Tålamodsträning

Igår när jag kom ut till stallet var pållarna inne. Malin (en av de andra hästägarna) hade tagit in dom på morgonen när det regnat så dom skulle få torka lite, stackars Dancing har varit snuvig ett tag.
Jag tränade först lite från marken med Tabben och försökte klura ut något alternativt sätt att få honom känslig för förhållningarna och lyssna bättre rent överlag koncentrationsmässigt. Testade vända rumpan -varianten vilket var lite svårt när man hade tyglar så jag fick så lov att ändå bromsa med tyglarna ibland om jag skulle komma åt rumpan, han drar gärna iväg framåt när man försöker flytta ut bakdelen, vet inte om det är pga missförstånd att han tror det är det "skänklarna" betyder eller om han tycker det är lättare att smita iväg framåt. Då tar det stopp i tyglarna när han ökar på och jag går kvar i samma tempo! =P
Lyckades mao inte direkt låta bli att använda tyglarna men varje gång jag normalt sett skulle ha förstärkt med ett tydligare tygeltag (ofta fel - att jag reflexmässigt låser mig och tar ett segt tygeltag fast det då triggar honom att gå emot) så försökte jag flytta rumpan istället eller på annat vis be honom stanna t ex stanna själv och ta honom runt mig på en volt tills han stannar.
Sen hoppade jag upp - fick först börja med uppsittningsträning och snurra runt på en volt för att få stopp, höll på med det ett tag iom att jag inte gärna ville börja träna innan han accepterat att stå stilla en stund och det känns som att bromsen fungerar. Experimenterade en massa med att få till böjning och byta riktning ofta, testade att få till lite sluta i båda varven och övade mycket att flytta framdelen i sidled (både utåt i förhållande till böjningen och inåt). Lyckades faktiskt använda mig av vila som belöning! Att vi gjorde halt och stod stilla en stund efter att han varit duktig. Tog rätt så korta etapper när jag krävde något och därefter eftergift + vila eller låta honom gå utan krav en liten bit innan jag bad om något nytt. 
Idag hade jag problem med vänstervarvet igen. Eller båda varven egentligen iom att han tar för mycket vikt på v. fram. Går upp och ner på den fronten. Jag hade tänkt trava litegrann men det blev väldigt lite eftersom jag tappade koll på bogar och böjning så jag knappt kunde styra. Det kändes som ett kapitel för sig och att jag borde öva upp det i skritten i första hand så jag struntade i det. Vi hade redan tränat ganska länge, kanske 40-50 minuter?
Konstruktiv dag tycker jag det var iaf. Nyttigt att släppa lite på kraven och låta hästen få längre tid på sig att hänga med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0