Variation

Igår blev det ridning i ridhuset, bara ett pass iom att jag kom iväg lite väl sent till stallet, hade tänkt försöka ta två kortare pass dom gånger det finns möjlighet så vi förhoppningsvis ska få lite bättre ork jag och hästen. Det blev lite vad det blev, kunde inte hålla mig på några specifika ridvägar någon längre stund eftersom det var ett par till som red, men det gick bra ändå. Övade lite balansträning i trav, lite galopp från trav och även från skritt men tänk att "rulla över" i vanlig galopp snarare än skolgalopp, försöka få lite framåtanda. Inte världens bästa timing för det eftersom han är loj i sin varma päls men man gör så gott man kan! Emellanåt lite "rulla på" i traven och utnyttja att han får igång en fin trav av galoppjobbet, på slutet lite försök mer åt skolgalopp-levadansatser från skolskritt, mer samling mao. Inte så många försök och inte så länge för orken och energin är som sagt inte den bästa nu.

Idag var det ändå lektion i ridhuset just när jag tänkt rida och ganska fint väder ute så vi passade på att rida ute på rundbanan på gården. Först lunka på i skritt och ta det lugnt, sen tycker Deluxen förr eller senare att det får vara slut på slöandet och går över i trav. Han är såpass "snäll" och reglerbar så jag brukar inte ha något emot det, låter honom småtrava på och saktar bara av om man kommer till något ställe där det kan vara halkigt. Han tycker det är så roligt att trava! :)
Vi la in lite jobb också, jag brukar prova reglera balansen lite i traven bara så han ska få mer rid-trav, tramp i stigbyglarna och halvhalter så han får balansera om ofta, som vi gör på övningen flytta in-ut på volten på ett ungefär. Men mest fokus brukar gå till att hålla balansen och jämnvikten själv och störa så lite som möjligt.
Provade också att be om galopp när det var läge. Han var jätteduktig! :) Det blev bara ett par språng i taget och inte alltid galopp, ibland lite studs-trav i hans försök att förstå vad han ska göra eller hur han ska organisera kroppen. Men de övergångar vi fick var riktigt lovande och ibland kunde han behålla "galopp-balansen" ett tag så vi kunde få en ny fattning efter att han gått över till trav något steg. Det är roligt att det funkar minst lika bra ute, att han förstår att han ska göra en fattning och inte t ex springa på framåt (lättare att hålla en fräsch och fri trav ute också, inne blir det mer obekvämt när man måste svänga stup i ett och jag får störa honom oftare för att styra) och att det på samma sätt som inne faktiskt får igång honom till att jobba bättre i traven efteråt. Man skulle egentligen tro att det ska bli tvärtom när han får vara såpass "fri" och ur form när vi ska göra fattningarna.

Så matte är supernöjd för dagen! :)
Jätteglad också över att han igår hittade ett snäpp till i det som ska bli bugning. Första gången han faktiskt flyttade bak ena frambenet så han kunde stödja sig på det. Och det kom han på helt själv! :)

Ett par vallacker i hagen var på bushumör idag. Dels rejsade dom runt en del i hagen och så stod dom och lekte med en stor bit silage-plast. Kanske inte det bästa att leka med men dom är väl förhoppningsvis smarta nog att inte äta upp plasten!
Kommentarer
Postat av: Johanna

Viktigt att få till med "vanliga galoppen" också emellanåt.

2014-03-19 @ 16:48:20
URL: http://walkyria.blogg.se
Postat av: Johanna

Jag trodde ni hade "vanliga galoppen" också om än lite obalanserat (med fart) eftersom han gör så fina anslag?

2014-03-20 @ 15:24:11
URL: http://walkyria.blogg.se
Postat av: Anonym

Då ändrar jag mig , viktigt att få till det med "vanliga galoppen" emellanåt om man har en häst som kan det, annars gör man det man kan :)

2014-03-20 @ 15:26:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0