Slut på det roliga!


Ikväll blev det ett lite längre pass än vanligt. Skulle kunna inbilla mig att det var för hästens skull för att hinna mjuka upp, men snarare var jag nog lite väl kravlös i början av passet för min egen skull.

Under dagens pass blev jag plötsligt medveten om hur mycket jag vill placera hästkroppen än hit och än dit! Det är ju en sak att försöka känna in och rätta till sig själv och sin inverkan, men en helt annan grej att börja flytta tyglar i sidled och greja. Ganska inrotad ovana tror jag! :P 
Hör tränarnas instruktioner om att "det är hästen som ska forma sig, inte du som ska forma hästen!" när jag sitter och hamnar i sidled med händerna eller försöker kompensera alltför mycket med egna kroppen istället för att be hästen forma sig så blir det mest att jag sabbar för honom att forma sig - och gör det inte tillräckligt motiverande att forma sig. Så det blev till att repetera "öppna-stänga dörren"-tänket och hålla koll på vart händerna och egna kroppen hamnade, samt försöka vara konsekvent och höja kraven för att han hittar linjeringen därefter eftergift. 
T tyckte nog jag var lite jobbig, men det kändes att det gav resultat. När linjeringen började bli bättre var det också lättare att gå vidare till samling. Provade lite skolskritt-tramp med varierande resultat, det kändes iallafall att kroppen började jobba annorlunda. En enorm skillnad när vi sen gjorde övergång till trav, jag hade ju travat en del innan men traven som kom efter tramp-försöken var enormt mycket mer balanserad och lättmanövrerad! 

Det kändes som ett konstruktivt pass! :)  

Kommentarer
Postat av: Johanna

Låter som bra insikter och ett bra pass.



Jag har råd att vara kravlös just nu känner jag, jag måste få honom att ändra rörelsemönster med höger bak, sluta överbelasta vänster fram & dela vikten lika mellan båda fram....

2012-01-16 @ 07:45:51
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jo jag vet, problemet är ju när hästen rör sin häst fel :/

2012-01-16 @ 16:03:58
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Hanna o Goliath

Jag kom fram till samma slutsats som dig idag angående att vilja korrigera för mycket :/ Så fort jag pillar för mycket så tappar min häst framåtbjudningen och faller än hit och dit. Nån gång kanske man lär sig att bara ge ramen och låta hästen hitta sin form inom den utan en massa pekpinnar här och där ;)

2012-01-16 @ 19:01:19
URL: http://irmelin.bloggagratis.se
Postat av: Johanna

Förtydligande, min häst har ett skadligt rörelsemönster och jag vet inte hur jag ska få honom att ändra på det...

2012-01-17 @ 08:46:37
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Karoline

Haha, så roligt att du skriver om just detta. jag har exakt samma problem som du, att jag flyttar händer och håller på med kroppen för att få hästen dit jag vill.

2012-01-17 @ 10:20:12
URL: http://karolinesliv.wordpress.com
Postat av: Johanna

Ja du kanske har rätt i det där med framtidstron....grejjen är ju att man som människa vill "fixa det bara sådär", men som du skriver är det ju hästen som ska ändra rörelsemönster & det går ju inte att tvinga honom direkt..



Har du några tips?

Jag måste ju honom att sluta föra höger bak utåt & ta vikt på det, vilket han inte gör idag.

Börja belasta frambenen jämnt istället för att överbelasta vänster fram....



2012-01-17 @ 11:37:09
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: jeanette

Japp superb handskhållare är hon, har en tendens att glömma kvar dem när vi går in i logen med. Ni jobbar på bra ser jag. Kan bara hålla med om att det är svårt att hålla reda på sig själv. Även om jag inte rider nu sp minns jag hur jag fick kämpa förut. Men snart börjar det om. Bara ett år kvar nu :-D

2012-01-17 @ 17:40:32
URL: http://besten.blogg.se/mysan
Postat av: Johanna

Tack!

2012-01-17 @ 21:40:54
URL: http://walkyria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0