*hrrm* jag tänkte galopp iallafall!

Dressyr idag igen, tredje dagen gillt!
Ville inte jobba skolor idag eftersom jag upplevde honom trött i högerbak redan igår och han bara felkompenserar om jag försöker belasta det mer i det läget. Försökte hålla honom hyfsat jämn/rakriktad på raka och böjda spår istället. Jobbade iofs liite i förvända skolor i början av passet mest för att få lite bättre struktur i honom genom övningar snarare än att kräva mer struktur.
Sen blev det lite övning på att samla ihop en bit (sakta ner tempot som huvudprio men successivt också lägga fokus på att behålla och omvandla energin) och sen släppa fram. Hade tänkt öva det i skritt men Tabben tyckte inte skritten var någon bra idé så vi övade lite i trav också. Men först krävde jag ett par gånger i skritt i varje varv för att inte ge honom FÖR stora friheter den lille rackarn! ;-)
Han var lyhörd för sitsen. Idag kändes det lättare att hålla koll på mig själv och då lättare att fokusera om i sitsen själv. Ju mer jag kan överföra fokuset till sitsen desto lättare blis själva övningarna också upplever jag! Volterna är ett annat exempel. När han inte är SÅ svår att styra utan man blir förvarnad genom att han glider iväg lite med bogarna och hinner agera innan det blivit för mycket, då är det lättare att tänka på att jag ska hålla ihop i kroppen (inte vika mig t ex) fokusera på att hålla bogarna framför bakdelen på det tänkta spåret osv. God cirkel!

Först tvekade jag till att öva galoppfattningar idag eftersom han fortfarande inte kändes på topp fysiskt, har blivit bortskämd med att han känts rak och jämnstark, men han var cool i huvudet och JAG kände mig på topp! :-)
Började i skritt på volt att lägga till timingen när ytterbogen är i marken. Eftersom jag överdrev något missförstod Tabben (inte så konstigt) och katapultade framåt i trav vid något tillfälle. Eftersom jag VILL att han ska se ytterskänkeln som skjuta på med ytterbak, fast i annan takt, så berömde jag och saktade (till slut... han blev lite peppad) av. Sen var han lite rastlös i benen skulle man kunna säga. Jag tänkte gå ner till skritt igen men nöjde mig när jag fick sakta balanserad trav, ville inte pressa honom för mycket i det läget. Vi fick ingen galopp idag heller men det känns ändå som att det går framåt. Kändes som att han började tänka galopp och ändrade sin takt. Att om jag skjutsat på lite mer med sitsen i det läget så hade vi fått en racergalopp till slut. Men så långt ville jag inte pressa, vill känna att han är mer med på noterna och börjar förstå vad det är frågan om först så han inte behöver öka över stress- och tappa balans-nivå. 
Han blev stressad idag också men inte såpass att han slutade lyssna och när jag berömde - klappade på halsen - slappnade av så stannade han och sänkte huvudet/längde halsen för att vila! :-) Trots att det hade gått i snabbt tempo bitvis. 
Min inställning betyder (såklart) ganska mycket. Extra viktigt att se till att jag är peppad, positivt och mentalt förberedd för det!  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0