Mental träning del 3

Hoppas någon eller några av er hunnit prova på dom senaste övningarna! ;)
För här kommer nästa!



Ganska självklar sak kan man tycka som några säkert redan har provat, men som kan vara bra att bli påmind om:
Kan du inte visualisera det du vill ha, så kommer du inte få det heller (eller betydligt mindre chans att göra det iallafall).
För att applicera det till ridningen så kan man översätta det såhär: Kan du inte gå rörelserna/övningarna/programmet du vill rida och visualisera hur du gör det perfekt, då brukar det bli därefter när man ska rida det också.



Det är intressant hur blottande ens mentala blockeringar (eller fysiska för den delen) blir när man i förväg försöker gå igenom sitt ridpass, bokstavligt talat. Och visualiserar hur man vill göra det, att det går riktigt bra.
Hittar man ett moment där det är svårt att känna hur man gör det perfekt, så är det troligen ett sånt moment som går mindre bra i ridningen också.
Då kan man repetera och experimentera med att känna i kroppen hur den reagerar, försöka öppna sig för inte just hur det brukar gå med sin egen häst utan hur det skulle kännas om man red momentet riktigt bra. Prova flera gånger tills man lyckats ställa in sig på att man kan göra momentet bra och hur det skulle kännas.



Man kan såklart börja litet för att ha större sportslig chans att klara av att hålla fokuset. Bara en övning eller just något man har svårt för, eller att man satsar på att rida ett väldigt kort pass den dagen med bara ett par olika övningar och går igenom dom övningarna i förväg.
Men målet är att man ska kunna planera ett helt ridpass med några olika övningar och kunna visualisera hur man rider det riktigt bra! Klart det inte alltid kommer bli exakt som man har tänkt, men då har man programmerat in kroppen och hjärnan bättre och får bättre chans att kunna rida momenten bra! :)

Så noggrant som möjligt ska det vara. Hur det ska kännas i kroppen, hur man andas, när/hur/varför man ger signaler till hästen, om det uppstår spänningar i kroppen eller jobbiga känslor/tankar (då får man repetera tills man förhoppningsvis blir av med det, kanske lite andningsövning eller reda ut vad det kommer ifrån), alla små moment inräknade som halvhalter, hörnpasseringar, varvbyten, fri skritt. Allt ska ha lika stor vikt, inte bara det svåra!


Det här är VÄLDIGT nyttig träning! Det kan kännas jobbigt ibland men tänk positivt, att på sikt kommer det ge massor om man bara övar, det är inte hela världen om man inte får allt perfekt på en gång, vissa saker kan behöva mogna för att bli bättre till nästa gång eller kanske om någon månad.
Rekommenderas starkt!


Lycka till! :)

Kommentarer
Postat av: Karoline

Mycket intressant läsning, jag ska ta till mig dina tips :)



Sv: Jag använder bara Equiline octagon schabrak just eftersom de andas så fantastiskt. Visst blir det svettigt just under sadeln men det är nog omöjligt att komma ifrån.

Nu blev ju detta lite dyrare med blinget, men det fick lov att gå.

2012-06-02 @ 21:13:25
URL: http://karolinesliv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0