Vardagsmotion

Idag var Tabac ungefär sådär halvt hysteris som han kan vara när jag släpper honom i ridhuset (bara springer och springer) fast när jag skulle fånga honom i hagen... Tog 30-40 minuter att få tag på honom, jag var inte ett dugg intressant för han var tvungen att hålla koll på tjejerna i hagen på andra sidan vägen!
Han sprang och sprang och sprang, fram och tillbaka. Sen hade jag tur, tjejerna stod ungefär vid grinden, fast på andra sidan vägen då, så Tabben var tvungen att stå där för att spana. Och så var han nog rätt mör vid det laget, rejält svettig!

Men när vi väl kom in i stallet coolade han ner sig efter en liten stund. Dels hade han Milky som sällskap i stallet (en liten ponny) och dels så behandlade jag pyttelite KST för att känna av om t ex bakknäna tagit stryk av allt springande. Det blev han väldigt lugn av, eller kanske framförallt mer fokuserad på mig och mindre fokuserad på brudarna.
Väl inne i ridhuset (ja, liite fel kändes det att träna när han precis toksprungit, men då är det å andra sidan läge att träna icke-ansträngande övningar och annat än "fullt ös"-muskler!) så övade vi först på one-rein-stop från marken. Tills han hade gett efter ganska bra i båda sidor. Gick lite snabbare idag men tog ändå sin lilla tid innan jag kunde ge riktig eftergift, kanske 10 minuter? Sen hoppade jag upp och övade samma sak uppsuttet. Vilket var lättare, men jag hade ett par nya tyglar som bokstavligt talat skar i händerna på mig när kusen försökte få bort trycket genom att rycka tyglarna ur händerna på mig eller veva med huvudet. AJ AJ! Svårt att inte ge ofrivillig eftergift då. 
Sen dressyrade vi litegrann. Det kändes att han var lite mör i kroppen, och mentalt också. Så värst bra blev det inte. Men faktiskt tyckte jag att jag började få tillbaka känslan för böjning och lyckades stundvis böja bra i vänstervarvet och helt ok stundvis i högervarvet. 

Sen blev det fixa hovarna igen. Försöker ta det varannan dag iaf nu när det är blött, rengöra ordentligt och tjära strålarna (borde säkert rengöra varje dag egentligen, men då tar jag ju också bort tjära ur hovarna...). 
Hade fått tips om att knacka på hoven som signal för kusen att lyfta. Så det använde jag på vänsterhoven. Först bara knacka och så ge godis + sluta knacka när han lyfte på foten. Och när han lyfte tillräckligt högt och verkade förstå vad jag ville så fångade jag hoven och gav godis medans jag höll i den. Det gick riktigt bra faktiskt. Det som gick mindre bra var att lyckas hålla kvar hoven när han ville ställa ner den. Han är rackarns snabb och drar benet framåt/nedåt i någon konstig knyck där det är svårt att hinna "böja tillbaka" tån innan han ställt ner den. Men det gick betydligt snabbare idag än sist, tog kanske 10-15 minuter jämfört med 30-40! :-) Så var han iofs lugnare mentalt också. 
Faktiskt så var han ganska fokuserad på mig när vi var inne i stallet. Stod och tittade efter mig istället för ut i tomma luften efter tjejerna! :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0