Träning för Lena 20080812

Träningsdax igen!
På egen begäran fick jag börja med förvända slutorna och öppnorna några steg. Han brukar bli så fin och koncentrerad efter det så jag tyckte det vore bra att fuska lite genom att börja så även på träningen! Han blev väldigt lydig och koncentrerad, sådär att man åtminstone stundvis får känslan av att man styr varje steg/ben och rörelse.
Sen blev det massor med olika övningar... Får se om jag ens kommer ihåg alla. Jag skulle såklart stajla och visa piruetterna som vi äntligen fått till i högervarvet, blev en riktigt fin sån också om jag får säga det själv! ;-) Sen fick vi öva på en volt och fick fria händer att öva på valfria skolor. Blev lite öppna och förvänd öppna. Jag hade lite svårare för högervarvet så idag fick jag överdriva att dra bak inneraxeln (gissar att det fick sittbenet bättre på plats?) och tynga i innerstigbygeln rejält inledningsvis om jag ville få till en öppna -vilket brukar behövas för att få volterna stabila i högervarvet.
Under tiden övade jag att samla upp ett par steg i taget. Inte överdrivet men så jag kände att det var jag som kontrollerade steglängden och för att behålla bärigheten.
Sen var det travjobb på g (Tabben började trava redan innan vid något tillfälle för att han tyckte det var dags! ) och vi skulle trava lite serpentiner med öppna i bågarna och sluta ett par steg på raksträckan innan vi böjde om. Det kändes ganska balanserat men jag hade svårt att hinna med koordinationen, styrseln blev inte riktigt 100% även om jag oftast lyckades rädda upp situationen innan det hade blivit fel spår. Gillar bara inte att behöva "rädda upp" för då blir det oftast någon nödlösning som inte var riktigt rätt egentligen. Sen bytte vi till en åttvolt där jag skulle tänka ett par steg diagonalsluta i övergången till nästa volt. Gick ganska bra faktiskt just med diagonalslutabiten. Sen bytte vi till att samla upp några steg på volterna (runda delen) och låta honom länga lite i diagonalen på väg till nästa volt. Jag gillar inte riktigt den varianten (att samla eller länga mellan byte av volt eller i mitten av serpentiner) eftersom jag upplever att han vill ha extra hjälp för att inte bli obalanserad när han vet att det är en vändning på g eller öht att han ska rakt fram utan stöd från väggen. Att sätta extra press då fast "rakt fram" istället för i t ex en öppna eller böjd rakt fram, eller tvärtom- plötsligt ge längre ram (tycker det är svårt att hitta lagom längning där han inte tappar balansen, brukar variera lite från gång till gång) tycker jag är lite taskigt mot hästen. Men idag gick det helt ok tack vare att han var ganska balanserad överlag, förutom att styrseln blev ännu sämre och behövde ännu mer nödkompensation för att öht få till en volt efteråt! :-P 
När jag sitter och tänker sådär så har jag en tendens att bli spänd och inte våga göra rörelsen fullt ut. Han hade kunnat samla mer och inte bara sakta upp tempot i traven och han hade kunnat länga mer, men det kändes inte riktigt som rätt läge att försöka plocka fram max. Gick helt ok ändå i själva samlingen/längningen. Jag hade lättare i vänster eftersom jag hade fullt sjå med att inte trilla på utsidan i högervarvet och få böjning i honom för att öht kunna rida på volten. 

Sen fick vi prova något nytt - rida rakt upp på meddellinjen och växla mellan höger- och vänstersluta. Det gick förvånansvärt bra! Blev tre byten av böjning per diagonal, kändes lagom för att inte behöva stressa även om vi kanske hade hunnit klämma in något fler. 
Efter det ökades svårighetsgraden ytterligare. Nu skulle vi göra diagonalsluta in mot mitten och därifrån fortsätta i sluta. Och för att inte göra det alltför lätt för oss så fick vi sen rida en "sax", alltså diagonalsluta in mot mitten - byta böjning vid mitten och rida diagonalsluta ut mot väggen igen, och sen så många såna växlingar per långsida som vi kunde hinna med. Blev ca tre per långsida här också. Jag blev riktigt impad av mig själv och kusen för vi klarade det faktiskt! :-) Här har jag fram tills för några dagar sen tyckt att enbart diagonalsluta har varit svårt - och så sitter vi och gör en sax i trav! :-D Med fina kontrollerade övergångar, jag trodde vi skulle ha grymt mycket svårare att ställa om. 

Vi hade t o m en åskådare idag. Himla kul att någon vill komma och titta! Iofs har Lena dragit med sig sin man och sina döttrar vid något tillfälle också för att hon ville visa hur fin Tabac har blivit. 
Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att dagen kändes mer balanserad och avslappnad än vanligt. Lena fokuserade en del på mina armbågar och axlar, att jag skulle försöka slappna av mer i dom för att inte skapa spänningar i hästen. Det tror jag gav en del. Överlag tycker jag balansen har blivit bättre senaste veckorna och att både styrka och teknik har förbättrats. Det är väldigt sällan vi hamnar i "fläng" att det plötsligt blir okoordinerat/obalanserat så Tabben far iväg, tycker grundtempot har gått ner lite och även om tempot går upp ngt. så blir det inte så mycket skjutkraft eller taskig placering av kroppen att det blir okontrollerbart. Om vi hade gjort dagens övningar för bara några veckor sedan är risken stor att halva passet hade bestått av sånt "fläng" :-P 
Känns himla kul att det går framåt! Bara under dagens pass klarade vi minst två övningar som vi aldrig gjort tidigare tack vare att grunderna sitter bättre, och två övningar som vi jobbat mot ett tag och har tyckt varit svårt (skrittpiruetter och diagonalsluta). :-)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0