Äntligen helg!

Eller tja, den BORDE har börjat för ca 45 minuter sen om jag inte hade fastnat i ett långt ärende precis innan jag skulle ha slutat. Så nu blir det stress ikväll också! :-/

Ska bli jätteskönt att slippa ekorrhjulet i form av äta-jobba-äta-byta om- till stallet - äta- sova (för lite) och så börjar det om. Och till nästa vecka blir det förhoppningsvis lite lugnare, mindre att göra i stallet. Måste komma ikapp med sånt hemmavid, ha tid att laga riktig mat och träna!

 


Igår försökte jag fila till hovarna på Tabac lite. Hade velat ta dubbelt-tredubbelt så mycket egentligen men jag orkar inte ta så mycket i taget. Jobbigt när det drar iväg så snabbt och det hinner gå några dagar för länge, blir så mycket att ta. Sofia skulle ju komma ut och verka i Onsdags egentligen, men jag vill inte gärna ta in någon utomstående att greja med hästen när han har ohyra och inte ens hunnit behandlas för det! :-/ Så vi fick skjuta fram det.




Sen var jag riktigt ridsugen så jag red ett pass i ridhuset. Har märkt att jag ökat på standardtiden för ett ridpass, från tidigare 15-30 minuter så ligger det numera på 25-50 minuter. Igår tror jag det blev 40-45min. Bara jag lägger upp passet bra och jag håller mig fokuserad på det vi gör så känns det inte som att det gör något, han orkar mycket mer nuförtiden! :-)
Det kändes riktigt bra faktiskt. Inte att det resultatmässigt blev några topp-prestationer men det kändes konstruktivt -som att jag hade en plan och lyckades göra något vettigt av den.
Jag övade med koner, planera vägen och lägga in lite olika moment på olika punkter, försökte ha fokus på riktning/böjning. 
Först bara vägen i sig och försöka böja lite förberedande innan hörnpasseringen. La mycket fokus på mina höfter/fötter för att försöka få koll på hans bakben/höfter, i andra hand axlarna och magmusklerna, tygellängden (tillräckligt lång yttertygel och att komma ihåg att länga så snart man ska böja lite till eller byta varv) och såklart helheten, men det är lättare att fokusera på enskilda detaljer om den inte redan känns bra tycker jag.
Sen la vi in samla några steg - samlingsgraden inte så viktig, mer fokus på mina signaler och mitt tonus och att få något svar överhuvudtaget än hur mycket, öppna på kortsidorna, sluta en bit på ena långsidan.
Samlade lite extra (fler upprepningar med lite högre krav på samlingsgrad) sen som förberedande till travuppgångar och så gjorde vi ett par såna per varv.

Som avslutning provade vi lite galoppansatser. Jag provade hejvilt fram och tillbaka lite olika varianter i förhoppning om att något skulle ge lite bättre resultat än resten.
Till slut kom jag på den konstiga idén att istället för att prova ifrån skritt så skulle jag prova att be om galopp från halt utan att låta honom gå fram mer än minimalt (tänk - samma sträcka som för en piaff! ;) ), fokusera på reaktionen även om det råkade bli något helt annat. Inte fästa mig vid det utan bara fortsätta försöka be om galopp tills vi fick något svar i rätt riktning.
Han tyckte såklart det var jobbigt och pressande, men vad annat kan man förvänta utifrån situationen liksom. Nu tycker jag ändå han verkar såpass mogen för det fysiskt att jag bör kunna sätta mer press på att han börjar lära sig mer tekniskt och att svara mer på signalerna, dessutom klarar han av att coola ner på ett helt annat sätt numera än för ett par år sedan.
Det blev lite ryggning, konstiga skänkelvikningar i något skolskritts-liknande, någon pytteantydan till bocksprång- MEN vi fick till två fina ansatser också! :-D
Haha, tydligen kan man ha nytta av hästens tvångstankar vid stillastående också! ;-) Att det måste gå i -någon- riktning så man provar sig fram till vilken matte går med på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0