Lite travbilder

Blandade travbilder från igår. Passet överlag var inte så bra för jag hade svårt för detaljerna i skritten (eller att få ihop helheten snarare) därav att jag väljer att inte visa skrittbilder! ;-) Finns massvis med detaljer att kommentera på travbilderna också men det kändes iaf som att han fick bra med styrketräning och något han tyckte var roligare än att traggla i skritt, vilket var målet! 

Tycker han ser tuff ut här! :-) Förmodligen precis i övergången eller i en halvhalt.

  
Samlar upp, eller försöker sakta ner efter en travövergång?
Ju mer man samlar, desto mer vill kuse framåt. Vilket ju borde vara bra! :-P


Mitt i en avsaktning/nedsaktning skulle jag tro.


Ny sadel!

Bildbomb! :-)

Blandat med både ridbilder jag tycker är ganska bra, och ridbilder jag tycker är intressant att jämföra med både med gamla och kommande bilder (t ex där han använder höger bak som han inte lika gärna bär med som med vänster), och så bilder där man kan se nya sadeln!
Jag har inte hunnit vänja mig vid den än (återstår att se om det är en hållbar ursäkt! ;-) ) och tänker inte stå till svars för min sits. Tabben verkar gilla den mer än mig!

 


Kortar sig och blir framtung, men hey, det är högerbak som är i marken! ;-) Vinklar ganska bra bak ändå och det är delmål 1. 

 


Mysig morgonträning

Jag åkte till stallet tidigt idag eftersom jag jobbar lite knasigt pass, 10:45-19:15. Tänkte få allt överstökat och ha kvällen ledig sen!
Tabac var jätteduktig, det kändes enkelt att rida tack vare att han var cool, koncentrerad och mjuk och fin för dagen. :-) En sån där dag det faktiskt känns som att det ger något att sitta och öva på hemläxor från kurserna!
Böjningen tycker jag att vi får till riktigt bra nu i vänstervarvet, vilket märks också genom att jag kan sitta och finlira med flytta in/ut framdelen i förhållande till bakdelen och det känns stabilt, vilket antagligen beror på att han hänger ihop bättre i kroppen än när vi inte får till böjningen bra. I höger så märks det att han inte lika lätt/gärna belastar höger bak och då blir det lite svårare att få till böjningen riktigt bra, men jag tyckte ändå träningen kändes konstruktiv - att det var tillräckligt bra för att iaf komma åt att använda höger bak och på så vis kunna stärka honom.    
Vi övade lite volter, lekte lite med att flytta bogar och hitta böjningen som uppvärmning, hade ställt upp koner också i hörnen så vi inte skulle fuska med hörnpasseringarna (när vi inte red volter vill säga). Fortsatte med att prova diagonalsluta i båda varv bara som varvbyte och även om dom blev långt ifrån perfekta tyckte jag vi var duktiga, blev avspänt och det kändes konstruktivt. Övade sluta-öppna-förvänd sluta längs långsidorna där utmaningen bestod främst i att hinna växla tillräckligt snabbt för att få med allt på en och samma långsida. Man kan ju inte pressa en massa eller fuska för då ger det inget ändå, så jag fick öva på att bli effektiv helt enkelt! Vi fick iaf till övningen en gång per varv (något försök till per varv) även i svåra varvet där man kommer åt högerbak lite extra, så jag får känna mig nöjd med det för dagen.
Sen tänkte jag att vi skulle avsluta med lite trav och då övade vi övergångarna där vi kortar upp skritten ordentligt några steg och därefter försöker tänka uppåt i travövergången. Det märks att han tycker det är jobbigt (eller svårt att balansera åbäket på ryggen! =P en sån grej som nog blir lättare med ny sadel) för han kortar lätt upp överlinjen. Samtidigt tänker jag att steg 1 blir att få honom förstå att han ska korta upp skritten och hurpass mycket, sen komma åt rumpan i första hand och så får resten komma mer och mer ju starkare han blir. Jag TROR att det är så Birgitta har tänkt också, på ett ungefär iaf. Nu när jag varit noggrannare med att han verkligen ska korta ordentligt och noggrannare med att få uppåt-känsla i övergången till trav så känns han riktigt läcker första stegen! :-) Och orkar hålla en bra trav efteråt också, bara inte lika läcker.
Blev bara en övergång per varv sen var han väl värd att få avsluta passet! Han blev lite busig (eller tja, visade livsglädje och eget initiativ snarare?) efter övergångarna och ville gärna fortsätta trava, hade knappt hjärta att sakta ner honom när han hade sån lätt och fin trav med fin bjudning och verkade tycka det var kul!

Som det kanske hörs är jag mycket nöjd med dagens träning och Tabben var nöjd att äntligen få komma ut i hagen sen... Hoppas på fler såna här fina dagar med bra koncentration - mycket lättare att utvecklas i träningen!

Träning för Birgitta 20090905

Lördagens träning bjöd på varierande väder och som vanligt - trevlig stämning! :-)
Jag och Tabac hade lyxen att få provlåna en sadel, Española Deluxe. Utvärderingen av det blev att ja, det gick bättre och kändes bättre med en sån sadel så nu ska en egen sadel införskaffas så fort som möjligt. Nu vet jag också vilken storlek vi ska ha!

Testade idag att rida enhändigt med bara stång. Med kapsontyglarna i beredskap ifall Birgitta tyckte att det behövdes.
Första passet bestod först av att vänja in oss på sadeln, hitta knapparna liksom. Sen övade jag böjning genom att bl a rida en volt och vända igenom volten med förberedande böjning innan själva svängen. För att kunna släppa eftergift och låta hästen följa böjningen. Innan "S-et" i volten fick jag alltså öka böjningen till att passa den mindre halv-volten in för att sen släppa eftergift och låta hästen följa böjningen, ev. upprepa begäran om böjning om han började tappa den. Mycket nyttig övning! Samma sak skulle vi sen göra i varje hörnpassering. 
Traven första passet var inte så upplagt, vi travade mest omkring lite för att visa dagsstatusen. Det märktes att han verkade trivas i sadeln för ryggen var igång och svingade bra tyckte Birgitta (själv hade jag svårt att känna iom nya sadeln som bara den kändes väldigt annorlunda). Jag reagerade på att han var mer lättplacerad, att man kunde ge ETT kommando och därefter eftergift, inte behöva sitta och pussla och fiffla bara för att få till det man ville och därefter påminna en eller flera gånger för att fortsätta med det man gjorde. Vilket Tabac förmodligen uppskattade! :P 

Andra passet fick vi göra lite roliga övningar. Vi upprepade första övningen med böjningen, red sluta-öppna-förvänd sluta längs långsidorna, la in lite diagonalslutor. Övade att rida en 8:a med meddellinjen som mittpunkt (ca 10m volter med utgång från kortsidorna) med öppna innan volterna och sluta efter och övning av böjning/avslappning i själva volterna. I traven övade vi lite övergångar från samlad skritt till trav, lite flytta in-ut på volten, även där vända igenom volten och byta varv, diagonalslutor på medellinjen.
När vi ändå hade en mer stabil sadel så fick vi passa på att testa en galoppfattning (utan krav på att det faktiskt blir en fattning, bara lära in att man vill något först och främst) och faktiskt så kändes det att han förstod att det var galopp på g! Inte på långa vägar redo för själva fattningen iom att han ville brassa iväg och lägga sig på bogarna så man hade fått driva in honom i galoppen isf. Men kul att man fick en reaktion! Så vi testade en gång och avbröt efter det. Han blir lite tvär efter att man testat galopp och det var också nyttigt att få rida igenom. Först ville han gå ut ifrån ridbanan och det krävdes lite tålamod och övertalande för att få honom med på vad jag ville igen, men sen kunde vi trava iväg åt andra varvet och fortsätta jobba. 
Eftersom travjobbet blev krävande för honom fick vi också lägga in en del trav på längre tygel/längre ram. Det var grymt kul att se att han kunde hålla balansen i det läget, att han inte trillade på bogarna utan kunde hålla det lite lägre tempot och följa styrningen även på längre tygel! :-) 
En annan kul grej (för mig) var bara en sån sak som att vi kunde skritta lugnt på lång tygel strax efter att vi tänkt galoppfattning. Det är för mig ett kvitto på hur pass mycket han coolat ner!
Angående stångbettet så var Birgitta först lite skeptisk för att jag hade svårare för böjningen i högervarvet. Men det gick rätt snabbt ändå att i övningarna få till bra böjning även i höger. Tack vare det och att JAG fifflar mycket mindre och har lättare för att rida med överkroppen så tyckte hon att jag kunde fortsätta rida med bara stången. 

Känns skumt nu att komma hem och rida med gamla vanliga sadeln igen! :P Nu när man vet hur mycket lättare allt kändes (och mer stabilt ffa) i den andra sadeln. Så jag hoppas på att man kan få hem en inom rimlig tid..   

RSS 2.0