Vinterbus

Tabben har en gräns. Han får inte gå längre ut än till höpåsen. Då flyttar man på höpåsen! ;-)



Från början låg den precis i boxöppningen.



Aktuellt i träningen
Jag har börjat med galoppfattnings-träningen igen. Fast än blir det ingen galopp och det gör inget, utan vi jobbar förberedande och tar det när det kommer!
Såhär har jag tänkt (det mesta utifrån rekommendationer från tränaren, men sen får man ju översätta det för att passa Tabben):

Jag väljer ett ställe, i det här fallet på en volt i bortre delen av ridhuset på öppna delen precis när jag ska vända in mot väggen (då får jag hjälp en bit av väggen med styrningen och kan strunta i den i själva fattningen, början av volten brukar kräva mer styrning). Det är vår galoppfattningspunkt.
Jag har bara tränat det två gånger nu och då har det bara varit i högervarvet, iom att det ändå inte blir någon galopp än så bryr jag mig inte om att göra i vänster också. Längre fram kommer jag såklart variera varv och då kommer det bli på samma volt och i ungefär samma moment.

På det här stället ger jag galoppfattningskommando. Inte överfalla hästen med 10 signaler som den ändå inte förstår, utan jag nöjer mig med att tänka galopp och en dubbelsmackning som vi använt från marken.
Oftast resulterar det i att han blir stressad och katapultar fram i obalanserad trav. Det är lite det vi försöker lära bort, men ffa anledningen till det, stressen.

Jag vill uppmuntra honom att våga testa lite olika, därför vill jag inte bestraffa när han bränner iväg. Vi fortsätter relativt passivt runt volten, jag försöker hålla mig stabil själv och återfå balansen så gott det går och styrningen behöver jag fokusera på för i det läget när han blir lite låst mentalt så blir han det fysiskt också. Går tillbaka till gamla reflexer och vill gärna snedda inåt över innerbogen. Men försöker samtidigt tänka att det inte är hela världen om styrningen inte blir perfekt. Nu från början ska kraven vara låga!

Sen när vi kommit runt till galopp-punkten så vill jag att han ska tänka galopp på just den punkten. Är han fortfarande uppe i varv sen förra gången (i nuläget så är han oftast det) och jag egentligen ändå inte "vill" ha galopp i det läget (pga stressen och obalansen) så räcker det med att jag tänker galopp och överför det pyttelite i min kropp. Huvudsaken är att han också tänker galopp på den punkten.
Det där kommer variera från gång till gång, förhoppningsvis kommer jag också kunna lägga lite mer press när hans stress går ner, eller inte press egentligen utan vara tydligare med vad jag vill.

Tanken är också att han själv ska få pussla lite med hur han ska använda sin kropp. Just nu så är vi inte ens i det stadiet, pusslandet han gör är snarare reflexmässigt "fel", första steget blir att bryta det där reflexmässiga beteendet. Hellre ta saker och ting i rätt ordning och göra det grundligt, för jag misstänker att det är det mentala som kommer ta längst tid OCH vara mest värt i längden! :-)
Sen när man kan behålla balans och tempo (att han inte lägger sig på bogarna och drar iväg snabbare) kommer det bli mer att han faktiskt får lägga sitt pussel om hur han ska göra för att följa mattes galoppkommando.

Det är mycket mentalt för mig också. Dels blir jag coolare ju coolare han blir. Dels när man gör det såhär kravlöst och lite i taget så hinner även jag öva på att sitta kvar i balans och vara kvar i mig själv, plus att det blir mycket roligare när man har lite krav och kan uppskatta det lilla!



De två pass jag provat hittills har jag faktiskt varit riktigt nöjd med. Han har hittat tillbaka bra till balans igen efter övningen, jag har hållit mig positiv vilket är en stor del i det hela om vi ska lyckas. Och om jag ska reagera rätt från hästens synvinkel. T ex så vill jag att han ska få känna sig hyfsat fri, och det kan jag bara om jag klarar att sitta kvar i hyfsad balans och motstår mina egna reflexer att börja rycka i tyglar eller greja.





Ridning i vinterkylan! (ca -20 grader, känns ännu kallare i ridhuset pga luftfuktigheten)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0