Mental träning del 4

Nu var det ett tag sen sist. Jag kom på fler bra övningar som jag inte har skrivit om. :)

Väldigt enkelt:
*Vilken känsla vill jag kunna skaffa mig på kommando?

Om det är i tävlingssammanhang kanske man vill ha stenhårt fokus och självförtroende, förmågan att reagera snabbt och rätt. I sammanhang där man kan bli nervös/negativ kanske det är att vara cool, positiv, trygg och ha självförtroende. Som exempel - huvudsaken du klurar på vad just du vill förbättra och vilka kvalitéer som kan gynna det.
 
*Tänk dig in i en situation där du känner/kände precis som det du är ute efter.
 
Repetera gärna det några gånger i lugn och ro så du känner att du snabbt och enkelt kan sätta dig in i rätt stämning.
 
*Lägg till en trigger. En rörelse, gest, ett ljud eller liknande som du kopplar till stämningen du övat in.
 
Öva sedan regelbundet att använda triggern samtidigt som du tänker dig in i situationen som sätter dig i rätt stämning. En trigger kan vara t ex en handrörelse (tänk på att den ska gå att använda även till häst utan att sabba i det man gör just då), ett ljud som sagt - som helst inte ska betyda något för hästen, nästan vad som helst. Vicka på tårna kanske.
Själv har jag använt trigger mest avsuttet i förberedande syfte, har då klappat mig på låren (lite -"japp, nu kör vi!!" över det hela).
 
En variation kan också vara att man tar ett föredöme, en person som skulle ha reagerat så som man själv vill reagera, och klurar på "hur skulle **** ha gjort nu?" och vid triggern låtsas att man är den personen.
 
 
**************************************************************************
 
En till väldigt bra sak är mantran. Fällan med mantran är väl att man gör det pliktskyldigt utan känsla.
Men hittar man bara rätt mantra så kan hjärnan reagera automatiskt på det sätt vi vill. För att hitta det får man helt enkelt prova sig fram! Framförallt oavsuttet.
 
För mig fungerar t ex mantrat "Det BLIR inte värre än såhär". Då kommer jag tillbaka på jorden, tillbaka i nuet, tittar mig omkring - ok, det här kan jag leva med, och så har jag brutit hjärnans ivägfladdrande. 
Utifrån hur man borde utforma mantran ("inte" ska ju t ex helst inte finnas med, negationer) är det inte ett bra mantra, men det viktiga är ju resultatet!
 
Hittar man väl rätt så gäller det bara att upprepa det tillräckligt ofta i de situationer där det behövs. Använder man affirmationer kan man gärna repetera flera gånger per dag utanför ridningen också i ett par veckor åtminstone.
 
Vilket leder oss in på sista delen:
 
******************************************************************************
 
Affirmationer

Här tror jag största fällan är att man inte har självdisciplin nog. Det bästa är att väva in dom i sina dagliga rutiner.
Hitta 1-2 affirmationer tilll att börja med att repetera t ex varje gång du står framför en spegel (minst 3-4 gånger/dag), affirmationer som du tror passar just dig.
Vid det laget man är klar med dessa två veckor har man förhoppningsvis fått in rutinen. Bara att köra på med 1-2 nya affirmationer. :)
 
Affirmationer är positiv inprogrammering av hjärnan. Till exempel "jag är bra precis som jag är!" eller "jag är modig!" Ofta kan man få väldigt bra resultat av att helt enkelt stärka självförtroende och/eller självkänslan, det behöver inte alltid vara direkt kopplat till något resultat man vill uppnå. Tvärtom tror jag man får bäst effekt om man blandar.
 
Hjärnan vill ju som regel göra motstånd mot affirmationerna. I huvudet hör man "nej nej, det här stämmer ju inte!"
Där är repetitionerna nyckeln. Innan man börjar säga affirmationerna så är det väldigt bra att ta ett anteckningsblock, skriva affirmationen minst 20 gånger (gärna fler) och lämna utrymme efter för att skriva kommentarer. I det utrymmet skriver du motargumenten som dyker upp i skallen. Alla anledningar du kan komma på till varför det inte skulle stämma.
Just den här delen kan vara jobbig men är ett väldigt bra sätt att rensa skallen på behovet att säga emot.
Lite som vi ibland gör med hästarna - istället för att sluta be om något för att vi får en motreaktion, så fortsätter vi tills vi får det svar som var önskvärt. För att de felaktiga svaren inte ska få fäste.
 
 
 
Nu blev det väldigt mycket på en gång. Försöker inte göra allt på en gång - men försök att göra något varje dag! :)
 
Lycka till! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0