Grunderna, vart tog dom vägen?

Ja alltså, nog för att det var lite frustrerande på den fronten idag, men jag är ändå inte särskilt orolig för egen del.
Rubriken menade väl kanske, hur blev ridvärlden så blind för att göra det man förespråkar, i allmänhet?
Det låter så fint, det finns så hemskt många bra talesätt. Men varför prickar så få "rätt" (att det faktiskt blir som det var tänkt - att man ser det som förespråkas)?
 
Väldigt subjektivt såklart. Det är ju bara min syn på det hela, och utifrån vad jag vill se. Men mjo, nog sjutton känns det ganska utbrett, när kanske 9 av 10 hästar inom tävlingseliten rids med nosen bakom lodplan? (Eller har dessa slutat förespråka att rida nosen framför lod - så dom iallafall lever som dom lär? :P)
 
Faktiskt tycker jag det är väldigt intressant att höra vad man anser vara grunder. Det finns ju så olika syn på vad man ser som prio 1, prio 2 osv, såna där jätteviktiga grunder som man i princip skulle vara villig att släppa allt annat för att förbättra om det är på väg åt fel håll. Och andra "must have" för att kunna gå vidare i olika rangordning.
Sen kan det säkert skilja beroende på vilken häst man rider.
 
**********
 
Idag fick jag börja om från basic och lära om ett enligt mig stort "fel". Det är jättetrist med korrigeringsridning, särskilt när man varit bortskämd med att slippa det på länge. Och det känns som att det är en hel del jobb kvar innan vi är tillbaka där vi nyss var. Bra att bli påmind om hur snabbt det går att råka backa tillbaka, och hur mycket jobb det kan krävas att ta sig vidare igen! Men kanske har man då fått en djupare insikt på vägen eller liksom får med sig något mer på köpet. 
Har hört påståendet att det tar fem gånger så lång tid att bygga upp något igen som man råkat lära in som ovana, som det tog att lära in ovanan alltså. Undrar om inte verkligheten kanske är ännu betydligt längre? (från fall till fall såklart!) Och det även om man är superkonsekvent. Att råka reagera fel i ett läge hästen blir skrämd t ex, tar ju inte lång många millisekunder att orsaka, desto fler att ta sig förbi sen.
 
 
**********
 
Så - varför lär så många hästarna att gå bakom lod är ok som arbetsform? Låter ju helt bakvänt att tycka det är "ok" i flera år om det sen tar fem gånger så lång tid att lära bort. ;)

Kommentarer
Postat av: Johanna

Okunskap, det man ser på tävlingsbanorna är ihopkopplat med "rätt"...fast "rätt" blev fel för länge sen.....man vet bara inte om det...

2015-02-24 @ 10:41:39
URL: http://walkyria.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0