Udda ridning

Idag råkade Deluxen trampa mig på hälen när vi gick genom en geggig del av sommarhagen! :P Aj!

Så en lite halt och sommarlat Irene orkade inte riktigt vara så seriös idag.
Det blev premiärtur med bara halsringen utan tyglar i ridhuset! :) Det är svårt med finliret där jag behöver stämma av med halvhalter, men grovridningen funkade förvånansvärt bra! :) Styrningen, bestämma gångart osv.
Halt GÅR att göra men jag behöver vara väldigt tydlig, därav att jag inte orkar försöka mig på finlir där man måste göra många förhållningar, det kan ju ta en liten stund bara att få till en halt.
Men det var skoj! :) Kändes modigt först att hoppa upp utan tyglar. Min lille karl vill ju inte ens gärna stå stilla när man hoppar upp och jag tänkte att så fort jag är uppe gör han väl mest som han vill.
 
Mattes tänk att försöka motivera pållen och låta honom vara "med" har verkligen gett resultat! :) För det första vet han ju att han får en karra när man hoppat upp, så även om han går något steg brukar man hinna med att ta sig upp, och sen stannar han efter något steg och vill ha godis. :)
Styrningen går kanonbra. Utan finliret blir det såklart svårare att få det stämma hela vägen (jag bruka använda mycket halvhalter och öppna-stänga dörren för att få det fungera bakifrån, och kunna "höja tonus" om man vill vända snävt i trav t ex) men orka bry sig så mycket om han råkar gå lite utåtställd en bit eller så, så länge vi tar oss åt rätt håll. Han lyssnar ju rätt bra på vikten och fötterna också så man kan ändå hjälpa till på andra vis för att hitta till lite bättre formning. Ärligt talat var väl matte på lite flängridningshumör så det var roligt att låta pålle få brassa på lite emellanåt också!
Ändra gångart eller stanna då? Inga problem! Man slappnar av och säger "ptroo", gärna i samband med att pållen ändå är lite bekväm och tycker sakta av låter som en bra idé, eller nära utgången där han är van att stanna när man ska hoppa av. Sen går det ju den krångliga vägen också, att ta i halsringen, men man får som sagt ta rätt hårt och med stark fokus för att han ska förstå att han ska stanna (mer naturligt att gå emot - draghäst). Så jag provar det någon gång emellanåt men man vill inte tjata under inlärningen. Han lär sig oftast bäst om man tar lite under varje pass hellre än bestämmer att man ska "ta igenom" något. 
 
Sen fick han vara ponnyridningshäst en stund åt en kompis som ville lära sig rida. Han är ju inte världens bästa nybörjarhäst då han t o m tycker det är jobbigt att behöva stå still när man ska klänga sig upp (med flera anledningar) men det gick bra ändå. Jag ledde och ryttaren fick sitta och hålla sig i sadeln och i halsringen. Fast jag fick förklara att man inte fick HÅLLA i den som att sitta och dra i den hela tiden för att hålla balansen, det är ju bara tänkt att ha som trygghet att kunna ta tag i om man tappar balansen. Gripreflexen sitter hårt!
Tycker dom skötte sig bra utifrån omständigheterna iallafall! :)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0