Invigning av nya kameran

Jaa... Vad ska man säga? Jag blev så skraj över ett (om än tillfälligt) liv utan kamera när den gamla tillfälligt dog, så jag köpte en ny i Lördags. Och innan någon tror att jag faktiskt pungade ut över tusenlappen "för säkerhets skull" så tog jag det från presentkort jag fått från jobbet! ;-) Som iofs var tänkt att delvis sponsra ny dator, så nu lär det dröja extra länge innan jag har råd att byta ut den sisådär 9 år gamla dumburken. :-S

Ingen värstingkamera men lite bättre än den gamla tror jag att den är. Ska bara lära mig inställningarna också.

Här är Tabbens nya flughuva från Hööks:



Jag har några till i samma modell från ifjol i annan färg, ville gärna ha en i årets färg också. Misstänker att dom ändå kommer gå åt förr eller senare, pållen kliar av sig dom så snart det regnar (ganska smart, istället för att få en massa äckelvatten i ansiktet, då behövs den ju ändå inte! ;-) )

Gamla färgen, lite blåare än bilden antyder. 


Än har jag *peppar peppar* inte behövt dra på någon flughuva för iår. Gissar att dom kommer med värmen.



Jag har hunnit rida två gånger nu med nya bridongbettet. Han verkar inte trivas 100%, då trivdes han t o m bättre på den felaktiga betslingen med det första bettet jag provade. Så jag ska hålla utkik efter något snäppet ännu bättre munformat med mer tyngd. Men han verkar tycka helt ok om det utifrån omständigheterna, han brukar ju överlag gilla dom raka oledade bäst.
Sen ska matte lära sig rida med det också. Utomhus var det svårt, det blir så inbjudande att ta stöd/spjärn mot bettet (och bli lång) när man får balansera om hela tiden. Ridbanan sluttar ju så rider man på en volt  blir det nedför åt ena håller och uppför åt andra.
Har hittills provad tvåhandsfattning med dubbla tyglar och normal kontakt i bridongen, men det var utomhus och då var det som sagt ingen hit. Kanske hade det gått lättare inne. Imorse provade jag att ha lite mer slak i alla tyglarna och mer tänka "jobba honom till handen", alltså reglera tyglarna till där jag vill ha honom och försöka rida honom dit, som utgångsläge. 3+1 fattning. Det senare blev ännu klurigare när man ska byta varv, men han verkade trivas bra med det, så det blir väl en träningsfråga av segisen på ryggen.


Vad tycker ni? Bra eller något som borde ändras?


Jag tror tyvärr inte man kan höja/sänka betten mer i förhållande till varandra.

För övrigt är jag lite stolt över att jag red på uteridbanan igår trots att det regnade. Jag som har svårt nog att motivera mig att rida där ändå, när det är fint väder! ;-) (mycket pga underlaget, lite för att det blir mer att titta på när vi så sällan rider där)

Nya Eskadron-schabraket, perfekt längd till sadeln! :-)



Jag passade på att ta lite hagbilder också. Även om man kan tro annat utifrån bilderna så är det här vinterhagen och finns knappt något gräs alls att pilla med, det som finns rör dom inte. Tabben är avmaskad ganska nyligen och ska gå kvar strax över en vecka till iallafall innan han får flytta.










Utsikt över en del av Tabbens hage + sommarhagen i fjärran

Jag blir så glad av allt grönt och mysig skog! :-)


Shoppingångest igen

Igår var jag iväg och shoppade både hästutrustning och lite annat till mig själv. :-)
Det är ju kul att shoppa, och bra eftersom det är sånt som behövs, men det svider alltid i plånboken efteråt! ;-)

Till Tabben blev det ett Eskadron-schabrak (ca 315:- på rea!), ett tredelat Bridongbett från Hööks (det blev inte det riktigt smala utan 14mm och små ringar), och så lite smågrejer; saltsten, sadeltvål i sprayform, ridstrumpor, två förvaringslådor som jag har tänkt ha schabrak och svett-täcken i.
Ikväll har jag tänkt prova det nya bridongbettet och se om det fungerar bättre med stången! :-)
Bilder kommer säkert (på grejerna).





Igång igen

Ikväll blev premiärturen efter lite vila.
Fick för mig att jag skulle testa kandar-tränsning med grejerna jag har att tillgå redan. Haha, tror inte riktigt det är tänkt att sitta som det gör! Och kedjan ska väl inte sitta innanför "bridongen"? Fick inte plats någon annanstans.. Förmodligen för att krokarna är så långa?
Jag provade faktiskt rida med det ändå, eftersom Tabben verkade tycka det var rätt ok ändå med allt skrot i munnen. Oj vad man känner sig som en nybörjare med nya verktyg man ska lära sig rida med. Men han var fortfarande cool i munnen och svarade bättre än väntat. Bettet är tredelat och det var enormt mycket lättare att ställa med än stången (inte alls otippat, men ändå kul att känna på). Jag red nästan uteslutande med tränsbettstyglarna men reglerade såklart tygellängden på stången och höjde handen och vibrerade lite för att stången skulle inverka när jag ville samla, i kombination med sitsinverkan såklart.
Det är lite lustigt också att han står lugnare med tränsbett. Jag tänkte att det kanske är stången som gör honom orolig, att han oroar sig för att man ska vara hårdhänt i munnen om han inte står still eller så. Men faktiskt blev det samma fenomen nu med tränsbettet+stången som med bara tränsbett. Som att han är lydigare när man bromsar i tränsbettstygeln och inte "ojar upp sig" utan snarare blir coolare.

Folk brukar säga att stången är bra för att få nedåtsök, och tränsbettet bättre för att kunna resa upp. Undrar om min häst missat den info´n? Han hamnar lättare i viloläge nedåt, alltså skritt på lång tygel, sänkt manke tyvärr, söker ordentligt framåt vid eftergift. Tycker överlag han hade lite lägre form. Å andra sidan tror jag det har förstärkts nu efter att vi har hunnit skolas lite längre, hade nog inte märkts lika tydligt för ett par år sen. Då märktes det mer som att han ville ta tillbaka sin tygel och gå på helt utsläpp tygel hela tiden. ;-) Det är lättare att lägga sig på tränsbettet och börja skjuta på för mycket. Men samma där, nuförtiden är det ändå lättare för mig att undvika det läget.

Vad tror ni? Helt hopplöst att kunna kombinera tränsbett med den stången? :-S
Eller värt att söka bridong med små ringar?
(tips på välformad massiv tredelad bridong mottages tacksamt!)
På bilden tror jag kedjan var för hårt spänd, stången satt ju längre ner och jag spände i vanliga ringen, och säkert felplacerad. Tränsbettet tror jag är lite för tjockt, svårt att stänga munnen helt ser det ut som. (18mm) Och så kanske det mest uppenbara, att det inte är gjort att användas som bridong. :-P
Men det var kul att prova ändå och känna hästens reaktioner. Oväntat lugn i munnen var han iallafall! :-)
Även om det ser helt sjukt fel ut...


Lortgris på vårpromenad med matte




Utsikt över ridhuset


Mmmm.... Bajs!


Mmmm #2....Gammalt äckelsilage!


Mmmmmm #3.....GRÄS!!!



Tyvärr kändes det som en idé med mer vila ändå. :-P

I Söndags red jag en stund och skulle prova löshoppa efteråt. Tänkte att det var perfekt att få "springa loss" kroppen lite om det satt kvar lite gammal stelhet från innan verkningen.
Han var dock inte alls sugen på att löshoppa. Först var han så fokuserad på sin kompis som försvann (blir oftast mer okoncentrerad när ridhusporten är öppen och man kan titta ut, och nu gick hans favoritsto ut och lämnade honom kvar själv vilket såklart späder på) och det blev jättesvårt att fånga in honom på grund av det. Han sprang bara fram och tillbaka längs utgången och ville inte låta sig fångas in. Att försöka styra med spöet och genom att driva funkar tyvärr inte på honom, noll respekt för sånt han gasar snarare på extra åt fel håll när det dyker upp farthinder.
Jag fick över honom en gång, då bara med bommar på marken som han galopperade över à la studs, men nästa gång jag lyckades styra honom mot hindret tog det stopp.
Det måste såklart inte bero på något fysiskt, han kanske kände sig pressad eller hade för mycket annat att tänka på. Men i förebyggande syfte får han vila lite till. Han KAN ju ha dragit på sig någon lindrig sträckning i hagen eller dylikt vid sina bock-/brall- och galoppruscher, eller att han känner av v.framhov efter senare verkning än vanligt. Eller att kroppen inte kändes "färdig" än efter ks-behandlingen. Tar olika lång tid för kroppen att bearbeta behandlingen (det mesta sker inte under behandlingen i sig utan efteråt) och under tiden kan det kännas sämre än vanligt.

Som ni ser på herr Gegg-Olle, och säkert upplevt själva, så är det ganska blött i backen nu. Då får matte stå ut med tråkiga grusvägar. ;-)




Slut på vilan

Idag blev det äntligen ett träningspass igen för mig och Tabben. :-)
Han kändes visserligen fortfarande lite ojämn, men det kändes ändå ok eftersom han var ganska lätt att få till ett bra, jämnt läge. För att sen rinna iväg igen så jag fick börja om med att placera, men några bra steg i taget är bättre än att det känns som det "tar stopp" någonstans tycker jag, särskilt när det blir bättre och bättre under passets gång!

Han kändes lite mer stabil än vanligt. Både i skallen och fysiskt - bra balans. Det var INTE en galoppdag för fem öre, och det var ju lite tråkigt, en sån där dag då man borde skippa det helt och hållet eller bara prova någon enstaka ansats för att inte känna det som att man bara tjatar ut sina kommandon. Men så brukar det bli ibland när han går i ganska bra form och balans utan att ha så mycket energi för dagen, ur det läget skulle man behöva massvis med bjudning om han ska tycka att han orkar.
Det blev att jag provade några gånger, men sen lekte jag mest runt lite i trav med att korta ihop honom för sätet och sen länga. Han svarade jättebra på det idag! :-D Det kan jag tacka galoppansatserna för! Det är så roligt att börja känna att jag kan göra mer och mer med sätet, att min kroppskontroll blir bättre och att han lättare kan svara på önskemålen!
Överlag så var han väldigt trevlig i traven idag tycker jag, krävdes bara en övergång för att han skulle kännas "på sätet" och i balans, oftast behövs det 2-5 travövergångar innan den känslan infinner sig så vi kan gå över till travjobbet. Hänger säkert ihop med hovarna eftersom han har lättare att skjuta på - svårare att vinkla bak ju högre trakterna blir.

Både plus och minus för dagen med andra ord, slår man ihop allt tycker jag passet kändes riktigt trevligt! :-)

Nervöst

Bland det första jag såg ikväll när jag kom ut till stallet var att stängseltråden var nerriven i Tabac´s hage. :-S Helt nere på backen. Aningens skrajsen blev jag, tro´t eller ej!

Men när jag kommit till hagen såg jag att min duktige lille pålle stod kvar därinne i hagen. :-)
Då tog jag såklart in honom direkt. Läskigt sånt där!

Nu har pållen fått hovfix + vila några dagar. Imorgon ska jag sätta igång och rida igen tänkte jag.

Sommarsprutt med bildbevis!

Första bilden är för några dagar sen när Tabben inte ville följa med in från hagen, tyckte det var roligare att reta matte!


Jag skäms väl lite över att säga att efter kanske 40 minuters försök att få med herrn till grinden och stanna kvar där så gav jag upp. :-P Så långt bort från höet som han var på bilden ovan kom han nog bara 2-3 gånger och sen fullt ös tillbaka igen. Tur att det hör till ovanligheterna!


Sen släppte vi som sagt Tabac och Isi en stund i lånad hage med lite gräs för att börja beta in sig lite. Dom är så fromma av sig båda två så det blev aldrig något bråk, eller "göra upp om rang".
Vilken timing jag har med bilderna känner jag... !






Pälsvårds-paus





Haha, han ser halvt muterad ut! Men snygg ökning! ;-)




Polare hjälper varandra med pälsvården.



*******
Idag blev det en pyssel-/skötseldag. Kändes som att det behövdes. Jag raspade till framhovarna och lite grovjobb bak, orkade inte riktigt med allt. De har växt som ogräs! Massvis att ta! Fast när jag tänker efter har det gått mycket längre tid än jag trodde, nästan 3 veckor sedan verkningen. Pga förkylning och väntan på nya raspen. (Som för övrigt är kanon, går mycket snabbare att raspa nu! Kräver lite mer styrka och teknik bara.) Jag får ta resten imorgon.
Sen tog vi en mysig skogspromenad (men lite rask för mattes smak, Tabben hade gärna travat i friskt tempo hela vägen om han hade fått!). Det har torkat upp hyfsat men var lite geggigt på vissa ställen och två pölar kvar. Dom var inte stora alls, man hade lätt kunnat kliva över bara man gått på smalaste ställena, men den andra tyckte Tabben man skulle ta sats och hoppa över istället! :-P Haha, hellre det än att han fegar ur och vill gå hem! Både på bort- och hemvägen blev det skutt över liten pöl.
Hemma i stallet igen fick han lite ks-behandling av vänster bak, fick intrycket att han var lite stelare i det benet.

Sen väntade jag ett tag med stallägaren och hennes dotter på att se om deras sto skulle föla. Det verkade på gång, hon verkade lite orolig och la sig/reste sig flera gånger. Men det blev sent så jag åkte hem. Ska bli spännande att se imorgon om det blivit någon fölis! :-)



Sommarkänslor

Igår fick en stallkompis prova rida Tabben. Jag fick prova rida hennes ponny i Fredags och det var kul att prova en annan som omväxling, och kul att kunna galoppera på en som har lätt för galoppen! Haha, och som kan stå stilla hur länge som helst.
Det gick ganska bra för Hanna och Tabben, han skötte sig bra tycker jag. Kul att se att balansen håller i sig även när någon annan sitter på och att han kan skritta, hon lyckades få till lite samlad skritt tillockmed! :-)

Men han kändes inte helt 100. Det var så lite så det var svårt att säga om det bara börjar bli obalans i hovarna, om det ändrats tack vare att jag kommit åt lite bättre (eller sämre..) rakriktning så det känns annorlunda, eller om han råkat sträckt sig väldigt lindrigt. Det syns ju inget alls från backen, försökte titta när Hanna red.
För säkerhets skull ska han få vila ett par dagar och jag ska raspa till hovarna lite och behandla en gång.

Men brist på krut var det inte i pållen. Vi släppte in honom och Hannas ponny i en hage med gräs ca 1½-2 timmar så de skulle få vänja in sig lite på gräs. Oj vilken fart det blev på Tabac! :-S Han studsade omkring i rejäla bock- och brallsprång och fullt ös. Men dom lugnade ner sig rätt snabbt ändå och det var aldrig något bråk eller göra upp om rangordning utan mer "jaha, en till häst här, vad trevligt! ska vi klia på varandra?" :-)

Bilder kommer!

Tränsbett

Idag har jag provridit med ett Sprenger korrekturbett som jag skaffade begagnat.
Tabben gillar ju inte de vanliga tränsbett jag provat, förmodligen på grund av hur de ligger i munnen eller kanske att han inte gillar lätta/rörliga bett.

Detta bett har en mundel som ser ut i princip likadant som på en stång. Tungfrihet och bra tyngd, tyngdpunkten är dessutom hyfsat likt det stångbett vi brukar använda, att det triggar lite att ta fram nosen istället för att hamna bakom. Det ska jag inte svära på iofs, kan ha tänkt fel.

Sprenger KK Conrad Korrekturbett tror jag är rätta namnet på bettet.



Tabben verkade gilla bettet. Det var väldigt ovant ska erkännas, ertappade mig själv många gånger med att sitta med båda tyglar i vänsterhanden.
Sen får vi börja om och hitta ett bra helhetssystem. Med tränsbettet blir det lite annorlunda reaktion på tygeltagen, rätt logiskt. Så även om mycket sitter kvar i ryggmärgen fungerar inte kommunikationen på samma sätt, jag kan inte använda riktigt de signaler/knep/övningar jag brukar.
Den största skillnaden som vi skulle behöva lära om är att han fortfarande vill reagera genom att skjuta mot handen vid tygeltagen. Om jag gör något i handen, bara så basic som att be om att sakta ner takten genom att krama tygeln i takt med frambenen, så blir reaktionen i princip den motsatta eftersom han inte är i balans/läge att kunna svara på signalen, formen/balansen försämras alltså så snart jag behöver ta ett tygeltag eller -kramning, hamnar i framvikt. Han kan inte stanna framifrån och bak, signalen måste gå igenom hela vägen till bakkärran, och det är svårare, på tränsbettet än så länge. Det känns ändå hoppfullt eftersom det är stor skillnad nu jämfört med vid tidigare försök. Och han var lugn i munnen och cool i skallen. :-)



Storhandling

...skulle man kunna tro att jag sysslat med. Till mitt försvar så beställde jag grejerna redan i slutet av Mars! :-P

Från en butik i Storbritannien med webbshop. Plus: att man kunde välja att invänta sånt som inte finns i lager för att slippa extra dyr fraktkostnad. Och att det var bra grejer för pengarna! Minus: Varför står det att grejerna finns i lager när det inte gör det och inte kommer in förrän efter en månad? Dagens I-landsproblem!

Varför beställde jag ända från Storbritannien tro när frakten går på minst det dubbla?
Jo- för att jag hittade No Rub från Leovet som jag letat som en galning efter men till slut trodde hade slutat tillverkas. Det var det enda som fungerade ifjol för att undvika att Tabben skaver av sig manen och svansen i sommarvärmen, jag hann prova en hel del.
Mitt samvete beordrade mig att hamstra inför sommaren! ;-)


...och Blå-spray som borde räcka ett tag, till hovarna förebyggande vid risk för röta.

Jag vill inte behöva beställa en massa grejer från fler ställen i onödan och framförallt inte därifrån med tanke på fraktkostnaden, så det blev lite annat smått och gott som jag kände behov av.


Mountain Horse Fleecevantar, tjocka och mysiga! Hade hoppats på att få dom innan vant-säsongen var över men dom får sparas till hösten istället.
Equitech pull-on ridbyxor. Syftet var att hitta billiga och bekväma ridbyxor, utan dragkedja var en bonus eftersom den ändå brukar strejka förr eller senare. Målet uppnått, de är helt underbart bekväma! :-D Vet inte om jag kommer kunna använda vanliga ridbyxor igen efter att ha provat dessa!


Tvättpåse till täcken m.m. - bra att ha, tänker mer på täckena än maskinen för jag inbillar mig att de kanske slits lite mindre då i gammal maskin.
Tränsväska - måste ha något att förvara tränset i när vi åker bort på träningar, är sjukt less på att tappa krokar och/eller kedja och behöva leta som en galning. Hemköpsplastkasse känns väldigt B. :-P
Slowfeedingnät med dubbla nät i ett, blir ca 2-3cm hål- Okej, inte livsnödvändigt just nu. Men det har en tendens att behövas förr eller senare.


Kedjekrokar till bettet att ha i reserv, jobbigt om man tappar en och inte kan använda ett bett värt 13-1400:- bara för att en liten krok försvinnar.
Håltång, bra att ha.

Det känns som julafton idag! :-D

Snart är sommarpälsen framme

...men oj vad dammigt det blir numera när det går att rulla sig i hagen också! :-S

Jag offrade mig och tog morgonjouren idag också. Inte det lättaste passet att få någon att ta. Konstigt va? :-P Ridhuset var bokat för westernträning idag också så jag åkte ut igen på kvällen och red.
Svårt med koncentrationen och att komma till jobb ordentligt. Tror att jag var lite väl mesig, men så var det många störningsmoment som gjorde sitt. Jag får skärpa mig!
Som vanligt var det roligare att ösa på lite än att skritta. Haha, jag börjar nog bli smittad av hästen tror jag! För jag tyckte också att det började bli tråkigt och svårt att koncentrera sig ordentligt i skritten ibland.
Som vanligt lite galopp som avslutning. Den här gången fick vi till det i vänster också! :-) Inte så snyggt, men "riktig" galopp! Höger börjar ju gå riktigt enkelt nu jämfört med vad det har gjort tidigare.
Vi fick sällskap av Michaela som var snäll och fixade höpackningen till hagen också! Värsta lyxen! :-D


Pigg pålle


Haha inte så snyggt och smickrande kanske, men galopp! :-D



RSS 2.0