Stå stilla är svårare än man tror!

Idag hade jag ett träningspass i att sitta i balans och "vara kvar" i fokuset för det jag vill göra, inte vara före i händelserna så att säga. Inte heller reagera på hästen utan själv ha ett tydligt fokus på vad jag vill. Om jag ska parera måste det vara mjukt och tydligt i fokus men inga snabba reaktioner eller för tidiga förstärkningar. Lita på att han vet vad jag vill med bara tydligt fokus själv och mini-signaler i första hand och vänta ut bara tills han är med på det jag vill, får vara beredd på att han testar lite andra lösningar.

Mao hade vi träning i att göra halter! ;-)
Halt - flytta framdelen lite i sidled till vänster-halt, samma fast till höger, något stegs ryggning. Jag försökte inte hålla kvar honom eller direkt vara på och ska stanna igen om han rann iväg utan bara hålla kvar fokuset på "stå stilla" och mjukt förstärka lite i handen men med flit med lite fördröjning för att han inte skulle ta det som att jag höll kvar honom. Jag hade inte fokus på att vi skulle kunna stå stilla länge heller utan mer att "vara kvar" i oss själva och vara ok med att man kan stå stilla också. Mycket nyttig träning! :-)
Det känns som att vi får en del gratis iom det - min balans i sitsen blir bättre och jag blir snabbare och tydligare i mina signaler när jag är kvar i nuet, precis i det vi gör. Det är svårare än man tror för honom att stå stilla - gå något enstaka steg kanske t o m bara med ett ben (vilket vi inte kan än, men tanken var åt det hållet en del av träningen) eller bara "vänta kvar" i det jag ber om istället för att förutsätta vad han ska göra/förekomma. Reflexerna sitter väldigt hårt i honom så man kan känna att det bakben som han vill starta med plötsligt katapultar iväg så resten av kroppen inte hinner med! :-P

Ett par bilder från passet. Dom är inte tänkt att vara bra, snarare en liten överblick av jobbet som ju var lite annorlunda än hur vi normalt sett lägger upp ett pass.


Tabben testar lite andra lösningar än det som var tänkt




Man måste få bara gå lite också!


Nu har hans huvud fått jobba!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0