Träning för Birgitta 20091107

En regnig och småkylig träningsdag blev det den här gången. Det hade kunnat vara värre, minusgrader med is eller ordentlig blåst (som det hade varit ett par dagar innan) hade inte varit någon hit med en kuse utan brodd än, och som är rätt känslig för blåst! :-P
Men ganska ruggigt var det ändå vilket märktes på att hästen var lite tittig och spänd till en början iaf och att vi fick sitta och frysa och bli blöta när vi satt och tittade på dom andra ekipagen! Blir extra glad över "vårt" ridhus! ;-)

Första passet började inte bra. Kändes som att jag kom av mig eller liksom aldrig kom till någon vettig ridning. Vi har våra ritualer hemma och när jag dels inte följer dom så vi kommer till rätt känsla hyfsat snabbt, och dels kusen är lite småspänd av vädret, då såg det inte bra ut (såg jag själv också i efterhand på videoklippet från träningen). Han gick lugnt och balanserat men jag hade svårt att komma åt honom och kunna länga överlinjen. Vi fick öva lite på att flytta inåt/utåt på volten och vända igenom volten dvs dom gamla vanliga! ;-) Och visa lite öppna/sluta. En sån där a-ha grej som egentligen inte alls borde vara något nytt, men bra för mig att tänka på i det läget, det var att jag ska använda yttertygeln mer. I öppnan t ex, testa släppa innertygeln, föra in framdel med tyngdpunkt/yttertygel och sen växla till tyngdpunkt utåt och flytta framdelen sidvärts med innerskänkeln. Ganska självklart, men nu känns det faktiskt som att det är just det här som funkar, det har det inte gjort i gamla sadeln. Har fått lägga fokus på andra saker.
Vi fick visa ett par travövergångar och den första blev inte alls bra, i obalans. Kom nog lite för plötsligt. Den andra tyckte inte jag såg såvärst bra ut men Birgitta och åskådarna tyckte det såg bra ut (själv tyckte jag formen blev för ihoptryckt, men vi hade balansen iaf och han har ju rätt bra grund numera i traven bara absoluta basics sitter).

I andra passet fick vi öva mer på skolorna, bl a öppna-volt-sluta, diagonalslutor (behöver vara petigare med att huvudet är i rätt rikning, och vi har ju rätt svårt för dom överlag, men dom steg vi fick till blev ganska bra!) och sen fick vi öva samma vända igenom volten- övning i trav som vi skrittjobbade passet innan. Det kändes riktigt bra faktiskt, jag lyckades mestadels av tiden få till rätt styrning och böjning, och han kändes i bra balans. Sen fick vi avsluta med lite längning i traven när balansen väl satt.
Birgitta tyckte att vi skulle öva på "alla tre" former i båda gångarter. Lång skritt, "normal" dvs lite samlad skritt, skolskritt, samlad trav, "normal" trav och trav med lite längning. Men fokus först är balansen, sen att testa länga lite.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0