Den så kallade träningen

Har varit lite slö med Tabac´s träning på sistone känner jag.
I Tisdags skulle jag ha ridit Tabac enligt "max en dags vila i sträck"-regeln, men när syrran skjutsade mig till stallet (vågade inte köra den bilen själv när det snöade massor och hade kommit mycket snö senaste dygnet - har aldrig kört själv utan någon med än sen jag skaffade körkortet för en vecka sen... ) och såklart inte ville vänta hur länge som helst i stallet, ridhuset bokat till 21:30, för ofruset i backen för att dressyrjobba på åkern, så blev det ingen ridning.
Istället blev jag mer eller mindre "tvingad" att ta en promenad med pållen. För att få något gjort iaf.
Gången innan jag tagit en promenad med honom så blev han otippat tokrädd för en lastbil som körde förbi och stack. *Wrooom* och så var han borta, ungefär. Så har han aldrig gjort tidigare, fast möjligt att han inte varit lika motiverad till det tidigare. Hursomhelst så ledde det till en del oro för att kuse skulle bli ihjälkörd eller ställa till så hästarna som han sprang och hälsade på skulle riva ner sina hagar och dra dom också osv. Fick tag i honom till slut iaf. Men det satt kvar i huvudet till den här dagen när jag alltså pressade mig själv till att ta en promenad ändå. Hade sadel (hade redan hunnit sadla innan jag såg att ridhuset var bokat) och träns, så han kanske var inställd på jobbläge? Sen tänkte jag att jag skulle jobba pyttelite för hand på vägen, behålla koncentrationen. Det gick riktigt bra faktiskt! Blev inte direkt något kvalitativt jobb, tränade på att placera frambenen lite och gjorde pyttelätt halvhalt i varje steg och testade flytta honom lite böjd ifrån mig. Han höll koncentrationen ganska bra även när vi gick förbi de "läskiga" ställena! :-) Många "läskiga" ställen på den vägen, ganska smal väg och ett antal ställen där det är tittsaker (bilar parkerade precis vid vägen, traktorer likaså, soptunnor bredvid vägen, bråte vid vägen med mera) så på en dålig dag kan man få stanna och titta lite då och då. Tabac brukar dessutom ha en förkärlek för att försöka springa ifrån läskiga saker men det försöker vi lära bort. Men i Tisdags gick det alltså ganska bra!
Tror metoden att sysselsätta honom var lyckad.

På Onsdagen så hade jag lite tight om tid att träna innan ridhuset var bokat, ca en timme totalt att göra iordning pålle och rida. Tog Tabac först ändå, tänkte att det borde räcka.
Men så träffade jag en tjej med en varmblodstravare från grannstallet som jag känner litegrann sen innan. Hon ville ha lite träningsinstruktioner, hade inte ridit för instruktör på länge. Jag förvarnade om att jag nog har lite "udda" metoder (kan tänka mig att det uppfattas så om man inte är van vid AR sen tidigare...), hon fick öva lite på att få kontroll på innerbogen på volt genom halvhalter på innertygel+innerskänkel, testa töja ut volten lite och ffa få till lite böjning. Fick sitta upp dessutom och demonstrera. Himla kul att rida en annan häst för en gångs skull!
Första tanken när jag hade suttit upp var "VA?!? Hästen STÅR STILLA!" vilket kanske säger en del om mig och Tabbe - trots att jag nu uppsittningstränat Tabbe massor senaste veckorna. =P
Hursomhelst så blev det redan tighta passet väldigt komprimerat - satt upp, såg till att hästen stod stilla innan han fick börja gå, skrittade runt några varv och skulle demonstrera tvärningen av framdelen som man vill åt när man börjar öva öppna (ärligt talat vet jag inte om det är riktig öppna jag får till eller bara någon halv/svag variant), började trava mest för att njuta lite av traven som faktiskt börjar bli lite bärig! Och testade lite av den där öppnavarianten i båda varv (!) på volt (yay! även i vänstervarvet!) och lite slutatänk några steg i högervarvet. Någon sluta blev det inte, väldigt svag isåfall, men det kändes som att jag fick bättre placering av bakdelen, fick fram innerhöften lite.
Han var så himla fin att rida så jag nöjde mig efter de kanske 6 varv i trav totalt och några varven i skritt. Kändes mjuk, fin och stark, så vi kunde lika gärna avsluta på topp! :-) Sen hade vi ändå bara 5 minuter tillgodo att skritta av och ta oss ut innan det var bokat för brukshundsklubben. Som aldrig dök upp... 

Sen tränade jag lite med Kalle. Fick ett sånt där återfall av "fokusera på en enda detalj" utan att veta hur jag ska rätta till det, och sen inte kunna släppa det även om man nöter och nöter och nöter. Lite orättvist mot Kalle. Allmänt hade vi en lindrig svacka där Kalle fick för sig att vissa grejer var überläskiga i ridhuset och att väggen skulle äta upp honom i vänstervarvet, och så det där med att jag blev tjatig. Borde lära mig att ta igenom saker så snabbt som möjligt (eller ge upp om man inte hittar "nyckeln" och försöka hitta rätt metod till nästa gång istället) och sen göra något annat så det inte blir så tjatigt. Fast overall var det prestationsmässigt ett ok pass. huvudsaken för mig är att han stärker sig lite successivt och blir mjukare och smidigare i sina muskler. Känns som att det går åt rätt håll för jag upplever honom faktiskt som lite mer högrest nu än för 1-2 månader sedan. Ffa vid manken. Han är lättare att jobba för hand än Tabac (trots att han har lite taskig bjudning + försöker undvika allt jobbigt så långt det går) eftersom man måste vara så äckligt konsekvent med Tabac och det där med att man kan behöva ta till rätt höga faser om han väl blir okoncentrerad - annars får man ingen reaktion till slut utan en häst som knatar på precis som han vill. Kalle kan vara riktigt koncentrerad och fokuserad och känslig på pyttehjälper, bara man väl har förtjänat koncentrationen! Tabac är mer upp och ner, vet inte om det är enbart mig det beror på eller om det är han som tappar koncentrationen eller har så inrotade dåliga vanor (t ex att inte lyssna på bettet) att de kommer som återfall då och då. Hursomhelst har jag börjat uppskatta Kalle!

På Torsdagen (idag) så red jag Tabac igen. Tänkte ta ett liiite hårdare pass egentligen än gårdagens extremt korta, men det blev inte så. Först tränade vi på uppsittningsbiten eftersom det är långt ifrån befäst att man ska stå stilla tills matte säger "gå". Brukar ligga över först med högertygeln i handen som jag bromsar i när han börjar gå. Sen när han stått stilla en stund så lyfter jag upp andra benet bakom/ovanför sadeln så vikten ändras som om jag skulle hoppa upp. Då börjar han ofelbart gå! Vilket han såklart gjorde nu också. Samma procedur där, sen lyfta över benet så man sitter ordentligt.
Sen blev det lite skrittjobb i båda varv. Han kändes riktigt bra, men sen blev han väldigt skraj när det rasade snö från taken, det låter rätt rejält. Man kände hur energin stegrades och jag tror att han tog 1-2 galoppsprång halvt i sidled och sen stannade han! Riktigt duktig pålle! Den där "stå still och titta istället för att springa iväg"-träningen kanske har gjort lite nytta! Pållen var fortfarande kontaktbar efteråt och gick att jobba hyfsat, men jag kände att JAG fick lite spagettiben (för mycket dåliga bilder i huvudet). Insåg att det förmodligen inte skulle ge så mycket att träna vidare det passet så vi övade lite på att stå stilla, sen satt jag av.
Kändes ändå som ett hyfsat lyckat pass, behöver ändå lägga in något pass med bara skritt då och då för att vi ska komma ihåg att skritten också är en jobb-gångart. Inte bara uppvärmningsläge. Får se om han tar det på det sättet eller om han bygger upp lite stress-energi till nästa gång.

Kalle fick vila idag, men vad som är kul med honom är att han verkar ha börjat uppskatta kliande och pysslande igen! Det är jättekul, har upplevt honom som lite fisförnäm och för spänd för att gilla att man pysslar med honom fram tills för ett par veckor sedan. Nu har vi lagt in halv-obligatoriskt kliande varje dag för att lindra i pälsfällningstider. Han har så roliga miner och visar väldigt tydligt var och hur hårt han vill att man ska klia!
 En annan sak är hur positiv han har blivit till att man håller på med honom överhuvudtaget - häromdagen fiskade han själv efter bettet när jag skulle tränsa och verkade riktigt på hugget att få komma ut och träna. Mycket kul att se!
Är nästan lite sentimental över mina fina pållar! :-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0