Duktiga Tabben

Måndag:
Hade egentligen tänkt att gå en promenad eller så så att Tabben skulle slippa ridhuset men idag var det inte särskilt dammigt tack vare att det var vattnat kvällen innan och så var det ganska frisk luft därinne. Så det fick bli ett dressyrpass ändå, lika bra att passa på då tyckte jag.
Först kändes det inte bra alls, inte som att han var spänd riktigt (för då tänker jag när han är stressat spänd och "på hugget") men att han inte var eftergiven och inte riktigt ville komma till arbete? Att han liksom gick i ett neutralläge där han inte behövde jobba nämnvärt så även om vi utförde rörelser eller försökte samla så blev det ingenting... Svårt att förklara!
Eftersom det inte kändes som så stor idé att fortsätta nöta på skolor i det läget så försökte jag med en annan taktik- väcka upp litegrann genom tydliga förhållningar och att aldrig låta honom länga steget särskilt mycket korta ett par steg - låta honom gå "vanligt" en bit(men inte stolpa på vilket det kändes som att han gjorde i början av passet) - korta ett par steg igen osv. Lite som en dans, först korta korta korta -lång lång lång lång-korta korta korta osv men jag brydde mig inte nämnvärt om huvudposition (snarare att han skulle höja det lite isf eftersom förhållningarna lättare går igenom då). Sen vidareutvecklade vi "dansen" till att lägga in lite vändningar/volter/skolor fast utan så mycket krav på att det blev rörelsen jag ville och mer krav på att han behöll rytmen och lyssnade ordentligt, att jag kunde sortera hans ben.
På slutet så kände jag att han började ändra takten ngt så då passade jag på att utnyttja det till att tänka galopptakt och lägga till ytterskänkeln när ytterfram var i marken och själv försöka ge känslan av att han sätter sig ner bak och ändrar takten till galopp men fortfarande samma låga tempo, var ganska tydlig och insisterande stundvis eftersom jag ville testa hur han reagerade. Han blev lite stressad och spänd men inte mer än att jag kunde ta tillbaka lugnet igen hyfsat snart. När han försökte hänga sig på handen eller blev för spänd så avbröt jag och bad om dom korta skrittstegen igen. Fick ett missförstånd där han skuttade in i en travsluta men det är ju inte så konstigt! ;-)
Blev ett alldeles för långt pass, närmare en timme skulle jag tro. Men så var det inte så intensivt första halvan tills jag började komma åt honom och ingen trav förutom det som blev av misstag.

Han var väldigt kär i sitt ena fuxsto idag också och var liite spänd/orolig men inte lika mycket som någon dag innan.

Tisdag
Idag var jag i valet och kvalet. Antingen försöka miljöträna lite och gå en prommis eller låta honom få helvila, eller rida ut. Började miljöträna lite smått inne i stallet - gick över några gummmattor som låg på varandra som en brygga på stallgången och gick fram och tillbaka över den ett par gånger. Lustigt nog tyckte han inte det var läskigt alls åt ena hållet men värre åt andra, då speedade han på lite. Där jag brukar ställa honom när jag binder fast honom var det blött (vilket han ju skyggar för ibland) men det brydde han sig inte om. Tittade på det någon enstaka gång. Snett bredvid det stället så stod det en fläkt inuti en av boxarna som ju lät mer precis när man gick förbi men det brydde han sig inte heller om. När vi testade gå igenom det "farliga" stället i stallet där han ofta brukar öka på lite eller stirra upp sig så verkade han inte bry sig nänvärt idag. Så överlag var han rätt cool! Även testade jag att skramla ordentligt med en hink precis framför hnom så det borde ha vibrerat lite i marken och lät en del - det brydde han sig inte et dugg om utan försökte snarare kolla om det fanns något ätbart i hinken. Och så tog jag en IKEA-kasse och prasslade med vilket han knappt brydde sig om. Däremot när jag försökte vifta den på honom blev han orolig till en början men accepterade det efterhand med ett lite skeptiskt reserverat uttryck. Lägga den över huvudet fick jag INTE, men det var just vid öronen det var som värst så jag delade upp det i först ovanför huvudet och sen framför huvudet. Framför gick ganska snabbt att härda honom vid. Kanske för att jag mutade med godis! O:-)
Sen beslutade jag mig för att rida ut trots att det var ganska sent. Vi red vanliga skoggstigen ovanför stallet och fortsatte in på en traktorväg när man korsat "riktiga" vägen. Den är inte så lång men det fanns en liten lägda där också som vi fått löfte om att få rida vid kanterna på så vi red runt och vände sen. Totalt blev det en ok sträcka, kanske 4 km fram och tillbaka- inte så långt men det kändes lagom för mig. Han fick trava en liten bit uppför en backe med krav på samling precis innan så den blev hyfsat balanserad och så övade vi på att gå i lugnt tempo i nedförsbackarna och övade lite styrning "gratis" när vi skulle väja för grenar och buskar. Tabac var lite spänd men trevlig att rida ändå. Hoppade inte till för något och skulle inte stanna och titta en massa, som värst så travade han något steg trots att jag inte bett om det.

Det var lite svårt att avgöra vad han var på för humör idag också.
Han hade lite separationsångest från sin nuvarande hagkompis (den var ute och blev motionerad) och vandrade fram och tillbaka som han brukade göra när han saknade sina ston. Men det såg ganska sanast ut (skritt, inte fullt ös) och han var inte svettig eller överdrivet mör, däremot kanske det var därför han kändes extra spänd i ridningen?
Han kom till mig i hagen så svår att fånga var han inte. I stallgången var han till en början liite lite orolig. Sen kom hagkompisen dit och då gnäggade han högljutt och stod och stirrade på honom, övervägde väl om det gick att sticka iväg till honom. Sen trodde jag att han skulle bli stressad och jobbig när hagkompisen gick ut, men det blev han inte. Tvärtom var hanväldigt cool och stod avslappnat efteråt trots att vi stod på stallgången ett tag. Så- överlag cool men separationsångest och lite spänd kanske man kan sammanfatta dagen med.

Trött-ridning

Hade varit borta hela dagen idag (först hälsat på min mamma och sen till Sundsvall för att behandla en häst) och åkte direkt till stallet. Med tanke på värmen och det lite stressiga för mig fortfarande med att vara ute och köra bil så var jag ganska mör.
Lustigt nog verkade Tabben också lite mör. Egentligen fel ord - konstig snarare?
För det första så har han fått återfall av att vara lite hingstig och sakna sina ston överdrivet mycket. Han sprang inte längs grinden i hagen som han brukat (det har han inte gjort på minst 1-2 veckor) men han stannade på vägen in till stallet och gnäggade åt dom och försökte t o m dra iväg från mig! =S DET var det länge sen han försökte med, annars har han varit förvånansvärt väluppfostrad ändå.
Och så var han okoncentrerad igen. Både i stallet och i ridhuset. Första tanken var nästan att skippa träningen helt eftersom han var såpass disträ (dock mindre än vad han var för ca 2-4 veckor sen dom dåliga dagarna men nu har jag blivit bortskämd med fokuserad häst!) och faktiskt så gick inte passet så bra. Stundvis helt ok men han stannade till och spände sig så snart han hörde någon av hästarna gnägga -tror inte ens det var någon av "hans" ston utan en ponny som han inte ens gillar! :-P- och sen när han t o m fick sällskap så var han ändå ofokuserad. Droppen för mig blev när dom andra propsade på att ha dörren öppen fast jag satte mig på tvären. När han bevisligen fokuserade alldeles för mycket på utgången och drog åt det hållet även om vi nästan var på andra sidan av ridhuset så sket jag i det och satt av, vi blev bara anti i det läget och jag kände att jag själv blev rätt så irriterad (både på situation och häst, men han förstår ju ändå inte skillnaden). 

Misstänker att det är spånet som blir för dammigt (tror jag skrivit det innan också?) och gör att han får hosta ibland. Idag hostade han ett ynka host och det var på väg till hagen. Dom har ju lagt in spån i ridhuset nu också vilket borde bli en annan typ av damm än stenmjölet även om det blev ännu dammigare när det bara var stenmjöl. 
Typiskt! Då lär vi få försöka skola om oss till uteritts-ekipage under sommaren om vi ska lyckas undvika att det eskalerar..  

Vatten är farligt

...tycker Tabac. Ibland iaf. Fast idag var det inte så mycket att stallet var fullt av vatten (sommarstädning) utan det var läskigt när stallägaren skrapade rent i pissbrunnen (vet inte vad det kallas, stor rund pool-liknande sak som man brukar ha när man har kor...) och vi skulle gå förbi. Då blev han väldigt skeptisk och på tårna, men vi kom in i stallet till slut iaf! ;-) För att se att vår box var tömd på spån (dom hade tömt det sista åt mig, ville väl inte vänta en dag till). Jag är så van vid det här laget att bara släppa in kusen i boxen och sen gå och hämta utrustning, ev. käk m.m. så det kändes konstigt när den plötsligt var tom! :-)
Blev ca 40 minuters dressyrande totalt, effektivt ca 30-35 minuter. Vi övade det vi lärt oss på Birgitta-kursen och jag försökte befästa det jag märkte var svårt för mig - styra med hjälp av vikt i stigbyglarna t ex och att använda tyngd i rätt stigbygel i skolorna. Precis i början av passet kom jag på mig själv med att göra tvärtom, då blev det skärpning och verkligen tänka till så snart jag ville göra något, vilket blir rätt ofta eftersom Tabben behöver att det händer något hela tiden i princip. I vänstervarvet kände jag att jag ville ta lite i innertygeln för att få igenom böjningen, bara en liten halvhalt för att försöka få bort vikt från innerbogen och få honom runda sig bättre. I höger behövde vi också det fast ffa på volter, och som Birgitta tipsat om, att tänka lite öppna i volterna. 
I slutorna kändes det som att jag gör något fel. Eftersom det är framdelen som åker inåt istället för bakdelen när jag vill rida sluta.. Har svårt att föra ut framdelen i det läget. Ska försöka testa justera min överkropp och tänka ännu mer bogen mot väggen nästa gång, kanske tydligare halvhalter också bara för att göra det tydligare för Tabac iom att han trots allt är van vid att jag gör tydliga halvhalter i samband med slutan. Var nästan så det var lättare att rida sluta i hörnen och på volt, lättare att placera framdelen.? Jag försökte mig på lite samling och korta upp steget och tempot rejält vilket gick bättre nu på hemmaplan efter lite experimenterande. 
Sen bestämde Tabben att det var dags för trav. Det blev lite volter, öppna/sluta (samma förtjänster/brister som i skritten) han kändes väldigt trevlig att rida men var lite pigg så det blev många halvhalter. Vi övade lite diagonalslutor - vilket jag hade rätt svårt att få till, plötsligt visste varken jag eller kusen skillnaden på hjälpgivningen i diagonalslutorna jämfört med volter - ochså en del samlande i traven på samma vis som vi övat i skritten. Jag hade nog kunnat på ytterligare lite samling men det gick hyfsat bra. När jag skulle släppa fram honom blev det ökning i traven vid något tillfälle och han ville gärna speeda på. Kanske släppte efter lite väl mycket. 
Även om skolorna inte satt sådär superbra (öppnorna gick förvånansvärt bra dock!) så kändes det som ett trevligt ridpass. Mer styrbart än vanligt och eftersom det är det vi haft problem med på sistone så känns helheten mycket bättre! :-)

Hemma i stallet igen så fick han träffa en av sina fuxtjejer som skulle ut och ridas. Han blev lite till sig eftersom han stod fastbunden och inte fick hälsa. Överlag kändes han ganska ängslig/orolig idag. Vet inte om det var för att det var befogat eller om han överlag bara var lite mer stressad, för han hade ju trots allt en del störningsmoment idag med ommöblerat och blött stall, skumt ljud han inte är van vid, stoet osv. När vi tränade var han ändå ganska cool förutom att han var framåt. Ingen hosta idag (vi var iofs inte i boxen där han brukar hosta). 
   

Jag borde haft stegräknare

Idag tog jag och Tabben en halv-lång (45 minuter? Jag tycker det är länge! ;-) ) promenad i skogen. Brukar ju normalt sett ha träns på av säkerhetsskäl eftersom han är väldigt stark om/när han blir osäker och vill dra iväg även om han större delen av tiden är rätt så lugn och snäll. Men idag ville jag testa att gå med bara grimma eftersom det gick såpass bra igår när vi gick omkring på nytt ställe och lastade m.m. Jag envisas av någon anledning alltid att bara ha grimma och grimskaft just vid lastning vilket kanske är lite skumt eftersom jag vid minsta lilla promenad med honom annars brukar föredra träns! :-P Det gick bra iaf, han gnäggade efter sina ston några gånger precis när vi gick från stallet och vid ett tillfälle då jag tänkte be honom gå över en stock försökte han vända och dra iväg ifrån mig. Men jag hade grimskaftet runt höften (som Rosa ville att jag skulle ha under NH-träningen för att blir stadigare när hästen drar) och han lyckades inte dra iväg med mig helt utan jag återfick kontrollen hyfsat snabbt.
Gjorde inget mer med honom idag, han fick en liten tuss lucern att äta inne och fick stå och vila några minuter. Idag hostade han inte heller något och verkade allmänt pigg och fräsch och mjuk i kroppen - inte riktigt som man förväntar sig att en 16-åring ska vara dagen efter en intensiv träningsdag. :-)
Började tömma ur boxarna på spån men orkade bara tömma Kalles gamla box och knappt halva Tabbens. Dom ska rengöras nu i dagarna är det tänkt. Klockan var över 22 och efter att ha jobbat mellan 9:30-19 och knappt hunnit vara hemma innan jag skulle dra till stallet (handlade emellan) så är jag rätt så trött. Mycket svettig dag idag!
Hade varit spännande att se hur många steg det blev idag! Måste ta och skaffa mig en stegräknare! :-)

Träning för Birgitta 20080724

Idag åkte vi iväg på träning för Birgitta J. Soligt och varmt var det, krävde mycket vatten!
För mig var värmen på sätt och vis en fördel eftersom Tabben brukar bli coolare i huvudet när det är varmt så han inte orkar överjobba och stirra upp sig på samma sätt.

Första passet  tog det först en stund innan han tittat klart och kunde börja slappna av. Och han var inte 100% koncentrerad resten av passet. Vi fick öva lite öppna-volt-sluta på långsidorna, att samla upp skritten (sakta ner genom vibrationer i tyglarna med mål att hästen samtidigt använder rätt muskulatur). Det hade vi lite svårt för just då eftersom kusen var lite spänd och då lätt blir framtung, det kändes som att jag hade behövt ta till större signaler tills han hunnit balansera om, men samtidigt vill jag hellre följa metoderna och utebli i resultat tills hästen greppat vad det är frågan om än att ta till för stora hjälper om det säger emot det tränaren vill. Med rätt timing kanske det hade gått bättre så vi får öva! :-P Vi fick till några bra steg iaf. Det allra nyttigaste som jag egentligen hade provat på redan tidigare men liksom upplevde att poletten trillade ner idag är att flytta hästen utåt/inåt genom att lägga vikt i stigbyglarna. Som allra första övning för dagen fick vi öva det på en volt i skritt, tynga i ytterstigbygeln för att flytta utåt på volten och tynga i inner för att flytta inåt, även så skulle jag tillämpa metoden när vi skulle gå in på en volt/svänga och i skolorna, vikt på yttre i sluta och vikt på inre i öppna. Tabac verkade uppskatta det eftersom han inte gillar att balansen ändras för ofta och det blir annars lätt att jag omedvetet sitter med för mycket tyngd i en stigbygel eller att det ändras för varje steg i traven.
Även ska jag försöka komma ihåg att länga yttertygeln när vi ska in på volt för det var väldigt tydligt att han inte gärna svängde in på volt om jag höll för kort på ytter och *poff* svängde in när vikten i stigbyglarna var tydlig och jag släppte nån cm på yttertyglarna. Jag har svårare för att tynga åt vänster, gissar på att jag är svagare i vänstersidan eller har sneda höfter som ställer till det. Därav hade jag svårare att få till slutorna i vänstervarvet idag vilket vi normalt sett har hyfsat lätt för.

Pass två hade han lugnat ner sig och började förstå vad vi ville. Jag började få lite bättre pejl på stigbygeltyngandet. Samlingen i skritten gick bättre (när vi väl fick till den, jag var ju rätt mesig i hjälpgivningen och han brukar kräva att man är tydlig innan han hajar att man vill något på den fronten) och skrittjobbet överlag gick nog lite bättre iom att han hade börjat slappna av. Vi fick öva öppna - halv volt in mot mitten, gå rakt ett par steg och sen halv volt åt andra hållet och sluta längs den långsidan. Var lite klurigt tycker jag men nyttigt!
Vi repeterade också flytta bogarna inåt/utåt på volt. Fick tipset att tänka lite öppna bara för att få tag på innerbak i högervarvet om det känns som att han trycker inåt (dock trycker han ju utåt ibland också så det gäller att hitta ett mellanläge..) istället för att flytta honom utåt varje gång - då går han bara omkring i sluta istället. Ska tänka på det!
I traven så övade vi lite öppna- volt -sluta vilket väl gick hyfsat, vi hade återigen svårt för sluta i vänster varv och öppnorna i höger varv men det tar sig nog eftersom det normalt sett är/har varit hans starka sidor! :-P Han hade väldigt balanserad och trevlig trav det här passet tycker jag och började successivt länga halsen lite mer, i efterhand när jag tittade på filmen hade jag nog velat länga tygeln pyttelite till för att ha chans att få ytterligare ett snäpp, tyckte inte ryggen schwungade så mycket som den borde kunna. På slutet fick vi testa diagonalslutor i trav vilket jag bara gjort något enstaka steg tidigare. Även det var lite klurigt men det gick faktiskt! :-) Vi fick till några ganska bra steg i varje varv.

Överlag tyckte jag Tabben verkade trivas med ridsättet och jag trivdes med konceptet att göra så lite som möjligt men ändå hjälpa hästen. Att han lugnade ner sig mer och mer tyckte jag också var ett bra kvitto eftersom han annars har kunnat bli mer stressad till andra passet (visserligen oftast för att han är trött, men ändå!). Ska bli spännande att se hur bra vi lyckas jobba vidare på det på hemmaplan sen! :-)
I slutet av andra passet så sa Birgitta att hon tyckte att det var skolorna i traven hon vi skulle jobba på, att skritten redan var bra (vilket var lite kul eftersom hon första passet tyckte att det behövde fokuseras på skritten då han redan använder kroppen ganska bra i traven men skjöt på mer i skritten, gissar på att det gick bättre andra passet så hon ändrade sig) och det blev jag faktiskt lite förvånad över. Visserligen är det det vi precis har börjat jobba med för Lena så *egentligen* är det rätt logiskt, men jag trodde inte vi skulle kunna göra samma övningar med såpass mycket mindre och färre hjälper, sen har ju tränarna lite olika krav på kvalitet. För Katrin fick vi ju inte ens travjobba och jag hann inte ens börja med skolor uppsuttet på 2*2 pass, viss skillnad!
Birgitta höll med om att det kan vara en bra idé att vänta med galoppen. Inte skolningsmässigt egentligen utan för att han fortfarande har lätt för att ta till stressen. 
Tyckte Tabben skötte sig bra idag. Var ganska cool utifrån omständigheterna och gjorde sitt bästa. Mer kan han ju inte göra för sen är det ju upp till mig att kunna utnyttja det! ;-)
Stackarn var blöt pga värmen när vi kom hem till stallet. Inga hostningar idag f ö.


Vi hade lyxen att både ha fotograf som tog bilder och en annan som filmade! :-) Ändå har jag inget att lägga ut just nu, måste få tillgång till bilderna först och min dator har inte plats för filmen så jag ska få den bränd på dvd och se om vi sen kan pussla över kortare snuttar iaf till datorn. Bilder kommer iaf förhoppningsvis i efterhand!  


Ännu mer spånigt

Idag var det så dags att försöka reparera "skadan" från gårdagens lite halv-misslyckade pass. Vi gick lite förvänt böjd/förvänt öppna utan så mycket press för att jag skulle få bättre koll på bogarna. Gick hyfsat bra. Sen lite smått och gott försök till diagonalsluta, sluta på volt och lite öppna men mycket "vanliga" volter och böjd rakt fram också. Kändes rätt ok men han ville gärna hänga sig i handen, gissar att det var en bieffekt från gårdagen. Huvudsaken för mig var att jag skulle få hjälperna att sitta igen och få honom intresserad av jobbet vilket jag tycker lyckades hyfsat.

Idag gnäggade han en gång när vi kom in i stallet, som han brukar göra för att höra var tjejerna är (nu KAN det iofs ha varit valacken i hans hage som han letade efter också, men han verkar inte bry sig så mycket om honom normalt sett) och stod och halvflåsade en liten stund men sen var det bra. Sen gäspade han rätt mycket men jag vet inte om det är ovanligt/onormalt för en häst som inte fått en enda dags vila inne i stallet sen han släpptes ut på bete! :-P Inget hostande idag. En sån där liten sak som jag blir väldigt glad av var att han gick till mig när jag kom och skulle hämta honom i hagen, trots att han var längst bort på andra sidan av hagen (och inte ens ser mig därifrån) när vi kom med bilen! :-) Inget problem att fånga pålle då inte!
Idag var han ganska "lagom". Varken särskilt skrajsen/ängslig av sig, överskottsenergi eller för lat och loj. Men så blåste det en del så värmen var inget problem. Ganska varmt inne i ridhuset men när man rider känns han sällan lat, möjligen att han bjuder dåligt eller står emot men då är det oftast min ridnings fel.
 

Spånigt

Igår blev det ett lite hårdare (konditionsmässigt) träningspass för Tabben. Var väl inte riktigt tanken men det blir så automatiskt tycker jag om jag vill trava mycket för att försöka öva upp min sitsinverkan! :-P
Var lite klurigt eftersom det var en del spån inlagt i ridhuset men på vissa ställen var det isklumpar (spånet hade legat ute och isolerat sig självt så bra att vissa bitar fortfarande var fruset sen i vinter) som man fick passa sig för att snubbla på, och lite lurigt eftersom det kunde finnas såna gömda i spånet där lagret var tjockt. Så jag undvek nästan hela ena långsidan.
Passet gick inte bra, han blev "hård" och var inte riktigt med på noterna, förmodligen var jag tjatig, tog till för stora hjälper, var inte så pedagogisk och konsekvent mot honom eftersom jag fokuserade mycket på mig själv. Det gillar han inte! ;-)
Blev mycket kvantitet och mindre kvalitet. Idag ska vi försöka ta ett tvärtom-pass där vi försöker få så mycket kvalitet som möjligt för att försöka rädda upp situationen innan träningen för Birgitta J imorgon!
Man skulle nog kunna säga att jag red mer vanlig dressyr igår än AR-dressyr. Att jag försökte hålla en ram på honom (främst med sitsen men även försöka peta bakben rätt med skänklarna och göra halvhalter med tyglarna).
Nu får vi gå tillbaka till att träna böjning igen!

Han hostade ett par gånger igår också, men samma som vanligt - bara i boxen och bara ett par hostningar sen inget mer. Skönt att boxarna snart ska spolas ur så kan jag passa på att få ut all gammal spån om det skulle vara den som ställer till det.
Igår var han lite mer tjejtokig än han varit i övrigt senaste dagarna. Han såg en av sina favoritston och gnäggade högljutt, spände upp sig sådär hingstigt som han brukar och stod och flåsade en stund. Sen när vi gick förbi hagen smågnäggade han en bra bit när vi gick förbi tjejerna. Han var rätt cool i övrigt under dagen.

Mygg i skogen

Jag och Tabben tog en kort uteritt/promenad i skogen idag. Hade ju tänkt ta det lite lugnt nu innan träningen och varannandagsträna och ffa är jag rädd att Tabben håller på att få dammhosta. Så vi ska försöka träna så lite som möjligt i ridhuset, kort och effektivt och inte så ofta tills jag ser om dom sporadiska hostningarna ger med sig eller inte.
 Iofs verkar det inte så sannolikt att han får dammhosta av ridhusdammet om han aldrig hostar i ridhuset. Har bara sett honom göra det i stallet när han rotat runt bland spånet. Kanske lite gammalt hösilage som har legat och blivit dåligt? Lite skumt för jag och Erik brukar också nysa och snörvla mycket i stallet trots att dörrarna är öppna dygnet runt..

Hursomhelst, kortispromenad blev det iaf! Tabben var på lite halvspänn, som vanligt, men inte så det störde så mycket. Däremot tror jag han fick en broms på sig på hemvägen för plötsligt blev han stressad och ville springa. Jag satt av eftersom det är lättare att få honom koncentrerad igen från marken. Jag känner att jag sitter snett på honom i barbackapadden, vilket inte är så bra. Men förhoppningsvis beror det bara på felinlärd teknik numera, hoppas inte det sitter kvar låsningar och spänningar, höfterna var ok sist min pappa kände efter/kollade iaf.

Idag brydde sig Tabben knappt alls om dom andra hästarna. Tittade lite, gnäggade inte utan verkade mest intresserad av att få komma tillbaka till hagen när jag var på väg tillbaka med honom. Var cool i stallet också, men nästan lite loj. Även så gick det bra att gå igenom stallgången trots att det var lite blött. Han spände sig lite men gick igenom utan problem! Har utnyttjat Erik som "stopp" framför en täckesgalge som hänger på sidan i stallgången (JAG är orolig för att han ska skygga och stöta i den, bli skraj och kasta sig fram över mig - det har han redan gjort en gång och då fick han liksom bekräftat att det var läskigt att gå i stallgången!) och då är det lättare för mig att bara gå rakt framåt när jag inte behöver känna att jag måste styra hästen rätt.
Efter den så kallade ridturen så fick han lite kraftfoder. Har tänkt börja stödfodra med lucern eller hö så snart som möjligt, tycker inte betet verkar ge så mycket näring längre. Men nu tog jag det jag hade!


Sommar och värme

Idag var Tabben dåsig av värmen stackarn. Sådär att han står och sover i boxdörren istället för att orka gå iväg ner till ridhuset och man får dåligt samvete för att man ska släpa dit hästen ändå och träna! Men i ridningen var han ganska lagom. Igår hade han vilodag och idag tänkte jag rida lite lugnt och "snällt" dvs så pedagogiskt och bussigt som möjligt (men ändå ta igenom hjälperna och försöka att inte vara inkonsekvent) mot hästen för att försöka överväga den senaste negativa ritten. Sen så försökte jag lägga större fokus på min sits, att rätta till honom med sitsen och liksom tänka att jag formar honom "rak", fick överdriva lite men det kändes riktigt bra faktiskt! Som att det stundvis gick grymt bra i vänstervarvet där jag annars kan ha problem (även om det inte är ostyrbart kan jag ha problem att få till en jämn böjning och att han bär på innerbak) och när jag tänkte att jag red med yttre sittbenet i högervarvet så blev det mycket mer lättmanövrerat. 
Även så kändes det som att han fick till en genomgående bärighet som sänker tempot, att man i princip kan sitta och räkna stegen och att han blir lätt i handen istället för att var och varannat steg vilja hänga sig på handen eller dra iväg framåt, och att det var lätt att koordinera hästen pga mer sorterade ben... Så jag kunde sitta och rida lite kvartspiruetter i skritt i båda varven sådär lekande lätt som jag vill att det ska kännas! :-) 
Hade egentligen inte tänkt att trava idag, dels för att det var en tjej som red samtidigt och tränade på ett dressyrprogram (tog bort lite koncentration och så ville hon gärna ha dörren till ridhuset öppen för att det var varmt - ibland kan Tabben få för sig att trycka emot utgången om han blir stressad) och dels för att vi skulle ta det lite slappt helt enkelt utan för mycket press. Men han började trava själv efter en lagom stunds träning i skritt- paff som jag var så tyckte jag att ska vi trava så kan vi lika gärna jobba! ;-) Och tro´t eller ej men stundvis kändes traven riktigt grym. Tack vare sitsfokuset att jag försökte tänka att jag har hästen -rak- och lite framför mig. Vi fick till några stegs schwungig öppna i vänstervarvet som brukar vara riktigt svårt att få ut något vettigt av i vanliga fall! :-) Övade inte så seriöst med några övningar i traven utan fokuserade mest på just min sits och mitt fokus, att hålla hästen "rak" snarare än böjd, fast i realiteten var han ju lite böjd även fast jag fokuserade mer åt "rak", red lite volter och testade bara att flytta ut resp. in framdelen i förhållande till bakdelen med bibehållen känsla av "rak". Blev bara några varv på volt i båda varv, sen tyckte jag att vi hade varit så duktiga att vi förtjänade vila! ;-) 

Ska försöka komma ihåg tänket - "rak" som i att både framdel och bakdel är "rakt" under mig och manken riktad rakt uppåt och rätt positionerad i förhållande till riktningen, att föra fram högerhöften i högervarvet och bak med vänsterhöften (måste överdriva och känna att jag sitter på ytter sittben också) och lite bak med inneraxeln, liksom få kontakt med ytterbak men driva lite på inner. I vänstervarvet var det att jag i princip roterar hela hästens framdel och i samband med det tänker bakbenet "rakt" under mig bärandes och att manken fortfarande måste peka rätt, även där hellre tänka rak eftersom vi har så lätt att förböja. 
Han var himla samarbetsvillig och lyhörd så idag var han mycket tacksam för matte att öva på! :-) 

Sen blev det hovsmörj med tjära, var ett tag sen sist. Men förutom ett par områden (som varierar) som är mjuka och svampiga så ser strålarna rätt ok ut.
Det var nu två dagar sen Tabben fick homeopatimedel (mot separationsångest) och jag ska försöka observera hur han beter sig. Idag var det lite svårbedömt - dels för att han faktiskt varit ganska lätt att fånga in från hagen senaste dagarna även innan kuren (veckor av mutande med godis börjar löna sig!) och dels för att det var så varmt. Då brukar han inte orka stressa och uppskattar att få komma in i det svala stallet. Idag hade han iaf inga problem att gå ifrån två av stona (som var inne i stallet samtidigt och vi då gick ifrån när vi skulle till ridhuset) men så är det inte dom stona som han brukar bry sig om heller. Han verkade inte orolig inne i boxen och gnäggade inte en enda gång under ridningen  och inne i stallet. På väg till hagen igen så gnäggade han lite mullrande snarare än skrikande när han såg "sina" ston, men verkade egentligen inte bry sig så mycket, verkar t o m ha börjat uppskatta sin hagkompis! 
Ska bli intressant att se hur han reagerar när det inte är lika varmt ute! 

Träning för Lena 20080718

Hela dagen idag kändes som lite överkurs... Eller rättare sagt som att det blev mycket tjafs mellan mig och Tabac. Han tyckte det var svårt och blev förvirrad, jag fick ta till ännu större signaler och många korrigeringar för att få till det vi skulle göra. Så han var onödigt spänd och gick nästan ihopkrullad då och då för att han ignorerade och skjöt på fram till handen istället (blir lätt bakom hand då). Så fast övningarna var riktigt bra tycker jag tyvärr att det var ett lite -för- överkurspass.
Lena tycker däremot att ju mer press hon sätter på mig, desto bättre går det. Så jag får väl skylla mig själv! ;-) Bara det att så snart man sätter press på mig så sätter ju jag press på hästen, och inte alltid på en vältimat mjukt och konstruktivt sätt om jag hela tiden måste rädda upp situationen så att säga.
Rent styrketräningsmässigt tror jag det var ett bra pass.
Vi började med öppna-sluta längs väggen i skritt (redan här kändes det halvklurigt i högervarvet) och visa lite diagonalsluta. Tabben började protestera precis i övergången till diagonalslutan i både höger och vänster varv vilket var lite anmärkningsvärt. Men så hade han nog "stått emot" mentalt redan tidigare i passet. Jag kunde korrigera honom och göra ett par stegs diagonalsluta i varje varv iaf. Sen skulle vi öva karré (vet inte hur det stavas) alltså rida på en fyrkant och rida sluta varannan sida och öppna varannan. Då tyckte Tabben det var MYCKET mer pressande, har ju svårt fortfarande att koordinera benen. I högervarvet gick det riktigt kasst, då flöt han iväg bortåt ostyrbar ett par tillfällen. Vi kunde göra rörelserna i övrigt, men till för högt pris enligt mig, han blev tokspänd och jag hade svårt att hitta tillfällen att ge eftergift iom att han stod emot nästan hela tiden. I slutorna gick det faktiskt bäst, i öppnorna  tvärade han lite väl mycket när jag väl hade fått in framdelen och gjorde det onödigt svårt för sig.
Sen travade vi och skulle först testa växla mellan sluta och öppna på långsidorna. Eftersom jag vet att han är grymt ringrostig i traven (jag har tappat koll på sitsen och känslan efter att ha travat väldigt lite på sistone) så kändes öppna och sluta överhuvudtaget som överkurs. Till slut fick vi till det hyfsat, men då skulle vi börja med nytt!
Vi skar av ridhuset till ungefär hälften och så skulle vi trava slutor på långsidorna och öppna på kortsidorna och lägga in en volt på kortsidan. Kan ju säga att jag var glad om jag öht fick honom svänga in på en volt i högervarvet, så bra koll hade jag! :-/ Slutorna längs väggen började däremot gå ganska bra och där tyckte jag han samlade sig helt ok, kändes att han tog i med ytterbak. Även så skulle vi testa diagonalsluta i traven, vilket tog emot som sjutton, jag ville öht egentligen inte försöka lära in något nytt idag med tanke på hur negativt han upplevde passet. Blev ett par svaga steg iaf men i högervarvet gav jag upp efter nåt steg, jag hade för dålig koll på kroppen. 
Sen avslutade vi med en åttvolt med lite samling i mitten. Vilket jag tyckte gjorde honom ännu mer spänd eftersom jag fortfarande inte hade tillräckligt bra koll på styrning och alla ben, och så skulle vi samla precis innan vi bytte varv medans han stressade för att han undrade hur han skulle ta vägen. 
En riktigt bra dag hade de här övningarna kanske varit riktigt bra för oss, men inte idag som sagt. Han var stundvis ungefär lika spänd/stressad som på Katrinkursen. 
Nu ska vi vila upp oss och sänka pressen rejält så jag kanske kan få tillbaka min arbetsvilliga häst trots den kassa ridningen! =P 

Rätt svag sluta, eller om det var precis i övergång till öppna?
 

Hmm, vet inte riktigt vad det var tänkt att vi skulle göra... Öppna egentligen? Sné-matte.


Lite hopkrullad svag travsluta.


Travsluta bakifrån. Observera att bilden är tagen lite snett, så jag sitter faktiskt inte så snett! ;-)


Spänd trav. Försök till öppna och lite samling. Skulle ha velat få upp framdelen/ryggen mer men det var för svårmanövrerat.


Spänd trav med huvet på sné. Försök till lite öppna.

Tragglande igen

Idag så blev det ridning igen (Tabben verkade f ö inte förkyld nu så förhoppningsvis hade han bara stått i drag eller nåt), och tragglande i ridhuset. Inga störningsmoment den här gången så nu kunde vi koncentrera oss bättre!
Jag hade svårt - som vanligt nuförtiden? - att hålla koll på böjningen i högervarvet. Blev lätt förböjt, särskilt när man t ex skulle svänga in på en volt eller ville föra in framdelen lite, då förböjde han sig i princip själv för att man själv säger "hitåt!" och hästen säger, "nej, ditåt!" och tillslut får jag ge så överdrivna signaler. Men det kändes lite bättre den här gången än förra passet, han var duktig på att gå lugnt och sansat och då blir det lättare att hänga med.
Även så hade vi svårt att få till diagonalsluta i högervarvet. Han ville gärna fortsätta trycka utåt istället för att ändra riktning. I vänster varv gick det riktigt bra faktiskt, det enda som var lite knepigt var öppnorna men jag skulle tro att dom var godkända dom också. Traven i vänster kändes rätt ok (men sämre än vanligt, förmodligen för att vi travat så lite på sistone så matte tappat tekniken) men svårmanövrerat i höger av samma anledning som allt annat i högervarvet.
Vi fick till skrittpiruett i vänstervarvet, men sen när jag skulle prova i höger varv fick jag ge upp och försöka att öht få tag på ytterbogen! :-P
Blir spännande att se hur det går på träningen imorgon. Jag tyckte att HÄSTEN var trevlig att rida idag, men som sagt lite svårmanövrerad. Sen hade jag kunnat gjort ett bättre jobb.

Ett par bilder:

Här tror jag att jag tänkte försöka inleda en diagonalsluta?Snygg *host* belysning! ;-)

Idag har vi lärt oss

.. att insektsmedlet inte hjälper mot alla insekter. Och typiskt nog dom insekter som brukar gilla Tabac (mygg, broms).
Inte hela världen, men när vi gick på promenad i skogen idag så stod han plötsligt och tokryckte/skakade i hela högerbogen, inte bara ett ögonblick heller utan kanske 2 minuter, måste ha varit en broms. Han hade inte tid att vifta bort den eller bita på det som kliade för en bit bort hörde han hästar som gick! Var tvungen att gnägga och lyssna efter vem det var. Trevlig promenad ändå även om han var rätt okoncentrerad från början, blev bara en kortis på kanske 20-25 minuter och rätt slött iom att han verkat lite loj på sistone. Är rädd att han håller på att bli förkyld. 
Idag tyckte Tabac det var extra jobbigt att gå igenom stallgången. Ibland bryr han sig inte, men ibland reagerar han om det är vatten över golvet och vill inte gärna gå där. För några dagar sen så skyggade han in med rumpan i en täckesgalge som hängde på sidan och tyckte såklart det blev ännu läskigare när den anföll honom! ;-) Och idag så var det både blött och en fläkt som lät precis där han skulle gå. Vi kom förbi men jisses vad han var på tårna! Eftersom fläkten fortfarande var igång så fuskade jag och gick åt andra hållet istället när vi skulle tillbaka till hagen. En stallgång känns inte som bästa stället att miljöträna på... "Tur" att han är såpass känslig för hur jag reagerar ändå. Dom dagar jag lyckas vara cool och inte oroa mig i onödan så brukar han oftast inte reagera på såna saker. Men om han känner att jag är aningens orolig eller stirrig (för att han ska göra illa sig om inte annat) så reagerar han. Inte att han egentligen är rädd för det skulle jag tro. Duktig pålle! :-P
 
Vi har fått hem lite nya grejer! :-)
Nya stångtyglar (långa och med flärp i änden för att snabbare kunna justera tygellängden om man rider enhändigt) och en kindkedja i reserv. (Känns bara som en tidsfråga innan jag råkar slarva bort en kedja.)

Den nya kedjan:


Här kan man se tyglarna lite bättre:

Regn och rusk

Igår när jag var ute i stallet så hade det precis börjat regna. Idag (har inte åkt till stallet än) så märkte jag för nån timme sen att det började regna, från att ha varit riktigt fint väder! :-P
Tanken var egentligen att jag skulle gå en promenad med Tabben igår, men iom regnet så kände jag mig lite för bekväm och höll mig till ridhuset istället. Gick inget vidare jämfört med passet innan, var lite störningsmoment i form av två andra hästar (han blev lite skrajsen av ljudet från när dom longerade, t ex när någon driver genom att klatcha spöet i luften) och då märks det direkt i träningen, han blev spänd och inte lika koncentrerad och samarbetsvillig. Gick helt ok ändå men jag red inte så länge. Blev lite trav i slutet av passet. Tror att jag också var lite ofokuserad.
Sen fick han hovarna tjärade igen.
Undrar om Tabben börjar bli förkyld, han verkade lite hängig igår och hostade ett par gånger (har tidigare sett att han runnit ur näsborrarna, men bara vanligt genomskinligt så jag tänkte inte så mycket mer på det). Är mest orolig för att han skulle ha fått dammhosta, med tanke på hur dammigt det stundvis är i ridhuset och hur det rykt av damm när han rejsat omkring i hagen. Men vi får se hur det utvecklar sig. Just nu verkade han iaf inte såpass dålig att han inte kunde motioneras (jag kan vara lite paranoid... ) men det kändes dumt att släppa ut honom i regnet igen utan täcke och allt. Såhär i efterhand så borde jag ju faktiskt ha kunnat dra på honom ett regntäcke även om det skaver lite på halsen.

Ytterligare en träningsdag.

Idag var Tabben riktigt rolig att rida! Gick kanonbra faktiskt. Visst, inte perfekt, men han var väldigt lyhörd och det kändes som att rörelserna/böjningen blev riktigt bra, att det blev ett styrketränande och konstruktivt pass, att hjälperna satt ganska bra och att jag hade tillräckligt bra känsla för att fixa till det mesta. Däremot var det lite knepigt med diagonalslutorna, dels för mig att få in känslan för hur det skulle kännas och för hur det ev. behöver korrigeras eller förtydligas, och dels för att Tabben inte var så van vid rörelsen och visste hur han skulle koordinera sig. Men det bästa med dagen var ju att han var såpass lyhörd och svarade såpass bra på förhållningarna att jag tack vare det kunde pussla ihop rätt till slut! :-)
Vi jobbade bara i skritt, kanske 20 minuters effektiv träning. Först med fokus på att få till en bra böjning och struktur och sen red jag lite skolor längs väggen och försökte få dom hyfsat samlade och få till bra övergångar men mest fokus på kvalitén i själva rörelsen. Sen testade vi lite diagonalsluta som sagt. Jag brydde mig inte så jättemycket om själva linjen utan att mest att jag kunde ställa om till att "byta bakben" och behålla böjningen eller hur man ska förklara och få till själva rörelsen. Sen när vi väl gått över till rätt rörelse försökte jag hålla linjen några steg tills vi kom ut till väggen.
Egentligen borde vi kanske ha tränat traven lite idag också men det kändes för bra den här gången också för att vilja riskera det. Tror vi behöver ännu lite mer böjningsträning i skritt innan vi kan få till samma sak i traven. Hursomhelst - trevligt pass idag! Hoppas vi får många såna.

Lite experiment

Jag fick en DVD om Long reining av pojkvännen i försenad födelsedagspresent. Som jag nu har tittat på och tänkte att - det där ser ju inte så svårt ut! ;-)
Igår (Lördag) så testade jag, hade en longerlina som tömmar (knöt fast den i kapsonen) eftersom jag inte har några riktiga "långa tyglar" än. Men det visade sig vara lite klurigt! Kanske framförallt hur man ska hinna korrigera när hästen i princip tvärvänder mot mig (ibland för att han tror att han ska få godis, ibland t ex för att han blir förvirrad och håller på att slå knut på benen) och att kunna gå just bredvid rumpan istället för framför eller bakom rumpan..  Gissar på att han redan har blivit tömkörd en del när han kördes in så han ville gärna ha mig bakom. Stod jag för långt fram/åt sidan så tog han det som att jag ville svänga. Får testa igen när jag lyckats klura ut hur man löser dom situationerna och har mer tålamod att träna basics! 

Idag blev Tabben vaccinerad. Hann med att rida en stund först, det blev väldigt kort ridtid - ca 10 minuter?- men så kändes han väldigt fin att rida och ovanligt lyhörd att jag tyckte vi skulle sluta som belöning och inte traggla på tills det går dåligt. Såhär i efterhand när jag tittat på bilderna som togs så kanske jag var lite väl "snäll" mot honom och lät honom gå väldigt fritt just som belöning för att han var så lyhörd och liksom missade att kräva något. 0:-) Men det blev öppna och sluta i båda varv och något slutaförsök på volt. Han gick i ett bra ganska lugnt och sansat tempo och stundvis tyckte jag att han fick upp ryggen bra och fick liksom den där stabiliteten som brukar komma när strukturen i kroppen är bra. Vi hade lite störningsmoment i form av stallägaren och hans son som höll på att bygga klart sargen men han blev liite tittig och stundvis spänd bara, tycker nästan det hjälpte till för att få ner tempot. 

Sen blev det hovfix (och vaccinationen). Tabben var fokuserad på avsaknaden av hästar i närheten så godisvarianten för att få upp framhovarna funkade tyvärr inte hela tiden - typ när han hellre ville ha fötterna själv för att vara i full beredskap. Min pappa tyckte nog att jag daltade med honom och lärde honom ovanor iom att han lyckades slita sin hov fri och att han sen bara lyfte -vevade- smällde ner hoven ett tag när jag ville lyfta, så han försökte lägga sig i. Visst, bussigt att han vill hjälpa till, men jag vill inte ha Tabacs fötter våldade upp när han vill ha dom för sig själv. Jag tror helt enkelt inte det kommer löna sig för mig i längden, särskilt iom att jag inte är stark nog att vålda upp benet själv. Så där blev det en *host* liten diskussion. 

Ett par bilder från idag. Inte perfekta ridmässigt men jag tyckte han blev fin! :-)

Sluta.


Söta öron! 

Träning för Lena 20080711

Tabben var riktigt lätt att fånga i hagen igår! :-) Stod vid grinden och lät sig fångas.
Jag som hade räknat med en timme för att hinna göra iordning kusen innan lektionen för att hinna med även om Tabben var svårfångad. Men då hann han å andra sidan stå inne och vila lite först.
Idag blev det mer basicsträning tycker jag. Inte basics som i enkelt utan noga med grunderna skulle man kunna säga?
Precis vad jag har saknat på sistone!

Vi började med lite jobb för hand, Lena checkade av hur han kändes först på min begäran, och hon tyckte också han verkade stelare/ha svårare i högervarvet. En sak som var mycket tänkvärt för min del - en sån där "a-ha!"-grej - var att inte dra handen mot mig vid förhållningar utan hålla handen inåt ungefär under hakan på hästen. För att inte inverka fel och få en kuse som viker sig i nacken. Sen kändes det inte som att det räckte med det för att inte få han vika sig i nacken eller förböja sig alls utan att man rent allmänt fick kroppen på plats, men det är ju dumt att omedvetet eller medvetet gå och inverka fel på hästen!
Vi övade lite växlingar mellan öppna/sluta längs väggen, vilket gick relativt bra. Jag tycker det är svårare med öppnorna så jag har nog inte riktigt greppat rörelsen än jämfört med sluta som fortfarande sitter kvar sen Nisse (som fungerade lite som läromästare för mig efter att han varit på tillridning). Även så övade vi en kvarts skrittpiruetter åt "fel" håll. Att jag lät kusen gå in i början på en volt och sen flyttade jag ut framdelen till spåret därifrån.
Sen fick jag sitta upp och öva samma sak uppsuttet. Där tycker jag att jag *egentligen* har greppat känslan bättre i öppnorna och snarare har svårare för det med slutorna, men att jag i praktiken har svårare att få till bra öppnor särskilt i vänstervarvet. Vi fick öva på att försöka göra snabba växlingar mellan öppna/sluta men det tycker jag är toksvårt. För har jag tappat den bra böjningen så vill jag rätta till det innan jag går över till nästa rörelse, antingen i den rörelsen jag är eller genom några steg böjd rakt fram. Sen så har Tabben lite svårt med fötterna, han går såpass tätt bak som utgångsläge att han ibland nästan lägger krokben för sig själv vid försök till skolor. 
Även fick vi öva på att få till mer tvärning. Som utgångsläge kräver vi inte så mycket tvärning utan bara att hästen märkbart tar mer vikt på den del av det bakben man vill komma åt. När jag rider själv däremot har jag än så länge lite svårt att känna att vi får till det rätt med lite tvärning så jag brukar kräva lite mer... 
Sen fick vi testa diagonalslutor. Jag har ju *egentligen* redan övat lite på det eftersom jag försökt få till slutor på lite olika spår och inte bara längs väggen, men det känns klurigt! Om han trillar över med mer vikt på en bog t ex så märker man det ju direkt genom att vi inte ens kan utföra rörelsen, eller om han överhuvudtaget har dålig böjning. Men det var en nyttig övning! På slutet så fick vi till ganska bra diagonalsluta hela den tilltänkta diagonalen som inte var så lång men kanske 6-7 steg med halvsvag tvärning. Dessförinnan fick vi till diagonalsluta också men bara något steg i taget innan vi tappade allt och då var det ju uppenbarligen något som fattades. 

Bra styrketränande, gymnasticerande pass för kusen och bra koordinationsträning för mig! :-)
Igår blev jag videofilmad och det blev inga vanliga bilder tagna, har inte ens fört över filmen till datorn än. 
Vi får hålla tillgodo med lite springbilder från hagen!
 

Hagluffare


När man väntar på att en lastbil ska bli klar

...väntar man alltid för länge.
Precis när jag gått till hagen och tänkte hämta Tabben så kom det en lastbil som ställde sig mitt på vägen utanför ridhuset och en traktor som skulle lasta av stora rördelar.
Eftersom Tabben ändå var grymt uppe i varv och inte så infångningsbar så tänkte jag att jag väntar tills dom är klara. När det hade gått lång tid redan och Tabben coolat ner sig till fångbart läge så tänkte jag att neej, dom ser ändå ut att snart vara klara, bäst jag väntar tills lastbilen har åkt så dom inte får för sig att åka och väsnas en massa precis när jag ska gå förbi. Men till slut pallade jag inte att vänta längre. Och tro´t eller ej, precis då (chaufförerna hade stått och pratat med varandra i vad som kändes som en evighet men kanske var 10 minuter snarare) så skulle dom åka. Nog för att Tabben inte blev så värst skraj, men ironiskt att jag det tagit nästan en timmes väntande och sista 20 minutrarna eller så med avsikt att inte lyckas pricka in precis när dom ska åka - och ändå lyckades jag! :-P

Blev att svampa av hästen som sprungit sig svettig i hagen, låta honom varva ner lite, prommis i skogen på ca 30 minuter och så lite hovfix.

Suck

Fortfarande lika frustrerad över att inte ha hittat en "gyllene medelväg" i hjälpgivningen på Tabben. Tänker ffa på arbetet för hand.
Idag skulle han få lite halvvila genom att bara jobba för hand i skritt (vilket han tycker är skittråkigt!) och jag ville försöka hitta bogfriheten/böjningen/allmänt koll på bogarna igen.
Resultatmässigt så gick det *egentligen* hyfsat bra, åtminstone stundvis och särskilt i slutorna längs väggen, men samvetsmässigt så var det INTE bra eftersom jag körde "göra det obekvämt när man gör fel"-varianten och han bara gick emot större delen av tiden = fick ännu mer obehag och tyckte att matte var dum.
I slutorna så kunde han trampa rakt fram med innerbak stegvis när böjningen var bra, vilket betyder att det blir bredare mellan bakbenen. Låter kanske konstigt att vilja träna på det snarare än motsatsen, men han går rätt snävt bak och lägger krokben för sig själv ibland, då känns det bra att försöka lära honom rätt teknik så han slipper lägga krokben på sig. 

Inget vidare konstruktivt pass mer än möjligtvis ur styrketränande aspekt, kändes det som iaf. Fast han är ju lite skum så vem vet, nästa gång kanske han har lärt sig att det är bättre att svara på trycket än att gå emot. Det visar sig!
Han var dryg att fånga i hagen idag också. Ville bara springa/gå längs staketet och såg rätt stum ut i bakkärran. Men med en massa godis och tålamod började han till slut koncentrera sig på mig! 

Träning för Lena 20080704

Det var en grymt varm dag igår när vi skulle träna. Bra tid hade vi satt det också, 13:00 med solen som mest stekande...
Stackarn stod med huvudet fullt av flugor och grymt loj när jag skulle hämta honom i hagen, kändes som att han knappt orkade gå! :-P Så han fick stå och ta igen sig ett tag i boxen först, var svalare inne i stallet och så kunde han passa på att få i sig en massa salt.
Men faktiskt tror jag värmen var till min fördel eftersom kusen inte orkade bry sig om vart dom andra hästarna var. Samma sak var det Torsdag kväll fastän det var rätt sent och hade hunnit bli svalare.
Hursomhelst - vi fick öva på lite växlingar öppna/sluta på volt i skritt igen. Det kändes lättare att hålla koll på hans bogar idag än vanligtvis (kanske har behandlingarna hjälpt? ;-) ) vilket gjorde rätt mycket för helheten. Stundvis hade vi riktigt bra böjning tror jag, det märktes ju när man skulle gå mellan öppna/sluta, har vi ingen böjning brukar det ta måånga steg och en del övertalning att få till sluta på volt, har vi bra böjning däremot eller iaf helt ok så är det bara att ändra tyngdpunkt. Sen skulle vi börja med att trava på volt, utöka till att trava på en 8:a, ett tag så skulle vi skritta på ena volten och gå över till trav när vi gick in på nästa volt, och sen växla vilken volt det skulle vara trav på såklart, sen travade vi serpentiner med den klassiska öppna ett par steg i bågarna och samla upp ett par steg i samband med att man rakriktar inför nästa båge osv. Gick ganska bra, men jag tror Tabben blev lite trött i värmen! För sen var det bara trav (helst jogg-aktig) som gällde, det där kallblods-psyket att man tar i mer när det börjar gå tungt? Vi skulle ju egentligen öva fjärdedels skrittpiruetter men det blev flytta bogar utåt resp. inåt i trav istället... Vi har börjat få lite bättre koll på den biten!

Passet kändes ganska bra, inte perfekt på något vis men ridkänslan var helt ok och det kändes som att vi kommunicerade ganska bra. En kul grej tycker jag är att jag börjar kunna korta-länga honom i traven utan att han bara tappar balansen när man länger vilket jag tolkar som att han börjar bli stadigare och har bättre styrka/teknik. Lena tyckte att det var det bästa passet hittills eftersom båda var så koncentrerade och att vi hade bra kommunikation, (som enligt mig kan bli ännu bättre! ;-) eller ffa min koll på bakbenen så jag kan hjälpa honom mer och vara tydligare, men det tar sig!) och som att det såg ut som en dans -uttryck hon brukar använda sig av när hon tycker det ser harmoniskt och lätt ut?. Såna här dagar känns Tabac värd sin vikt i guld! :-)   

Farsan var med som fotograf! Tyvärr hade jag inte sagt åt honom att ta många bilder, någon som inte rider kanske inte förstår hur svårt det är att tajma in bra bilder, så det blev inte så många och i princip bara i skritt (vilket ju är lite tråkigt eftersom traven är hans "styrka").

Här fick vi iaf en travbild från när jag bara tänkte väcka upp honom lite genom att länga och driva på i skritten och det råkade bli trav, därav mattes flin också om det syns på bilden! ;-) Riktigt mörk tyvärr och mattes "förvånade" sits är inte så mycket att hurra för...Hehe, man ser tjockmagen på yttersidan! Här verkar böjningen ha varit rätt bra?Här är han lite lång och jag vete sjutton vad jag håller på med, men tycker ändå det ser ganska harmoniskt ut.Hmm... När jag tränade växlingar mellan öppna/sluta? Ser lite knas ut och lite mycket vikt på innerbogen- men han är söt! ;-)Bonusbild:
Tabben spanar efter sina flickvänner. Han står inte kvar i just den här hagen, det var precis när vi särat på dom. Nu går han med en d-ponnyvalack i en större hage, men han är fortfarande ledsen över att inte få vara med sina flickvänner!


Den så kallade hästhanteringen

Tog ett tag att fånga in kusen från hagen idag också. Kanske 15-20 minuter.. Han och hagkompisen brände på rätt bra i galopp några repor! ;-) 
 Tänkte försöka mig på att träna lite NH idag, repetera det vi lärt oss på kursen. Men det var nog inte så smart med vanliga grimman och normalkort lättviktsgrimskaft. Sen hade jag ärligt talat glömt bort rätt mycket och svårt med självdisciplinen när ingen tittade på, lätt att falla tillbaka i gamla vanor eller göra det som känns enklast snarare än det som är "rätt". Fy skäms! Hursomhelst så blev det lite testa ditt, testa datt, och så lite "vanligt" arbete för hand fast i grimma, försökte få kusen korsa frambenen på volt.
Var f ö lite kul att höra att någon hade födelsedagskalas i huset mittemot hagen, var några som sjöng "ja må hon leva..". Jag fyller ju också år idag! :-)

Slödag

Vilodag #2 blir det väl egentligen! :-P
Gick snabbare att fånga Tabben idag. Han var lite lugnare (värmeloj igen gissar jag) och hade lärt sig vid det här laget att matte betyder godis! ;-)
Vi gick en prommis i skogen på ca 25-30 minuter och passade på att göra lite övningar. Halter/halvhalter särskilt i nedförsbackar för att försöka få honom samla sig lite i nedförsbackarna och genom det motverka att ryggen sänks, testaflytta honom lite längs det spår jag vill på stigen, gå runt en buske och testa flytta framdel/bakdel som jag vill, övade på att gå på "fel" sida (han är inte så van att man går på högersidan och jag gör det helst bara under ordnade former för att inte få en häst på mig om han blir skraj eller så, trycker med högerbogen åt sidan), m.m. lite vad som föll mig in. Jag bad honom trava en liten bit på hemvägen och efter ett tag så försökte jag få mer häng i steget (passagetänk fast mest bara åt det hållet) genom att sakta upp och höja mitt eget steg och göra rytmiska pyttehalvhalter i tyglarna. Då var han riktigt fin! :-) Överlag var han riktigt lydig och fin idag, känslig i munnen även om vi fick nåt missförstånd ibland. Hyfsat cool fast han gnäggade efter dom andra hästarna ett par gånger. 
Hemma igen så var det hovfix (rengöra och tjära strålarna) vilket även det gick ganska snabbt och smärtfritt. Mutar ju med godis när han lyfter, fast idag höjde jag kraven lite till att han skulle lyfta såpass att jag kan få tag på hoven. Vilket resulterade i att han tappade sugen på högerfram (där vill han hellre skrapa med hoven eller lyfta för mycket framåt) men på vänster fram hajade han och höll kvar hoven i luften så jag kunde ta tag i den! :-) 
 

RSS 2.0