Kvällstur

Det blev så sent ikväll efter att ha rensat grejer och åkt till morsan och lämnat grejer, kom ut till stallet ca 22 och var ganska trött i skallen. Så matte hade tänkt lata sig och inte ens ge pållen käk (har ju ganska bra med gräs i hagen nu) utan bara kolla läget och spraya flugmedel.
Men pålle ville gå in. Han ställde sig demonstrativt vid grinden och väntade på att jag skulla ta på grimman. Rolig pålle! :)
Han ville ju inte in till boxen för där ställde han sig mest bara och häckade och väntade på att få komma ut igen. Matte valde att tolka det som att han ville bli tränad ändå! ;)


Idag lyckades jag öppna och rida igenom sargdörren igen. Sen red jag tillbaka och lyckades stänga den från hästryggen! :) Liite fusk, jag bara slängde igen den istället för att hålla i den hela vägen, men det kändes ändå som en bedrift.

Sen var pålle grymt fin i galoppen fast lite mer fri galopp, inte så många skolgaloppsanslag utan en del "vanlig" galopp också som han bjussade på. Det kändes så himla bra, som att han kunde hålla ihop kroppen ändå och som att han var "på linjen" och riden bakifrån och fram. Jag tror ärligt talat ALDRIG jag har upplevt den känslan i galoppen på någon häst innan...! :D Att hästen liksom är linjerad och verkligen bakifrån fram till handen snarare än tvärtom. Jag övade mig på lite visualisering att jag sitter på en fin dressyrhäst som redan har jättebra galopp och att jag bara ska vara genomsläpplig och stadig nog för att göra den rättvisa, samt tänket att jag har hästen framför mig. Jätteroligt! :)


Stolt!

Ibland är det dom små "onödiga" grejerna man lättast blir glad av! Idag lyckades jag öppna sargdörren från hästryggen och rida ut! :)
Förstår inte att jag inte tänkt på att lära in det tidigare, hade ju varit praktiskt att kunna ibland!

Ponnyridning

Tabben tycker om barn och hundar, så länge dom inte blir FÖR jobbiga. ;)
Igår var syrran och hennes make, hans son (3 år?) och deras vovve (en liten sheltie på ca ett år) med ut till pållen, lille Elias ville hälsa på hästen. :)

Tabben är så snäll med barn! Elias fick åka lite på ryggen bara en liten bit på stallgången med sin pappa som höll i, och Tabben fick visa ett par trick. Roligt! :)


En annan icke-hästrelaterad grej är mitt lilla marsvin på 5,5 år som jag var tvungen att göra mig av med nu när jag skulle flytta. Hon skulle nog inte ha mått bra av resan och man ska ju inte ha marsvin ensamma (kompisen dog.) Det kändes lite hopplöst att försöka omplacera et så gammalt marsvin, så jag hade bokat med syrran att hon skulle komma och avliva Sötis igår kväll. Vilket kändes hemskt, har ju aldrig avlivat något djur och det tar såklart emot att avliva en kompis man haft så länge, som egentligen var frisk, för sin ålder iallafall. Hua! :(
Men vilken tur jag hade, på eftermiddagen samma dag så hade syrran hittat en som ville ha henne! :D Och eftersom han är veterinär och har två andra marsvin tror jag det kommer bli ett kanonhem!

Så himla skönt att slippa avliva sin gamla kompis! Men det känns ändå lite tomt såklart utan Sötis, hade ju t o m haft henne längre än hästen!

Hårdträning

Igår blev det två ridpass. Lite lägre samlingskrav andra passet för han brukar vara så duktig första passet att orken försvinner. Mycket galopp och lite samlingsförsök första passet, lite skolor och allmänt öva rakriktning andra passet. Duktig pålle! Men det märktes att han var mör. Det är därför jag ville prova rida två pass för att förhoppningsvis tänja på gränserna, förbättra orken på sikt. Och hinna med lite mer!

Han har varit ganska svår att rakrikta nu senaste passen, men som vanligt är det väl en kombination av hans svagheter och att man behöver komma åt skallen. Nu hade vi ju minusläget av att han redan hade tagit i en del och var nog mör pga det också så det var lite klurigt i vänstervarvet, han pallade inte mycket böjning. De steg han tog i mer känns bra, som att det förhoppningsvis blev uppbyggande.


Från några dagar sen när pålle hade råkat hamna mellan hans och grannens hage och inte kunde ta sig därifrån, var nog lite trött av stressen sen när han blev befriad! Käk och avslappning = en sån här fin mun! ;)  

Lite sent påtänkt kanske med tanke på att pålle flyttar snart och vi inte kommer ha tillgång till ridhus, men det skulle vara jätteroligt att kunna öppna sargdörren från hästryggen. Och bra träning, han blir så till sig när han står där och dels kan se ut mot hästarna, dels är van att gå ut. Att då öva finlir tror jag är jättebra för att få tillbaka kontakten i ett sånt läge.
Jag övade det i början av de två passen vi red igår, först att finmanövrera lite hit och dit -vilket ju är rätt svårt när pålle är lite blockerad i skallen, men nyttigt! så det blir mycket att vänta ut och försöka "stoppa" åt fel håll, öppna åt rätt håll, tålamod! Sen positionera pålle bredvid sargen nära nog för att jag skulle kunna sträcka mig till sargdörren och öppna den litegrann. Pålle var jätteduktig! :) Inte orolig för att jag lutade mig en massa eller för att dörren rörde sig.
Sen är han ju som sagt lite svårmanövrerad så nästa steg när man ska fortsätta manövrera hästen nog för att kunna öppna dörren (och flytta hästen ur vägen för den) samtidigt som jag lutar mig för att hålla i dörren blir kanske lite klurigare. Men planen är att prova! :)
Och om vi har medhjälpare med någon dag så tänkte jag prova om han själv kan trycka upp sargdörren utifrån.Hovfix igen

Fast "på riktigt" den här gången! Skönt att det är gjort så slipper man tänka på det någon vecka eller två iallafall! :P

Sofia (en träningskompis/hovvårdaren) gjorde sällskap en sväng i ridhuset igår, jättekul! Herrn hade en bra dag och mycket galopp i kroppen. Hon red lite också och det var jättekul att se! Han visade allt möjligt, flera fina skolgaloppsprång i sträck, ett par steg fin piaff av misstag, någon liten levad-ansats, med mera, så himla kul att se hur mycket som finns i hästen! :D Och hur stark han har blivit!
Dels snöar man väl lätt in själv och glömmer vilken nivå vi borde träna på så det kan bli lite väl basic och låga krav ibland, dels är det jätteroligt att se hästen själv från backen ibland. Han är så grymt snygg! :D Gör sig bäst in action!
Det kanske råkade bli lite väl hårt mot vad vi brukar ta det (fler steg och repetitioner av det jobbiga, blev väl lite ivriga... men å andra sidan kanske det är bra med en genomkörare ibland) han verkade lite mör idag.
Men jag tog ett pass ändå, tänkte kräva samma nivå men kortare pass och färre repetitioner, för att mjuka upp och hålla kraven på en bra nivå men ändå ta det lite lugnare. Han kändes fin ändå! :)******************

Har fått lite panik över alla förbrukningsvaror som riskerar att gå åt i sommar. Flugsprayerna som jag köpt har nästan varit slut efter 1-2 veckor så nu är det bara lite kvar i båda flaskor trots att jag bara sprayat hästen i några veckor. :S
Använder en (dyr) hudvårdsolja/ibland myggolja i skapet, olika klådstillande lotions (går en flaska varannan vecka, minst!) och lite smågrejer som blåspray till hovarna om det är geggigt. Det blir ju en del!


Eftersom det kommer bli dyrt nog ändå så tänkte jag försöka undvika att köpa mer flugspray i sommar. 
Nu har jag precis provat 5(!!!) olika recept på hemmagjorda flugmedel! :)  
Såna enkla där jag hade alla ingredienser hemma, hittade på Bukefalos.
Jag tänkte prova och utvärdera, och köra vidare på det som verkar fungera bäst. Återkommer längre fram när jag vet vilket eller vilka jag kan rekommendera!

Mysdag

Tabben verkar trivas med sitt exemtäcke. Skönt! Och det verkar inte bli sådär fasligt varmt inuti.
Vi börjar få till det där med att få av och på täcket också. Det är ganska tight att få över huvudet och herrn tyckte det var läskigt att dra över huvudet i början.


Idag blev det en kortis-uteritt med en pyttebit längs grusvägen och lite terräng. Herrn var jätteduktig, verkade tycka det var roligt idag! :)


Trött matte

Pållen har fått komma lite i andrahand på sistone tyvärr. Jag håller på att försöka sluta snusa, hoppades väl att de värsta dagarna skulle vara över redan men mår fysiskt dåligt av abstinensen och är fortfarade grymt sugen.
Sen håller jag på och grejar för fullt inför flytt, städa och rensa grejer bland annat. Hade tänkt röja bort det värsta så fort som möjligt nu.  

Första prion med pållen har varit att se till att han sköts bra (såklart); fixa käk och vatten, skydda mot insekter och lindra exem-klåda, och fila till hovarna som hann bli lite väl långa och fula. (Hade ju hunnit gå ca 3 veckor sen sist! Skandal!! :P )
Btw, jäklar vilken skillnad det kändes i ridningen efter hovfixet! Bakbenssteget även utan ryttare såg mycket bättre ut efteråt. Upphör aldrig att förvånas över att så lite (som alltså hunnit växa på ca 3 veckor) kan göra så mycket. Därav att jag egentligen försöker hålla efter så det aldrig blir någon större skillnad, helst inte mer än ett par millimeter. Men det är svårt att hinna med.
Matte har känt sig väldigt pysslig och "duttig" som haft på 2-3 olika medel per dag (flugmedel och klådstillande, och för att skydda skapet lite extra som inte är under täcke) och haft på och av exemtäcke och flughuva. Det tar sin lilla tid!

Igår blev det ett dressyrpass. Lite "snällt" pga omställningen i fötterna. Han kändes väldigt bra, men som att jag behövde ta det lite försiktigt och låta kroppen hänga med. Gjorde alltså "det vanliga" men inte så höga maxkrav för dagen, försökte träna mig själv i att tänka att jag ska ha mycket häst framför mig och känna att det är hästen som ska göra, inte jag! :)
Trots de lite lägre kraven för dagen fick han till riktigt fina travövergångar och fina galoppanslag! :D

Skaffa sig ett spö kanske?

Jag har i princip skippat tanken på att rida med spö helt, tills för ett tag sen, eftersom herr Delux blir väldigt pepp (stressad) när man rider med spö. Då har jag använt dressyrspö.
Men nu när jag börjar ställa högre krav på pållen och vi kan komma till riktigt jobbigt arbete, så ställer det större krav på att jag är konsekvent och tydlig med vad jag vill och att få svar. Så jag har tagit upp funderingarna på spö igen bara för att ha något att förtydliga med vid behov.

Igår när jag kom ner till ridhuset såg jag ett jättekort hoppspö som någon hade glömt kvar där, passade på att låna det för att prova om det blev samma reaktion i hästen som med dressyrspö. Det blev det INTE, märktes ingen skillnad alls! :)
Dessutom finns det lite andra användningsområden för det än att klatcha på rumpan, man kan ju lägga det på bogen för att förtydliga när jag vill få med ytterbogen, jag kan dutta spöet på mitt eget ben bara för lite ljudeffekt! Det var så jag använde spöet under det ridpasset, behövdes inte mer än så! :)

Bortsett från att man får taskig handställning i spöhanden (märks tydligt i hästen, en sån grej jag brukar rätta till i mig själv annars för att underlätta böjningen för hästen) och ytterligare en grej att hålla reda på när man redan har två tyglar per hand, så kändes det bra att ha den extra hjälpen.

Så det blir nog att skaffa ett sånt hoppspö! :)


Tips på vart man kan skaffa såna jättekorta hoppspön billigt mottages gärna, helst med snöre för handen så man inte tappar det så lätt!


Sånt här tror jag det var jag provade:

Fast gärna med snöre om det finns att få tag på, kanske ännu kortare också!

***********************

Vi jobbade lite öppnor och slutor och jag försökte vara övertydlig i öppnorna med yttertygel-innerskänkel. Har ju i läxa att vara tydlig så hellre lite överdrivet så får vi hitta tillbaka till finliret sen! I skritten framförallt blev det trevligare öppnor tycker jag när jag tänkte "stopp-stopp!" med yttertygeln och stödjande innerskänkel. Provade lite öppnor och slutor på medellinjen enligt övningen från Birgitta-träningen också! :) 


Övade på att reglera traven, korta/länga och lite passage-tänk. Just nu iallafall känns det som att passagen och galoppanslagen ligger väldigt nära varandra (likaså piaffen skulle jag tro, men passagen har vi varit närmare att nosa på) därför att när jag försöker rida med passage-känsla så blir det ofta galopp, och tvärtom när jag ber om galopp och pålle inte hänger med riktigt i hur han ska göra med kroppen så kan det bli något passage-steg. Men däremellan kan vi iallafall få lite mer schwung i traven emellanåt, det är det jag är ute efter! :)
Mot slutet skulle jag prova galoppanslag, och eftersom jag hade spö för en gångs skull tänkte jag försöka vara mer konsekvent med att det händer något (enligt läxa från Ewa) så jag stannade honom och bad om anslag från halt, med hjälp av spödutt på mitt eget ben för det där lilla extra i drivning, det kräver ju ännu mer energi att göra anslaget från halt. Han får så mycket bättre anslag när jag får svar ur det läge jag vill ha galoppen!
Jag var glad att det funkade men vi tog inte så mycket av det, rundade av passet där.

I slutet av passet satt jag och bara njöt av den härliga traven, lät pålle rulla på med lite längre tyglar och tyglarna i en hand. Han kändes så jämn och balanserad!
Man måste få passa på att njuta, med tanke på hur lång väg vi tagit oss jämfört med traven för 4-5 år sen! :D
Pysseldag

Det var riktigt tråkigt väder igår, regnade nästan hela dagen och blåste en del. Så Tabben fick vila. Han tyckte nog också vädret var tråkigt men matte var elak och lät honom stå kvar ute ändå eftersom han inte verkade frysa.

Istället började jag organisera lite bättre bland hästgrejerna nu när jag skaffat några förvaringslådor bland annat. Det är bra också att inventera vad man egentligen har för något och börja klura på hur mycket det blir som ska med i flytten. Ibland gör man lite roliga upptäckter, som Aloe Vera-gel som jag funderat på att köpa och prova, märkte att jag redan har en tub! Haha!

Jag hade letat länge bland webbshopar efter en passande låda eller väska till hovtillbehören (boots, raspar, m.m.) Har haft dom i en hink innan och det är ganska opraktiskt. Men det jag hittade var oftast för litet eller väldigt dyrt.
Så jag blev glad när jag hittade en perfekt billig verktygsväska för 149kr på ÖB! :)

Får plats med ett litet hovstöd, bootsen, hovknivar och raspar, vantarna, hovkratsen, dubbarna, och lite andra smågrejer, allt som hör till hovfixet. :)Tänk vad mycket hästgrejer man hinner samla på sig! :S Ändå tycker jag inte jag har så mycket onödigt.


Lite av det jag hann organisera:Men det är bara en bråkdel av alla grejer totalt. Har ju bl a en stor trälår, två små garderober, två stora plastbackar för schabrak, m.m. 

Mental träning del 3

Hoppas någon eller några av er hunnit prova på dom senaste övningarna! ;)
För här kommer nästa!Ganska självklar sak kan man tycka som några säkert redan har provat, men som kan vara bra att bli påmind om:
Kan du inte visualisera det du vill ha, så kommer du inte få det heller (eller betydligt mindre chans att göra det iallafall).
För att applicera det till ridningen så kan man översätta det såhär: Kan du inte gå rörelserna/övningarna/programmet du vill rida och visualisera hur du gör det perfekt, då brukar det bli därefter när man ska rida det också.Det är intressant hur blottande ens mentala blockeringar (eller fysiska för den delen) blir när man i förväg försöker gå igenom sitt ridpass, bokstavligt talat. Och visualiserar hur man vill göra det, att det går riktigt bra.
Hittar man ett moment där det är svårt att känna hur man gör det perfekt, så är det troligen ett sånt moment som går mindre bra i ridningen också.
Då kan man repetera och experimentera med att känna i kroppen hur den reagerar, försöka öppna sig för inte just hur det brukar gå med sin egen häst utan hur det skulle kännas om man red momentet riktigt bra. Prova flera gånger tills man lyckats ställa in sig på att man kan göra momentet bra och hur det skulle kännas.Man kan såklart börja litet för att ha större sportslig chans att klara av att hålla fokuset. Bara en övning eller just något man har svårt för, eller att man satsar på att rida ett väldigt kort pass den dagen med bara ett par olika övningar och går igenom dom övningarna i förväg.
Men målet är att man ska kunna planera ett helt ridpass med några olika övningar och kunna visualisera hur man rider det riktigt bra! Klart det inte alltid kommer bli exakt som man har tänkt, men då har man programmerat in kroppen och hjärnan bättre och får bättre chans att kunna rida momenten bra! :)

Så noggrant som möjligt ska det vara. Hur det ska kännas i kroppen, hur man andas, när/hur/varför man ger signaler till hästen, om det uppstår spänningar i kroppen eller jobbiga känslor/tankar (då får man repetera tills man förhoppningsvis blir av med det, kanske lite andningsövning eller reda ut vad det kommer ifrån), alla små moment inräknade som halvhalter, hörnpasseringar, varvbyten, fri skritt. Allt ska ha lika stor vikt, inte bara det svåra!


Det här är VÄLDIGT nyttig träning! Det kan kännas jobbigt ibland men tänk positivt, att på sikt kommer det ge massor om man bara övar, det är inte hela världen om man inte får allt perfekt på en gång, vissa saker kan behöva mogna för att bli bättre till nästa gång eller kanske om någon månad.
Rekommenderas starkt!


Lycka till! :)

Finbesök igen! :)

Linda kom och hälsade på ända från Skåne, vi hade en trevlig shoppingrunda på hästbutikerna här i stan! Kul att shoppa hästgrejer! :) Det blev en PROB-kräm och No Rub till Tabac mot klåda, ett par röda boots, ett par ridhandskar, linfröolja och kanske något mer som jag har glömt nu, det blev en del iallafall!

Fick sällskap när jag skulle rida också och försökte tappert rida på som vanligt på utebanan. Det gick ganska bra när vi väl hade kommit igång, men det märks att Tabac tycker underlaget är jobbigare och att den lutar, man får anpassa vad man ska göra utifrån om det är nedförsbacke eller uppförsbacke. T ex tycker herrn det är jobbigare att galoppera uppför än nedför, och det är jobbigt nog ändå att ta galopp! :P

Det var jättekul med sällskap och att snacka häst! :)

Blev en shoppingrunda i Birsta idag också, och då stötte jag på Linda igen! Båda hade fått blodad tand för shoppingen verkar det som! ;) Blev alldeles för mycket idag också, men framförallt förvaringsgrejer för att underlätta när man ska få med sig alla grejer, lite förbrukningsvaror med mera.

Igår var för övrigt första dagen Tabben fick exemtäcket på sig i hagen.


RSS 2.0