänker jag både på mig själv och på hästen. Först var det bra nog att hitta en stabilitet i sidled, sen vill jag också ha en stabilitet på så vis att jag kan hålla hans bogar fria med min inverkan. Utan fria bogar och att kunna hitta en hyfsat balansering mellan de fyra benen som i skritten så är det ju bara att glömma att kunna ändra något mer utan att tappa allt! :P
Utifrån det så försökte jag sen pyttelite bogen in och samma övning att vi sen avlastar som belöning och följer böjningen in på volten. I skritten är det en sak om det råkar bli för mycket, det går att "säga till" hästen att han ska gå tillbaka ut till spåret igen, i värsta fall kan man ju stanna först och styra sen. Eller bara fortsätta från där man är. I traven kollapsar allt om det blir bara lite för mycket, åtminstone då för stunden, men sen kan det ju ta en halv långsida att hitta det igen. Inte hela världen att misslyckas, men för att inte slösa bort en väldans massa tid och energi i onödan försöker jag hålla det minimalt så han har störst chans att klara det!

Mot slutet hade han en riktigt trevlig trav så det kändes lyckat! När jag skulle prova be om galopp blev det mer åt passage-försök, ännu ett kvitto på att det INTE var en galoppdag, haha! Och när jag skulle prova skolgaloppsansatser/-anslag blev det mer åt levadansats-hållet.
Kanske var lika bra så vi kunde gå back to basic på dom här bitarna! Jag skulle nog behöva träna minst en halvtimme per dag varje dag bara på det här för att klara att behålla känslan, så det behövs verkligen att damma av det med jämna mellanrum! Hitta stabilitet och centrering! :)

Rundbanan

Igår fick jag sällskap ute på rundbanan. Det är lättare att motivera sig då märkte jag, det brukar kunna bli tråkigt efter några varv annars att rida runt på samma spår!
Deluxen var väl inte hundra procent nöjd med att få anpassa farten och stanna och vänta emellanåt men å andra sidan så hade han fått välja fart igår hade nog matte sagt stopp ändå, han ville det skulle gå SNABBT!!
Han har väldigt snabbt lärt sig vilka platser matte tycker är lämpliga för galopp. När vi kom ut på "raksträckan" där det är ganska bra underlag ville han dra järnet i galopp, någon gång när han inte fick det blev han jättemissnöjd och började steppa i sidled och kasta med huvudet. :P
Men galopp fick han till faktiskt när han väl fick, ganska många språng i taget för att vara honom! :) Ingen vidare galoppkvalitet men det är väl inget man ska förvänta sig i en sån situation heller.
Roligast var att han verkade tycka det var roligt och minsta lilla tecken som skulle kunna betyda galopp tog han som galopp-kommando. :)
Och inte brydde han sig om vattenpölarna på banan heller. Plaskade gärna igenom i trav med lite extra höga benlyft! Han brydde sig inte om mycket alls för den delen, den andra hästen hann hitta minst 5 läskiga moment som Deluxen antingen helt missade eller inte brydde sig om.
Stolt matte! :)

Gullegrisen

Häromdagen red jag faktiskt fastän det skulle hoppas i ridhuset. Hade överskattat hur länge dom skulle rida fram innan, tänkte att jag var väl redan klar vid det laget.
Men pålle har blivit lättsammare att rida i såna sammanhang, blir inte lika överraskad om någon rider förbi väldigt snävt eller hoppar precis bredvid, och inte lika upprörd när man får göra snabba ändringar i planerna för att inte vara ivägen. Det var kul att se utvecklingen!
Sen var det väl inte det lättaste att försöka rida "vår" stil där det ska gå långsamt framåt jämfört med en hopphäst i galopp och vi drar nytta av specifika ridvägar och övningar (där det ofta är fördel med vägg/staket). Sen känns det inte riktigt schysst att behöva "säga åt" honom att snabbt göra något annat än det som först var planen, som att man tillrättavisar honom för något han inte gjort.
Men lite hyfsat bra motion fick vi väl iallafall! Och faktiskt aningens mer galopp tack vare att situationen blev peppande. Tills den nästan tog slut totalt för att han blev trött och jag blev för inkonsekvent när jag inte alltid kunde fortsätta tills det blev galopp. :P
Men nästa pass är ett nytt pass!

Variation

Igår blev det ridning i ridhuset, bara ett pass iom att jag kom iväg lite väl sent till stallet, hade tänkt försöka ta två kortare pass dom gånger det finns möjlighet så vi förhoppningsvis ska få lite bättre ork jag och hästen. Det blev lite vad det blev, kunde inte hålla mig på några specifika ridvägar någon längre stund eftersom det var ett par till som red, men det gick bra ändå. Övade lite balansträning i trav, lite galopp från trav och även från skritt men tänk att "rulla över" i vanlig galopp snarare än skolgalopp, försöka få lite framåtanda. Inte världens bästa timing för det eftersom han är loj i sin varma päls men man gör så gott man kan! Emellanåt lite "rulla på" i traven och utnyttja att han får igång en fin trav av galoppjobbet, på slutet lite försök mer åt skolgalopp-levadansatser från skolskritt, mer samling mao. Inte så många försök och inte så länge för orken och energin är som sagt inte den bästa nu.

Idag var det ändå lektion i ridhuset just när jag tänkt rida och ganska fint väder ute så vi passade på att rida ute på rundbanan på gården. Först lunka på i skritt och ta det lugnt, sen tycker Deluxen förr eller senare att det får vara slut på slöandet och går över i trav. Han är såpass "snäll" och reglerbar så jag brukar inte ha något emot det, låter honom småtrava på och saktar bara av om man kommer till något ställe där det kan vara halkigt. Han tycker det är så roligt att trava! :)
Vi la in lite jobb också, jag brukar prova reglera balansen lite i traven bara så han ska få mer rid-trav, tramp i stigbyglarna och halvhalter så han får balansera om ofta, som vi gör på övningen flytta in-ut på volten på ett ungefär. Men mest fokus brukar gå till att hålla balansen och jämnvikten själv och störa så lite som möjligt.
Provade också att be om galopp när det var läge. Han var jätteduktig! :) Det blev bara ett par språng i taget och inte alltid galopp, ibland lite studs-trav i hans försök att förstå vad han ska göra eller hur han ska organisera kroppen. Men de övergångar vi fick var riktigt lovande och ibland kunde han behålla "galopp-balansen" ett tag så vi kunde få en ny fattning efter att han gått över till trav något steg. Det är roligt att det funkar minst lika bra ute, att han förstår att han ska göra en fattning och inte t ex springa på framåt (lättare att hålla en fräsch och fri trav ute också, inne blir det mer obekvämt när man måste svänga stup i ett och jag får störa honom oftare för att styra) och att det på samma sätt som inne faktiskt får igång honom till att jobba bättre i traven efteråt. Man skulle egentligen tro att det ska bli tvärtom när han får vara såpass "fri" och ur form när vi ska göra fattningarna.

Så matte är supernöjd för dagen! :)
Jätteglad också över att han igår hittade ett snäpp till i det som ska bli bugning. Första gången han faktiskt flyttade bak ena frambenet så han kunde stödja sig på det. Och det kom han på helt själv! :)

Ett par vallacker i hagen var på bushumör idag. Dels rejsade dom runt en del i hagen och så stod dom och lekte med en stor bit silage-plast. Kanske inte det bästa att leka med men dom är väl förhoppningsvis smarta nog att inte äta upp plasten!
Varmt

Både jag och pållen blir snabbt trötta i ridningen nu. Lille Deluxen har ju vinterkläderna kvar och vi rider i isolerat ridhus. Varför jag blir trött vete sjutton, dåligt tränad? :P
Fick en mystisk träningsvärk förut, alldeles stel i låren och vaderna. Nu senast jag red kom jag på varför, som det brände i låren efter ett tag! Det är när jag ska försöka få galopp ifrån trav och avlastar massor i benen för att lämna hans rygg fri. Det skulle nog ha varit lättare med kortare läder och riktig fältsits. Men då skulle jag behövt byta till kortare stigläder och helst haft en annan sadel eftersom det blir knasig balans i den med korta läder. I brist på det får man göra så gott man kan ändå och få benträning på köpet, haha!

Det känns som att så snart han börjar gå lite "för bra" så orkar han inte gå över i galopp från trav, inte just nu iallafall. Man behöver massvis med bjudning, på rätt sätt. Men positivt är ju att han iallafall verkar förstå vad jag vill. Får passa på att ta det såna pass där man inte tänkt träna så mycket samling och halvtidigt så vi bara är lite uppvärmda.
Sen kan vi ju ta det ifrån skritt eller nästan stillastående också mer åt skolgalopp eller nästan levadansats-hållet. Men DET är ju jobbigt om något. Då blir pålle fort varm och svettig! Sådär att det på ett sätt passar bra att göra på slutet när vi redan är genomjobbade och igång, men inte för mycket för då är ju hästen redan lite mör från jobbet innan.
Man märker på honom att han blir trött genom att man iofs får rätt resultat - att han går fram efteråt, men gärna ORDENTLIGT så matte inte hinner med att be om mer såna jobbiga saker på en stund! Brassa på framåt istället! ;) Han kändes som en riktig stjärntravare stundvis det senaste ridpasset!

Nuförtiden känns det som att det inte gör lika mycket om han får gå på framåt ibland. Grundbalansen är så mycket bättre än vad den har varit. Även om man lätt tappar i balans i sånt läge och såklart inte har något vidare utgångsläge för "jobb" (matte skulle inte hinna med heller) så går det snabbt att hitta tillbaka till balans igen eller sakta ner vid behov.
Så enorm skillnad mot från början när han inte var i balans och fysik att svara på hjälperna så man kunde få vara glad över att få svar efter ett helt varv på volten- för att sen rinna iväg framåt igen så man fick börja om. Då är det inte konstigt att man vill undvika att det "rinner iväg" eftersom man fick ta till så stora hjälper för att ta tillbaka minsta lilla det råkade bli för mycket.
Det finns fortfarande spår kvar, tendenserna, och det ser ju knappast ridmässigt bra ut alla gånger särskilt om det råkar rinna iväg. Men det är enormt roligt att han har så mycket lättare att svara på det jag vill! :)

Vår!!

Deluxens hovar behövde verkas och jag hade en massa annat att tänka på så förra veckan blev det bara ridning en ynka gång. Det märktes när jag skulle rida, han kändes ganska ringrostig.

Roligt att se att fast han fysiskt verkar lite nedgången (otränad) och som att han glömt hur man ska röra sig under ryttare när jag hade hoppat upp, och att man ska följa mattes styrning också för den delen, så blev det väldigt mycket bättre under passets gång. Från att knappt kunna styra eller hålla balans/takt i traven (mer åt springa-hållet) till att trava på riktigt trevligt med mer schwung och balans efter bara några varv. Sånt är trevligt! :)

Vi tog det inte så hårt, tänkte att huvudsaken är att han får komma igång och använda kroppen lite varierat.
Avslutade med lite galoppfattningar från trav. Eller egentligen övergångar för jag brydde mig inte så mycket om fattningarna som att få galopp överhuvudtaget, vi har ju rätt svårt för det speciellt från trav. Men i Lördags var en ganska bra dag för sånt kändes det som!
Matte fick känna på klurigheten i att försöka låta bli att störa ryggen och balansen trots att ryggen rörde sig MASSOR och inte alltid så förutsägbart, det var lätt hänt att råka dunsa i ryggen när den plötsligt försvann iväg nedåt eller vara "ivägen" när den var på väg uppåt. Men när jag lyckades med det fick han till ett par riktigt trevliga galoppsprång! :) Och även när han inte tog galopp hade han stundvis väldigt trevlig och schwungig trav! Skoj!

Dags att åka till pålle igen och hoppas på mer trevlig ridning!RSS 2.0