Glad för snön!

Med tanke på den nalkande våren om man ska tolka vädret på sistone så passar jag på att uppskatta snön så länge den ligger kvar!
Särskilt på småvägarna och i hagen, så länge man slipper använda broddade boots eller halkskydda hagen är jag mycket tacksam! Just nu är det en liten fläck precis utanför ridhuset som ligger dåligt till, men så länge det bara är den får man som sagt vara glad. :P


Idag var det superfint väder bortsett från lite blåst, soligt och fint! Passade på att ta en snabbtur på ovalbanan.
Den är ganska tung nu, väldigt upptrampat men inte så det blir lättsammare utan snarare mer ojämnt. Jag har inga större planer på att styrketräna eller träna kondisen utan att komma ut på lite annat underlag och i friska luften. Då tränar jag hellre "för lite" än riskera att pålle får träningsvärk i onödan.
Nu tänkte jag att jag skulle känna efter lite extra noga när pålle börjar bli trött så det blir lagom mycket. Redan efter 2½-3 varv runt banan kände jag att jag började luta mer åt ena hållet och att det oftare "vickade till" i bakkärran. Tolkade det som att musklerna börjar bli möra och att han inte orkar ta i med hela kroppen längre. Då tog vi bara ett varv till för att hinna rida i andra varvet också och gick hem sen.

Just idag iallafall stämde teorin att han lättare blir het/tittig när han blir trött, för han var jättecool. Hela tiden, i alla moment! :) Förra gången var han ju egentligen lättsam, men efter ca 5 varv började han yra upp sig över en häst som kom travandes ganska fort bakom, red 6 varv då och när vi skulle gå hem tyckte han att han behövde springa. Så även då KAN det ha varit för att han började bli trött, gången innan det reagerade han inte på samma sätt på dom andra pållarna som sprang och då var det lättsammare underlag.
Hehe, lite överanalyserande kanske! Men bra att komma ihåg tycker jag så man kan jämföra i framtiden! :)


Vi gjorde ett försök idag att ge oss ut i riktiga djupsnön, när jag skulle byta varv. Deluxen lyfte framfötterna så högt att det skramlade till i tyglarna/ kedjan! :S Säkert jättebra träning med kortare intervaller, men jag vågar bannemej inte mer utifall att han skulle fastna i tyglarna!   


Träningsvärk

Illa, igår fick jag ont i höften och träningsvärk i efterhand i låren efter ridningen!
Ont i höften är ju inte bra eftersom det nog tyder på att antingen gick pålle lite snett och smittade av sig på mig, eller så har jag inverkat ojämnt och smittat av mig på pålle.
Träningsverken i låren behöver inte vara dåligt (förutom att matte är otränad ;) ) då avlastade jag förhoppningsvis bra ifrån pållens rygg.

Många både plus och minus från gårdagen, plus var framförallt att vi kunde rida trots lite ofördelaktiga omständigheter. Hästar som lastades utanför i början, sen en stallkompis som galopperade omkring mycket och använde sig av fyrkantsspåret, man vill ju ha lite marginal till någon som ska galoppera förbi så stundvis kändes det som att vi fick krumelura omkring på alldeles för liten yta. Särskilt som det inte kändes som att pålle klarade så hög böjning för dagen, 18-20m volt var alldeles lagom bortsett från enstaka steg i taget.

Delvis därför tror jag (att det blev för små volter och snäva ridvägar ofta mot det optimala) att pålle började bli mer svårplacerad redan i skrittjobbet, att han ville ur belastningen i böjningen, jag som hade tänkt öva lite skolor i trav, det fick bli mer kravlöst istället på den fronten. Men sen gick vi ner en sväng till i ridhuset och fick ha det för oss själva, då övade vi lite försök till skolor i trav men väldigt kravlöst.
Även om det inte alltid blir "riktiga" skolor eller knappt den ridväg jag hade tänkt så känns det ändå nyttigt att prova emellanåt, särskilt i traven tycker jag man kan märka skillnad i rakriktning eller känslan i traven även efter såna "tappra försök". :)


På gång igen

Igår blev det ett ridpass dressyr och idag lite snöpulsning på ovalbanan som halvt snöat igen.
Herr T skötte sig bra, blev lite mer pepp den här gången av snöpulsningen så vi tog inte så många varv (att han blir på hugget betyder oftast att han egentligen börjar bli mör) tror snön var ganska tung nu när det varit plusgrader flera dagar.

I dressyren igår blev det lite brist på seriöst jobb så det ska jag ta igen imorgon tänkte jag (rakriktningen t ex) men vi tränade först lite diverse övergångar, galoppfattningar, och sen hade jag tänkt prova variera inom traven- korta och länga. Då brukar det bli lite studs och galoppsprång särskilt nu när jag hade tränat galoppfattningar innan, blev t o m lite brall- och bock-aktigt. Men det gick bra, bara att försöka att inte fastna i handen och bära sig själv och fokusera på vad jag vill ha. När vi skulle korta råkade det bli någon fattning igen, men samma där, bara prova igen och vara så tydlig som möjligt så gick det bättre! :)

Mysig morgon

Underbart väder idag också! Det känns som vår nu! :)

Blev vilodag med lite sovmorgon för matte idag så jag passade på att sitta ute och filosofera medans pålle åt hö.
Han hade hängt upp ett hönät på en gren och verkade tycka det var roligast att äta ur det nätet, jag tänkte jag skulle vänta tills han ätit klart för sen skulle jag fylla på det. Tog minst 20 minuter att äta upp en liten tuss hö, vilket ju är positivt! Även om matte blev lite kall om rumpan av att sitta i snön och vänta, haha!


Nu känns det som att vi inte dressyrat på evigheter, torsdag tror jag det var. Men tack vare vårt bra upplägg nu har det ändå blivit 6 ridpass totalt förra veckan, så det får duga! :)

Känns som vår!

Det var helt underbart väder idag! :) Soligt och varmt.
Hann inte riktigt med att utnyttja vädret men vi tog oss iallafall ut innan det blev mörkt.

Vi knatade runt lite på ovalbanan. Nu hade snön drivit ganska mycket på ena sidan så det blev bra intervallträning med snöpulsning på knappt halva banan och mindre med snö på resten. Deluxen skötte sig kanonbra och matte också tycker jag! :)
Stod stilla när jag skulle hoppa upp och hade inte bråttom hem.
Han blev lite pepp efter djupsnön och tyckte man skulle springa efteråt, men då skrattade jag mest åt honom och lät honom trava några steg, sen saktade vi av igen och han kunde skritta tills nästa gång vi hade pulsat snö, ingen big deal!


Hälsning från Tabben





Livet är bra så länge man har käk! :D
(På första bilden tyckte han det var dags att matte slängde in frukost!)

Mör matte

Det tar på krafterna att försöka hinna med allt man vill göra! :P Har lite träningvärk sen igår också, det var inte bara pålle som fick knata omkring en del på ovant underlag.
Imorgon blir det iallafall vila. (För vem får ni tolka som ni vill! ;) ) Jag börjar ändå jobba för knasig tid för att hinna rida.

Sammanfattningsvis tycker jag iallafall Deluxen har varit jätteduktig. Ikväll blev det gott och blandat av basicträning och lite lattjo-träning; svaga öppnor i skritt, halter och stå stilla en stund, lite korta-länga, lite flytta inåt-utåt på volten, skritt-travövergångar, och så kontrasten med samla -länga traven och öva galoppfattningar.
En av fördelarna med två pass som sagt- man hinner få med så mycket på en och samma dag! :)

Kvällsträning

"Aktiv vila" igår, vovvarna hade bokat ridhuset. Till slut lyckades jag få arslet ur vagn och prova vår plogade ovalbana (lite jobb med att släpa dit pallen).
Tar det lite försiktigt innan vi är vana vid underlaget så det blev några varv skritt och ett par varv trav bara. Tyckte pålle och matte skötte sig förhållandevis bra, ganska pepp stundvis och väldigt pepp på vägen hem, travade hela vägen till stallet, (men det var inte direkt oväntat iom hemväg + gå förbi en massa skällande hundar i ridhuset) jag var riktigt imponerad av honom faktiskt! :) Kunde t ex fortsätta skritta trots att en ponny drog iväg i galopp framför, det har jag aldrig ens provat förut.

Stallkompisarna bjöd på underhållning i form av oplanerade snöbad! ;D
Först gick den ena ner på knä och ryttaren hann inte med utan trillade av i djupsnön. Sen började ponnyn bredvid bocka så andra ryttaren också trillade av i snön! Funderade vad dom höll på med när man plötsligt hörde en massa skrik och skratt från andra änden av banan! Haha!
Bra med djupsnö, då gör man inte illa sig! ;)

Den som säger att det är mindre jobb

...med att ha hästen ute får en smäll på truten! ;) Nej då, jag är fredlig av mig, men trötter...
Just nu tror jag iallafall det blir mer jobb, särskilt som man ändå får fixa till en del i boxen då pålle är inne en stund iallafall varje dag, eller så kanske det bara känns mer för att det blir mer att tänka på när man ändrat i rutinerna!



*********************************************



Tränade dressyr igen efter tre dagars vila och andra passet kändes det riktigt kanon! :D Så underbart! 
Då började vi komma lite mer till ro med jobbet, han var lite tittig/distraherad första passet, kanske också för att vi gjorde lite roligare och mer utmanande grejer andra passet (enligt mig, men hästen blir säkert smittad, alt. jag smittad av honom!) 

Jag har fått i skallen att det skulle vara roligt att kunna länga på steget och få till tryck framåt med power! Skulle vara mäktigt att till slut kunna rida passage och/eller ökad trav med riktig power och i balans! Dessutom ger det lite annan vinkling/dimension till samlingsträningen när man använder det som verktyg till att samla kraft att fjonga iväg snarare än bara traggla samling, bärighet, börjar nästan kännas uttjatat -inte riktigt så illa, men som att man alltid har så mycket fokus på den biten att det är skönt att lägga fokuset på något annat emellanåt!

Vi är i embryo-stadie, iallafall till att försöka trycka på extra framåt snarare än låta pålle länga ut bara genom att länga tygelramen. Så fokus blir mycket på mig själv och kolla av hur jag inverkar, om utgångsläget för det är bra. Imponerande hur "på sätet" han känns i traven numera bara jag hittar min egen kroppskontroll. :D
Det kändes jättenyttigt att träna på, gav lite annan känsla för fötter och kroppskontroll när jag ska känna att jag släpper fram hästens rörelser och avlastar nog för att han ska våga skjutsa på, samt att mina fötters takt kan förstärka hans takt/schwung. Märker direkt också om jag råkar titta ner eller tippa fram för det stör flödet bakifrån tydligt och jag får mindre jämn kontakt i fötterna. 
Jätteroligt som sagt! :)

 



Vildhästen på prärien

Igår förmiddag när jag var och hälsade på pålle verkade allt som vanligt. Nästan lite väl mycket som vanligt för man skulle kunna tänka sig att en pålle som redan stått ute ca 22 timmar senaste dygnet skulle vara sugen på att gå in. Men neeej då, han var mer sugen på påfyllning av käk! ;) (Trots att det var långt ifrån slut!)

Jag blev lite besviken med tanke på det superfina vädret, hade varit mysigt med lite snöpulsning eller så, men envisades inte - han får leka "fri" häst ett tag om han vill! :)

Åkte dit igen på kvällen (hade kvällsjour) och då tog jag in honom en stund för att fixa med hovarna och ge kraftfodret med medicin.

Såhär långt verkar det alltså gå bra, nu återstår bara lite praktiska saker att få till i vardagen. Fixa en bädd att ligga på, klura ut hur man ska få hönäten att räcka 1-1½ dygn mellan påfyllningarna (får inte riskera att ta slut mitt i natten), få hjälp med att ge kraftfoder morgon/kväll i hagen iom att han går på en kur med slemlösande. Men det borde gå att lösa. :)

Lite nervöst!

Just nu känner jag mig som världens oroligaste hönsmamma, lite överdrivet uttryckt! :P


Diskuterade såklart lite olika möjligheter med stallägaren hur man skulle kunna göra för att få miljön så dammfri som möjligt för Deluxen. Som tillfällig lösning just nu när det fortfarande är kallt ute ska vi prova låta honom gå ute på nätterna också. Förutsatt att det fungerar bra så är planen att det blir fram tills det börjar bli vår, jag kommer inte vilja ha honom ute på nätterna om det är risk för snöras från taken och är isigt eller slaskigt/geggigt i hagen, men nu när det är snö och minusgrader är det bra förutsättningar! Då har man lite tid att planera och diskutera runt mer i stallet, och i värsta fall blir det ju bara ett par månader till innan man kan släppa ut för sommaren sen, samt lättare att vädra ur stallet regelbundet när vädret blir mildare.
  

Herrn är en väldigt bra kandidat för utegång. Inte den som spränger hagen *peppar peppar* och brukar vara nöjd med att stå kvar även om man har tagit in honom ovanligt sent, förutsatt att han haft hösilage kvar att äta på. "Gratis" vindskydd i hagen också!
Ikväll är första kvällen vi provar, därav att det är lite nervöst just nu innan man vet att det fungerar! När jag tittade till honom stod han väldigt nöjt och tuggade på sitt hö, var väl helnöjd med sin hög med löst silage som han fått för en gångs skull! ;)



Håll tummarna!





På träningsfronten blev det idag aktiv vila.
Vi tränade lite i longerlina från backen dels på att stanna - backa igen för att repetera, dels lite longering. OJ vad jag känner mig borta när det gäller själva longeringen! Kanske framförallt att hålla hästen på lagom avstånd från mig på en rund volt. Men Delux var väldigt snäll mot matte idag! :) Gjorde bara litegrann, men vi hann trava lite i båda varv utan att pålle försökte dra iväg!

Två (minst) läxor för matte

Idag höll Tabben matte-träning på flera punkter. Kanske han gör mest hela tiden iofs... Bara på olika sätt eller inte alls som man märker det?

Först gick vi ner i ridhuset och skulle träna lite. Började lugnt och fint med lite skrittjobb-böjning/ridvägar, kändes helt ok och  men som att han var lite distraherad och bara lyssnade med ett halvt öra. Men det räckte för att han skulle sprätta till och bli rejält skraj när några stallkompisar gick utanför och sen kom in i ridhuset!
Det var så häftig reaktion och ingen antydning att coola ner under tiden dom höll på att gå in, så jag hoppade av. 


Övade på att lära matte be hästen att stanna. Han är verkligen klurig, kanske en klyscha för det kan ju alla vara tills man hittar rätt, men när man väl hittar något som fungerar kan han plötsligt göra tvärtom för vad som känns som exakt samma signal. Något som fungerade för stunden iallafall var att verkligen överdriva känslan i mig av att vara rotad på stället och liksom spjärna med kroppen som om jag skulle tokdra emot hästen - fast utan att ta nämnvärt i grimman under tiden, ibland inte alls. Provade att backa ett par steg också med samma fokus i kroppen. Det var lite klurigare för han tog det först mest som att gå runt-runt och möjligtvis stanna från det läget emellanåt, tog ett tag innan han förstod att jag ville ha backning. Då fick han karra så efter ett par gånger gick det mycket lättare! Hihi! :)

Gick vidare med att prova lite uppsittningsträning. 
Mest träning av matte som sagt, träna hästen har jag gett upp tanken om för länge sen, då det brukar bli bara sämre resultat ju mer jag tänker att det är hästen som ska göra något, att jag ska träna hästen osv. 
Klurade lite på att det säkert hänger ihop- att han är så känslig för hur "rotad" och stadigt man kan stå emot med kroppen om han drar, och att det är just i momentet jag ska luta mig fram och slänga över benet han brukar gå iväg, noll "rotning" i backen då och framåtlut dessutom.
Faktiskt, så när jag överdrev att tänka att jag fortfarande håller mig rak och upprätt, eller nästan lite bakåtlut-tänk, så stod han still av sig själv ända tills jag satt mig och sen stannade han efter bara något steg igen av sig själv för att få karra! Intressant. :)
Jag vill inte älta saker och ting, brukar inte bli bättre för det, så sen gick jag vidare till att prova stanna för samma känsla uppifrån ryggen. Förstärkte med tygeln- "bridongen" eller eg. övre ringarna på stången, men framförallt försöka bestämma mig för att "nu stannar vi!" och verkligen känna det i hela kroppen. Avlasta lite i ryggen för att inte vara ivägen men trycka emot med fötterna och luta lite bakåt, blicken rakt fram eller lite uppåt. När han sen stannat försökte jag hitta känslan att jag väger precis emellan framåt och bakåt, alltså i jämnvikt, ev. aningens mer bakåt. Försöka parera det där pyttelille som kan räcka för att han ska rinna iväg. Nyttig träning, och han kunde ju stå stilla ett tag!

Det var alltså lektion nummer ett för matte. Inte så mycket krav på hästen men öva mig själv på tekniken till att få pålle stå stilla, dels motivera till det, dels ge förutsättningar för det och dels få honom förstå att det faktiskt är det jag vill.





(Gammal bild)





Sen gjorde jag faktiskt så att jag gick ner till ridhuset igen. För jag hade bestämt mig för att jag skulle trava idag och att jag ska rida två pass. Tycker inte det räknas som två om man hoppar av för att pålle sprätter och har sig och sen övar väldigt basic-kommunikationsövningar. Så jag tog mig iväg igen trots att klockan vid det laget var ca 22:40...

Så kom vi till något som jag tycker är intressant! En klurig balansgång precis som mycket annat när det kommer till ridning. Förutom att öva "lydnad" så måste ju faktiskt matte öva på att kunna fortsätta även om det känns som att lydnaden brister. Öva på att fortsätta fokusera och RIDA trots att det känns som kaos, successivt jobba bort gripreflexer och min hänga på hästen- reflex som det kan bli när jag omedvetet vill knipa mig fast och stoppa hästen genom att luta mig framåt. Väldigt nyttigt! Tack pålle som lär mig så mycket!


För jag tror ju sånt är minst lika viktigt som att ha lydnad. Har man väldigt mycket lydnad och fokuserar mycket på det tror jag det är lätt hänt (särskilt för såna som mig) att man blir bekväm i det och van att inte gå vidare om det känns som kaos utan backa tillbaka mer och mer till ett läge där man känner att man har kontroll igen.
Det blev alltså lektion två som pålle försöker lära matte. :)


Han var aningens taggad när jag väl satte igång att rida. Försökte tänka att jag inte tar i tygeln alls i själva övergången till trav utan håller lite längre tygel precis när jag ber om trav. I kombination med lite taggad för dagen (han blir ännu mer taggad om man övat en massa halter) var det som upplagt för att pålle skulle ladda och ta galopp istället och hamna i allt möjligt kaos åt alla håll. 
Jag tog lite i tygeln bara för att be om stopp när han själv tog galopp men försökte samtidigt tänka på att inte "hänga" på honom utan hålla egen balans, och att fortsätta tänka framåt med tydlig travtakt, samt såklart i nästa steg att släppa efter lite på tygeln när pålle faktiskt gjorde som jag ville med risk att det skulle bli lite galopp-hopp -o-studs igen, bara att börja om och fortsätta tänka trav och på egen balans!

Förstärkte det positiva med "vad bra vi är!" och "YES!" när han höll traven eller matte var duktig och höll bra kroppskontroll eller längde lite extra på tygeln. :) Märktes enorm skillnad på pålle! 
Så småningom så höll han fortfarande på att ta galopp lite då och då, men då snarare för att han tyckte det var lättare i en sväng eller kanske prova igen vad som händer denna gång. Mycket mer sansat och jag behövde inte ta märkbart i tygeln för att sakta av utan det gjorde han själv efter bara ett halvt- ett språng. 


Kunde ju inte låta bli heller att prova vad som hände om man tänkte omvandla istället för att bromsa (men låta det vara laddat, t o m trycka på lite mer energi) när han var som mest taggad. Då fick vi som mest samling OCH mest studs.. Hehe, det var spännande!  
Tyckte det skulle vara skoj att prova korta lite och sen länga/trycka på, se om vi kunde få till lite längning och power framåt! Fick prova ett par gånger för jag själv är ju inte så van vid känslan vid längningar att jag kan vara tillräckligt tydlig, eller så kanske jag inte hade så bra läge innan som jag trodde, men det var roligt när han väl ökade på! :) Då råkade det bli lite galopp och studs igen, men det var bara att fortsätta fokusera på trav, på balans och kolla att jag avlastade lite i ryggen -  och se glad ut! :D





Jag känner mig riktigt stolt över kvällen! Tänjde på mina egna gränser mycket! :)
Får vara värt att komma hem från stallet 23:30!


Matte-träningen fortsätter

Red för första gången på nästan en vecka igår (har blivit ofrivillig vila pga en massa omständigheter.)

Märktes tyvärr att pålle och kanske matte var lite ringrostiga, måste jobba igenom honom ordentligt igen innan vi är tillbaka där vi var, sen hade vi lite otur med omständigheterna att det flög runt en helikopter i närheten som peppade upp pålle en del nu när han säkert har en del överskottsenergi och var mer benägen att hitta "ursäkter" när man fått vila ett tag och plötsligt ska jobba. :P
Pålle var lite stirrig och spänd, särskilt mot porten. Räckte med ett knäpp i plåten eller om det var när en stallkompis skulle parkera bilen vid ridhuset för att han skulle kasta sig åt sidan och galoppera iväg så det kändes som att jag skulle flyga, men det gick bra! Tappade en stigbygel och råkade trassla till tyglarna bara, råkade bli lite spaghettiben av adrenalinet så jag skrittade några varv till bara för att inte själv känna det som att jag ger upp och hoppar av utan försöka hitta lugnet igen (i mig).

Sen fick pålle vila en liten stund i stallet medans matte byggde självförtroende och positiva tankar nog för en till mini-vända, gjorde ett par travövergångar och travade några varv åt båda håll bara, jobbade med min egen inställning att fokusera på det som är bra och göra mer och mer av det. Egentligen är det ju inte vad pålle gör som spelar roll utan hur jag hanterar det och upplever det. Så jag känner mig nöjd med att jag ignorerade pålles spontana galoppfattningar för att han var överpeppad och ändå kunde försöka hålla mig själv i egen balans och successivt länga tygeln mer så vi kunde trava runt en bit på halvlånga tyglar. :)
Pålle är duktig som lyssnar på matte! ;)


Besök hos doktorn

Idag åkte vi med herrn till kliniken för koll!
Tyvärr(?) hade min magkänsla rätt angående luftvägarna, T har hostat vad vi märkt kanske i snitt en gång varannan månad, vilket ju lika gärna skulle kunna vara en slump (6-7 gånger på ett år eller så utspritt över året är ju inte ofta), men jag var lite orolig att det skulle bero på dammkänslighet. Vilket visade sig stämma, han hade slem i luftvägarna och därmed en inflammation, vilket kan bero på dammallergi.

Vet ville inte behandla annat än med slemlösande pga åldern och att det i dagsläget iallafall är såpass lindrigt. Hördes inget i lungorna och man märker det ju inte på honom mer än vid de mycket få tillfällen han hostat. Däremot måste jag såklart fundera över vad som går att förbättra i stallmiljön för att få bukt med det eller åtminstone lindra. Får ta en diskussion med stallägaren och höra vad som går att kompromissa fram! (Fördelen är ju att det är bättre att ha en vet.undersökning som bevisar det och inte bara min oro som petig hästägare, om man vill få något gjort!)


Roligare besked däremot var att han hade väldigt fina tänder. Han filade till några kanter och tog bort lite tandsten men själva bettet och munnen i övrigt var vet. väldigt nöjd med! :) Inga foderinpackningar, överbett, tecken på att han biter tag i bettet, sår i kinderna eller liknande! :)

Herr Delux skötte sig jättebra tycker jag! Lite klurigt att lasta på hemvägen, men vi var ju trots allt på en travbana där han brukat starta tidigare och blev väl lite till sig av hästarna som sprang, med linorna bakom gick han på direkt. För övrigt så gick det bra att spola i munnen trots att han är skraj för vattnet, gick bra att raspa och även dra in slangen i näsan för att kolla luftvägarna. (Lite fusk såklart med först lätt sedering och sen brems... Men är dom riktigt till sig räcker knappast det. Jag skulle INTE vilja ha in en slang i näsan frivilligt! )

Imorse såg det mörkt ut om vi skulle komma iväg överhuvudtaget, var inte skottat vid transporten och hade blivit sån isig snökant mot där det var plogat så det gick inte att skotta. I sista minuten hade farsan lyckats bogsera loss transporten över kanten och vi hann iväg precis i tid! :) Snyggt jobbat farsan! 




Det känns ganska bra ändå. Nu VET jag och kan då stå på mig mer för att få till förändring. Förhoppningsvis i ganska god tid innan det brutit ut "på riktigt".
 

Jean-Claude Racinet

På begäran kommer här lite mer information om denne man.
Nu är han sorgligt nog avliden sen ett par år tillbaka (2009) men han blev ändå 80 år.

Det är lite klurigt att översätta en del av informationen till svenska men för den som vill läsa mer finns bland annat denna sida: http://www.learningjoyresources.com/dressage.html


Från baksidan av boken, ej ordagrant översatt utan mer av en sammanfattning.
Racinet föddes i Frankrike och hade en "karriär" som officer inom franska armén. Han studerade på Saumur ("the cavalry school of Saumur") i två år och därefter följde en hoppkarriär inom laghoppning för Militärskolan i Paris. 1965 blev han civilist och efter det blev han mest känd för att omskola svåra hästar och för sin hästjournalistik.
I USA (1983 och framåt) blev han en framgångsrik lärare, tränare, författare och kurshållare.
Han ägnade sitt liv åt "L'equitation de Légèreté"/Riding in lightness. En filosofi om att rida i balans och lätthet.


Något som jag även tycker är intressant är hans träning i osteopatiska manipulationer/flexioner som han lärt från den franske veterinären Dominique Giniaux. Giniaux är ju en intressant person i sig som vågar "sticka ut" med sånt som i Frankrike anses som hokus-pokus. (Inte helt främmande från hur de lite mer konservativa av oss Svenskar kan resonera?) I princip endast hovslagare och veterinärer tillåts röra hästarna i Frankrike (finns garanterat undantag, men detta sagt av en bekant som arbetar med hästmassage i Frankrike och det anser många vara för flummigt..) Giniaux hade ju fördelen av att själv vara veterinär i grunden och därefter vidareutbilda sig inom alternativ medicin, bland annat Osteopati.

Detta är faktiskt anledningen att jag av en slump kom i kontakt med Racinets ridning i ett väldigt tidigt stadie, jag red fortfarande regelbundet på ridskola parallellt med min egen då relativt nyinförskaffade första häst (varmblodstravare) måste ha varit minst 11-12 år sedan? Det anordnades clinics både inom ridning och osteopatiska manipulationer utanför Uppsala, anordnades av Cricco Åkerberg om jag minns rätt (http://www.cricco.com/tranare.htm ) Farsgubben ville åt Osteopatin men tyckte även det var intressant att se ridningen (utifall det skulle förekomma manipulationer! ;) ) och erbjöd mig att åka med. Snyggt jobbat pappsen! :)
Även om jag nog hade lite väl dåliga förutsättningar och lite förkunskaper just då så sådde det tidigt ett frö av hur jag skulle vilja rida, och att det finns andra alternativ. Boken "Another Horsemanship" Blev lite av min bibel, även om det som sagt var svårt på egen hand att följa till punkt och pricka, man behöver någon som hjälper till när det kör fast och som kan se objektivt.

Något som också inspirerade mig var Racinets förmåga att vilja plocka fram det bästa ur varje häst. När man själv har en travhäst och tycker att sin häst är ju en häst som alla andra (men kanske inte möts av den attityden på träningar, bland hästkompisar alla gånger..) så känns det bra att hitta någon som tror på att alla hästar kan ta sig långt med rätt träning.

"As the reader probably has realized, this book has exposed, on the one hand, a general philosophy and, on the other hand, a set of exercises, procedures, even some "tricks". But in the middle...no progression.
Why?
Because, simply stated, there cannot be a rigidly fixed progression in High School training. Each horse, hence each training, is a particular case. For instance, I once had a horse who was already passaging whereas his canter was still pretty much lacking in balance. No wonder why: this horse was a French "trotter" (in the US he would be called a "standardbred"). So, of course, he felt much less comfortable in a canter than at a trot.
Now the reader will ask, "Why on earth did you want to train a "trotter" in High School?" My answer is, "Why not?" For the challenge in the first place; but as the matter of fact, there was not much of a challenge because, as it happens, riding in lightness makes this kind of prowess easy.
Any horse, of whatever breed, provided he was normally strong and healthy, can be taught some part of the High School program, at least how to passage and how to pass flying changes every three, nay two strides. The secret (which is no longer a secret since you have read this book) lies in lightness. Lightness as a systematic prerequisite to all your work will rapidly give you collection, then self-collection, and then... your horse himself will tell you what to ask from him. "


Urdrag ur "Another horsemanship".
Väldigt mycket man känner igen nu i efterhand från AR, eller vad säger ni?



Förutom "Another horsemanship" har Racinet skrivit "Racinet explains Baucher","Falling for fallacies", "Total horsemanship" (och kanske någon fler jag missat) plus en del böcker på franska och tyska.











Ridning i lätthet, vad innebär det?
Det innebär i grova drag att man hjälper hästen till ett balanserat läge och därefter låter den vara ifred. Det innebär alltså inte att man överger hästen och låter den gå som den vill, men det innebär att alltid när man inte ber om något får hästen gå ifred.
Hästen ska aldrig kännas tung i handen. Till det använde Racinet flexioner av underkäken för att få avslappning i tunga/nacke och därmed lättare loss hela framdelen, mindre motstånd.
Men för att det på sikt ska fungera är det väldigt viktigt att hjälperna renodlas, är separerade från varandra, konsekventa och vältajmade, dessutom är självklart sitsen en viktig del.

Något som jag också fastnade för är "counted walk" (eller smygskritt som jag brukar översätta det till) som används i början av jobbet att lära hästen flytta vikten bakåt. Att för minimala hjälper, helst bara ryggen/bålen, få hästen att skritta så sakta det bara går utan att stå stilla. Genom att inte hjälpa hästen med balansen i det läget (ska utföras innanför spåret för att inte heller bli hjälpt av väggen) kommer den så småningom klura ut hur den ska klara av att balansera upp ekipaget - genom att förlägga vikten bakåt. Det första lilla steget till samling. Ur det läget kan det räcka att korta tygeln till kontakt-längd och stänga handen eller att stänga handen för att hästen spontant ska hamna "på tygeln" då läget till det redan är bra.
Senare kan det ibland utvecklas till skolskritt som är en diagonal tvåtaktig skritt där hästen är såpass loss framtill att det spontant för vissa kan bli mer gest i frambenen.



Mycket som känns igen som sagt!
Även i detta klipp gjort av Racinets elev(er?). Tycker mycket, särskilt i inställningen, är likt det som förespråkas inom AR. (Den filmen är jag sugen på att skaffa, synd att inte börsen alltid tillåter! ;) )

http://www.youtube.com/watch?v=G-zjXpurSao&feature=player_detailpage



Det finns oändligt mycket mer att skriva, det var en väldigt intressant man inte helt olik Ewa i sin strävan att ta ridningen vidare, ifrågasätta och undersöka, för att komma fram till det som fungerar.
Men det finns böcker att läsa, video att titta på och länkar att läsa för den som vill veta mer! :)





Snart över!

..med kylan tänker jag. Har redan blivit lite varmare (japp, i dagsläget känns -17 varmt! ;) ) och enligt prognosen skulle det bli bara 4-6 minusgrader imorgon! Hoppas det är nog för att min bil ska tina upp och vilja starta!

Imorse hade jag lite tur i oturen som fick skjuts ut av en stallkompis som ändå åker förbi stan, vi skulle dela på morgonjouren eftersom det blivit ganska många hästar i stallet nu (15?).
Dock råkade hon försova sig så jag fick börja min dag med att stå och vänta en halvtimme ute i -23 grader, inte bra när man är förkyld! :P
Jouren däremot gick smidigt, jättelyxigt att vara två!
Hann ju tyvärr inte rida idag heller trots att jag var lite sugen, stallkompisen hade sina egna hästar att släppa ut också så det blev lite bråttom att passa skjutsen hem.





Nu ska jag passa på att hinna med lite läsning! Har varit och rotat bland böckerna hemma.
Ligger alltid efter i det jag skulle vilja hinna läsa, särskilt nu då som jag fått en hög av farsgubben sen han rensat hemma inför flytt. Har säkert 10 olästa (häst-)böcker nu!

Anatomi- och friskvårdsböckerna fick ligga för den här gången eftersom de är lite jobbigare att läsa. Vill passa på att samla lite träningsinspiration.
Bland annat:

Lydnadsträning för hästen av Tobbe Larsson.
Den har jag redan läst, ska skumma igenom igen för lite inspiration. Tycker han har vettiga tankar som nog är lättare för gemene man att ta till sig än NH som många kanske tycker är mer "udda" om man inte är intresserad och insatt redan. Sen kan jag tycka att det ibland blir lite väl mycket hjälpmedel som lätt kan missbrukas. Intressant bok!

Frihetsdressyr och cirkuskonster av Franco Gorgi
Även här en del hjälpmedel kanske aningens i överkant, och behov av medhjälpare till det mesta, vilket jag som lekman kan tycka är lite synd då jag knappt vågar mig på att prova några tricks. Men väldigt inspirerande och det fungerar ju säkert om man följer instruktionerna! :) Tänkte få lite tips i hur vi går vidare med "buga".

Den inre ryttaren av Cecilia Löfgren
Jättebra bok särskilt om man jobbar mot rädslor inom ridningen. Får översättas lite till ens egen vardag och kräver eget engagemang för att ge resultat. Ska fräscha upp minnet och kanske ta till mig lite nya synvinklar sen sist!

Perfekt uppförande av Kelly Marks
Jättebra bok som handlar väldigt mycket om hur Vi beter oss mot våra hästar och hur de speglar det tillbaka till oss. Inte perfekt uppförande från hästens sida bara alltså, utan även från människans! :) Har haft den undanstoppad på en hylla i många år så jag tänkte det var dags att fräscha upp minnet. Verkligen en bok i min smak!

Another horsemanship av J-C Racinet
Beskriver grunder och helhet i konceptet "Riding in lightness" som var hans version av klassisk fransk dressyr. Å ena sidan kan jag i dagsläget tycka att det är mycket som inte passar mig, t ex att ridningen blir väldigt teknisk, särskilt i en (lååång) inlärningsperiod är det ju lätt hänt att det avspeglar sig i ridningen och det skulle inte min pålle tolerera. Å andra sidan - när det är just det tekniska man vill ha tips på -kanske timing i hjälpgivningen i specifika gångarter/moment, då är den kanon! Mycket kloka tankar och (enligt mig) viktiga basics i boken. Med särskild betoning på signalsystemet.
Själv har jag läst den så många gånger nu så det är mest för att fräscha upp minnet och hitta nya infallsvinklar för sånt vi pysslar med nu jag rotat fram boken.

How to create the perfect riding horse av Perry Wood
Härlig och inspirerande bok! Liksom Kelly Mark´s bok gillar jag inställningen till hästen. Rent ridtekniskt så tycker jag nog det finns bättre förebilder men helhetsmässigt finns det massor att hämta!




Blev snarare recensioner av böcker jag redan läst.. Får se hur mycket jag hinner läsa nu då! ;)


Kyla

Jag har gått och blivit förkyld lagom till värsta köldknäppen hittills iår! :P
Normalt sett skulle jag ta mig i kragen och motionera åtminstone varannan dag ändå när det är runt -20 grader kallt, men nu med förkylningen också känns det hårt nog att behöva fixa det nödvändiga. 
Hoppas jag hinner bli bättre så jag orkar rida Lördag och/eller Söndag iallafall.  

Hur går det för er, överlever ni kylan? :)

RSS 2.0