Igångsättning

Det blev nattaridning idag (började ca 22).
Hade precis filat till det sista värsta från hovarna och han verkade mör i fötterna. Sen blir han ju det av att gå med ganska mycket strålröta och (för honom) förvuxna fötter, man märker att han blir känsligare i hovleder, armbågar, blir snabbare stel osv. Men det brukar snabbt gå över när fötterna väl har blivit bättre, bara det inte hunnit gå alldeles för länge.
Hursomhelst så hade jag inte direkt några höga förväntningar, och jag märkte att Deluxen inte ville belasta fötterna mycket, ville gärna avlasta framåt/nedåt direkt efter vi fått till lite mer belastning. Så det blev inget krävande pass idag och låga krav, var tanken.
Däremot försökte jag vara noga med mig själv och ändå göra övningar som iallafall är bra för att hålla mig själv i trim.
 
Istället för att korta/länga la jag in halter och igångsättningar, så småningom halvhalter från skritt.
Han rör sig väldigt mycket hit och dit både i själva halterna och när han ska sätta igång. Hela jag far med åt alla möjliga håll. Tänkte att jag försökte hålla balansen och inte glida med i sidled, bara bakåt/framåt/uppåt/nedåt men inte med hela kroppen och inte för överdrivet det heller. Det känns lite som att gå på lina!
Jättebra övning för mig tror jag. Den känslan behöver jag när vi ska kräva något mer samlande eller överhuvudtaget för att underlätta för hästen.
 
La in lite flytta in framdelen från fyrkantsspåret (med öppna-tänk, men jag brydde mig inte om ifall det blev någon öppna, det var mest känslan av att ha bogarna såpass fria att vi kunde göra övningen) och sen flytta ut framdelen igen, och upprepa längs hela långsidan. Jag tänkte på linjeringen men var mest noggrann med att jag själv skulle möjliggöra för hästen att hitta linjering och bogfrihet, får ta som kvitto att jag själv tappat någon del om han "fastnade" i något läge. Det känns som att jag hittar vad det är som låser mycket snabbare än förr. :)
 
Sen tyckte pålle att det fick vara nog med skrittövningar, så han brassade iväg i trav. Inte så rolig trav men av någon anledning kändes det ändå väldigt bekvämt! Och jag kunde sitta där och glida med och mest vänta ut hästen, även där försöka möjliggöra att han hittar ett bättre läge än att bara ösa på framåt.
Kan hästen kännas bekvämare om man själv fått större rumpa tro? Haha! :)
 
När vi ändå var igång tänkte jag avsluta med enstaka galoppanslag. Bara så vi kommer igång och använder det tonuset, men utan några större krav och bara ett par gånger. Perfekt att ta det ur den där balanserade känslan i skritten!
Blev knappast några bra anslag, mer ansatser, bara kanske ett som kan liknas vid galopp. Men när vi hade gjort två försök per varv och han sen bjöd till trav så fick han en helt underbar trav! :)
Jag blir alltid så imponerad över hur så lite kan göra så mycket!
 
Idag var jag verkligen stolt över min egen insats, och min fina pålle som ju ändå gjorde sitt bästa utifrån förutsättningarna, satt största delen av passet med ett stort leende på läpparna! :)
(Delvis kanske iofs för att man lärt sig att det krävs humor för att rida fuxar! ;) )
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag har märkt att det nästan alltid gynnar passet om man börjar med galopp istället för avslutar. Galoppen får igång hela kroppen på dem, även om det bara är att hästen tänker & försöker galopp.

2014-04-26 @ 07:28:49
URL: http://walkyria.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0