Klara får en flygtur

Syrran gifte sig i Lördags så släktingarna har varit i Härnösand och hälsat på! :)
Igår passade Klara, yngsta brorsdottern på att åka häst. (kommer inte ihåg exakt hur gammal hon är, 10-11 år?)
Inte så jättebra dag för det blåste ganska mycket och lät i ridhuset men Tabben var rätt cool ändå.

Nya sadeln visade sig tyvärr inte vara någon hit, Klara måste ha råkat luta väldigt mycket åt sidan när hon skulle få trava lite, plötsligt vred sig hela sadeln nästan ner under magen på hästen! :S Klara trillade i sanden och pålle blev skraj och drog iväg en bit. Sen fick jag hjälp att ta av sadeln. Så både pålle och Klara klarade sig utan några men, förutom att Klara fick sand i ögonen. Hon tog det bra, inte skraj för att ramla! ;)
Sen fick hon hoppa upp och skritta ett par varv barbacka och det gick bra. Hon var riktigt duktig!Herr T var också duktig tycker jag. Matte var liite okoncentrerad jämfört med när vi är på topp, jag blir ju också lite sån att jag måste komma ihåg att inte reagera på oljuden som uppstår. Därför blev det inget topp-pass prestationsmässigt, men när vi skulle prova galoppera var han riktigt duktig tycker jag! :) När han väl kom igång var han väldigt pepp och fick till flera fattningar/ansatser både i höger och vänster.
Det roligaste är ju att man märker hur han verkligen försöker och att det blir ganska stor gest när han väl börjar få till det. Tufft att sitta på då! :D


Cheez Iberico II, fler bilder

På begäran, bilder på nya sadelns undersida:
(Brun Chezz Iberico II, 16")
Bonusbild på sömning Tabben

På gång!

För att höja min motivation så har jag valt att lägga bort alla "så här borde jag göra" och "det här vill jag kunna" (prestationskrav med andra ord) för ett tag iallafall. Har såklart kvar mig mycket ändå men vill avdramatisera det hela. Pålle kommer också tjäna i längden på att matte får bättre självförtroende så han får ha överseende med att jag fortfarande har många brister! ;) 


BTW så har jag på begäran knäppt kort på undersidan/bossorna på nya Chezz-sadeln, hinner inte lägga ut dom nu men jag kanske hinner ikväll! :)


Igår kändes som första passet jag började hitta tillbaka till nivån vi var på ungefär vid Birgitta-kursen. :) 
Struntade i huvudet på pållen, jag brydde mig inte om vart blicken hamnade utan lade fokus på att hitta höfter/axlar/rygg vilket är nog mycket att hålla reda på! ;) Jag struntade i att traggla slutor rakt fram för det är vi less på vid det här laget, red lite roligare övningar istället.   

I början av passet brukar jag vilja lägga mycket fokus på att börja hitta mig själv och hästen. Så det blev mycket skrittande på stor volt lite innanför sargen (för att lägga lite större krav på att jag kan balansera mellan inner- och yttersidan). Utgår ifrån övningen flytta inåt-utåt på volten men snarare än att fokusera på hur mycket flyttat det blir i sidled så tänker jag att jag fokuserar på MIN ytter- respektive innersida växelvis, olika snabbt lite utifrån behov och vilken svårighetsgrad man vill sätta - allt från 10 steg av samma till att växla i samma steg. För att som mål hitta en balans däremellan, hitta båda sidor hos ekipaget. Därifrån tänka att jag flyttar framdelen lite inåt mellan tyglarna några steg - växlar till framdelen utåt några steg, osv, lite olika variationer. Kanonbra övning! :)


Sen red jag lite diagonalsluta- piruett bara två gånger per varv, med lite högre krav på pålle än jag brukar att han verkligen ska följa sitsen (i övrigt inte höga kvalitetskrav) och känslan att jag körde ner en påle i ytterhöften och ytterhöften/ryggen fick utgöra riktningen för bakbenen i slutan. Även i vändningen behöll jag känslan av att ytterhöften och ytteraxeln vänder, "för" hästen, men innersidan öppnar upp och vikten styr inåt.
Också nyttig övning tycker jag, även om det var klurigt och vi inte direkt fick till några super-diagonalslutor tycker jag det känns konstruktivt för att jag själv ska få öva upp känslan och sitsen i övningen. Tycker att vi blivit bättre på det överlag sen jag började öva på att fokusera så, mer likt "riktiga" diagonalslutor än tidigare! ;)


Provade övningen med öppna längs långsidan - kvartspiruett-vändning in mot mitten, fortsätta i sluta några steg på medellinjen, växla böjning till öppna i andra varvet ett par steg längs medellinjen, låta hästen följa böjningen i en halv liten volt precis innanför spåret, därefter länga lite på ramen och tänja ut volten till en större volt andra halvan av volten som avlastning, sen börjar man om igen i andra varvet. 
Den övningen tycker jag är kanon för det finns med så många moment! :)  
Vi har mycket enklare nuförtiden för att fortsätta i sluta efter vändningen och att böja om därifrån till öppna. Det som ett tag kändes som en väldigt utmanande så gott som omöjlig övning känns nu "lagom" i svårighetsgrad.

Vi övade lite korta-länga också. Först korta 4 steg med skolskritt som mål, sen korta allt vi kan och lite till (alltså överdriva för att pålle ska veta att det ska till en markant skillnad) 4 steg - 4 normala korta - 4 långa osv. Han hamnar lite väl högt ibland och lite kort ibland, och det kan ta ett tag innan baken är med riktigt, ibland blir försöket till grad av samling för högt mot vad vi klarar av osv, men det känns ändå konstruktivt - tack vare att pålle lär sig övningen och gör den bättre och bättre tills det känns som att han samlar sig själv. Även får man igång energin som är bra att ha inför travövergångar eller galoppförsök. :)
Efter den övningen bara i skritt för att komma igång så tog vi samma med travövergång 1-2 gånger per varv bara och sen var vi nöjda för dagen. Då hade pålle verkligen kommit igång och matte hade börjat hitta tillbaka lite känsla i sitsen igen. :)


Höstpaus

Kände att jag behövde tid att ladda om sen träningen, hämta motivation och processa det som dykt upp i skallen till något användbart. (Sen spelar det nog in att jag känt mig tröttare och haft mindre tid nu när jobbet börjat igen, flera faktorer.) Så nu har Tabben fått helvila i ca en vecka. Imorgon ska jag om omständigheterna är ok sätta igång igen (ej vid ösregn t ex).  

Tabben har verkat rätt tillfreds ändå i hagen, förutom att han tror sig vara jättehungrig varje gång man kommer dit, trots massor med gräs att pilla med! :P Ska bli spännande att sätta igång igen.

Träningsträff ARV 20110807

I Söndags var jag och Tabben iväg på träningsträff med ARV (föreningen Akademisk Ridkonst i Västernorrland, http://arv.hemsida24.se/ ). :)
På träffarna får man välja om man helt enkelt vill komma dit och visa upp vad man gör och ta emot kommentarer/synpunkter/frågor, eller om man vill rida lektion, eller kanske en blandning. Jag valde att passa på och rida lektion för Vladimir.

Det märks en enorm kontrast dels i pedagogiken/sättet att uttrycka sig jämfört med Birgitta, och dels säkert utifrån att man ser ekipaget här och nu och inte kan jämföra med hur det var från början. För det blir lite mer pang på - det här ser jag, det här ska du ändra för att rätta till det.
Just den här gången kändes det väldigt nedslående, en massa basic- ovanor så det kändes som att vi fick order om att backa tillbaka till absolut basic och nöta tills skiten i sadeln lär sig det grundläggande. :S
Jag tyckte jag hade tränat en del på blicken upp, handen ner, släppa efter lite oftare i tyglarna, men det märktes tydligen ingen förbättring. Så väldigt nedslående tyckte jag, särskilt som man sitter och rider för kanske 15 åskådare varav en del som inte sett ekipaget tidigare, och verkligen får utpekat varje sekund vad man gör fel. :/ 

Men det var absolut inte ogrundat och viktiga saker att träna på, även om jag själv vill inbilla mig att det är lättare att falla tillbaka i gamla ovanor när man kommer på nytt ställe och inte har hunnit hitta ridningen så att säga. För att inte bli helt knäckt i självförtroendet. :P 
Instruktionerna som jag fick öva stenhårt på var blicken upp precis hela tiden, även för att få bättre hållning i överkroppen, handen ner och noga med att den är riktad rätt dvs mot inner- resp. ytter höft beroende på vad man vill göra. Rida med ganska lång ram/tygel och däremot lite kortare innertygel för att ge tydlig ram för böjningen, noga med att snabbt ge eftergift så snart man gjort något kortande. Egentligen knappt göra något kortande utan rida "vanliga" övergångar till trav t ex utan att korta steget innan, inte samla och inte bry sig om hästen råkar öka pga det. 

Jag är lite kluven. Jag förstår ju hans poäng, och håller med om att det är viktigt att man strävar efter att ha hästen lång i överlinjen, minimera orsakerna till att hästen kortar upp sig.  
Kanske är jag fast i vägen dit, att man faktiskt har fått ta uppkortandet till förmån för att hitta tekniken och balansen, men samtidigt jobba med längning/sökning/eftergifter för att trigga till att kunna göra samma sak med bibehållen sökning. Hade jag aldrig tillåtit oss att korta upp oss hade vi nog inte kommit ens till ruta ett känns det som, man behöver ge tydliga signaler för att få till en förändring, iaf på herr T.

Birgitta har ju försökt influera mig lite åt andra hållet för att kompensera för hur jag är som person (försiktig av mig..) att jag är tydlig och litar på att även om pålle råkar korta upp sig stundvis så kommer det bli bättre och bättre ju flitigare vi tränar och ju starkare/jämnare hästen blir. Han HAR blivit mycket mycket starkare och mer balanserad, och har därmed fått lättare att länga sig, vilket jag tar som kvitto att hennes filosofi har fungerat, hittills iallafall. Förra träningen fick jag t o m instruktion om att korta tygeln när jag ber om skolskritt, för att få en jämnare kontakt och kunna använda finare signaler när jag ber honom korta skritten. Däremellan ska han såklart ha eftergifter med jämna mellanrum och längre ram ibland för att kunna sträcka ut.

Det jag tycker är svårt är att fortsätta träna på B´s instruktioner och övningar samtidigt som man försöker råfokusera på Vlad´s instruktioner. Jag har alltid själv strävat mer åt V´s håll när jag tränat hemma, velat fokusera mycket på mig själv och känslan i ridningen (även om det är alldeles för lätt att lägga till med olater och glömma bort annat under tiden när man tränar hemma... :P ) men märkt att det ganska snabbt genererat en häst som inte alls går med samma arbetsiver och koncentration, och ganska snabbt tappar allt vad bärighet och rakriktning heter för att jag ställer för låga krav och fokuserar för lite på hästen. Jag själv måste råfokusera en längre period för att befästa såna detaljer som är inrotade (typ "upp med blicken") men pålle tillåter inte så stenhård fokus på mig själv en längre tid. Därför har jag brukat rida samma övningar som vanligt men bakat in fokus-detaljer i själva övningarna. Som nu t ex när jag fokuserat mycket på blick/hand i slutorna och ibland på volter/i diagonalslutor med hand/blick, men däremellan inte lagt samma fokus på det för att det blir för mycket att hålla reda på för mig.Puh, rejäl motivationssvacka just nu! :/
Igår och imorse har jag fokuserat på väg till och från jobbet på att gå med blicken långt framme utan att rubba huvudvinkeln alltså inte titta i backen (med enstaka undantag, går man i högklackat kan det vara bra att se trappstegen! ;) ) och shit vad svårt det är! Kan bero på att jag har synfel och blir trött i ögonen snabbt av att titta på samma avstånd en längre tid, kanske värst på långt avstånd. Att jag har lagt till med ovanan så inrotat även när jag bara är ute och går. För det blir t o m obehagligt, känns torrt och ansträngt i ögonen efter ett tag.
Känns inte så konstigt att jag lagt till med ovanan när jag rider heller om den är så inrotad när jag bara går! :P
Nu blir det iaf tokträning på att försöka lära bort det.

Förslag på fokusknep eller övningar emottages tacksamt! Funderar på att köra lite à la bokstavsridning och fokusera på bokstäverna jag rider emot. Eller kanske visualisera att man rider runt ett träd. Har redan fokuset att man har en motståndare på backen att rida emot vilket fungerat bra i diagonalslutor/piruetter.

Uppladdning

Igår fick Tabben pedikyr. :)

Och träningskompisen fick passa på att prova rida Tabben igen. Det var jättekul att se, hon är så mjuk och stadig så Tabben kommer mer till sin rätt jämfört med andra som provat.
När de skulle försöka sig på lite galopp och Tabben börjat få igång krutet i fötterna så blev det av misstag en grymt snygg travökning! :D Så pampigt att se! En riktig längning fortfarande i balans med mycket power! Traven var i allmänhet toksnygg vid/mellan galoppförsöken och det är ju också jättekul att själv få uppleva från backen! :)
De fick till ett par ansatser också varav en var riktigt samlad och bra, efter att ha "lekt" igång honom och han lyckats pussla ut hur och vad han skulle göra. Också väldigt intressant att se från backen!

Idag fick Tabben vila sig i form, sen ska vi träna ett par gånger till hemma inför Söndagens ARV-träff. Då ska vi rida för Vladimir igen. Ska bli spännande att se om han märker någon skillnad i styrka efter alla slutor och all styrketräning!

RSS 2.0