Summering 2011

Ännu ett år har gått! Ca 4½ år har jag haft min lille grabb Delux nu! :) Inräknat prövotiden i början. Tiden går fort när man har roligt!


Här kommer en summering av 2011!




Januari
Hela vintern 2010/2011 var som ni säkert minns riktigt jobbig! Kallt och massvis med snö. Ungefär i Januari var det inte så rolig snö längre heller, inte mjuk pudersnö man kan pulsa i, mest jobbigt med hästar som rymde ur hagarna nu och då! :P
Tycker vi lyckades hålla igång bra med träning trots kylan men jag var nog lite väl slarvig ibland med täcke så till och från kunde pålle kännas lite stel av kylan. Vi tränade mycket galoppansatser med varierat resultat, Tabben började få till en trevlig trav "på köpet" och vara rolig att glida omkring på när man känner att hästen är lite mer på sätet! :)
Ungefär Januari-Mars hade jag då och då en kompis Michaela med i stallet vilket var kanon för motivationen! Man ska ha roligt när man har häst! Och delad glädje är som bekant dubbel glädje! :D




Februari
Ger ett litet hum om snömängden.



Tror det var ca en meter i hagen, men med så mycket snöhögar av sånt som plogats iväg från grinden och sånt som fallit ner från taket, så största delen av hagen hade högre med snö. Herrn fick följa sina stigar.

Vi tränade på med fokus inställt på träning i Mars; böjning, rakriktning, galoppansatser m.m. Men i ärlighetens namn började det märkas att vi inte ridit för tränare på några månader!
I slutet av månaden hade vi iallafall besök av Sara, en gammal AR-bekant, tittade på lite trick- och AR- träning först som hon höll i och sen följde hon med och agerade coach för mig och T. Kanonbra! :)


Mars
En månad som innehöll inte bara ett träningstillfällen utan två! :)

Först träning för Birgitta, verkligen kanon för att komma på rätt spår igen och få en push framåt!  Och allt annat runtomkring såklart, alltid jätteroligt med Birgitta-träningarna! :D
Vi hade tur med underlaget, inte alls isigt.


Nya ridkjolen också! :)

Andra träningen var för Anna-Clara i Ö-vik, ville gärna prova och se hur det fungerade.
Vi fick med oss lite vidgat perspektiv och en supercool häst lustigt nog, helhetsmässigt tyckte jag dock det var lite klurigt att rida för A-C då vissa saker går isär hur vi gör för B, kändes svårt att kombinera och som att B förstår sig lite bättre på oss som ekipage. Men det var kul att prova och intressant att höra andras perspektiv på ridningen!

I slutet av Mars visade det sig att Tabben med största sannolikhet hade löss (svårt att se i vinterpäls men många potentiella lusägg i svansroten, häst som kliade sig mycket, tyckte jag såg något som rörde sig i pälsen emellanåt).
Det troligaste var att han blev smittad av en ponny som nyligen hade flyttat in i stallet med T som boxgranne, eftersom den hade haft löss som de trodde var borta, kan såklart ha varit från när vi varit iväg på träning men då hade han inte direktkontakt med någon häst vad jag kan minnas.


April
April blev en lite jobbig månad för mig eftersom jag försökte göra allt jag kom på för att bli av med ev. löss och inte smitta andra hästar. Ex. lägga borstarna i en hink med vatten och decinfektionsmedel varje gång jag använt dom, lät bli att använda schabrak och fick rengöra undersidan av sadeln efter varje ridpass.

Den här månaden blev lite av en galopp-månad för oss. Jag tränade mycket galoppansatser och det råkade väl bli lite springigt emellanåt, pålle kunde faktiskt "rulla på" en del i galopp, som rekord två hela varv på volten i ok galopp. :) Inte samlad men rund. Tabben fick löshoppa vid något tillfälle och efter det blev det ännu mer sprutt som satt kvar. Vanliga dressyren kom lite i andrahand där ett tag.


Maj
Nu började det äntligen bli sommar! :D Efter den hårda vintern var det efterlängtat!

Jag provade löshoppa T igen, tyckte att det var bra flås-träning (bra när man vill försöka hålla hullet). Men han var inte alls sugen. Kanske sa till att det inte kändes bra för dagen i fysiken, eller kanske att han blev lite överansträngd förra gången. Då beslutade jag att jag lägger ner löshoppningen, är ju något vi har gjort för skojs skull men som han bränner på känns det som risk att slita på kroppen som inte längre är van att bränna på. :/

Jag hann införskaffa och prova lite olika typer av bett. Hittade ett tränsbett som han tyckte ganska bra om, kanon! Försökte mig på att prova kandarbetsling alltså tränsbett + stång men insåg att min stång inte fungerar till det och med alla inköp på sistone fick det vänta med ny stång. Intressant iallafall att prova lite olika! :)
Mycket satt kvar reflexmässigt trots att kommunikationen inte fungerade lika bra med nytt bett och annorlunda inverkan. Med andra ord så gick han nästan som vanligt så länge jag inte behövde ta i tyglarna! ;)

Vårkänslor!!


Han hade lite vila i samband med att vi försökt löshoppa honom, utifall han skulle ha dragit på sig någon sträckning. Perfekt att passa på att ta lite promenader och vänja in på nya underlaget, och varva ner från galopp-jobbet.

Juni
En sak som är trevlig med sommaren ridmässigt är att om man har en pålle med nerver och sprutt så coolas det oftast ner av värmen. ;) Det i kombination med att T gick på "diet" ute i stora vinterhagen han fick ha som sommarhage gjorde att han var ovanligt cool Juni-Augusti. Med facit i hand fick han för lite käk ett tag för det fanns inte mycket alls att äta på i hagen fastän det såg grön och fint ut, var väl för mycket bajsat i hagen så dom undviker det mesta. Bortsett från att man såklart vill behålla och bygga muskler var det ändå bra med en diet.
Tror han gillade sin sommarhage! Varierande terräng och bra utsikt! :)



Ridmässigt blev det en del sitsjobb, försökte i allmänhet jobba mycket med mig själv. Lite barbackaridning och allmänt försöka baka in mycket fokus på inverkan i vanliga ridningen.

Den här bilden tyckte jag var fin!


Juli
Min semestermånad! :)
Jag var med på min första träff med ARV (akademisk ridkonst i västernorrland) och fick en snabblektion av Vladimir, mycket fokus på slutor.

Fick hem en ny sadel som jag impulsköpt, semesterkassan tillät väl egentligen inte så det tog ett tag att komma ikapp med ekonomin sen, men verkligen kanon med kortare sadel som därmed ger mig mer stöd! Samma egentligen som tidigare alltså med bara enstaka detaljer som skiljer och så 2" kortare (Chezz Iberico II).


Det blev en efterlängtad sommarträning för Birgitta! :)
Kombinerad yoga/meditation och ridkonst. Jag pallade inte med att deltaga i alla yoga- och meditationspassen för jag tyckte det blev tufft fysiskt och mentalt, men mycket nyttigt såklart! Fungerar bra ihop med Birgittas tänk angående ridningen, hon ser ju ridningen lite som yoga för hästen. :)
Vi fick flera bra nya ridövningar och mycket inspiration!



Märktes att "dieten" börjat ta så jag fick lägga till mer proteintillskott och lite mer hö nu när det ätbara gräset i hagen börjat ta slut. Vill såklart inte att hästen ska falla ur muskelmässigt också! :P
Lustigt nog så gjorde kombinationen ny sadel och pålle som tappat massor i vikt att jag kunde sitta mycket bättre med ben/höfter, de behövde plötsligt inte vridas utåt en massa utan i jämförelse kunde jag ha benen hängandes rakt ner bara. Värsta lyxen! Lyxigt också med hö som pållen inte kastar i sig på samma sätt som silaget och som innehöll betydligt lägre med energi. Skulle dock bli svårt att förvara över vintern och snordyrt att ge året runt.



Augusti
Jag provade träna för Vladimir igen på vår andra ARV-träff. Denna gång blev det lite av en självförtroende-knäck för att jag tyckte jag gjorde så gott jag kunde och insåg hur inrotade ovanor jag har! :P Dock tror jag det är farligt att lägga alltför stor fokus på detaljer, särskilt som vissa saker blir lättare när förutsättningarna i övrigt blir bättre. Det är bra att höra andras åsikter men samtidigt gäller det att filtrera och omvandla till något som fungerar för just oss långsiktigt.

Efter det blev det en paus för mattes skull som hade en stor motivationsdipp. Tror det kan ha varit bra för herr T också som ändå tränat mycket på sistone.

Sommarvila!

September

Då var det dags för Birgitta-träning igen! :) Efterlängtat!
Som vanligt var det en bra koll på dagsstatusen och hjälp med lite detaljer, samt lite nya nyttiga övningar!
B provade att använda långpisk för att peppa upp Tabben till galoppen (gick ganska långt ifrån och bara höll den där, för att inverka lagom peppande) och det gav minsann sprutt! Är det där sista spruttet och att han svarar direkt på hjälperna istället för att hinna ändra till ett lättare (sämre) läge som saknades tidigare kändes det som.



Det var nog första gången (någon längre stund iallafall) som jag kände att han verkligen släppte ner mig på vänstersidan. Att jag inte behövde kämpa på samma vis för att "sitta emot" som hästen vill sätta mig för att sitta så rakt som möjligt. Jättekul! :)


Det bästa med träningen var nog i efterhand när jag hann prova lite själv. Jag är verkligen skeptisk mot att rida med spö eftersom pålle blir så på tårna av det. Men för att imitera effekten av tränaren som gick på marken med spö så provade jag att "dutta" bak på rumpan med handen som förstärkning när jag ville fatta galopp. Det blev den där sista pushen till att få honom förstå att baken också ska med och att man ska reagera NU, där hade vi galoppfattningarna! :D Inte behövde jag använda handen många gånger heller, kanske 2-3 gånger och sen någon enstaka påminnelse vid senare pass.
Där tog vi ett rejält kliv uppåt inom galoppjobbet!


Oktober
Var iofs nog i mitten av September, men Tabben fick byta hage för att hans behövdes till några ponnysar, i den som fanns tillgänglig gick det tyvärr inte att ha slowfeedingnät. Tråkigt för där sabbades sommarens "diet" ganska snabbt! :/ Med bara två fodringar ser jag det inte som något alternativ att börja dela upp i vanliga fodringar så det blev fri tillgång på silage med för höga värden. Jag försökte trösta mig med att det bara var tillfälligt så det borde ju inte hinna blir SÅ illa...

Lustig höst vi hade. Hösten kom egentligen inte till Härnösand förrän i mitten av Oktober temperaturmässigt, den tiden ifjol hade vi snö som låg kvar! Många dagar med runt 10 grader plus i oktober. Baksidan = geggigt och blåsigt!

I slutet av Oktober när han flyttade till sin ordinarie vinterhage (strategiskt placerad för att kunna hänga upp hönät i hagen, och ha nära till stallet när man går in med hästen och det är halkigt) så blev det till att börja om med diet igen. Nu var det ju inte samma lyx med förutsättningar så jag kom ner till ca 10-11kg hösilage/dag i 6 veckor. Lite för högt för att kunna kallas diet men det känns viktigt för mig att det fortfarande är fri tillgång men med begränsad ät-takt eftersom det väldigt snabbt blir att käket försvinner på 1-2 timmar och sen får han stå utan 10-11 timmar, särskilt när man försöker sig på små mängder.
Det blev ganska mycket jobb istället med att försöka försvåra, dubbla, trippla och t o m fyrdubbla hönät utanpå varandra, meck med att försöka hålla lite intervall i svårighetsgraden eftersom dom blir mer benägna att försöka kasta i sig om de hinner bli för hungriga, lär sig tekniken snabbare.


November
Träningen för Birgitta blev tyvärr inställd pga för få deltagare. Däremot blev det träning för Ewa!
Jättespännande eftersom jag hört mycket om henne och läst boken bland annat men aldrig tränat för henne själv tidigare.
Det var väldigt lärorikt och roligt, dock mycket att smälta och försöka lära sig att göra i praktiken.
Sen kom jag ju hem och var lite kaxig över allt jag tyckte vi skulle kunna efter kursen, men så kom bakslagen av att pålle inte alls tyckte jag hade lärt mig än! ;) Vill mycket men kan inte riktigt...
Så resten av månaden blev lite spännande, väldigt taggad pålle, mycket nya fenomen, och matte med höga prestationsmål och som försökte vara superkonsekvent men inte riktigt nådde upp till förväntningarna.
Men det är spännande att se vart det kommer sluta! När vi kommer ha hunnit processa det bra nog för att få lite mer stadigt resultat. :)
Roligt att vi börjar kunna göra lite tramp! Det är som att det kommit in mer i registret i samband med att han lärt sig galoppanslag.




Snyggingen! :)

December
Riktigt skitväder måste jag säga att det varit i November/December (även i början av Januari). Blåsigt, storm emellanåt, regn och snö omvartannat så det varit blankis emellanåt. Mitt samvete har ibland tvingat mig att spendera någon timme på att spåna i hagen så stackarn har fäste på de viktigaste ställena iallafall.

Överlag i December har jag ridit ganska lite. Antingen på grund av blåst eller isgata, eller på grund av tidsbrist. Normalt brukar pålle komma högst på prio-listan men jag har jobbat väldigt mycket och haft mycket stallsysslor som tagit tid, och iallafall julafton/nyårsafton vill jag gärna hinna fira lite.

De gånger jag har ridit har det varit fokus på att försöka integrera det nya lite i taget för att göra det snällt mot mig själv, känna att jag hänger med och har lite koll på läget iallafall. Prova lite olika. Har bl a tränat lite med koner för att få hjälp med fokuset, tränade mycket halter-igångsättningar.
Det känns som vi gått ner oss lite under tiden vi försökt få in allt nytt, tappat lite annat. Så nu försöker vi gå igenom grunderna på nytt och jobba oss uppåt igen för att komma till lite mer precision och avancerade övningar vilket känts nästan helt kört på sistone. ;) Däremot såna nya saker har kunnat gå bra, tramp, bra tonus i traven (den trav vi fått till) lite bra galoppansatser, stundvis bra samling i skritten/bra böjning i skritten. Lustigt det där!

Nya tag nu inför 2012! :D




Summering mål 2011:
Vi spikade målen! :) Ett par stegs tramp (otippat!) vi tränar galoppfattningar/-anslag, inte galoppansatser, ett snäpp till i manövrerbarhet i traven, rakriktning med mera tycker jag vi har fått till även om det kan gå lite upp och ner i omgångar!



Mål för 2012:
(Har redan skrivit det på ett annat ställe så jag kopierar in det.)

Målen för nästa år är såklart att utveckla galoppanslagen mer och bli lite jämnare mellan varven (just nu är det svårt i vänster jämfört med höger), att jag själv hittar tekniken och skallen till det för då tror jag kvalitén kommer bli bättre per automatik, att han får utrymme att göra det ordentligt.
Nu känner jag att jag börjar vara ute på främmande vatten, sånt jag har svårt att förutspå om eftersom jag inte vet hur länge man brukar stanna kvar på varje moment, hur krävande det är att komma vidare, och att jag på sätt och vis skulle vara fullt nöjd bara över att få till bättre harmoni och stabilitet i det vi redan gör. T ex. att jag själv lär mig signalgivningen några snäpp bättre och mognar i det vi pysslar med. Att jag lär mig övningarna bättre och kommer ännu bättre in i tänket så jag kan bli mer konsekvent och schysst mot hästen.
Men ska man ta något mer konkret vore det såklart kul att öva vidare med trampet och få till fler steg i sträck, kanske 3-4, eller kunna jobba med övergångar mellan tramp och annat.
Att vi ska få till bättre avspänning och lång hals överlag, för att inte tappa det i samlings-jobbet och när man boostar upp energin mer.
Sen vore det JÄTTEKUL om vi kunde lägga till lite fler övningar i galopp där man mer rullar på i lite längre sträckor snarare än att bara öva fattningarna/anslagen. Men det tar jag med en nypa salt för först måste fattningarna sitta ännu bättre och vänstergaloppen sitta bättre innan vi funderar på dylikt!




Bästa köpen 2011
Har blivit en hel del shoppande, som vanligt även fast man tycker periodvis att det snålas! ;)

Nya hönät och ett par till boots var nästan ett måste, och dubbar till bootsen.

Min Thermobar hamnar högt på listan!


Mina pull-on ridbyxor är kanonsköna, nästan så jag inte vill gå tillbaka till vanliga halvstela ridbyxor med onödiga knäppningar! :D


Min hovrasp som iofs snart behöver bytas ut igen, (Heller legend black tror jag den heter,) underlättat enormt vid verkningen jämfört med billiga hööks-raspen!

Mitt underbara underställ från Helly Hansen med dubbla lager, ett syntetlager och ett lager i merinoull! Trodde aldrig jag skulle slänga så mycket pengar på ett underställ men helt klart värt det! :D


Väldigt nyligt förvärv, ridoverall, Mountain Horse Alaska II. Har aldrig tidigare ägt en ridoverall (bland annat för att de är väldigt dyra, brukar sällan slösa några större pengar på ridkläder... det här är dyraste hittills!) men det är verkligen GULD de dagar det blåst och regnat/snöat och jag klättrar runt med hönät för att bära in i hagen. Ofta har jag kommit hem alldeles genomblöt men inte nu längre! :D



Som lite mer onödig lyx tycker jag om vårt fina schabrak med stjärnor, och så måste såklart SADELN vara med på listan! :D Nu när vi börjat komma igång ännu mer med galoppjobbet är det verkligen guld värt att få hjälp med att hålla positionen!



Ridkjolen var väl också lite onödig lyx, men guld värt i vintras för att hålla värmen de riktigt kyliga dagarna! Och på kursen i November för Ewa. :)



Ett annat bra köp var Sprenger-bettet som funkat ganska bra bl a vid uteritterna. Skönt att ha hittat ett tränsbett som han trivs med i munnen iallafall!






Nu ser vi fram emot 2012 och laddar upp inför ett nytt år!













Kommentarer
Postat av: Johanna

Det låter som ett bra 2011 nu är det bara ladda och köra på 2012 så är jag säker på att ni mår de målen också.

2012-01-04 @ 09:05:46
URL: http://walkyria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0