Vilodag?

Hmm, det här med aktiv vila kanske är lite felformulerat i mitt schema! Idag blev det snöpulsning! :D

Tror det var träningsvärk ändå som gjorde att han blev lite stel sist, eftersom det var så lägligt efter att jag nog ridit lite väl länge första gången i snö, och att det släppte några dagar senare. ¨
Så denna gång (när det dessutom hunnit komma mer snö) tänkte jag ta det lite lugnare. Blev bara en vända i skritt, en i trav, och så ett par galoppansatser, med lite pust emellan dessutom, max 10 minuter. Själv blir jag tokslut bara av att leda hästen i djupsnö och försöka hänga med i hans tempo! ;)
Fick hjälp av en stallkompis att bära ner pallen och longerlina för att stänga igen, tur det för det blir så himla jobbigt ändå att knata ner med hästen! Knappt så det känns värt besväret om man ska rida 5-10 minuter. :P Men bra träning!



Longering

Herr Delux tränade matte i positivt tänkande idag! ;)



Hade en "vilodag" och jag vill ju försöka klämma in 1-2 dagar per vecka där vi gör något lite annorlunda, inte så seriöst eller pretentiöst men samtidigt hinna med lite olika saker som känns roligt som omväxling eller kanske som skulle vara roligt att kunna. :)
Idag hade jag tänkt longera lite i ridhuset, i grimma och longerlina.
Jag har knappt longerat honom alls, och jag vet inte hur mycket och hur han är longerad tidigare. Dessutom tror jag att löslongeringen (för att driva in honom i galopp) har förstärkt hans hjärnspöken om att dra järnet emellanåt, matte är såklart ringrostig med longering också efter att knappt ha gjort det på flera år. Inte så höga förväntningar med andra ord!

Tanken var väl lite att prova sig fram och belöna sig själv och pålle för det lilla vi gör. Driva fram/ut honom - belöna med karra, svara på ett stopp - belöna med karra, prova ändra hans placering kanske genom att skaka i linan eller ändra min egen position - karra om vi lyckas med något såklart!
Skulle trava lite också och blev glatt överraskad när han svarade väldigt bra på drivningen. Ibland kan han bli väldigt bekväm av sig från backen och hellre göra tvärtom när man driver, komma till mig eller stanna, lite som när man använder sig av join-up; att man driver hästen ifrån sig för att få den komma till sig och kunna stå stilla, bara att han använder det som ursäkt att slippa jäkta istället! ;) Men det räckte med en smackning för att få till traven. Lät honom rulla på lika kravlöst där och noga med att försöka ge eftergifter och släppa fokus från honom emellanåt som belöning.

Det tog inte lång tid förrän han började pipa till och bränna på! Försöka sticka. Han har nog som sagt lite hjärnspöken om det, eller att han utnyttjar situationen, vet inte riktigt men ibland bara exploderar det. Han lyckades ju slita sig två gånger från NH-tränaren som var hit och hjälpte oss en gång.
Var nära att jag tappade honom ett par gånger, jag for med sisådär 30 meter någon gång innan jag lyckades bromsa in honom varpå han pep till och försökte dra iväg igen. Tokern!

Men vad var det vi skulle göra idag? JO, vi skulle träna positivt och kravlöst och belöna det vi gör BRA!
Så vad gör matte? Jo hon bromsar såklart så gott hon kan så han inte sliter sig och springer iväg med linan, varpå matte säger "BRAAA!" och ger en karra för att han stannade! :D Och tänker "oj vilken härlig häst jag har med massor med energi!"
Hjärntvätten börjar ge resultat! :)


Ponnyridning

Igår fick herrn vara ridskolehäst! ;)

En Norsk tjej som heter Ingvill (som är gift med farsans sambos son) ville gärna rida när hon är i Sverige och hälsar på. Hade egentligen tänkt försöka få låna någon häst i stallet men hann inte riktigt fråga runt så det fick bli Tabben ändå!
Hon är hopp- och dressyrryttare, mest hopp tror jag(?) tävlar på hobbynivå. Men hon tyckte det var jättespännande med AR eftersom det väl inte är så utspritt i Norge, kul med folk som är öppen och intresserade! :) 
 
Först visade jag lite vad vi pysslar med, herrn hade lagt till sin absolut bästa sida för dagen tror jag. Han kunde gå nära porten utan att tappa koncentrationen, kändes jämnare och avspänd. Visade bara lite övningar i allmänhet, lite travövergångar och galoppansatser.
Jag hade lite prestationskrav eftersom jag inte vill sabba hela anseendet för min disciplin utan vara så bra föredöme man kan, så jag tyckte jag tog i tyglarna jättemycket och att det inte var läge att kräva någon direkt tvärning i skolor osv.
När jag satt av såg hon väldigt storögd och förstummad ut och sa "Du tar ju inget i tygeln!!" Haha, jättekul att höra, då syntes inte det jag tyckte var jättemycket.. ;)
Men skillnaden är väl när man är van att rida med stöd och kanske svänga med tyglarna?

En annan kul grej var när jag skulle försöka förklara vad jag gjorde när jag övar böjning. Var så inne i det jag gjorde så det blev väl lite extra flummig och förenklad förklaring på grund av det, jag sa något i stil med "det är hästen som ska böja sig, jag försöker att bara länga yttertygeln och styra med vikten, men ibland kan jag behöva förhålla för att påminna honom att forma sig."
Varpå hon började räkna upp dom signaler man kanske brukar använda sig av med yttertygel hit och innertygel dit, inner- och ytterskänkel gör si och så, och det är ju helt klart skillnad i tänket, sen är det såklart lätt hänt att göra för mycket ändå och vilja själv styra hästkroppen. Som E förklarade det - vi ska försöka komma åt hästens hjärna till att vilja göra som vi vill, men det är hästen själv som ska styra sin kropp!
Ganska stor omställning om man inte är van vid det sen tidigare. 

Sen fick hon rida och från början tyckte hon att hästen gjorde lite som den ville. Att hon inte fick honom svara på signalerna. Jag gav lite instruktioner och lite enklare övningar så hon skulle få prova på att rida som han är van vid och då lät det som att hon tyckte det var roligare! :) 
Hon verkade gilla hästen, kul! 
Tyckte dom skötte sig riktigt bra, både ryttare och häst! Klart det blir en omställning men det är ju roligt att hon provade och försökte följa instruktionerna som måste ha känts helt bakvänt. 

Sen den roligaste kommentaren; "han är en bra nybörjarhäst!" Haha! Trodde aldrig den dagen skulle komma att jag skulle få höra något sånt! Att han skulle vara cool och duktig som gör rätt när man själv gör rätt. 
Tidigare har kommentarerna snarare varit att han är svårriden och stressad. Triumf! :D

Det var jätteroligt att ha sällskap ut i stallet och kunna babbla häst!



Bildbevis på herr T och Ingvill: 


Blev lite konstig färg/ljus men jag är på jobbet så jag orkar inte redigera! :P





 

 


Snöoväder

La ju upp ett träningsschema för ca en vecka sen och försökte då tänka till lite extra i vad som krävs för att lyckas hålla schemat. Det var tur - för jag förutsåg att jag är lat på morgonen och gärna vill unna mig själv en sovmorgon då och då. Imorse var en sån dag! ;) Tittade ut och såg att det blåste ganska mycket, tänkte att det är säkert ingen idé att rida idag ändå, bättre att sova en timme till.. Men lyckades övertyga mig om att jag kan ju sova en stund när jag kommer hem istället isåfall, inte sabba för mig själv för det KAN ju blåsa mindre därute! (Ca 1-1,5 mil bort.)
Så jag masade mig upp och faktiskt var det väldigt lugnt i ridhuset iallafall, tillräckligt med snö nu för att ljudisolera. Kände mig duktig som tog mig upp! ;) *klappar mig själv på axeln*








Försöker hålla på två pass per riddag så jag får det som vana men jag ville ta det lugnare och kortare idag så det blev lite kortare per pass, ca 20 minuter. Fokus på linjering - flytta framdelen på bakdelen, med lite rakriktande övningar. Det kändes ganska bra, som att vi hittade till ett bra läge iallafall även om vi tappade det emellanåt.

En av utmaningarna som jag ser det förutom just att hitta linjeringen/böjningen är att hitta det lagom, kräva lagom böjningsgrad och hur många steg i taget man kan be om lite mer böjning och isåfall vad som är max utifrån dagen. Veta när man kan kräva lite mer om man bara är noggrann (hästarna kan ju faktiskt vara lite bekväma av sig! ;) och man kan ju faktiskt råka inverka lite knasigt..veta vad som är vad) och när hästen talar om att det blir för hög belastning. Egentligen kanske det är samma sak bara att "för hög belastning" kan vara olika utifrån dagsform och hur bra förutsättningar den fått?
Idag la jag iallafall fokuset mer på rak häst och minimal böjning, försöka att inte tänka böjning alls utan linjering, bara vara följsam nog i yttertygeln och förbereda så hästen kan böja sig utifrån behov om man går in på böjt spår. 
Just att flytta framdelen på bakdelen var nyttigt för mig att repetera. Tycker det är lite lurigt att både tänka att det är hästen själv som ska forma sig och samtidigt tänka att man själv ska flytta hästen. Men så är väl ridning överlag - motsägelsefull! Det som är rätt i en situation kan vara fel i nästa.

Provade korta stegen lite utan särskilt höga krav och några travövergångar bara för variationens skull, brydde mig inte om att öka på energinivån utan tog det pålle bjussade på. Tyckte han var duktig ändå, han hamnar ibland i bättre lägen som av sig själv för att han ändå försöker bjussa så mycket han kan! :)

Lille gamlingen

Tycker T har blivit lite stelare i h.bak nu senare dagar så farsan var bussig och kände igenom honom igår. Fanns några låsningar i ryggen som han behandlade bort. Men han kändes fortfarande likadan efteråt så jag misstänker att det beror på kylan! :P Alternativt hovarna, men dom såg helt ok ut sist jag kollade.
Lite tråkigt bara för egentligen har herrn skött sig väldigt bra i ridningen och matte likaså, men som att vi har fysiken lite emot oss just nu. 
Skulle kunna säga att jag får bli noggrannare med täcket, men i detta fall är det jourarna som missat att kolla tavlan och inte tagit på täcke dom dagar han ska ha. Trist, för det känns så onödigt!

Idag är det vila, ska försöka hinna med något "extra" men i ärlighetens namn är jag toktrött. Lite tidsoptimistisk och vill hinna med alldeles för mycket per dygn, så det har blivit alldeles för lite sömn. Ska ta en tupplur innan stallet!

Hypokondriker-matte

Jag läste ett arbete från SLU angående gamla hästar (20 och uppåt klassade de som gamla), livsfarligt! :P
Usch vad hemskt att läsa hur ofta äldre hästar drabbas av hemskheter! :(
Nu får jag programmera om skallen igen till att jag har en frisk och fräsch stålhäst så jag inte blir helt hysterisk i onödan! Det bästa är väl om man försöker förebygga så mycket man kan och hålla lite koll, men så länge de inte har några problem är det ju bara onödigt att gå och oroa sig! *försöker övertyga mig själv*

Till rapporten: http://stud.epsilon.slu.se/1265/1/johansson_e_100608.pdf


**************





Imorse blev det ridning 2 pass, enligt schemat! :)

Både pålle och matte skötte sig bra tycker jag!
Jag övade lite på fokuset i höfter/bäcken och försöka stabilisera lite mer och vinkla när jag ska samla. Nog för att jag försöker tänka på det jämt, men det är ju lätt att glömma bort detaljer när man fokuserar på en massa annat, bra att repetera! Blir lättare att få honom "niga" i skritten vilket nästan är utgångsläget för att kunna samla alls. En annan sak som också hör ihop med det är att jag inte får råka tippa ner i en eller båda höfter när han travar (eller om jag ska försöka mig på galoppanslag, men det går så snabbt så då måste det nästan sitta i ryggmärgen innan) för då blir det som att jag "hänger på hästen" som jag har för mig Ewa uttryckte sig! :P Jag ska bära mig själv och se till att inte själv sabba så ekipaget hamnar i framvikt, och då krävs det lite tonus och stabilitet, och kroppskontroll såklart! Det märktes ju jättetydligt när jag skulle trava på långa tyglar på E-kursen och han tog till galoppanslag så snart jag råkade "hänga på honom". Så gjorde han idag också! :P Fast lite mer sansat, inte riktigt lika taggad. Eller så är det jag som hunnit bli härdad!
Jättebra att repetera, det kändes verkligen skillnad när jag höll bättre koll på höfterna/bäckenet. 


Han var sån att jag fick driva och öka på energi idag också, vilket är kanonbra för att hinna med att öva på saker och ting! Under andra passet när vi redan hade övat på lite av varje kändes pålle lite loj, som att visst kunde han ta i och öka på i energi men han gick gärna tillbaka till viloläget direkt efter. (Lyxproblem! ;) ) jag hade ju tänkt att vi skulle trappa upp något snäpp till med att försöka oss på lite tramp eller galoppanslag. 
Gick därför över till trav så vi fick gratis energi och bjudning från traven. Tack vare jobbet med mitt fokus och att vi ändå hade fått till hyfsad samling innan kändes traven kanon! Och faktiskt lättare att tänka "stopp" (dröj kvar tydligt i steget - typ halva steg) - samla.   
Det råkade bli lite galoppanslag av det men det känns ändå som ett helt ok missförstånd och bara jag som får vara ännu tydligare och berömma för att det ändå är ett svar åt rätt håll. Som han var idag kändes det ändå helt ok - sansat även i de mer taggade lägena!

Tänk vad samma sak kan kännas så olika från gång till gång! :)


Planen

Har redan råkat avvika från veckoschemat! Efter ett par dagar! Haha! :P

Men jag skyller på miss i kommunikationen då pålle blev utsläpp trots instruktioner att han skulle stå inne. När jag var klar med mockningen typ 9:30 var han inte sugen på att gå in.
Det var "bara" aktiv vila idag (tänkte prova longera lite över bommar) men jag hade sett fram emot det!
För att undvika liknande problem imorgon skrev jag upp på två ställen och sa till utsläpparen att pållen ska stå inne imorgon bitti.

Nu efter helgen känns iallafall pålle trevlig. Tror att skallen och kroppen har fått lite lagom stimulans. Dels snöpulsning i Lördags och lite mer att titta på iom att vi var ute. Tror han blev lite mör av det, eller kanske att han fick avreagera sig lite. Sen två pass på Söndagen. Även om det varierade lite teknikmässigt (kanske ffa från mattes sida) så tyckte jag pålle skötte sig exemplariskt!
Sen vill jag ge mig själv beröm som har varit snäppet mer positiv och cool mot vad jag brukar. Kanske även jag behöver stimulansen? :P
Kul har det varit iallafall! :)


Igår började jag snudda lite på temat "skapa kaos". Det ser jag som i att utmana gränserna med risk att då och då hamna över vad det känns som att man behärskar. För egen del så kan det vara att tänja på vad jag tror är möjligt och att jag behärskar - fortsätta köra på när det egentligen börjar säga "stopp!" inom mig. Sen behöver man ju inte överdriva utan kan tänja lite i taget.
För pålles del är det också lite att tänja gränser. Hur mycket kan jag driva honom utan att han öser iväg i full fart framåt eller får frispel? (Ffa dom gånger det kan vara behov av mer energi, inte om man redan har lagom utifrån det vi tänkt göra.) Utmana lite hur mycket man kan trycka på knappen.
Det var riktigt roligt tycker jag! :D Något att spinna vidare ännu mer på. Prova att ändra takten/energin markant i mig och se hur det påverkar hästen. Prova att göra något som vi inte "kan" men med ett öppet sinne och bara se vad som händer.
Jättekul! :)
Han var nästan lite loj igår så det var perfekt tajming. När han väl kom igång var det riktigt roligt, men som sagt - lite utmanande mot mig själv, vara glad åt det jag får även om det råkar bli lite knas eller missriktad energi! :P


Vinterbus! :)

Pojkvännen var snäll och fotade igår! :)
Hade klätt upp mig lite för fototillfället och lagt hjälmen på hyllan, men jag vill påpeka att hade det inte varit inhägnat och djupsnö så hade den varit på ändå!

Pålle var lite spänd och ofokuserad för att vi var ute och det fanns lite att titta på, men skötte sig bra ändå tycker jag! :) Får anpassa kraven därefter. Så förvänta er ingen teknisk fulländning!







Stackarn blev spänd! :P Tror det är i samband med ett galoppanslag.


Yihaa!!


Aja baja! Vad jag lutar mig framåt! :P (det var yttepyttelite uppförsbacke och jag beter mig som det är mount everest... lite ringrostig! ) 


Färdiga!




Imponerande!

När jag läste "utmaningen" från Linda igår så tog det säkert 6 timmar innan jag fick det gjort, var ju dels på jobbet då och sen tog det ett tag att knåpa ihop, vet inte hur länge det stått på bloggen (inte för att det är så svårt att kolla... haha) eftersom det väl var något dygn sen jag kollat den sist.
Oj vad imponerad jag blev när jag såg att inte nog med att alla tre utmanade hade skrivit kommentarer innan kl 12 idag när jag kollade, dessutom hade alla hunnit skriva svaren! Speedat! :D



**********************************



Tänk vad man blir inspirerad och påverkad av sånt runtomkring mer än vad man tror! Små spontana kommentarer, inlägg med andras tankar, kan ju faktiskt styra oss i en eller annan riktning. :)
Som Karoline´s inlägg om hur ofta hästen motioneras, nu ska jag bannemej prova att göra som jag skrev som kommentar; försöka träna 2 pass per dag 3-4 gånger/vecka istället för ett pass per dag så många gånger man har möjlighet att träna i veckan.

Antingen kommer det generera i att man kör mer "fullt ös" de dagar vi tränar och lite mer tid över och mindre ambitionskrav att jag måste rida resterande dagar, hinner ju ändå troligen jobba igenom hästen hyfsat varje dag jag rider. Eller så är förhoppningen att man kan använda övriga dagarna till att variera sig mer utan större prestationskrav, plumsa lite snö, prova lite av sånt jag inte är så haj på än utan prestationskrav (arbete från marken i olika former t ex) när man inte behöver se det som träning, kanske longera över lite bommar, osv.
Som det är nu kan det bli lite väl sporadiskt med sånt, veckorna går och jag inser ibland i efterhand att det knappt blivit något alls som variation. (Jag tror faktiskt inte hästen lider av det, eftersom han kan vara lite stressad/otrygg så är det snarare så att han tycker om rutiner och att han vet vad som gäller, det finns alltid lite ditt och datt att titta på med en halvstor gård där det händer saker. Mer att jag vill variera för MIN skull, om jag skulle vilja kunna göra det ena och det andra bör man ju ta sig i kragen och prova då och då.)


Har t o m skrivit ett preliminärt träningsschema och räknat på hur man ska få ihop det tidsmässigt, vissa dagar kommer jag vara tvungen att sätta vila pga tidsbrist och då lär man ju inte hinna med något annat heller, andra dagar är det noterat vila med sysselsättning. 
3 timmar och 15 minuter räknade jag med att jag behöver om man ska hinna träna två pass. Och det om jag gör minimum stallsysslor de dagarna, har jag kvällsjour t ex hinner jag inte rida enligt det schemat, och jag kan inte börja jobba tidigare än 12 på förmiddagen eller sluta senare än 17:30 på kvällen om jag ska hinna! :P (Tar med i beräkningen att man ska ha ork nog att motivera sig till båda pass! Vilket man nog inte har om man måste kliva upp före 7 på morgonen eller ska påbörja ridpass nr. 2 efter 21 på kvällen.)


Ska faktiskt bli spännande! Kul med inspiration! :) Tack, bloggbekanta! Och alla andra inspirationskällor om det är någon som läser som kan ta åt sig! :D (de flesta är ju det på något vis... även om man inte alltid märker det!)


 
Här tränade vi lite att manövreras över bommar på backen lös. Skumt att jag hade mer tid/inspiration till sånt DÅ, 2007 när jag hade två hästar att hinna med!


Utmaningen accepterad!

Man får väl ställa upp och svara då!



Vad heter hästen? Delux Tabac
Tycker du den har ett fint namn eller vill du att den ska heta något annat? Delux är såklart fint! :)
Vad kallar du hästen? Tabac, vilket ju egentligen är fel eftersom det är uppfödarnamnet, ibland Tabben (på bloggen skriver jag det just för att undvika kommentarer om att det är fel! ;) ) försöker styra över det lite gradvis till Delux, svårt att ändra om i skallen!
Vad kallar andra hästen? Dom i stallet: Tabac, på nätet: Tabben av skälet ovan!
Hur gammal är den? 20 i år
Vilken färg har den? Stickelhårig fux, stjärn, tror han är skimmel i grunden för stickelhåren blir fler för varje år! Haha
Är det ett sto/valack/hingst? Valack, men själv säger han nog hingst.
Vem red in/utbildade hästen? Angelica heter förra ägaren som kämpade tapper endast 13(?) år gammal!
Är den tävlad i hoppning? Jajjemän

Vilka klasser/hur högt? 90cm (LC tror jag det blir för D-ponny?)
Är den tävlad i dressyr? Jajjemän
Vilka klasser? LC och LB, är riktigt förundrad över hur sjutton både hoppningen och dressyren gått till, måste ha varit en enorm prestation att öht ta sig runt!
Är den tävlad fälttävlan? Nej
Är den tävlad i galopp? Nej, fast kanske om du frågar hästen. Räknade till 24 galoppfria starter av 71-missförstånd? 
Vilken nivå? -
Är den tävlad i något annat? Ja
Vad i så fall? Trav
Har den tävlat in några pengar? Ja
Hur mycket? 69950kr
Har den haft föl? Troligtvis inte
Vad heter fölen? -
När fick den den/dem? -
Är hästen bra på dressyr med rätt ryttare? Ur tävlingsaspekt - nja det tror jag vore svårt, för det som räknas för mig - absolut!
Hur är den i skritten? Fin, som i allt! ;) Tycker det är tråkigt och lite jobbigt i längden.
Hur är den i traven? Stabilaste gångarten, lättast att hitta bra hållning, väldigt taktsäker tycker jag. Grymt läcker när den får komma till sin rätt! Stort register i traven som säkert kan bli ännu större.
Hur är den i galoppen? Fin när vi väl får till den och han får bra förutsättningar, men än har vi ju inte kommit så långt med det. Svårare i vänster än höger än så länge, tror nog han har en ok galopp i grunden som man successivt kan plocka fram.
Kan den skänkelvikningar? Tror jag nog, fast skulle vara väldigt ringrostig = väldigt lite tvärning.
Kan den öppna/sluta? Jodå, matte kan det lite sämre däremot.
Ställer den alla ben brevid varandra och håller formen i halterna? Om man får honom till halt så- visst, inte omöjligt!
Är hästen pigg? Ja
Är hästen trög? Känns som helt fel ord men han kan numera bli lite bekväm ibland om det är varmt eller blir jobbigt, varpå matte blir lite handfallen när hon inser att hon knappt lärt in några framåtdrivande hjälper.
Är hästen stark? Som en oxe! Eller åt det hållet iallafall. Bäst att inte ge sig på några dragkamper med honom iallafall.
Är hästen het? Om man vill använda det som ursäkt för att han ibland blir osäker, stressad, förvirrad, hamnar gravt i obalans eller blir orättvist behandlad, så visst händer det ibland, själv skulle jag inte säga "het".
Bockar den? Nej
Har den bockat med dig? Ja, men då blev jag tokglad för att det hände något när jag försökte trycka på galopp-knappen som han inte lärt sig än. Så pålle fick beröm och klapp på halsen!
Stegrar den? Nej
Har du stegrat med den? Nej
Sparkar den bakut? Nej
Skenar den ofta med dig/andra? Har aldrig skenat så länge jag haft honom. Springa fortare än man vill och vara svårstoppad är en annan femma. Eller springa hem från jobbig matte! ;)
Har du skenat på den? Jag brukar inte springa på hästen och om jag gör det brukar jag ta det sansat.
Är den tittig? Lite
Har du badat tillsammans med den? Nej
Har ni hoppat tillsammans? Nej
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Nej
Hoppar hästen bra? Ja, kanske inte jättehögt men fin teknik tycker jag.
Gillar den att hoppa? Vet inte, har inte frågat.
Har den bra hoppteknik? Ja det tycker jag.
Hur högt brukar du hoppa med den? Har bara löshoppat upp till 80cm.
Hur ofta hoppar du den? Aldrig, löshoppning i snitt en gång per år kanske.
Hur är den när den rids ut? Kan vara lite tittig/stressad och vilja ångloka på snabbare än matte vill på hemvägen, vill gärna gå över i trav efter ett tag när man försökt skritta för länge. Försöker vända ibland och gå hem på bortvägen, men det är nog mest när man inte ridit ut så ofta och den blir hemkär. Vill helst gå först.
Tycker den att det är kul? Har inte frågat honom det heller. Tror faktiskt inte det eftersom han så ofta blir stressad/osäker, men ibland verkar han tycka det är trevligt att få se sig omkring eller knata i skogen där man får mer att tänka på och jobba lite mer.
Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut? Coolare på banan, mer lagom.
Står hästen i box? Ja
Går hästen på lösdrift? Nej
Vad äter hästen? Hösilage, Krafft Muskel, mineraler, morötter, salt. Någon gång kan man få äpple.
Går den i hagen varje dag? Självklart!
I en stor eller liten hage? För liten
Hur länge går den ute per dag? 10-12 timmar per dag.
Gillar den att vara ute i hagen? Det tror jag nog, men hagen nu på vintern är lite tråkig.
Har den vindskydd i hagen? Ja med oflit eftersom den angränsar till stallväggen. Där brukar herrn stå och mysa när det blåser medans dom andra får stå i blåsvädret!
Hur ofta rids hästen? Målet är 5-6 pass per vecka, ibland lyckas jag få till fler pass, ibland färre.
När den tränas vad gör ni då? Tränar AR/dressyr eller vad man nu vill kalla det, tricktränar. Gör vi något annat är det inte för träningens skull.
Vad gör ni när hästen inte rids när den t.ex har vilodag? Lite tricks som sagt, passar på att fila till fötter eller kanske ge en KS-behandling, kliar på hästen, matte passar på att göra mer stalljobb som behöver fixas eller få lite mer tid över för en ovanlighetens skull.
Borstar du hästen före och efter ridningen? Före borstar jag såklart, pålle dekorerar sig själv efter.
Om hästen blir svettig svampar/spolar du av den då? Nja, är lite dålig på det faktiskt. Händer ganska sällan och det brukar inte bli så mycket. Blir han riktigt blöt försöker jag komma ihåg det.
Hur länge brukar ni rida varje gång? Allt från 10-45 minuter per pass, försöker ta fler pass om jag vill hinna med mer.
Hur tycker du att man ska rida för att klara av hästen? Klara av? Kan man inte så fixar han ju allt själv! Bestämmer väg, gångart, tempo, när man ska gå hem osv.
Är det en svår eller lätt riden häst? Lätt att sitta kvar på, svår att hitta knapparna och förstå sig på.
Är hästen ridskolehäst eller privathäst? Privathäst
Vem äger hästen? Jag
Vad har du för relation till hästen, t.ex. fodervärd, halvfodervärd, hyrryttare, skötare, medryttare? Godisautomat, sysselsättare, betjänt
Hur länge har du ridit/ tagit hand om hästen? Juni/Juli 2007.
Hur länge tror du att du kommer fortsätta med just den hästen? Så länge det går att lösa utan att han lider av det.
Vad har ni för mål i år? Skulle ju bli långt så i grova drag - fortsätta utvecklas mot harmonisk ridning, ffa galoppen kan ju utvecklas mycket och matte kan göra dito.
Har ni nått några av dom redan? Nej, om man inte räknar något pyttesnäpp i rätt riktning iallafall.
Rider du privatlektioner på den? Ja
Hur ofta? Ifjol blev det 8 gånger tror jag
För vem? Har framförallt blivit för Birgitta Järnåker men provat rida för lite olika
Hur länge håller den lektionen på? 30 minuter, kan bli kortare beroende på hur mycket hästen orkar, brukar oftast bli minst två pass per träningstillfälle.
Är hästen snäll i stallet? Jättesnäll
Kan hästen stå lös i stallet? Klart han kan. Sen om han står stilla eller inte beror på om han har något bättre för sig.
Måste hästen vara uppbunden? Nej jag brukar max ha honom uppbunden någon gång per dag, annars är han lös.
Håller du på med den i boxen eller i stallgången? Både och.
Vad har den för sadel/sadlar? Chezz Iberico II, spanskt utseende och flexibel bom.
Vad har den för benskyd/benlindor just nu? Han brukar inte ha benskydd eller lindor i boxen, väldigt sällan annars heller.
Vad har den för täcken just nu? Brukar inte ha täcke i boxen heller, men imorgon bitti får han sitt Rambo Optimo på sig med 200g liner och hals, ska bli snö. Har två Shires Three Crown som reserver, ett fleece och ett Dralon-täcke ibland på transporten.
Tror du att hästen gillar dig? Nog för att han säkert suckar över sin hopplösa matte ibland, men ja, det tror jag faktiskt. Matte-kär häst. :)
Har du märkt något som tyder på att den gillar dig? Han visar att han gillar när man kliar på honom, när han får uppgifter så han får godis/beröm, det är oftast jag som ger honom mat och pysslar med honom, allt sånt tror jag nog han uppskattar och kopplar till mig även om djuren nog inte tänker i de banorna att de "gillar" någon. Om jag släpper lös honom i ridhuset kommer han till matte och vill bli sysselsatt eller tagen därifrån när han är less på att nosa runt. Även så kan han komma till mig och gömma sig bakom matte om det är en massa läskiga oljud i ridhuset eller så.
Gillar du hästen? Självklart!!
Nämn minst 2 saker som är - med hästen: Att han kan ha mycket nerver och liksom hjärnspöken så han blir ängslig/stressad, kommer inte på något mer som skulle ha med personligheten att göra.
Nämn minst 2 saker som är + med hästen: Allt annat! :) Hjärta av guld! Känslig och tankeläsare! Modig! Arbetsvillig! Vacker! "Bussig", han skulle aldrig någonsin göra något för att "jävlas" (vilket väl iofs hästar inte kan) eller något aggressivt eller för att bli av med ryttaren, ger alltid det han kan utifrån situationen/förutsättningarna!
Har ni många minnen tillsammans? Ja självklart, sen om det är såvärst ovanliga eller spektakulära det är väl en annan femma. Klart man hinner samla på sig många minnen efter några år, både lite jobbiga,underbara och mer åt det vardagliga hållet.
Sista frågan.. Har du någon gång sagt "jag älskar dig" till hästen? Klart jag har! :) Kanske borde göra det oftare!





Phew vilken tid det tog! Imponerad om ni orkar läsa igenom! :S Tack för den Linda! ;)


Skickar utmaningen vidare till några som förhoppningsvis läser bloggen:
Karoline med Odessa, Johanna med sin Varg, och Johanna med Ella!


Puss och kram från Irene och Delux! :-*








































Underbar vintermorgon!

Idag var en sån där underbar vinterdag som man önskar alla vinterdagar skulle vara! :D
Det snöade lite imorse men sen började solen titta fram och det blev så gnistrande vitt och vackra färger i soluppgången när jag åkte till stallet! :)
Sen höll det sig soligt och alldeles vindstilla tills jag gick till jobbet iallafall. Helt underbart!

Hann med ett ridpass. Egentligen en sån dag man borde passa på att vara ute och bara njuta av solen men det blev dressyr ändå iom att det blåste för mycket för det igår kväll.
Pålle är lite intressant i hur tydligt man märker skillnad på honom dagtid jämfört med kvällstid, mycket mer energi och sprallighet i hästen på dagen än på kvällen då det är mer viloläge i hästen trots att vi oftast tränar kvällstid.
Hur man upplever det, positivt/negativt beror väl lite på vilket humör man själv är och om han uttrycker det positivt genom att ta i mer i träningen eller mer som att sprutta till för läskiga saker! ;)
Idag var det lite mittemellan. Nästan lite lat i ridningen men så snart vi gjort ett galoppanslag så blev det sprutt i honom!


Idag kände jag att jag fick belöning för det jag gjort senaste passen, han kändes mer som att han kunde forma sig själv snarare än att man behövde sitta och be honom forma sig. Nu fick jag snarare jobba med att komma ihåg att länga yttertygeln när vi ska in på volt eller svänga, att jag inte råkar förutsätta att det kommer behöva göras halvhalter och greja utan först prova om vi redan var i rätt läge och bara ge styrsignal och längre yttertygel. Glad överraskning! :D 
Det jag övade på igår tyckte jag också hade börjat ge resultat, att han är lite mer avspänd och länger ut halsen bättre, lite lättare till samlingen. Så grundformen överlag tyckte jag var bättre idag. :)

Provade att samla lite mer och tänka mot tramp men något sånt tror jag inte det blev idag, dock blev jag ändå nöjd med svaret jag fick, som gjorde att han vinklade bäckenet mer och ökade i energinivå på ett användbart sätt. Det blir ändå teknik- och styrketräning. Provade också lite galoppansatser som väl inte blev några höjdare men det var också bra träning, försökte vara tydlig med vilken gångar jag vill ha när så jag inte släpper allt så snart jag fått en galoppansats utan fokuserar på t ex travtakt och spreta med tårna efteråt, sen galopp igen osv, försöka vara med själv hela tiden. Att han blivit lättare att forma märktes tydligt även i det jobbet, bådar gott för vänstergaloppen! :)




Jag hade ju t o m kameran med mig idag och blev så glad för att kunna ta bilder i det fina vädret! Men kameran strejkade! Slut på batterier eller så har den dött i kylan. Typiskt!


Trickträning

Kanske ska förtydliga rubriken på förra inlägget, det hade inte med ridningen att göra utan att min semester tog slut! Haha, så går det när man börjar skriva på något, kommer av sig och börjar om men ändrar inte rubriken! ;)

Angående denna rubrik då; trickträning, så har vi pysslat lite med det, men inte på någon ambitiös nivå utan bara sporadiskt för skojs skull, oftast sånt som samtidigt kan ha en praktisk nytta. (För fysiken eller kanske härda för något som från början är läskigt, lyfta fossingarna när man ska sopa stallgången osv! ;) )
I första hand med klickerträning-tänket men egentligen vet jag inte om det går att kalla det klickerträning när jag inte använder klickern utan det uttjatade ordet "bra!". (Har en klicker också men den används så sällan så jag hinner slarva bort den emellan...) Tror iofs pållen är smart nog att känna på sig om han kommer få godis eller inte, och än så länge *peppar peppar* är han inte den tiggiga typen.

Än så länge kan vi (fast ta med en nypa salt, det mesta kan vidareutvecklas/befästas bättre); "vacker tass" (basic men bra när man haft pålle som varit lite dålig på att lyfta fötterna!) och som lite spinoff på det att han ska lyfta fötterna för sopen så man kan sopa där han står, praktiskt när man ska verka och vill ha rent i fossingarna. :)
Yoga har jag för mig det heter när han kan böja halsen i sidled och ta en godis under bakbenet. Sparka på en boll/putta iväg bollen med nosen. Apport, fast hittills bara plocka upp en grej från backen.
Har påbörjat att lära honom ställa framhovarna själv på ett litet hovstöd, inte hunnit komma så långt med det än bara ett embryo, och likaså början till bugning men just nu bara att ta godis mellan frambenen och börja flytta tyngdpunkten bakåt. 
Två nya saker samtidigt kanske var att ta i, skulle göra en snabbdemonstration av ett par gulliga trick idag och han hade lyckats snurra ihop det mesta som han borde kunna redan. Kaos i hjärnkontoret! ;) 

Tips på andra mindre seriösa trick skulle vara kul! :) Lätt att råka tappa inspirationen och att det blir lite längre perioder utan trickträning alls eller att man nöter för mycket på sånt han redan kan. (Som är lättsamma att hitta möjlighet till, tränar oftast i stallgången, eventuellt i boxen, inga redskap som är svåra att få tag på eller så, och helst som går att göra utan medhjälpare.)


********************

Det blev ridning idag också och utifrån omständigheterna (porten gick inte att stänga pga att den frusit fast, blir lätt distraherad av det när man plötsligt kan se ut) skötte vi oss riktigt bra tycker jag! :D
Övade vidare på att bli mer konsekvent med att be honom forma sig, provade att tänka "ta, ta -bjud på handen" de gånger jag behövde bromsa med tygeln t ex för att korta steget, för att kunna vara tydlig vid behov men komma ihåg att inte fastna i handen och att han får bära sig själv, får inte samma möjlighet att hinna stödja i handen. Det kändes bra! Uppnådde önskad effekt! :) 

Nu börjar han kännas mer stabil och cool i skallen igen. *peppar peppar* Lättare att kunna separera gångarterna och hålla honom "med", och det sitter inte kvar i skallen till nästa pass om jag trissar upp det till högre krav i slutet av passet, t ex högre samlingsgrad/tramp/galoppansats. :)




 

Slut på det roliga!


Ikväll blev det ett lite längre pass än vanligt. Skulle kunna inbilla mig att det var för hästens skull för att hinna mjuka upp, men snarare var jag nog lite väl kravlös i början av passet för min egen skull.

Under dagens pass blev jag plötsligt medveten om hur mycket jag vill placera hästkroppen än hit och än dit! Det är ju en sak att försöka känna in och rätta till sig själv och sin inverkan, men en helt annan grej att börja flytta tyglar i sidled och greja. Ganska inrotad ovana tror jag! :P 
Hör tränarnas instruktioner om att "det är hästen som ska forma sig, inte du som ska forma hästen!" när jag sitter och hamnar i sidled med händerna eller försöker kompensera alltför mycket med egna kroppen istället för att be hästen forma sig så blir det mest att jag sabbar för honom att forma sig - och gör det inte tillräckligt motiverande att forma sig. Så det blev till att repetera "öppna-stänga dörren"-tänket och hålla koll på vart händerna och egna kroppen hamnade, samt försöka vara konsekvent och höja kraven för att han hittar linjeringen därefter eftergift. 
T tyckte nog jag var lite jobbig, men det kändes att det gav resultat. När linjeringen började bli bättre var det också lättare att gå vidare till samling. Provade lite skolskritt-tramp med varierande resultat, det kändes iallafall att kroppen började jobba annorlunda. En enorm skillnad när vi sen gjorde övergång till trav, jag hade ju travat en del innan men traven som kom efter tramp-försöken var enormt mycket mer balanserad och lättmanövrerad! 

Det kändes som ett konstruktivt pass! :)  

Uppdatering

Jag har haft en veckas semester nu och ändå känns det som att det varit fullt upp! Säkert inbillning för att min skalle får för sig att man ska vara helt ledig för att känna sig "ledig", alltid finns det ju några grejer per dag man ska hinna med.
Men nu börjar det ta sig med ridningen iallafall! Perfekta förutsättningar utan blåst och med snö så man slipper halkan! :)



Jag har skaffat en ny dator (på tiden.. gamla har jag haft sen 2002 om jag minns rätt!) och har grejat med att titta igenom gamla bilder och videoklipp så jag kan föra över dom jag vill ha kvar och strunta i en massa överflödigt. Med tanke på datorns seghet, och att det såklart tar en stund att kolla igenom videoklipp där vissa är från hela träningspass, så tar det sin lilla tid, tror jag har spenderat 12 timmar hittills och hunnit till slutet av 2009! 

Jag är glad ändå att jag tagit mig tid att göra det, för det är väldigt intressant att titta igenom, hitta inspiration från sånt vi gjort bra, ibland har jag blivit riktigt imponerad av mig själv! ;) Få återblickar i såna aha-upplevelser som gett en skjuts framåt och verkligen kunna se skillnad i resultatet före/efter. Höra tränarnas instruktioner och bli påmind om en massa bra tips och synpunkter.
Sen kan det stundvis kännas jobbigt att se hur det såg ut när vi hade mycket större brister än idag. Men det blir ändå lite som att först återuppleva frustrationen hos mig och hästen när det kändes som att inget fungerade, och sen få återuppleva lättnaden när vi börjat känna att vi var på rätt väg. :)

Massvis med inspiration har jag samlat!
En sak (av många) jag tänkt på är att det är lustigt hur lika tränare kan prata och säga att man ska göra, och hur olika känslan ändå blir när man rider. Det som kan tyckas vara små skillnader i en stor helhet kan göra massor!







***************************






Jag har klurat lite på hur man skulle kunna dela in träningen i lite olika fokus för att känna att vi får med allt men ändå hinna landa lite i det vi gör innan man gå vidare. Vilka delar som bör finnas med och hur det skulle fungera i verkligheten. Nu på vintern är jag i ännu större behov av en plan eftersom det lätt blir motivationsdippar med sämre förutsättningar, planen är tänkt ska hjälpa mig med det - att ha helheten i åtanke snarare än hur det gått under ett enskilt pass.



Denna vecka fokuserar jag på att hitta harmoni.
Några punkter jag bakar in i träningen:

*Strunta i prestationskraven, gör det som går att göra hellre än att kämpa med sånt som känns utom räckhåll för stunden, men våga prova saker utan prestationskrav, gör inget om det blir fel!

*"Hitta hästen", därifrån kan jag hitta vart min kropp och mitt fokus hamnat, och därefter kan jag påverka det mer åt det håll jag vill. Blir också lite som en fördröjning för att inte börja korrigera hästen det första jag gör utan först känna av läget.
Som exempel - pålle drar åt höger och flyter ut när jag vill svänga till vänster. Först flyter jag med och anpassar kroppen till hur hästen går, vilket t ex kan bli att halka ut med tyngdpunkten lite utåt och råka "hänga" på ytterbogen. När jag "hittat hästen" låter jag min kropp forma sig mer åt det håll som är rätt. Kollar av mina kroppsdelar och tyngdpunkten m.m. med tänket less is more, eftergift och bara försöka hålla mig stadig och lite avlastande när han ändrar riktning och följer volten.
I båda varven brukar jag behöva vrida om högerhanden så tummen pekar uppåt och armbågen intill kroppen. Annars kollapsar högeraxeln. I högervarvet brukar jag behöva flytta fram ytterskänkeln. Men först  - hitta hästen! :) Lustigt nog räcker det ibland för att han själv ska göra det jag ville. Även fast inverkan borde bli helt knas...

*Belöna ofta, beröm ofta! Det brukar jag vara ganska bra på, men kan bli mycket bättre. Särskilt på att berömma mig själv och komma ihåg eftergifterna ofta. Blir ju lätt så att när man inte är riktigt nöjd så glömmer man eftergifterna. Påminner mig själv att njuta av de små sakerna och passa på emellanåt att bara njuta och berömma mig själv och hästen!



Nästa fokus i slutet av Januari tänkte jag ska bli skapa kaos. Tror det blir lättare med det här i grunden att gå tillbaka till. Prova trycka på knappen och leka med det man får, våga tacka och ta emot även om det råkar bli lite knas!

Summering 2011

Ännu ett år har gått! Ca 4½ år har jag haft min lille grabb Delux nu! :) Inräknat prövotiden i början. Tiden går fort när man har roligt!


Här kommer en summering av 2011!




Januari
Hela vintern 2010/2011 var som ni säkert minns riktigt jobbig! Kallt och massvis med snö. Ungefär i Januari var det inte så rolig snö längre heller, inte mjuk pudersnö man kan pulsa i, mest jobbigt med hästar som rymde ur hagarna nu och då! :P
Tycker vi lyckades hålla igång bra med träning trots kylan men jag var nog lite väl slarvig ibland med täcke så till och från kunde pålle kännas lite stel av kylan. Vi tränade mycket galoppansatser med varierat resultat, Tabben började få till en trevlig trav "på köpet" och vara rolig att glida omkring på när man känner att hästen är lite mer på sätet! :)
Ungefär Januari-Mars hade jag då och då en kompis Michaela med i stallet vilket var kanon för motivationen! Man ska ha roligt när man har häst! Och delad glädje är som bekant dubbel glädje! :D




Februari
Ger ett litet hum om snömängden.



Tror det var ca en meter i hagen, men med så mycket snöhögar av sånt som plogats iväg från grinden och sånt som fallit ner från taket, så största delen av hagen hade högre med snö. Herrn fick följa sina stigar.

Vi tränade på med fokus inställt på träning i Mars; böjning, rakriktning, galoppansatser m.m. Men i ärlighetens namn började det märkas att vi inte ridit för tränare på några månader!
I slutet av månaden hade vi iallafall besök av Sara, en gammal AR-bekant, tittade på lite trick- och AR- träning först som hon höll i och sen följde hon med och agerade coach för mig och T. Kanonbra! :)


Mars
En månad som innehöll inte bara ett träningstillfällen utan två! :)

Först träning för Birgitta, verkligen kanon för att komma på rätt spår igen och få en push framåt!  Och allt annat runtomkring såklart, alltid jätteroligt med Birgitta-träningarna! :D
Vi hade tur med underlaget, inte alls isigt.


Nya ridkjolen också! :)

Andra träningen var för Anna-Clara i Ö-vik, ville gärna prova och se hur det fungerade.
Vi fick med oss lite vidgat perspektiv och en supercool häst lustigt nog, helhetsmässigt tyckte jag dock det var lite klurigt att rida för A-C då vissa saker går isär hur vi gör för B, kändes svårt att kombinera och som att B förstår sig lite bättre på oss som ekipage. Men det var kul att prova och intressant att höra andras perspektiv på ridningen!

I slutet av Mars visade det sig att Tabben med största sannolikhet hade löss (svårt att se i vinterpäls men många potentiella lusägg i svansroten, häst som kliade sig mycket, tyckte jag såg något som rörde sig i pälsen emellanåt).
Det troligaste var att han blev smittad av en ponny som nyligen hade flyttat in i stallet med T som boxgranne, eftersom den hade haft löss som de trodde var borta, kan såklart ha varit från när vi varit iväg på träning men då hade han inte direktkontakt med någon häst vad jag kan minnas.


April
April blev en lite jobbig månad för mig eftersom jag försökte göra allt jag kom på för att bli av med ev. löss och inte smitta andra hästar. Ex. lägga borstarna i en hink med vatten och decinfektionsmedel varje gång jag använt dom, lät bli att använda schabrak och fick rengöra undersidan av sadeln efter varje ridpass.

Den här månaden blev lite av en galopp-månad för oss. Jag tränade mycket galoppansatser och det råkade väl bli lite springigt emellanåt, pålle kunde faktiskt "rulla på" en del i galopp, som rekord två hela varv på volten i ok galopp. :) Inte samlad men rund. Tabben fick löshoppa vid något tillfälle och efter det blev det ännu mer sprutt som satt kvar. Vanliga dressyren kom lite i andrahand där ett tag.


Maj
Nu började det äntligen bli sommar! :D Efter den hårda vintern var det efterlängtat!

Jag provade löshoppa T igen, tyckte att det var bra flås-träning (bra när man vill försöka hålla hullet). Men han var inte alls sugen. Kanske sa till att det inte kändes bra för dagen i fysiken, eller kanske att han blev lite överansträngd förra gången. Då beslutade jag att jag lägger ner löshoppningen, är ju något vi har gjort för skojs skull men som han bränner på känns det som risk att slita på kroppen som inte längre är van att bränna på. :/

Jag hann införskaffa och prova lite olika typer av bett. Hittade ett tränsbett som han tyckte ganska bra om, kanon! Försökte mig på att prova kandarbetsling alltså tränsbett + stång men insåg att min stång inte fungerar till det och med alla inköp på sistone fick det vänta med ny stång. Intressant iallafall att prova lite olika! :)
Mycket satt kvar reflexmässigt trots att kommunikationen inte fungerade lika bra med nytt bett och annorlunda inverkan. Med andra ord så gick han nästan som vanligt så länge jag inte behövde ta i tyglarna! ;)

Vårkänslor!!


Han hade lite vila i samband med att vi försökt löshoppa honom, utifall han skulle ha dragit på sig någon sträckning. Perfekt att passa på att ta lite promenader och vänja in på nya underlaget, och varva ner från galopp-jobbet.

Juni
En sak som är trevlig med sommaren ridmässigt är att om man har en pålle med nerver och sprutt så coolas det oftast ner av värmen. ;) Det i kombination med att T gick på "diet" ute i stora vinterhagen han fick ha som sommarhage gjorde att han var ovanligt cool Juni-Augusti. Med facit i hand fick han för lite käk ett tag för det fanns inte mycket alls att äta på i hagen fastän det såg grön och fint ut, var väl för mycket bajsat i hagen så dom undviker det mesta. Bortsett från att man såklart vill behålla och bygga muskler var det ändå bra med en diet.
Tror han gillade sin sommarhage! Varierande terräng och bra utsikt! :)



Ridmässigt blev det en del sitsjobb, försökte i allmänhet jobba mycket med mig själv. Lite barbackaridning och allmänt försöka baka in mycket fokus på inverkan i vanliga ridningen.

Den här bilden tyckte jag var fin!


Juli
Min semestermånad! :)
Jag var med på min första träff med ARV (akademisk ridkonst i västernorrland) och fick en snabblektion av Vladimir, mycket fokus på slutor.

Fick hem en ny sadel som jag impulsköpt, semesterkassan tillät väl egentligen inte så det tog ett tag att komma ikapp med ekonomin sen, men verkligen kanon med kortare sadel som därmed ger mig mer stöd! Samma egentligen som tidigare alltså med bara enstaka detaljer som skiljer och så 2" kortare (Chezz Iberico II).


Det blev en efterlängtad sommarträning för Birgitta! :)
Kombinerad yoga/meditation och ridkonst. Jag pallade inte med att deltaga i alla yoga- och meditationspassen för jag tyckte det blev tufft fysiskt och mentalt, men mycket nyttigt såklart! Fungerar bra ihop med Birgittas tänk angående ridningen, hon ser ju ridningen lite som yoga för hästen. :)
Vi fick flera bra nya ridövningar och mycket inspiration!



Märktes att "dieten" börjat ta så jag fick lägga till mer proteintillskott och lite mer hö nu när det ätbara gräset i hagen börjat ta slut. Vill såklart inte att hästen ska falla ur muskelmässigt också! :P
Lustigt nog så gjorde kombinationen ny sadel och pålle som tappat massor i vikt att jag kunde sitta mycket bättre med ben/höfter, de behövde plötsligt inte vridas utåt en massa utan i jämförelse kunde jag ha benen hängandes rakt ner bara. Värsta lyxen! Lyxigt också med hö som pållen inte kastar i sig på samma sätt som silaget och som innehöll betydligt lägre med energi. Skulle dock bli svårt att förvara över vintern och snordyrt att ge året runt.



Augusti
Jag provade träna för Vladimir igen på vår andra ARV-träff. Denna gång blev det lite av en självförtroende-knäck för att jag tyckte jag gjorde så gott jag kunde och insåg hur inrotade ovanor jag har! :P Dock tror jag det är farligt att lägga alltför stor fokus på detaljer, särskilt som vissa saker blir lättare när förutsättningarna i övrigt blir bättre. Det är bra att höra andras åsikter men samtidigt gäller det att filtrera och omvandla till något som fungerar för just oss långsiktigt.

Efter det blev det en paus för mattes skull som hade en stor motivationsdipp. Tror det kan ha varit bra för herr T också som ändå tränat mycket på sistone.

Sommarvila!

September

Då var det dags för Birgitta-träning igen! :) Efterlängtat!
Som vanligt var det en bra koll på dagsstatusen och hjälp med lite detaljer, samt lite nya nyttiga övningar!
B provade att använda långpisk för att peppa upp Tabben till galoppen (gick ganska långt ifrån och bara höll den där, för att inverka lagom peppande) och det gav minsann sprutt! Är det där sista spruttet och att han svarar direkt på hjälperna istället för att hinna ändra till ett lättare (sämre) läge som saknades tidigare kändes det som.



Det var nog första gången (någon längre stund iallafall) som jag kände att han verkligen släppte ner mig på vänstersidan. Att jag inte behövde kämpa på samma vis för att "sitta emot" som hästen vill sätta mig för att sitta så rakt som möjligt. Jättekul! :)


Det bästa med träningen var nog i efterhand när jag hann prova lite själv. Jag är verkligen skeptisk mot att rida med spö eftersom pålle blir så på tårna av det. Men för att imitera effekten av tränaren som gick på marken med spö så provade jag att "dutta" bak på rumpan med handen som förstärkning när jag ville fatta galopp. Det blev den där sista pushen till att få honom förstå att baken också ska med och att man ska reagera NU, där hade vi galoppfattningarna! :D Inte behövde jag använda handen många gånger heller, kanske 2-3 gånger och sen någon enstaka påminnelse vid senare pass.
Där tog vi ett rejält kliv uppåt inom galoppjobbet!


Oktober
Var iofs nog i mitten av September, men Tabben fick byta hage för att hans behövdes till några ponnysar, i den som fanns tillgänglig gick det tyvärr inte att ha slowfeedingnät. Tråkigt för där sabbades sommarens "diet" ganska snabbt! :/ Med bara två fodringar ser jag det inte som något alternativ att börja dela upp i vanliga fodringar så det blev fri tillgång på silage med för höga värden. Jag försökte trösta mig med att det bara var tillfälligt så det borde ju inte hinna blir SÅ illa...

Lustig höst vi hade. Hösten kom egentligen inte till Härnösand förrän i mitten av Oktober temperaturmässigt, den tiden ifjol hade vi snö som låg kvar! Många dagar med runt 10 grader plus i oktober. Baksidan = geggigt och blåsigt!

I slutet av Oktober när han flyttade till sin ordinarie vinterhage (strategiskt placerad för att kunna hänga upp hönät i hagen, och ha nära till stallet när man går in med hästen och det är halkigt) så blev det till att börja om med diet igen. Nu var det ju inte samma lyx med förutsättningar så jag kom ner till ca 10-11kg hösilage/dag i 6 veckor. Lite för högt för att kunna kallas diet men det känns viktigt för mig att det fortfarande är fri tillgång men med begränsad ät-takt eftersom det väldigt snabbt blir att käket försvinner på 1-2 timmar och sen får han stå utan 10-11 timmar, särskilt när man försöker sig på små mängder.
Det blev ganska mycket jobb istället med att försöka försvåra, dubbla, trippla och t o m fyrdubbla hönät utanpå varandra, meck med att försöka hålla lite intervall i svårighetsgraden eftersom dom blir mer benägna att försöka kasta i sig om de hinner bli för hungriga, lär sig tekniken snabbare.


November
Träningen för Birgitta blev tyvärr inställd pga för få deltagare. Däremot blev det träning för Ewa!
Jättespännande eftersom jag hört mycket om henne och läst boken bland annat men aldrig tränat för henne själv tidigare.
Det var väldigt lärorikt och roligt, dock mycket att smälta och försöka lära sig att göra i praktiken.
Sen kom jag ju hem och var lite kaxig över allt jag tyckte vi skulle kunna efter kursen, men så kom bakslagen av att pålle inte alls tyckte jag hade lärt mig än! ;) Vill mycket men kan inte riktigt...
Så resten av månaden blev lite spännande, väldigt taggad pålle, mycket nya fenomen, och matte med höga prestationsmål och som försökte vara superkonsekvent men inte riktigt nådde upp till förväntningarna.
Men det är spännande att se vart det kommer sluta! När vi kommer ha hunnit processa det bra nog för att få lite mer stadigt resultat. :)
Roligt att vi börjar kunna göra lite tramp! Det är som att det kommit in mer i registret i samband med att han lärt sig galoppanslag.




Snyggingen! :)

December
Riktigt skitväder måste jag säga att det varit i November/December (även i början av Januari). Blåsigt, storm emellanåt, regn och snö omvartannat så det varit blankis emellanåt. Mitt samvete har ibland tvingat mig att spendera någon timme på att spåna i hagen så stackarn har fäste på de viktigaste ställena iallafall.

Överlag i December har jag ridit ganska lite. Antingen på grund av blåst eller isgata, eller på grund av tidsbrist. Normalt brukar pålle komma högst på prio-listan men jag har jobbat väldigt mycket och haft mycket stallsysslor som tagit tid, och iallafall julafton/nyårsafton vill jag gärna hinna fira lite.

De gånger jag har ridit har det varit fokus på att försöka integrera det nya lite i taget för att göra det snällt mot mig själv, känna att jag hänger med och har lite koll på läget iallafall. Prova lite olika. Har bl a tränat lite med koner för att få hjälp med fokuset, tränade mycket halter-igångsättningar.
Det känns som vi gått ner oss lite under tiden vi försökt få in allt nytt, tappat lite annat. Så nu försöker vi gå igenom grunderna på nytt och jobba oss uppåt igen för att komma till lite mer precision och avancerade övningar vilket känts nästan helt kört på sistone. ;) Däremot såna nya saker har kunnat gå bra, tramp, bra tonus i traven (den trav vi fått till) lite bra galoppansatser, stundvis bra samling i skritten/bra böjning i skritten. Lustigt det där!

Nya tag nu inför 2012! :D




Summering mål 2011:
Vi spikade målen! :) Ett par stegs tramp (otippat!) vi tränar galoppfattningar/-anslag, inte galoppansatser, ett snäpp till i manövrerbarhet i traven, rakriktning med mera tycker jag vi har fått till även om det kan gå lite upp och ner i omgångar!



Mål för 2012:
(Har redan skrivit det på ett annat ställe så jag kopierar in det.)

Målen för nästa år är såklart att utveckla galoppanslagen mer och bli lite jämnare mellan varven (just nu är det svårt i vänster jämfört med höger), att jag själv hittar tekniken och skallen till det för då tror jag kvalitén kommer bli bättre per automatik, att han får utrymme att göra det ordentligt.
Nu känner jag att jag börjar vara ute på främmande vatten, sånt jag har svårt att förutspå om eftersom jag inte vet hur länge man brukar stanna kvar på varje moment, hur krävande det är att komma vidare, och att jag på sätt och vis skulle vara fullt nöjd bara över att få till bättre harmoni och stabilitet i det vi redan gör. T ex. att jag själv lär mig signalgivningen några snäpp bättre och mognar i det vi pysslar med. Att jag lär mig övningarna bättre och kommer ännu bättre in i tänket så jag kan bli mer konsekvent och schysst mot hästen.
Men ska man ta något mer konkret vore det såklart kul att öva vidare med trampet och få till fler steg i sträck, kanske 3-4, eller kunna jobba med övergångar mellan tramp och annat.
Att vi ska få till bättre avspänning och lång hals överlag, för att inte tappa det i samlings-jobbet och när man boostar upp energin mer.
Sen vore det JÄTTEKUL om vi kunde lägga till lite fler övningar i galopp där man mer rullar på i lite längre sträckor snarare än att bara öva fattningarna/anslagen. Men det tar jag med en nypa salt för först måste fattningarna sitta ännu bättre och vänstergaloppen sitta bättre innan vi funderar på dylikt!




Bästa köpen 2011
Har blivit en hel del shoppande, som vanligt även fast man tycker periodvis att det snålas! ;)

Nya hönät och ett par till boots var nästan ett måste, och dubbar till bootsen.

Min Thermobar hamnar högt på listan!


Mina pull-on ridbyxor är kanonsköna, nästan så jag inte vill gå tillbaka till vanliga halvstela ridbyxor med onödiga knäppningar! :D


Min hovrasp som iofs snart behöver bytas ut igen, (Heller legend black tror jag den heter,) underlättat enormt vid verkningen jämfört med billiga hööks-raspen!

Mitt underbara underställ från Helly Hansen med dubbla lager, ett syntetlager och ett lager i merinoull! Trodde aldrig jag skulle slänga så mycket pengar på ett underställ men helt klart värt det! :D


Väldigt nyligt förvärv, ridoverall, Mountain Horse Alaska II. Har aldrig tidigare ägt en ridoverall (bland annat för att de är väldigt dyra, brukar sällan slösa några större pengar på ridkläder... det här är dyraste hittills!) men det är verkligen GULD de dagar det blåst och regnat/snöat och jag klättrar runt med hönät för att bära in i hagen. Ofta har jag kommit hem alldeles genomblöt men inte nu längre! :D



Som lite mer onödig lyx tycker jag om vårt fina schabrak med stjärnor, och så måste såklart SADELN vara med på listan! :D Nu när vi börjat komma igång ännu mer med galoppjobbet är det verkligen guld värt att få hjälp med att hålla positionen!



Ridkjolen var väl också lite onödig lyx, men guld värt i vintras för att hålla värmen de riktigt kyliga dagarna! Och på kursen i November för Ewa. :)



Ett annat bra köp var Sprenger-bettet som funkat ganska bra bl a vid uteritterna. Skönt att ha hittat ett tränsbett som han trivs med i munnen iallafall!






Nu ser vi fram emot 2012 och laddar upp inför ett nytt år!













RSS 2.0